Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • #92251648

    törölt tag

    válasz python1 #84833 üzenetére

    Egy kiadós beszélgetés témája lehetne az általad leírt kijelentések sora. Nem mélyedek el benne, csak néhány gondolat:

    Gondoljuk kicsit végig, miként is működik egy hűtőrendszer! Az alkatrészek által generált hőmennyiséget valahogy el kell vezetni, hogy a chipek ne süljenek meg, stabil működést biztosító hőtartományban maradjanak. Ezt a hőt általában a légtérnek adjuk át, ami elég nagy ahhoz, hogy át tudja venni. Tehát a hőátadás minden esetben egy meleg felület és a levegő között történik. A hőcsere hatékonyságát a (hűtő)felület méretének növelésével és/vagy a légmozgás fokozásával tudjuk javítani. Ventilátoros (aktív) hűtésnél utóbbit tesszük, egy viszonylag kicsi felület mentén gyors mozgásra kényszerítjük a levegőt, ami elszállítja a meleget. Passzív hűtésnél a hűtőfelületet növeljük akkorára, hogy a gravitációs légmozgás mellett is elégséges legyen a hőátadás. Ez alapján vannak kialakítva a normális passzív gépházak, melyeken jókora hűtőbordák sorakoznak. A LuXor PC-k esetében közel 1 m2 hűtőfelületről beszélünk, ami bőségesen elég audio, de még videó felhasználás esetén is. Játékgépeknél nyilván problémás lenne.

    Más komolyabb elméleti különbség nincs a két hűtési mód között, de a gyakorlatban sok más jelenséget is célszerű figyelembe venni, főleg egy olyan kényes területen, mint a HiFi. Mérnökök hada dolgozik azon évtizedek óta, hogy a készülékeket mentesítsék a bizonyíthatóan káros mechanikai rezgésektől. Kissé logikátlannak tűnik, hogy egy lejátszóként üzemelő számítógép esetében kivételt teszünk és ott megengedjük, sőt szorgalmazzuk a gép rezgéseit ventilátorok és fokozott légmozgás által.

    Számos kísérlet és ellenpróba árán megszilárdult, magabiztos véleményem, hogy egy audio PC-ben nincs helye mozgó alkatrészeknek. Nem véletlen, hogy a LuXor PC-ben egy ilyent sem találni. A zajos és nagy étvágyú merevlemezek helyét átvették a hasonló sebességre képes és már nem is sokkal drágább SSD-k. A régi áramzabáló processzorok helyett ma már kimondottan energiatakarékos, mégis gyorsabb megoldásokat használunk. Semmi nem indokolja egy rezgő monstrum ventilátor jelenlétét. Az elektromos zajokról és a gépbe bekerülő por negatív hatásairól nem is szóltam.

    Sokan idegenkedve fogadják a passzív gépházakat. Az ő meggyőzésükre sok mérési eredményt publikáltam már, most csak a legújabb LuXor PC hőmérsékleti méréseinek eredményét mutatom meg 5 órás audio, illetve 2 órás videó lejátszás mellett. Vegyük észre, hogy egyikkel sem sikerült 38 C fok fölé fűteni sem a gépet, sem a CPU-t! Ilyen hőmérsékleten mégis miből következne az általad vizionált rövidebb élettartam, vagy fokozott meghibásodási esély olyan alkatrészek esetén, amiknél a gyártók 80-90 fokos maximális üzemi hőfokot specifikálnak?

Új hozzászólás Aktív témák