Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Lompos48

    nagyúr

    válasz python1 #23373 üzenetére

    Nem akartam/akarom osztani az észt, csak próbálok cáfolni olyan információkat, amik mítosz gyanánt vannak forgalomban minden fizikai vagy technikai magyarázatot mellőzve.
    Az audió alkalmazásokban (hangsúlyozom, hogy audió és nem hi-fi) a legfontosabb, legkritikusabb, legszubjektívebb és ugyanakkor legtökéletlenebb tényező az emberi fül. Az audió "anyagok" minden paramétere leírható és mérhető messze az emberi fül képességein túl. Ezért nem vagyok hajlandó elfogadni csak méréseken alapuló argumentumokat bármilyen összehasonlítás esetén. Ezt már egy párszor korábban megjegyeztem torzítás, sávszélesség, zaj stb kapcsán. Nem vagyok hajlandó olyan elméletek elfogadására például, hogy egy érpár esetén a kör vagy szögletes keresztmetszetű szál az egyik vagy másik irányú elektronáramlásnak előnyösebb és egyáltalán, hogy lenne preferenciális irány. Ezek fizikai szemszögből nézve aberrációk (nem akarok súlyosabb kifejezést használni).

    ...ha már akkora szakértelmet sugárzol felénk...

    Nincs szándékomban. Ebben az esetben a szak a hifi-t jelenti. Nem vagyok hifi szakember, de azért űzöm pár évtizede. Az értelem létét/hiányát pedig nem én fogom eldönteni esetemben. Szerintem a jó kábel sodort (jobb kezelhetőség miatt) és minél nagyobb keresztmetszetű (a veszteségek minimizálása miatt) és nem utolsósorban mindkét végén jó konnektikával van szerelve. Ennyi!

    Mivel te már gyártottál is ilyen gépeket...

    Nem többesszámban, csak egyet. És azóta is tudom, hogy a húzás tényleg kristályrács-módosulással jár, ami magával hozza a merevséget és fajlagos ellenállás növekedését. Ezért lágyítják (crystal structure annealing) a húzott drótot, hogy visszakapja eredeti, jobb tulajdonságait.

    Remélem sikerül ezentúl legalább a kábelvitákba való beavatkozástól megtartóztatni magam.

Új hozzászólás Aktív témák