- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Samsung Galaxy A16 5G - a hetedik évben megpihen
- Milyen okostelefont vegyek?
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Mobil flották
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- iPhone topik
- Xiaomi Mi 11 Lite - 4G-vel vagy 5G-vel kéred?
- Motorola G86 - majdnem Edge
- Magisk
Aktív témák
-
dhcodoki
senior tag
válasz
ZolikaE46 #50430 üzenetére
Nekem "elefánt a porcelánboltban" hatás.
Ne sértődj meg, látványnak tényleg jó, de csak annak. Így hallatlanul is. Én lecserélném egyformákra a dobozokat. Ez a szoba nagyon megkívánná. Plusz ordít egy vászon+proji kombóért.
Sok sikert amúgy.. biztos jó lesz idővel
Az akusztikája milyen a szobának?? Vannak csörgő hangok/visszhangok??Gipszkarton körben?? Ha igen, mi van mögötte?
-
dhcodoki
senior tag
válasz
Arnee01 #50425 üzenetére
A "kis" JBL frontokat ne helyettesítsd más jobb frontokkal, mert szétesik a homogenitás. A képről és a nézési távról ítélve nem nagy szoba, sztem felesleges az álló front. Ha nincs pénz lecserélni az összes hangfalat jobb minőségűre, akkor vegyél két újabb (jobb) dobozt zenehallgatáshoz. Megmarad az összkép a házimozinál, és lesz egy jobb sztereód zenehallgatáshoz. Kérdés, hogy az erősítőd milyen?! Rá tudod kötni a + két hangfalat??! (mondjuk ma már alap dolog ez)
-
dhcodoki
senior tag
válasz
aleister #50368 üzenetére
Hozzáértőtől vásárolj. Erre nagyon jók a fórumok, mert ott ismered meg igazán az eladót. (hozzászólásai alapján). Ha a membrán dolgoztatva van, az csak jó. Akkor van gond, mikor nincs használatban hosszú évekig, rossz hőmérséklet/páratartalom mellett. De erre kicsi az esély. Ha meg túlhajtották, azt úgy is látod, hallod.
-
dhcodoki
senior tag
válasz
#48613632 #50360 üzenetére
Kollégám anno vett egy ilyesfajta német egybemozit 60-70ezerért. Mondtam neki ne tegye. Megvette. Jó, mondom, gyere át. (mondjuk előtte kellett volna átcsalnom). Meghallgatta nálam (pedig akkor még az enyémben is voltak igen csak alul méretezett összetevők.) 2-3 hónapig használta, most ott porosodik valahol.
Szóval a "10-ből 9-nek tetszik" arány, nem biztos, hogy helyénvaló. Főleg hosszútávon. Nem vitatkozni akarok, ne érts félre. De óvatosan dobálózzunk a házimozi fogalmával. -
dhcodoki
senior tag
válasz
ZolikaE46 #50357 üzenetére
Eléggé vegyigyümi a rendszered. Mondjuk ezt írtad is... Ha a későbbiekben próbálod összekovácsolni, akkor olyan centert válassz, amihez tudsz vásárolni frontokat. Ha a régebbi centert veszel, (ami most félig meddig passzol) lehet később azt is el kell adnod, ahhoz hogy egységes cuccod legyen..
-
dhcodoki
senior tag
Sziasztok!
De régen jártam erre.. látom pár "törzsszurkoló" még él. Hogy bírjátok idegekkel?!
Bár most én is élvezem a civakodást.
Ebbe a "low budget" témába én is beleszólnék. Páran igen "kevés" pénzből próbálnak összerakni házimozit. Nekik szeretnék segíteni. Én is az alján kezdtem, és már nagyon sok lépcsőn túljutottam, volt mikor az a lépcső lejtett, nem pedig emelkedett. Na ezeket a lépcsőfokokat kell kikerülni valahogy. Szóval ha újra kezdeném:-először is tisztáznám magamban, a házimozi fogalmát. (most csak a hangoknál maradjuk) Ami nem illik rá minden rendszerre, csak azért mert az 5.1 rá van írva. Sajnos van egy minőségi határ, amit meg kell lépni, különben csalódás lesz, és az egésztől elmegy a kedvünk.
-megvizslatnám, hogy alkalmas-e a szoba az 5.1 esetleg 7.1, stb.. rendszerhez.
-osztanék/szoroznék és ennek függvényében vásárolnék új vagy használt cuccot. (nagyon jó használt dolgokat lehet vásárolni)
Ha a szoba nem megfelelő, nem erőlködnék, inkább befektetnék egy jobb sztereó rendszerbe. Esetleg úgy raknám össze a sztereó cuccot, hogy a későbbiekben tudjam bővíteni, ha lesz jobb környezet. Ne feledjük, a szoba és annak elrendezése is a rendszer része!!!! Ezt nagyon sokan nem veszik figyelembe. Van hogy egy rosszul kialakított szobában, a sok 100ezres cuccok is pocsékul szólnak. Ha türelmesek vagyunk, szépen sorban is megvehetjük a rendszer részeit. Persze, akkor úgy kell válogatnunk, hogy a jövőben is elérhetőek legyenek a megfelelő kiegészítők.Szóval én azok táborát erősítem, akik nem szívesen ajánlanak 100ezer forintig bezárólag HÁZIMOZI-t. Lehet venni ennyiért, de az nem az lesz.. Még egyszer, akkor inkább sztereó.
És ez csak egy vélemény. Ezt is vegyétek figyelembe. -
dhcodoki
senior tag
Ja, és jó lenne ha win7 alatt futna.
-
dhcodoki
senior tag
Sziasztok!
Használ valaki HTPC-t?? Milyen szoftvert ajánlotok hozzá?? Nekem egy egyszerű megbízhatóra lenne szükségem. Pontosan olyanra, amelyik kezel borítókat, és ahhoz tartozó ISO file-okat. Persze tudjon HD-ben is lejátszani. Létezik ilyen?? Ha van erre jobb fórum, irányítsatok át PLS.
Köszi!
üdv. -
dhcodoki
senior tag
válasz
bittehilfmir #21077 üzenetére
Én 15-18m2-ig nem vásárolnék álló frontokat. (nem tudom neked mekkora helyiségbe kell) Igaz az állvány további költséget halmoz fel, de sztem jobban ki tudnak teljesedni a polcsugárzók. Ezen elv alapján M32i, vagy M31i. Személy szerint a mission-ök közül ezeket favorizálom legjobban. (érdemes körbekérdezni a további fejlesztés céljából, ennél a típusnál egy tuninggal óriási előrelépést lehet elérni). De nézz körbe a Polk-ok terén is. Ott is vannak jó kis dobozok. Bár itt már többet kell áldozni.
-
dhcodoki
senior tag
válasz
bittehilfmir #21014 üzenetére
Ha beleszólhatok... érdemes olyan hangfalszettet választani, ami jó ár/érték aránnyal rendelkezik, s a későbbiekben egy kis tuninggal meg lehet duplázni az élményt.
Pl:Mission M3 sorozat. -
dhcodoki
senior tag
válasz
Gál István #16436 üzenetére
Tessék véleményezni miután bejárattad...
-
dhcodoki
senior tag
válasz
P.Zoli22 #16362 üzenetére
A a sub ideális helyének megtalálásához a legelterjedtebb módszer, ha berakod a subot a hallgatói helyre, és végig csúszol mászol a szobában. Ahol a legszimpatikusabb a hangzás, oda rakd. A Te esetedben ez nem lesz egyszerű, mert ugye az ágy a hallgatói közép. Azt ideiglenesen kivinni megint nem egyszerű, és nem célravezető. Rárakni szintén nem megoldás. Ezért marad a "B" verzió, elkezded rakosgatni, és minden pozícióban meghallgatni. Persze vannak akik egyből megmondják a tutit, hogy pl: a center és a front között félúton, a faltól XY centiméterre. Na ennek ne dőlj be, főleg ne a Te szobád esetében, hallgass a füledre.
Jah, és persze ezt azután tedd, miután beállítottad a subot és az erőlködőt. S ha megvan a hely, még finomíthatsz rajta. -
dhcodoki
senior tag
válasz
P.Zoli22 #16354 üzenetére
Vagy cseréld fel a tv-t az ággyal. Igaz így az ablakkal szembe kerül, de gondolom besötétítesz, ha mozizol. Ebben az esetben a surroundokat fel tudod rakni az ablak melletti kis háromszög területekre. S a jövőben még vásznat is tudnál használni. (Ráadásul normálisan ki is tudnál szellőztetni
) Egyébként ezt a szobát elég nehéz tökéletesen berendezni házimozi célra. Más családtaggal nem tudsz cserélni??
A subnak ott a helye, ahol legjobban szól. Ezt majd a vásárlás után ki tudod kísérletezni. A számgép asztal alatt nem biztos, hogy jó, mert rezonanciát kelthet, ami ugye tönkre vágja az egészet. -
dhcodoki
senior tag
Én csak azon vagyok kiakadva, hogy páran itt "így a watt, úgy a watt"-oznak teljesen feleslegesen. Kicsit olyan mint off-road versenyen a végsebesség után érdeklődni!
Nem??
Te találkoztál már olyan HM erősítővel (itt gondoljunk az elmúlt év "populáris" készülékeire, melyek után itt is nagyban érdeklődtek) ami kevésnek bizonyult egy átlag szobába? És itt most nem arra gondolok, hogy mely adott hangerőn érte el a megkívánni való hangminőséget... -
dhcodoki
senior tag
válasz
v.attis #16110 üzenetére
"Tehát, ha mondjuk veszünk egy olyan basszust, ami 60 herztes és egyet ami 85 hertzes, akkor csak a 85 megy ki az 5 hangfalra. "
Basszus helyett akkor inkább a "hang" szócskát használd, mert a basszus általában nem egy frekvenciából tevődik össze. Így nem minden esetben mondhatjuk azt, hogy ez a basszus az 5 hangfalra, az a basszus meg a mélyládára megy.. nem kötekedés
-
dhcodoki
senior tag
válasz
modflow #16104 üzenetére
A vágásról én is pont most írtam:
az utolsó bekezdésben -
dhcodoki
senior tag
válasz
laci7878 #16092 üzenetére
Warter ugyan már jól megválaszolta a kérdésed, de szájbarágósabban én is leírom pár sorban:
Gondold át mit akarsz csatlakoztatni az erősítőhöz, és azt milyen kábellel. Törekedj a minél jobb csatlakozási megoldásokra. Jelenleg a HDMI a top, de csak azért nem érdemes több 10ezer forintot áldozni más alap kategóriás erőlködőért. Elég jó az optikai és digit koax is. Főleg, ha nem akarsz HD anyagot (márpedig alap erősítővel, mely nem tartalmaz dekódert nehéz). Mondjuk itt mind a kettő rendelkezik HDMI-vel. Legyen minél több csatlakozási pontod. Elég bosszantó, ha van egy optikai és egy koax, bemeneted, és csak a vásárlás után jössz rá, hogy neked 2 optikai kéne, mert különben az egyik berendezésed nem tudod csatlakoztatni. Nézd meg esztétikailag is, melyik a tetszetősebb. A zongoralakk cuccok szeretik csillogtatni magukon a port. Ha jól látom a sony nem tud DTS kódolást.
Nem tudom ezeknél az erősítőknél hogy van, de ami még sztem iszonyú fontos, hogy le tudod-e vágni a mély hangtartományt a hangfalakról, és átirányítani a mélyre.Mászóval keresztváltási frekvencia. Guglizz rá és tisztán fogsz látni ez ügyben. Az alap erősítőknek is legalább annyira kéne tudni, hogy beállíthatod, hogy "large" nagy, vagy "small" kicsi hangfalaid vannak. Így az utóbbi esetben egy adott Hz tartományban megvágja a hangot, és leadja a mélynyomónak.A jobb erősítőknél ezt a keresztváltást saját kedved szerint be tudod állítani. Én a dekódolás fajtája után ezt tartom a legfontosabbnak. -
dhcodoki
senior tag
Pl. egy filmben leginkább akkor volt érezhető a túl alacsonyra, vagy túl magasra helyezett center, mikor jobbról balra, vagy fordítva elzúgott egy autó, repülő, stb.. Legalábbis engem az akkori rendszeremen nagyon zavart. Így mikor fejlesztettem, s egyben költöztem, már úgy alakítottam a dolgokat, hogy egy magasságba kerüljenek. Lehet meg kéne hallgatnom a mostani dobozokat is eltérő magasságban..
-
dhcodoki
senior tag
"miatta nem lehet normális magasságba tenni a tévédet"
Valahogy sosem zavart, hogy a képernyő 20-40cm-el feljebb vagy lejjebb esik. A CRT-s időszakban volt, hogy fél TV magasságnyit változtattam hol fel, hol le. Az elején fura volt mindig, de utána "beálltam" rá. Embere válogatja...
Na de a centernél...! Engem nagyon tud zavarni, ha a front és a center nincs egy magasságban. Tudom 10-20 centit 3 méterről lehetetlen kihallani, de fő a maximalizmus
Anno volt, hogy a CRT tetején feküdt, ami viszonylag egy magas TV állványon volt, s mellette két Jamo Cornet álló front. Na ott volt hullámvasút rendesenEzért szoktam hangoztatni, hogy inkább a kép alá a centert , mintsem fölé.
Egyébként élőben egész esztétikus az a kis állvány... -
dhcodoki
senior tag
válasz
Festina86 #15840 üzenetére
~2 éve nekem is tetőteres szobában volt a rendszer. Tudom milyen macera az alacsony falak miatt elhelyezni a dobozokat. Én házilag készítettem állványokat. Még a center is kapott, amit a hifipolcra helyeztem. Ha betartasz pár követelményt nagyon jó kis állványt lehet összehozni. Gondolom a surround hangfalakat a lenyúló tető miatt nem tudod viszonylag magasan a falra akasztani. Hosszában (a tetőgerinccel párhuzamosan) nem tudod a szobát berendezni?? Nálam ez volt a megoldás. Ha mégis lemondasz az állványról, legalább rakj a dobozok, és a polc közé valami rezgéselnyelő cuccot. Tüskéket, gyurmát, gránitlapot, stb.. Igaz "csak" surroundokról van szó, de javít a hangon, s nem is drága dolog.
-
dhcodoki
senior tag
Én ettől váltam meg tavasszal. Sztem jól járt vele a vásárló, nem kicsit. Minden hülye ollcsóért kidobálja a HDMI hiánya miatt a jó kis vasakat.
-
dhcodoki
senior tag
válasz
#09634560 #15305 üzenetére
"Ha van leirásod Videotonról és árad küldd el légyszi.Nnem minősitem mert nem hallottam,nem ismerem,de adatlapját megnézhetem és azt megmondhatom hogy jársz jobban"
A világért sem akarok kötekedni, de ugye ezzel nem azt akarod mondani, hogy az adatlapról megmondod, hogy hogy szól az a doboz????"Missionaz azért elérhető alternativa és lehet együtt tud dolgozni a vidivel is."
Sztem ezt azért jól át kéne rágni. Még ha a felépítésük egyforma is lenne, akkor sem merném vakon párosítani. És azért ismerjük be, kicsi rá az esély, hogy passzolnak. -
-
dhcodoki
senior tag
A plazmának ~160cm-nél van a teteje.
A mission M31i valóban kicsi ehhez az erősítőhöz. Viszont én úgy gondolom, hogy ezt a rendszert már lehet hívni házimozinak. Persze a fejlesztés sosem ér véget, erre már rég rájöttem, így mindig van valami, ami egy kicsit kilóg a többi közül. Ezt beleszámítva írtam, hogy számomra a tökéletes egyensúly megvan. Egyébként a jelenlegi 15m2-re elég az m31i. Sokan ezt is túllihegik. Hajlamosak túlpakolni a szobát hanggal. Nem csak, hogy pénzkidobás, de még szarul is szól. Én mindig azt vallom, hogy a szoba is a házimozi egyik fontos (ha nem a legfontosabb) eleme. -
dhcodoki
senior tag
válasz
v.attis #15224 üzenetére
Samsung PS50B450
Onkyo TX-SR607
4db Mission M31i + M3c2 + + DIY hangfalállvány tüskézve és homokkal feltöltve.
Polk PSW 11015m2-es normál belmagasságú szoba.
Ez a jelenlegi rendszer, mely a véleményem szerint tökéletes egyensúlyban van. Ha jól megnézed nem párosítottam pl. egy 300-400ezer forintos erősítőt, 20ezer forintos dobozokkal, vagy fordítva.. Sokan beleesnek hasonló hibákba. Ráadásul azzal jönnek, hogy hohh, hát nekem már HD plazmám van, vagy eggyel nagyobb erőlködöm, vagy stb.. S akkor bekapcsolom a motyót, s közben levezetem a képletet, miszerint ferrárival földes úton hiába száguldozik.. és jön a kínos csend, hogy hát nem is megy olyan mélyre, nem is simogat úgy az a csipogó, de valahogy mégis magával ragadó a cucc.. hogy van ez?? Hát így..
Pár hónap múlva viszont költözöm, s az egész egy amerikai konyhás süllyesztett nappaliban fog elhelyezkedni. Na az kinyírja a rendszert, de csak addig amíg nem lesz kész az erre kialakított szoba. Igaz az pár év, de mint ahogy eddig, most is kitartó leszek... -
dhcodoki
senior tag
válasz
dabadab #15225 üzenetére
Ja.. teljesen igazad van.. komplett rendszerre értettem..
Egy jó példa a DTS DD közti különbségre:
Santana - Supernatural Live -
dhcodoki
senior tag
válasz
v.attis #15214 üzenetére
Tudni kell, hogy a dekódolt hangot, csak "szétválogatott" csatornákon lehet továbbítani. Elvégre már szét van válogatva. Tehát, ha a DVD-vel kódolod a hangot (pl: DTS dekóderrel), akkor azt analóg 5.1-en kéne bekötni az erősítőbe. Ilyenkor a DVD dekódere dolgozik, az erősítőé nem. Ez lehet hátrány is, mert az erőlködőkbe rendszerint jobb minőségű dekóder van. Én azt vallom, hogy a hosszútávra tervezett házimozi legkényesebb láncszeme az erősítő. A te helyedben a DD5.1-en kívül elfelejteném az összes hangformátumot, és csak erre az egyre koncentrálnék. (minél jobb minőséget elérve) Eleve ez a legnépszerűbb, de ami fontosabb:
Hiába tudja a rendszered dekódolni a DTS-t, ha az összes többi láncszem gyenge. Nem fogod kihallani a különbséget. A helyedben így állnék neki:
2.0 ---> DD5.0 ---> DD5.1 ----> DD5.1 + nagy képernyő ---> DD5.1 + nagy képernyő + DTS ---> stb.. Közben meg a szobát is érdemes hozzáépítgetni: akusztika, fényhatások, stb.. Az ilyen ütemű fejlesztés mellett, az ember még élni is tud.elvégre az fontosabb
-
dhcodoki
senior tag
válasz
v.attis #15208 üzenetére
Mindenki döntse el magának, melyik fekszik jobban <-- én mindig ezt vallom, de vannak márkák (igaz ezen belül lehet kivétel 1-1 típus), amiket messze kerülök, s próbálok lebeszélni mást is.. az egyik ilyen a Magnat
Sztem ne gondolkodj még ilyen hosszú távon.. rakd össze az 5 vidit+erősítőt, s közben kutakodj a használt piacon.. Lehet hosszú ideig kihúzod mélyláda nélkül, s közben gyűlik a pénz, és még informálódsz is.. Nincs annál bosszantóbb, mikor rábeszéled magad egy mondjuk 20ezer forintos "kényszervásárlásra", s rá pár napra 22ezerért 6szor jobb dobozba botlasz.. Én 11 éve építgetem/fejlesztgetem a rendszert, kisebb nagyobb kihagyásokkal.. az első 3-4 évben csak 5.0-ám volt, kb. 3 éve merem állítani, hogy van egy házimozim.. leszűrtem a tanulságot, nem érdemes kapkodni, mert iszonyat pénzeket lehet kidobálni az ablakon.. és a tapasztalat fáj
Mikor éred el a szintet?? Mikor bekönnyezel, mondjuk az S&M-en -
dhcodoki
senior tag
válasz
v.attis #15206 üzenetére
Kezdetnek tökéletesek ezek a videotonok. De ragaszkodj az 5 darab egyformához.(mondjuk 3 db-ot nehéz lesz beszerválni.. esetleg úgy, hogy az egyik darab sérült) Főleg a centert illetően. Emlékeim szerint elég sajátos hangzása van ezeknek a dobozoknak. Kár lenne elcsúfítani az összhatást akár jobbfajtával, akár rosszabbal. Az S&M-et én is szeretem. Véleményem szerint a SAL-t felejtsd el, inkább pár hónap gyűjtögetés után valami jobbfajta használt... szvsz
-
dhcodoki
senior tag
válasz
madgie #15203 üzenetére
Én ezt is szeretem, nem csak tesztanyagként...
[Metallica] -
dhcodoki
senior tag
válasz
v.attis #15201 üzenetére
Mivel mind a 3 erősítőben van digitális dekóder (DD5.1) ezért a hátsó csatornák is "teljes" (csak úgy mint a többi) frekitartományban fognak megszólalni. (a "teljes" direkt van idézőjelben, mert a "teljes frekitartomány" fogalma a kor haladtával bővül). A kérdésedből kiindulva igencsak kezdő lehetsz (nem bántó szándékkal), ezért érdemes átgondolni mit is akarsz igazán. Nézd meg mind a három erősítő esetén a ki/bemeneteket, és gondold át mennyire ill. milyenre van szükséged. Nehogy vásárlás után döbbenj rá, hogy neked 2 koax digit bemenet kell. (az első kettő erősítő 1 optikaival és 1 koaxal rendelkezik). Az hogy 3 vagy 2 utas hangfalakat használsz teljesen mind1 a frekitartomány szempontjából. A 2 utas dobozok is meg tudnak szólalni, akár 40-20000 Hz között. A lényeg, hogy törekedj arra, hogy a dobozok egy azon hangfalcsaládból származzanak. Kezdetben legjobb ha teljesen egyformák. (később, mikor fejleszteni akarsz kikupálodsz annyira, hogy tudd milyet-merre-hogyan). Ne feledd, hogy ezek az erősítők kifutott darabok, így alkudni kötelező...
UI: Ha jól látom az utolsó erősítő nem rendelkezik DTS dekóderrel... meggondolandó, hogy szükséged van e rá.
.
-
dhcodoki
senior tag
Így gondolom én is.. (ezt értettem a 7.1 alatt)
A mikrofonos beállítás a keresztváltási frekit nem egyformára állította a front, és a surround között. Sztem a nagy háttámlás fotelnek köszönhetően, amire a mikit helyeztem. Meg 90Hz-en vágott, amit 80-ra csökkentettem, mert így jobban tetszenek a frontok. -
dhcodoki
senior tag
Annyit még hozzátennék, ha netán mégis 7+1 hangfallal használnád, akkor a "dolby pro logic IIz"-nek köszönhetően az 5.1 filmek, 7.1-re lesznek "felhúzva". Van a 607-hez is mikrofon, nálam egész jól belőtte magát, csak minimálisan kellett utána állítanom. A denon 1910 és onkyo 607 erősítő között lényeges különbség: az utóbbin 1-el több HDMI bemenet van (azaz kettővel, mert van az előlapon is, amit a leírásból ki szoktak hagyni), ill. hogy 7.2-es, azaz kettő db aktív szubot rá tudsz kötni..
Ha első rendszered, akkor hangzási minőségben mind a kettővel meg lennél elégedve.. szvsz -
dhcodoki
senior tag
Az erősítő nem rendelkezik az új hanganyag dekódereivel, így pl. a blu ray előnyeit nem tudod kihasználni (de ezzel gondolom tisztában vagy). Ha így állítod össze a hangfalszettet, akkor egy egységes jó képet fogsz kapni, persze a későbbiekben szükség lesz arra a szubra is. A hangját nem minősítem, mert úgy is szubjektív. Jófajta állványokról ne feledkezz meg, sokat számít!!! SZVSZ Összességében első mozinak elég jó, de hamar fejleszteni kell a dekóder hiány miatt..
-
dhcodoki
senior tag
A TV műsorok egy részét sztereóban sugározzák. A jobb fajta erősítők, ezt a jelet szét tudják bontani 5+1 hangfalra. Ehhez olyan erősítőre van szükség, mely tudja a Dolby Pro Logic II-őt. Sajnos vannak olyan sztereó filmek is, ahol jobb az eredeti formátum, mert belepiszkítva az erősítő dekóderével, csak rontunk a helyzeten.
(így zárójelesen megjegyezném azt is, hogy a házimozi igazi mivoltát nem tudod kicsikarni egy tv műsorral... nem arra való...szvsz csak tv műsorhoz, nem vennék több százezres rendszert, de olcsóbbat sem) -
dhcodoki
senior tag
Egy alap házimozinak már talán nevezhető rendszert, mely erősítőből és 5(+1) hangfalból áll, újonnan nagyon kb. 250-280 ezerből lehet kihozni. Ennek a feléért nem érdemes beleugrani semmi hókuszpókuszba. Pláne nem 100e-ért. Én azt tanácsolom, ha nagyon kevés a pénz, vegyél egy erősítőt, mely rendelkezik a szükséges dekóderekkel (DTS-HD, true HD stb..), be és kimenetekkel (HDMI, minél több bemenet annál jobb), és vásárolj hozzá két db jófajta hangfalat. Így azt mondom, hogy lesz egy jónak nevezhető sztereó rendszered, ez a 90%-os TV-zésed kielégítheti, egy darabig.. A későbbiekben, meg szép lassan kiegészíted a rendszert.. Ez nagyon költséghatékony megoldás, és a lépcsőkön való sétálgatás közben, nagyon sok hibát elkerülhetsz, ha továbbra is kérdezősködsz a fórumokon.
-
dhcodoki
senior tag
"A 90W-ot én csatornánkénti leadásra gondoltam.. sztem úgy elég. Meg próbálom a 7.1 felé terelni.. az sokat segítene.."
Na most jó belezavarodtam a dolgokba.. Ezért visszaolvastam rendesen, ki kivel van.. Azért írtam amit fent idézőjeleztem, mert azt hittem még az 5.1-nél tart.. Kimaradt pár hozzászólás, ami megkevert..
szóval... amit javaslok..
Ebbe a nappaliba 7.1 feltétlen.. frontnak álló dobozok, surroundnak polcsugárzók, melyek kialakítása hasonló a frontokhoz. A nagy teljesítményű centeré szintén.. szubbal gond lesz a szoba miatt.. ebben az esetben legjobb lenne a helyszínen tesztelni, persze tudom, hogy erre ritkán van esély. Így látatlanba azt tippelném, hogy annak a frontnak a környékén lenne a legjobb helye, ahol van oldalfal. Szvsz erősítő: Onkyo 607; denon 1910; H/K 255... stb.. -
dhcodoki
senior tag
Az a baj, hogy hamarosan költözök, s ugyan ilyen nappali elrendezésem lesz.. (igaz nekem a nappali rész 15nm) kicsit félek is tőle, de vigasztal, hogy nem a végleges helye lesz a rendszernek ez a szoba.. legalábbis reményeim szerint..
-
dhcodoki
senior tag
Na igen.. de a szobának az egyik (ráadásul szerencsésen az oldal) fala hiányzik. Ezzel sajna sok mindent nem lehet csinálni, itt ki fog "folyni" a hang. Sokkal rosszabb lenne, ha elöl vagy hátul lenne nyitva. A 90W-ot én csatornánkénti leadásra gondoltam.. sztem úgy elég. Meg próbálom a 7.1 felé terelni.. az sokat segítene..
-
dhcodoki
senior tag
Egy sztereó rendszerre is köthetek azonos családból származó, de különböző dobozokat anélkül, hogy a tökéletes élmény megváltozzon??? Ugye érted mit akarok mondani?? Nem kötekedés, én is tudom mi van a THX előírásában, csupán érdekesnek tartom ezt a dolgot. Persze ha álló frontokat alkalmazunk, nehéz a dolgunk.. ekkor kompromisszumot kell kötnünk.. ilyen pl: warfi 9.4 párosítva a 9.2-vel. első refi, azonos hangszóró, eltérő doboz.. azt is tudjuk, hogy a refi nyílás helyzete mennyire befolyásolja a hangot... szóval én azt mondom, hogy mindig törekedjünk a homogenitás felé, mind hangzásban, mind külső jegyekben.. elvégre az utóbbi határozza meg az előbbit.. talán le kéne egyszer ülni együtt hallgatózni, s akkor dűlőre jutnánk...... talán
-
dhcodoki
senior tag
Értem, s talán el is hiszem, hogy létezik ilyen "álomcucc". De azért remélem megérted az én álláspontomat is. Betegesen ragaszkodom az egységes/homogén hangképhez. Mert szvsz ez az alapja az egésznek. Akár sztereó rendszer, akár 9.1. És ha veszünk több száz/ezer különböző méretű hangdobozt, s egymás után meghallgatjuk őket, ugyanazon a helyen, akkor nagyon kicsi az esélye, hogy találunk köztük két tökéletesen egyformát. Ugye a működési elvet nem kell részletezni, te is biztos 100%-osan tisztában vagy vele.
Azt is tudjuk, hogy ma már olyan hangeffektekkel rakják tele a filmet, ahol ugyanazon frekvencia hangon szólalnak meg a dobozok, akár egymás után, akár egyszerre. Ezért simán leegyszerűsíthetjük a vizsgálatunkat házimozizásról, sima sztereó rendszer hallgatásra/zenélésre. Ha így nézzük egyszerűbb a történet. Mi az esély arra, hogy két különböző hangfalat rákötve a hifire, tökéletes élményben lesz részünk??? <--- na ezért vannak kételyek bennem.
S mindehhez, hozzájön még az is, hogy hiába használunk tökéletesen elrendezett ugyanolyan dobozokat mindenhol, hiába használunk tökéletesen kiszámolt kábelezést, a szoba és berendezése tönkre tudja vágni az egészet.
Kicsit összevissza, de remélem azért érthetően fogalmaztam, s érted a problemisztikámat is..MOD: Ha csak arról szólna a dolog, hogy különböző, és csatornákra szétválogatott hangok adnak egy egész térhatást, akkor egyet tudnék érteni a "vegyigyümi" szettel.
-
dhcodoki
senior tag
válasz
zsoltee10 #8286 üzenetére
Nem is a warfi technológiáról van szó, hanem a fizikáról. Nehezen tudom elképzelni, hogy ilyen kialakítási különbségek ellenére, nincs hangképileg különbség a 9.5 és 9.2 között. Persze nem hasonlítottam össze, te pedig a tapasztalataidat írtad.. így nem megyek vitába..
-
dhcodoki
senior tag
-
dhcodoki
senior tag
válasz
susuahod #8262 üzenetére
Ha kicsit körbeolvasol a neten, általában Denon-t; H/K-t; Onkyo-t választanak. Talán azért, mert jó ár/érték aránnyal rendelkeznek (s, ahogy BBéci is mondja, a szervizelési rugalmasság sem rossz). Ahol az érték sokszor a kiválót is eléri...
Szal én átgondolnám ezt a yamaha és 5.1 dolgot, de nem akarlak befolyásolni.. -
dhcodoki
senior tag
válasz
susuahod #8256 üzenetére
Gondolom az 50nm az amerikai konyhás nappalit jelent. S értelemszerűen a dobozok a nappaliban, a 35nm-es részen helyezkednének el. Én nem mernék lemondani a 7.1-es erősítőről, ~20ezerrel kerül többe, mint amit most kinéztél. Később, mikor tökéletesítenéd a rendszert, szükség lehet rá. Elvégre tényleg nagy az a tér. Ha már warfi, akkor én 9.4 (front) és 9.2 (surround) mellett döntenék, mert ez közelebb áll hangzásvilágban egymáshoz. A centert nem tudom megtippelni sem. Meg kéne hallgatni, melyik passzol a többihez (elsősorban a fronthoz). A nehezebbik része a dolognak majd, a jó szub kiválasztása, és az elhelyezése lesz. Mert ha jól gondolom a nappalid egyik oldala nyitott az ebédlő/konyha felé, s nincs fal mely visszaverje a mély hangokat. De ez úgyis később aktuális. (azért érdemes lenne meghallgatni, milyen különbség van a 9.5 és a 9.2 között.)
A 7.1-hez meg ragaszkodnék, mert kiegészítve (akár elöl, akár hátul) további 9.2-vel egész jól behangosítanád a teret. Ha visszaolvasol vannak 7.1-es erősítőre ajánlások. -
dhcodoki
senior tag
Kérésre Polk PSW-110 mérés.
Diagrammot nem tudok linkelni, mert túl nagy az időtengely felbontása, így nem ad értékelhető képet. Viszont folyamatosan figyeltem a kijelzőt. 360Hz-től indult a teszt lefelé. A szub 60%-os hangerőre van állítva. Ez a doboz elhelyezésével és szobakialakításommal 15nm-re bőven elég.
Stby üzemben 8,7W a felvétele. Bekapcsolva, de jelet nem ráküldve nem változott.-360Hz-200Hz között 10W fölé ritkán ugrott, ha megtörtént akkor is 10-11W között volt a maximum. Kb olyan 7-9W környékén ugrált.
-200Hz-180Hz között többször verdeste a 10W-ot, s fölé is ment kicsivel.
-180Hz-100Hz között meglepő emelkedés volt tapasztalható. 10-16W között mozgott.
-100Hz alatt újra visszament 10W alá.
300Hz környékén feltekertem a hangerőt maximumra (a szub erősítőjén), ekkor 30W felett mozgott.. Hosszasan nem mertem tesztelni, mert társasház, s alattam kisbaba van.. de ha minden jól megy nyáron költözöm, s akkor ki tudom porolni majd a lakást mérés közben is..Összességében úgy gondolom zenehallgatásnál, átlagban olyan 10Wh környékén fogyaszthat. Mozinál nehéz meghatározni ugyebár, de majd csinálok egy mérést komplett filmre is.
-
dhcodoki
senior tag
A napokban vásároltam egy fogyasztás mérőt, egész pontosan az [Energy Logger 4000] típust. Csináltam pár mérést, s megosztanám érdekesség képen.
Először is tudni kell, hogy a rendszerem aktív (értem ezalatt a használt, és ritkán használt, de stby üzem alatti berendezések) tagjai a következők:
-50" -os plazma: Samsung B450
-DVD player: Pioneer DV400
-PS3
-Erősítő: Onkyo 607
-Szub: Polk PSW 110
-5 db hangfal: Mission M31i + M3c2 center
-UPC set top box: Philips DSR 8111
-Onkyo CR-325 mikrohifi
A komplett rendszer stby üzem alatti teljesítmény felvétele: ~25W
Ebből ~20W a UPC STB!!!!!!!!! Itt megjegyzem, hogy bekapcsolt üzem alatt erre ~1-2 W plusz jön rá, tehát szinte mindegy, hogy be van kapcsolva, vagy stby...
Az üzem közbeni mérésben, a fent vastagon kiemelt eszközök vettek részt. Forrásanyagnak a "Charlie angyalai 1" filmet választottam, mondván ez többségben világos képet tartalmaz, és tele van hangeffektekkel. A kép mérete: 2,35:1, de a plazmát zoomra állítottam, hogy kitöltse teljes felületében. Az alábbi diagrammon lehet látni, hogy alakult, és egyben változott a rendszer teljesítmény felvétele.
[diagramm]
kék vonal: látszólagos
piros vonal: hatásos
Az össz. fogyasztás: 0,388kWh
Ha van igény, bármelyik rendszertagot lemérem, és közzéteszem külön is.
(a UPC STB második tagja, mely a nem felvevős-tekerős, ~10W-ot vesz fel stby üzemben)
Azt hiszem itt is érdemes lesz "Master-Slave"elosztót alkalmazni, (számítógépnél már használom vagy 1 éve) mely csak akkor ad áramot a slave dugaljakra, ha a master dugalj "X" W-nál nagyobb energiát ad le.MOD: azt hozzá kell tennem, hogy a plazma bejáratási beállítások alatt van, 50%-nál semmi sincs feljebb tekerve
-
dhcodoki
senior tag
válasz
#67688960 #8221 üzenetére
Igazad van, rossz megfogalmazás..
Mozizás közben ki lehet választani a "pure audio"-t, ilyenkor észleli, hogy honnan jön a jel, s ezért nem kapcsolja le az áramkört.... így a mozis pure-nak semmi értelme, mert ekkor a különbség a direct-től annyi, hogy lekapcsolja a kijelzőt is.. az meg már tényleg fül legyen a talpán aki kihallja.. -
dhcodoki
senior tag
Ebben a kategóriában nehéz véleményt nyilvánítani. Sajnos nagyon messze van a házimozi fogalmától. Ha nincs keret jobb cuccra, mindig azt szoktam mondani, hogy felejtsük el a sok csatornás dolgot. Ezért az árért össze lehet hozni a használt piacról, egy alapkategóriás sztereó rendszert, ami lehet, hogy csak kétcsatornás, de akkor is nagyobb elégedettséggel ül le az ember elé. Ha csak egyszemélyes szórakoztatásra szánod, a hangfalakat esetleg kiválthatnád egy jobb térhangzású vagy sztereó fejhallgatóval. Én mindenesetre 5-ször meggondolnám, hogy kiadjak-e 40-60ezer forintot ilyen szerkezetért.... szvsz.
-
dhcodoki
senior tag
Off topic-ként ugyan, de kicsit színesítem a fórumot.
Érdemes megszerezni minél jobb minőségben. Tesztelni, s egyben ellazulni is nagyon jó kis muzsika.
[Sarah Brightman - Anytime, Anywhere] -
dhcodoki
senior tag
Egyetértek Vidala-val, inkább más vasat kéne választani.. mondjuk én a Sony-t nyugodtan felvenném a listára, azért nem gyárt olyan rossz erősítőket..
De pl. HDMI kimetenek és minőség együttes szempontjából (beleértve a távszabályzót is):
[Onkyo 607]MOD: A netes írások száma, mely szerint valaki csalódott volna a 607-ben, egyenlő a nullával. (mondjuk ez a lentebb már emlegetett Denon, és H/K-ra is igaz)
-
dhcodoki
senior tag
-
dhcodoki
senior tag
válasz
arpibacsi #8143 üzenetére
Szia!
Lentebb a Vardus 400-ról volt szó, te pedig a Vardus VR-400-ról kérdezel. A kettő nem ugyan az.
30nm-re jól meg kell gondolni milyen hangosítást teszünk. Ekkora teret már nem nagyon lehet monitordobozzal kitölteni. Viszont ahogy BBéci is írta, nem egyszerű az álló surroundok elhelyezése.
Pár példa:
Front és surround: [Mission m33i]
Center: [Mission m3c2]
Ha az álló surroundok elhelyezése nehézkes, akkor kompromisszumot lehet kötni az [m32i]-vel.
Persze bármelyik variáció is, minden esetben ki kell egészíteni egy nagy teljesítményű sub-bal.
Nem konkrétan a típusok miatt ajánlom (bár én is ebből a családból választottam, s maximálisan meg vagyok velük elégedve), hanem érdemes megfigyelni a kialakítást a családon belül. Szinte bárhogy lehet őket variálni, a hangkép torzulás minimális..MOD:
Arra figyelni kell, hogy ha nagy helyiségbe, nagy teljesítményt tervezünk, akkor a center ne maradjon el a többitől.. itt is törekedjünk a minél nagyobb, és a többi hangszóróval hasonló méretre. -
-
dhcodoki
senior tag
Nagyon nehéz olyan rendszert találni/építeni, mely tökéletesen megfelel mind mozi, mind zenei használatra. Mivel két célirányos rendszer kiépítése iszonyat költséges, ezért a piacon sok öszvér megoldást találni. Ez olyan mind autóiparban a 4 évszakos gumi (bár az annyira nem elterjedt..szerencsére). Igazából egyikre sem felel meg igazán. Te ott követted el az első hibát, hogy ekkora szobába Valdus 400 dobozt terveztél. Legyen az sztereó vagy házimozi rendszer része, egyikre sem jó igazán. Nem a minőségi szempontokról beszélek, elvégre kevesen vannak akik, több százezret tudnak áldozni csak a dobozokra, hanem simán a mérettel van gond. Egyszerűen túl nagy. Házimozihoz nem kell "cinema city-s" hangerő, főleg egy társasházban. A falrengető házibulik megint csak lehúzva a listáról. Akkor meg minek ekkora?? Sokan azt mondják, hogy "csak mert jól mutat, oszt legfeljebb majd nem tekerem fel a hangerőt." Naja.. gokartpályára forma-1, oszt majd nem nyomom neki annyira.
Másik nagy probléma, ehhez a fronthoz nincs megfelelő center. Elég ha csak a hangszórók méreteit vesszük. Tehát már elöl szétesett a hangkép, és akkor még nem beszéltünk a surroundról. Ami ránézésre nem passzol a frontokhoz. Persze itt a MM-os eladó jön, hogy hát azok surround hangfalak, s az effekt hangokat hivatottak leadni. Igen??? Valóban érdekes??? Mi van az effektekkel, mely úsztatva vagy ismételve van a többi dobozon???
Hátra pl szappantartót, előre 1,5 méteres tornyokat rakok. Jön mondjuk egy autó hátulról.. még mögöttem van 1,2-es Corsa, mire elém kerül V8-as Chevy. S a nagy filmeknél, még a szinkronos hangkeverés is van annyira fejlett, hogy pár másodperc alatt porba tiporja álmaink rendszerét. Az ilyenfajta hibából adódó hangkép torzulást nem fogod tudni szubbal kiegyenlíteni, esetleg csak elnyomni, de akkor már az egész nem ér egy rakás......
Szóval az én javaslatom az, hogy cseréld le a komplett rendszert... tudom költséges, s ezért időigényes, de ha mozit akarsz akkor nincs más megoldás. Ha nincs rá keret, vegyél sima sztereó rendszert, amit nyugodt szívvel hívhatsz igazi minőségi rendszernek.
Ezzel a hozzászólásommal nem megsérteni, vagy leírni akarlak téged, vagy rendszered, csak segíteni, mert én is voltam ilyen helyzetben, s tudom mi különbség van rendszer és rendszer között.. -
dhcodoki
senior tag
"még mozi közben is tökéletesen elkülöníthető, hogy mikor melyik csatorna a domináló, és ezt nem a hang irányából, hanem a hangszínekből érzem ki."
Sokan élnek ilyen rendszerrel, többek között anno én is így voltam az első szettemmel. Azóta hangoztatom, hogy rendszer vásárlásakor mindenki törekedjen elkerülni ezt az alap hibát. Lehetnek 1 milliós hangfalaink, ha nincs meg az összkép, 2 forintot sem ér az egész. Sajnos ezen a szub nem fog segíteni, borítékolom. Viszont meglesznek a szükséges mély hangok. S egy-egy filmből, új részletek jönnek elő. Én még azt a kompromisszumot is nehezen kötöttem meg, hogy a center kimenetre, hagyományos center dobozt kössek.. legszívesebben oda is a frontokhoz, és surroundhoz hasonló dobozt raktam volna. Az elhelyezés miatt nem így döntöttem, s bevállaltam a fekvő kialakítást, de szerencsére a különbség olyannyira minimális, hogy egyáltalán nem zavaró. A front és surround természetesen egyforma. Ez nyilván többlet kiadást eredményez, de valamit valamiért. Én azt mondom, s lehet nem mindenki így gondolja, ha szűkös a keret, akkor, vegyünk vissza a minőségből egy lépcsőt, a homogenitás javítására.
MOD: Ha van most félretett pénzed, lehet nem mélyládát kéne venni, hanem lecserélni a komplett szettet. A szoba méreteihez és a hallgatói pozícióhoz (mert lehet az esetedben jó surroundnak a hagyományos kialakítás is) választani egy egységes rendszert. Aztán a jövőben kiegészíteni a szubbal.. Valahogy én a jelenlegi rendszeredet nem tudom elképzelni, mint házimozi szett.. szvsz..
-
dhcodoki
senior tag
Mozihoz elengedhetetlen a mélysugárzó. Az élményt szinte megduplázza egy arra való, jól beállított szub. Persze panelban nem tudod kihozni belőle a maximumot (értem ezalatt, hogy a legoptimálisabban állítod rá a rendszerre), ha csak nem akarod a szomszédokat hergelni
.
Ekkora helyiségben kb. 50-60ezres kiadásból meg lehet oldani a dolgot. Kicsit visszaolvasol, látni fogod, hogy több ajánlat is elhangzott a fórumon. Nem kell ragaszkodni, hogy családbeli legyen.. a szub kivétel ez alól. Az optimális helyét sokszor nehéz megtalálni, de nem lehetetlen. Bejáratása akár 50-100 órát is igénybe vehet. A frontjaid, hogy szuperálnak ekkora szobában?? Miért döntöttél ilyen frontok mellett, ha mozi az elsődleges cél?? -
dhcodoki
senior tag
válasz
susuahod #8077 üzenetére
Egy-két tipp:
[Onkyo 607]
[Denon 1910]
[HK 255]Kicsit visszaolvasol, pár nappal ezelőtt lettek véleményezve a nagyobb erősítő márkák, hangkarakterisztikát figyelembe véve. Minden szubjektív, de a többség úgy vélekedik.
-
dhcodoki
senior tag
válasz
susuahod #8077 üzenetére
Szia susuahod!
Sztem hibát hibára halmozol, ha így építed fel a rendszered. Jó elgondolás a 7.1, nem is azzal van gond!!! Legyen ez a kiinduló pont. Írtad, hogy elsősorban filmezel, ahhoz én Onkyo-t ajánlanék, de ez szubjektivitás kérdése, így csak tényleg egy ajánlat. Nem is ez a lényeg. A nagy hiba ott kezdődik, hogy 50nm-re veszed a JBL 178-at, ami nagyon kevés. (kivéve, ha nem egy kis házimozi szigetet építesz az 50nm-en belül, mondjuk akkor is lennének problémák, a mély hangokat illetően.) S ott folytatódik, hogy ezt a rendszert akarod kiegészíteni álló dobozokkal, s 7.1-ként használni. A csalódás 100%-osan borítékolható!!!
Földes útra veszel egy széria családi autót, s később rá akarsz aggatni traktor kerekeket. Komplett terepjáró kell ide.. Ha nem is Range Rover, de még is csak egy arra kitalált vas.
Más irányból kéne megközelíteni a dolgot. Ha nincs egyszerre elegendő pénzed, (s vagyunk így itt páran), akkor jó eljárás, ha megveszed a 7.1-es erősítőt, s hozzá az álló hangfalakat. Majd később kiegészíted 7.1-re, akár darabonként is, ahogy a pénztárcád engedi. Egyet kell figyelembe venni, hogy olyan dobozokat válassz, mely idő közben nem fut ki a kínálatból, mert akkor vadászhatod a használt piacon, ami nem biztos, hogy sikerrel jár. Illetve még azt is meg kell vizslatni, hogy legyen megfelelő kínálat az adott családban.
[csak egy példa]
7.1-et nehéz felépíteni, egy nem arra kitalált helyiségben, ezért jól gondold át milyen dobozt hova szánsz. Talán én frontra vennék egy-egy állót, a többi helyre meg egyforma monitorokat. Persze itt az elhelyezés is közbeszólhat.
Aktív témák
Hirdetés
- Előrendelhető a OnePlus Pad 3
- PlayStation 5
- TV antenna és jelerősítés
- Melyik tápegységet vegyem?
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Iszonyatos mennyiségű hulladékkal járhat a Windows 10 terméktámogatásának vége
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Synology NAS
- E-roller topik
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- További aktív témák...
- 15,6" Dell Latitude laptopok: E6540, E5550, E5570, 5580, 5590, 5500, 5501, 5510/ SZÁMLA + GARANCIA
- MSI CreatorPro Z16P - i7-12700H, RTX A5500, értintőkijelző
- Hp Prodesk 600 G3/ G5/ G6 SFF-MT / i5 8-9-10 gen, Hp EliteDesk 800 G4 / Win11- Számla, garancia
- 120 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 (48 hónap garancia!)
- LG 55B4 - 55" OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest