- One mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Listázzák az olaszok a Redmi 15C-t
- Motorola G86 - majdnem Edge
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- Fotók, videók mobillal
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Yettel topik
-
Mobilarena
Szeretettel köszöntünk a sztereó otthoni/szobai Hi-Fi világában !
Új hozzászólás Aktív témák
-
Gabor970
addikt
válasz
simongab #58693 üzenetére
Szerintem szokol rádión csak a hirek, és a beszélgetős műsorok élvezhetőek. Bartókot még a kocsiban sem tudok hallgatni, petőfit azért szoktam.
A minőség nem attól függ, hogy a többség min hallgat. Nem véletlenül kedvelik kevesen a komolyabb műfajokat . Jópár emberrel találkoztam már, aki korábban csak popzenét, vagy rockot hallgatott, és mikor lecserélte a rádiósmagnót, a mjúzikcentert minőségibb hangkeltőkre, megszerette a jazz-t, komolyzenét, operát... stb. -
pepe1125
tag
válasz
simongab #58617 üzenetére
Én csak megosztottam veletek a cikk kapcsán valamit.
Egyértelmű a tranzisztorok egy paraméterének a kiemelése, ami miatt a negatív visszacsatolás zajokat tesz bele a rendszerbe. Ezáltal nehéz velük bánni. Volt róla szó, hogy sikerült azért jót összehozni tranyókkal is. De mindig ott lesz az a negatív v.cs.
Eddig mért olyan módszerrel bárki is, hogy egy alacsony és magas frekis komponenst ráeresztett háromszöggel keverve egy erősítőre és azt analizálta? Ha igen, miért hallgat róla?! Pedig ez elég jól tükrözi azt amit hozzátesz egy rosszul megépített erősítő a hanghoz. Én még a nagy gyártóknál is csak azt láttam, hogy 1kHz szinusz, jó szép, mehet a levesbe. Megnézték még a sávszélességét, ráírták az erősítőre, majd veheti aki akarja. Paraméterek alapján válogat a boltba az ember.
A koromat illetően,
, már 3 évesen mértem apu műszerével. Valahol itt kezdődött el a történet. Azóta a zene, a hang, és ezáltal az erősítők világa érdekelt / érdekel a legjobban. Megépítettem számtalan kapcsolást. Össze se tudnám számolni a nagy dobozba mennyi kapcsolás van beszórva. Azóta eltelt 30 év... A D-osztályt a 2000-es évektől fejlesztem.
-
pepe1125
tag
válasz
simongab #58599 üzenetére
Majd olvassátok el a cikket, amit felteszek erre a logoutra, mert ezt mindenkinek meg kell tudnia!
2015-ös év áttörést jelentett egy új mérési eljárással, ami egyáltalán nem bonyolult, csak másféleképpen közelíti meg az eddigi méréseket, amik eleve rosszak voltak HIFI erősítőknél. (Ki az aki egy szinusz jelet hallgat?!)
Elég hosszú lesz, de megéri.
-
pepe1125
tag
-
pepe1125
tag
válasz
simongab #58469 üzenetére
Ez nem az STK IC világa. Közelében sincs. Sőt, össze sem hasonlítható. Más az elv is.
Ez egy FETmeghajtó IC, ami csak a dolgát végzi. A környezetének a kialakításáról mindent leírnak az Application Note-ban.Itt baromi gyors kapcsolások történnek az alkatrészeken, a méret meghatározó és a nyákterv is.
A modulátor nem szól bele a hangba, mivel a hangfrekis tartomány több százszorosán dolgozik. Ezért a megépített kapcsolás két részből áll. Az analóg rész külön tápellátást is igényel, le kell választani a kapcsoló üzemű rész földjéről is, szóval eléggé összetett.Ez az IC programozható a körülötte lévő alkatrészekkel. Van egy indítási és leállítási szekvenciája, többféle mód, holtidő beállítása, túláram érzékelés, alacsony fesz érzékelés, stb... De ez mind ott van a leírásban.
Ezért is írtam, szinte végtelen számú változat létezik, ami a működést befolyásolja.
Az analóg STK IC ha megkapta a kapcsolásban feltüntetett értékeket, akkor jól szólt.
Ami ezt a kapcsolást illeti, az ajánlás csak egy lehetséges megoldás a millió közül. +-35 V tápra méretezve. Nagyon erős negatív visszacsatolással, ami az erősítő paramétereit javítja, stabillá teszi, viszont a hangban sokkal több van még benne...Ez is egy másik féle megoldása, kipróbálásra, tesztelésre.
Ez mindenképp a jelenlegi legjobb megoldása az erősítő témának. Csak nézd meg a görbéket, torzításokat.
-
pepe1125
tag
válasz
simongab #58457 üzenetére
Igen ez az.
Amúgy emlékeim szerint írtam, hogy hol nyúltam bele az eredeti kapcsolásba.
Nálam a tápfeszültség 2 x 70 V, a MOSFET-ek 150 V-osak, és úgy kell járatni őket, hogy egy pici túllövés se lehessen, különben bumm. Na ezt megoldani nem egyszerű feladat. A másik a visszacsatolás, ami nem kevés kísérletezés eredménye. Meg kell tartani, hogy önrezgő legyen a kapcsolás, de egyben ne legyen nagy negatív visszacsatolás és mindenképp a kimeneti szűrőn is sok múlik. A nyomtatott áramkör és a környezetében található tápok szűrése, hidegítése nagy feladat. Annyi változó van, hogy számolni igen nehéz velük, kísérletezés útján lehet eljutni egy olyan szintre, amit a kínaiak még nem csináltak meg, hogy ez a kapcsolás bitang jól szól.
El is felejtettem mondani, miért is választottam ezt az áramkört. A titok az, hogy ennek a hangja nem fárasztó. Azt érzed, ha szól a zene, hogy még még még... Nem tudod kikapcsolni. Nem lehet megunni. Hatalmas dinamika van benne, csak páros harmónikusokat termel, azok is igen kis mértékben szerepelnek.
-
pepe1125
tag
válasz
simongab #58410 üzenetére
Mi számított volna elegánsabb megoldásnak? Mindent diszkrét alkatrészekből felépíteni?! Jelentem, a legjobb erősítők akkor fognak megszületni, ha a kis kínaiak mindent egy lapra tesznek fel. Ezt a sebességet a hosszú vezetősávok, szórt induktivitások, kapacitások csökkenteni fogják. Csak a miniatürizálás jöhet számításba.
Saját magam felépítettem a teljes kapcsolást diszkrét elemekből régen, már akkor nagyon jól teljesített. Ezzel a megoldással simán felül lehetett szárnyalni az eddigi erősítőket.
-
pepe1125
tag
válasz
simongab #58408 üzenetére
A kapcsolás saját tervezés, saját logika szerint. Évekkel ezelőtt készítettem egy olyan modulátort, amivel a mosfet-ek kapcsolását önrezgő módon megoldottam. Viszont nemrégiben találtam egy olyan félvezető gyártót, akinek sikerült megoldani a teljes elképzelésem egy tokban. Ez az Internal Rectifier IRS2092-es típusa. Ami szükséges a vezérléshez, az minden megtalálható benne. Nagyszerű logika alapján működik, a fetmeghajtó nagyon gyors, és hozzá már csak egy spéci D osztályú FET-re van szükség. Sokan próbálták már megépíteni inkább kevesebb sikerrel. A nyomtatott áramkör kivitelezésén és tervezésén múlik a legtöbb. A másik pedig a visszacsatolás. Ez a leggyengébb pontja. Ha valaki ezt ügyesen megoldja, akkor audiofil lesz. Na itt sok kísérletezés történt, szubjektív értékelések, AB vak tesztek, és a jelenlegi konfiguráció bevált. Amint az előzőekben is írtam, lehet a véletlen műve, eltalált alkatrész összeállítás, a lényeg, hogy igen megnyerő az a kép, amit kialakít egy hangdobozban. Ha a kimeneti szűrő fázistolását ellentétes irányban kötjük a hangváltó tolásával, akkor nagyon kedvező eredmény lesz. Ezek kb. azok a trükkök, amik el lettek követve.
-
pepe1125
tag
válasz
simongab #58333 üzenetére
Igazad van, részben.
A hangsugárzó paraméterei között szerepel, hogy elég kevés az érzékenysége a hangszórónak (88 dB), ami arra utal, hogy jó tág ott a mágnes körüli tér, és a tekercsnek bőven van helye. (Ugye nagy érzékenységű hangszórónál szűk a keresztmetszet, közel van a mágneshez a tekercs, mivel így tud kis energiabevitellel is nagyot szólni.)
A másik dolog, hogy ezek alumínium csévére kerülnek feltekercselésre a jobb hűtés/tartósság miatt.
Csak mindenki megnyugtatására amíg ott elől a porvédőn nem érzékeli, hogy langyosodna, addig nincs para, nem ég a tekercs. Na amúgy is ha égne annak szaga lenne. Van úgy, hogy a régi jó videotonnak úgy megvan küldve, hogy forró elől a porsapka. Belül akkor mit érezhet? És a mai napig semmi baja. Még csak szaga sincs.Szóval ennek bírnia kell simán ezt a terhelést, mert még csak meg sem érzi. Alacsony frekvencián kisebb energiával is jól látszik a membrán mozgása. Amúgy olyan erősítőm van, ami elől kiírja, hogy mekkora a kimenő teljesítményem.
Jóval benne van a tűrésében ennek a hangszórónak.
-
kmisi99
addikt
válasz
simongab #58199 üzenetére
Hát nemtudom, azt hozzá kell tenni, hogy ez kb délután 4 kor volt még most is érzem pár méterre, ha meg közvetlen a Hi-Fi be szagolok bele akkor még erősen érződik a szag. Nem volt pedig annyira járatva, nem tudom számít e de szeretem a basszust így az maximumon volt és hangosabb jeleneteknél ezért betorzított a hangfal néha.
-
válasz
simongab #58167 üzenetére
Őszinte leszek, kicsit bíztam benne, hogy valaki azt mondja, hogy nem rossz cucc, érdemes lehet egy kicsit áldozni rá...
Tényleg nagyon tetszik a zeppelin. Mondjuk 140-et nem szánnék a projektre, de gondolom akkor 100-ért lehet jobban szóló rendszert kapni. Mondjuk nekem csendes háttérzenére kéne, meg néha bulikra...
-
gorbep
senior tag
válasz
simongab #58027 üzenetére
egy valamiben verhetetlenek, a terük döbbenetesen jó..... én még nem hallottam náluk jobbat. Cserébe viszont sávkorlátoltak, különösen a mély irányban. Szóval kinek mi a fontosabb, de olcsón lehet DIY (pl Needle) döbbenetesen jót építeni.
Természetesen szigorúan szerintem...
-
krichd1
addikt
válasz
simongab #57994 üzenetére
Attól hogy minden nap megkérdezd, még nem lesz. Ha ennyire érdeke,l próbáljátok ki boltban, vagy letét ellenében vigyétek el egy párat, aztán saját szobában is ki tudjátok próbálni. Persze állvány is kell hozzá.
Egyébként nem rég linkeltem be 50-60k között kapható használt álló dobozokat. -
trufa12
addikt
válasz
simongab #57965 üzenetére
Nézzetek használtan valami régi monitor vagy studio hangfalat, legalább 20 as mélyekkel ,
Jó áron, aztán had szóljon, valahogy én ezeket az új túlárazott recsegőket nem tartom többre , inkább a régieket amik már jó áron vannak, nem tudom miért ne lennének azok is jók...Pl ami régen 90'-es v 2000'-es évek elején 1000-2000 dollár között mozgott
most meg meg lehet venni 40-60 ezer között .....
Szoktak lenni vaterán is ilyesfajta jó hangfalak.
Bár én vagyok lehet ilyen régi hifi őrült csak, de amit tavaly vettem MB Quart QL502S-t 30 ezerért , mai napig nem bánom .
-
gotoxy
újonc
válasz
simongab #57973 üzenetére
Engem meg az M-Audio meg a Prodipe. Olyat, hogy Soundking ismer valaki? Az milyen márka lehet a másik kettöhöz képest? Nekem nem mond semmit, de a muziker nagyon akciózza. Érdemes lehet megvenni? Mert paraméterei alapján pont fele annyiba kerül, mint a konkurencia és a listaára. Persze ha annyit is ér...?
-
Colos1
őstag
válasz
simongab #57911 üzenetére
"Érdemes fizikai magyarázatot keresni mindenben." Ez nagyon igaz, csak az a gond, hogy sokszor olyanok is próbálnak magyarázatot keresni, akiknek fingjuk sincs a fizika alapjairól sem. Ehhez a tudatlansághoz párosuló szorgalom mellé hozzájön a pszichoakkusztika, és máris kész a "tegyünkpirosszínűabrosztazerősítőalámertazzaljobbanszólmintafehérrel" és ehhez hasonló agyrémek, amelyeket a kognitív disszonancia csak tovább erősít, és a végén áltudományos doktori értekezéseket is találunk a témában, mert annyian komolyan veszik, és ha az ember azt meri egy ilyennek mondani, hogy a hangzást nem folyásolja be az abrosz színe, akkor az illető a hülye, mert nem ért hozzá
-
krichd1
addikt
válasz
simongab #57718 üzenetére
Ajánlom figyelmedbe a szabályzat alábbi részeit:
"Ha 5 percen belül eszedbe jut még valami a hozzászólásod után, akkor használd a (Szerkesztés) gombot, ezzel szerkeszteni tudod az aktuális hozzászólásodat.
Egy hozzászólásra mindig a Válasz linkkel írj, hogy mindenki láthassa mire és kinek válaszoltál. Ha 1-2 szavas választ szeretnél adni több hozzászólásra is, akkor próbáld meg egy hozzászólásba összegyűjteni a mondanivalódat." -
-
-
ggg1
aktív tag
válasz
simongab #57523 üzenetére
Okkké!
Akkor kezdünk mind közös nevezőre kerülni!
A Pio erősítővel nekem semmi bajom nem volt, de újonnan 200 000, ha pedig használtat veszek, akkor pedig annak az új ára legyen több, mint 200 000, tehát akkor inkább legyen egy olyan AudioLab 100-ért használtan, és egy jó külső hangkártya.A PC ventilátora nem tudom, hogy hogy jön ide, mert azt már az elején megbeszéltük, hogy PC-ből fogok lejátszani, és ez független attól, hogy milyen az erősítő, a hangkártya, meg a DAC. Egyébként teljesen néma a PC-m, még az SFX táp ventije sem megy úgy 115 W fogyasztásig, amit sosem érek el, mert nincs videokártyám.
Van egy másik mini-ITX PC-m is, ami meg külső passzív tápos, abban egyáltalán nincs semmi venti, tehát, ha nagyon megfenyegetem, akkor sem tud kiadni hangot.Az alaplapi hangkártya használatán már rég túlléptem, amit analóg forrásként, tehát annak a DAC-jét eleve meg sem fordult a fejemben, hogy használjam. Ha használtam is volna az alaplapit, csak mint digitális kimenet használtam volna a DAC (vagy erősítő) felé, de mivel (ha jól értem) azt mondtátok, hogy ez még rosszabb megoldás, így most már jó ideje a krichd1 által küldött DAC listát nézem.
Ott is vannak csak DAC-ek S/PDIF bemenettel, de mivel vannak meggyőző, jónak tűnő és ajánlott DAC-ek, amik hangkártyának is egyben, így már olyan lesz, ez biztos. Belső hangkártyát sem szeretnék, ha lehet, mert a föntebb említett PC-im között van, amibe nem is lehet kártyát tenni, van pedig, amibe csak egyet. Ráadásul jó is, hogy csak egyik gépből átdughatom a másikba, vagy laptophoz is használható.
Úgyhogy, végezetül, örülök, hogy azt írod, a külső hangkártyától "várhatok csodát", mert az eddigiek alapján pont idáig jutottam, és amiket most nézek, azok ránézésre, meg ár alapján is biztosan sokkal jobbak, mint amik eddig nekem valaha is voltak.
-
ggg1
aktív tag
válasz
simongab #57505 üzenetére
Igen, néztem ám mindent azokból, amit küldtél.
Ez az erősítő szintén egy ilyen minden az egyben kivitel, mint az Onkyo. Ezzel a Pio-val nincs olyan ellenérzés, mint az Onkyoval kapcsolatban?
Többiek véleménye erről?
Egyébként akartam is kérdezni, hogy már máshol is láttam USB csatlakozót az erősítőn, ami nemcsak mass storage eszközt fogad, hanem segítségével a PC közvetlenül DAC-ként fér az erősítőhöz. Mi a szakvéleményetek erről, mint digitális kapcsolatról? Szerintem simán lehet, hogy ez, mint csatlakozás áthidalja azokat a problémákat, amikkel az optikai S/PDIF rendelkezik.
De erről sem tudok semmit, csak komoly lehetősége van. -
Mezga Aladár
veterán
válasz
simongab #57504 üzenetére
Aha és még kell a panel amiben beültetik az alkatrészeket, és ezt persze meg kell tervezni, egy gép ami a beültetést végzi, egy doboz amibe berakod a panelt, egy másik amiben kiszállítják a vásárlónak, a mérnökök akik megtervezik, a garihoz szükséges szerviz háttér, az emberek fizetése, stb....
Korrekt a számításod.
-
krichd1
addikt
válasz
A konkrét példáddal csak az a gond, hogy az nem egy drága és főleg nem high-end DAC, új ára 65-67k. Egyébként a CA DAC-ok annyira már nem népszerűek, bár a DacMagic 100 elődje, a DacMagic Azur az volt, de az is egy amolyan fellángolás volt, ami elmúlt. Az Azurban WM8740 van és szimmetrikus kimenettel is rendelkezik.
(#57506) simongab: Egy DAC nem csak a DAC chipből áll, a hangminőség messze nem csak a DAC chip típusától számít. Erről már korábban is volt szó, már megint kezdesz össze-vissza írogatni.
192kHz/24bitet legtöbb alaplapi hangchip is tud, ilyen számok miatt nem kell DAC-ot venni, ez ilyen szinte semmit nem mondó adat. -
blattida
nagyúr
válasz
Igen, ami egy olcsó készülék olcsó dac-ja, de a dacmagic sem drága cucc, de a dac-ja azért kicsit drágább, mint az általad felhozott 3 euro, de nem is ez a lényeg, hanem az hogy egy drága dac chipje egy kicsit bizony a dacmagic wolfsonénál drágább ( a háromszoros további szorzóval simán számolhatsz, ami bezony elektronikai alkatrészek szintjén már drága. Ám ez totál lényegtelen, mert egyrészt, pld egy dac hangja messze nem csak az alkalmazott chiptől függ, másrészt, ahogy már írtam is, alapvetően nem az alkatrészek határozzák meg a készülékek árát, harmadrészt, Továbbra is csak azt bizonyítod, hogy szakmailag sincs sok között a jelenlegi technikákhoz, tényleges tapasztalatod sincs a kapható készülékekkel. Ne akarj orátorként itt tetszelegni, aki ráadásul az abszolút igazság tudója, mert ez a valóságban nagyon nem így van, inkább az ellenkezője az igaz.
Szerintem fejezd be, mert ez már lassan a totál hülyeség szintje. Az ár Sosem egyenlő az alkatrészek summa árával. Ha meg ilyen ügyes vagy, vedd meg az alkatrészeket (aktív és passzív, kábelek, csatlakozók, kapcsolók, trafó, szerelvények), csináld meg a nyákot, ültesd be, rakd össze és dobozold.
Ez neked otthon drágább lesz, mint a gyári. -
blattida
nagyúr
válasz
simongab #57500 üzenetére
Már megint csak a melléduma megy. Nem az volt a kérdés, hogy létezik e annyiért dac chip.
Legközelebb akkor írj, ha megy érdemben és értelmesen is.
Ha tényleg nincs valamiről fogalmad, akkor minek írsz? Konkrét tárgyi tévedéseket vetsz ide, ráadásul tényként közölve. Csak akkor szólj hozzá valamihez, ha van róla tényleges tudásod.Arról nem is beszélve, hogy egyébként egy termék árát alapvetően nem a benne lévő alkatrészek határozzák meg.
-
blattida
nagyúr
válasz
simongab #57498 üzenetére
Az tök lényegtelen, hogy mekkora árréssel kerülnek piacra, a lényegen ez nem változtat, ami az, hogy egy drága dac-ban nincs három dolláros dac chip és olcsó kondenzátorok. Elég már a mellébeszélésből, ne állíts olyat, ami konkrétan nem igaz. Ha meg tévedsz, akkor meg ismerd el, ne támadj meg személyeskedj.
ggh1
Mekkora a keret az egész rendszerre, milyen helyen, milyen zenéket hallgatnál rajtuk? -
Lompos48
nagyúr
válasz
simongab #57491 üzenetére
...áll a kérdés az egyenáramról ami leégette a hangszóróimat...
Ha az erősítő szimmetrikus végfokkal van megépítve és nincs a kimenettel sorban (emiatt) egy kondenzátor, akkor a végfok valamelyik tranzisztora zárlatos. Ha szimpla a táp és van kondenzátor, akkor a végfok táp felé eső tranzisztora zárlatos. Hangszórót kikötve műszerrel mérhető az egyenfeszültség.
@blattida már letudta.
-
blattida
nagyúr
válasz
simongab #57484 üzenetére
Tényleg fogalmad sincs a mostani audió helyzetről. A drága sokféle alkatrészből állnak, de nem három dolláros dac chipből és olcsó kondenzátorokból.
Az onkyo sosem volt egy audiofil márka (már igen régóta a Matsushita tulajdonában van, az ő márkájuk pld. A Panasonic vagy a Technics), ebbe a topikban teljesen jogosan nem egy ajánlott márka.
Olyat azért nem kéne írni, hogy a jelenlegi erősítője magasabb igények kiszolgálására is alkalmas, mert ez nem igaz. Ha följebb akar lépni, akkor az onkyot is cserélni kellene.
Az álleesés minden komponens esetében előfordulhat, sőt, ha tényleg gyakran hallgatóznál, akkor nem csak aktív hangsugárzóknál lottyanna az állad.Más is írta, a Vidi erősítőd helye szervizben van. Távjavítás itt nem játszik, amúgy pld zárlatos lett valamelyik végtranyó és azért jutott dc fesz a kimenetre.
ggg1
Ha használt cuccok is lehetnek, akkor egész jó komplett rendszert lehet összehozni 300000 forintból, sokkal jobbat, mint a jelenlegi rendszered. Az említett audiolab is egy jó erősítő. -
Mezga Aladár
veterán
válasz
simongab #57491 üzenetére
Rádió: egy autós szembemegy az autópályán. Autós: egy, mindenki.
Szóval nézz magadba, mi lehet az oka h., sokan ellenségesek veled.1. áll a kérdés az egyenáramról ami leégette a hangszóróimat...
Ez nem az a hely ahol a műszerészek sűrűn előfordulnak, szerviz.2. Amikor a lejátszó programra kérdeztem rá arra sem jött válasz..
Nem a topik témája, van erre külön, lásd az aláírásom. -
ggg1
aktív tag
válasz
simongab #57484 üzenetére
NA EZT NAGYON KÖSZÖNÖM NEKTEK krichd1 és simongab!
Kb. ez az a szint, amin én el tudok indulni.
1.) Az optikai dolgon már túlléptem, elfogadom a tapasztalatotokat, nem lesz.
2.) Az erősítő meghallgatás jó dolog, de még méláznom kell azon, hogy annak mi értelme, hogy egy helyen meghallgatok egy erősítőt egy hangfallal, egy másik helyen, másik időben pedig egy másikat, mert ez alapján én így nem tudok összehasonlítást tenni.
Segíthet az, ha viszem a hangfalamat, de azzal nem tudom, mennyire látnak szívesen, és olyan nehezek, hogy két emberes munka.3.) Az erősítőmet meg fogom nézetni, hogy mennyire rossz, de hajlok egy új vételére, ha azt mondjátok, hogy az én hagfalammal jobban szólna. Nagy különbségeket a 2. pontban felsoroltak miatt nem hiszem, hogy tudnék felállítani, inkább olyan vonalon tudok elindulni, ha egy konkrét vételre, mint mondjuk ez az Audiolab, azt mondjátok, hogy ez alkalmi vétel, és nagyságrendekkel jobb, muszáj megvenni, akkor ez nyomós érv lehet. Egyelőre nem tudom hova tenni ezt az Audiolab-et mint konkrét vételt.
4.) Külön médialejátszó nem kell, mert nálam egy PC tölti be ezt a funkciót.
5.) CD vagy más lejátszóm nincs, FLAC, MP3, WMA
6.) MP3-akban viszont kimondottan hallok különbséget, különösen mivel itt lehet A-B tesztet végezni egy halandó ember eszközeivel is. A Fraunhofer kodeken szerintem hallani, hogy sokkal jobb, mint mondjuk egy Lame.7.) Digitális erősítőm vagy DAC-em eddig még nem volt, jó hangkártyám viszont igen, azzal hallgattam régebben, analóg sztereo kimeneten. Ez a szint nekem megfelelt. Ennél jobbat valószínűleg nem igénylek. De aztán ki tudja. Amikor elmentem egy behallgatóterembe, az ottani hangot nem tudtam összehasonlítani a PC-vel. Most az alaplapomon egy ilyen van a gyártó szerint: Realtek ALC1150 Audio Codec, Premium Blu-ray Audio support, Nichicon Fine Gold Series Audio Caps, TI® NE5532 Premium Headset Amplifier (Supports up to 600 Ohm headsets), Supports DTS Connect.
Amennyiben azt mondjátok, hogy sokkal jobb lesz, akkor persze hangkártya is lehet. Régen MIDI-ztem, ehhez vannak külső eszközeim, ezekhez amúgy sem lenne rossz valami port. Fogalmam sincs, hogy ezeknél az új kártyáknál hogy vannak a hangkönyvtárak, a 15 évvel ezelőtti szinten vagyok leragadva.8.) Az Onkyo TX-8050-et én sem szeretném a korábban kitárgyalt okok miatt, ezt csak azért említettem, hogy ez volt szimpatikus, csak nem jöttem rá, hogy mi lehet még jó alternatíva, ill. más szemlélet. Azt gondoltam, a sok szar kütyü bele majd ott ellesz, hangzásban meg biztos kielégíti az igényeimet.
Most már így biztos más lesz. -
ggg1
aktív tag
válasz
simongab #57430 üzenetére
Hát igen, ezeken gondolkodom egy ideje. Újraépíteni mindent nem állt szándékomban. Valószínűleg nem úsznám meg annyiból, mint amit írtál, 15 éve, amikor vettem, akkor is többe került, és akkor ez több pénz volt, mint ma.
A hangfal nem kérdés, hogy marad, de az erősítőre volna 150 keret. Nem tudom, lehet-e abból manapság jó sztereo erősítőt. Anno, amikor vettem, sokfélét meghallgattam, és Onkyok, Denonok tetszettek nagyon. Én úgy éreztem, dinamikatartományban messze verte az összes többi márkát. Az én fülemnek legalábbis. A többit sokkal laposabbnak éreztem. Nem tudok jó szakkifejezéseket erre, mert nem értek hozzá, de olyan szépen részletesen kijött minden hang, csodálatos volt magas és közép tartományban is. Én elég heterogén zenét hallgatok, nem vagyok komoly zenehallgató, de fontos, hogy az énekhang szép legyen, a fúvósok, vonósok, és emellett legyen elég dinamikus is. A TI 600 szerintem egy öszvér. Minden elég jól szól rajta. Szóval ezzel nincs bajom.
Az erősítő meg Onkyo A-9510. Ez olyan százezres kategória volt 1999 környékén. Jól passzolt a hangfalhoz, dinamikában, részletességben, nagyon szerettem.
Kb. 5-6 éve áll. Azóta nem volt időm ilyenekkel foglalkozni.Ezzel az Onkyo erősítővel szemezek egy-két éve. Mivel műszaki ember vagyok, és nem zenehallgató, - hogy a hozzászólásod másik részére is reflektáljak - már átestem abba a kategóriába, ahol minden winchesteren van. Szóval a fent nevezett erősítő modernnek tűnt, sok digitális bemenettel, komoly DAC-kel. Ezért szemeztem vele. De belátom, a technikai hozzáállásom nem biztos, hogy előny. A másik oldal az, amit a zenehallgatók képviselnek, egyrészt az analóg vonallal, amivel nem is kívánok vitatkozni, másrészt meg azokkal a frázisokkal, amikben ki-ki hisz. Ezekkel az a gond, hogy nincs benne semmi konkrét, csak olyan érzéseket és hit-béli dolgokat tartalmaznak. Valószínűleg akkor járok a legjobban, ha elkapom a kettő közt lévő arany középutat.
Szóval jó, az optikai digitálisról lebeszéltetek. Ezt elfogadom, még akkor is, ha nincs értelmes válasz rá, hogy mitől rossz. Nekem a föntebbi ködös válaszok nem magyarázták meg, hogy egy digitális jelnél az egyesből mitől lesz nulla egy optikai kábelen. A jittert eddig is tudtam, hogy mit jelent, csak azt nem, hogy mi köze van ehhez. De ezek szerint a föntebbi kérdéseimere az a válasz, hogy az optikai digitális technológiánál a jelfolyam nem elég ütemes, nincs szinkronizálva, és nem alkalmaznak pufferelést a fogadó oldalon, ami az órajelnek megfelelően kiegyenlítené a kábelen ill. optikai elemek működéséből fellépő jelingadozást. Hát ez egy olyan válasz lenne, ami indokolná, hogy mért baj a jitter. Az, hogy csak, mert rossz, az nem válasz.
Végülis ha csak koax digi bemenet a feltétel az erősítőn, akkor jóval nagyobb a kínálat.
Egyébként a fönti Onkyo TX-8050 erősítő más szolgáltatását, a DLNA-t, a netrádiókat, az USB portot, az ethernet csatolót, ezeket egyiket sem használnám, csak egy jó sztereo erősítőre vágynék, jó DAC-kel.
Vagy hallgatok Rád, és maradok az analóg jelenlegi erősítőnél, ha egyáltalán érdemes javíttatni. De mivel most már ki tudnék fizetni egy sokkal korszerűbb, és valószínűleg jobb erősítőt is, ez pedig amellett szól, hogy ne szarakodjak a régivel, hanem váltsak. Ezen még eldilemmázok egy darabig, az biztos. :-)Nagyon köszönöm az eddigi segítséget is,
és köszönöm, ha segítetek további szempontokkal,
lehetőségekkel a döntésben. -
djxp01
senior tag
válasz
simongab #57374 üzenetére
Pedig itt nagyon dicsérték! "Ilyen az, ha egy hangfalgyártó alkalmazottjai imádják a zenét. A termékük is imádni fogja, ha végre „tombolhat” kicsit. Aki 100 000 Ft alatt keres állványos hangfalat, annak erősen javasoljuk a Polk Audio TSx220B meghallgatását. Nagyon tetszett!"
-
Haart
addikt
válasz
simongab #57352 üzenetére
Ez egy saját találmány saját ötletekkel nem előre legyártott dobozzal, ami az egyediségét is hirdeti.
Annyit kell még tudni hogy aki AVX berkekben is ismerősen mozog az tudja az alábbiakat legalábbis többé kevésbé.
Maga az alap egység azaz a HTA Cirok műve.
Ezek után gondoltam én át kicsit az egészet és cserélve lett elég sok minden benne. Aminek a műszaki kivitelezés Excalibur végezte. -
válasz
simongab #57305 üzenetére
Ezt tényleg nekem címezted?
Nem tévedés? Mert most háromszor olvastam el az írásomat, és egyetlen helyesírási hibát sem véltem felfedezni, hiszen egyike vagyok azoknak, akik erre nagyon figyelnek. Persze én is követhetek el hibákat, de kérlek oszd meg velem, mit fedeztél fel.
De ha már találtál valami nyelvtani kivetnivalót az írásomban, akkor szeretném benned tudatosítani én is, hogy a "kissebb"-et egy s-el írjuk, a "ráküldessz"-t egy sz-el, a "megdöglessz"-t szintén egy sz-el. Ezen kívül az írásjelek használatát is ideje lenne elsajátítanod, mint ahogy a megfelelő fórumozási kultúrát is.
-
robi-k
őstag
-
Mezga Aladár
veterán
válasz
simongab #57253 üzenetére
Zöldséget írogatsz.
Most digitális elő-fokot használok egy olyan végfokkal ami 100/8 ohm 140/4 ohm
Amikor komoly zenét hallgatok akkor maxra van az elő-fok csavarva h., a leghalkabb és leghangosabb részletek is jól hallhatóak legyenek. A digi elő-fok tökéletes 1 voltot ad a végfoknak, ami tökéletesen 0dB-nek felel meg a vég-fokon. Tehát a névleges teljesítményen megy ilyenkor. -
blattida
nagyúr
válasz
simongab #57186 üzenetére
Az a baj, hogy szakmailag is óriási tévedéseket állítasz be tényként. Hangminőség szempontjából egy kábel ellenállása a legkevésbé fontos paraméter. Ezeknél lényegesen fontosabb egy kábel kapacitása vagy induktivitása, mivel ezek nagymértékben befolyásolják egy kábel hangra gyakorolt hatását, sőt, a fizikai szerkezete is fontosabb, ebből a szempontból. A Google segítségével rengeteg mérést és eredményt találhatsz a témában.
-
Tomacko
senior tag
válasz
simongab #57165 üzenetére
Szia. Ez az "elhangolódás" az adott rádiófrekvenciáról úgy tudom, hogy Videoton "betegség". A '80-s években, '90-s évek elején is még, volt a háznál jópár Vidi receiver vagy tuner. Talán nem volt köztük olyan aminél ez ne lett volna meg rendszeresen. Talán egy Orion tuner volt ami tudta teljesíteni a feladatát rendesen
-
Lompos48
nagyúr
válasz
Az említett típusszámra csak erősítőkapcsolásokat találtam, rádiót nem. Gondolom (csak) URH vételről lehet szó. Ott pedig általában varicap (változtatható kapacitású) dióda a hangolási szerepet betöltő alkatrész. Ennek a kapacitása nem szokott vándorolni. Annál inkább a hangolófeszültséget biztosító referenciafeszültség-áramkör feszültség, aminek egy hőmérsékletkompenzált Zener (tulajdonképpen egy 2 lábú IC) a lelke. Neve lehet valami ZTCxxx. Ott lehet/kell keresgélni, hsszabb távon feszültséget mérni. Ha igaz a kiindulási feltételezésem.
-
Colos1
őstag
válasz
Régen, mintha olvastam volna valamit erről a magától elhangolódásról. Ha elöregednek a kondik a vevőkörben, akkor fordulhat elő. De nem emlékszem pontosan, iskolás koromban voltak olyan perverzióim, hogy a kötelező, idióta irodalmi agyzsugorító olvasmányok helyett fizikával, elektromossággal, csillagászattal és rádiótechnikával foglalkozó könyveket olvastam, az meg már régen volt.
Nem felejtem el, amikor az irodalomtanár ezért kérdőre vont
Azt merészeltem neki mondani, hogy a rádiótechnikai, csillagászati és egyéb tudományos könyvek érdekesebbek és értelmesebbek, mint az Egri Csillagok, mert abból az unalmas sz@rból nem tanulok meg semmi olyat, amelyet az élet során alkalmazni tudok.
-
Generalhu
tag
válasz
Nekünk is van otthon egy videoton 7386s erositőhöz való tuner és ott is fenn àll ez a jelenség elég pontosan,szàzad megahertz-et is lehet léptetni,szerintem kicsit az adò hullamhossz is màszkàl a tuner pedig nem követi ilyenkor elmegy a vétel. Léptetek egy két szàzadot és megint jó lesz a vétel. Nem tudom erre gondoltàl-e?
-
törölt tag
válasz
simongab #57111 üzenetére
A srác felesége nem akar monitorokat, csak állót. Aztán elég erős akaratú asszonyság!
Médialejátszó nem kell neki, mert nagy cd gyűjtögető, a yamaha cd meg elég neki. Legalább is tegnap még elég volt.
A vidi erőlködő után az ilyen kommerszebb márkákat említett, mint onkyo, marantz meg persze yamaha, ha már ilyen cd-je van. Hangsugárzóból viszont abszolut nincs képben.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Tudástár Parazitaeffektusok az áramkörben 1.
- Tudástár Melyik áram merre folyik a NYÁK földhálózatán?
- Tudástár Erősítők tápellátása
- Bemutató DSD: divatőrület vagy a zene új dimenziója?
- Bemutató Audio-gd Precision 2 erősítő teszt
- MacBook Pro Retina 14" 8C / 14C / 16 GB / 512 SSD / Magyar / Garancia
- FULL CTO 14" MacBook Pro M2 MAX / 12C CPU / 30C GPU / 32 GB RAM / 1TB SSD / Garancia
- AKCIÓ - 2023 MacBook Pro 14" M3 Pro / 12C CPU / 18C GPU / 18GB RAM / 1TB SSD / Garancia
- CTO (DUPLA RAM MEMÓRIA) MacBook Pro Retina 14" 10C / 16C CPU / 32 GB RAM / 1 TB SSD / Garancia
- CONTAX ZEISS AUTOFÓKUSZOS OBJEKTÍVEK SoNY E vázakhoz
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy Note 10+/Samsung Galaxy Note 20/Samsung Galaxy Note 20 Ultra
- Bomba ár! Dell Latitude 5430 - i7-1255U I 16GB I 512SSD I HDMI I 14" FHD I Cam I W11 I NBD Garancia!
- LG 65QNED87T / 65" - 164 cm QNED / 4K UHD / 120Hz & 3ms / HDR 10 Pro / FreeSync Premium / HDMI 2.1
- Dell Latitude 5495 Full HD IPS Ryzen 5 pro 2500u Radeon Vega Mobile Gfx i5-8350u verő Bp MPL Foxpost
- BESZÁMÍTÁS! GigabyteA620M R5 7500F 32GB DDR5 500GB SSD RX6700XT 12GB Bitfenix Nova Mesh Enermax 750W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest