Hirdetés
- „Új mérce az Android világában” – Kezünkben a Vivo X300 és X300 Pro
- Megvásárolható a Vivo X300 és X300 Pro Magyarországon, íme a hivatalos árak
- Amazfit Bip 6 - jót olcsón
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- iPhone topik
- Google Pixel topik
- Apple iPhone 17 Pro Max – fennsík
- Mégis lesz Galaxy S26 Edge. Vagy nem? De!
- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Lompos48
üzenetére
Kiforrasztottam az IC-t, de balga módon beforrasztásnál a TDA2030-at tettem be a TDA2030A helyett (semmi gond amúgy, csak plusz munkát csináltam magamnak). 2 órája járatom fél hangerőn, eddig nem jelentkezett a búgás. Talán gyári hibás volt az IC, talán én rontottam el valamit beforrasztásnál, nem tudom.
A korábban mért ellenállást is kiszedtem, önmagában tökéletes, 22 kΩ értékű.
Köszönöm az eddigi segítséget!

Még arra szeretnék megoldást találni, hogy a tápot hogyan tudom jobban szűrni. Az azonos hálózatra kötött fogyasztók (LED égősor adapter, lámpa) elég könnyen bezavarnak. Lámpa kapcsolásakor pattanás hallható a hangszórókból, az adapter bedugásakor pedig akkorát pukkan, hogy kiugrok a bőrömből.
Itt az illető stabilizált tápegységet épít egy hasonló rendszerhez (SP-HF2000X), de nekem nincs ekkora tudásom.
Nem lehet a jelenlegi elektronikát úgy kibővíteni, hogy az ilyen hálózati zavarokat, tüskéket kiszűrje? Ha nem, akkor lehet a fenti linken látható táphoz hasonlót készen/félkészen venni? -
válasz
Lompos48
üzenetére
Megnézem majd még egyszer azt az ellenállást kiforrasztott állapotban is.
A J3-at tudom bontani és mivel van egy másik ugyanilyen, hibátlan rendszerem, ki tudom próbálni a hibás panelt a jó helyén és fordítva.A múltkor nem írtam, mert elfelejtettem, de amikor elkezd búgni a bal oldal, akkor a fülhallgató kimenetre (PHONE2) dugott fülhallgató sem hallgattatja el a búgást.
Megpróbálom kicserélni a végfokhoz tartozó elkókat, esetleg a 4558-as IC-t is, legvégső esetben pedig a TDA2030A-t.
Kernel: Attól tartok a DC-eltolódást nem fogom tudni kimérni. Annyit tehetek, hogy kicserélem a 4558-at, ahogy javasoltátok.
Köszönöm az ötleteket, majd ismét jelentkezem, ha van valami fejlemény vagy ha valamit nem értek.

-
Bennedek
tag
válasz
Lompos48
üzenetére
Semmi játékspecifikus izé, csupán annyi hogy a valóságban is a pedálra ható erő számít mivel az préseli neki a betéteket a tárcsához. A 'gagyi' szimulátorokban mind potmétert használnak a fékhez, aminek ugye nem kell mondanom mennyi köze van a valósághoz...
Nem találok konkrét értékeket az a baj, lehet kísérletezgetés lesz ebből... -
Bennedek
tag
válasz
Lompos48
üzenetére
Köszönöm a segítséget!
Nagy részével eddig is tisztában voltam, ami nem tiszta az az hogy kell-e nekem műveleti erősítőkkel vacakolnom-mivel a gyári potméterek sem 0-5 voltig jelet adnak le(nincsenek végállástól végállásig hajtva, ezt az infót kaptam máshonnan). A műveleti erősítőkkel még nem is lenne nagy vacakolás egyébként, de úgy tervezem hogy állíthatóak legyenek a pedálok, ehhez meg a műveleti erősítők beállításához potmétereket kell akkor használnom. Ami ugyancsak nem lenne probléma, de ha 1 voltos differenciállal is működne akkor nem kellene ezzel szívnom sem túlbonyolítani nem kellene.
A load-cell egyébként egy (általában) wheatstone hidas nyúlásmérő bélyeg fémre ragasztva. Alakváltozást tudsz vele mérni-és ezzel együtt erőt is.
-
válasz
Lompos48
üzenetére
Hali!
Ismét kérésem lenne

Van nekem egy ilyen Bose erősítőm és ehhez keresek kapcsolási rajzot.Maga a készülék jól működik csak szeretnék egy kis "módosítást" végre hajtani.
Túl sok minden van a bemeneten és sajnos egy kis zaj is kerül a végfokra(sütjük a krumplit hang)
Sajnos eredeti hangszórók nincsenek de azért van mire kötni(Bose 401,501) -
Kernel
nagyúr
válasz
Lompos48
üzenetére
Pedig talán ismerős, a 80-as is években már ki volt találva, a honvédségi hírműhelyből mentettem meg pár Hall-elemes kapcsolót, amit akkoriban klaviatúrákban vagy egyéb eszközökben alkalmaztak:
Aránylag gyakran cserélt alkatrész volt, a sok nyomkodástól el tudott törni a lába. A négy láb, ami látható, belül egy 4-lábú, lapos IC-ben végződik, arra közelít a mágnes, amikor lenyomják.
Ennél két független nyitott kollektor van, valamint a GND és +5V.
-
rostiron
őstag
-
-
válasz
Lompos48
üzenetére
Szia!
Nos egy ideje már dolgom és így kevesebb idő jut a "szórakozásra"

A 2 rajzot se volt könnyű megszerezni de meg lett.Így néz ki valójában.Elég súlyos példány,a táp trafója 600W körül van.
Az egyik képen a telómat raktam a hűtő borda végére. -
BTminishop
aktív tag
válasz
Lompos48
üzenetére
Levan rajzolva 1:1 méretarányba is lemértük tolómérővel a lábak közti távolságot stb.
Meg egy áramkörből lemértük,hogy az ellenállások közt mennyi távolság van. Azért az Illustratorba belefektetett egy kis időt az öreg 
Köszönöm a választ!
-
atesss
addikt
válasz
Lompos48
üzenetére
Amire 200m-es hatótávolságot írnak (pl. már az alsó kategóriában is jó párra ezt írják árgépen: [link]), azok mekkora essélyel működhetnek ?
A falak pontos számát nem tudom biztosra, lehet hogy kettővel megúszható.
Egy külső, tehát fő-fal kb. milyen arányban vehet le a jelből ?
Sajnos valószinűleg beton, és nem tégla. -
Kernel
nagyúr
válasz
Lompos48
üzenetére
Szerintem lesz egy kis gond, a jel haladási irányát tekintve. A potméter bemeneti pontjára kellene táplálni, úgy a hangerőszabályzás is működni fog, illetve szólni is fog.
A hálózati témával kapcsolatban pedig valóban kellemetlen, hogy a trafója nem leválasztott, fokozottan oda kell figyelni, illetve elvileg nem is szabadna ilyet ügyködni, csak saját felelősségre.
-
x1port
addikt
válasz
Lompos48
üzenetére
Köszönöm a választ !
Igazából arra voltam kíváncsi,hogy elméletileg megoldható-e a dolog.
Hamarosan kapok egy másik ilyen múzeális darabot ami már sztereó.
Hibátlan csövekkel,működéssel.
Sajnos ezek max 10.000 forintot érnek ezért gondoltam,hogy érdemesebb lenne egy kis időt és energiát beleölve átalakítani egy erősítőve ( a szeterót) -
Kernel
nagyúr
válasz
Lompos48
üzenetére
Ilyen Lada-szintű megoldásokkal (1 db trafó, egy mechanikus megszakítóval) autóknál elvileg már nem nagyon lehet találkozni, kifutottak a járgányok. Jellemzőbb lehet a 4 henger / 2 trafó, elektronikus jeladóval.
Nekem egyébként ment már tönkre trafó (kettőből az egyik), utána két hengerrel érdekes volt elmenni, megvásárolni a pótalkatrészt. Jó darabosan járt a motor, katalizátor is kapott az arcába egy kis elégetlen benzint, de kibírta. Nem kínoztam volna egyébként, de útközben történt, bajára is rögtön rájöttem, mert korábban már a másik trafót is cserélni kellett, így ismerős volt a dolog.
-
d3lete
aktív tag
válasz
Lompos48
üzenetére
Onnan ahonnan a sima fordulatszámmérő is veszi a tekercsről. Jól mondod.
Köszönöm a programot
Valamint holnap megpróbálom levenni az R1 et és meglátjuk.
Van egy ilyen rajzom is. Az lm555 helyett egy lm2917 frek to feszültség konverterrel van megoldva ez az egyszerűbb változata szerintem. Csak ilyen chipet nehéz beszerezni.
-
darvinya
titán
válasz
Lompos48
üzenetére
Én a 100Ω/5W ellenállásból indultam ki, mert ilyennel max. csöves elektronikában találkoztam fejhallgatóhoz.
Ebből tovább gondolva a változó vezető sáv szélesség csökkentése áramnak egy tölcsérként viselkedik.
stb.Lehet igazad van és nem 12V/2A-es trafót használ.
(#40153) gyenesmartin
Nem tudom neked mi számít, de azok nem igazán jöttek be.
Mind kettőnél inkább a mély hangok felé tolódott a hangzás és tompa.
Semmi köze nem volt a valósághoz.
(de ezt egyszerű kapcsolásnál, minimális energiával)
A másik, hogy drága is.(#40154) kisi
Rendben
-
Kernel
nagyúr
válasz
Lompos48
üzenetére
Ilyen értelemben a mágneses / dinamikus hangszedő is lineáris szerintem, csak azoknak a frekvenciamenete is gyakorlatilag lineáris, a HF-sávon belül. Ezért kell korrigálni, mert a lemezen viszont vágott a mély, hogy ki ne ugorjon a tű a barázdából, illetve emelt a magas, hogy az meg kiemelkedjen, a zajhoz képest.
Míg az elterjedt piezo, vagyis tévesen kristályhangszedőnek nevezett eszköznél, a lapka megfelelő kialakításával, a korrekciót már gyárilag, "mechanikusan" beletervezik az eszközbe, de az csak az előírt terhelőimpedancián érvényesül, 1-1,5 MΩ nagyságrendben. Ez persze nem oldja meg, hogy egyébként igénytelenül össze-vissza ingadozik a frekvenciamenete, de az adott minőségi szinten az már belefér.
Ha ezt rákötjük egy átlag erősítőre (mint a linkelt cikkben is), aminek ennél kisebb a bemenőimpedanciája, akkor jön az, hogy elkezd "javulni" a frekvenciamenet, vagyis a lemez csörgése jobban kiemelkedik, a lemezfelvételnek megfelelően.
-
darvinya
titán
válasz
Lompos48
üzenetére
és (#40081) PHM
Köszönöm, meglett a hiba.
Elkötöttem a C13 1uF kondit, azaz emitterre kötöttem.Viszont átkötés után teljes kuss NPN tranyó esetén, de PNP fordított lábbal(e-9V, c-C15/R21) megy.
Igaz puffog erősebb pengetéskor.Ami miatt újra kereshetem hol lehet hiba, hogy a P1 úgy viselkedik, mint egy hangerő-gain szabályozó.
Azaz max. torzít, min. nincs hang. -
tzsolesz
nagyúr
válasz
Lompos48
üzenetére
De. Csak éppen nem lehet hozzáférni.
A 15A az nagyon érdekes. a nagyobbik testvér (ami 120W/8 ohm) is beéri 5A-el.
Egyébként sem nagyon tudnám kiforrasztani. Sőt most hirtelen nem tudom a típusát, de az is lehet hogy már nem kapható.
Legszívesebben kukáznám már ezt, mert nem éri meg ezt sem. Rendelek valamit, akkor 1350Ft futár költség, plusz alkatrész. Ha most megint kell valami, akkor ez ismétlődik.....
De mondom, totálisan romjaira kell szedni. Lehet hogy a szalagkábeleket nem kell leforrasztani, de ha én ezt megbolygatom, szinte biztos hogy szétesik darabjaira az egész kábelezés.egyébként ezt hamarabb kellett volna megnéznem. Akkor lehet megúsztam volna az újabb futár költséget. Már megint nem vagyok elég következetes.....

-
darvinya
titán
válasz
Lompos48
üzenetére
Köszönöm
Kipróbálom, mert ez a legegyszerűbb szkóp nélkül hiba szűrésre.
R46-nak csökkentésen(szinte ki is vehetném) szerintem nem érnék sokat, mert 230k+R46(15k) sem éri el a 250k-s poti max.-át.
Ha szűrés eredményhoz, akkor lehet hagyom úgy.
Vagy cserélem potit 150k-ra és R46 50k-ra.A vicces az, hogy ha merültebb elemmel táplálom, akkor szinte alig van hullámsűrűsődés.
-
darvinya
titán
válasz
Lompos48
üzenetére
Sajnos tippelések és cserék lesznek, mert oszcilloszkópom nincs.
Elképzelheté, hogy a potméter maximális értékénél a második fokozat erésítése annyira lecsökken, hogy nem képes fenntartani az oszcillációt.
A RATE poti növeléssel nő hullámsűrűség.
Kb. 230k után jön a jelenség.
De lehet annyira besűrűsődik a hullám, hogy már nem hallható. -
fgabor87
tag
válasz
Lompos48
üzenetére
Annyit hozzátennék, hogy a hidegítő kondi (ezen a rajzon 0,01) ugye a +12-t köti össze a föld-el, és a koax kábel árnyékoló rétege is ugyan ide van kötve, plusz a tápegység kábele is működhet nemkívánatos antennaként.
Parasztiasan megfogalmazva, jól értem, hogy a tekercs szerepe, hogy csak az áram menjen át rajta, a frekvenciák meg nem? Azaz ne kerülhessen zavaró jel a koax belső erére? -
darvinya
titán
-
hNp88
aktív tag
-
Kernel
nagyúr
válasz
Lompos48
üzenetére
Akkor ez elég érthetetlen hibája a programnak, hogy egy ilyen gyakori áramkör rosszul szerepel az adatbázisában, hogy a tápfeszültség 7-4 helyett 1-5. Én meg délelőtt siettem vele, átnézni már nem volt idő.
Magam is említettem, hogy nem teljesen hibátlan, folyamatosan fejlesztés alatt van, de azért ezt már kijavíthatták volna:

-
darvinya
titán
válasz
Lompos48
üzenetére
A 4066 bekapcsolt állapotban úgy tesz, mint egy kapcsoló, aminek a kontaktusellenállása 100 ohm körül van. Innen már úgy kell vele számolni, mint rendesen/mindig. Ami érvényesül, azok Ohm és Kirchhoff törvényei.
pl: R84(3.9k+100) R85(330k) R86(6.8k+100) akkor bármelyik ellenállás értéket vehetem önmagában az be/elfolyó áramok miatt.?
A párhuzamos kapcsolás miatt feszültség állandó lesz. -
darvinya
titán
válasz
Lompos48
üzenetére
Bocs elírtam.
Helyesen 12/21 kapcsoló állásban mindkét IC bekacsolt állapotban van.
Azaz 4052-es esetén A(10) B(9) R33 és R34-en keresztül feszültséget kap.
A mátrix alapján Y3-Ycom és X3-Xcom áramkör jön létre.
A___B_____X_____Y
0___0_____X0____Y0
1___0_____X1____Y1
0___1_____X2____Y2
1___1_____X3____Y3A 4066 esetén 5, 6, 12, 13 kapcsolók zárt állapotban van az R32 R34 R35 ellenálláson folyó áram miatt.
A párhuzamosan kapcsolt ellenállásoknák a kisebbiken fog érvényesülni.?
Vagy párhuzamos ellenállás számítás érvényesül.? -
darvinya
titán
válasz
Lompos48
üzenetére
Az tudom, hogy kapcsoló fordítása különböző testelést ad egyes áramkörre.
De a 11/21 pontra nincs kötve semmi ezáltal minden bekapcsolt állapotban van.
Most írtad, hogy Nem jó! A R32-R35 tényleg nincsenek letestelve, sőt egy ellenállással a pluszra vannak kötve…., csak R nem ellenállás.

A végén írod Ezek alapján korrekt .Akkor most melyik?

-
-
darvinya
titán
válasz
Lompos48
üzenetére
Ha kiveszem 4066-ot akkor már nem tudom rövidre zárni IC5-t, mert maga IC5 a 4066.
Amúgy akusztikus gitár hangját generálja.
Mint írtad, hogy 4052 Mux/Demux IC.
Így az alaphangzásnál Mode kapcsoló nem kapcsol semmit és X0-Xcom / Y0-Ycom áramkör érvényesül.
Tehát van szerepe IC2a/b, 3a/b, 6a/b-nek.Amúgy ha ezeket is kivenném, akkor kapok egy Overdrive szerűséget.
Új hozzászólás Aktív témák
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Autós topik
- Formula-1
- Gumi és felni topik
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Kerékpárosok, bringások ide!
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- 5.1, 7.1 és gamer fejhallgatók
- További aktív témák...
- 0 perces COOLER MASTER 650W MWE V2 minőségi tápegység! GAR/SZÁMLA (Te nevedre)! 12V: 54A! ÁRON ALUL!
- MSI H81M P33 LGA 1150 alaplap
- Új INTEL LAMINAR RM1 (LGA1700/1851) nullperces, rézmagos hűtők SZÁMLÁVAL! A LEGOLCSÓBB SZÁMLÁS ÁR!!!
- 0 perces COOLER MASTER MASTERBOX MB600L V2 TEMPERED GLASS eladó! SZÁMLA (a Te nevedre)! ÁRON ALUL!!!
- MSI H81M P33 LGA 1150 alaplap
- Készpénzes / Utalásos Videokártya és Hardver felvásárlás! Személyesen vagy Postával!
- HIBÁTLAN iPhone 13 mini 128GB Starlight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3828
- GYÖNYÖRŰ iPhone 11 Pro 64GB Space Grey-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3668
- HIBÁTLAN iPhone 13 Pro Max 128GB Graphite -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3391
- 18 éve! Billentyűzet magyarítás magyarosítás. Festés vagy lézerezés és egyebek! 3 lehetőség is van.
Állásajánlatok
Cég: NetGo.hu Kft.
Város: Gödöllő
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

ekkold