- Google Pixel topik
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Fotók, videók mobillal
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Megjöttek Magyarországra a Redmi Note 15-ök, január 22-től ennyiért kaphatók
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- iPhone topik
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
Új hozzászólás Aktív témák
-
v2_rider
tag
Én meg kb 15 éve nem foglalkoztam a pc építés dolgával, azt hittem már minimum 64GB kell.
Melós Field PG-kben 64GB van, goondoltam már ingyen adják. Aztán decemberben kitanultam a friss hardvereket, építettem egy PC-t, már akkor 140e volt a kit ram. Mai áron ez a konfig +250e lenne, pedig semmi extra, ésszerű építés lett. -
VoltanIgor
aktív tag
válasz
xandrush0831
üzenetére
Érdekes, ezeknek a nagy részével játszottam, de sose láttam ekkora fogyasztást... 1440p
-
xandrush0831
senior tag
válasz
VoltanIgor
üzenetére
Ez MSFS, viszont találkoztam már sokszor 16 feletti használattal. De itt egy videó. [link]
Egy kivételével mind több, mint 13giga, de a legtöbb a 16-on is átcsúszik. -
VoltanIgor
aktív tag
válasz
xandrush0831
üzenetére
Milyen játékok alatt?
-
xandrush0831
senior tag
válasz
VoltanIgor
üzenetére
Én sajna igen.
-
KROK640
nagyúr
Na, az is csak 47% ... nmekem egy Forza Horizon 5 BUG kapcsán sikerült már nem egyszer 32/32GB 100%-ot látni annál a játéknál, sőt, volt, hogy dobott ki úgy, hogy neki akkor most 80GB RAM kéne.
Persze ha dolgozik is mellette az ember, könnyű megtölteni a 32-t, nem árt ha van leglább 48GB.LPE magok is? Én pont igyekszem elkerülni ezeket a ribizlimagokat, a 12th gen I5 is így lett, abba mlég nicns, sőt nem csak én volt ügyfelem aki 2022 tavaszán ezért kért még 11th gen I7-et. (Na mondjuk ő most örülhet mert a 128GB DDR4-ese egy kisebb vagyon és elég lesz neki, ahogy azért az RTX 3090 24GB se mostanság lesz kevés).
-
carl18
addikt
Mondjuk nem rég a Howard Legacy-t néztem és az 47%-ot használt a 48gb ramomból.
Alapjáraton a Windows 11 bőven hagy tartalékot a rendszerbe.
Csak én úgy voltam majd váltok a Intel Nova Lake-re ahol lesznek LPE-Magok is.
De a ram árak ezt a váltást el odázták!
Fut a Google Chrome 3 ablakkal. ![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
VoltanIgor
aktív tag
válasz
xandrush0831
üzenetére
32 van nekem is. Emellett nem láttam még 12-13 gigánál több fogyasztást.
-
KROK640
nagyúr
Jah, 2-3 éve nekem is volt egy ideig annyi, és hasonlókat kaptam, de még 32GB RAMra is, hogy minek olyan sok?
A 48GB-ról meg anynit, hogy eladtam egy részét, hogy ugyanolyanokra cseréljem, sőt még 64GB is forgott a fejemben, aztán végül addig alakult az élet, hogy 32GB-on ragadtam, de nem olyan szörnyű normál felhasználás mellett ez sem.
Szerencsére, előrelátóan a laptopomba 32GB RAMot kértem, az meg pláne csak normál felhasználásra van (minimális játék, inkább netezés) ott meg pláne jó ideig elég lesz.Nekem most 4×8GB GSkill AEGIS 3200-as van az asztaliba Asrock B560M Pro4 lapban, és 2×16GB a laptopba.

-
KROK640
nagyúr
Szerintem ahol 1-2 kicsigyerek van, ott is nevelés kérdése. Nyilván a gyereknek valami olcsó konzol, tablet, ha már nagyon borzasztóan feltétlenül akarjuk, de azt is ésszel.
Én milenárisként is digitális benszülött vagyok, mert amióta az eszemet tudom legalább C64 volt otthon, hamarabb tanultam meg azon beírni hogy load"programneve",8 meg hasonlókat mint kézzel írni. Viszont emiatt már tudtam olvasni mire egyáltalán elsőbe kerültem. Mégis meg volt szabva, hogy mi az ami apa gépe és területe, és mi az amin/amikor mi játszhatunk. Ráadásul időben is meg volt szabva, hogy napi 1 óra, hétvégén esetleg kettő, de két részletben.
Igazából 12-13 évesen kezdtem jobban a gép mellé ülni, akkor is a C64 programozással, a játék hamar háttérbe szorult (aztán mikor lett PC, akkor meg megint előrébb jött kicsit).Szerintem nevelés, odafigyelés kérdése, szvsz apukának lehet fullos gamer gépe is akár. No meg egy Windows bejelentkező képernyő jelszó részen szerintem egy átlagos(!) 14 év alatti gyerek nem tud átjutni.
-
carl18
addikt
Én bírtam mikor a 1-2 éve az egyik PH forumba dicsekedtem van 48gb ramom, írta az egyik droid hogy én nekem minek ennyi ram és sporolni fogok néhány ezer forintot.

Úgy látszik 3X áremelkedés ment végbe a DDR4 vonalon is, most a én memóriám 89.000 forint árukeresőn.És ez csak a 32gb G.Skill Aegis. Szóval Tényleg nem néhány ezer forintot nyertem ezzel.

Én 2020 januárba vettem a 16GB 2X8GB G.Skill Aegist az volt 6 éve 20.000 forint.
Aztán mikor láttam 2 éve bővítés után hogy a 16gb ddr4 ramot csak 8E forintért tudom eladni úgy voltam vele inkább maradjon meg.
Aztán Ugyan ebből a fajtából vettem mellé még 32gb-ot így van 2X8gb és 2X16gb ramom.
4 csatorna 3000mhz CL16 1,35V megy mind a 4 memória.
SOC Maunálba megy 0.975V és sose fagyott még le a gépem.
Így megy 2 éve egy B450F Strix alaplapba, szóval nagyon elégedett vagyok.
(Most nézzem árukeresőn) Kingston FURY Beast 16GB (2x8GB) DDR4 3200MHz KF432C16BBK2. 58.000 forintról indul!
Mi lesz itt te jó ég?
Ha még a DDR4-be is 16gb ilyen drága.
-
KROK640
nagyúr
Hasonlóan terveztem mint te, 32GB RAMom volt, tavaly nyáron 21K volt 32GB RAM, gondoltam veszek. Aztán halogattam, meg másra kellett a pénz, és végül maradt 32GB. De az még megint más, mint a 16GB...
Szerintem 2023-2025 ősze tengelyen egyáltalán nem volt luxus 32GB, sőt akkoriban rendszeresen írogattam a fórumon is, meg mondtam ügyfeleknek is, hogy 32, de 48-64GB sem ördögtől való a mai RAM árak mellett. Persze mindneki azolcó felé húzott.
BTW épp tegnap köszönte meg nekem valaki, hogy 2023-ban rábeszéltem a 32GB RAMra, a 16 helyett, mert most lenne bajban. -
Elmör
őstag
Dehogy lesz elég a 8GB vram, már a 2024-es és a tavalyi címek esetében is simán megevett 10-12GB-ot egy-egy játék a gépemben, igaz nem full HD-ban, hanem 1440p-ben, na de akkor még mit kérhet 4K-ban? A PC egyre drágább, ezt el kell fogadni és sajnos ha annyira az átlag családot nézzük ahol most már szerintem nem 3-4 gyerek van, hanem max 2, ott bőven elegedendő egy konzol is, eljátszik azon is, legalább nem keres rá a neten sok balgaságra és nem nyomja tele kellemetlen programokkal meg vírusokkal a gépet a gyerek aki azt sem tudja, hogy mi fán eszik egy pc-nek a karbantartása. Nekik ott az egy nyomógombos kapcsolat a konzollal és kész. Jártam nem egy háztartásban, ahol azt hittem 6-7 éves gépet kapcsoltak be olyan koszos volt a belseje meg annyira be volt lassulva a Win rajta, aztán kiderült 1 éve vették, csak a gyerkőc mindenre rákattintott ami megtetszett neki, jó hát 9 évesen biztos én is így lettem volna, csak azért a pc egy drágább játékszer.
-
carl18
addikt
Időbe kell ramot venni, én akkor vettem a 16gb mellé a 32gb ddr 4 ramot mikor 24e forint volt 2 éve talán.
Most van 48gb a Ryzen 5 3600 mellet így nincs mitől tartani.
Sajnálom akik lemaradt de volt 20e körül is egy darabig a 32gb ram azért nem volt luxus cikk eddig a memória.
-
Pista0001
addikt
Hát ők nagyon sok dolgot nem tudnak megvenni, nem csak ezt. Nem is tudom, ez miért szempont ebben az esetben. Gyerekként én is sok dolgot szerettem volna, amit végül nem kaptam meg, pedig nem volt gondunk a számlák befizetésével. Majd elmegy a gyerek nyáron dolgozni, aztán megkeresi az árát, ha a szülei nem tudják neki megvenni. Régen is sokan így vettek számítógépet.
-
Pista0001
addikt
Azokat az átlag embereket fele annyira sem érdekli szerintem a számítógép, mint amennyire mi gondoljuk, hogy érdekli őket. Az átlagember nem valószínű, hogy James Bond játékkal szeretne játszani. Ne keverjünk bele olyanokat, akik nem tartoznak a célcsoportba.
A gyerekeik persze mások, lövésük nincs a dolgok értékéről, meg hogy az őseik mennyit güriznek tizedannyiért, mint ami a szerencsésebbeknek adatik. Voltam én is gyerek, csak azt láttam, ami a másik gyereknek volt, azt nem, hogy az ő szüleik mennyit kerestek, meg azt sem, hogy az enyémek mennyit.
-
scdlsc
senior tag
válasz
Pista0001
üzenetére
Hackintoshba kellett és 112 ezer forint volt. Szerinted 3 éve az emeberek simán kikohögtek ennyit egy VGA-ért meg mondjuk egy hozzá tartozó gépért? Az átlagember alatt az átlagot értem, nem az informatika iránt érdeklődő vagy megszállott játékost. Utóbbi kettő nem az átlag. Te sem az átlag vagy, mert sokkal jobban érdekel és foglalkoztat a kommented alapján. Persze mindenre össze lehet spórolni a pénzt, csak nem mindenki ennyire megszállott. Az átlag nem ez. Az átlag az, amikor Pistike szól apunak, hogy szeretne gémer gépet. De akkor ezek szerint én vagyok eltévedve és sokkal jobb anyagi helyzetben vannak az emberek miközben olyanokat olvasni, hogy a lakosság közel harmada nem tudna kifizetni egy százezer forintos váratlan kiadást? Meg a lakosság 47 százaléka szembesül idén legalább egy alapvető anyagi nehézséggel, azaz nem tudnak minden alapvető kiadást – fűtésszámla, rendszeres húsfogyasztás vagy nagyobb összegű váratlan kiadás – fedezni. Nem tudom, mert szerencsére engem nem érintenek ezek a problémák csak valahogy nem azt hallom, hogy ez olyan könnyen megugorható lenne az átlagnak. Csak ezért szúrt szemet a kommented, meg a többieké. De akkor ezek szerint sokkal jobb volt és most is sokkal jobb a helyzet. Az viszont jó.
-
KROK640
nagyúr
válasz
Pista0001
üzenetére
"3-4 éve már talán nem tombolt a bányaláz." --- Itt azért pontosítanék : 2022-2023 volt 3-4 éve. 2022 első felében még rendesen tombolt, utána jött a hír, hogy az Etherum váltani fog POWról POS-ra. Mire a tényleges árcsökkenés megindult az 2022 vége és 2023 januárja (ezt azért tudom, mert első dolgom volt lecsapni egy új VGA-ra).
Mire a 8GB-os pl RX Radeonok tényleg frutti árba mentek, az inkább 2023 nyara volt, meg ősze. Emlékszem, akkor má dobozos RX580 8GB-os kártyákért is ilyen 20-22 ezreket adogattam, sőt, már válogattam, hogy van ami nem is kell. 4GB-os kártyák meg 15 alá is benéztek. Aztán mikor lement eza hullám, kicsit emelkedett az áruk, visszaköszöntek az RX580 8GB-ok 25-30 ezer közé. Az áruk ma is ezen a szinten van. -
Pista0001
addikt
Tartom azt az állítást. 3-4 éve az RX6xxx széria már kifutó lett, és annak a középkategóriás darabja is már 8 gigás volt. Az Nvidia szűkebben méri a vramot, náluk talán a 6 giga volt valóban jellemző alsóbb kategóriában.
Az átlagember fogalmát is tisztázzuk szerintem. Teljesen átlag, vagy informatika iránt érdeklődő, PC-t kedvelő, azon játszó emberek közül az átlag? Előbbinek talán inkább érvágás, utóbbinak inkább nem.
A Steam statisztikát torzítják az online lövöldéket bármi sz*ron játszó emberek, a régebbi játékokkal megelégedő emberek, stb. Nem teljesen mérvadó, hiszen napjainkban nem csak a kockák játszanak videojátékot, hanem azok is akik a számtech iránt nem érdeklődnek túlságosan, de használnak számítógépet, mert a hétköznapok része.
3-4 éve már talán nem tombolt a bányaláz. A nyugdíjas RX4xx, RX5xx szériák is már kezdték elárasztani a használtpiacot.
Lehet akárhogy csűrni-csavarni, ahogy 2010-ben otthon is össze tudtam spórolni ~200e forintot gépre a ~150e-es fizetésemből, úgy 3-4 éve a 250-500e-s fizukból is ki kellett (volna) jönnie a 32 gigának a deszkába, meg egy közép/felső-közép vga-nak 8 giga rammal. Ahogy írtam, ~400e volt akkor a gépem háttértárak nélkül, de feláras alkatrészekkel. Nem néztem utána, de akár 300e alá is be lehetett menni szerintem, főleg, ha pl házat és tápot pont nem akart cserélni az ember.
Pénz volt, tudod mi nem volt? Szándék. Gyanítom is, miért. Velem ellentétben szerintem sokan 2018-2020. körül raktak össze ddr4-es konfigot 16 giga rammal, rosszabb esetben 4 gigás vga-val (jesszus, a 2017-es 1050ti-n volt 4 giga, és az csúnyán alsó-közép kategória), inkább 6, szerencsésebb esetben mondjuk már akkor 8 gigával. Itt mondjuk jegyezzük meg, hogy a játékkal kapcsolatban 12 GB vram volt a kiborító követelmény, szóval a nép a 8 gigás kártyákat inkább megugrotta. Mindegy, akkor összerakták ezt, és baromira nem akartak hozzányúlni. Majd a ddr5-ös gépbe tesznek 32 gigát, gondolták. Időközben volt covid, lett ukrajnai háború, alakultak a dolgok a világban, Egyszerű Pista meg tologatta a ddr5-re váltást, aztán ugye lett ami lett. Akik meglépték a váltást (kockák, gazdagok, tök mindegy), azok azért inkább már 32 gigás gépet építettek, ekkor tértem én is vissza a "színre", de mivel nem vagyok gazdag, az épp kifutó ddr4-es platformra építettem középkategóriás gépet, de ahogy korábban írtam, a korban szokásos memória mennyiség felső határára lőve. A kezemre játszott, hogy akkor nem volt drága a ram (ddr4!), a legjobb ár érték a 2×16 GB volt, "alig" volt drágább a 2×8-as kiteknél. Itt a fórumon is láttam több topikban, hogy a nép (a PH!-s, nem a sokadalom) egy jó része szeretett volna ddr5-re váltani, de hát drágább ram, drágább deszka, drágább proci. Egy részének futotta, másik része itt (3-4 éve, vagy akár csak 2 éve) fejlesztett ramot meg vga-t, elvégre a régi platform procijai nem gyengék még játékra, a harmadik rész meg inkább másra költött, mert azt hitte, hogy az akkor akár már 6 éves gépe f*sza a 16 GB rammal meg mondkuk a 6 gigás 1060-nal. Hát, nem volt már akkor sem az, mostanra meg főleg nem. Szerintem. Má' az aktuális címekhez. Épp 4 gigás 1050ti-n meg i5 9400f-en játszok World war Z-t, teljesen f*szán meg full HD-ban. Jó, 32 GB van a gépben, de becs'szó, 16 gigát akartam bele.
-
xandrush0831
senior tag
válasz
VoltanIgor
üzenetére
Azért mert annyit használ, amennyit tud. Amint 32-re váltottam, többet használt még 16-nál is.
@MaraTóni: MSFS2024. Épp a minap fogyott el a 32 gigám.
-
scdlsc
senior tag
válasz
Pista0001
üzenetére
Köszi, ezek szerint te vagy a kivétel. Kicsit elkanyarodtunk az eredeti felvetésemtől. Ez a kijelentésed szerintem túlzás. - "Már 3-4 éve is 32 gB ram és legalább 8 GB vram volt a normális szerintem." Egy átlagembernek egy ilyen gép 3-4 éve biztosan nem volt alap. Mint ahogyan most egy 16 gigás GPU sem az. Egy átlagembernek akkor egy olyan gép és most egy ilyen GPU az extra kiadás kategória, nem pedig normális kiadás. Hiszen ha ezek lennének a normális kategóriák, akkor szerintem a Steam statisztika sem azt mutatná, amit mutat. Meg amúgy 3-4 éve a 8 gigás kártyák nem a bányákban dübörögtek?
-
MaraTóni
tag
Most komolyan bárki is elhiszi h jelenleg létezik olyan játék ami fizikálisan 10-14GB ramnál többet enne? a legtöbb 7-8 giga körül megáll!
No majd a GTA6, az majd belehasít a 20+-ba is!
-
Pista0001
addikt
Bár ott lennék, de nagyon nem. Még a közelében sem. Ha elolvasod a #13 hsz-t, láthatod, hogy milyen hw-ekről van szó. Ha felső 5%-ban lennék, nem ilyenjeim lennének.
Az egész együtt (az 5 gép, amit említek a hsz-ban, plussz a 32 giga a fiókban) nem került nekem annyiba, mint egy csúcs vga manapság (ami fel-felbukkan a különböző topikokban azért), és még talán most sem ér annyit. Az R5 5600/32 GB/RX6650XT konfig nem volt 400e forint, pedig háttértár kivételével minden új volt benne, mellesleg mini-ITX lap és ház, SFX táp van benne, amik azért kicsit felárasak. Sokkal olcsóbban is meg lehetett kapni azt a teljesítményt ("csonka" micro-ATX lap, micro-ATX ház, sima ATX táp), nem hiszem, hogy ez se fért bele egy átlag magyarnak. Már annak, akit ez érdekel. De mondok jobbat, ha egyből nem fér bele valakinek, apránként is lehet. Mondjuk a "csonka mATX lappal pont nem, mert csak 2 slotja van, de sokaknál látom, hogy ragaszkodnak az ATX lapokhoz, mATX-ből is sokan a teljes méretűeket keresik. Ha annó összerakták 2×8 gigával, alig fél évvel ezelőttig fillérekből mellé lehetett dobni még 2×8-at. Ha összerakott egy gépet 2018-2020. körül 16-tal valaki, pár évre rá tuti ki tudott volna gazdálkodni még 16-ot, amikor már "mindenki" 32-re lőtt. Na mindegy, nincs amúgy harag, csak kicsit túlgondoltad a dolgot. Nem az anyagi helyzetemnek köszönhetem, hogy mostanában nincs gondom a memóriával, hanem a mentalitásomnak. Ha összeraktam vagy fejlesztettem gépet, a maga korában az átlag felső határára lőttem a memória mennyiséget. Athlon XP-ben meg P4-ben is 1 giga ramom volt, amire még 2006-2007-ben is sokan nagyot néztek. Athlon 64 mellett is 1 gigával kezdtem, aztan 2 lett pont úgy, ahogy fentebb írtam, plussz 2 ugyanakkora modullal. Athlon 2 X2-t már 4 gigával építettem, csúcs 4 magos gépekben se feltétlen volt ennyi, a Nehalemes Mac pro-ban is csak 3×1(!) giga volt az alap. 2010-ben lett 4 magos gépem, Lynnfield i5, még ez is 4 gigával kezdte, ami akkor még elment (mint 2020-ban a 16 giga
), 2012-ben tudtam csak 8 gigára fejleszteni. Mivel ez már ITX volt, nem játszott a plussz 2 modul...
Ezután hosszú kihagyás jött, már ami a játékra alkalmas gépek sorát illeti, a többi meg ott van a #13-ban 
-
bocs, igazad van, de... ez nem "réteg" és fizetés kérdése. Vannak ismerőseim, kollégáim, akik bőven jobban állnak anyagilag, de mégis sz@rabb gépük van... kinek mi a prioritás. Örülök, h én is időben léptem feljebb, sajna a DDR5-öt nem vállaltam be, de már egy ideje 32 GB ram van, last minute sikerült még jó áron venni 16 GB rammal VGA-t is (nagyon fájna, ha annyi lenne a havi átlag kereset).
Aki meg itt egy cikk alatt kommentel, az valószínűleg nem a "nagy átlagot" képviseli. -
scdlsc
senior tag
válasz
Pista0001
üzenetére
Tényleg nem bántásból írom, kérlek ne vedd támadásnak, de szerintem eléggé el vagytok tévedve itt rengetegen. Írod, hogy: "de 4 gépemben van 32 giga ram, meg még 2×16 giga van a fiókban". Hiába csak DDR4, de ez nem normális/átlagos állapot. Sem a 4 gép 32 gigával, sem a plusz 32 giga ami csak úgy a fiókban hever. Szerintem kereseted/életszínvonalad alapján a magyar lakosság felső 5%-ában vagy. Ezzel semmi baj. De itt a többi cikk alatt is mindenki áldja az eszét, hogy még időben vett 16 gigás GPU-t. Ja, majdnem egy havi átlagkereset árában. Ez sem baj, csak ez nagyon nem az átlagember szintje. Szóval az, hogy "Már 3-4 éve is 32 gB ram és legalább 8 GB vram volt a normális szerintem." az szerintem téves elképzelés. Van egy réteg aki megengedheti magának ezt a szintet, csak az nem az átlag, hanem a felső 5-10-15%.
-
Ixion77
addikt
Tippre az első volt az optimum gépigény. Aztán rájöttek, hogy nincs jó optikája a bejelentésnek mert a publikum nem azt a következtetést vonta le hogy "nagy a gépigény ergo ez jó játék lesz", hanem hogy "nagy a gépigény, mert nincs a játék optimalizálva".
Így nem nyertek a nagyotmondással semmit, ezért a marketing részlegen úgy döntöttek hogy ezután a minimum gépigényt kell hangoztatni.
A játék közben semmit sem változott, továbbra sem lesz optimalizálva. -
Pista0001
addikt
Nem tudtam a pontos arányokat, de amúgy pont ez a baj. Ezek úgy 2020. körül még rendben voltak, manapság aaa címekhez szerintem már nagyon nem. Aztán hogy Steam-en mivel játszik a nagyja, azt is érdemes lehet megnézni. A manapság igen népszerű online játékok nem kérnek sokat, a fejlesztők is tudják, hogy a többsegnek nincs "gamer" gépe, csak valami általános gép, sokszor igp-vel még rosszabb esetben konzumer laptop igp-vel.
-
gliskard
senior tag
válasz
Pista0001
üzenetére
FYI – Steam 2025 decemberi kutatása (amit tekinthetünk reprezentatívnak) alapján Windows alatt a 16GB ram vagy annál kevesebb a megkérdezettek 52,48%-nak van a gépében, ez még akkor is nagy mennyiség, ha a 32GB konfigból van második legtöbb (37.66%).
Szintén Win alatt a 8Gb vagy annál kevesebb VRAM-ból 77,09% van. -
hokuszpk
nagyúr
válasz
janeszgol
üzenetére
"Melyikkapcsolót találták vajon meg a fejlesztők? Az optimalizációt vagy a "akko' elég lesz ennyi is parasztok"-ot? "
semmi extra, kivettek a lassító üres ciklusok felét.
mégis volt abban ráció, hogy annó valamelyik AMD proci ha felismert egy ilyet, akkor 0 idővel hajtotta végre. Igaz a clipper meg néhány más szoftver nemszerette ; gondolom azért, mert megelőzte a korát
-
Lacccca87
addikt
Én csak azt nem értem, hogy mit kell még optimalizálni a játékfejlesztőknek?
Az esetek 90%-ban UE vagy Unity vagy nem tudom milyen népszerű motort használnak. Optimalizáljon az aki a motort készíti, nekik ezért fizetnek akik használják az új motorjukat.
Arról nem is beszélve, hogy megint eljött az az idő amikor egyre pocsékabbak a játékok (tisztelet a kivételnek). Komolyan ugy érzem hogy néha 2015-be visszarepülnénk csak van hozzá kis sugárkövetés esetleg.
Nagyon jó példa erre az új BF, igaz csak a single kampányt játszottam végig, de esküszöm anno a BF BC2 szebb volt. Vagy az Indiana Jones.
És akkor erre akarnak 32gb ram meg 16 gb vramot.....engem megmár rég kirúgtak volna ha ilyen minőségben végezném a munkám. -
xandrush0831
senior tag
Én a CP2077 megjelenésnél engedtem el ezt a gépigényezősdit. A minimum RX470 volt, nekem RX570 volt. Na most az még oké hogy mindent minimumra kellett venni, de olyan agresszív dinamikus felbontást is kellett állítani, hogy gyakorlatilag egy olajfestményt játszottam végig.
És hát azért nem azt gondolná az ember, hogy 360p 30fps-hez írják a mininumot.
-
.LnB
titán
Hogy lenne alap, ha valahol mindannyian érezzük, hogy ez kamu?
Így is megy a sírás-rívás, hogy mennyira nehéz a játékfejlesztés, és mennyire drága. Sokszor az optimalizálás hiányakor is felmerült már, hogy annyira sok idő és pénz, hogy inkább spórolnak rajta a fejlesztők.
Kétlem, hogy nagy változás lenne ez ügyben. De ha még is, mert valahol az érthető, hogy ha a felhasználóknak nem lesz PC-je futtatni a játékot, akkor nem tudják eladni. De ha be is következik, hogy ismét nagy figyelem fog fordulni az optimalizálásra, akkor sokkal több időbe fog telni a fejlesztés, és még drágábbak is lehetnek miatta a játékok. -
-
.LnB
titán
Én soha az életben nem értettem ezeket az írott gépigényeket. Ezáltal sosem foglalkoztam vele. Annyi és annyi változó van a valóságban, hogy hogyan fut a játék. Nem beszélve a játékosok igényeit. Tudom, hogy nyújtanak ezek egy támpontot. De olyan széles ez, hogy inkább a próba híre vagyok. Ha meg az nem lehetséges, akkor inkább videós tesztek, de abból is több, és leszűrni a konklúziót belőlük.
Egyébként lássuk be, az IO csodát tett, egy hét alatt olyan optimalizációt hajtott végre, amire az utóbbi 10 évben talán példa sem volt.
Kamu az egész. Csak a megjelenésig most kicsit csitították ezzel a népet.szerk.: Jó lenne valami forrás a hírhez, hátha oda van írva kisbetűvel, hogy 800x600-as felbontásra értették.
-
sztem semmit nem optimalizáltak vagy ilyesmi, ez csak marketing volt, a korábbi gépigényre felkapták a fejüket (és az iszapot
) a népek, majd jön a bejelentés: jófejek vagyunk, mehet a játék...
-
janeszgol
félisten
Melyikkapcsolót találták vajon meg a fejlesztők? Az optimalizációt vagy a "akko' elég lesz ennyi is parasztok"-ot?
-
podtibi
senior tag
Eddig vajon mire várhattak az emberek, ha csak ennyi kell egy játék gépigényének lefaragásához?
-
KROK640
nagyúr
válasz
Pista0001
üzenetére
Persze, előfordult már, bár akkor még válogatni kellett.
Sokáig jó áron voltak a 32GB-os settek, tavaly nyáron már nagyon olcsó volt, sajnáltam, hogy nem vettem amikor 21K-ért volt 32GB.Annak viszont örülök, hogy a január 2-án vásárolt laptopomba az utolsó pillanatba mégis 32GB-t kértem a 16 helyett

Igen, a 4×16GB RAM os storydat már olvastam, emlékszem rá. Jó lehetett kidobva máködő 9th gen gépet találni.
16GB szerintem ma úgy élhető, hogy nem új játékok, és bezársz mindent a háttérben.
-
Pista0001
addikt
12 GB vram 2 generációval ezelőtti felső-közép kategóriában már volt, sőt, ahogy a te kártyád bizonyítja, középkategóriában is létezett.
Az elmúlt ~5 évben lettek ezek a 32 giga ramos gépek. Az R5 5600 RX6650XT-vel lett összerakva kifejezetten játékra, nem volt kérdés a ram mennyisége. Van egy R5 5600G alap netezésre, filmezésre, de tudtam, hogy a másikban fogok vga-t fejleszteni (lett is RX6750XT), ha kikerül onnan a vga, ebbe be lehet tenni, ha kell még egy játékra is alkalmas gép, így itt se volt kérdés a több ram. Nem mellesleg akkoriban úgy rémlik, a 32 GB-os szettek fajlagos ára volt a legjobb. Aztán találtam egy Dell Precision 5820-at, ebben 2×8 giga volt (2017-es a típus, de WS, szóval igen harmatos szerintem), de mivel 4 csatornás, 2 legyet ütöttel plussz 2 8 gigás modullal, így ebben is 32 giga lett. A negyedik gépet is kidobva találtam, Asus prime H310 lap és i5 9400f mellett árválkodott egy darab 8 gigás modul. Mivel a vga csak egy GT1030 volt benne, szonte biztos, hogy ennyi is volt csak benne. 2018-ban...
Ezt nem akartam 32-re bővíteni, egy ugyanolyan 8 gigás modult szerettem volna bele, esetleg 2 db-os szettben valami erősebbet, de akkor már kúsztak felfelé az árak. Végül 16 gigás modulokat találtam jó áron, 2 db-ban egyeztem meg az eladóval, de 4-et hozott magával, hátha lecsapok rá. Így lett, végül sikerült 50€-t kialkudni a 4 db 2666-os, 16 GB-os modulra.
Így lett ebben is, meg a fiókban is 32 giga.
Egy szó mint száz, aki most akar bővíteni, az nagyon pórul járt, de hát ezt a lépést nem most kellene megtenni, évekkel ezelőtt kellett volna. Amúgy a 16 giga sem élhetetlen, csak nem szabad új játékokról álmodozni. A Lenovo tiny5 koca gémer gépemben nekem is csak 16 giga van, de azokhoz a játékokhoz, amit a P1000 elvisz, annyi is elég.
-
KROK640
nagyúr
válasz
Pista0001
üzenetére
" Már 3-4 éve is 32 gB ram és legalább 8 GB vram volt a normális szerintem" --- szerintem is. Főleg ah játszani akart az ember.
Itt inkább a 12GB VRAM ami durvábban hat.
Na meg most a RAM pánik. Hirtelen meglepően sok emberről derült ki, hogy elkényelmeskedett eddig 16GB RAMmal. -
Pista0001
addikt
Lehet, hogy velem van a baj, de 4 gépemben van 32 giga ram, meg még 2×16 giga van a fiókban. Mondjuk ez mind ddr4, és legutóbb asszem szeptemberben vettem ramot, de na... Már 3-4 éve is 32 gB ram és legalább 8 GB vram volt a normális szerintem.
A "nagy" géppel én is teljesítem az eredeti követelményeket, ami a memóriát illeti, a szűkebb keresztmetszet inkább a processzor (R5 5600) és a gpu (RX6750XT) szerintem.
-
Alusky
senior tag
Hah. Gay.
-
Duck663
őstag
válasz
Hegyirabló
üzenetére
Nem teljesíthetetlen, de azért a látványért amit a játék kínál, még a 8GB-ot elkérni is pofátlanság!
-
hokuszpk
nagyúr
én most háborodtam fel, nem azért van 32GB ram és 16GB vram a gépemben, hogy ne használják ki ! Ezzel se fogok játszani, túl alacsony szint a masinériámnak.
-
KROK640
nagyúr
Gondolom féltek, hogy így kevesebben veszik majd, így gyorsan azt mondták, hogy elég amúgy 16GB meg 8GB VRAM is.
Örömteli, hogy 32GB RAMom van és RTX 3060 12GB-om, tehát pont belefértem volna a gépigénybe -
oriic
HÁZIGAZDA
válasz
Hegyirabló
üzenetére
Nem teljesíthetetlen, csak rohadt drága

-
Nem rosszból kérdezem, de a 32GB teljesíthetetlen követelmény? Vagy csak én vagyok az, aki nem törődve a "Bőven elég a 16GB is!" című hangokkal, mindnig túltervezem a gépemet?
-
Montanaxy
aktív tag
Vicc, amit kiadtak olyan videokártyák se léteznek...
-
Ex has gépigény lehetett az első, ha a mostani a tényleges.
Hegyirabló: 2019 óta van a fő gépemben 32 GB RAM. 50-55-ért lehetett akkoriban minőségi DDR4-es modulokat venni, némelyik belépő kategóriás kit pedig 47-48k volt csak.
-
LLKobe
veterán
Nem szabad a célközönséget szűkíteni ugye...
Új hozzászólás Aktív témák
- Gigabyte B560M DS3H V2 alaplap, i5-10400 CPU, 256 GB M.2 SSD, Windows 11
- Újszerű MSI RAIDER GE66 12UH 15.6QHD IPS 240Hz i7-12700H 32GB DDR5 RAM 1TB NVME SSD RTX 3080 175w
- Apple Ipad Pro 11 M2 2022 Space Gray 128gb Wifi+Cellular 1 év garancia
- ASUS ROG STRIX G15 Gaming Laptop - Ryzen 7, 16 GB RAM, RTX 3050 Ti, 512 GB SSD
- Kenwood KR A4010
- GYÖNYÖRŰ iPhone 15 Pro Max 256GB Blue Titanium-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4240
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Logitech G635 fejhallgató / 12 hó működési garancia
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte Vision OC RTX 3060 Ti 8GB videokártya garanciával hibátlan működéssel
- HIBÁTLAN iPhone 15 128GB Yellow -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4489, 100% Akkumulátor
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: Central PC számítógép és laptop szerviz - Pécs
Város: Pécs
Melós Field PG-kben 64GB van, goondoltam már ingyen adják. Aztán decemberben kitanultam a friss hardvereket, építettem egy PC-t, már akkor 140e volt a kit ram. Mai áron ez a konfig +250e lenne, pedig semmi extra, ésszerű építés lett.

Fut a Google Chrome 3 ablakkal. ![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

Az egész együtt (az 5 gép, amit említek a hsz-ban, plussz a 32 giga a fiókban) nem került nekem annyiba, mint egy csúcs vga manapság (ami fel-felbukkan a különböző topikokban azért), és még talán most sem ér annyit. Az R5 5600/32 GB/RX6650XT konfig nem volt 400e forint, pedig háttértár kivételével minden új volt benne, mellesleg mini-ITX lap és ház, SFX táp van benne, amik azért kicsit felárasak. Sokkal olcsóbban is meg lehetett kapni azt a teljesítményt ("csonka" micro-ATX lap, micro-ATX ház, sima ATX táp), nem hiszem, hogy ez se fért bele egy átlag magyarnak. Már annak, akit ez érdekel. De mondok jobbat, ha egyből nem fér bele valakinek, apránként is lehet. Mondjuk a "csonka mATX lappal pont nem, mert csak 2 slotja van, de sokaknál látom, hogy ragaszkodnak az ATX lapokhoz, mATX-ből is sokan a teljes méretűeket keresik. Ha annó összerakták 2×8 gigával, alig fél évvel ezelőttig fillérekből mellé lehetett dobni még 2×8-at. Ha összerakott egy gépet 2018-2020. körül 16-tal valaki, pár évre rá tuti ki tudott volna gazdálkodni még 16-ot, amikor már "mindenki" 32-re lőtt. Na mindegy, nincs amúgy harag, csak kicsit túlgondoltad a dolgot. Nem az anyagi helyzetemnek köszönhetem, hogy mostanában nincs gondom a memóriával, hanem a mentalitásomnak. Ha összeraktam vagy fejlesztettem gépet, a maga korában az átlag felső határára lőttem a memória mennyiséget. Athlon XP-ben meg P4-ben is 1 giga ramom volt, amire még 2006-2007-ben is sokan nagyot néztek. Athlon 64 mellett is 1 gigával kezdtem, aztan 2 lett pont úgy, ahogy fentebb írtam, plussz 2 ugyanakkora modullal. Athlon 2 X2-t már 4 gigával építettem, csúcs 4 magos gépekben se feltétlen volt ennyi, a Nehalemes Mac pro-ban is csak 3×1(!) giga volt az alap. 2010-ben lett 4 magos gépem, Lynnfield i5, még ez is 4 gigával kezdte, ami akkor még elment (mint 2020-ban a 16 giga