Hirdetés
- Fotók, videók mobillal
- Yettel topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Miért fárad gyorsabban az iPhone akku, mint az androidos?
- iPhone topik
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Kezünkben a OnePlus 15 és az Oppo Find X9-ek
- Megérkezett a Google Pixel 7 és 7 Pro
- MIUI / HyperOS topik
-
Mobilarena
Amit a Haswell-ről tudni érdemes!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Psychopeti
senior tag
Sziasztok! Az normális hogy a processzor frekije le felugrál? Hol 3GHz fölé hol meg 1,2GHz-ig is le szokott menni

[link] -
L4D1K
őstag
Sziasztok.
Z97es lapban egy sima 4690es kezeli a 1866os ramokat vagy 1600on fognak futni?
Köszönöm.
-
trancemusic
senior tag
Sziasztok!
A0 hibakód,lehúzott hdd-ssd,vga,usb-k, szinte kopasz alaplap,bios főképernyőn nem lép túl.
Gyanítom,lga láb görbület,vagy kosz került bele. Hűtő le,paszta,hűtő fel,utána jelentkezett.
Megnéztem,nem látok semmit. (Már jojózik a szemem,annyiszor néztem) Annyi segítséget kérnék,melyik területen lehet a "ludas"??
Most beindult,erről a gépről írok,de restart,vagy sleep mód után megnyekken. Most lazán húztam meg a rugós csavarokat a víz blokkon. Gyári hűtővel is ugyanez a hiba.Nagyon köszönöm a segítséget!
-
SweetenGeR
csendes tag
Sziasztok!
Most váltottam FX rendszerről Intelre, és problémába ütköztem.
Alaplap: ASUS Z87 Deluxe
Proci: Egyenlőre egy i3-4330 3,5ghzNemtudom hogy szoftveres hiba vagy a vízhűtőm blokkom nem fekszik fel teljesen a CPU kupakjára.
A Windows-t nem raktam még újra , de a héten megfog történni a proci váltás miatt.
Prime95 alatt és Aida64 Stability teszt alatt a procim felkúszik 70-80 fokokra (BIOS full default) és a ventik hideg levegőt fújnak ki a radiátoron zárt háznál (20perces Prime95). Nem kizárt hogy levegős lett a paszta vagy valami ilyesmi, vagy a windows újra rakás megoldaná a gondot?
Ha lebírta a 8magost szénné húzva hűteni 65 fok alatt több mint 220W+ os fogyasztással, de ez a 54W-os proci 4 maggal megfogná?Hűtőm: Cooler Master Seidon 120V ver.2 (2x2000RPM ventik)
Segítségetek megköszönném!

-
-
TigerDzsó
tag
válasz
bobalazs
üzenetére
Ha megnézed a TechPowerUp-on az aktuális szavazás eredményét láthatod, hogy sokan vannak még Haswell-en és a régebbieken is.
Én megvárom még megjelenik valamikor a 8c/16t 8700k és reménykedek, hogy lejjebb viszi a 6c/12t 8700k árát és akkor upgradelek majd, addig kihúzom a 4790k-val.
-
bobalazs
nagyúr
válasz
Maelephant
üzenetére
Gondolom azért mégiscsak szépen fogyott az évek alatt, van belőle bőven; azok az emberek nem fejlesztenek nem adják el? Az intel 6 magosai vagy az új ryzenek nagyon olcsón vannak, és erősebbek.
-
-
bobalazs
nagyúr
Használt Haswell i7ek ára miért nem tart lépést az újabb szériával?
Újan olcsóbban lehet kapni már 4770,4790nél erősebb procit.
Tudjátok e mi az oka ennek? -
válasz
jani912
üzenetére
Én egy BIOS-frissített MSI Z87-Gaming G43 lapban használok - Win újrahúzás nélkül - egy i7-4790K-t, asszem zsugorban vettem és nem emlékszem, milyen gyártmány, de nem produkálja az általad írt tüneteket, pedig pl. Far Cry 5-öt már felén túl végigjátszottam (csak az exkatona testvér területe van hátra) és semmi akadás vagy para. GTA V-tel is toltam egy-két órát, ott se volt gond.
-
jani912
csendes újonc
malaysia.
-
jani912
csendes újonc
értem. nálam csak játék közben akad. elég idegesítő
-
laychi
veterán
válasz
jani912
üzenetére
Csak azert kerdeztem,mert nekem anno msi lapom volt es nem komalta a costaricai procikat. A rendszer is rocogos volt meg a bejelentkezesi hang a windowsban is akadozott eleve. Malay procikkal n3m volt gondja a lapomnak, illetve sajnos vietnamit nem sikerult kiprobslnom.
Ha a proci eredeti doboza megvan, akkor azon rajta kell lennie a gyartasi helynek.
-
jani912
csendes újonc
fú a procit azt sajna nem tudom. asrock z97 fatality a lap
-
jani912
csendes újonc
nem. far cry 5 is, mafia 3 is. kipróbáltam mindnél ez van. egy idő után van akadás. piszkosul idegesítő, hogy ez jobb gép, mint ami volt, és a régin nem csinálta. mi lehet a gond?
-
Lann
tag
válasz
jani912
üzenetére
Találgatni lehet, viszont képek nélkül nincs sok értelme. Látni kellene, hogy pl. játék alatt hány fokos a proci, mennyire van kihasználva, esetleg egy videó, amin látni lehet mi milyen értékeken fut mikor megakad a játék, ilyesmi, és akkor el lehet indulni valamerre. Első tippem az lenne, hogy nincs rajta megfelelően a hűtés -> thermal throttling. Ha a táp lenne kevés (pl. ha elfelejted bekötni az alaplapi tápcsatlakozót) akkor csak szimplán lekapcsolna a gép ha már nem bírja.
-
jani912
csendes újonc
sziasztok. lehet nem idevaló a kérdés, de felteszem. vásároltam egy használt lapot és procit. lap asrock fatality z97, proci i7 4790k. na most az a bajom, hogy pl a játék szarabbul megy, mint az i7 2600k procimon. pl a gta, eléggé vannak fps droppok, belassul a kép. ez a 2600k-nál nem volt. hogy az istenbe lehet, hogy egy jobb gépen szarabbul fut egy hülye játék, mint egy régin? meg még valami. olyan baj van még, hogy olyan 25 30perc után elkezd szaggatni akadni rendesen. van ilyen ciripelő hangja valaminek és amikor beakad egytized mspre, akkor megszűnik a ciripelő hang is. olyan, mintha nem adna elég áramot a táp. én csak úgy gondolkoztam ezen. előfordulhat? köszi, ha válaszoltok!
-
sagit
veterán
válasz
Gróf...
üzenetére
Mindkettő eBay Kleinanzeige, Németország. Elküldöm privben ha szeretnéd.
Végül egy harmadikat vettem ami prime stabil 4,7 GHz@1,25v, játék stabil ugyan ennyi fesszel 4,8 GHz-en. Vietnam, delidelt, grizzly folyékony fém a kupak alatt, hőálló szilikonnal visszaragasztva. Postával 200 euró, ma adja fel az eladó.
-
-
sagit
veterán
válasz
Maelephant
üzenetére

Ő se alkalmazta tartósan mert még nem volt delidelve a proci, es a hofokok ott nem voltak az igaziak.
Közben jött egy másik ajanlat is, ott 4790K@1,25V@4,7 GHz, szintén nem delidelve, kezelhető hofokokkal. Feljebb nem próbálta.
-
-
sagit
veterán
Sziasztok
Adott egy 4790K ami az eladó szerint 4 Core / 4,4 Ghz-et 1.184 V-al tud 24/7, ez bizakodásra adhat okot a tovább tuningolással kapcsolatban? Ez átlagos? vagy esetleg kicsit jobb eredmény?
szerk: közben írta hogy 1,38 V-al 4,8 Ghz is megvolt kompakt vízzel, az már nem nagyon sok ? Cpu core-ról beszélünk
-
-
-
-
laychi
veterán
válasz
laskr99
üzenetére
Más beállítás vagy gyorsabb ram is lehet az okozója, ha volt esetleg cserélve vagy húzva lett.
Környezeti hőmérséklet is befolyásoló, venti fordulat, mennyiség, elrendezés, stb. Összetett dolog ez.
Persze a delid jó hatással van rá, ha megfelelően van kivitelezve.Szerk.: Linx jobban terhel,mint az ibt. főleg,ha avx 2.0-s v0.6.5-től felfelé
(#38557) laskr99 "Húzva mivel non k nem lehet" A ramra gondoltam,nem a procira. A procit látom,hogy nincs húzva

-
-
laychi
veterán
válasz
laskr99
üzenetére
Nekem úgy tűnik,hogy ibt alatt ugyan az a hőmérséklet kb a magoknál, mint korábban.
Mostaninál több a gflops(+ más rambeállítás), illetve kicsit megtévesztő a max fesz,mert gondolom össze vissza ugrál terhelés közben,de a korábbi (1 éves) méréseknél kisebb a max corevoltage -
-
laychi
veterán
válasz
R.Woodoo
üzenetére
Meg ahogy néztem a videót a csavar 2 vége se egyforma,arra figyelj,hogy egyformán álljanak,illetve a leírás alapján installáld,ott úgyis meg van jelölve melyik fele hova jön.
Egyik fele ahogy néztem végig menetes és rövidebb,a másik fele kicsit hosszabb és a tövénél nincs menet.(De lehet,hogy csak úgy látszik,mert úgy tartja a srác a videón, személyes tapasztalatom nincs)Meg átellenesen húzz mindig kicsit a csavarokon,ne körbe haladj sorba,illetve ne sokat egyszerre.
Szóval pl jobb felül 2 húzás,bal alul 2 húzás,bal felül 2 húzás,jobb alul 2 húzás, és így tovább.
Mint a kereket egy autón vagy egy szerelvényt a csőrendszerben. -
Lann
tag
válasz
T0mBd1gg3R
üzenetére
Gyártótól függ. Nekem msi h97 gaming 3-al lehet tuningolni, egyik biosfrissítés unlockolta a dolgokat (fsb-t nem).
-
laychi
veterán
válasz
R.Woodoo
üzenetére
Egyáltalán nem normális.
A fesz nem sok,ezt tudja ez van,azon a feszen bőven le kellene hűtenie még avx2-es linxnél is a procit annak a hűtőnek.
Lefogatásnál lesz a probléma. h100-as szériával többször lehetett ilyen hibákról olvasni.
Vagy rosszul van felhelyezve a lefogató vagy trükközni kell,úgy emlékszem alátétett tettek régebben a hátlapi lefogatóhoz,hogy jobban feszüljön a kupakra a hűtő.
[link] -
Redneck
nagyúr
válasz
T0mBd1gg3R
üzenetére
Haswellen csak Z-s tuning van. Esetleg valami özönvíz előtti BIOS-os lapon, régi mikrokóddal mehet más chipsettel is, de erre nem építenék.
-
válasz
T0mBd1gg3R
üzenetére
Mondjatok már nekem erre valamit, mert ha a nem-Z lapokkal is lehet tuningolni, lehet átnyergelnék Haswell-re, nem lenne sokkal drágább mint egy P/Z 1155 alaplap meg egy K-s proci bele.
-
R.Woodoo
tag
Megnéztem teljesen alapon turbo nélkül és igazad volt, 1,05-1,06 ot kér. 3 kör IBT very high -al 65-71 fokosak voltak a magok. Hát akkor kifogtam egy éhesebb kockát és ennyit tud a rendszerem hűtés szempontjából, illetve ennyire forrófejü a Devil. A 4,5 ghz-et tudja 1,20-al a 4,6-hoz már kéri az 1,26-ot, feljebb még nem mentem vele. De Real Bench alatt is karcoltam a 80 fokot. Viszont ha a hétköznapi appok és gamek alatt nem megy 70 fölé tartósan akkor az elfogadható hosszútávon?
-
MM
őstag
válasz
R.Woodoo
üzenetére
Attól függ, mennyi az alapfesze a CPU-nak.
Ha mondjuk 1,05V, akkor az 1,25V nagyon sok, amit adsz neki, még CLU-val is.Nálam delid nélkül egy elég jó léghűtéssel 1,17V-al 4,4Ghz-en már belenyal a 100 fokba a CPU stressz tesztek alatt, úgy, hogy 1,12V körül van az alapfesz. (a mindennapi használat során nem megy 70 fok fölé...)
-
R.Woodoo
tag
válasz
kicsipapucs
üzenetére
Nekem is nagyon furcsa, mert minden irányból kapja 12-14 cm-es ventikkel a friss levegőt a ház. Delid után el kellene tünjön a hirtelen 10-15 fok ugrás a hömérsékletben terhelés hatására nem? A ventik és a pumpa is mükődik rendesen, ráadásul megy a klíma és 24-25 fok van a szobában.
-
-
R.Woodoo
tag
Sziasztok! Csatlakozom egy 4790K val a klubhoz. A kérdésem az volna, hogy Delid - CLU után az normális, hogy 1,25 vcore 4,6ghz melett az IBT very high-on 94-95 fokon áll meg több mag is, a hütő egy H100-as Corsair Akasa Viper ventikkel?
-
Sziasztok! Úgy olvastam neten, hogy ebből a szériából a nem Z szériás lapokkal is lehet tuningolni. Mi ebből az igazság? Tudna valaki pár gondolatot megosztani velem ezügyben?
1155-ös H61 + i5-3470-em van, szeretnék K szériásra váltani de a lapommal nem lehet tuningolni, de maradnék a DDR3-nál mert van belőle 16giga, ha már cserélek lapot és procit akkor újabbra, így marad a 1150 mint opció, és itt ha jól látom a Z87 és Z97-en kívül más, olcsóbb csipszetekkel is lehet húzni. -
-
Rakamaz
tag
válasz
Maelephant
üzenetére
Mára viszont megcsinálták a javítást.
A Windows Update-en keresztül automatikusan megkapja mindenki az W10 1803-hoz. Így legalább a "lusta" alaplapgyártóknak sem kell bajlódni a BIOS frissítéssel.
[Úgy látom, ezzel a frissítéssel Sandy Bridge-től (aka core 2xxx-től) felfelé minden érintett prociba frissített mikrokódot tölt be induláskor a W10.] -
-
Rakamaz
tag
válasz
Maelephant
üzenetére
Köszi! Jó volt, amíg az M$ a win10 1803-as tavaszi frissítésével agyon nem vágta.

Jó páran szívjuk a fogunkat: [link]
-
zaja8
aktív tag
Sziasztok!
ebben tudna valaki segíteni?
-
-
Lann
tag
Március óta ezek a biosok lettek frissítve msi-nél:
https://pastebin.com/5WTuPtLG
Ha a tiéd köztük van, akkor kérd meg a supportot, hogy küldjék el.
-
Lann
tag
válasz
Maelephant
üzenetére
Egy alaplap típust tudnál mondani?
-
Már korábban írtam (de nem biztos, hogy ebben a témában), hogy igen, többen érdeklődtek az official forumon, ahol teljesen kamu indokkal (valaki írta, hogy kapott mailben javított BIOSt az alaplapjához) bezárták az adott topicot is. Ennyit a terméktámogatásról. Rövid válasz: nem, nem készül.
For your reading pleasure:
"Read the thread. Instead of just looking at the most recent comment.
Other users HAVE gotten boards that are old, 'archived', such as Z87 chipsets, updates and such. But they had to contact support directly to get it. Even we the moderators may not have access to the BIOS's that are available (in fact, we usually don't....as we are a good 3 weeks in most cases, sometimes 2 months, behind what MSI has available). So posting here and expecting a BIOS update may not generate anything because we just don't have anything. Whereas if you contact support directly ( see : >>How to contact MSI.<< ) you might get a BIOS update within a few days.
Again, *WE* (the moderators) can't control the way MSI does things, or how MSI support works. But as others have posted, they have gotten updates for outdated boards.Given that MSI has made a statement, and that users HAVE gotten updates, even for older boards, This topic will be locked from hence forth.
If you want to inquire about a BIOS update, contact MSI support directly via : >>How to contact MSI.<<"Senki sem írta, hogy Z87-re kapott volna, egy Z97-es állította, hogy kapott. Az MSI Statement meg ló****, mert abban csak 100-as sorozattól felfelé vállaltak BIOS-t kiadni. Vegyél újat.
De mindez immár lényegtelen, mert az általam hivatkozott frissítés megoldani látszik a problémát.
-
Lann
tag
válasz
Maelephant
üzenetére
Supportnál érdeklődtél, hogy készül e az alaplapodhoz bios?
-
Sziasztok,
a Spectre/régiIntelprocis témába már megírtam, mivel az MSI az alaplapomhoz soha nem fog Spectre BIOS-frissítést kiadni, feltettem az MS által áthidalásként, kvázi "jószolgálat" keretében kiadott egyedileg telepítendő, az Intel frissített mikrokódjain alapuló Win10 frissítést, amit mostanában, április 24-én bővítettek ki Haswell procikra és az InSpectre visszaigazolása szerint védetté vált a gép. Javaslom azoknak, akik tartanak a Spectre-től és az alaplapgyártójuk ugyanígy le****ja őket.
Üdv!
-
Puma K
nagyúr
válasz
shifty!
üzenetére
A tapasztalataim szerint a HP termékekkel nem szokott gond lenni, de persze bármi előfordulhat bármelyik gyártónál.
Ha cserélni kellene a gépben az alaplapot akkor MicroATX-es méretű cserelapot lehet bele tenni.
A meglévő alaplap azonosítója alapján e-bay-en lehet keresni hozzá pont ugyan olyat, vagy vélhetően más gyártó m-ATX-es alaplapjai is belemehet bármiféle gond nélkül.
-
bozont
veterán
Nagyban függ milyen játékokkal játszik, de a 270X mellé már nem árt egy 4 szálas proci, min i3 3,5GHz körül, de egy i5 lenne az igazi. Kérdés mennyit hajlandó rákölteni. Később meg mehet még 8GB ram mellé (főleg ha csak 1 modul van, mert manapság már érezhető ha nincs dual channel).
Konfig csere felesleges ha nem tervez a közeljövőben brutál vga-ra váltani. -
mckay
aktív tag
válasz
Puma K
üzenetére
Köszi, igazad van, persze, meg kell nézni, hogy mivel lövünk.
Bár azt, hogy mire, azaz milyen játékokat álmodott meg, mire sarkallják a kedves osztálytársak, na ez jó kérdés.
De legalább a VGA-t tudom:R9 270X 2GB két ventis
Eddig egy R7 250 1GB volt neki, ezért érezte korlátosnak, és önállóan boltolt egyet.

És akkor a kérdés az eredeti:
- a G3240 procival azért ki tudja hajtani 1920-ban, amit nagyon muszáj?
- a G3240 proci ezek után nagy kicseszés vele, és nézzek egy másikat a 8GB ddr3 mellé?
- nem csak a procit, de mindent nyugdíjazni kell, és irány a bolt egy dd4 konfigért?Köszi!!
-
Puma K
nagyúr
A VGA pontos típusát kellene megírni és az alapján lehetne valamit mondani.
A 2GB VRAM egymagában nem jelent semmit.
Egy éppen hogy képet adó és Windows-ban elboldoguló megjelenítő mellé is lehet rakni 2GB VRAM-ot meg az éppen elérhető csúcs GPU-hoz is csak kérdés mennyi értelme van a gyakorlatban.
-
mckay
aktív tag
Sziasztok!
Van egy H81 alaplapom és benne G3240 proci.
Most boltolt hozzá a gyerek egy 2GB videókártyát.
Érdemes lehet hozzátennem némi atyai forintot, és a procit is cserélni erősebbre?
Vagy ez már halott ügy, kár ebben gondolkodni, és ha egyszer hozzátennék valamit, akkor már ddr4 kell?Köszi a tippeket,
üdv,MZ
-
Puma K
nagyúr
válasz
shifty!
üzenetére
A "brand" esetedben egy adott gyártó: Dell, Lenovo, Asus, HP stb által épített komplett gépet jelent.
Azt kellene tudni, hogy mely gyártó által összeállított gépről van szó, de a legegyszerűbb ha elindítasz egy CPU-Z és a programot azon belül rámész a 3. lapfülre avagy a Mainboard-ra.
CPU-Z letöltési link: [link]
-
shifty!
senior tag
Sziasztok!
Beneveztem egy Haswell alapú használt brand gépre, eddig teljes megelégedettséggel.
i5-4590-ről van szó, a kérdés hogy van-e indokoltsága a későbbiekben a brand alaplapot lecserélni? Szokott brand lapokkal gond jelentkezni?Köszi!
-
iegyetlen
csendes tag
Sziasztok!
Teljesen zöldfülű vagyok a témában, átolvastam a fórum elején lévő leírást néztem pár youtube videót, de azért a biztonság kedvéért kérnék egy kis segítséget.
Alaplap MSI Z87-G43 Gaming
CPU INTEL Core i7-4770K 3.50GHz 1150 BOX
CPU hűtő BE QUIET! Dark Rock 3
RAM
Kingston Hyper CL9 PC1600 8GB (1600 MHz, 1,5 V) DDR3-RAM kit × 2
Crucial Ballistix Sport DIMM Kit 16GB, DDR3-1600, CL9-9-9-24
TÁP FSP Raider 550BIOS-t frissítettem, van egy OC fül gondolom ezen belül kell hangolni a paramétereken.
Ahogy nekem átjött, csak a vastagított paramétereket babráljam, többit ne bántsam:
CPU Base Clock (MHz) 100.00
Adjust CPU Base Clock Strap [Auto]
CPU Base Clock Apply Mode [Next Boot]
CPU PCIE PLL [Auto]
Filter PLL [Auto]
Adjust CPU Ratio ezt kell szép lassan emelgetni pl. 35-36-37... lépésekben,
CPU Ratio Mode [Fixed Mode]
Legacy Tweaking [Disabled]
OC Genie Function Control [By BIOS Options]
OC Genie Switch [Gear 1]
Adjust Ring Ratio ezt célszerű minél közelebb tartani az Adjust CPU Ratio-hoz
DRAM Reference Clock [Auto] ez nem volt teljesen egyértelmű, több helyen valami XMP profilok betöltését javasolják, gondolom ezt létre kellene hozni, de ha nem akarom a RAM-okat tuningolni, akkor ezt hagyhatom Auton?
DRAM Frequency [Auto]
Extreme Memory Profile(X.M.P) [Disabled]
Load Memory Presets [Disabled]
DRAM Timing Mode [Auto]
Memory Fast Boot [Auto]
SVID Communication [Auto]
VCCIN Voltage auto
CPU Core Voltage Mode ameddig kísérletezgetek a stressztesztekkel Override Mode majd ha megtaláltam a stabilt Adaptive Mode
CPU Core Voltage ha instabil a rendszer, akkor ezt növelem óvatosan max 1.3-ig
CPU Core Voltage Offset Mode [Auto]
CPU Core Voltage Offset Auto
CPU Ring Voltage Mode ameddig kísérletezgetek a stressztesztekkel Override Mode majd ha megtaláltam a stabilt Adaptive Mode
CPU Ring Voltage ehhez is csak akkor kell nyúlni ha instabil a rendszer, max 1.2-ig, itt nem teljesen egyértelmű, ha növelem a CPU Core Voltage-t ezt is kell, vagy nincs összefüggés?
CPU Ring Voltage Offset Mode [Auto]
CPU Ring Voltage Offset Auto
CPU SA Voltage Offset Mode [+] állítsam +-ra
CPA SA Voltage Offset 0.25-re állítsam
CPU IO Analog Voltage Offset Mode [+]-ra állítsam
CPU IO Analog Voltage Offset 0.195-re állítsam
CPU IO Digital Voltage Offset Mode [+]-ra állítsam
CPU IO Digital Voltage Offset 0.195-re állítsam
Internal VR OVP OCP Protection [Disabled] tuti?
többit hagyjam békén, még a CPU Features-en belül, a Intel C-State [Disabled]-re állítsamCPU hőfok max 90°C de inkább 85°C-legyen, 5-10 percig futtassam a stresszteszteket, majd mikor úgy vélem, hogy megtaláltam a max GHz-t ami stabilnak tűnik, arra futtassak egy estén át tartó stabilitás tesztet, ha ez is sikeres, akkor megveregethetem a vállam, túl vagyok életem első CPU Overclockján?
Köszönöm, ha bárki is végigolvasta... legfőképpen ha még ad tanácsokat is, hogy mit értelmeztem jól / mit nem
-
kory24
őstag
Sziasztok.
Jól olvasom, hogy a Haswell refresh prociknál javítottak a hőleadáson?
Tehát ezeket nem kell már delidelni?
Konkrétan l5 4690
-
zaja8
aktív tag
Sziasztok!
Adott egy 4790k, ami 4.4ghz 1,23v stabil.
Ha fix mód állítom be a feszt, akkor rendben van. Viszont ha adaptiv mód állítom be az 1,23v-ot akkor 1,19-et ad a procinak, csak avx2 terhelésnél ad 1,24-et. Tehát sehogy sem 1,23... Az előző procimnál (4670k) ha adaptiv 1.23at állítottam akkor az annyi is volt, csak avx2-nél megy feljebb. Itt viszont valami nem stimmel. Mi lehet a probléma okozója?
Előre is köszönöm!
-
-
Puma K
nagyúr
válasz
colossal89
üzenetére
Köszi szépen pont erre voltam kíváncsi!
-
colossal89
tag
válasz
Puma K
üzenetére
Szia, természetesen mértem, 2700mhz ig. G3258 4690k és 4790k val is. Nincsen értelme sajnos 2400 fölött, elkezd eltolódni egymástól az írás olvasási sebesség minél nagyobb órajel többlet van a ramon, annál nagyobb a mért különbség az írás és olvasási sebesség között. Ezt produkálja a ram túlhajtott cpu val és gyári órajelen járóval is. A legjobb eredményt 2400 lehet tapasztalni alacsony időzítésekkel CR1 el. De ha olvasol külföldi fórumokat, ott is megtalálod a jelenséget leírva. Egyedül tömörítés nél volt némi pluszom de ez csakis a sávszél növekedése miatt volt. Minden más esetben a legjobban kiegyensúlyozott teljesítményt a fent említett beállítás produkálta játékokkal együtt. 2400, alacsony időzítés, CR1.

-
Puma K
nagyúr
Helló!
Az i7 4790K mellé pakolt valaki 2400Mhz-nél gyorsabb RAM-ot?
Ha van ilyen, esetleg mért azonos CPU órajelen különbséget gyorsabb-lassabb órajel közötti különbséget RAM esetén?
Üdv
Puma -
-
zaja8
aktív tag
Avx2-es linx-nel normális hogy ennyire felmelegszik. Majd megpróbálom Prime-al az annyira nem fűt be. Későbbiekben pedig Delid. Addig megy alapon, úgy is van erő.
-
-
Új hozzászólás Aktív témák
- Lenovo Thinkbook 16 G6 WUXGA IPS Ryzen7 7730U 16GB 512GB SSD Radeon RX Vega8 Win11 Pro Garancia
- 18 éve! Billentyűzet magyarítás magyarosítás. Festés vagy lézerezés és egyebek! 3 lehetőség is van.
- HIBÁTLAN iPhone 12 mini 64GB Green -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3452,100% Akksi
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ultra 7 265KF 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- HIBÁTLAN iPhone 11 Pro 64GB Space Grey -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS2137, 100% Akksi
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

szép tiszta a gép, 60-65 fok fölé nem megy játék közbe a proci.