- Motorola G86 - majdnem Edge
- Milyen okostelefont vegyek?
- Magisk
- Honor Magic V3 - mágikus realizmus
- iPhone topik
- Prohardver app (nem hivatalos)
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Megvan a Magic V5 európai startdátuma
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
-
Mobilarena
Szeretettel köszöntünk a sztereó otthoni/szobai Hi-Fi világában !
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
válasz
andorra #34425 üzenetére
Erről van szó. Én most hittérítek annak érdekében, hogy ez egy igényes első hozzászólása legyen egy igényes topiknak, de a reményeim szerinti első hozzászólásunk a különféle, sokszor homlokegyenest ellentétes, de mégis létező opciók-irányzatok objektív bemutatása révén reményeim szerint nagyon sokat fog azirányba hatni, hogy a hittérítő mozgalmárság minél inkább mellőztessék a topikban.
(#34427) Ribi: Igazad van, félreértettünk, hiszen nem azt írtad, hogy a szöveg helyett legyen a tartalomjegyzék, hanem hogy a tartalomjegyzék linkek segítségével közvetítsen a lentebbi szöveg fejezeteihez, hogy ne csak scrollozással, hanem kattintgatással is navigálni lehessen a szövegben. Ugye most jól értelek? Bizony ez fontos és jó ötlet lehet.
-
Ribi
nagyúr
válasz
andorra #34425 üzenetére
Félre lettem értve(jó magyarsággal).
Én egy tartalomjegyzék szerűre gondoltam, nem arra hogy 5 sor legyen az egész.
Így ha valakinek kicsit konkrét elképzelése van, akkor rögtön megtalálja és nagyobb valószínűséggel kattint rá, és olvassa, mintha ilyen nélkül ömlesztve jön az egész.
Hifiről általánosságban cím nem azt sugallja szerintem, hogy az átlagosnán jobban értőknek szól, de ez már máskor is elhangzott. Akkor át kellene írni audiofilre, meg hifi tudós klubra.Ha valamilyen hosszabb doksiban keresek valamit, akkor sem olvasom végig az egészet, hanem tartalomjegyzékkel indítok és megnézem van-e valami az én kérdésemre hajazó rész.
-
Ribi
nagyúr
válasz
andorra #34414 üzenetére
Lehet csak én vagyok ilyen, de ahogy nézem ezt a tömött első hsznek szánt írást, akkor szerintem másnak is az lesz a véleménye, hogy regényt majd lefekvés előtt olvasok.
Valamiféle 3-5 soros rövid felsorolásszerű összefoglalót kellene, esetleg linkekkel a lentebbi pontokra, hogy ne menjen el az emberek életkedve is már a puszta látványától. -
törölt tag
válasz
andorra #34414 üzenetére
Fonákjára fordítom a kérdésedet: azt a hét embert éppen ez az első hozzászólás fogja megtanítani a lépcsőnkön járni, hogy ne essünk egymásban hasra folyton. (Az ezután is mhasraeső egy-kettőt pedig személyesen felsegítjük, ahogy xtremetuning is írja. De akkor már csak egy-kettő lesz a hét helyett, akinek személyesen kell vakvezetést nyújtani.)
Ugyebár arra akartam kilyukadni, hogy ne féljünk attól, hogy a hifi alapismereteket is ügyesen összefoglaló első hozzászólásunk túl nagyigényű, túl mély, "túl jó" lesz. Attól még mindig jónéhány olyan szakmai topik lesz a prohardveren, amelyik mélyebb, nagyigényűbb hozzászólásokkal rendelkezik, és ahol szintén "kötelező" azon ismeretek elsajátítása a topikban való működéshez, főleg az újoncok számára.
-
törölt tag
válasz
andorra #34388 üzenetére
Ahogy a mindjárt közreadandó új vázlatverzióban és annak magyarázatában is jelzem, az én elgondolásom szerint ez a "kiválasztási-vásárlási tanácsadás" adná az első hozzászólás magvát, velejét (még akkor is, ha ezt szerkezetileg "csak" a GYIK első kérdése formájában képzelném én el), de szerintem ehhez a tanácsadáshoz is, és ettől függetlenül is fontos, hogy az első hozzászólás egyben egy áttekintő értelmezési keretet is adjon a témához, azaz megadja azt a koordinátarendszert, azokat a vonatkoztatási pontokat, amihez képest egyáltalán bármi tanácsot adni lehet. Szerintem ennek az értelmezési keretnek a kialakítása is fontos, és nem csak a kezdők, hanem a saját magunk, a topikban rendszeresen beszélgetők-vitakozók részére is.
Mindjárt közre is adom az új vázlatverziót, amelyben reményeim szerint a korábbinál arányosabban megmutatkozik a két cél együttes megvalósíthatósága. -
nebulo5
senior tag
válasz
andorra #34362 üzenetére
Az "önálló weboldalt" remek ötletnek tartom én is!
A jelenlegi első hozzászólás (HM topicnál) tartalma is igen tömör, nagyon sok hozzáfűzni való hiányzik belőle, azaz lehetne még hozzátenni. És mégis, aránylag egy nagyobb lélegzetvételű olvasmány! Ha még hosszabb kerülne a helyébe, erős a gyanúm, hogy számos fórumlátogatónak, (aki az első lépések megtételéhez keres információt a hi-fi téma rögös útján) unalmas, egyenlőre ismeretlen "szakkifejezésekkel" agyonspékelt förmedvénynek tűnhetne.
Az "önálló weboldalon", Kammerer által felsorolt pontokat, (mint téma címet) mind külön oldalként lehetne megnyitni.... véleményem szerint. -
Deadzone41
őstag
válasz
andorra #34174 üzenetére
senki nem mondta, hogy mennyi ideig hallgasd az egyik mintát, ha akarsz ülhetsz rajt fél napot is, bár ha haladóként tisztában lennél az ilyen típusú memóriánk korlátaival, nem írnál ilyeneket.
érdekes, pont egy csim-bumm zenén sikerült többeknek ki abx-elni az mp3-at a flac-tól, de nem is értem hogy jön ez ide, miből feltételezed, hogy én, vagy akárki ismeretlen milyen zenét hallgat?
(#34184) dudika10:
Kammerer: a dinamika mérhető.
-
törölt tag
válasz
andorra #34174 üzenetére
(#34051) kammerer Örülök, hogy gondolsz rám. Szépen csendben követem az eseményeket, de talán túl fáradt vagyok mostanában, hogy beszálljak... Örvendetes, hogy színesedik a topik, de kíváncsi lennék, hogy a "nagyokosok" mióta, s milyen minőségben hifiznek...
(#34181) Baltoafarkas Soksávos, nagysebességű magnetofon... Rémlik valami?
-
slfln
senior tag
válasz
andorra #34174 üzenetére
Sajnos ezt nem tudod jól. Felmondtad a betanult hi-fi újságos szöveget. Az A/B teszt az egyetlen normális és legitim módja annak, hogy két hanganyag/berendezés/eszköz között különbséget lehessen tenni. Persze egyesek módszerei nem túl kifinomultak és könnyen bele lehet kötni. Például én sem tartom jó ötletnek a csoportos vaktesztet, mert figyelemelterelő lehet és az olyat se, amikor A/B meghallgatása után bejátsszák az egyiket és ki kell találni melyik volt - ennyi idő után nem emlékezhetsz már stb. A foobar ABX teszt nem ilyen.
Az ember akusztikai memóriája a hiedelemmel ellentétben sokkal gyengébb arányaiban, mint a látásunk. Gondolom nem kell senkinek se optikai csalódást mutogatnom, a nélkül is tudja, hogy milyen könnyen gúnyt lehet űzni szenzorális defektusainkból.
EEG-vel meg lehet mérni, hogy kb. 150-200ms idő elteltével az akusztikai memóriád viharosan megindul az enyészetnek és búcsút is inthetsz neki egy szempillantás alatt. Itt nem komplex zenéről van szó, hanem csak egy pár hangról. - Ajánlom mindenkinek, hogy menjen el a Csodák Palotájába és próbálja ki az akusztikai memóriával kapcsolatos játékot. Felnyitja az ember szemét.
Amikor nézel valamit és próbálod memorizálni, ott van lehetőséged egy időben az egészet vizsgálni, és "visszatérni" részletekre, amikbe tudsz kapaszkodni. A zenénél egyszerre annyi inger ér és annyira bonyolult mintázatban, ráadásul az időben folyamatosan változva, hogy azt megjegyezni pár másodpercen túl az ember számára lehetetlen.
Pár másodperc alatt lezajló lehetetlen mennyiségű információt kellene memorizálni és az apró különbségek miatt tökéletesen megjegyezni, utána pedig összehasonlítani egy másikkal, amit szintén meg kellene jegyezni.
(Mielőtt valaki azt írná, hogy akkor a zenészek miért tudják akkor megtanulni amit játszanak, az gondolja át először, a kettő közel sem ugyanaz.)
A sok hangszeres zenei művet az ember nem egészében hallgatja és értelmezi. Ez olyan, mint a társaságban való beszélgetés. Az agyad képes a füledbe jutó információkat szűrni, ezzel megelőzve a szenzorális túltelítődést és a figyelmed szétesését. Ennek köszönheted azt, hogy csak azt érted, aki neked beszél az asztal másik oldalán annak ellenére, hogy a füleddel hallod a melletted ülőt is, de az ilyenkor kiszűrésre kerül.
Amikor zenét hallgatsz általában a neked tetsző részeket, mondjuk a vokált, az éneket vagy egy dögös gitárszólót jobban megjegyzel/megfigyelsz, mert az számodra fontosabb/érdekesebb a többinél. Ezért is van az, hogy sokszor új részleteket hallanak emberek sokszori hallgatás után egy zenében. Szimplán más fogta meg a figyelmét/ más hozzáállással (tesztelés) hallgat zenét.Az előbbiekből következik, hogy minél bonyolultabb a zene annál jobban csökkennek az esélyeid, hogy abból valami használható emléked maradhasson és ennek nincs sok köze a basszus mennyiségéhez/természetességhez/hangszerekhez.
-
törölt tag
válasz
andorra #34049 üzenetére
"Aranyfül, ezüstfül, bádogfül
Gyakran hallani, hogy a hifi-rajongók, ezek az aranyfülű gyerekek
(van rájuk drasztikusabb kifejezés is) olyan árnyalatokra vadásznak,
amelyeket a normális emberi fül nem is igen hall meg. Ajánljuk
Olvasóinknak az alábbi gondolatkísérletet.
Tegyük Edison fonográfját a Lánchíd pesti hídfőjénél mondjuk a bal
oldali oroszlán elé. Tegyünk mellé -észak-keleti irányban- egy
valamivel későbbi típust. Majd egy még újabbat. Aztán még egyet. A
Gresham-ház környékén áttérhetünk a lemezjátszókra. Mire kiérünk a
Kacsóh Pongrác úti lakótelepre, ahol ünnepélyesen lezárhatjuk a sort a
mai legmodernebb készülékek egyikével, összesen 16 723 (más számítások
szerint 16 724) lemezjátszót hagytunk el. Mindegyik éppen csak egy
árnyalattal jobb az előzőnél. De aki a két szélsőt nem tudja
megkülönböztetni egymástól, fülorvos azon már nem segít."A fenti idézet a Hi-Fi Magazin 1979-es első számából való, az Audiokultúra 0 óra, 0 perc, 0másodperc című szerkesztői beköszöntő egy rövid részlete. Ezt csak azért írom le, hogy érzékeltessem, 1979-ben vagyunk, a "cucilista" hiánygazdaság és a KGST alapú "cucilista" termelés kellős közepén, amikor ugyanebből az írásból másolom ki lancerboy kedvéért a következő részletet:
"Annak ellenére, hogy lemaradásunk tekintélyes, van néhány bíztató
jel: piacunk itt-ott érintkezik a világpiaccal. Például Angliában,
ha valaki megírja a hifi-magazinoknak hogy pénze nemigen van, de azért
mégis valami elfogadható hangszórót szeretne következetesen ezt a
választ kapja: "ott a Videoton Minimax II., vedd azt!" -
AMDFan
addikt
válasz
andorra #33840 üzenetére
"Sokkal kisebb különbségekért folyatatunk, szinte mindennapi küzdelmet, mint ami az mp3 és a CD között van."
Köszönöm, hogy ezt leírtad. Pontosan azt szeretném bizonyítani az ABX teszttel, hogy az mp3 és a CD között sokkal kisebb a különbség mint például két erősítő között. A szobaakusztikáról nem beszélve. Tegnap sikeresen felidegesítettem egy barátomat ezzel az mp3-flac dologgal úgyhogy nekiállt ABX tesztelni. A rendszere nem éppen belépő szintű, egy Sennheiser HD800 csücsül a végén. Annyit mondhatok, hogy nem csak a 320as mp3-at nem tudta megkülönböztetni a lossless verziótól, hanem kisebb bitrátájú mp3-at sem.
(#33843) Dorian: köszönöm, példamutató hozzáállás. Meg fogsz lepődni az eredménytől, és sok dolgot át fogsz értékelni, elfogadsz majd bizonyos dolgokat, ami miatt jobban fogod élvezni a zenét.
-
törölt tag
válasz
andorra #33840 üzenetére
Sokkal kisebb különbségekért folyatatunk, szinte mindennapi küzdelmet, mint ami az mp3 és a CD között van.
Jajj Istenem, milyen demagóg.
Nincs rosszabb az audiosznobságnál.
Egészen minimális különbség biztosan van, olyan pici, hogy ABX teszten csúfosan el szoktak bukni a nagy mellényű, "hatalmas különbségről" beszélő hifisták. Ez inkább büszkeségi kérdés, mély elhatárolódás az mp3 nevű söpredéktől mint az igénytelen zenehallgatás netovábbjától.
Nem ez fogja tönkrevágni a zene élvezeti faktorát. -
-
Agostino
addikt
válasz
andorra #33792 üzenetére
üdv
ezt meg tudom érteni de szerintem integrált hangkártya és stream netradió nem túl magas minőségi alapanyag, márpedig ezek nélkül magas minőségű megoldás sem születik : ))) én meg éppen hogy netrádiót / youtube / néha mp3-at hallgatok illetve filmet nézek - ezeket szeretném átlőni, hogy ne noti speakerje erőlködjön. mondjuk ha rossz topicban vagyok szóljatok de szerintem a kérdés elég általános és érintett is
bmakszin - köszi a hozzászólásod. nem tartalmaz semmiféle extrát, ennyi az egész motyó. a linkeket megnézem
kammerer - na most ezt nem mondhatod komolyan. ha igen, módosítsátok a topic címét és az első hsz-t is...
-
-
-
ozzy711
őstag
válasz
andorra #33759 üzenetére
Azonos felvétel ( pl. Pink Floyd: Dark Side Of The Moon lemeze ) cd-n és pl. dvd audión hallgatva ( az én rendszerem, lehet másnál nem ilyen lenne ) nem kérdés, hogy a cd alul marad ( dinamikátlan, szűk sávszélekkel, tompa stb. ) Én erre gondoltam, de ez már nagyon off.
-
ozzy711
őstag
válasz
andorra #33757 üzenetére
Ezzel sokáig én is így voltam, de aztán egyszer csak kezdtem elfogadni, ami miatt is építettem az 5.1-es rendszert ( persze ezek a formátumok ugyanúgy sztereóban is megtalálhatók a lemezeken ). Az már csak hab a tortán, hogy a mozifilmeket is élvezetes "komplex" térhatással hallgatni
-
ozzy711
őstag
-
ozzy711
őstag
válasz
andorra #33745 üzenetére
Miért ne lenne jó sztereó zenehallgatásra?
Már régebben írtam, hogy külön végfokokról megy az 5.1-s rendszerem. Ebből a sztereó rész a kiemelt minőségű ( a két mono végfok egy házban + a két hangdoboz ) a többi pedig az elfogadható kategória.
A pc + hangártya ( a hangerő szabályzást is a pc-n végzem ) hajtja meg a végerősítőket ( sztereóban és 5.1-ben egyaránt ).
Ez miért ne lenne jó? -
Slownz
senior tag
válasz
andorra #33731 üzenetére
Igen, csak az esetek többségében esélytelen kipróbálni. Ez is speciel Pécsett van, én meg Budapest közeli vagyok. Ő az eredeti terv, pont a dobozom méretéhez lenne igazítva, fémből is van, csak hát kicsit drágább lenne.
Szerk: A gyári állványok meg irreálisan drágák az én olcsó kis hangfalaimhoz.
-
vodkaboy22
addikt
válasz
andorra #33706 üzenetére
Szerinted egy több sok hangszórós hangfalat hogyan építenek? Mind az 5+ hangszóróhoz külön hangváltóval viszik a hangot???
Több ilyen alapból gyári aranyárban mért audiofil hangdoboz is létezik, amit ha felbontasz a 9 hangszóróból párhuzamosan 3-3-3 van kötve.
De hangosítást végzők nap mint nap kötnek párhuzamosan hangfalat. -
törölt tag
válasz
andorra #33676 üzenetére
Ez igaz, de hátrányokat is okoz a hangszórókimenetről való végigvezetés, például megnöveli a jelutat, a csatlakozók számát és a zavarfelszedés lehetőségeit a szatellitek felé. Aztán persze nem mindegy, hogy a szub számára az adott erősítő hangszórókimenete vagy RCA vonalkimenet plusz aktív szub erősítő kínál-e jobb hangot. Én biztos, hogy kipróbálnám, pontosabban, ha (aktív) szubot akarnék használni, akkor olyat vennék, amiben jó erősítő van, a sztereó erősítőmbe pedig szereltetnék egy szabályozható vonalkimenetet, és úgy próbálnám elsősorban. Így elkerülném, hogy a szatellitek jelútja plusz zavarokat szenvedjen. Mindazonáltal nincs sok kísérletes tapasztalatom ezügyben, de az biztos, hogy kipróbálnám mindkét módszert, ha ilyesmibe fognék.
-
-
törölt tag
válasz
andorra #33623 üzenetére
E héten én már nem érek rá, de jövő héten feltétlenül megírjuk - legalábbis gondolom, mások is részt vesznek benne rajtam kívül.
(#33624) blattida: Az esetlegesen általam írt részek mindenképpen. Sőt, a bevezető rész munkaszövegét már megírtam, az vegyíti Sztrugackijék és Lem színvonalát, azon már csak rontani fogtok tudni.
-
törölt tag
válasz
andorra #33578 üzenetére
Megint azt hiszed, hogy nem értünk egyet, pedig de.
Ellenben lásd amit blattidának (kissé leegyszerűsítve) konkludáltam: "Ha a kifelé fordításra adnak javaslatot a gyártók, az nem azt jelenti, hogy a szobaakusztikai anomáliákat kompenzálandó tervezték a hangdobozt, hanem egyszerűen azt jelenti, hogy túlzottan magasba húzó tónusúra sikeredett a frekvenciamenete - mondom én nyilván rosszmájúan." - vagy esetleg olyan a gyártó ízlése, hogy az egyébként nem magasba húzó tónusnál is mélybehúzóbbat akar.Egyébként pedig, ahogy Iomega is mondja, mindenki forgassa úgy, ahogy jónak látja. (Én azonban úgy látom jónak, hogy a hangfelvételen levő színpadképet akarom hallani.)
-
Iomega
addikt
válasz
andorra #33578 üzenetére
"Speciel én most azokkal értek inkább egyet, akik a fülüknek jobban hisznek, mint bizonyos elveknek."
Ezzel én is így vagyok. Ahány ember, annyi fül, ahány fül annyi ízlés.
Ami nekem tetszik, az nem biztos, hogy másnak is megfelelő, tehát ez nagyon egyénre szabott. Mindenki úgy forgassa a dobozokat, hogy a legjobb hangzást érje el, eltekintve a papírformától. -
eclipse006
őstag
válasz
andorra #33460 üzenetére
A képnek szerintem nem ez a lényege( legalábbis nem a forrasztási tudásom bemutatásán van a hangsúly), biztos vannak még rajtam kívül is akiket érdekelnek az efféle "barkácsolós" képek.
De legközelebb linket rakok csak, és aki akar rá kattint, aki pedig tudja hogy milyen "jól" forrasztok, az kihagyja.ozzy711: Lehet, pedig van ott elég.
-
M_AND_Ms
veterán
válasz
andorra #33362 üzenetére
Köszönöm a választ.
"Ez a rendszer egyébként ezer sebből vérzik"
Itt most nem beszélhetünk rendszerről, hisz a hangfalak cserélődnének (mármint, ami a zenehallgatást illeti), az erősítő marad (egyelőre).De megmozgattad bennem a kisördögöt, mert eszembe jutott, hogy megvan még a régi Kenwood KA-990V erőlködőm, ami ha nem is high-end, de nem volt egy rossz darab a maga idejében. Lehet, hogy némi szobaátrendezéssel tudok neki helyet szorítani és akkor ő kapna egy pár hangládikót.
-
törölt tag
válasz
andorra #33339 üzenetére
Hát, a hifizés és a róla való beszéd ugyebár kicsit olyan terület, mint a művészet illetve a művészetkritika. A műalkotások befogadása is jelentős mértékben szubjektív (hát még a művek megalkotása), sokszor homlokegyenest ellentétes vélemények hangzanak el ugyanarról a műről a különböző kritikusok (és közönségek) részéről, ám mégis jó hogy van kritika, jó hogy beszélünk a művekről. Egyrészt ez a "témázgatás" emberi igényünk is, másrészt mégiscsak ez a nyilvánosság adhat kristályosodási pontokat, ami hosszútávon segíthet a műlkotásokról megsejteni, eldönteni, hogy melyik tartalmas, melyik szórakoztató, melyik unalmas, melyik gagyi, melyik időtálló. És persze vannak kritikusok, akiknek nagyobb eséllyel érdemes a véleményére figyelni, mint ahogy a hifi szakírók között is vannak színvonalkülönbségek. Ha ismerem őket, a gondolkodásmódjukat és a módszereiket, akkor nagyobb eséllyel meg tudom jósolni, hogy az adott, tesztelt készülékről alkotott véleményük inkább igaz, vagy inkább nem - miközben persze különböző körülmények között különbözőképpen viselkednek a készülékek is.
Szóval szerintem (mint ahogy az ezirányú véleményem látszik is a működésmódomból), fontos a hifiben is a szakirodalom, a teszteléses véleményalkotás (akár a készülékek pontozása-csillagozása is), és talán az is "megengedett", hogy elegendően tapasztalt fórumtársak olyan tanácsokat is adhassanak, amely tanácsok tematikája részben eleve szubjektív (hiszen ízlések, elvárások, fülek... mind mind mások). Te a konkrét készüléktanácsadás ellen küzdesz reménytelenül, én egy ideig (amíg bele nem fáradtam), azért küzdöttem "remémytelenül", hogy ne (vagy ne csak) privátban kérjenek tőlem tanácsot a segítségkérők, hanem a fórumban tegyék ezt, ne ijedjenek meg attól, hogy sokszor vitákat, eltérő véleményeket kapnak a segítségkérésük kapcsán, mert ez a természetes. Vagyis ne egy-egy emberben bízzanak, hanem a "tudományos nyilvánosság" erejében, persze azt is csak orientációképpen, aminthogy oly sokszor elmondjuk itt a fórumban, hogy lehetőleg engedjék át a kapott tanácsokat a saját szűrőjükön, azaz a készülékek meghallgatásával, megnézegetésével, megfogdosásával... A kritika és a közönség együtt dönti el, hogy Shakespeare ma is Shakespeare, a NAD 3020i ma is a Menő Manó.
Számtalan műalkotás van, amit feltétlenül megnézek-elolvasok a róla szóló kritika és az ismerőseim véleményének a hatására, vagy éppen ellenkezőleg, számtalan van, amit eleve elkerülök a róla szóló kritika és az ismerőseim véleményének a hatására, és mivel elég jól ismerem a művek alkotóit, a műkritikusokat és az ismerőseimet, ezért a választás hibaszázaléka elég kicsi, maximum 5% lehet annak aránya, hogy általam utólag rossznak ítélt művet nézek meg vagy olvasok el mások véleményének hatására, vagy maradok le ugyanezen okból olyan művekről, amelyeket utólag jónak, nekem tetszőnek ítélnék. Ezért mondom én is néha a tanácskérőknek, hogy ne intézzék el annyival, hogy majd mi megmondjuk nekik az "igazságot", hanem művelődjenek a hifi terén, hogy legyen saját szűrőjük, amin átengedik a tőlünk hallottakat.
Mindez persze csak spanyolviasz, nem fedeztem fel semmi újdonságot ezzel a szövegemmel, csak hát ugyebár azt magyarázgatom, hogy még ebben az esetleges és nagymértékben szubjektív műfajban is miért lehet működőképes, ha az ember tanácsokat osztogat (és kér). -
-
törölt tag
válasz
andorra #33291 üzenetére
Erre privátban válaszolok!
Félig komolyra fordítva a szót: Saját tapasztalatom alapján egyébként inkább valami fordított értelműt írnék bele, - én például rengeteg privátot kapok, ami témába vágó, a topikba való lenne, néha-néha próbáltam is bíztatni a fórumtársakat, hogy írják meg a topikban is, amit nekem privátban, mert közérdeklődésre számot tartó lenne.
(Egyébként az offolás adja meg egy topik igazi ízét, szerintem elfér annyi amennyi van, hehe. Például mi értelme lenne lancerboy-jal ugratni egymást, ha csak mi ketten látnánk?!)(#33296) lancerboy: Tessék itt van egy tényleg akadémikus megjegyzés:
Életem második "hifi" készüléke:
Életem első hangdoboza:
-
n0_gAboR
őstag
válasz
andorra #33231 üzenetére
Nah igen, amire nekem kell a hifi rendszer az teljesen mas, 0db hangszer, 100% szintetikus hangzas. Itt a viszonyitasi alap nem a 100 tagu ciganyzenekar hanem az a38 clubterem, a studio club hangrendszere, a valve sound system
Ezeken a helyeken lehet talalkozni belsoszerveket kellemesen maszirozo melyhangokkal.
-
törölt tag
válasz
andorra #33133 üzenetére
Az ehhez hasonló prohardveres topikoknak mindnek van valamilyen praktikus bevezető jellegű első hozzászólása, persze a legkényesebb, "legegyetértésmentesebb" téma ilyen szempontból éppen a hifi-audiofília, nem véletlen, hogy itt még nem készült ilyen. Éppenséggel régóta figyelem "szociálpszichológiailag", hogy az ezirányú kezdeményezések hogyan holtak hamvukba a bő hét év alatt ebben a topikban. Persze sok-sok haszna lehetne egy rendes első hozzászólásnak.
Én szívesen megígérem, illetve megfenyegetem a tagságot azzal, hogy gondoskodom róla: január hónap első felében, a résztvenni akarók részvételével születni fog egy praktikus bevezető szöveg, amit majd mindenki véleményezni fog, aki akar, egészen addig, amíg születik egy amolyan "legkisebb közös többszörös", amivel mindenki egyet tud érteni, és ennek ellenére tartalmas lesz.
-
atoka1
tag
válasz
andorra #33085 üzenetére
értem, köszönöm. Azon is elgondolkodtam, hogy inkább vennék egy komolyabb lemezlejátszót, nem értek még hozzájuk, mostanában kezdtem el magam jobban beleásni. Ezeken gondolkodom még UNITRA DANIEL G-1100 és egy Technics SL-2000, gondolom ezek azért magasabb szinten állnak... A Daniel-ről sok véleményt olvastam de a Technics ről nem sok mindent találtam.
-
ozzy711
őstag
válasz
andorra #33041 üzenetére
Nem is háborodtam fel, ezért kérdeztem. A szobaakusztika kérdés teljesen így van csak egy ötletet próbáltam adni, hátha jobb lesz ( vagy nem
).
Tapasztalatom az, hogy a párhuzamos felületek egyikét mindenképp csillapítani szükséges, ezért gondolom, ( hacsak a plafon nincs vastagon bevonva "fali szőnyeggel") a padlóra célszerű valamilyen szőnyeget leteríteni, ami az atkákat is vonzza az igaz...
-
Iomega
addikt
válasz
andorra #32934 üzenetére
Nagyobb hangsúlyt fektetett a Marantz, házi-mozi erősítő esetében a sztereó hangzásra, mint kimondottan csak sztereó hangzásra gyártott, és használt sztereó erősítőjére? Ez nem semmi, ettől függetlenül szkeptikus vagyok.
Mért adatokat erről hol találok, ami leírja feketén-fehéren, hogy sztereóban való zenehallgatásra jobb az SR7000, mint a PM7000, vagy ez csak a te szubjektivitásod? -
-
Tamoo
nagyúr
-
blattida
nagyúr
válasz
andorra #32321 üzenetére
De, ezt visszaigazolta.
Az általad említett 10X-es írás a gyakorlatban nyolcszoros-t jelent, ami pont az a maximális írási sebesség, ami még clv módon történik, azaz állandó kerületi sebesség mellett, ami a legjobb olvashatóságot hozza magával és a legtöbb író ilyen stratégiája még elég jó ahhoz, hogy a c1 és c2 hibák szám kellően alacsonyan maradjon..kammerer
A gyorsan írható adatlemezek minimális írási sebessége 1X-es, csak már évek óta nincs olyan író, mely 1X-es sebességgel tudna írni...ezért nem írnak ilyen alacsony sebességgel, a legtöbb felhasználó nem akar 1 óráig írni egy lemezt, abban viszont andorrának igaza van, hogy ma már nagyon kevesen írnak lemezt és az a kevés is inkább rövid távra, de azért előfordul olyan is, aki tárolni is szeretné, hosszú időre.kjani18
Általában igen, de azért előfordulnak rca hangsugárzó csatlakozók is. -
törölt tag
válasz
andorra #32339 üzenetére
Különösen a minimálisan megengedett sebességnél alacsonyabb sebességen való írásra érvényes a szükséges óvatosság, azt én se merném másoknak javasolni, mert nyilván kockázatos, és mások számára nem mérvadó, hogy nekem eddig bejött. A hozzászólásomban az erről szóló részben elfelejtettem fettelni, hogy csak a magam részére tartom ezt követendőnek, de azért remélem mindenki észrevette a szövegemből, és most meg is erősítem, hogy a minimálisan megengedett sebesség alatti írás eredményessége csak saját eddigi tapasztalat, nem mások számára tanács. Számomra is meglepő volt ez a tapasztalat, lehet hogy egyszer majd nekem se jön be a dolog, nyilván ez erősen függhet a lemez és az író típusától.
-
törölt tag
válasz
andorra #32321 üzenetére
Letenném én is garast a zenei CD-írás témában.
Alapvető fontosságú természetesen az írandó lemez jellege, minősége, de emellett szerintem nem lehet eléggé "túlmisztifikálni" az írási sebességet sem, ugyanis tapasztalatom szerint a sebesség függvényében is nagy a hangminőségkülönbség - vagyis az eredeti lemez hangjához való hasonlóság.
Amíg lehetett olyat kapni, addig csakis "74 perces", egyszeresen is írható CD-ket vettem, sajnos ilyenekkel már nehéz találkozni, ezért az utóbbi időben kísérletezgettem olyanokkal is, amelyeknek négyszeres a minimális írási sebességük - és persze "80 percesek". Olvasgattam többféle tesztet mai, sokszorosan írható CD-k írásáról, amely tesztekben bizonyos lemezeknél arra jutottak a tesztelők, hogy a 8x írás jobban áll nekik, mint a 4x. A saját tapasztalatom azonban mindig, mindenféle lemezzel az volt, hogy minél kisebb az írási sebesség, annál nagyobb az eredeti lemez hangjához való hasonlóság. Linux alatt meg tudtam oldani (K3b-vel), hogy a 4x minimális sebességű CD-ket is 1x sebességen írjam, és még ezeknek a 4x-es minimumúaknak is tetemesen (2-3 orto-val) jobb volt a hangminősége, ha 1x-en írtam őket.
Ugyebár köztudomású, hogy a "gyors" írható CD-ket nem szabad a minimális írási sebességük alatt írni, mert a lézerfej túlégeti őket, és olvasgattam is mások ilyen tapasztalatairól, a saját kísérleteim szerint azonban eddig sose volt gondom a minimális sebesség alatti írással, sőt, mindig az lett a legjobb, pedig próbáltam már korábban vagy 5-6-féle lemezzel ilyesmit. Tehát én a magam részére még a 4x-es (vagy 8x-os) minimumú lemezek írásakor is az egyszeres sebesség mellett teszem le a garast, és eddig ennek semmiféle hátulütőjét nem tapasztaltam, a lemez tartósságában sem.
Az igazsághoz hozzátartozik, hogy amikor egyszeres sebességre állítom a K3b-t, akkor 1,4x-1,8x közötti sebességgel ír.(#32333) KisTücsök: Hát igen, a kalandos történet és a felemás magassugárzók miatt én is dilemmában lennék, de a mostani eladójának a szövege elég korrektnek tűnik, és bizony ennyi pénzért nagyon is megéri Tannoy R2-t venni. Döntened persze neked kell, de ha a hangi állapota "eredeti" a párnak, akkor felettébb csábító a vétel, az R2 egy igen korrekt hangdoboz - amint azt mások is jelezték.
-
blattida
nagyúr
válasz
andorra #32315 üzenetére
Ez nem misztifikálás, ez egyszerű tény.
A lassabban megírt lemezek jobban olvashatóak és hosszabb ideig olvashatóak maradnak.
Az az írási stratégia és a lemez kombinációján múlik, hogy hogy a végeredmény milyen lesz. Az egy dolog, hogy a mostani adatlemezeket eleve gyorsabb írásra szánják, de ettől még jobban teljesítenek egy optimalizált vagy ahhoz közeli alacsony írási tempó esetén.
A mostani írók valóban nem tudnak normálisan lassan írni, de ez nem a sebesség vagy a lemezek hibája. -
trufa12
addikt
válasz
andorra #32171 üzenetére
Rendben értem akkor keressek amit akarok. semmi irányt nem tudtok nekem biztosítani rendben van felfogtam
.
ennél jobban pedig nem tudtam kifejteni mit szeretnék
gondoltam 1-2 jártas ember talán tud nekem segíteni mégis merre fele kutakodjak
de értem hogy szartok rá a nálatok gyengébb hifistákra akik nem írnak ide minden nap. azt is felfogtam persze ez nem 1 keresek ezt azt forum . de gondoltam talán 1-2 megértő és segítőkész forum társra lelek itt.De akkor keresek valamit.
-
Osynho
addikt
válasz
andorra #31747 üzenetére
Persze, zenéhez gondoltam, azt meg csakis sztereoban műveli az ember.
Mindenképpen kipróbálnám, ha úgy is adott hozzá minden. A kérdés az, hogy lehet-e gáz abból, ha most összekötöm az itthon lévő sal kábellel, ami rövidebb, mint az eddig használt kábel? Illetve, milyet érdemes venni hosszú távra, ami nem drága, de jó minőségű? Tudom, ez ízlés kérdése, és rendszer függő, de sajnos nincs módom sokféle kábelt kipróbálni.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Tudástár Parazitaeffektusok az áramkörben 1.
- Tudástár Melyik áram merre folyik a NYÁK földhálózatán?
- Tudástár Erősítők tápellátása
- Bemutató DSD: divatőrület vagy a zene új dimenziója?
- Bemutató Audio-gd Precision 2 erősítő teszt
- Okosított PS4 Slim 11.00 GoldHEN 500GB - Telepített játékokkal
- Samsung Galaxy A26 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Eladó használt Lenovo IdeaPad 5 15ALC05, 15,6", AMD Ryzen 3 5300U, 256GB M.2 SSD, AMD Radeon Grapics
- Asztali Gépeket Megszégyenítő Erő: MSI Alpha 17 C7V Gamer Laptop(Ryzen 9 7945HX, RTX 4070)
- Kingston Fury Beast DDR5 6000 CL36 EXPO/XMP 32 GB (2x16 GB) kit
- BESZÁMÍTÁS! Lenovo Legion 5 15ITH6H Gamer notebook - i7 11800H 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 6GB W11
- Honor Magic 5 Lite, 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i9 9900KF 8 mag 16 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Fotó állvány eladó
- Telefon szerviz helyben - Gyors javítás, akár 30 perc alatt!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest