Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Meridian

senior tag

válasz liksoft #19845 üzenetére

Nem, mert hmmm... nem eredeti ez a program, így nincs pofám supportot kérnem tőlük, meg mire fel is?

De időközben az is kiderült hogy mégiscsak elkiabáltam. Nem ez okozta a problémát.
    Időközben egy kis szerencsével kiderítettem mi okozza a problémát.
    A CPU-n lévő bazi nagy hűtőborda. A baj vele az, hogy (miután leszedtem) enyhén domború a felülete! Erre úgy jöttem rá, hogy miközben teszteltem a gépemet (egyszerre futott már a furmark, prime, aida, és egy flashjáték) és több mint másfél óra alatt semmi jelét nem adta annak, hogy meg akarna fagyni, odaültem a félig szétszedett gépházhoz elkezdtem leállítgatni a programokat (korábban volt úgy hogy ilyenkor fagyott meg) véletlenül beleakadt a lábujjam a gép házába és finoman megrugtam. És bumm, resetet eredményezett! (egész idáig a hétvégén ezzel szenvedtem)

Na ekkor kezdtem gyanakodni, hogy valami kontakthiba. Kézzel finoman megremegtettem a házat, és bumm ismét reset...

Sorra próbálgattam végig mindent nyomkodva, hol lehet a kontakthiba, és amikor hozzáértem a proci hűtőbordájához (ez egy terebélyesen nagy borda, a Scythe Grand Kama Cross-a), ismét reset... na ekkor már csak ezt próbálgattam. Már nagyon pici (értsd: ténylegesen csak pici, mert nem az alaplapot akartam elreccsenteni így ;-) ) nyomásra is resetelődött a gép.

Szervízes sráccal közben beszéltem mondta hogy szerinte nem fekszik fel megfelelően a CPUra a borda, szedjem le és tesztljem próbaképpen a gyári hűtővel.

Na így tettem, és mikor leszedtem, a paszta maradványokból azt láttam, hogy olyan az eloszlása, hogy középen semmi, és minden paszta gyűrűbe rendeződött a proci szélei felé egyre vastagabb rétegebe felgyűrődve, és jórész már porzott, szinte szárazra sült, így már nem csoda, hogy csak úgy fagyott mindenre... ezekután egy bankkártyával vizslatni kezdtem a borda talpát és már szemre is látszott mintha hajlott lenne, persze csak nagyon enyhén. Kártyával ez már jobban látszott és összehasonlításképpen a gyári hűtő talpával bizony nem a kártya éle volt a "görbe".

Úgyhogy itt tartok, jelenleg a gyári hűtő vísit - hmmm, 5000 ppm-el - a procimon, de sebaj, legalább megvan a gond.

Ettől függetlenül a winyót nem baj, hogy cseréltem, de legalább tudom, hogy nem annak volt baja.

Jah, meg annak is örülök, hogy nem táp, nem videókártya vagy alaplapcsere,. mert éppen elég volt tavasszal több mint 3 hétig gép nélkül maradva és várni mint mondanak a szervízben... (és lehetséges hogy az előző CPU-m is emiatt égett meg - szép lassan -, mert az bizony annak az FPU része megégett.)

• Meridian

senior tag

válasz Meridian #19832 üzenetére

Nem akarom elkiabálni, de winchester csere megoldotta a problémát... legalábbis eddig úgy tűnik, na meg minden "látványosan" gyorsabb lett... (és kevesebb kerepelés hallatszik a winyó felől, mikor keményebben hajtva dolgozik)

Pl. Soundforge-ban egy 2 órás hangfile betöltése és hullámgörbe peakjeinek rajzolatát pl tizedannyi idő alatt építi fel és rajzolja ki a program, a mentés is mintha gyorsabb lenne, nem szarakodik annyit, mint korábban, amiről azt hittem ez így természetes...

• Meridian

senior tag

válasz Meridian #19831 üzenetére

Közben lefeküdtem aludni, mivel éjszakás műszakból jöttem haza, most felkeltem, azóta megy a gép és számol, videót enkódolok (általában a 2nd pass-nál fagyott meg a gép, de nem relevánsan, amúgy HD / DVD forrásból csinálok 736x416 felbontású x264 .mkv-kat) és azóta 2 komplett filmmel végzett és nem fagyott meg.

Tehát ennyire "stabilan" fagy meg.

De azt már nem lehet tudni, ha most kikapcsolnám a gépet, hagynám egy kicsit pihenni, aztán megint nekiállnék számoltatni, akkor vagy nem fagyna meg vagy az is lehet, hogy megint fagyna párszor, ez megy most már 4-ik napja...

Időközben a HWECCR szám 73 millió... (ezen a winyón van a rendszer és a videófile-ok is amivel dolgozik most a gép)

Mindenképpen kicserélem a winyót mert amúgy elég sokat dolgozott már... irgalmatlanul sokat olvasott és írt, korábban még erről ment a torrentezés is. 753 nap, 14 óra működési ideje van, egy hibás, de áthelyzett szektorral, így a teljesítménye még 100% kondiciója 99% - ami elviekben teljesen megfelelő... (a HDD sentinel szerint).

• Meridian

senior tag

válasz whisperity #19822 üzenetére

2 winyó van a gépemben, az mindkettő Sasmsung, mindkettő 1TB, az egyik (a hibásnak tűnő) az a régebbi, UJ típusjelöléssel, az újabb az az SJ jelölésű, az 2 hónapos... annál a HWECCR totális nulla... míg az előbbinél (köszönhetően, hogy most végigdaráltam az egészet víruskeresővel többször is, minden filet vizsgálva kivétel nélkül (ez tartott eddig amúgy), most 63 milliónál tart a számláló...
    a vicc az egészben hogy nem érzem azt hogy lassabb lenne a winyó, vagy valami akadás lenne... nem is melegszik, bár egy 20 cm-es ventilátor hűti, így 33-36 fok körül szokott lenni (most éppen 29 fokos - mert hűvösebb van a szobában...)

• Meridian

senior tag

válasz Meridian #19821 üzenetére

talált két droppert az AVAST, a c:\windows\syswow64\ mappában, a C_100021.NLS és C_8855.NLS névvel, ami akár directx3d komponens is lehet...

de semmi mást...

törölve lettek, semminek nem hiányzot újraindítás után.

egyébként csak memtest van linux telepítőlemezen? Ubuntu11.04-en most nem találtam, nem volt türelmem keresgélni, aida64-el tesztelve meg semmi hiba.. de most amúgy minden megy, de ez akár megszokott is lehet, kikapcsolom a gépet pár óra múlva vissza és minden kezdődhet előlről...

Ami biztos, a vinyót amint lehet lecserélem.

Amúgy tápegységhibára is gyanakszom, de ha az, akkor annak nem kellene mindig stabilan jelentkeznie?

• Meridian

senior tag

Samsung HD103UJ 1TB SATA2 HDD, a HDD sentinel-nél a SMART infok nál a 195-ös sorszámú, Hardware ECC Recovery-nél 20 milliós nagyságrendben van esemény jelezve (napi szinten), ez okozhat váratlan leállásokat, rendszerwinyó esetén?

Jelenleg ismét fagy a gépem, és annyira rendszertelenül, hogy ötletem sincs mitől...

A fagyás csak annyiban jelentkezik, hogy pár pillanatra eltűnik a kép és helyette vagy színes-zajos-vízszintes csíkos kép jelenik meg - vagy csak simán fekete képernyő, majd a gép újraindul. Van amikor az újraindulásnál megakad, a BIOS képernyőig és a BIOS csippantásig sem jut el, hanem folyamatosan 2 másodpercenként reseteli magát a gép (áramtalanítanom kell - vagy egy ideig kikapolcsva hagyva)), de esetenként rendesen újraindul mintha misem történt volna....

Blue-screen nincs, amúgy win7 64 bit AMD 1100T és 3 hónapja volt a CPU cserélve, mert akkor a korábbi AMD 965BE CPU-nak az FPU része hibázott (az is hasonló módon fagyasztotta mega rendszert, de akkor volt blue screen és csak terhelés esetén fagyott - de akkor szinte azonnal - így a CPU cserélve lett, persze akkor már nagyobbra)

Most futattam prime95-öt, az előbb 5 perc után fagyott meg, mikro elérte az ilyenkor szokásos 52 fokot a CPU, de most meg kábé 30 perce megy és smemi... azóta már megállítottam másik teszttel újrainditottam, semmi... nem fagy... de lehet hogy a következő percben amikor semmit nem csinálok megfagy...!? Vajon ez mi...? Vinyó probléma, a fenti jelenség okán? Vagy más?

A rendszert időközben újratelepíttem egy rendszerpartició mentésből, de most próbaképpen vírust keresek bootolás előtt (AVAST internetsecurity tud ilyet), aztán linux lemezről memtest...

Csak a maradék hajamat ne tépjem már ki...

Új hozzászólás Aktív témák