Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Colos1

    őstag

    válasz BBéci #56024 üzenetére

    A 4-8 Ohm -ot a kettős kábelezésre is alkalmas hangfalaknál adják meg. Ezekben szokott lenni egy 8 Ohmos magas sugárzó, a másik ágon meg sorba kötve 2 db 4 Ohmos mély sugárzó, az egyikről kondival levágva a mélyközepek. (Vagy 1 db 8 Ohmos mély sugárzó). A 2 db 4 Ohmos sorba kötve 8 Ohmot ad. Egyszeres kábelezésnél a kábelen párhuzamosan csüng két 8 Ohmos ág, eredő = 4 Ohm. Ha kettős kábelezel, a két vezetékeden van 8-8 Ohm terhelés, amely párhuzamosan megyen rá a végfokra, így az is 4 Ohmot fog "látni". (egy végfokos erősítő esetében)
    Kettős kábelezésre alkalmas erősító oldalról vizsgálva: két hangsugárzó pár csatlakoztatható, A és B.
    Impedancia követelmények:
    A: 4-8 Ohm
    B: 4-8 Ohm
    A+B: 8-16 Ohm. Ez azért duplázott, mert ha kettős kábelezéssel van bekötve, akkor a fent tárgyalt okok miatt legalább két 8 Ohmosat kell rákötni, hogy meglegyen a minimum 4.

    "valóban semmi problémát nem okoz a 4 Ohm névleges impedanciájú hangdobozok használata" Ha az van az erősítőn, hogy 4-8 Ohm, akkor nem. De a kolléga esetében 6-16 Ohm. Ez esetben, ha sokáig nagy teljesítményen hatja (4/6*100=66,6% fölött), akkor túlmelegedhet a végfok. Hogy ez mekkora gondot okoz, az függ a konstrukciótól is, hogy mekkora túláramot mennyi ideig visel el, valamint hogy milyen a hűtése a tranyóknak.

    (#56033) Ribi: A keresztváltóval az a gond, hogy van benne kondi is, meg tekercs is, párhuzamosan. Ezek jelentősen lecsökkentik egymás hatását. (Amire nagy ellenállása van a tekercsnek, az simán "átszalad" a kondin, és vica-versa, ezért az erősítő "nem lát" plusz ellenállást, kivéve persze a tökéletlenségekből adódó, jelentéktelen dolgokat, pl. a tekercs huzaljának egyenáramú ellenállását)

    Mindenkinek a környezetében van egy seggfej. Ha a tiédben nincs, akkor valószínűleg te vagy az...

Új hozzászólás Aktív témák