Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • #92251648

    törölt tag

    válasz AMDFan #85949 üzenetére

    Valójában az egész HiFi hobbi nagyon kicsi, a kívülállók számára teljesen érdektelen különbségekről szól, amik között vérmérsékletünk, hangulatunk, előítéleteink, szaktudásunk függvényében súlyozunk. E különbségek egy részét meg tudjuk magyarázni, másokat nem. A realista ember nem engedi meg magának, hogy olyan különbségeket érzékeljen, amiket nem tud megmagyarázni. Általában ők kiáltanak vaktesztekért, mérési eredményekért, műszaki háttérért és kérik, hogy lejátszók kimeneti jelét rögzítsük. A szabad(os)abb lelkek akkor is elfogadnak jelenségeket, ha fogalmuk sincs, mi okozza őket, egyszerűen csak hisznek a saját érzékelésüknek akkor is, ha tudják, az nagyon befolyásolható. A két tábor évezredek óta harcban áll egymással és biztosra vehetjük, hogy soha nem fogják meg- és legyőzni egymást.

    A zenehallgatás csak kis mértékben technikai terület, (szerintem) elsősorban érzelmi tevékenység és ha ezt elfogadjuk, máris beláthatjuk, hogy semmi értelme egymást győzködnünk a vélemények különbözősége okán. Ahogy elfogadjuk, hogy másféle feleséget, ruhát, ételt választunk magunknak, úgy el kellene fogadni azt is, hogy mást és mást hallunk, másra vagyunk érzékenyek. A hifisták nagy része megbukna egy MP3 vs Wave vakteszten, mégis magabiztosan nyilatkoznak készülékek produkcióiról. Mások azonnal észreveszik a kábelek közötti hallott különbséget, de nem tudják megkülönböztetni a hegedű és a brácsa hangját. Sokfélék vagyunk, ehhez kell nem kevés tolerancia. Próbáljuk elfogadni, hogy sokféle elvárás és véleményalkotás létezik. Van olyan barátom, aki zenehallgatás közben összeérinti a hüvelyk és középső ujjait, mert neki így élvezetesebb a muzsika. Ha egy orvos, mérnök, atomfizikus elkezdené neki bizonygatni, hogy nem lehet különbség, annak mi értelme lenne? Szerintem inkább hagyjuk meg mindenkinek a saját játékát!

    Én másnaposan, vagy sport után jobban élvezem a zenét, mint máskor, de mérnökként erősen kétlem, hogy bármiféle technikai különbséget ki tudnék mutatni a két produkció között, viszont a befogadás, érzékelés biztosan komoly eltéréseket mutat, csak azt nehezebben, vagy semennyire sem tudjuk mérni. Ez is bizonyítja, hogy a hallgató, a befogadó is fontos láncszem a rendszerben és ha egy másikra cseréljük, máris más végeredményt dob ki a képlet. Máskülönben az összes vak-, privát és nyilvános teszt ugyanolyan eredménnyel zárulna, de ugye nem így van, nagy a szórás. Ilyenkor a kiállítások idején is megfigyelhető, mennyire eltérő vélemények születnek ugyanazokról a produkciókról. Melyik az igaz? Melyik a hamis?

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák