- Listázzák az olaszok a Redmi 15C-t
- Motorola G86 - majdnem Edge
- Google Pixel 8 Pro - mestersége(s) az intelligencia
- Magisk
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Xiaomi 14 Ultra - Leica hercegnő
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Mobil flották
- Samsung Galaxy Z Flip7 - kis fogyás is sokat jelent
-
Mobilarena
Ebben a topikban a nápolyi , római stílusú pizza otthoni keretek közt történő sütését próbáljuk meg kivesézni, tökéletesíteni egymás tapasztalatai alapján... de azért elférnek a szép, házilag sütött kenyereink is!
Mirelit és a tepsis pizza szigorúan off!
Új hozzászólás Aktív témák
-
xavix13
őstag
Mivel ezen szocializálódtam javarészt, és így tanultam Mayer Zoli videójából ezért szinte mindig, így csináltam és csinálom.
Másrészt, praktikussági okokból is számomra, mivel csak egy olcsó kis Aldis mixerem van, aminek sokkal jobban fekszik a vízre liszt metódus mint fordítva.
Kb. mint amikor egy poolish vs. bigát szeretnél kidagasztani egy olcsó dagasztóval.
Véleményem szerint nem ördögtől való, ha az eredetileg belőtt anyaghányadok mégsem adják ki a tökéletes állagot, nyugodtan lehet korrekciózni, nem fog összedőlni a világ, nem egy agysebészet ez.
A végeredményt otthoni körülmények között nem ez fogja befolyásolni, hogy jó pizza lesz-e avagy sem.
Ez igaz mondjuk a főzésre is, mondjuk nem lett elég sűrű a főzelék nem kell kétségbe esni, sűrít még egy kicsit rajta habarással az ember aztán kész. A pizzázás sem sokban különbözik.
Persze a klasszikus nápolyi módszer lényege, hogy 1l víz az alapegység, ahhoz mérnek mindent, de pizzéria léptékben. Mondjuk 1,5 vödör (15l) vizet beleöntenek a dagasztóba oszt az nagyjából felvett egy zsák lisztet. Ha kellett még egy kicsi liszt a végén, amíg jó nem lett az állag, akkor pótolták. Hogy ebből most 140 vagy épp 150 db buci lett, valamilyen hidróval édes mindegy. Nem is lett volna olyan mérlegük, hogy dekázgassanak ide-oda, vagy kitalálják, hogy az adott napon éppen 59 vagy 64-es hidró adja-e ki a jó állagot. Meg egy pizzériában ezek nem számítanak, 1-2 tészta ide vagy oda lényegtelen.
Mivel otthon konyhai körülmények között vagyunk, ennek ellenére én azért méregetek, és az alapegység itt a jelen példámban 1kg liszt volt. Tippeltem ehhez a liszt keverékhez egy 60%-os hidrót, de a végén valószínű a super nuvola közel 1/3-ad aránya miatt kevésnek tűnt.
De semmi gond, ilyenkor nyugodtan lehet korrigálni.
Én úgy vettem észre a végeredményen nem változtat, hogy milyen módon, mit miután csinálsz sorrendben, hogyan dagasztasz.
Elvégre aki géppel dagaszt, nagyrészt az is így csinálja, hogy liszt bele, aztán addig hidrózod amíg jó nem lesz.
Az hogy én éppen vízzel indulok az üstben, és egy aránylag kész tésztához rakok még a végén vizet, az echte ugyanaz, mint aki lisztből indult és 60% hidrónál jár épp.
Amíg eltudod azt érni, hogy felvegye a vizet/lisztet szépen addig lényegtelen a sorrend.
(Nekem ehhez egy apró trükköm, hogy a végén nem csak ráöntöm a vizet apró adagokban, hanem egy mezei szórófejes spricniből permetezem rá, így sokkal könnyebb dolga van a gépemnek, és sokkal hamarabb felveszi.)Na ezt jól leírtam barokkos körmondatokba.
TLDR, mindenki csinálj úgy ahogy jól esik és bevált, a lényeg hogy a vége jó legyen és pizza legyen belőle, ahogy M.Z. is mondta. -
jozsi252
veterán
Mi van azokkal akik előtésztáznak, ott egyből megdől az egész hogy a víz az első? Vagy aki mondjuk 100% bigából készít előtésztát ott már alapból liszt nem megy hozzá csak víz. Illetve aki egy állagot keres a tésztában ott miért számít annyira hogy nem a liszt meg a vízhez hanem a víz a liszthez? A végeredmény nem ugyanaz lesz?
fradi81
Egyik hozzászólásomba írtam hogy kóstoltam azt is, de olyan nagyon látványos különbséget nem vettem észre a Mutti Pelatihoz képest. -
jozsi252
veterán
Mivel kezdő vagyok én is így nem tudom megmondani hogy milyen előnye van egyiknek illetve a másiknak gép dagasztásnál, de úgy vettem észre videókba YT-on illetve FB-n hogy inkább azt alkalmazzák amit én is, mégpedig hogy vizet adnak hozzá nem pedig lisztet.
Dagasztógéppel ez a metódus nálam nagyon jól bevált.
Igazából Bigánál főleg ha 100%-os a Biga akkor ott így is úgy is meg vagy kötve hogy már csak vizet adsz hozzá.Madoc
Nincs mániákus hidrózásom. 68-71%-nál többet még egy tésztához se adtam, nekem ez tökéletesen megfelel. Szóval nem keresem a liszt határait, csupán említettem hogy elbírt volna még egy kis vizet.
