Hirdetés
- „Új mérce az Android világában” – Kezünkben a Vivo X300 és X300 Pro
- iPhone topik
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Xiaomi: Android 16 zápor, zivatar
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Megtartotta Európában a 7500 mAh-t az Oppo
- Huawei P30 Pro - teletalálat
- Honor 200 - kétszázért pont jó lenne
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Attix70
aktív tag
válasz
Lompos48
üzenetére
Máshol is van hiba, a múverősítő munkapontja sincs jó beállítva (R19 és R14 100K, R18 és R15 10K, C6 és C7 2.2uF) valamint a tranzisztorok előfeszítése darabonként 1 diódával az is necces (beraknék még 1 db-ot valamelyikkel sorba, így 30mA körüli lesz a nyugalmi áram). Ahogy írtad a táprész se az igazi, egyszóval : "nemazigazi"

-
kisi
aktív tag
válasz
Lompos48
üzenetére
Még gondolkodom rajta, hogy kihagyom a panel feszültségkétszerező részét a stab ic-kel, és inkább egy normális + 0 - 15 v-os betápot kap.. Így kikerülne a panelról minden ezzel kapcsolatos probléma, és egy külön panelen lenne megépítve, rendesen. (A panel kész, csak még gondolkodom a lehetőségeken, melyik verzió legyen..)
A szűrés ebben a verzióban áganként 2x 2200uF/50v, 2x 10nF + 100nF (Érdekes módon ebben a kondik kb dupla akkora súlyúak, mint a kínai rendelés kondijai..)
-
Reggie0
félisten
-
Ribi
nagyúr
válasz
Lompos48
üzenetére
Ezért mondtam 14V-ot. De nagyságrendileg 15V-hoz képest részletkérdés.
Sőt, nem akartam behozni, hogy ugye ez csak félperiódusra vonatkozik a PP kialakítás miatt, mert akkor bedobhattam volna 40mA-t, ami még mindig lehetséges és akkor ugyanott van a terhelés a végtranyóra.
Akkor megnyugodtam, nem számoltam el a dolgokat, csak nagyon nagyjából számoltam.
Lényeg, hogy 1 ilyen viszonylag kis tranzisztor nem a legjobb, mert a hőterhelés igen hullámzó. Szerintem. -
darvinya
titán
válasz
Lompos48
üzenetére
Oké, de fejhallgató erősítőnek minek 1A-es tranyó, amit használjuk tizedén.
Tiszta energia pazarlás, semmi több.
Max. alkatrész hiba esetén felfut 1A környékére, hogy mindent tegyen tönkre.Pedig nem brummra gondoltam, mert itt előttem egy erősítő, ami másik jó trafóval zajmentes, míg eredeti öreg trafójával jó nagy zaja van.
(#65466) Ribi
Melyik.fejhallgató eszik meg ekkora teljesítményt?
-
-
válasz
Lompos48
üzenetére
Hogyan írnád le máshogy,
megtámadod a pákával meg a cinnel a munkadarabot, a cin épphogy megfolyik, a pákahegy kihűl és eggyé válik a 3 összetevő.
Várom az "odaheged" szinonímákat.
Darvinya, nem azért savazzák hanem hogy a felület tiszta legyen, pl. kéményszegély bádogozásnál a redvás lemez fémtisztázása.
De az nem csak sav. -
terapeuta007
aktív tag
válasz
Lompos48
üzenetére
fejhalgato erősítő.
2db ne5532.
[link]
ez valszeg kapcsolouzemu sajnos.de nemtudni mert nem irjak.trafoval nem lehet 24v-ot csinálni. mert 15v os trafo 21v-ra jön ki 18v os trafo pedig 25+ vra jon ki egyeniranyitas után.( ha jol emlekszem és1,4el kell szorozni.)
nem kapcsolouzemu 24v os táp kellene.
-
válasz
Lompos48
üzenetére
Én is tudom, hogy a nagyobb teljesítményű LED-eket hűteni kell, ha még nem is csináltam ilyet

Mindösszesen annyi, hogy van 2db GU10 LED izzóm, amik ilyen 3W körüliek(nek mondottak), és egyáltalán nem melegszenek, nincs borda, stb. Még nem szedtem mondjuk szét őket.
(Meg van egy 15W-nak hazudott izé, ami szintén nem melegszik, az E27-es, szétszedtem, 1 NYÁK van benne, semmi más
.) -
-
-
[CS]Blade2
addikt
válasz
Lompos48
üzenetére
Kb egy ilyen rész van a hátoldalán: [link] középen a fekete trutyival bevont rész.
A 7 sor akkuból 1 sor csak 1V-os. Már csak az a kérdés, hogy mi volt előbb. Lehet, hogy ez miatt nem használta azt a sort, és azért ment tönkre? Valszeg nem töltötte most már évek óta, így azok csak 1V-osak.
-
darvinya
titán
válasz
Lompos48
üzenetére
Eleje lemaradt
A ferrit vagy alfa-vas (α-Fe) az anyagtudományban használt fogalom a vasra vagy az elemi vas tércentrált köbös szerkezetű kristálya. A ferrit az acél és öntöttvas fő alkotórésze, ez adja a mágneses tulajdonságait. A ferrit a ferromágnesség klasszikus példaanyaga.
A ferrit keménymágneses anyag, a remanens indukciója: Br ≈ 0,4 T körüli.
Ezenkívül ferriteknek nevezzük az olyan lágy- illetve keménymágneses anyagokat, melyek a MOnFe2O3 képlettel adhatók meg, ahol M fémion, n pedig egy (egész) szám.
Préselt vaspor egy eljárással készül termék.
-
terapeuta007
aktív tag
válasz
Lompos48
üzenetére
gondoltam hogy enyire nem lehet egyszeru sajnos.
18as anyacsavar menyire megfelelo. kb semennyire?és ha találok ilyen gyenge (feltételezhetoen ferrites kis magneseket és azokat oszeragasztom nagyjábol köralakba?
vagy az anyacsavarra rakok egy erosebb magnest?régen láttam itthon ilyen ferritgyurut de mostmár nem találtam meg.
-
darvinya
titán
válasz
Lompos48
üzenetére
A felületek közötti különbség legalább 25-szörös (1mm vs. 5mm átmérő).
Miért is?
COB 1mm vastag ∅7mm
Amit készítettem képen 3-4mm vastag ∅5mmAkkor melyik tud több elvezetni?
Nem azt írtam, hogy 5mm LED konstrukciót keresek (ez képen is látható), hanem COB, ami kinézetre 5mm LED. -
-
-
-
Kernel
nagyúr
válasz
Lompos48
üzenetére
Pl. Funai képcsöves TV-nél volt gyakori típushiba, tápegységben primeroldalon kimelegedett ilyen kis tranzisztor, panelfeketedés stb. Ez azért is jó példa, mert kimondottan terhelésnek volt kitéve.
Táptranzisztor meghajtója volt, a túlmelegedéstől belső kontakthibája lett. Jobb esetben csak leállt néha a táp, de tudott olyan trükköt is, hogy a táptranzisztort elpukkantja, majd annak cseréje után működik, de egy idő után ismét vége.
Míg rá nem jöttem, hogy mi a kiváltó ok. BC638 vagy 639-et azokba is beleraktam (PNP vagy NPN, erre már nem emlékszem), jobban vitte, mint az eredeti.
-
rostiron
őstag
válasz
Lompos48
üzenetére
Csináltam egy képet, ez egy porszivó panel. Mivel csak szeretek bíbelődni , de nem értek hozzá ezért előre is elnézést minden hülyeségemért.
A képen az F és a N kapja a konnektorból az áramot. Beírtam a triac lábait . A motor egyik drótja közvetlen a N-ról megy ( talán látszik a képen ) A motor másik drótja a triac A2 lábával van összekötve.
Na most ha rámérek a műszerrel a N és a triac G lábára ott 220V mérek. A N és az A1 között is 220V lehet mérni.
De nekem az A2 láb megy a motorra. Ebből gondoltam hogy rossz a triac. Teljesen tévúton járok ??? -
Kernel
nagyúr
válasz
Lompos48
üzenetére
A terhelés nagysága, illetve változékonysága miatt egy kapacitív előtét itt már nem lenne járható út, elvileg nagyobb méretet is igényelne, amellett instabillá tenné az egészet.
Az sem mindennapi, hogy ennyi túlfeszültségtől nem pukkan el a puffer, de van még egy hihetetlen dolog:
A rajzolatot tükröztem, ahogy szoktam ilyen esetben, így könnyebb összenézni.
A bifiláris szűrőnél a villámvédelmi fésűs szikraközt nem a fázis-nulla közé rajzolta a barma, hanem az átmenő tekercsre, ahol mit sem ér, felesleges. Ahogy én rajzoltam fehér nyíllal, oda kellett volna.
Védőföld is persze minek, ha biztonsági trafó. Ja, ez nem az. Annak át kellene vezetni a kimeneti GND-re.
-
bandi94
tag
válasz
Lompos48
üzenetére
A sárga fóliakondira gondolsz? A fólia oldal alapján úgy tűnik, mintha az is párhuzamosan lenne, rögtön a fojtó után. Bár az nem látszik, hogy a hálózati piros vezeték, ami középen van, az után mi jön.Ott kellene neki lenni a leválasztó mellett közvetlenül.Olyan, mintha egy átkötés lenne, már majdnem a MOV alatt.
A kimeneti kondik is elsőre olyan mintha párhuzamosak lennének.beültetési oldal
fólia oldal -
Ribi
nagyúr
válasz
Lompos48
üzenetére
Mondjuk az vicces hogy 10V kodi van a kimeneten 12V-ra.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Lompos48
üzenetére
Jah igen, a lánc vázlata sokat segítene.

mcu <-> opto <-> ds8921<->..rs422 lezáró ellenállásokkal..<->usb-rs422 (PC)
Ahogy néztem, balról jobbra nem mindegyik panelnél volt probléma. Jobbról balra viszont mindnél. 38400-on még frankó mindkét irány.
Néztem szkóppal a dolgokat, mikor a PC az adó fél, akkor a fogadó ds kimenetén már láthatóan nem szép a négyszög 115200-on.
*per pillanat az usb-rs422 átlakaítóban is DS chip van, mert a benne lévő eredeti beadta a kulcsot és ki kellett cserélnem. Viszont innen tudom, hogy önmagával visszahurkolva tudja a 115200-at.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Lompos48
üzenetére
Na közben kiderült, hogy az optocsatolón frankón átmegy a 115200. Viszont az egyik ágon egy differenciál vonal (rs422) meghajtó IC [link] is ott van, de ott csak 38400-as baudrattel jó az átvitel. Az felett rossz karaktereket vesz le a port.
De per pillanat nem látom mi a gond, a jó vonalakon meg rs232 meghajtó ic van, az nem okoz gondot...
-
törölt tag
válasz
Lompos48
üzenetére
Na ez az amit nem ertek, egy kapcsolo uzemu tap nem egyszerubb semmilyen formaban, mint 7805--tel megepitett verzio SZVSZ, mert trafo kell, az mas kerdes milyen kivitelu, de a galvanikus levalasztast nem lehet megsporolni. Ezt ha kicsit kifejtened nekem bovebben, mert nagyon erdekel, Te milyen okokat latsz amit en nem.
-
Kernel
nagyúr
válasz
Lompos48
üzenetére
Ők más kompromisszumot találtak, meg a többi, amit a linken fejtegetnek:
– Nincs egyértelmű kompromisszum.
– 60 Hz előnye / hátránya, vaskeresztmetszet, tömeg stb.USÁ-ban is van 240 V egyébként, 2x120 V ellenfázisban, az utcai trafó szekunderének középpontja földelt.
240 V-ról megy a boyler, elektromos kályha, sütő, ilyesmi. Fix bekötéssel, mint nálunk is a 3-fázisú, illetve éjszakai áramos eszközök.
-
-
Teasüti
nagyúr
válasz
Lompos48
üzenetére
Itt egy RC szűrőre gondolsz a kondi és bázis között?
Ezzel formálható a jel, de elég kicsi kapacitást kell alkalmaznom, hogy értelmezhető legyen a 0,5% kitöltési tényező is akár (12 bites PWM, bár nyilván nem fogom tudni használni a teljes tartományt), vagy megeszi a jelet a kondi. Bár ha jól értelmezem a Dirac impulzus lényegét, akkor a szűrő vágási frekvenciája lehet akár végtelen is, vagyis mindegy mekkora kondenzátort használok. -
Teasüti
nagyúr
válasz
Lompos48
üzenetére
Ugyanezt a PWM jelet - ami itt a monostabilt tartja átbillentve - szeretném használni egy LED meghajtó bemenetén is,
Elvileg ide <200 ns fel/lefutási idő kell (8.3.1. bekezdés).Rendben, megépítem próbapanelen.

Kb mennyi üzemidő után jelenthető ki, hogy nem fog kijönni belőle a füst? -
Teasüti
nagyúr
válasz
Lompos48
üzenetére
Ez mit jelent? Mi az ami túlzás?
A jelenséget azóta sem értem, és arra sem kaptam még határozott választ, hogy ez a negatív feszültség elfogadható-e vagy problémát okoz.
Szóval az alkatrészeket úgy próbáltam variálni, hogy a lehető legkisebb mértékben mutatkozzon a jelenség.
Illetve felhívnám a figyelmet még erre:
"De ha dióda helyett egy nagyon feszes lehúzót használok (100R), akkor is ugyanezt a képet kapom." -
Teasüti
nagyúr
-
Teasüti
nagyúr
-
szabifotos
senior tag
válasz
Lompos48
üzenetére
Na ez jó hír, akkor Te vagy az én emberem.
Én meg most kezdek belemélyedni, úgyhogy még belegabalyodok néha a saját gondolataimba is. Igen, 3 szál van most is, mint a fentebbi képen látszik, úgyhogy nem hiszem, hogy sok minden változott volna. Jelenleg ott tartok hogy fejben sakkozok, mi hova megy, mit zár rövidre, mi érvényes mi nem.
Ahogy nézem, ezek szerint ellenállásméréssel állapítja meg, hogy épp "missed" (bőrön), vagy érvényes a szúrás. VIDEO
Ha lesz még kérdésem, jövök segítségért kiáltani. (tuti lesz)
-
szabifotos
senior tag
válasz
Lompos48
üzenetére
3 fajta vívás tipus van. (foil, sabre, epee) Van olyan ahol nem érvényes bőrre. (csak nyomógomb)
Viszont Foil-nál (4:00 körül) jól látszik, hogy a kezükre is VALID-ot jelez. A másik gond, az, hogy ha nem érvényes azt is jelzi. De hogyan különbözteti meg?
Kernel
Úgy értettem, hogy külön van a testtől a fém kupak. Hmm.. ezt a kisebb rugót nem vettem észre, mert a videón úgy lászik, hogy a nagyobb zárja a kivezetéseket. De ha jól látom a kicsi, nem ér hozzá a kivezetésekhez nyomáskor sem. Kérdés, hogy akkor mi funkciója lehet...? -
nxswitch
senior tag
válasz
Lompos48
üzenetére
3,6A esne egy méterre(legrosszabb esetben, de nem hiszem, hogy folyamatosan világítana maximum fényerőn mind a 3 szín). 10 sorban lenne 1-1 méter, és mindre külön kötném rá.
Vagyis az elektromos kötés nem használható mechanikus igénybevételre is Ezt hogy érted? Arra gondolsz, hogy stabilan kell bekötni(ha odacsavarozom a vége gondolom nem csúszhat ki, csak ha szándékosan erősen húzzák), vagy még valamivel rögzíteni kell a vezetéket a doboznál?
-
Teasüti
nagyúr
válasz
Lompos48
üzenetére
A lámpabúra eredetileg egy-egy foglalatot tartalmaz féklámpa izzókhoz. Ezen a két lyukon tudok készíteni vmi aktív szellőztetést, ha muszáj.
De maga a PCB nem fog kiégni azonnal, ugye?
Ezek elvileg 0,5 wattos ledek, ha nem vágott át a kínai.
Bár fényerőtől függően nem biztos, hogy az összes ágra szükség lesz.
Ha jó minőségűek a ledek, akkor már ennek a mennyiségnek a fele is bőven meghaladja a fényerőre vonatkozó előírásokat. -
törölt tag
válasz
Lompos48
üzenetére
Ha hivatalos, akkor nagyfesznél el lehet helyezni a védőtávolság körül is. Ott van akkora sugárzása a vezetéknek, hogy akár valamire használható is. A levegő töltöttséget kellene felhasználni.
Már jártam úgy, hogy átbicajoztam egy mezőgazdasági úton a 750kV alatt, és amikor a fém vázhoz értem a feltöltődött kerékpár meglepően rajtam sült ki, vagy én azon, de csípett egy nagyot.
-
Teasüti
nagyúr
válasz
Lompos48
üzenetére

Astabil kapcsolásnál a kondenzátor egy R2 ellenállás mögött van. Esetemben ez utóbbi 3-5k között mozog.
És a kondi is 5-10n csupán.
Az R1 meg 470 Ohm, ami csak a fele az "ajánlottnak".Amúgy nincs erre vonatkozó infó az adatlapon.
Neten kutatva egy-egy vélemény szerint 200 mA-t tud felvenni a kollektor, de nem volt forrásmegjelölés.
Ha jól számolom, akkor 2/3 feszültségen ami 8V alig 20 mA jön át a két ellenálláson. -
szoke12
őstag
válasz
Lompos48
üzenetére
Köszönöm!
Érdekes dologra lettem figyelmes... Miközben kötöttem őket sorba kettesével az egyik cella 0 voltot mutatott. A rossz cellával volt egy körben és gondolom nem töltötte a laptop azt se. Most pedig összekötöttem egy jó cellával. Erre mindkettő felmelegetett, rendesen égette a kezem és most 3,6 voltot mutatnak külön-külön. Előtte a töltött cella 4.2 voltot mutatott.
Mi történt? A teli cella feltöltötte a lemerültet?
Mit csináljak? -
emitter
őstag
válasz
Lompos48
üzenetére
Szia!
Azt elfelejtettem írni, hogy egy vezeték nélküli csengőről van szó, amit fixen szeretnék megtáplálni, hogy ne kelljen gyakran elemet cserélni.
Az még oké, hogy a vevő 4,5V helyett esetleg elfogad 5V-ot is, de az adónak 3V kell. Azt hogyan kreálok, tudnál ebben konkrét kapcsolással segíteni? Nem vagyok egy elektronka expert sajnos.
Köszi!
Új hozzászólás Aktív témák
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- „Új mérce az Android világában” – Kezünkben a Vivo X300 és X300 Pro
- Arc Raiders
- Linux kezdőknek
- iPad topik
- iPhone topik
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- Gumi és felni topik
- További aktív témák...
- Újszerű 10 magos Lenovo X13 Yoga G3 (12.gen Core I7 16Gb 512Gb SSD) laptopom eladó!
- Eladó Sony 55-210mm f/4.5-6.3 E OSS
- AORUS B450 ELITE 5800X3D 32GB DDR4 2 SSD RTX 4070S 12GB GAMER PC
- HP DL380p Gen8 12LFF - 4x4TB SAS 2x E5-2650L v2 96GB ECC 2x10Gbit
- Újszerű Samsung Galaxy TAB S9 5G 8GB/128GB - TAB S11 5G 12GB/128GB
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 9700X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 256GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3205
- HIBÁTLAN iPhone 12 mini 64GB Green -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3452
- Apple iPhone 13 Pro ( picit Karcos Kijelző) / 256GB / Kártyafüggetlen / 12Hó garancia / 86% Akku
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! R5 3600 / GTX 1080 8GB / 32GB DDR4 / 512 SSD!
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

.

Én meg most kezdek belemélyedni, úgyhogy még belegabalyodok néha a saját gondolataimba is. Igen, 3 szál van most is, mint a fentebbi képen látszik, úgyhogy nem hiszem, hogy sok minden változott volna. Jelenleg ott tartok hogy fejben sakkozok, mi hova megy, mit zár rövidre, mi érvényes mi nem.

ekkold