- Honor Magic V6 - tartós karosszéria, lefojtott motor
- Huawei Watch GT 6 és GT 6 Pro duplateszt
- iPhone topik
- Yettel topik
- Telekom mobilszolgáltatások
- Mobil flották
- Vivo X300 Pro – messzebbre lát, mint ameddig bírja
- Milyen egy hatéves iPhone-t használni 2026-ban?
- Bemutatkozott az Oppo kamerás csúcsmodellje
- Samsung Galaxy S26 Ultra - fontossági sorrend
-
Fórumok
Mobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
-
Ribi
nagyúr
-
törölt tag
-
Ribi
nagyúr
Ugyan olyan erős, de 400 kilvóval könnyebb, ezt is tedd hozzá. Meg hogy csak városban. És akkor is csak talán.
Ja igen az akár. Ismerjük mit jelent. Akár.... -
törölt tag
Dehogy, a valóságban is. Ez egy 730 lóerős, 1000Nm-es autó. Még ha kívülről nem is töltöd, akkor is sokkal kevesebbet fogyaszt a gyakorlatban, mint egy ugyanilyen erős sima ICE.
Ha pedig töltöd, akkor a használati profiltól függően akár nulla is lehet a benzinfogyasztás. -
Ribi
nagyúr
-
Vision
veterán
Az Octavia egy teljes értékű autó, a Tesla Model 3 meg másodlagos autónak jó...
Ez egészen biztosan nincs így. Másodlagos autó valami kisakkus fos az asszonynak szaladgálni, nem egy ~600 Km hatótávú EV. De hoztam példát ismerősről, aki egy Model Y-ra cserélte a verdáját, ez az egy családi kocsijuk van.
Nem lenullázódott, csak épp azt várták, hogy a támogatásuk után jelentősen gyorsulni fog az EV piac felfutása. De nem ez történt.
De hát gyorsult is. Pont a támogatások leskálázása után torpant meg.
Nem véletlen, hogy neked inkább egy SUV-od van és nem egy Teslád.
Tök egyszerű. Amikor én vettem, akor az EV-k még gyerekcipőben jártak, plusz most nem is akarnék tízmilliókat autóra költeni. De ha felépül a házunk, akkor 99%, hogy 2 EV-t fogunk beszerezni.
Szerintem nem. A támogatás arról szól, hogy az ICE autódat EV-re cseréld le. Ahol a parkolás megoldott, ott ez nem gond, ahol nem, ott tökmindegy, ettől még nem lesz több parkolási lehetőség, szóval ugyanúgy kiszorulsz a városból.
#591FireKeeper
Egyértelmű. Nincs is alternatívája a dolognak. -
FireKeeper
nagyúr
Pontosan. Ugyanez volt nálunk pl. az otthonfelújítási támogatásoknál.
Nem jár mindhez parkolóhely.
Előbb-utóbb tovább fogják csökkenteni. Bécsben pl. maximálva van a társasházi beállók száma, irodaházakban meg talán lassan tilva is lesz, Szingapúrban pedig vagyonokért tudsz az államtól megváltani autóra engedélyt. A nagyvárosokban admin eszközökkel szorítják ki az autókat.A nagyvárosokban admin eszközökkel szorítják ki az autókat
és ezzel szvsz nincs is semmi gond, pláne egy bizonyos "sűrűség" felett. -
törölt tag
-
Ribi
nagyúr
"Igen, 100%, hogy sokkal fejlettebb lesz."
Legyen igazad. De én még mindig azt gondolom, hogy az első hibridautók 1997-es bevezetése óta eltelt majd három évtized óta simán megoldhatták volna, hogy csak, és kizárólag ilyen hajtáslánccal rendelkező új gépjárműveket hozhassanak forgalomba. Ezzel szemben úgy tudom, hogy újonnan még 2024-ben is nagyon sok, tisztán belső égésűt lehet vásárolni.
Az új M5 is vagy 3-400 kilóval lett nehezebb mint elődje, mert hibrid. Ettől bittos környezetkímélőbb is lett

-
Attila0
őstag
Igen, 100%, hogy sokkal fejlettebb lesz. Már most is gyakorlatilag minden új társasházban ott van az EV töltő a beállóknál.
...inkább a szintetikus üzemanyagok elterjedését tartanám sokkal valószínűbbnek.
Szerintem ennek sem technológiai, sem gazdasági, sem szabályozói realitása nincs. A szintetikus üzemanyag ugyanúgy szennyez (városban lokálisan emittál), előállítása drága, technológiai előnye pedig addigra zéró lesz.
"Igen, 100%, hogy sokkal fejlettebb lesz."
Legyen igazad. De én még mindig azt gondolom, hogy az első hibridautók 1997-es bevezetése óta eltelt majd három évtized óta simán megoldhatták volna, hogy csak, és kizárólag ilyen hajtáslánccal rendelkező új gépjárműveket hozhassanak forgalomba. Ezzel szemben úgy tudom, hogy újonnan még 2024-ben is nagyon sok, tisztán belső égésűt lehet vásárolni.
-
Vision
veterán
És persze azért a vásárlók sem hülyék, ha rendszeresen van újabb támogatási hullám, akkor megvárják a következőt, ha nem sürgős.
Pláne, ha éppen fizetések terén stagnálás van, vagy éppen leépítési hullám volt olyan iparágakban, ahol dolgozók körében a legnagyobb az érdeklődés a tecnológiára.A társasházi infra kapcsán a normál autóra sincs felkészülve a legtöbb, elérhetőbb árszintű lakás. Nem jár mindhez parkolóhely.
Pontosan. Ugyanez volt nálunk pl. az otthonfelújítási támogatásoknál.
Nem jár mindhez parkolóhely.
Előbb-utóbb tovább fogják csökkenteni. Bécsben pl. maximálva van a társasházi beállók száma, irodaházakban meg talán lassan tilva is lesz, Szingapúrban pedig vagyonokért tudsz az államtól megváltani autóra engedélyt. A nagyvárosokban admin eszközökkel szorítják ki az autókat. -
azbest
félisten
Őszintén szólva nekem ebből nem az jön le, hogy lenullázódott volna az EV piac: [link]
És hja, nyilván volt egy early adopter felfutás, most meg kvázi stagnálás, pici csökkenés. Ha kivezetnek egy támogatást, akkor sokan megtorpannak.#577Hi!King
...mikor a fenntarthatóság miatt a tömegközlekedést kellene.
Abszolút. Csak ezzel nehéz választást nyerni. És a tömegközlekedés működtetése egész EU-ban kérdőjeles hatékonyságú.#574Attila0
Tök egyszerű: az életmódjukhoz, körülményeikhez még egy EV nem passzol. Például mert hiányos náluk az infra / társasházban laknak, vagy egyéb okból. Egy Tesla Model 3 valamivel drágább, mint egy felextrázott Octavia, de nem sokkal. Utóbbi Németországban egy basic autó.És persze azért a vásárlók sem hülyék, ha rendszeresen van újabb támogatási hullám, akkor megvárják a következőt, ha nem sürgős.
Pláne, ha éppen fizetések terén stagnálás van, vagy éppen leépítési hullám volt olyan iparágakban, ahol dolgozók körében a legnagyobb az érdeklődés a tecnológiára.A társasházi infra kapcsán a normál autóra sincs felkészülve a legtöbb, elérhetőbb árszintű lakás. Nem jár mindhez parkolóhely.
-
Vision
veterán
"De szerencsére nem is holnaptól szüntetik meg az ICE modellek forgalmazását."
Te úgy gondolod hogy 2035-ra már sokkal fejlettebb lesz az EV infrastruktúra? Mert én a magas előállítási költségei ellenére még mindig inkább a szintetikus üzemanyagos hibrid ICE-k elterjedését tartanám sokkal valószínűbbnek.
Igen, 100%, hogy sokkal fejlettebb lesz. Már most is gyakorlatilag minden új társasházban ott van az EV töltő a beállóknál.
...inkább a szintetikus üzemanyagok elterjedését tartanám sokkal valószínűbbnek.
Szerintem ennek sem technológiai, sem gazdasági, sem szabályozói realitása nincs. A szintetikus üzemanyag ugyanúgy szennyez (városban lokálisan emittál), előállítása drága, technológiai előnye pedig addigra zéró lesz.
-
Attila0
őstag
"De szerencsére nem is holnaptól szüntetik meg az ICE modellek forgalmazását."
Te úgy gondolod hogy 2035-ra már sokkal fejlettebb lesz az EV infrastruktúra? Mert én a magas előállítási költségei ellenére még mindig inkább a szintetikus üzemanyagos hibrid ICE-k elterjedését tartanám sokkal valószínűbbnek.
-
Vision
veterán
Nem. Egyszerűen az infra még nem tart ott, hogy tömegesen lehessen társasházban EV-t birtokolni. De szerencsére nem is holnaptól szüntetik meg az ICE modellek forgalmazását.

-
Attila0
őstag
Őszintén szólva nekem ebből nem az jön le, hogy lenullázódott volna az EV piac: [link]
És hja, nyilván volt egy early adopter felfutás, most meg kvázi stagnálás, pici csökkenés. Ha kivezetnek egy támogatást, akkor sokan megtorpannak.#577Hi!King
Abszolút. Csak ezzel nehéz választást nyerni. És a tömegközlekedés működtetése egész EU-ban kérdőjeles hatékonyságú.#574Attila0
Tök egyszerű: az életmódjukhoz, körülményeikhez még egy EV nem passzol. Például mert hiányos náluk az infra / társasházban laknak, vagy egyéb okból. Egy Tesla Model 3 valamivel drágább, mint egy felextrázott Octavia, de nem sokkal. Utóbbi Németországban egy basic autó.Tehát akkor pl. egy társasházban élőtől egész egyszerűen csak vonjuk meg a saját tulajdonú autó használatának jogát?
Szerintem ez nem kicsit lenne diktatórikus lépés. 
-
Vision
veterán
Tök egyszerű: az életmódjukhoz, körülményeikhez még egy EV nem passzol. Például mert hiányos náluk az infra / társasházban laknak, vagy egyéb okból. Egy Tesla Model 3 valamivel drágább, mint egy felextrázott Octavia, de nem sokkal. Utóbbi Németországban egy basic autó. -
Attila0
őstag
-
Barret001
addikt
-
Attila0
őstag
Ha szerinted ez így van, akkor a legtöbb nyugati országban miért nem 100 az EV-aránya?
-
Vision
veterán
"Állami befektetés nélkül nincs előrelépés infrastrukturális ügyekben"
De nem az infrastruktúrát építik, hanem az autóvásárlást támogatják. És mivel csak a gazdagok engedhetik meg maguknak az új elektromos autót, ezért a gazdagokat támogatják. (Akik tipikusan nem lecserélik a benzines autójukat, hanem vesznek mellé egy elektromost is.)"rabszolgák által épített, más rabszolgák lemészárlására szolgáló intézményeknél szedett belépők árát fordítják erre a célra"
Hogy jönnek ide a rabszolgák?
És miért nem a "kizsákmányolt proletárok" által épített egészségügyi intézmények fenntartási költségét szánod inkább elektromos autó vásárlás támogatásra? Végül is nekik sem fájna jobban, mintha a turizmusból élők jövedelmét nyúlná le valaki, nem?Csak annyi, hogy ezt a gazdag szót felejtsük el! A nyugati országokban ezek a hétköznapi emberek számára gond nélkül elérhető termékek, ugyanúgy, ahogy az ice modellek. A támogatás mértéke se volt extrém.
-
Mr K
őstag
Állami befektetés nélkül nincs előrelépés infrastrukturális ügyekben, az EV-átállás éppen egy olyan cél, amin potenciálisan mindenki nyerhet.
Mielőtt az olasz adófizetőket sajnálni kezdenénk, bőven elég, ha a 2000 évvel ezelőtt rabszolgák által épített, más rabszolgák lemészárlására szolgáló intézményeknél szedett belépők árát fordítják erre a célra.
"Állami befektetés nélkül nincs előrelépés infrastrukturális ügyekben"
De nem az infrastruktúrát építik, hanem az autóvásárlást támogatják. És mivel csak a gazdagok engedhetik meg maguknak az új elektromos autót, ezért a gazdagokat támogatják. (Akik tipikusan nem lecserélik a benzines autójukat, hanem vesznek mellé egy elektromost is.)"rabszolgák által épített, más rabszolgák lemészárlására szolgáló intézményeknél szedett belépők árát fordítják erre a célra"
Hogy jönnek ide a rabszolgák?
És miért nem a "kizsákmányolt proletárok" által épített egészségügyi intézmények fenntartási költségét szánod inkább elektromos autó vásárlás támogatásra? Végül is nekik sem fájna jobban, mintha a turizmusból élők jövedelmét nyúlná le valaki, nem? -
Cassi
őstag
De lehet nyugodtan, ahogy az autós közlekedés sem létezne a korábbi hatalmas állami beruházások nélkül, nem az autógyárak építették ki az autópálya-hálózatot. A közlekedés nem tud működni állami segítség nélkül. El kell juttatni addig a pontig az EV-ket, ahol már fenntartható tud lenni az üzemelésük.
-
Tasunkó
őstag
-
Vision
veterán
-
Barret001
addikt
-
Vision
veterán
-
Cassi
őstag
Az EV eladások stabilizálódása lényegében annak köszönhető, hogy az olasz kormány (az adófizetők nevében) villanyautó támogatási programot jelentett be június 1-től. Ha majd elfogy az adófizetők pénze, vagy a választók megorrolnak, hogy már megint a gazdagokat kell támogatni, akkor majd meglátjuk, hogy mi lesz...
Állami befektetés nélkül nincs előrelépés infrastrukturális ügyekben, az EV-átállás éppen egy olyan cél, amin potenciálisan mindenki nyerhet.
Mielőtt az olasz adófizetőket sajnálni kezdenénk, bőven elég, ha a 2000 évvel ezelőtt rabszolgák által épített, más rabszolgák lemészárlására szolgáló intézményeknél szedett belépők árát fordítják erre a célra.
-
Mr K
őstag
Az EV eladások stabilizálódása lényegében annak köszönhető, hogy az olasz kormány (az adófizetők nevében) villanyautó támogatási programot jelentett be június 1-től. Ha majd elfogy az adófizetők pénze, vagy a választók megorrolnak, hogy már megint a gazdagokat kell támogatni, akkor majd meglátjuk, hogy mi lesz...
-
Attila0
őstag
-
Attila0
őstag
-
Attila0
őstag
-
Vision
veterán
"Vissza fog szorulni a saját autó tartása."
Hasonlóképpen gondolom. Sajnos rengeteg helyen nehezedik emiatt az élet (Ami nem BP), az elégtelen tömegközlekedés miatt. Jó lenne valóban "előre menni, nem hátra" ami azt jelenti (nekem), hogy jó lenne több időt tölteni a családdal, kevesebbet a munkával (munkábajárással), valamint jó lenne, ha több maradna a fizetésből "kötelező" költségek után...
Hát nézd, azért ez nem olyan elképzelhetetlen dolog. Emlékszem, hogy amikor gyerek voltam a 90-es években az utcában tized annyi autó volt, mint most. A konjunktúra miatt nőtt az életszínvonal, egyszerűbbé vált a saját autó tartása. De most is van busz meg vonat, pláne bicikli.

-
Diopapa
addikt
-
Diopapa
addikt
Áhh, értem. Az a helyzet, hogy a drága egy relatív fogalom. Nyugaton ezek a kocsik pl. olcsók, tudom is én, pár havi fizetésből meg lehet venni őket. Most az, hogy Magyarország egy reménytelenül csóró hely, ahhoz a gyártók nyilván nem tudnak alkalmazkodni.
És igen, az egyéni közlekedés sajnos drágul a milliónyi előírás miatt. Vissza fog szorulni a saját autó tartása.
"Vissza fog szorulni a saját autó tartása."
Hasonlóképpen gondolom. Sajnos rengeteg helyen nehezedik emiatt az élet (Ami nem BP), az elégtelen tömegközlekedés miatt. Jó lenne valóban "előre menni, nem hátra" ami azt jelenti (nekem), hogy jó lenne több időt tölteni a családdal, kevesebbet a munkával (munkábajárással), valamint jó lenne, ha több maradna a fizetésből "kötelező" költségek után...
-
Attila0
őstag
"Oké, csak az volt az alap kiindulópont, hogy az akkori autók nem voltak tartósak."
A korábban leírtak alapján ez a megállapításod akkor is legfeljebb csak az alapmotorosakra volt igaz. Mint ahogy egy kisköbcentis "porszívómotorral" szerelt mai kombi sem igazán szedi jól a kerekeit.
-
Attila0
őstag
-
Vision
veterán
Áhh, értem. Az a helyzet, hogy a drága egy relatív fogalom. Nyugaton ezek a kocsik pl. olcsók, tudom is én, pár havi fizetésből meg lehet venni őket. Most az, hogy Magyarország egy reménytelenül csóró hely, ahhoz a gyártók nyilván nem tudnak alkalmazkodni.
És igen, az egyéni közlekedés sajnos drágul a milliónyi előírás miatt. Vissza fog szorulni a saját autó tartása.
-
Diopapa
addikt
pl a motoros ülésállítás, vagy az emlegetett fingelszívó
Ezek amúgy felső-közép és prémium modellekben elérhető extrák, szóval a forgalomba kerülő autók töredékében elérhetőek.Régen is igény volt egyszerűbb autókra és most is lenne...
De hát vannak ilyen modellek most is. Európa egyik legnépszerűbb autója a Dacia Duster. Most neked az fáj, hogy nem csak ilyeneket árulnak?Az fáj, hogy az "egyszerű" autók is aránytalanul drágák szvsz. Valamint mire Mo-i viszonylatban ezek lőtávolba kerülnek az emberek nagy részének, a bonyolultabb technika miatt drágább lesz az üzembentartásuk is.
-
Vision
veterán
-
Attila0
őstag
-
Vision
veterán
Vicces, hogy kérdezed, a 2007-es Fabiámban nincs, a 206CC-ben pedig nem működik.

A biztonságot ne keverjük ide, arra nekem is szükségem van. Egyébként meg az igényeket a gyártók generálják, rengeteg felesleges vacak kerül az autókba, ami csak problémát okoz a későbbiekben és a tartósságnak ellenhat, pl a motoros ülésállítás, vagy az emlegetett fingelszívó. Régen is igény volt egyszerűbb autókra és most is lenne, de már nem megfizethető áron van egy Fiat 500, vagy egy Bogár sem.
pl a motoros ülésállítás, vagy az emlegetett fingelszívó
Ezek amúgy felső-közép és prémium modellekben elérhető extrák, szóval a forgalomba kerülő autók töredékében elérhetőek.Régen is igény volt egyszerűbb autókra és most is lenne...
De hát vannak ilyen modellek most is. Európa egyik legnépszerűbb autója a Dacia Duster. Most neked az fáj, hogy nem csak ilyeneket árulnak? -
dabadab
titán
Vicces, hogy kérdezed, a 2007-es Fabiámban nincs, a 206CC-ben pedig nem működik.

A biztonságot ne keverjük ide, arra nekem is szükségem van. Egyébként meg az igényeket a gyártók generálják, rengeteg felesleges vacak kerül az autókba, ami csak problémát okoz a későbbiekben és a tartósságnak ellenhat, pl a motoros ülésállítás, vagy az emlegetett fingelszívó. Régen is igény volt egyszerűbb autókra és most is lenne, de már nem megfizethető áron van egy Fiat 500, vagy egy Bogár sem.
rengeteg felesleges vacak kerül az autókba, ami csak problémát okoz a későbbiekben és a tartósságnak ellenhat, pl a motoros ülésállítás
Én pl. szeretem a motoros ülésállítást, sőt, amikor legutóbb autót vettem, akkor direkt kerestem. Az, hogy neked valami nem kell vagy nem tetszik, nem jelenti azt, hogy a másik hétmilliárd ember is pont ugyanazt gondolja róla.
-
Diopapa
addikt
Szóval a seggmasszírozó/fingelszívó pont nem érdekel...
Ez nem gond, a Daciat neked találták ki. Viszont a fogyasztói szokások meg nem azt mutatják, hogy a vásárlók olyanok lennének, mint te. A legtöbb embernek fontos a biztonság, a komfort, meg még ezernyi dolog, amihez ilyen szintű komplexitás szükséges.Amúgy a te autódban van klíma?

-
Vision
veterán
"Illetve olyan szempontból sem, hogy magasabb műszaki tartalmat kapsz cserébe."
Ami mondjuk a fene tudja mit jelent, én csak el szeretnék jutni a munkahelyemre. Viszont tömegközlekedéssel több mint 3x annyi idő mint kocsival. Szóval a seggmasszírozó/fingelszívó pont nem érdekel, ha azért kell dolgoznom évente 1 hónapot, hogy elmehessek dolgozni.
Szóval a seggmasszírozó/fingelszívó pont nem érdekel...
Ez nem gond, a Daciat neked találták ki. Viszont a fogyasztói szokások meg nem azt mutatják, hogy a vásárlók olyanok lennének, mint te. A legtöbb embernek fontos a biztonság, a komfort, meg még ezernyi dolog, amihez ilyen szintű komplexitás szükséges.Amúgy a te autódban van klíma?
-
Diopapa
addikt
"Illetve olyan szempontból sem, hogy magasabb műszaki tartalmat kapsz cserébe."
Ami mondjuk a fene tudja mit jelent, én csak el szeretnék jutni a munkahelyemre. Viszont tömegközlekedéssel több mint 3x annyi idő mint kocsival. Szóval a seggmasszírozó/fingelszívó pont nem érdekel, ha azért kell dolgoznom évente 1 hónapot, hogy elmehessek dolgozni.
-
Barret001
addikt
Használatban lévő autót sehogy. demondjuk egy arany jézuska szobor ilyentérű tervezése megoldható

-
Barret001
addikt
Nem a motor típusa a lényeg! Hanem az,hogy egy Teslához kapsz-e 30+ év múlva csere alkatrészt. Amúgy meg egy régi jó benzines autó is elmegy 3-400 000 km-t. Nem hogy 200-at...

-
dabadab
titán
Érdemes [elolvasni] főleg az utolsó pár SORT!
Az, hogy "egyesekben felvetődik a kérdés, hogy az autógyártók korlátozott időkre tervezik-e az autókat – írja a motor1" leginkább azt jelenti, hogy aki írta, az soha még csak közelében sem járt semmilyen tervezési munkának (gy.k.: hogy a fenébe lehetne korlátlan élettartamra tervezni?)
-
Attila0
őstag
-
Barret001
addikt
-
Attila0
őstag
-
Barret001
addikt
-
Vision
veterán
Ez környezetvédelmi szempontból egyáltalán nem baj. Illetve olyan szempontból sem, hogy magasabb műszaki tartalmat kapsz cserébe.
-
Diopapa
addikt
Ezt viszont cáfolnám. Vannak márkaszervizes ismerősök, sajnos a növekvő komplexitás drasztikusan megnehezíti a diagnosztizálást. Ez amúgy logikus is. Ráadásul a rengeteg elektronika a hibalehetőségeket is exponenciálisan növeli.
Egy régi verdánál mi volt? Vagy mechanikai hiba (ennek a diagnosztizálása elég egyszerű), vagy elszállt valami relé/bizti. Most meg ott tartunk, hogy napokig tart egy komplexebb hiba diagnosztizálása. Bizonyos diagnosztikai szoftverekhez csak a márkaszervizek férnek hozzá, ezáltal a költségek brutálisan elszállnak.
Egy modern járművet üzemeltetni arányaiban is sokkal drágább, mint anno. Ez nem feltétlenül baj, de számolni kell vele.
Egy modern járművet üzemeltetni arányaiban is sokkal drágább, mint anno. Ez nem feltétlenül baj, de számolni kell vele.
Már hogy a fenébe ne lenne baj? Ez azt jelenti, hogy az egyéni közlekedés folyamatosan drágul. -
Tasunkó
őstag
A nagy szervizekkel sem rózsás a tapasztalat. Inkább hazatrélereztem a kocsit, mert nem tudtak órabért mondani, az olyan lehúzósnak hangzik, hogy már cringe, és ilyenkor már a szakértelmük is kétséges, akihez hordom azzal meg beszéltem már, tudom mire képes, szóval előfordul hogy a sufni garancia a minőségre míg a nagy szerviz, sok géppel meg emberrel meg olyan búcsús hatású.
-
Vision
veterán
Ezt viszont cáfolnám. Vannak márkaszervizes ismerősök, sajnos a növekvő komplexitás drasztikusan megnehezíti a diagnosztizálást. Ez amúgy logikus is. Ráadásul a rengeteg elektronika a hibalehetőségeket is exponenciálisan növeli.
Egy régi verdánál mi volt? Vagy mechanikai hiba (ennek a diagnosztizálása elég egyszerű), vagy elszállt valami relé/bizti. Most meg ott tartunk, hogy napokig tart egy komplexebb hiba diagnosztizálása. Bizonyos diagnosztikai szoftverekhez csak a márkaszervizek férnek hozzá, ezáltal a költségek brutálisan elszállnak.
-
btprg
senior tag
Te ezeket le tudtad írni röhögés nélkül?
Hogy egy mai több kilométeres vezetékhálózatot, kanbuszt, szukabuszt
, ki tudja hány száz érzékelőt, mikrokontrollert, szoftvert, baromságokra optimalizált megoldást tartalmazó agyon bonyolított turbós szar, amihez speciális gyári diagnosztikai szoftverek meg műszerek nélkül hozzá se lehet nyúlni, majd tartósabb lesz? Ez még viccnek is rossz.
Ezek addig jók amíg elég újak és MÉG nincs velük gond, utána meg mehet a pingvinezés hogy mi a baja, majd bontó, mert úgyse találja meg senki, hogy melyik kábelkötegben shortol az elrohadt "zöld" műanyag szigetelésű vezeték.
Ugyanakkora eséllyel lesz hozzájuk alkatrész, speciális IC, mint egy 20 éves tévéhez. Ez már nem az a szint, hogy az utángyártók majd 30 év múlva is lemodellezik azt a termosztátházat vagy bármit, mert senki se fogja tudni, hogy milyen áramkört, milyen MCU programmal kell belerakni ahhoz hogy működjön.
-
dabadab
titán
-
sh4d0w
félisten
-
sh4d0w
félisten
Jo esellyel a mai turbos 1.2-es Astrak 100e km-t sem ernek meg motorcsere nelkul
Ha ez így lenne, akkor rengeteg nagyon dühös emberrel kellene szembenézniük. Ezzel szemben valószínűleg a hiba talán egy százalékát fogja érinteni az autóknak. Aztán majd húsz év múlva az addig túlélő darabok lesznek a bezzegautók, hogy "de akkor még tudtak tartós dolgokat csinálni". (Az ember perspektíváját sokat segít, ha annak idején látta a mai bezzegautók fogadtatását - természetesen akkor is megszakértették, hogy hát ezek százezer kilométer után darabjaikra esnek. Meg hogy az autót benzin hajtja, nem gázolaj.
)Nyilvan teljesen feleslegesen tettem be a linket a nevezett motorokrol...
-
dabadab
titán
Jo esellyel a mai turbos 1.2-es Astrak 100e km-t sem ernek meg motorcsere nelkul
Ha ez így lenne, akkor rengeteg nagyon dühös emberrel kellene szembenézniük. Ezzel szemben valószínűleg a hiba talán egy százalékát fogja érinteni az autóknak. Aztán majd húsz év múlva az addig túlélő darabok lesznek a bezzegautók, hogy "de akkor még tudtak tartós dolgokat csinálni". (Az ember perspektíváját sokat segít, ha annak idején látta a mai bezzegautók fogadtatását - természetesen akkor is megszakértették, hogy hát ezek százezer kilométer után darabjaikra esnek. Meg hogy az autót benzin hajtja, nem gázolaj.
) -
Alaaf Pi
őstag
Nem Renault motor van az Astrában, hanem Stellantis termék, többek között Szentgotthárdon gyártva.