Fent vagyok itt is meg ott is de abba a csoportba is vannak akik 70-75% körüli hidrót alkalmaznak. -
jozsi252
veterán
Egyszerűen a tészta sokkal homogénebb, levegős, lágyabb lett. Persze hozzá kell tenni hogy most ismerkedek a pizzázással meg úgy a sütéssel mert előtte soha nem sütöttem semmit, ezáltal nem is dagasztottam.
De iszonyat sok videót megnéztem a legutóbbi hónapokban és abból az jön le hogy kézzel olyan levegős lágy tésztát nem lehet kidagasztani mint géppel. Főleg nem egy 70-es hidróval rendelkező tésztát.
25 percig dagasztottam a géppel. 0-10-ig vannak a fokozatok de max 4-ig mentem azt is csak a végén. Inkább 2-es 3-as fokozatot használtam, bőven elég volt.
Géppel nagyon szépen fel lehet hidrózni a tésztát, látod hogy hol van a határa, mennyi idő alatt szedi össze a tésztát ha raksz hozzá kis vizet.
Sok álmatlan éjszakát okozott a megvétele mert b@szott drága, de az vitathatatlan hogy a tészta számomra is ég és föld dagasztás után. Nagyon selymes lágy tészta a végeredmény amit kapsz. -
csƵ
addikt
Én anno úgy csináltam, hogy 2 órát volt szobahőn, aztán hűtő, de az meg azért nem volt jó, mert a 2 óra alatt feljött, aztán a hűtőben visszacsökkent.
Úgyhogy mostanában úgy csinálom, hogy megcserélem. Egyből megy be hűtőbe, majd dagasztás előtt 2-3 órával kint hagyom a pulton és szépen feljön. -
BB9360
aktív tag
Igen.
Nem is kérdés, hogy - amint más is írta - az elkészített pizzák számától és annak gyakoriságától függ, az én esetemben talán sose, viszont mivel heti 3x sütök kenyeret, a sütő sokat megy, kímélném ezzel. De anyagilag valószínűleg a 100k-s sütő sem éri meg, ezért sem vettem meg a Glowent.
De ez nem erről szól, bár valóban én említettem meg. -
IntelKiller7
veterán
ha naponta sütsz, akkor azért elég hamar. Ha fél évente egyszer, akkor fix nem éri meg.
Én havonta 1-2x sütöttem Glowennel, nagyon szerettem magát a feelinget. Meg, hogy milyen szép pizzákat tudok benne sütni.
Volt, hogy nem is jutott pizza nekem, de akkor is megérte.
Imádtam már magát a tészta vezetését, nyújtását, feltétezését és a sütést.Mondjuk én szakács vagyok, lehet ez ennek is betudható.
De egy jó társasággal, nyáron hatalmas feeling egy gázos sütővel sütni.
karu 12-vel kezdtem anno, pellettem, de az nem az én világom volt. Azzal sütöttem 50 főnek pizzát egyszer, azt hittem felkötöm magam a végére.Főleg, hogy nem volt senki, aki figyelte volna a tüzet stbstb.
Egy jó gázos sütővel lehet haladni. Az elektromos Effeovens, Effeunoval meg még egyszerűbb. Tényleg csak annyi, hogy bedobod, 1,5 perc után meg kiveszed.
-
xavix13
őstag
igazioliva.hu
Pluhár Lászlót bár nem kedvelem, de neki van a tulajjal interjúja, ahol nagyon szimpatikus az úriember, meg a vállalkozása és a szemlélete, mostanában tervezek én is rendelni onnan.
Ismerősök véleménye alapján nagyon jó cuccok, és ők nem is pizzás közegből valóak. -
IntelKiller7
veterán
Poolisht osszekeverem. Hagyom 24 orat.
Utana a maradek lisztet a vizet es a sot osszekeverem a poolish-al. Megint hagyom 24 orat vagy tobbet.
Sutes elott szoktam csak bucizni 1,5-2-3 oraval. Attol fugg milyen meleg van.
Ez attol is fugg milyen liszted van. Birja e ezt a hosszu kelesztest, mennyi vizet tettel bele. Egy ido utan elkezdi engedni magabol a vizet, es a teszta allana, ize is valtozik. Tonkremegy.Digitalpimp altalaban ra van irva a csomagolasra.
-
sz.zs.
Topikgazda
Leginkább a dagasztási technikával, de ezzel a liszttel amivel a kolléga dolgozott, szerintem a 70-es hydro bárhogyan sok.
Ha van egy jó liszted, akkor kézzel, vagy spirálkaros dagasztóval lehet a legjobb eredményt ( legmagasabb hydrót ) elérni. Egy “kampós” konyhai géppel nem igazán lehet ezt elérni.
Én úgy szoktam, hogy 60-as hydróval dagasztok elsőre aztán szépen lassan adok még hozzá annyit amennyit felvesz.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topokban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Listázzák az olaszok a Redmi 15C-t
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- LG LCD és LED TV-k
- Kuponkunyeráló
- Motorola G86 - majdnem Edge
- Trollok komolyan
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- HDD probléma (nem adatmentés)
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- EAFC 25
- További aktív témák...
- Xiaomi Redmi Note 11 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- 121 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 (48 hónap garancia!)
- Azonnali készpénzes Sony Playstation 5 lemezes és digitális felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- Bomba ár! Dell Latitude 5495 - Ryzen 5 I 16GB I 256SSD I 14" FHD I HDMI I Radeon I Cam I W10 I Gari!
- DELL PowerEdge R730xd 26SFF rack szerver - 2xE5-2680v3 (24c/48t, 2.5/3.3GHz), 64GB RAM, 10G, H730
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest