Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • #71562240

    törölt tag

    válasz Lompos48 #36802 üzenetére

    Megint kiragadtad a kontextusból a neked tetsző részt, pedig nem önmagában áll a kiragadott mondat!
    De szivesen elbeszélgetek róla veled, gondolom érdekel maga a téma is, nem csak a "mérnöknyelvészkedés". :D

    Az adott szövegemben a relativizáló megfogalmazás révén szándékosan hagytam nyitva a kapcsolás kérdését, két okból, a két ok pedig összefügg. Az egyik ok a szövegemben leírt különleges, egyedi konstrukció (amilyet én még más erősítőnél nem láttam, tehát a módszer elég ritka, merthogy találkoztam már egy-kétszáz erősítőtípussal), a másik ok pedig, hogy a kérdésben én nem akarok, nem tudok okos lenni, eldöntéséhez nem elegendő az én ezirányú félműveltségem a témában, nyilván ha te ránéznél, és tüzetesen végigkövetnéd a nyákon a jel útját (én nem tettem meg), akkor meg tudnád mondani konkrétan a kapcsolás módját - a témát firtató kérdéseimre Szabó "HiVox" Zoli természetesen csak sejtelmesen hümmögni szokott. Egyébként Szentgyörgyi László-féle tervezésű a kapcsolás, és persze "szupertitkos", de természetesen elsősorban az ilyen egyedi ötleteik illetéktelen lemásolgatása és utánépítgetése miatt alakulgattak át folyamatosan oda-vissza Dunaudio-ból HiVox-ba - lásd még a szellemi tulajdonhoz való jog slágertémáját.

    Na szóval, egy trafó van benne, onnan kezdve (a tápegység további részeit tekintve is) duál mono felépítésű az erősítő, a két oldalán elkülönítve helyezkedik el egy-egy nyák a két csatornához. Attól függően, hogy egy-két alkatrészt hová gondolok, a nyák két teljesen (vagy szinte teljesen) egyforma részre oszlik, két teljesen (vagy szinte teljesen) egyforma erősítőáramkörrel. Komplementer kapcsolásban én még nem láttam olyat, amely két teljesen egyforma áramkörpárra épülne, tehát számomra olyan a nyák, mintha hídkapcsolásban működne a két erősítőáramkör, és a bekötés is "olyasféle". Ámde ott van az említett sajátos visszacsatolási forma, ami kívülre van helyezve az erősítőből, a hangsugárzóhoz. A hangdobozból jön közvetlenül a visszacsatolás, a hangdobozhoz tehát nem csak a jelvivő "pozitív" és "negatív" vezeték csatlakozik, hanem mindkét pólusához csatlakozik egy-egy visszacsatoló vezeték is, hasonlóan a kettős kábelezéshez, csak itt nem a hangdoboz, hanem az erősítő van úgymond "kettős kábelezve", az erősítőn tehát a 2+2 hangszórókimeneten kívül külön 2+2 bemenet van a visszacsatolások számára, amelyek önállóan mennek vissza a nyákon levő két egyforma áramköri rész megfelelő pontjaiba (tudtommal nagyon nehéz egy ilyet megcsinálni úgy, hogy stabil maradjon az erősítő, hogy elkerülhessük a gerjedését, ezért nagyon ritka az ilyen kapcsolás). Na most ez ilyen módon értelemszerűen egy komplementer, amolyan "push-pull" kapcsolás kellene legyen, ahol alapesetben a két teljesen (vagy szinte teljesen) egyforma áramkör lenne egymás komplementere avagy "push-pullja". Ellenben a bekötések nézegetése alapján számomra gyanús, hogy így van-e valóban, vagy esetleg a visszacsatolás mindkét, teljesen (vagy szinte teljesen) egyforma áramkörön belül egyformán működhetne, és netán a két (mondhatni sajátos módon "B osztályú") áramkör egyúttal hídba van kacsolva?! Ilyen szempontból, akkor az ironikus kérdésedre válaszolván, miszerint "Van átmeneti konstrukció is?", bizony én a magam félműveltségével éppen ezen szoktam gondolkodni, hogy van-e valamiféle "átmeneti" kostrukció is, ami persze elvileg hülyeség, és te nyilván mondani is fogod, hogy hülyeség, mindazonáltal ezirányú érdeklődéseimre Szabó Zoli nem kiröhögni szokott, hanem inkább a szupertitkos dolgok iránti érdeklődésemtől zavartatni magát.
    Kéretik hangos gondolkodásom értő olvasása az idézőjelekkel együtt! Szivesen várok szakértő észrevételeket, persze látatlanban nehéz, márpedig a fórumtársak közül valószínűleg még senki sem látta ezt az áramkört, ezt a kapcsolást.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák