Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Auratech

    őstag

    válasz gordonfreemN #86405 üzenetére

    Ha állóhullám, az inkább gerjedést jelent, tehát kiemelést. Ez a gyakorlatban úgy hangzik, hogy az adott frekvencia lecsengési ideje adott helyen felépülve megnő és az a hangerővel négyzetesen emelkedik. Aztán begerjed és szinte konstans búgássá válik. Csillapítás csak falakról visszavert hangok esetében keletkezhet. Ha valahol horpadást hallasz a mély hangok adott frekvenciáján, az inkább a magasabb hangok gerjesztése általi kioltások eredménye.
    Az általad közölt számsort a fal, bútorzat, geometria súlyozza. A sugárzók elhelyezése se lényegtelen. A szimmetrikus tájolás segíti a gerjedéseket, aszimmetria csillapíthatja. A szobának vannak ún. saját hangjai, gerjedési pontja, pontjai, aminek felharmonikusai és subharmonikusai is jelentkeznek. Bizonyos hangerő felett minden szobának, a süketszobákat kivéve..
    Bármilyen eszköz, kiadás egy mérés után fontolandó meg. Tehát impulzusválasz, utánzengési idő, frekvenciamenet kimérése dirac jelekkel, és szinus sweep végigfuttatása. Kombinált jelekkel... zenével.
    Adott frekvenciára a célzott megoldás egy-több Helmholtz rezonátor. Ez egy méretre vágott lyukacsos falemez mondjuk, ami a gerjedési frekvenciára indul be és átveszi a rezgést. Alakváltozása elnyeli a gerjedési pont frekvenciájának energiáját. Jól méretezve csak a zavaró kiemeléseket kezeli.
    Az új házunk hálójában olyan csörgő visszhang van, hogy egy cuppantás hangja csörgőkígyót idéz.. Valamit tenni kell.. :)
    A zenehallgatós helyen "szerencsére" nincs ilyen.
    A sorrend szerintem:
    - Mérés, saját-hangok (gerjedések) 6 dB-s csillapítása, általános utánzengési idő mérséklése berendezéssel, szőnyeggel, könyvespolccal...csillapító elemekkel, sugárzók toligálása,
    A legvégén lehet valamilyen enyhe szoftveres dinamikus, lineáris fázisú kompenzáció, (nem sima eq) ha az beilleszthető a lejátszásba..
    Aztán végül picit visszavenni a hangerőből..
    Többet nem tehetsz.

    [ Szerkesztve ]

    Auratech Field Recording

Új hozzászólás Aktív témák