Hirdetés
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- iPhone topik
- „Új mérce az Android világában” – Kezünkben a Vivo X300 és X300 Pro
- Megvásárolható a Vivo X300 és X300 Pro Magyarországon, íme a hivatalos árak
- Amazfit Bip 6 - jót olcsón
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Google Pixel topik
- Apple iPhone 17 Pro Max – fennsík
- Mégis lesz Galaxy S26 Edge. Vagy nem? De!
-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
klambi
addikt
szevasztok!
olyan gondban vagyok van 1 genius 5.1 es kis házimozi erősítő amiben meghalt a trafó, állítólag nem lehet ehhez alkatrészt kapni.... van valakinek valami ötlete hogyan lehet mégis működő állapotba hozni?
-
PH-User
addikt
Sziasztok!
Kaptam egy Philips 105S11 monitort, kíváncsi vagyok, hogy érdemes-e megjavítani.
Most hirtelen nem tudom gépre kötni, de mutatok egy skiccet, hogy milyen rajta a kép.Egyik pillanatról a másikra csinálta ezt.
Eltérítő IC meghibásodásra tippelek. -
sörösló
aktív tag
Toshiba Satellite L40-14H laptopomon nem megy a Wi-Fi. Van rajta egy kis tolókapcsoló meg egy sárga led az elején, ami most nem világít. Gondoltam, indulásnak rövidrezárom a kapcsolót ami valszeg az akkukímélés miatt volt beépítve. Gondosan kiszedtem az aljából a látható csavarokat, majdnem szét is jött de az elején valami még tartja. Esetleg valami konkrét ismeret? Rejtett fül vagy csavar? Billentyűzetkiemelés?
-
Üdv
Ha egy vájt fülűnek kell dolgoznod/építened vagy csak egy drágább Jack-et beforrasztanod akkor az tuti ki lesz fizetve és még hálásak is érte.
Ha egy PC-t kell javítani ami alaplap hibás akkor meg csináld meg 2000Ft-ból mert csak annyi van "rászánva"(hol ott sok esetben az anyagi háttér többet is engedne) és amikor megcsinálod a 2000Ft-ból a gépet akkor még garanciát várnak és még hálából el is mondják mindenkinek,hogy javítás előtt gyorsabb volt a gépük. -
mc-4
aktív tag
Sziasztok!
Kondenzátor előjegyezhető.
FT-3 0,22uF 600V ±5% USSR Russian Hi-End Katonai Teflon Kondenzátor
Az FT-(1;2;3) széria kiváló minőségű teflon kondenzátor, katonai kivitel.
Ezek a kondenzátorok kiváló szonikus jellemzőkkel bírnak, legtökéletesebb hangzást a Hi-Fi és hi-end alkalmazásokban adják.
Az ár nem tartalmazza a postaköltséget!(hazai;külföldi) -
mezis
félisten
válasz
xKacsax
üzenetére
Elektromos hőlégfúvóval kísérleteznék, de óvatosan, mert nekem a 300 C-Fok-os állásban közelről megolvasztja az ónt és fújja le az SMD alkatrészeket. (A másik oldalról is potyognak, ha egyenes lábakkal forrasztották hála a gravitációnak
)Legutóbb egy lágy műanyaggal (PVC ?) kiöntött USB to RS232 serial 5V-ját tettem szabaddá "Mini Drill" kicsi vágókorongjával végezve a megközelítést. A legkisebb fordulaton is úgy vágta, mint a vajat. Azt hittem, hogy inkább olvadni fog a műanyag, de nem.
Az utolsó 1-2 mm-nyi anyagot már kéziszerszámokkal (bicska, élesebb csavarhúzó,...) szedtem le. -
moha21
veterán
Üdv emberek!
Szerintetek ez megéri az árát? [link]
Bármilyen más javaslatot szívesen várok, hobbicélra lenne egyelőre ( utána úgyis kitapasztalom, hogy mi hiányzik ). Pénz az most 30k van rá max.
-
xKacsax
aktív tag
Hellosztok! Egy újabb hülye kérdéssel fordulnék hozzátok. Van egy -------- 2.1 -es hangrendszerem amiben a hangfal bemenet egyik érintkezése levált és ezt szeretném megjavítani de az a szörnyű helyzet, hogy a gyártó telenyomta a kivezetéseket (hogy milyen célból, valószínűleg szigetelés miatt) forró ragasztóval. Több órán keresztül próbáltam már eltávolítani róluk az anyagot de semmit nem haladtam vele...a felső réteget már csavarhúzóval és spaklival lekapartam de egy kb 5-6 cm vastag rétegről van szó és egy olyan módszer kellene nekem amivel gyorsan letudnám szedni a ragasztót anélkül hogy az elektronikában bármi nemű sérülés keletkezne. (Tanakodtam már azon is hogy gázégővel leégetem, de félek hogy valamit megolvasztok benne és teljesen tönkremegy)
Válaszokat előre is köszönöm!

-
xKacsax
aktív tag
totya694, ArchElf, Lompos48 Köszönöm szépen a segítséget az MP4 lejátszóval kapcsolatban. Újra forrasztottam és így már perfektül működik.
Kellemes húsvétot mindenkinek! -
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
Én is csak a napokba vettem észre,hogy a kábel TV-vel vannak pici gondjaim.2 TV van rákötve meg a műhelyembe egy kis TV 3.-iknak(igaz ritkán használom) de kábel itt is kint van.Egy rádiós erősítőt kötöttem a PC-re és a neten szokott szakadozni az MR2 így gondoltam ha már rádió is egyben akkor rákötöm de amikor rákötöttem búgott/brummosan szólt a rádió.
Majd csak a koax meleg szálát kötöttem rá arádióra és akkor már a rádióm tökéletesen is szólt csak bent panaszkodtak,hogy a 2 TV bebolondult.
Már nem használom azt a rádiót és így a probléma is megszűnt.Tudom vennem kellene egy izolációs leválasztót de sajnos rá kellett,hogy jöjjek még kevesebb adót tudok fogni mint egy más fél méteres kábellel és ráadásul a minőség is elég hitvány
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Predator2
üzenetére
Oh, én, meg az F1
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Akkor tényleg a kábeltv bevezetése a konyhába a megoldás, kevés pénzből megvan, kellő pár szerelvény kapható mindenhol, ahol TV-t árulnak.
Ha tipikus falusi ház, akkor a padláson simán meg tudod tenni az elosztást, maga a kábeltv is ott szokott bejönni a lakásba, ideális pont. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Predator2
üzenetére
Timeshift funkciót tudó felvevővel és precíz indítással kb. meg lehet oldani. De ha szerencséd van, egy darab drótot bedugva antennának, bejön az rtl klub.
Nálunk itt Pécsett rálátok a TV toronyra, de a panel fürdőjében már komoly antennával sem lehet megfogni az rtl klubbot, csak minden mást, mert itt valami más polaritással adják, mint a többi adót.
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Predator2
üzenetére
Teljesen normális, ha lenne digitális beltéritek, akkor azon is más lenne a csúszás.
Egyszerűen a jel más utakon és más közegekben terjed. Innen kezdve pedig a fizika dönt, hogy mikor ér oda a jel az adott terjedési csatornákon. Megoldás az, hogy ugyanazt a jelforrást használjátok az egész lakásban, gyak. elosztod a kábelTV-t minden készülékhez.
-
Predator2
addikt
hello
nem teljesen a témához tartozik de nem tudom hova kéne írni h választ is kapjak rá
Volna egy kis problémám:
Kábel TV van bekötve és azon keresztül nézem az F1-et de sokat "csúszik" a kép anyum konyhai antennás TV-jéhez képest (kb 30sec-el előbb tudja a dolgokat mint én az emeleten)
Mit lehet ezzel kezdeni szerintetek?
Illetve hova máshova írjak ha itt nem tudtok segíteni?Köszönöm a segítséget
-
Lompos48
nagyúr
válasz
totya694
üzenetére
Gondolom mindegyik jól szerepelne, nem lesz egyikkel se hallható különbség. De ha átmégy a hi-fi-rol_altalanossagban topikba kérdezni, ott még azt is megmagyarázzák, hogy melyik drótot/vezetéket milyen irányba kötheted kizárólag és még nagyon sok okosságot a hifitudományból.
-
Üdv
Ki milyen IC-t javasolna ezen kapcsolásba? -
PH-User
addikt
Köszönöm korábbi kérdésemre a válaszokat, akkor beszerzek majd egy IPC-1L-et, remélem beválik!

-
Batman2
addikt
Lompos, Moha köszi !

Tervezek még 4 szögű - 4 panelos és 5 szögű - 5 panelos lámpát is, mostmár úgy tűnik, hogy a melegedés sem fogja útját állni a dolognak, már csak az a kérdés, hogy kell e nekem bárhol is akkora fény, amit egy 5 panelos tudna nyújtani.
Üdv.
-
Batman2
addikt
válasz
Volkov
üzenetére
Addig rendben van, hogy nem érzékeli, de ha tényéleg az injektor nyitva tartási idejéből számítja a dolgokat, akkor az alacsonyabb (vagy magasabb) üzemanyag nyomás bekavarhat, mert ha kicsi a noymás, akkor több gázt kell nyomjál, jobban be kell nyomd a gázpedált, hogy ugyanúgy menjen a járgány, és több ideig lesz nyitva az injektor, hogy elég üzemanyag menjen a hengerbe, ez pedig fals fogyasztási eredményt fog adni !
Tehát közvetlen lehet hogy nem méri, de közvetetten, az injektor nyitva tartási idejének figyelése által igen !
De igazából, ha mindíg stabil az elétérés, akkor ez csak szépséghiba, ki tudod tapasztalni, hogy valójában mennyi az üzemanyag és mennyit fogyasztott.
Üdv.
-
zka67
őstag
válasz
Volkov
üzenetére
Így tudod megcsinálni a legegyszerűbben. VCC=12V
Az R2 ellenállás legalább 1K0 legyen, a többi alkatrészt pedig az eltolás ideje szerint méretezd. A kapcsolás működése: amikor a jeled nullába megy, a diódán keresztül kisüti a kondenzátort, így a kimenet is azonnal nullába megy. Amikor pedig a jeled 1-be megy, akkor a kisütött kondenzátor az R1+R2 ellenállásokon kezd el töltődni, és csak egy idő múlva megy a kimeneted 1-be. A 40106 egy filléres CMOS schmitt-trigger.
-
Peter789
senior tag
válasz
Volkov
üzenetére
én már a digitális világban élek - lehet valaki guru egy 555-ös IC-vel is meg tudná oldani a kérdést, de én már evőeszköz helyett is valamilyen PIC-et választanék

viszonylag egyszerűen kivitelezhető feladatnak tűnik: egyik oldalon egy input capture számolja a kitöltési tényezőt, másik oldalon pedig egy PWM kimenet lezongorázza x %-al eltolva
-
Volkov
senior tag
AC tuti jó (K-jet-es 6 BAR-os, pedig EFI-nek 3 is elég), a nyomás szabályzót nem tudom, azt még nem mértem ki, de turbós a kocsi, és megy mint a barom, nem érzem, hogy kevés benyát kapna. Gyertyák jók. Fogyasztás "rendben" van.
Lambda nincs. Katalizátor se. Gyárilag: leömlő - turbó - végig egy 60-as cső - egy végdob és kész

amúgy pont azért gondoltam hogy a jelet kéne "megpiszkálni" mivel konstans a tévedés.
-
Volkov
senior tag
válasz
Peter789
üzenetére
Az üzemanyag nyomást nem érzékeli a rendszer sehol se. Fixen van belőve adott értékre a nyomás. Tehát ettől nem mérhet többet.
Nekem konstans többnek tűnik a "többlet".
Átlag 10L a fogyasztásom (a valós) a fed komp meg 15L-t ír.Újabb kocsikba (pl mondeo mk1) az van amit írsz, ott vmi adatok rohangálnak, itt viszont tuti nem.
Az én fed kompom volt k-jet-es injektorral szerelt kocsikban is, ott egy átfolyásmérő volt bekötve az egyik hengerhez, és az átfolyásmérő adta a jelet és kizártnak tartom, hogy egy sima átfolyás mérő '86-ból soros kommunikációt csinálna
-
domi007
őstag
Az a baj, hogy egy NYÁKra így mondjuk 60 ezer Ft jut kb, de ha egy darabot rendelnék, akkor is ott a stencil, ami önmagában 210 euró náluk, szóval egy darabra meg pláne nem optimális a dolog...
Nem tudom, ki tud valami olyan céget, amelyik vállal SMD beültetést alkatrész-beszerzéssel együtt? Vagy van olyan cég, ahova betolok egy Excel táblázatot és ők meg kinyomnak egy csomagot az összes alkatrésszel amit el tudok vinni valahova?
nagyon kavarós meló ez nekem 
-
Batman2
addikt
válasz
Volkov
üzenetére
Jó, igazából mindegy , miből számol, a lényeg szerintem, hogy nem a kompjúter hülyölt meg, tehát nem megfelelő jelet kap, ami pedig a jeladók alapján képződik, tehát én csak a jeladóknál, érzékelőknél keresném a hibát, valamelyik nem megfelelő értékeket szolgáltat,
vagy ha mindegyik jól mér, akkor viszont tényleg valami hiba van az üzemanyag ellátó rendszerben !Ennél többet nem tudok segíteni.
Üdv.
-
mezis
félisten
válasz
Volkov
üzenetére
Üdv.!
Szerintem az elfogyasztott üzemanyag mennyiségét a befecskendező szelep nyitvatartási idejéből "kalkulálgatja". Ha a befecskendezési nyomás kisebb a computer által feltételezettnél, (mert nem méri) simán összejöhet az eltérés.
Gyertyák színe milyen ? Nem szegény egy kicsit a keverék ?
Csodálkozom, hogy nincs Lambda szonda + katalizátor, mert nekem az 1989-es évjáratú Citroen BX -ben már volt. Az Ő Bosch computere még csupán egy jelző izzó különböző villantásaival "válaszolt" a "kérdésemre".
A folyó folyik, a túl szoros nyakkendő pedig fojtogat. Szóval fojtószelep, fojtótrafó.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
Lompos48
nagyúr
-
Peter789
senior tag
válasz
Volkov
üzenetére
a fedkomp a fogyasztást valóban az injektoridőkből számolja, de szerintem az üzemanyag nyomását is belekalkulálja. a benzines octavia-m konstans 2-3 decivel volt pesszimistább a valóságnál, a dízel H astra-m totál megbízhatatlan, random 0.3-1L-el volt optimistább a valóságnál, a mostani benzines superb-em meg halál pontos, decin belül volt mindig a tévedése a kútnál számolthoz képest (az LPG fogyasztást sajnos már nem tudja jól követni, de ez "normális") - szóval maga a technológia képes pontos lenni, csak az adott példánynak lehetnek kalibrálási, vagy egyéb okból pontatlansági problémái - pl instabil pumpa nyomás vagy hibás nyomás-jeladó
mi a tapasztalatod, nálad konstans a tévedése ? tehát amikor rátankolsz akkor kb mindig ugyanannyi %-al mond a fedkomp többet ?
a PWM-ről viszont eszembe jutott még 1 dolog: az nem feltétlenül egy szimpla kitöltési tényezőn alapuló jel... pl SAE J1850 PWM néven emlegetik az egyik régi OBD protokollt is - nem lehetetlen, hogy az ECU és a fedkomp között is valamiféle primitív soros kommunikáció van amelynek a 0/1 bit jelformáit PWM elven formálják... ez egy oszcilloszkóppal vagy egy digitális jelforma megjelenítésére és analizálására alkalmas eszközzel feltérképezhető lenne (pl [link])...
-
domi007
őstag
Nah, megjött az árajánlat, hát egy laza 235ezer Forint a végösszeg (800 euró) 4 darabra, hát ez egy kicsit kellemetlenül sok, most gondolkodom, hogy merre kellene tovább menni.

-
Volkov
senior tag
válasz
Batman2
üzenetére
Nem tudok rendesen magyarázni, még mindig elbeszélünk picit egymás mellett.
Túlbonyolítod...
Nincs semmi más érzékelő a fed komphoz, de gázpedálnál, se sehol. ('86-os kocsi)Megpróbálom vhogy:
-adott a motorvezérlő. (Ford EEC IV-es, 60 lábas, se EGR, se katalizátor, se lambda)
kap: - egy főtengely jelet
- folytószelep potméter
- MAP szenzor
- levegő hő jeladó
- és végül motorhő jeladó
Ez ennyi. Ezekből vezérli a gyújtást, illetve az injektorok nyitását (meg pótlevegőt, de az most mindegy)Emellett a fedélzeti komp. 3 jelből számol mindent.
- benzin szint jeladó (ebből számolja a megtehető Km.-et)
- sebesség jeladó
- "benzin fogyás" ezt az EEC IV-től kapja, ez a kérdéses jel
(szerintem az injektor nyitással működhet együtt...)A pillanatnyi fogyasztás az aktuális sebesség és a "benzin fogyás" függyvénye, ahogy az átlag fogyasztás is.
A gond az, hogy a "benzin fogyás" jele "túl sok".
Ez meg onnan tuti, hogy tele tank (47L) után simán kiír a végén 60-70L-es elfogyást is, ezáltal a fogyasztás se stimmel.
Minden leírásban PWM jelet írnak, ezért gondoltam, hogy meg kéne kúrtítani a jelet.De akkor az a lényeg, hogy szereznem kell egy szkópot...

Ráadásul olyat ami működik kocsiban is
szerk: az tuti, hogy változó frekis a jel. Mikor betettem az izzót, akkor alapjáraton nagyon ritkán villant fel (épp hogy pislákolt) intenzív gyorsításra meg sűrűbben
-
Batman2
addikt
válasz
Volkov
üzenetére
Igen, az 555-ös az eredeti PWM jellel azonos frekvenciára állítva alkalmas lehet a jel késleltetésére és a jel szélességének csökkentésére is, de ez csak azonos jel esetén működik, változó kitöltés esetén a négyszögjel generátor kitöltési ideje is folyamatosan, azonosan változó kellene legyen, hogy mindíg egy kicsit le tudjon csípni az eredeti jelből !
Ezt is meg lehetne szerintem oldani, van sejtésem hogy milyen módon, de a pontos értékek beállítása az számomra igen nehéz lenne.
Üdv.
Új hozzászólás Aktív témák
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- alza vélemények - tapasztalatok
- CASIO órák kedvelők topicja!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Trollok komolyan
- Vigneau interaktív lokálblogja
- További aktív témák...
- 0 perces COOLER MASTER 650W MWE V2 minőségi tápegység! GAR/SZÁMLA (Te nevedre)! 12V: 54A! ÁRON ALUL!
- MSI H81M P33 LGA 1150 alaplap
- Új INTEL LAMINAR RM1 (LGA1700/1851) nullperces, rézmagos hűtők SZÁMLÁVAL! A LEGOLCSÓBB SZÁMLÁS ÁR!!!
- 0 perces COOLER MASTER MASTERBOX MB600L V2 TEMPERED GLASS eladó! SZÁMLA (a Te nevedre)! ÁRON ALUL!!!
- MSI H81M P33 LGA 1150 alaplap
- Clevo 1060 6GB Mxm 3.1 laptop videó kártya ingyen házhoz szálitással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Samsung Galaxy A23 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! R5 8400F / RX 6800 16GB / 32GB DDR5 / 1TB SSD!
- LG 27GR83Q-B - 27" IPS / QHD 2K / 240Hz & 1ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync / DisplayHDR 400
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

)

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

nagyon kavarós meló ez nekem
ekkold