-
Mobilarena
Szeretettel köszöntünk a sztereó otthoni/szobai Hi-Fi világában !
Új hozzászólás Aktív témák
-
Saughassy
aktív tag
-
M_AND_Ms
veterán
válasz
Catman #38728 üzenetére
" Analog osszekotok eseten meg el tudom kepzelni, hogy lehet talalni ket olyan kabelt, ami kozott jelentos kulonbseg van"
Ne felejtsd el, hogy a digitális jelet továbbra is analóg módon kezeljük. Mind a villamos áram, mind a fény tisztán analóg jellemzőkkel bír. A digitálisnak nevezett absztrakció csak egy önkényes definíció. És így tk. sokkal érzékenyebb a zavarokra. Pl. a forrásoldalon szépen ütemezve indított digitális jelsorozat a vevő oldalra érve időben elcsúszhat, a feszültségértékek változhatnak, stb., stb. Persze lehet javítgatni, vagy rekonstruálni a jelet. Ezt könnyíti meg a digitális forma, de sokszor ez már mégsem az eredeti jelsorozatot állítja vissza, ergo annak ellenére, hogy jel átért, az mégis torzult.
-
törölt tag
válasz
Catman #38728 üzenetére
"Alapvetoen szerintem ott van a problema, hogy egy bizonyos szint felett mar annyira kicsit valtozast hoz egy kabel csereje, hogy nem lehet eldonteni, tenyleg volt valtozas, vagy csak placebo..." Ez logikai bakugrás, ugyanis éppen ellenkezőleg működik, minél magasabb szint felett vagyunk, természetesen annál inkább érzékelhetőek-vitathatatlanabbak a változások-különbségek. A high-end szinteken ég-és földrengető szintű különbségek vannak a kábelek hangjai között.
"Nagyon sokszor tapasztaltam mar valtozast a zene minosegeben, pl. amikor lecsereltem az erositomet, majd utana a hangsugarzokat (...) ezt annak tudom be, hogy a bonyolult felepitesu erositok es hangsugarzok kozott nagy hangzasbeli kulonbsegek vannak..." Azért az bíztató, hogy legalább erősítők és hangsugárzók cseréje esetén megtapasztaltad a hangminőségváltozást, és még magyarázatot is találsz rá, hogy ez miért van! Volt már olyan tervezőmérnök a hifi világában, aki hittel vallotta, vagy legalábbis úgy csinált, mint aki hittel vallja, hogy minden "jól megépített" erősítő egyformán szól. Azóta rajta röhög a világ.
"Analog osszekotok eseten meg el tudom kepzelni, hogy lehet talalni ket olyan kabelt, ami kozott jelentos kulonbseg van,..." Köszönjük a megengedő bizalmat, hogy el tudod képzelni, hogy talán mégsem totál idióta az a sokszázmillió audiofil a világban, akik számára magától értetődően természetes az, ami a te számodra hihetetlen és hallhatatlan. Végül is minek gyártanak annyiféle kábelt, ha úgyis mind egyformán szól. Lehetne szabványosítani egy hifi kábelt, és azt az egyfélét gyártani az egész világnak, olcsón. (Mindazonáltal továbbra is jelzem, te nem "A" vaktesztekre hivatkozol, hanem csak egy olyan "koncra", amit eléd vetettek itt a minap, és amely konc egyébként egyebek mellett hazug is - de továbbra sem fogok "belinkelni" olyan dolgokat, amelyek az 1x1 szintjét jelentik a hifiben évtizedek óta. Mindazonáltal a digitalizált Hi-Fi Magazin a kezem ügyében van, ha privátban küldesz email-címet, szívesen küldök egy-két szakcikket belőle, megmutatandó, hogy már harminc-negyven évvel ezelőtt hol járt a hifi kábelekkel kapcsolatos ismeretanyag ahhoz képest, ami neked ma új és hihetetlen és elképzelhetetlen - amellett hogy az internet is tele van ezirányú szakcikkekkel, leginkább szaklapokban.)