-
Attila0
őstag
-
sh4d0w
félisten
-
sh4d0w
félisten
A kasztni fokozott rohadása megint csak arra többségre vonatkozik aki nem törődött megfelelően az autójával. Mert miután megvásárolta csak használta. Emlékszem amikor 1990 ősszén elhoztuk a Merkúrtól a Daciánkat szinte az első dolgunk volt hogy egy alapos üregvédelmet csináltassunk. Szóval azon az autón a nálunk eltöltött hat éve alatt egy rozsdapöttyöt sem láttunk. Tehát ha az F Astrák többsége is megkapta volna ezt a törődést, akkor garantáltan kevesebb rohadt volna el. A hengerfejességről meg csak annyit hogy akkoriban az is egy sokkal egyszerűbben orvosolható probléma volt mint a legújabb típusú Astrán. Mivel sokkal kevesebb segédberendezést kellett eltávolítani, ahhoz hogy egyáltalán a hengerfej levételéig eljuss
A 90-es evekben szinte minden nemet gyarto mar kepes volt rohadasmentes kasztnit a modelljei ala tenni, kiveve az Opelt. Nemhogy az also-kozepkat. Astrak nem kaptak ilyet, hanem a magasabb osztalyban jatszo Vectrak sem, ugyhogy ez nem user error, hanem a gyartoe, vastagon. Hozzateszem: az Opel a nemet Suzuki.
-
sh4d0w
félisten
-
Attila0
őstag
-
Barret001
addikt
A kasztni fokozott rohadása megint csak arra többségre vonatkozik aki nem törődött megfelelően az autójával. Mert miután megvásárolta csak használta. Emlékszem amikor 1990 ősszén elhoztuk a Merkúrtól a Daciánkat szinte az első dolgunk volt hogy egy alapos üregvédelmet csináltassunk. Szóval azon az autón a nálunk eltöltött hat éve alatt egy rozsdapöttyöt sem láttunk. Tehát ha az F Astrák többsége is megkapta volna ezt a törődést, akkor garantáltan kevesebb rohadt volna el. A hengerfejességről meg csak annyit hogy akkoriban az is egy sokkal egyszerűbben orvosolható probléma volt mint a legújabb típusú Astrán. Mivel sokkal kevesebb segédberendezést kellett eltávolítani, ahhoz hogy egyáltalán a hengerfej levételéig eljuss
Wartburgon egy hengerfej tömítés csere 15 perc volt.
-
Attila0
őstag
-
nevemfel
senior tag
Sajnos már az elején sem értettem, hogy konkrétan mit értesz "söpredék" alatt...
"Olajból egy autó élete során sokkal-sokkal több kell, mint lítiumból és ritkaföldfémből, ergo sokkal nagyobb kiszolgáltatottság."
Chip-ből meg még annál is kevesebb kell, de valahogy mégis nagynak tűnt pár éve a kiszolgáltatottság."a bányászat a fejlett világban leépült, mert a fejlődő világba lettek kiszervezve ezek a szennyező tevékenységek"
Vagy csak simán elfogytak a könnyen kiaknázható készletek - az EU sűrűn lakott és elég régóta iparosodott. (Ha sikerülne is sok új bányát nyitni, azok drágábban termelnének a jelenlegi importnál.) Plusz az EU kicsi (kicsit nagyobb mint Ausztrália fele), de az elektromos autózás megcélzott bevezetéshez egyes kritikus nyersanyagokból a világ jelenlegi termelésének aránytalanul nagy részére tart(ana) igényt.Sajnos már az elején sem értettem, hogy konkrétan mit értesz "söpredék" alatt...
Nem olyan bonyolult világszemlélet ez: [link] -
Vision
veterán
Szerintem simán lehetnek tartósabbak. A gond inkább az, hogy a műszaki színvonal is más, amit nyújtanak. Például F-Astrából elég sok rohangál még az utakon, de azok szögegyszerű szerkezetek egy mostani verdához képest. Szóval értelmetlen az összehasonlítás.
-
Cassi
őstag
-
Mr K
őstag
Nem söpredék: a Nyugati tömb országai, akiknél jogállam van, akiknél egy aláírt szerződés jelent valamit.
Söpredék: Kína, Afrika, Oroszország, és társai, akik úgy vernek át a palánkon, ha érdekeik azt szolgálja, ahogy akarnak.Vagy csak simán elfogytak a könnyen kiaknázható készletek
Ez energiahordozókból részben igaz persze, de pl. ritkaföldfémet korábban nem is biztos, hogy kerestek.Ha sikerülne is sok új bányát nyitni, azok drágábban termelnének a jelenlegi importnál.
Hát pont ezt írtam eddig is. Perpill a harmadik világból olcsón, nagy mennyiségben érkeznek ezek az anyagok, akkor minek küszködne a fejlett világ bányászattal? De nem is kell, hogy az alapanyag idejöjjön, eddig is rengeteg dolog érkezett Kínából/harmadik világból. Elég, ha a kész akkuk jönnek, aztán ennyi.Plusz az EU kicsi (kicsit nagyobb mint Ausztrália fele), de az elektromos autózás megcélzott bevezetéshez egyes kritikus nyersanyagokból a világ jelenlegi termelésének aránytalanul nagy részére tart(ana) igényt.
Kicsi, de egyébként a világ GDP-jéből elég nagy falatot harap ki. Mondjuk ki, gazdag kontinens a miénk, talán a leggazdagabb. Egyébként ez az alapanyaghiány dolog biztosan megalapozott? Rohamtempóban halad az akkufejlesztés, az új LFP technológia már töredékét igényli a ritkaföldfémeknek. És ez szériagyártásban van.Megjegyzés: Az elektromos autó akkumulátorokban gyakorlatilag nincs semmilyen ritkaföldfém (nem csak az LFP-ben, hanem a többiben sem). (Korai hibridek NiMH aksijában lehet, elektromos autó motorokban is, ICÉ-k katalizátorában is, stb, de Lítium aksikban nem.)
-
Vision
veterán
Sajnos már az elején sem értettem, hogy konkrétan mit értesz "söpredék" alatt...
"Olajból egy autó élete során sokkal-sokkal több kell, mint lítiumból és ritkaföldfémből, ergo sokkal nagyobb kiszolgáltatottság."
Chip-ből meg még annál is kevesebb kell, de valahogy mégis nagynak tűnt pár éve a kiszolgáltatottság."a bányászat a fejlett világban leépült, mert a fejlődő világba lettek kiszervezve ezek a szennyező tevékenységek"
Vagy csak simán elfogytak a könnyen kiaknázható készletek - az EU sűrűn lakott és elég régóta iparosodott. (Ha sikerülne is sok új bányát nyitni, azok drágábban termelnének a jelenlegi importnál.) Plusz az EU kicsi (kicsit nagyobb mint Ausztrália fele), de az elektromos autózás megcélzott bevezetéshez egyes kritikus nyersanyagokból a világ jelenlegi termelésének aránytalanul nagy részére tart(ana) igényt.Nem söpredék: a Nyugati tömb országai, akiknél jogállam van, akiknél egy aláírt szerződés jelent valamit.
Söpredék: Kína, Afrika, Oroszország, és társai, akik úgy vernek át a palánkon, ha érdekeik azt szolgálja, ahogy akarnak.Vagy csak simán elfogytak a könnyen kiaknázható készletek
Ez energiahordozókból részben igaz persze, de pl. ritkaföldfémet korábban nem is biztos, hogy kerestek.Ha sikerülne is sok új bányát nyitni, azok drágábban termelnének a jelenlegi importnál.
Hát pont ezt írtam eddig is. Perpill a harmadik világból olcsón, nagy mennyiségben érkeznek ezek az anyagok, akkor minek küszködne a fejlett világ bányászattal? De nem is kell, hogy az alapanyag idejöjjön, eddig is rengeteg dolog érkezett Kínából/harmadik világból. Elég, ha a kész akkuk jönnek, aztán ennyi.Plusz az EU kicsi (kicsit nagyobb mint Ausztrália fele), de az elektromos autózás megcélzott bevezetéshez egyes kritikus nyersanyagokból a világ jelenlegi termelésének aránytalanul nagy részére tart(ana) igényt.
Kicsi, de egyébként a világ GDP-jéből elég nagy falatot harap ki. Mondjuk ki, gazdag kontinens a miénk, talán a leggazdagabb. Egyébként ez az alapanyaghiány dolog biztosan megalapozott? Rohamtempóban halad az akkufejlesztés, az új LFP technológia már töredékét igényli a ritkaföldfémeknek. És ez szériagyártásban van. -
Attila0
őstag
Ezzel csak az a bajom, hogy megint csak nem veszed számításba, hogy hiába sikerül valami jobbra mint a többi, ha használat közben nincs rendesen karbantartás. Hidd el hogy ugyanúgy hamar elkopna, mint az amit szerinted már a gyárba szereltek össze hitvány módon.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
Mobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- MSI Cyborg 15 A13VFK 15.6" FHD IPS i7-13620H RTX 4060 24GB 512GB NVMe gar
- Erőmű munkára, AI-ra és játékra: Xeon 16c/32t RX 6800 16GB 32GB Quad-Channel
- Cambridge Audio Dacmagic 100 ezüst + CA interconnect
- Kis Ütődött Workstation! Dell Precision 5470 i7-12800H 32GB 512GB RTX A1000 4GB 1 év garancia
- Apple Watch Ultra 1 88% akku Full dobozos
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! R7 3800X / RX 6700XT 12GB / 16GB DDR4 / 500GB SSD
- Csere-Beszámítás!, Gamer PC! I5 12400F / RTX 3070 / 32GB DDR4 / 512SSD + 1TB HDD!
- Xiaomi 17T 512GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÚJ 5G LTE! Microsoft Surface Pro 8 i7-1185G7 16GB 512GB 1 év garancia (Microsoft + MalakCare)
- Azonnali készpénzes nVidia RTX 5000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen / csomagküldéssel

Szerintem ez nem kicsit lenne diktatórikus lépés. 
És miért nem a "kizsákmányolt proletárok" által épített egészségügyi intézmények fenntartási költségét szánod inkább elektromos autó vásárlás támogatásra? Végül is nekik sem fájna jobban, mintha a turizmusból élők jövedelmét nyúlná le valaki, nem?