Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • WN31RD

    addikt

    válasz DDL #2647 üzenetére

    "Majd rájössz, hogy bárhogyan állítod össze a mérést nem lesz a te felfogásod szerint tudományos eredménye akkor, ha vki hallani fogja a különbséget."
    Ezt a mondatot vagy nem értem, vagy elég rosszindulatú feltételezést tartalmaz. Konkrétan pl. tetszőlegesen magas bitrátájú mp3 és az eredeti között is bizonyítottan hallja a különbséget... nagyon-nagyon kevés ember, speciális hangmintákon. Ezt senki nem kérdőjelezi meg.

    "Minél jobb a felbontása a mérőeszköznek annál kisebb a megkülönböztethető eltérés. Csak jelen esetben a felbonás meghatározása soktényezős dolog."
    Ugyan már, ennyire azért nem bonyolult ez a dolog...

    Van valami, amit sokan (legtöbben) nem érzékelnek (de minimum nem tudatosul bennük, hogy érzékelnék), mások pedig azt állítják, hogy érzékelik, méghozzá könnyedén, egyértelműen, stb. Lehetne ez akár apró különbség két kép színe között, vagy bármi. Erre az előbbi társaság azt mondja, hogy jó, akkor próbáljuk ki, hogy ha véletlenszerűen megmutatjuk hol az egyik képet, hol a másikat, eltaláljátok-e, melyik melyik. A második társaság pedig hol eltalálja, hol nem, hajszálpontosan úgy, mintha csak találgatna.

    Így néz ki (nagyon kevés kivételtől eltekintve) minden teszt, amit pl. magas bitrátájú modern mp3 kodekekről olvastam.

    "Szóval uccu neki próbálkozz és ne csak várd, hogy a szádba repüljön a sült galab."
    ABX vagy ABC/HR teszt, de másféle duplavakteszt is jó (nem én találtam ki, utóbbit számtalan tudományágban használják). Semmi olyasmit nem hallottam még (tőled sem), amely azt bizonyítaná, hogy ezek kellően sok próbálkozás mellett ne adnának statisztikailag helyes eredményt, amely értelmezésére szerencsére megvan a matematikai apparátusunk. De továbbra is nyitott vagyok tudományos igényű elemzésekre, linkekre, stb.

    (Szerk.: A fenti bekezdés a #2648-ra is válasz.)

    ''... we as consumers want our content free (as in Freedom) and if we don't get it, we'll take our content free (as in beer).''

Új hozzászólás Aktív témák