Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • #92251648

    törölt tag

    válasz Dißnäëß #85462 üzenetére

    Úgy érzem, kicsit lyukra futsz ezzel a kérdéssel. Azonos energiájú hanghullám megszólaltatásához (közeltérben mérve) nagyjából azonos elektromos teljesítményre van szüksége a hangszóróknak minden oktávban. De ha távolabb mész a hangdoboztól, változik a helyzet, mert a diszperzió erősen más a hangmagasság függvényében. Otthoni zenehallgatáshoz jellemzően direkt sugárzókat használunk, amiknél a magas hangok irányítottsága határozott, a mély hangok viszont minden irányba elindulnak, azaz utóbbinál rosszabb a besugárzási hatásfok, tehát a mély hangokat nagyobb szinten kell lesugározni, hogy hozzád ugyanannyi jusson belőlük, mint a magas hangokból.

    Továbbá a zenei anyagok energiaeloszlása nem homogén, a mélyebb hangok sokkal hangsúlyosabban vannak jelen. Ennek gyökere az emberi hallás sajátosságai között és a zenei hagyományokban keresendő. Ha minden oktávot azonos energiával szólaltatnánk meg, a zenéből csak egy vékonyka cincogást érzékelnél.

    Fentiek miatt a több utas aktív rendszerekben (pl. koncerthangosításnál) a magas hangok megszólaltatásához elégséges a kisebb erősítő-hangsugárzó páros, a basszus hangokhoz viszont már komoly elektromos teljesítményre és nagy sugárzó felületre van szükség. Ehhez méretezik a hangsugárzók terhelhetőségét is és ezért van, hogy a magassugárzóknál ez a paraméter néhányszor tíz W, a mély hangszóróknál viszont több száz W.

    Ha egy kiegyensúlyozott hangzású, otthoni lejátszó rendszerben zenelejátszás közben figyeled a mély, közép, magas szekciókban folyó elektromos áram mértékét, nagyságrendnyi eltérést tapasztalsz köztük. Kellemes zenehallgatási hangerőnél a magas szekcióban alig 1-2 Wattnyi teljesítmény közlekedik, de a mély hangoknál akár több száz W is előfordulhat.

Új hozzászólás Aktív témák