- Mobil flották
- Ford SYNC 3 infotainment rendszer teszt
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Samsung Galaxy S24 - nos, Exynos
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Eurós árlista a Google Pixel 10 telefonokhoz
-
Mobilarena
Szeretettel köszöntünk a sztereó otthoni/szobai Hi-Fi világában !
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
dudika10 #25685 üzenetére
Hangdobozok azért nem jók ilyen tesztre, mert a környezeti zajok elnyomják a -105dB-es jelet. Egy normál, csendes lakásban 25-30 dB hátrányból indul a -105 dB-es tesztjel. Ha még ott van egy számítógép zaja is, akkor már 35-45 dB a hendikep.
(#25686) PuMbA
Specifikációk -
-
törölt tag
válasz
dudika10 #25475 üzenetére
Az Audacity típusú témára már ugyebár szombaton válaszoltam: az csak egy modell. A hanghullám, mint valóságos jelenség nem a nullára szimmetrikus, hanem a hullámhegy és hullámvölgy különségének középértékére. Nincs negatív légnyomás, csak kevésbé pozitív, illetve csökkenő-növekvő. A hanghullám szinuszhullámának az ábrázolásakor egy transzformációt követünk el, amikor oszcilloszkópon a nullára tükrözzük. A valóságban a tengely nem ott van. Általában ugyanez igaz, a hasznos zenei jel analóg típusú mechanikus vagy elektronikus rögzítési-továbbítási formáira is. Részletesebben lásd szombati szövegeimben.
-
törölt tag
válasz
dudika10 #25461 üzenetére
Én erre is csak annyit reagálnék, hogy továbbra is köszönöm mp54 kollégának, hogy kíváncsi volt, és a tárgyalt probléma megfigyeléséhez alkalmas zeneanyagon (lásd, egyenletes hangerejű/dinamikájú zenekari tuttin) megfigyelte, hogy mit tapasztal, és ezekután vette a fáradtságot (és talán a bátorságot) ahhoz is, hogy itt értelmes szavakkal elmondja, hogy mit tapasztalt.
-
mp54
senior tag
válasz
dudika10 #25410 üzenetére
Én kezdő vagyok, de kíváncsi és megnéztem, nem a "mai" hangszórókon, mert azok kicsit mozdulnak el nálam, hanem a jó öreg ORION HS 200-on. A mély hangszóró jó sokat leng ki (gumiperemes) és bizony egy egyenletesen hangos/dinamikájú (nem tudom mi a jó kifejezés...) zenekari tutti esetén számomra egyértelműen és jó láthatóan a membrán a nulla síkhoz képest a hallgató felé elmozdult állapot körül rezgett! Rezegni valahol kell, mert különben nem ad hangot.
Előtte 1,5 V elemmel polaritás ellenőrizve.
A link szerintem azért nem jó példa arra, hogy ezt nem is lehet látni, mert NEM EGYENLETES hangerőt produkál. -
sgery
őstag
válasz
dudika10 #25435 üzenetére
Feltettem az electri-q-t is, de nem sikerült összehoznom a dolgot.
Gondoltam, hogy nem hozza az au2zs teljesítményét, ezért is gondokozom valami külső hasonló minőségű kariban.
Amúgy nem vagyok én botfülű, nem csak trance és egyéb düc-düc-öt hallgatok, olykor még beethoven is szól a fejemen, pontosan azért mert ezen a fejhallgatón gyönyörűen szól minden.
Már 5éve megvan egyébként, szóval tudom hogy kellene szólnia. Az a baja, hogy számomra picit kevés a basszusa. Erre az audigy csak rátett egy lapáttal, ugyanis az alap eq-nál sokkal kevesebb mélyet ad, mint ahogy alapból szólnia kellene, ezért kellett ott mindig feltolni, így lett "optimális". A laptopon egy fokkal jobb a gyári mélyhang, de még mindig picit kevés. Ezért lesz valszeg külső hangkari.
További gondot jelent, hogy a hifi is erre van kötve, a tv pedig eddig a line in-re volt kötve és így szólt a hifin. Viszont a laptop dokkolóján csak mikrofon in van, ez pedig nem szól szépen és búg is valamennyire. :/ -
eclipse006
őstag
válasz
dudika10 #25432 üzenetére
Régebben én is így voltam amíg nem kezdtem el komolyabban hifizni. Mély kiemelés, minden játszott. Szerencsére azóta finomodott a hallásom, ízlésem. Most már úgy vagyok, hogy amit lehet kiiktatok a hang útjából, persze csak azt ami fölösleges. Érdekesmód azóta nem hiányolom a mélyeket.
Meg kell szokni a normál hangzást, utána már az lesz a fura, ha valahol kiemelés van.sgery: Próbáld meg valahol kipróbálni a fülesed egy jobb eszközzel, alapon, EQ nélkül.
-
eclipse006
őstag
-
AMDFan
addikt
válasz
dudika10 #25410 üzenetére
Ennél ha nézed a kontúrokat látszik szabad szemmel is, hogy a nyugalmi helyzethez képest befelé is mozog a membrán. Nagyon jó példa. És persze a nyugalmi helyzet az ki és bekapcsolt állapotban is ugyanott van
Még mielőtt "valaki" félreérti.
(#25415) dudika10: figyeld meg azt fogja mondani, hogy ő pont ezt mondta
-
törölt tag
válasz
dudika10 #25404 üzenetére
Éppen arról szól a fórum két napja, hogy egyetlen kérdést sem kerültem ki. Én nem.
Ezt az egyet azonban tényleg ki fogom, mert senkit sem akarok illetéktelenül a te követelésed miatt "Piszkos Fred effektusba" keverni, de "másfél" ember konkrétan látszik az előzményekből (néha változó "erőviszonyok" mellett), a téma környékére keveredettek közül egy-kettőn pedig (szintén az előzmények alapján) gondolkodom, hogy mi az álláspontja, ha van.
Egyébként pedig újra: van, aki esetleg kipróbálta szemmel megnézni, hogy hogyan mozog például a lábdob, vagy egy rendes zenekari tutti a nyugalmi állapothoz ("nulla sík") képest?
(#25406) Ba cy lus: Erről is beszéltem sokat (minden hangjelet mint "sima szimusz jelet" kezeltem eközben), bár tényleg kár volt mellékvágányokon tévelyegnem, mert a téma az volt, hogy a membrán kitérése alapján (lábdob, tutti, erősítő ki-be kapcsolás) meg tudjuk-e állapítani, hogy polaritáshelyesen van-e bekötve a hangszóró az erősítőbe. Ehhez továbbra is ragaszkodom, a többiről való polémiát (újra ugyanazt) nem akarnám elölről kezdeni, bocs. Így is tízszeresen túlbuzgó voltam ahhoz képest, amit szerettem volna.
-
bajnokpityu
félisten
válasz
dudika10 #25396 üzenetére
A márványlap, felső nagy súly olyan helyeken jó,ahol rezeg a doboz.
Rubik alá próbáltam, semmin nem változtatott. Tetejére nem merem rakni, lévén 110cm,és igen nagyot tud esni. Egy foQ lapot ajánlottak még, picit drágább mint 2 tégla,de legalább nem esik rá a kislányomra. Rubinak nem tudom mennyire merev a doboza, 25cm-ként merevítés van belül,és íves,mocskos kemény, de vékony anyagból az oldala.
AMD, Dudi, nagyon köszönöm a megtisztelő felkérést
Tőletek különösen zsirozza májam. De már leírtam magam módján,a véleményemet, ha kérhetem váltsunk témát.
-
Dorian
félisten
válasz
dudika10 #25396 üzenetére
Kipróbáltam, nem jó. Ha nincs teljes alátámasztás (mint pl. gránitlap a sub alatt) akkor a front mozgatásra (tehát ha felül kézzel mozgatom) imbolyog. Ez biztos nem tesz jót a pontos hangnak. Gránitlapjaim vannak, de kölcsönadva. Én ha jól emlékszem semmi különbséget nem hallottam, de nem sokat próbálgattam. Gyors "gránit vs. nélküle" próba nem volt lehetséges, mert a gránit sík, a parketta meg svédpadló jellegű, így nem tökéletesen sík, a tüskék csavarjait mindig hosszasan után kellett állítgatni.
Frontok tetejére súlynak vannak méretre vágott mészkő lapjaim, de semmi hatást nem hallottam, szerintem inkább a nem kellően merevített dobozoknál lehet jelentősége. Így a polcra kerültek korall és kagylók alá, mivel passzolnak jellegben
-
törölt tag
válasz
dudika10 #25271 üzenetére
Az egész hozzászólásod megint a kiszólt a gödörből a lik minősített esete, dedósabban fogalmazva: ráfogjuk a másikra, amit mi csinálnuk. Ugyanez van AMDFan kicsit feljebbi megnyilatkozásában, sokadszor.
A nekem intézett reakciódról pedig csak annyit, hogy mi történt: Írtál valamit komolyan, amire az eszmetársaid buzgón bólogattak, majd én ironikusan utaltam erre a szövegedre, ám a feledékeny eszmetársaid azt hitték, hogy én beszélek az 5 centi oda-vissza témáról komolyan, és elkezdték ízekre szedni azt, amire néhány órával előbb buzgón bólogattak. Merthogy közben elfejtették, hogy a dolgot az eszme- és fegyvertársuk írta, nem én. Hmmm.
Klassz lesz, ha ez a nap is a dedóval fog eltelni. -
python1
veterán
válasz
dudika10 #25271 üzenetére
Okés srácok,túltárgyaltuk,egyébként volt a vitáknak,míg helyes irányban folyt érdemi része is.
Személyeskedésbe torkollás után akadtam ki kicsit,de mára már minden rendben.Reggelre leesett a hó Svédben,szép fehér a táj.
Mondom a fizikális és informatikai részhez nem értek, de nem is szoktam beleszólni,egyszerű zenehallgató vagyok.Igazából a dolgok mögé csak mostanában kezdtem kukucskálni.Racionálisan gondolkodom,feleslegesen én sem dobálom a pénzt mindenre.
-
Deadzone41
őstag
válasz
dudika10 #25238 üzenetére
szerencsére a 128 meg a 320 as bitrátát meg tudom különböztetni, de nem túl nagy a difi, mondjuk a felvétel elég szar alapból
, a leadott szavazatok alapján viszont az emberek nem igazán tudják
http://www.noiseaddicts.com/2009/03/mp3-sound-quality-test-128-320/
-
Deadzone41
őstag
válasz
dudika10 #25231 üzenetére
teszthangra szerintem még sutább a fül. annó mikor kalibrálgattam az 5.1-em a beépített zajgenerátorával füllel brutál mellé lőttem mindig, bár ott igaz hogy mindig más irányból szolt a hang. meg mire kicseréled a két eszközt totál elfelejted milyen hangos volt a másik. itt egy teszt bár ez nagyon kis különbségekkel dolgozik.
-
-
-
python1
veterán
válasz
dudika10 #25177 üzenetére
Milyen érdekes,hogy a végén kiderül,hogy semminek semmi köze a hifihez.Csak úgy van.
Nincs minőségi különbség kábelek között,nincsenek különbségek készülékek között sem,sőt a készülékekben lévő alkatrészek között sem.
Mindenki balga aki esetleg hall különbségeket rendszerek,készülékek között.
Legyetek szívesek a fizikaórát mellőzni,itt aki nem tudja,hogy melyik kábelnek milyen a hangja ill melyik készülék milyen hangzást képvisel az inkább hallgasson.
Nem azért jön ide a kedves látogató,hogy fizika órát vegyen,hanem tanácsért,mérős fiúk is próbáljanak tanáccsal szolgálni,ne rahedli számokkal jöjjenek.
Szájba is b@..... nám az eladót ha vásárolni szeretnék valamit, aztán jönne nekem a fizikával,meg mérési eredményekkel. -
bajnokpityu
félisten
-
törölt tag
válasz
dudika10 #25106 üzenetére
Nem tudom, hogy miket használsz, nekem eddig minden CD-játszóm, erősítőm, deckem, tunerem, lemezjátszóm, DVD-játékosom kettős szigetelésű volt. Ha földelt lenne, akkor a készülékházat is rá kellene kötni, akkor pedig értelmetlen lenne potenciálkülönbséget keresni... Az erősítőkön lévő földelőcsavar egészen másra való!
-
bajnokpityu
félisten
válasz
dudika10 #25091 üzenetére
Sztem is ez a két teknika lehet,amivel haza lehet vágni egy hangfalat.
Amennyire tudom, pici ideig elviselik a tekercsek az egyenáramot. Zolit kérdeztem, ő valahogy úgy fogalmazott, hogy amig csak 0 állástól fél cm-re jön ki a membrán, addig nem veszélyes. Tessék visszaszámolni, ez milyen energiához tartozik. 2db 8Ohmos hangszóró, párhuzamba kötve. 16cm-es szendvics membrán(papir+üvegszálas).Kézzel közepesen erősen lehet benyomni fél cm-hez kb 2N erő kellhet.
Amúgy egyetértek, a mai eddig a legkeményebb nap a fórum életében.
És még csak 10 óra, mi lesz itt estére -
Deadzone41
őstag
válasz
dudika10 #25058 üzenetére
ha a hang késne a kicsit képtől az nem lenne olyan vész, viszont ha a képet hozzáigazítanák egy késő hanghoz az már nagyon rossz lenne. pörgős játékokba pl fps, ez kivitelezhetetlen. amúgy azt hiszem 10 vagy 20ms ahol még különbséget tudsz tenni, de nem akarok hülyeséget mondani. tegyél egymás mellé egy lassabb ips monitort egy gyors tn-hez, nagyon is érzékelhető különbség van válaszidőben.
ezzel azt akarom mondani hogy a képi késésre valszeg érzékenyebbek vagyunk. -
Patice
nagyúr
-
blattida
nagyúr
-
python1
veterán
válasz
dudika10 #23642 üzenetére
Kiragadtam egy oldalról.
"Szólni kell a kísérleti metodikáról is. A méréseket embereken végezzük, tehát rájuk vagyunk utalva, és kénytelenek vagyunk elfogadni megfigyeléseiket. Szubjektív, és egyénenként eltérő jellemzőket kell nekik számszerűsíteni, és leírni. A kísérleti személyek egyszerre töltik be a mérőeszköz és a mérés tárgya szerepét is. Ezen "visszacsatolás a hallásélményről" nagyon fontos a kísérletet végzőnek, ezért gyakran a megfigyelő és a kísérleti alany ugyanaz a személy. Bizonyos esetben a mérést befolyásolja, hogy a kísérleti személy mennyire gyakorlott, azaz kellő tanulási idő alatt jobb eredményeket tud produkálni, miután megszokta, kiismerte a jelet. A vizsgálatokat bekötött szemű emberekkel végzik, hogy a látvány ne befolyásolja őket."Itt az egész oldal ha érdekel.
Sok ezer található még. -
törölt tag
válasz
dudika10 #23638 üzenetére
Tudnék mutatni mérést erről. Kb. csilliót.
Nem ott tart a helyzet, amit te most meg akarsz megint oldani, miszerint "ha lehet mérni, akkor egészen biztosan mérték is", illetve hogy "Megoldhatná a kérdéseket ezen téma körül...", hiszen az utóbbi harminc évben csillió mérés is született már, alátámasztva a korábban és azóta keletkezett gyakorlati tapasztalatok tömkelegét (egyébként nem csak hifiben, hanem hibamegoldás szintjén hűtőszekrényektől kezdve televíziókon át kazánvezérlő elektronikákig), tehát a kérdés már mintegy harminc éve nem kérdés, azaz nem tudod te itt most megoldani, merthogy úgymond "meg van oldva". Ezen a fórumon legutóbb mintegy két és fél hónapja volt hasonló a szereplőgárda ugyanebben a témában (nem emlékszel?), akkortájt még valamelyik fórumtárs linkelt is be mérési és elektronika-elméleti dokumentumokat, mondhatni "bizonyítékokat", de te most megint meg akarod oldani, ami már harminc év óta "meg van oldva".Egyébként pedig, ha csak úgy a hecc kedvéért beírod a google-ba, hogy "villásdugó megfordítása" vagy "villásdugó forgatás", máris elkezdhetsz ismerkedni a témával pro és kontra. Ennél persze vannak sokkal jobb módszerek is, általánosságban újra csak a színvonalas hifi szaklapok (régen magyar nyelven is volt ilyen, lásd Hi-Fi Magazin) olvasgatását és a saját tapasztalatszerzést tudom ajánlani, ha túl akarsz lendülni bizonyos spanyolviasz szintű problémákon.
-
Tonyo
őstag
válasz
dudika10 #23524 üzenetére
Magadnak mondasz ellent. Istent hozod példaként, hiszel benne, nem tudod miért, de hiszel benne. Én is hiszek a létezésében, mégsem fogok úgy beszélni róla, hogy szerintem(nem biztos, de lehet) létezik.
Innentől kezdve, ha valamit személy szerint tapasztalok, akkor nem hiszem, hogy óvatosan kellene fogalmaznom..
Elég kár, hogy Istenig kell visszamenni, hogy valaki megértse, hogy nem szerencsés b@sztatni valakit, csak mert saját meggyőződéséből állít valamit..emlékszem, amikor minden egyes kommentnél lecsaptatok, hogy de tedd hozzá, hogy szerintem..nevetséges....
Sajnos a szakmai topik összekeveredett az "elmélet és mítoszgyártóssal", és utóbbi jött ki győztesen. Így én nem tudok hol nyugodtan beszélgetni a mérésekről, holott azoknak is ez volna a topikja (legalábbis én úgy gondolom, hogy az általánosságban fogalmába beleférnek).
Egyetértek kammerer-el. Nem attól lesz szakmai a topic, hogy megmondod, hogy denon vagy rotel..teszem hozzá az újoncok is el vannak hajtva, hogy olvassanak vissza, ami részben igaz, de ennyi erővel állhatna a topic..
A hifizés pont ott kezdődik véleményem szerint ahol Te azt mondod, hogy ez már wodooo. -
törölt tag
válasz
dudika10 #23527 üzenetére
Úgy érted, hogy nem férne el a mérésekről szóló hozzászólásod, mert az összes helyet elveszik a mítoszgyártók hozzászólásai? Vagy mi akadályozna, hogy bárkivel is nyugodtan mérésekről beszélj? Megjegyzem, én is imádom a méréseket, lehetőleg mindent megmérek, mindenről mérést keresek, ha van.
Egyébként pedig, hogy milyen rezgéscsillapítás jó az erősítők alá, hogy milyen tápkábel javallott adott berendezésbe, satöbbi satöbbi, az nem ezotéria, hanem szakma. -
törölt tag
-
bajnokpityu
félisten
válasz
dudika10 #23524 üzenetére
az ellenvéleményt elfogadjuk.de amig nekünk a legtöbb dologhoz legalább tapasztunk van,neked semmi. azt én nem fogadom el bizonyitéknak,hogy még nem sikerült mérni.
tehát a saját tapasztalatom nekem továbbra is tény. nyilván neked hipotézis, de ott a lehetőség kipróbálod.de ha nem jön be,akkor továbblépsz,nálad nem működött.akkor nyilván jól csillapitott, kábelekre érzéketlen láncod van.vagy van egy szűk keresztmetszet, ahol elvész a felbontás.
sztem meg amúgy pont te forgatod ki a többiek szavait.
amd: no,mesélj párat,hátha nem is annyira szemfényvesztés.vagy nevetünk, mert elképzelhetetlennek tűnik saját szemszögünkből.
-
törölt tag
válasz
dudika10 #23515 üzenetére
Mint mondottam, itt mindenki (na jó, majdnem mindenki) a "fenntartásokkal teli vonalat" képviseli. Különösen azt képviselik a Placebó Jánosnak nevezett emberek.
Nem kell kifejtened, miért is kéne kifejtened ide nem illő közhelyparádékkal a bizonyítás és a mérés fontosságát és hasonlókat? Mindez spanyolviasz, mindenki (na jó, majdnem mindenki) tudja, nem tőled fogjuk megtudni.Egyébként, csak a tények kedvéért, Einstein NEM "támasztotta alá" a relativitáselméletét. Évtizedeken keresztül úgy volt uralkodó paradigma a relativitáselmélet, hogy nem támasztotta alá semmi. Az utóbbi öt évtizedben aztán sokminden (megfigyeléses-méréses tapasztalat) elkezdte alátámasztani, aztán, ha igazak a CERN-ből jövő, néhány hónappal ezelőtti eredmények bizonyos neutrinók fénysebesség feletti mozgásáról, akkor esetleg most meg elkezd kicsit bonyolódni a helyzet körülötte. Legalábbis annak fényében, hogy jelenlegi tudásunk azt valószínűsíti, hogy a neutrinók is rendelkeznek nyugalmi tömeggel. (No meg említhetjük az utóbbi évek modelljeit sötét energiáról, további dimenziókról...)
Na meg, ha már az ide nem illő hasonlatoknál tartunk, az egész kvantummechanika erre az alaptételre épül: NEM TUDOD MEGMÉRNI - mégis, sokminden tekinthető benne bizonyítottnak és működőnek.Vannak példák sokmindenre a világban, és bizony, a hifi/audiofília világában is sok-sok olyan dolog létezik, ami bizonyított tényként tekinthető, annak ellenére, hogy (még?) nem tudtuk műszerrel olyan módon "megmérni", ahogy az emberi fül/agy képes rá. És persze vannak egyéni tapasztalatok is, és persze vannak placebó hatásoknak áldozatul esett emberek is. Hiába próbálod "ránk" kenni, hogy nem ismerjük el a placebó hatást lehetőségeit, mert éppen az ellenkezője az igaz.
Megint egy többórás jóféle gittrágás a semmiről.
-
Tonyo
őstag
válasz
dudika10 #23517 üzenetére
Most én is bemásolhatnám azon soraidat, melyben leírtad(tátok), hogy csak méréssel bizonyított változást fogadsz(tok) el. Most ahogy látom softosabban foglamazod meg, hasson és kész, mintha nem ezért téptük volna a szánkat ezidáig.
Innentől kezdve nem hiszem, hogy azt kellene hallgatunk, hogy minden tapasztalatcsere végére igenis írjuk oda, hogy ez nem tény, csak vélemény...mert hát ugye ezen lovagolunk..
-
Tonyo
őstag
válasz
dudika10 #23515 üzenetére
Említetted, hogy volt olyan "trükk" ami bejött..vagyis észleltél változást. Le tudtad mérni ezt a változást végül vagy becsaptak az érzékszerveid?
Ha nem tudtad végül bebizonyítani méréssel, magadban tisztáztad a dolgot, hogy neeem, neeem, akkor mégsem jött be egyik általunk leírt trükk se?
-
törölt tag
válasz
dudika10 #23505 üzenetére
Ezt írod: "...nem az ellenző, hanem a fenntartásokkal teli vonalat képviselem."
Itt zenehallgatás/hangberendezés ügyben mindenki a "fenntartásokkal teli vonalat" képviseli. A "Placebó Jánosnak" minősített emberek is. Sőt. Ezért szerzünk tapasztalatot és tudást, mielőtt bármiről bármit mondanánk. Ellenben vannak itt néhányan, akik a "csiga bedől a kanyarban vonalat" képviselik, mindenféle egyéb vonalnak álcázva.
Később ezt írod:
"Ha nem mutatsz rá mérést, akkor ne kezeld tényként." Már miért ne?
"Részemről úgy gondolom, hogy a felhasznált műszerek sokkal érzékenyebbek és tévedhetetlenebbek mint a fülem." Ez sajnos általában nem igaz a zenehallgatásban. -
Alpee
aktív tag
-
Patice
nagyúr
válasz
De ha nem hiszed el, hogy a könyvek állása változtathat a hangon, akkor ne mérési eredményt kér, mert a fülünk nem tud ilyet nyomtatni, vagy megjeleníteni.
Az emberi fül elég érzékeny műszer, csak nem kell félni kipróbálni. Mindig azt mondjuk, hogy csak a saját fülednek higgy. Ha nem hiszed, akkor járj utána. Én nem mondok erről véleményt, mert egyrészt nem próbáltam ki, másrészt nincs könyvespolc a hangszóróimmal szemközti falon.
Ja és még egy. Egy mérés ugye nem mérés. A végén meg azon kapod maga, hogy zenét hallgatsz. Nem a mérésen bíbelődsz. "A sweet pointban én legyek például, ne egy mikrofon."
Nem vitatkozni akarok, csak ez egy kicsit szemellenzős viselkedés, hogy ha nem mutatsz rá mérési eredményt, akkor nem hiszem el, tehát nem is létezik.
Ez ugyan az a gondolkodás, mint amikor bemennél a rendőrségre és megvádolsz valakit lopással. A rendőr egyből azt kérdezné: Van rá bizonyítékod? A te fejed meg fő, mert tudod, hogy igazad van, mégis be kell valahogy bizonyítani. De a lopás nem attól lesz igaz, ha bebizonyítod.
-
bajnokpityu
félisten
válasz
mostanában teljesen rendben volt a Te stilusod!
semmi sértőt nem vettem észre. és kivánom, hogy 1x valahol, de főleg otthon bejöjjön 1-2 trükk,és szinte ingyen még jobban szól a hifid.
akkor voltak kiakadva, amikor számomra tényleg teljesen alap,és többször szűrt tapasztalatomra, v máséra elkezdted ráfogni,h placebotol szenved. normális ember ezt ki tudja szűrni.szemedet annyira tudod edzeni, hogy ha megismerted a szivatás hatását,akkor csak akkor csap be,ha akarod. na,hát hasonló a fül is.ahogy hozzászoksz az mp3 bitráta csalásokhoz,úgy megszokod az akusztikai csalásokat is, és az egyéb audio trükköket is. tudatosan is lehet ezekkel csalni, pl hangolás.
de ki lehet szűrni sok mindent,ha tudod hoygan kell. pl nincs mély, sok a mély, hars a focal,stb...ehhez tapasztalat kell. ebben tud segiteni egy olyan fórum,ahol legalább annyira bizol a többiben, hogy ki mered próbálni a tanácsot.
-
törölt tag
válasz
dudika10 #23404 üzenetére
Csak jeleztem, hogy a "magunkfajták" is tudják, hogy az agynak is van szerepe, azaz eleinte általában amiatt is javul egy friss készülék hangja, hogy hozzászokunk, alkalmazkodunk hozzá.
(Majd később amiatt is romlik a hangja, hogy hosszútávon ki-kifárad a kapcsolatunk, és már könnyebben észrevesszük a hibáit, és a hibák jobban idegesítenek, mint a kapcsolat elején. Ilyenkor jobb egy kis szünetet tartani.) -
MC Pite
veterán
-
krystman
őstag
válasz
dudika10 #21095 üzenetére
Természetesen, hogy ki be kapcsolom, csak fura, hogy egyik nap jól tud szólni, a másiknap már nem úgy szól. Viszont fülessel meg akkor is jól hallom, amikor az erősítőből gyengének érzem. Mert azt még megérteném, hogy mindig kell neki egyfajta bemelegedés, hogy jól szóljon, de hogy egyszer már indíás után is jó a hangja, máskor meg van, hogy 40p körül jön meg valamennyire a teltebb hangzása, máskor meg egyszerűen csak vékonyabbnak érzem az egész hangképet.
Esetleg az is közrejátszhat, hogy már régi a cucc, és a kondik már nem úgy működnek mint régen? Mondjuk én teljesen áramtalanítom is a cuccot, ha nem használom, van hogy 1hétig sem kapcsolom be. Fura, de mintha ekkor tűnne rosszabnak is a hangja. Nem tudom.
-
krystman
őstag
válasz
dudika10 #21089 üzenetére
Igen erre én is gondoltam, hogy esetleg hangulat is hozza ezt az érzést, de ha fülessel hallgatom ugyan azt a zenét, akkor meg jó dinamikusnak érzem azt a zenét! És most nem úgy értem, hogy fel van nyomva a basszus, ha nem alapból is kellemesnek érzem a zenét. Szóval kicsit érdekes ez a dolog!
Amúgy úgy érzem, hogy a közép mélyek lennének kevesek, ahol a dinamika is helyezkedik el a zenébe, és talán ezért is érzem hiányosnak a hangképet, mert a láda ami van mellette az szól, csak a hangfalak mintha nem hoznák elő ezt a közép mélyet ami kellene szerintem.
-
nebulo5
senior tag
válasz
dudika10 #20782 üzenetére
"A kutyák olyan 40kHz-ig hallanak"
Egyenlőre nem tudok rá mit mondani... de utána fogok olvasni valahol. Elfogadom, ha annyit fejlődött a tudomány, hogy ezt a megállapítást ma már tényként kell kezelni.
Anno a suliban úgy tanultuk, hogy a denevér az, aki a legmagasabb frekiket hallja, és ez 24 kHz környéke...
De ez már tényleg régen volt... akkoriban, még suliba menet egy - egy dinó is átkocogott az ösvényen.....
KMT: és melyik füleddel? (mert nagyon nem mindegy ám!)
És dudika10! Igazad van! gugli megmondta a tutit!
-
Warter
addikt
válasz
dudika10 #20232 üzenetére
A hüjézés meg a jelzőzés szerintem is gyerekes dolgok. De az se túl célravezető megoldás amit a másik tábor csinál, hogy úgyanazt szajkózza. De azt te is láthatod, hogy amire neked van szükséged adott esetben pl egy vakteszt, azt ne a másiktól várd el, akinek tökéletesen megfelel ez az egész vakteszt nélkül is, mert ő hallja-érzi vagy bármi egyéb módon érzékeli a különbséget. És el kell fogadnia a te táborodnak is azt, hogy ha valaki a placebótól vagy a tényleges különbségtől jobbnak tartja a rendszerét legyen az kábel, csati vagy bármi egyéb komponens, akkor az úgy jó neki és nem érdemes ezért támadni.
-
Warter
addikt
válasz
dudika10 #20219 üzenetére
Nekem csak az a furcsa, hogy állandóan másokat ostorozol, hogy teszteket akarsz meg bizonyitványt meg egyéb dolgokat és mindezt a többiektől. Pedig neked van rá szükséged. Ha tényleg ennyire hiányzik miért nem csinálod meg te magad a vaktesztet? Rengeteg helyről el lehet hozni ingyen/letét ellenében a kábeleket. Hozd el, csinálj vaktesztet és mindenki boldog lesz. Ha meg vagy a vakteszttel után pedig nyugodtan tudunk a továbbiakban beszélgetni a témáról.
-
Dorian
félisten
válasz
dudika10 #20221 üzenetére
Nem, ugyanúgy dugtam mindent vissza. Korábban is szoktam ellenőrizni fázisceruzával, hogy dugok (
) Most is megtettem, de nem kellett változtatni.
kammerer:
Ne má' hadd örüljekSzerintem valami rosszul volt bedugva, mert korábban sosem tapasztaltam ilyent, pedig párszor már volt ki-be dugdosás.
Pityu:
Viszont majd ha az eredeti kábelt oda tudod adni, az érdekelne, tetszett, amit hallottam! (Ami most nálam van, nem merem használni) -
-
törölt tag
válasz
dudika10 #20193 üzenetére
Érdeklődtél, én pedig az érdeklődésedre reagálva kedvesen, tárgyilagosan, az idevágó lehetséges és lényeges pro és kontra érveket összegyűjtve elmondtam neked, hogy mi a helyzet. Mi a gondod ezek után még mindig? Mit akarsz még? Ha akarsz, akkor kezdesz vele valamit és elkísérletezgetsz otthon, hogy mit hallasz, ha nem akarsz, akkor nem kísérletezgetsz el. Ennyi és nem több.
No és ha akarsz, akkor egyszer felnősz. -
törölt tag
válasz
dudika10 #20180 üzenetére
Ezt írod, idézem: "Most hozhatnám az oly sokszor emlegetett placebo hatást, vagy a szintén sokszor emlegetett "a Föld lapos" példát. Úgy látod/érzed, hogy lapos, de mégsem az..."
Ezt magyarázom hiába: nem erről van szó, amit te írsz, hanem a fordítottjáról. Úgy látom/érzem, hogy a Föld NEM LAPOS (ld már időszámításunk előtt megmérte Eratoszthenész és látták a hajósok is), és már az ókorban is belátták, akik képesek voltak elfogulatlanul gondolkodni, hogy még csak nem is logikus, hogy lapos legyen, mégis, bizonyos történelmi korszakokban még máglyán is megégetnek, ha hangoztatom, hogy a Föld nem lapos.
szerk: Ha elfogulatlanul gondolkodok, nem azt látom/érzem, hogy a Nap kering a Föld körül, hanem azt, hogy a látásom/érzésem szerint legalább három eset lehetséges: az egyik forog a másik körül, a másik az egyik körül, keringenek egymás körül.
-
törölt tag
válasz
dudika10 #20168 üzenetére
Ez is úgy történt, hogy évtizedekkel ezelőtt (a hetvenes években, amikor a hi-fi kultúra egyszerre élte hőskorszakát és virágkorát) az "audiofilek" megtapasztalták azt a jelenséget, hogy a zenehallgató rendszer hangja "jelentős" különbséget mutat a villásdugó konnektorba dugásának kétféle állása között, és nemcsak hgy különbség van, hanem az egyik bedugási állás rosszabb hangot eredményez. A két hangkép közötti eltérés jellege hasonló ahhoz, mint amikor a hangdoboz bekötését csinálod jó vagy rossz fázisban, csak nem olyan nagymértékű a differencia. De a különbség észleléséhez nem kell zene sem, a gyakorlott fül már a rendszer bekapcsolt állapotának elektromos háttérzajából is észreveszi a különbséget, ha a hangdobozhoz tartja a fülét, kivéve persze, ha a rendszer annyira zajmentes, hogy nincs semmi háttérzaj (volt már ilyen képességű erősítőm, csatornánként 47000mF-os tápkondenzátorokkal...) Meghallgatásos kísérletek alapján "közmegegyezés" született arról, hogy melyik a helyes állás, - mint mondottam a jelleg ugyanaz, mint a hangdobozok helyes vagy helytelen fázisban való bekötésekor.
Sokáig természetesen a "mérnöki" álláspont az volt, hogy ilyen jelenség nincs, hiszen fizikailag lehetetlen a létezése, mi audiofilek azonban figyelembe vettük ezt a "nemlétező" jelenséget, és mindig odafigyelünk a helyes villásdugó állásra, amely egyébként természetesen a rendszer összes eleménél fontos, amely a hálózatra kapcsolódik. Frappáns fizikai magyarázat híján a helyes bekötést elneveztük "abszolút fázisnak", a helytelen bekötést "180 fokos fázisnak". A "mérnöki" álláspont kategorikus elutasító álláspontját aztán visszaszorította, amikor a nyolcvanas években már a mérési eredmények elkezdték kimutatni, hogy a "helytelen" bedugási állásban egyfajta elektromos brummszerű jelenség (vagy másképpen fogalmazva, a rendszerben (készülékben) eleve meglévő elektromos brumm jelentős megemelkedése) tapasztalható a másik, "helyes" álláshoz képest.
Elmélkedések, okoskodások születtek már arról, hogy mitől létezik ez a jelenség (amelyről ugyebár "tudtuk-tudjuk", hogy a létezése "nem lehetséges"), tudtommal mindenki számára megnyugtató tudományos fizikai magyarázat (még?) nincs (vagy én még nem tudok róla, mert az utóbbi tíz-tizenöt évben nem olvastam ezzel kapcsolatos friss elemzést). Ellenben néhány évtized óta már nem csak az emberi hallás (fül és agy) méri, hanem elektromos mérőműszerek is mérik, hogy "valami van". Természetesen a két bedugási mód közötti különbség annál nagyobb, minél nagyobb az audiorendszerünk felbontása, minél jobb a minősége.Szerk: utólag látom, hogy python mellékelt egy írást, nos az abban foglalt magyarázat is egyelőre csak elmélkedés, nem a "kész tudományos magyarázat".
-
dabadab
titán
válasz
dudika10 #20170 üzenetére
Az mondjuk biztos, hogy ket lyuk nem egyforma, mert az egyikben vilagit a fazisceruza, a masikban meg nem, ill. remlik, hogy vannak olyan kazanok, amik erzekenyek arra, hogy hogyan vannak bedugva (mondjuk nem ugy, hogy ha forditva van bedugva, akkor kevesbe meghitt meleget ad, hanem siman nem indul el).
-
AMDFan
addikt
válasz
dudika10 #20133 üzenetére
Az a baj, hogy abban az STX-ben amit hasonlítottunk OPA2107-es volt, amivel én nagyon nem vagyok kibékülve. Szerintem a gyári STX biztos, hogy jobb mint amit én hallottam. Szóval maradhatunk annyiban, hogy az STX talán egy picit jobb kártya mint a Prodigy, de mindkettő hangzásán lehet változtatni opamp cserével. Te egyébként milyen opampokkal hallgattad a Prodigy-t? Mert régebben volt belőle az olcsó verzió amin NE5532-es opampok voltak, és azoknak a cseréjével lehetett javítani a hangon.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Tudástár Parazitaeffektusok az áramkörben 1.
- Tudástár Melyik áram merre folyik a NYÁK földhálózatán?
- Tudástár Erősítők tápellátása
- Bemutató DSD: divatőrület vagy a zene új dimenziója?
- Bemutató Audio-gd Precision 2 erősítő teszt
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Vicces képek
- Mobil flották
- iRacing.com - a legélethűbb -online- autós szimulátor bajnokság
- Austin F.: Intel Iris Xe driver frissítés
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Hardcore café
- Goddess of Victory: Nikke
- További aktív témák...
- EVGA SuperNOVA 750W GT 80 Plus Gold full moduláris tápegység / 53 hónap Alza.hu garancia
- Surface Laptop 4 Touch 13.5 Retina Ryzen7 4980U 4.4Ghz 16GB 512GB Radeon RX Vega8 Win11 Pro Garancia
- Gigabyte AORUS B550I PRO AX ITX Rev 1.2 / Beszámítás OK!
- HP 15 Zbook Studio G8 FHD IPS i7-11850H vPro 32GB 512GB SSD Nvidia A2000 Studio Win11 Pro Garancia
- Dell 14 Latitude 7420 FHD IPS i7-1185G7 4.8Ghz 16GB 512GB SSD Intel Iris XE Win11 Pro Garancia
- ÁRCSÖKKENTÉS Lenovo ThinkPad T570, T580, P51s, P52s eredeti Lenovo, belső akkumulátor eladó
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H510M i5 10400F 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB Rampage SHIVA FSP 500W
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi Note 10, Xiaomi Redmi Note 10s, Xiaomi Redmi Note 10 Pro
- LG 55C4 - 48" OLED evo - 4K 144Hz - 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1 - A9 Gen7 CPU
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i3 10105F 16/32/64GB RAM RTX 3050 6GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest