Hirdetés
- Samsung Galaxy S22 és S22+ - a kis vagány meg a bátyja
- Pulzust is mér az Apple AirPods Pro 3
- Xiaomi Mi 9 - egy híján
- Xiaomi 13 - felnőni nehéz
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Android szakmai topik
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- iPhone topik
-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Kernel
nagyúr
PC-tápokat a számítógép terheli, így a kérdés nem nagyon értelmezhető.
Az 5V-ra 10 Ohm 5W-os, a 12V-ra 22 Ohm 10W-os előterhelés ellenállást gondoltam, mert kb. 0,5A-rel már bekapcsol, és nem zizeg.
P = U2 /R
25/10=2,5 W
144/22=6,5 W
Voltaképpen miről beszélünk? Nincs túlterhelve egyik sem.
Az a vicc, hogy semmit sem találtam az ellenállások típusára keresve, pedig érdekelt volna a max. üzemi hőmérsékletük, stb.
Nem kell foglalkozni a hőmérsékletével, attól eltekintve, hogy biztosítod részére a megfelelő szellőzést. Ezeknél az alkatrészeknél természetes, ha megsüti a kezed, ez így működik a gyári készülékekben is. 20 wattal már forrasztani lehet, mint ifjabb koromban volt például a 20 W-os Minifor páka. Azzal már lehetett ügyködni.
Egy 10 wattos ellenállás például úgy van tervezve, hogy annak 10 W-ot el kell tudni fűteni, passzív módon, ventilátoros segítség nélkül. A tervezőnek csak annyi a dolga, hogy ezt ne lépje túl, plusz a szellőzés, amit már említettem. És fogdosni sem kell.
De ha ez így mégsem tetszene, két párhuzamosan kapcsolt ellenállással célszerű kétfelé osztani a disszipált teljesítményt:
10 Ω helyett 2x 22 Ω
22 Ω helyett 2x 47 Ω
Új hozzászólás Aktív témák
- Samsung Galaxy S22 és S22+ - a kis vagány meg a bátyja
- Apple MacBook
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Rezsicsökkentés, spórolás (fűtés, szigetelés, stb.)
- BMW topik
- LEGO klub
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Nem indul és mi a baja a gépemnek topik
- Samsung kuponkunyeráló
- Kuponkunyeráló
- További aktív témák...
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 Pro 256GB Sierra Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3361, 100% Akksi
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ultra 7 265KF 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! Sony Playstation 4 Slim 500GB játékkonzol garanciával hibátlan működéssel
- Lenovo T14S Thinkpad FHD IPS i5-1135G7 16GB RAM 256GB SSD Intel Iris XE Graphics Win11 Pro Garancia
- iPhone 13 mini 128GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3086, 100% Akkumulátor
Állásajánlatok
Cég: ATW Internet Kft.
Város: Budapest
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi
ekkold