(#38729) D@ni88 Bár persze, ha megerőltetem magam, nagyjából sejtem, hogy hova akarsz kilyukadni, de vegyük inkább úgy, hogy abszolút nem értem a pongyolán idevetett kérdésedet. Fogalmazz meg egy rendes kérdést, s bár az kellene legyen rá a válaszunk, hogy a témád a multimédiás hangdobozok topikjának a világa, nem a hifi topiké, valószínű, hogy a nemidevalóság ellenére is adunk tanácsot egy rendesen megfogalmazott kérdésre.
-
Ed Parker
nagyúr
válasz
Catman #38728 üzenetére
Ezzel a gondolatmenettel megint csak az a baj, hogy nem magad próbálsz a végére járni, hogy van e az összekötő es digitális kábelek között különbség, ( egyebkent van) hanem vaktesztes közhelyekkel érvelsz.
Gondolom nőt majd nem vakteszttel szerzel, mert ott is van ám különbség -
törölt tag
válasz
Catman #38647 üzenetére
Tudom,ezerszer lerágott csont,de:
Az hogy nem hallottál különbséget, nem a kábel hibája, és lehet nem is a tied, hanem a láncodé. Mert (ugyan nem ismerem az öszetevőid) lehet a hangfal,lehet erősitő de a lejátszó,forrásanag (pl. 1xx-es mp3) és az onnan jövő kábel is lehet gyenge láncszem. és akkor már ráakaszthatsz milliós értékű vezetéket is,SOHA nem fogsz különbséget hallani, pl. egy "LG hifitornyon" a világ végéig hallgathatod,cserélgetheted a legdrágábbakat is akár, akkor sem fogsz különbséget tapasztalni,mert a rendszered csak olyan erős tud lenni, mint a benne lévő leggyengébb láncszem.
Hogy van-e? igenis van,errő nem is olyan régen egy szkeptikus topiktárs győződőtt meg mikor hangfalkábelt vittem el neki amely kb belépő feleti szintet képviselt. Ő kikötötte, hogy csak akkor veszi meg, ha értékelhető javulást tapasztal, kért rá egy kis időt (tán 1-2 hetet) és mikor bekötöttük éppen ment egy jól ismert zene a rendszerén annak mp3 320-as változata egy középkategóriás HM erősitőn. Nos kikereste ennek FLAC változatát megdöbbenve hallotta meg a különbséget, csodálkozva leült,ámulva hallgatta, mert a szinpad kiteljesedett,megnőtt a dinamika, tehát teljesen pozitív változást volt 2 szám között a FLAC javára. Mondanom se kell, azonnal hozta a megbeszélt árat, alku nélkül fizetett.
Mérnöki leirást, AB vagy ABX tesztet kértél egy posztodban. Erre azt kell mondanom: nem csak tudományos felfogás létezik és nem csak mérhető motivumai vannak az életnek. Pl. az étel vagy jó bor ízét mivel méred? Gyermeked, szüleid, párod szeretetét feléd,mivel méred, és ennek nálad mi a mértékegysége? vagy egy film vagy egy teliholdas csillagos éj egy barátnővel/társsal hogy mennyire tetszik neked ezt mivel méred? És ezekben hol van szerinted az objektivitás, a tudomány? És hol a mágia, a megmagyarázhatatlan, a varázslat?? Elárulom nincs és ne is keress rá, mert ha van ugyan nem biztos hogy megérted. Inkább élvezd halgasd,érzékeld,stb... hangfalkábelekkel is ez van: meg lehet magyarázni ugyan, de túl van a magyarázata a hétköznapi szóhasználaton és a mindennapi szokásokon. És mellé kell az első bekezdésben vázolt megfelelő minőségű rendszer is.
Nem vitának szántam, nem vitaindítónak, csak jónak láttam kiegészíteni. -
mp54
senior tag
válasz
Catman #38647 üzenetére
Nekem eddig meg nem sikerult a kabelek hagja kozotti kulonbseget megtapasztalni...
Valszeg lényegeset nekem sem.....de én nem is erősködök itt!
Vannak, akik hallják. Nekik "rossz", mert jobb kábelt akarnak éppen ezért venni, ami pénzbe kerül...
Ha Te nem hiszed el, csak tudományos cikk alapján, az meg legyen a Te bajod, bár én a helyedben nem problémáznék ezen. (Amit Te csinálsz, már túlhalad a kíváncsiskodáson...)
Béke van... -
törölt tag
válasz
Catman #38647 üzenetére
Most, hogy közben olvasok is, látom, hogy vicces, mennyire jó pillanatban rímel a (#38633) Catman [és a (#38638) Catman] hoozászólásodra a gorbepnek írt (#38634) kammerer hozzászólásom.
(#38640) Catman Egyébként itt van a fő baj, és a rendszeres csúsztatások tipikus módszere: "...akkor eros gyanu ebred bennem..." sajnos nem a gyanakvásodat fejezed ki régóta, hanem ahogy a kezdeteknél megfogalmaztam, kategorikus kijelentéseket teszel (mellékesen megalapozatlanul). Az erős gyanú helyes dolog, azzal semmi baj nem lenne.
-
nebulo5
senior tag
válasz
Catman #38633 üzenetére
Sajnálom, hogy Te, mint új "szkeptikus vitapartner" vetted magadra a "visszatérő trollkodó" jelzőt! Igaz, most a Te réveden indult a témában a vita, de emlékeim szerint, teljesen újonc vagy a "kábelmizériás eszmecserében". Elnézést, de valójában nem rád gondoltam
Hja! Áll az ajánlatom, nem szoktam senkire sem haragudni! -
törölt tag
válasz
Catman #38626 üzenetére
"Termeszetesen ha egy kontrollalt korulmenyek kozott vegrehajtott vakteszten ti szignifikansan nagy valoszinuseggel megmondjatok, eppen melyik kabel szol, akkor elismerem, hogy van tenylegesen hallhato kulonbseg az egyes kabelek kozott." Ilyesmire javasoltam a művelődést, mert ez harminc-negyven év óta már rengetegszer megtörtént a hifiben. (Nem fogom "belinkelni" ennek "bizonyítékait", művelődj, ha érdekel a téma.)
"De ha beleolvastok a lentebb linkelt tesztekbe, ti is lathatjatok, hogy az eddigi ilyen tesztekben mindig az jott ki, hogy az emberek nem halljak a kulonbseget." MINDIG?!?!?!?!?! Te azt honnan veszed?!?!?!?!?! Erre mondtam, hogy ugyebár példát mindenre lehet felhozni, de a te mondandódat "bizonyító" példák nemhogy a "mindig" kategóriája, hanem a "felettébb ritkán" kategóriája, ugyanis a legtöbb ilyen kontrollált tesztben a hallgatók hallják, amiről most meddőlegesen beszélünk itt újra és újra, két-háromhavonta előkerülvén a téma, mert csecsemőnek minden vicc új. Olyan spanyolviasz ez, ami két-három havonta felfedeztetik itt és más topikokban is. Ez az internet szabadsága miatt van, ott mindenkinek szabad mindenfélét beszélni. Ha valaki a saját világnézetének megfelelő példákat szedegeti-ragadgatja egybe, az még nem jelent semmit arról, hogy azok a példák milyen arányt képviselnek a valóság példatengerében. Honnan veszed, hogy "mindig"?!?!?!?!
(Éppen ebben a pillanatban nyervákol Balázs Fecó a tévében a meder nélküli folyóról.)
-
Tonyo
őstag
válasz
Catman #38626 üzenetére
Elég sok kábel megfordult már nálam, volt amikor vakteszt is volt, és csak összeröhögünk az illetővel, hogy mit nem adnék, ha valamelyik placebohuszár hallaná ezt, hallaná, hogy mekkora különbségek vannak.
Ne haragudj meg rám, de ha már a hangfalkábel cseréjénél sem hallasz különbséget, akkor ott vagy a rendszerrel vagy a füleddel van nagy gond!
Aláírom, hogy a digitális kábelek, beleértve az usb-ket megkívánnak egy bizonyos szintet, hogy megmutassák a különbséget.
Abba gondolom bele se mersz gondolni, hogy egy tápkábel pl. mennyire bele tud nyúlni a zenébe, mennyire változtatja meg a terét, vagy, hogy hogy csinál egy furulyából fuvolát.
-
-
-
törölt tag
válasz
Catman #38600 üzenetére
"Tudsz mutatni olyan cikket, amiben tudomanyos modszerekkel bizonyitjak, hogy a rez es az ezust digitalis kabel hangja kozott erzekelheto kulonbseg van?" Persze, tudnék, ugyanis (a tapasztalt topiklakók körében jól ismert szövegfordulatom következik
ez kb. három évtized hifi tudományának közhelye, paradigmája, azaz mintegy három évtized óta rengeteg (tudományos vagy féltudományos) kísérlet eredményeinek közhelye. De ez nem úgy működik, hogy "bizonyítólag" elkezdek példálózni, ezt sosem teszem, még akkor sem, ha ez most a részedről érdeklődő típusú kérdés-kérés volt. Ilyenkor szoktam azt mondani (ez is jól ismert szövegfordulatom itt), ha érdekel a téma, művelődj benne, kísérletezz, tapasztalj, olvass szaklapokat, stb., ezt én nem tudom megtenni helyetted, ellenben magam helyett folyamatosan megteszem, majdnem negyven éve.
Egyébként, amint köztudott, talonban van egy megvitatásra és elfogadásra kész "első hozzászólás", vagyis topikösszefoglaló, amely a tanácsadás mellett szemléletet és segítséget kíván adni ilyen irányú művelődéshez, és amely topikösszefoglaló a szerzőinek szándéka szerint készen van, mégis kb. egy hónap óta az én szándékom miatt akaratlagosan talonban van, bizonyos "kísérletek" elvégzése végett, mielőtt közreadnám megvitatásra. Mint korábban már írtam, a "kísérleti alanyok" a topiklakók, a "kísérletek" elsődleges módszere pedig a topikban közzétett (tartalmilag vagy szó szerint egyező) részletekre való reakciók (tudományos
) vizsgálata. A "kísérletek" "eredményei" alapján tologattam a szöveg manifesztálódását és alakítgattam tovább. De hamarosan közreadom.
(#38601) Lompos48 De hiszen te jól ismered a hifisták-audiofilek tudományos kísérletezési módszereit, minek mondjam? Összehasonlító meghallgatásos tesztek vakon-nem vakon, rövidtávon-hosszútávon, egyedül-csoportosan; mérések; a saját és mások tapasztalatainak és mérési eredményeinek szervezett megbeszélése, kiértékelése, megokolni próbálása; tudományos nyilvánosság szelektáló ereje;... majd továbbra is összehasonlító meghallgatásos tesztek vakon-nem vakon, rövidtávon-hosszútávon, egyedül-csoportosan; mérések; a saját és mások tapasztalatainak és mérési eredményeinek szervezett megbeszélése, kiértékelése, megokolni próbálása; tudományos nyilvánosság szelektáló ereje;... majd továbbra is összehasonlító meghallgatásos tesztek vakon-nem vakon, rövidtávon-hosszútávon, egyedül-csoportosan; mérések; a saját és mások tapasztalatainak és mérési eredményeinek szervezett megbeszélése, kiértékelése, megokolni próbálása; tudományos nyilvánosság szelektáló ereje;... majd továbbra is összehasonlító meghallgatásos tesztek vakon-nem vakon, rövidtávon-hosszútávon, egyedül-csoportosan; mérések; a saját és mások tapasztalatainak és mérési eredményeinek szervezett megbeszélése, kiértékelése, megokolni próbálása; tudományos nyilvánosság szelektáló ereje;... majd továbbra is ... a végtelenségig. Vannak, amikre azt mondjuk, hogy a tudomány mai állása szerint így látjuk, és vannak, amiket bizonyítottnak tekintünk.
-
Toobee
veterán
válasz
Catman #38600 üzenetére
Na itt a vízválasztó, ahogy Pityu is mondta. Van, aki zenét akar hallgatni és olyan is, aki méréseket nézni. El kell dönteni, hogy melyik táborba tartozik az ember. Felesleges győzködni egymást, ennek soha nem lesz vége. Én azt mondom, ha mérés érdekel, akkor keress magadnak. Ha meg a saját bőrödön szeretnéd megtapasztalni, akkor el lehet ballagni mindenkinek különböző helyekre, ahol letét ellenében el lehet hozni a termékpaletta összes kábelét és a saját rendszerben meghallgatni a változásokat.
-
Catman
aktív tag
válasz
Catman #38588 üzenetére
Ja igen, azt meg le akartam itt irni, hogy rengetegszer van olyan velem is, hogy egyik este szuper jol szol a rendszer, elvezet zenet hallgatni, masik este leulok kicsit, de tiz perc mulva mar semmi kedvem az egeszhez. Kozben a rendszeren semmi nem valtozott, csak az en kedelyallapotom... Ezert nehez barmirol is objektiv velemenyt mondani a hifi vilagaban, ezert kellene valami embertol fuggetlen meresi mod. Csakhogy mivel a hifi-nek eppen az ember a befogado kozonsege, ezert az ilyen mereseknek semmi ertelme nem lenne.
Tehat meg egyszer mondom, en minden tovabbi nelkul elfogadom, hogy egyes emberek jelentos kulonbsegeket hallanak akar a digitalis kabelek kozott is, de tovabbra is fenntartom azt a velemenyem, hogy ez nem a kabelek kozotti tenyleges kulonbseg miatt van, hanem eppen a hallgato ember miatt.
-
bajnokpityu
félisten
válasz
Catman #38588 üzenetére
Ez igy már más. Legjobb, amit tehetsz, hogy ha tényleg érdekel a hifi, hogy sokat hallgatózol, koncerten, mások láncai előtt. Aztán vagy lesz ingered, vagy nem vásárolgatni.
Jókat nevetek, amikor friss villanymérnökök megváltják a világot, sutba dobják a 40éve folyamatosan gyártott kapcsolást, hogy ennél ők tudnak jobb mérhető cuccokat csinálni. Csinálnak is, csak éppen zenét nem lehet velük hallgatni. tipikusan ilyenek az A helyett AB osztályú erősítők, a nagy nyugalmi áramok, a kondenzátor a jelútban, damping faktor, cső biztosan hülyeség,stb... Nem lehet kb semmiben általánosítani...
Mondhatnád, hogy akkor persze, mi valami hibás hangi jellemzőt keresünk. Nem zárom ki, hogy így van, de épp ezért kell mindenkinek magának tesztelnie, válogatnia a saját láncát, mert mindenkinek másképp torzult a füle, más hangi jellemzőket figyel.
-
bajnokpityu
félisten
válasz
Catman #38575 üzenetére
Csak poenkodtam. Nem nézted meg biztosan az aláirásomban levő tápkábelt. Cirka 100rugó, 3 nap alatt elkelt. Biztosan csak túl sok a pénze, azért vett a meglevő ilyen kábele mellé még egyet a vevő.
Viszont nem poen: hidd el,amikor mi tesztelünk, kütyüzünk, számolunk az emberi tényezővel. Amikor a mintha szó elhangzik teszt közben,akkor szünet, másnap folytatás, stb, egyéb biztonsági tényező.
Nem értettem, régebben, hogyhogy nem hallják a digitális átviteli különbségeket a helyiek. Belementem, hogy vaktesztelem. Tesztből végül azért nem lett semmi, mert talált a "kihívó" srác mérést, netes tesztet, hogy ez bizony hallható. De halló, akkor ki szenved placebotol, és csordaszellemtől?. ahogy lett csordamérés, hirtelen hihető a különbség?
Nem igazán érdekel már melyik kábel miért olyan,amilyen. Amit szeretek sokáig hallgatni, és tudok is sokáig hallgatni, az, ha ár/hozzáadott zenei értékben jó,az marad, és magasról teszek rá, hogy hány év,mire lesz publikált mérés ezekről a tényezőkről.
-
Dorian
félisten
-
Dorian
félisten
válasz
Catman #38572 üzenetére
Nézd, az itteni topiklakók nem netes olvasgatás alapján elmélkednek, hanem gyakorlatban tapasztalták ezeket a dolgokat. És mi van, ha az olcsóbb a jobb? Sokszor előfordul.
A hitetlenkedés abból is fakadhat, hogy kábelek közti különbségtételhez kell egy valamirevaló színvonalú rendszer is, ami pl. itt a topikban általános, de átlagemberek (hifivel nem foglalkozók) 99,9%-ának nincs ilyen.
-
törölt tag
válasz
Catman #38401 üzenetére
Mint már ugyebár korábbi szövegeimből látszott, szerintem a forráson érdemes kezdeni, tehát jó döntés. Ezután a második leggyengébb pont a hangdobozod, ami persze elég jó ár-érték arányú doboz, de viszonylag olcsó fajta. A rendszered legkiemelkedőbb pontja a HK970LE, amit először akartál cserélni, pedig az egy 100ezer feletti új árú erősítő, és bőven meg is ér annyit, és éppen annak van leginkább olyan hangja a rendszeredben, amit hiányolsz a rendszerből.
A DAC keresgélés kiindulópontja ezen az árszinten például a HiVox Lupus és a Cambridge DACMagic minél újabb változatai. -
blattida
nagyúr
válasz
Catman #38340 üzenetére
A rendszered egyik eleme sem a finomságáról és pontosságáról ismert, de kammerer elfogult az ilyen forráskészülékekkel szemben, de negatív irányban, ezért nem kell halálosan komolyan venni azt, amit a squeezebox-ról írt.
A gond az, hogy mind az erősítőd, mind a hangdobozod erősen maszatol, és koránt sem artikulált, ezért jelenleg vagy az erősítőd vagy a hangdobozod kellene cserélni, én inkább az utóbbit tanácsolnám.
százezer jmf-ért már nagyon jó kis használt hangdobozokat lehet kapni, azok között kellene keresgélned.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Tudástár Parazitaeffektusok az áramkörben 1.
- Tudástár Melyik áram merre folyik a NYÁK földhálózatán?
- Tudástár Erősítők tápellátása
- Bemutató DSD: divatőrület vagy a zene új dimenziója?
- Bemutató Audio-gd Precision 2 erősítő teszt
- Házimozi belépő szinten
- Samsung Galaxy S24 - nos, Exynos
- Mazda topik
- E-roller topik
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- EAFC 25
- iPhone topik
- Iszonyatos mennyiségű hulladékkal járhat a Windows 10 terméktámogatásának vége
- Autós topik
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- További aktív témák...
- Bomba Ár! Dell Latitude 3190 - Intel N4120 I 4GB I 64GB SSD I 11,6" HD I Cam I W11 I Garancia!
- AKCIÓ! HP Victus 16-R1002NF Gamer notebook - i7 14700HX 16GB RAM 1TB SSD RTX 4070 8GB WIN11
- LG 55C4 - 48" OLED evo - 4K 144Hz - 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1 - A9 Gen7 CPU
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A20e/Samsung Galaxy A40/Samsung Galaxy A04s/Samsung Galaxy A03s
- KIÁRUSÍTÁS - REFURBISHED és ÚJ - Lenovo ThinkPad Ultra Docking Station (40AJ)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest