- Huawei Watch Fit 5 Pro - jó forma
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- Bemutatkozott az Oppo kamerás csúcsmodellje
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- 185 Hz-es kijelzővel és 9000 mAh-s akkuval jöhet az új OnePlus
- Poco F8 Ultra – forrónaci
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
-
Fórumok
Mobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Tabletek, E-bookok Nyomtatók, szkennerek PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Új hozzászólás Aktív témák
-
arnyekxxx
veterán
BTW most is az.
16 éves Merivám van, műszakilag hibátlan, belül újszerű a kinézete (kivül ronda, ledobja a lakkot, de ilyen a szelaví), 0 olajfogyasztás, a műszakin csont nélkül ment át, rozsda az alján sincs, bőven 1.5 milla alatt van az ára. Miért is lenne ez egy használhatatlan autó? Mert nincs benne sávtartó elektronika meg táblaolvasó? -
Gargouille
őstag
Ennyi erővel a középkorban is jó volt, akkor is valahogy túlélték. Há' nem? De.
Én is autó nélkül nőttem fel, nekünk sem volt, de azóta sokat változott a világ. Akkor még itt a kis boltban is - amit ABC-nak hívtak - megkaptál nagyjából mindent olcsón (más opció nem is volt). Mostanra, hogy eltelt 40 év, megfordult a betűrend és CBA-nak hívják kábé aranyárban van, a választék pocsék, a zöldség rohadt... most már csak kényszerből megyek oda, ha sos kell leszaladni valamiért. No meg időm sincsen rá, hogy minden nap szaladozzak.
-
dabadab
titán
-
dabadab
titán
"Én biciklivel szoktam. A kisboltba meg gyalog.
Döbbenet."És egy családi heti bevásárlással (mert erre gondolt a kolléga) haza tudsz tekerni? Hihetően hangzik. Gondolom télen is latyakban.
Nézd, én úgy nőttem fel, hogy nem volt autónk, aztán valahogy mégsem haltunk éhen.
-
Gargouille
őstag
"Én biciklivel szoktam. A kisboltba meg gyalog.
Döbbenet."És egy családi heti bevásárlással (mert erre gondolt a kolléga) haza tudsz tekerni? Hihetően hangzik. Gondolom télen is latyakban.
-
BaLee
addikt
Nem érdeke sajnos az államnak sem. Annyiszor volt már szó szigorításról aztán most is áttolnak bármit műszakin, mindenre van megoldás. Hiába bontószökevény, a tulaj fizeti a kötelezőt, meg tankol bele, ráadásul sokszor jóval többet tankol bele, mint egy új autóba. Az államnak ez mind bevétel.
Már évek óta nem nagyon lehet 3 milla alatt olyan kocsit venni ami nem szerencsejáték, hogy meddig fog működni. 10 éves autók is bőven 3 milla fölött kezdődnek.
Én örülnék amúgy a szigorításnak, mert a lakótelepi parkolónkban ahol kb. soha nincs hely, az autók 20% olyan, hogy ránézésre nem menne át egy normális műszakin. És legalább lenne hely.
-
Vision
veterán
Én nem a forgalomról beszélek, ami akadályozza a tömegközlekedést, hanem a BKV-ről, ami alkalmatlan lenne a plusz néhány százezres tömeg szállítására, plusz saját tapasztalatból mondom, hogy pl. Buda déli részéről eljutni az északira sok időt és átszállást igényel.
Egyébként az ötleted a sokkal jobb és fejlettebb közlekedés szervezésű Londonban sem vált be, pedig a város egyik végéből a másikba eljutni tömegközlekedéssel kb. 1 óra.
Buda déli részéről eljutni az északira sok időt és átszállást igényel.
Ezt nem értem. Kb. pont ezen a vonalon mozgok (ráadásul Pestre is át kell mennem), és Buda-Buda részen átszállás nélkül megoldható a fonódó miatt.Persze sok idő, de hát városon belül bringával, kocsival, tömeggel nagyjából ugyanannyi idő. Londonban se gyorsabb.
-
K82
őstag
Persze, ez addig jó amíg ketten vannak egy háztartásban. Amint családja lesz az embernek borul a dolog. Cipelj haza bringán (vagy akár gyalog) egy kocka macskabenzint (márpedig 4-5 nap alatt elfogy, naponta háromért meg nem fogok bemenni), doboz pelenkát, karton ásványvizet... Megoldható, de 1. baromira nem kényelmes, 2. 20-30 kg plusz súllyal a bringát irányítani is teljesen más.
Amíg ketten voltunk átfutottam a boltba (Lidl, Aldi, Spar volt a közelben) az apróságért - amíg városban laktam. Most sincs messzebb a kisbolt a faluban de (minimum) másfélszeres árat nem fogok kiadni semmiért, másrészt nemzethy ABC-be csak akkor teszem be a lábam ha pisztolyt tartanak a fejemhez. Falun pedig csak Coop, CBA és ezek variációi mennek. -
Vision
veterán
A megoldás igen egyszerű, és a hétköznapokban is megfigyelhető. Az átlag magyar 15 éves autóval jár, az átlag magyar legfeljebb 1,5 millió forintot képes/hajlandó gépkocsi vásárlásra fordítani.
Ez megmutatja, hogy villanyautót alapvetően az vesz, aki (messze) felfelé lóg ki az átlagból. Az. átlag magyar majd akkor vesz villanyautót, ha az a mai 1,5 millió forintnak megfelelő fabatkába fog kerülni.A mai piac tökéletesen kiszolgálja a jelenlegi magyar fizetőképes keresletet. Szép lassan, ahogy mennek lefelé az árak, évente néhány százalékkal többen engedik meg maguknak az új villanyautó vásárlást. Mostanában kezdenek nagyobb számban megjelenni használtan villanyautók, milyen meglepetés, sok millió forintos áron. Még mindig elérhetetlen az átlag magyarnak.
De ez ilyen, (hasamra ütök) 2040 tájékán a jelenlegi tempóval is többsége fog kerülni az újautó piacon a villanykocsi. Hogy mekkora lesz a piac - fene tudja. Tartok tőle, hogy nem lesz jelentősen nagyobb, mint most. Szerintem nem arra halad a világ, hogy Európában jobb legyen a zembereknek, inkább ellenkező irányba. De ez egy másik téma...
Ez egy átmeneti állapot. A valóság az, hogy rengeteg magyar ki fog árazódni az autópiacról. A jövőben a 1,5 milliósnak megfelelő gépjármű nem létezik majd / használhatatlan lesz / nem kap műszakit. BTW most is az.
-
dabadab
titán
-
dabadab
titán
-
arnyekxxx
veterán
-
nobeige
tag
Ott megy szerintem félre a megértés, hogy úgy nagy általánosságban egy autó megvásárlása és fenntartása a legtöbb esetben nagyon komoly pénzügyi tehertétel az embernek vagy egy családnak. De érzi a szükségét, ezért belevág. Mikor úgy dönt valaki, hogy kiad több millió forintot egy autóért (ami a legtöbb család számára egy nagyon komoly kiadás, sokan hitelt vesznek fel vagy az évek alatt összespórolt pénzüket fektetik bele), akkor - szerintem - érthető, hogy az a szempont, hogy lehetőleg minden igényét le tudja fedni azzal az egy autóval, amit nagy nehezen képes volt megvásárolni és fenntartani.
Akkor végiggondolja, hogy mit vár az autójától, hogy a napi rohangászást is el tudja vele intézni, meg a hétvégi családi kirándulást is, sőt adott esetben nyaralni is el tudjon vele menni. Bármennyire is környezetbarát egy EV, akkor is kompromisszumos még jelenleg a hatótáv meg a tankolhatóság miatt. A gyakorlatban a szervizelése sem olcsó mulatság (és nem is fogja a jól bevált szomszéd autószerelő Józsi megcsinálni) és a tartóssága is kérdéses az akku elöregedés miatt.
Tehát ha egymás mellé rakja az EV-t meg egy belső égésűt és tételesen végigmegy a szempontjain akkor nem az EV felé fog billenni a mérleg. Mármint úgy nagy átlagban és a jelenlegi kínálat illetve infrastruktúra mellett. Ahhoz, hogy mégis azt válassza, vagy sokkal olcsóbb kellene, hogy legyen, vagy sokkal tartósabb vagy valami egyéb erős - a felhasználó számára is közvetlenül érezhető - előnye kellene, hogy legyen.
És most nem a tehetős fiatal egyedülálló budai programozót vettem alapul 1,5 milliós nettó fizetéssel, hanem egy külvárosi panelban élő átlag családot mondjuk.
A megoldás igen egyszerű, és a hétköznapokban is megfigyelhető. Az átlag magyar 15 éves autóval jár, az átlag magyar legfeljebb 1,5 millió forintot képes/hajlandó gépkocsi vásárlásra fordítani.
Ez megmutatja, hogy villanyautót alapvetően az vesz, aki (messze) felfelé lóg ki az átlagból. Az. átlag magyar majd akkor vesz villanyautót, ha az a mai 1,5 millió forintnak megfelelő fabatkába fog kerülni.A mai piac tökéletesen kiszolgálja a jelenlegi magyar fizetőképes keresletet. Szép lassan, ahogy mennek lefelé az árak, évente néhány százalékkal többen engedik meg maguknak az új villanyautó vásárlást. Mostanában kezdenek nagyobb számban megjelenni használtan villanyautók, milyen meglepetés, sok millió forintos áron. Még mindig elérhetetlen az átlag magyarnak.
De ez ilyen, (hasamra ütök) 2040 tájékán a jelenlegi tempóval is többsége fog kerülni az újautó piacon a villanykocsi. Hogy mekkora lesz a piac - fene tudja. Tartok tőle, hogy nem lesz jelentősen nagyobb, mint most. Szerintem nem arra halad a világ, hogy Európában jobb legyen a zembereknek, inkább ellenkező irányba. De ez egy másik téma...
-
Barret001
addikt
Én nem a forgalomról beszélek, ami akadályozza a tömegközlekedést, hanem a BKV-ről, ami alkalmatlan lenne a plusz néhány százezres tömeg szállítására, plusz saját tapasztalatból mondom, hogy pl. Buda déli részéről eljutni az északira sok időt és átszállást igényel.
Egyébként az ötleted a sokkal jobb és fejlettebb közlekedés szervezésű Londonban sem vált be, pedig a város egyik végéből a másikba eljutni tömegközlekedéssel kb. 1 óra.
Menj el boltba tömegközlekedéssel
Viccnek is rossz! 1 bevásárlás 1 tele csomagtartó. Na ezt cipeld haza gyalog! -
Gargouille
őstag
Ott megy szerintem félre a megértés, hogy úgy nagy általánosságban egy autó megvásárlása és fenntartása a legtöbb esetben nagyon komoly pénzügyi tehertétel az embernek vagy egy családnak. De érzi a szükségét, ezért belevág. Mikor úgy dönt valaki, hogy kiad több millió forintot egy autóért (ami a legtöbb család számára egy nagyon komoly kiadás, sokan hitelt vesznek fel vagy az évek alatt összespórolt pénzüket fektetik bele), akkor - szerintem - érthető, hogy az a szempont, hogy lehetőleg minden igényét le tudja fedni azzal az egy autóval, amit nagy nehezen képes volt megvásárolni és fenntartani.
Akkor végiggondolja, hogy mit vár az autójától, hogy a napi rohangászást is el tudja vele intézni, meg a hétvégi családi kirándulást is, sőt adott esetben nyaralni is el tudjon vele menni. Bármennyire is környezetbarát egy EV, akkor is kompromisszumos még jelenleg a hatótáv meg a tankolhatóság miatt. A gyakorlatban a szervizelése sem olcsó mulatság (és nem is fogja a jól bevált szomszéd autószerelő Józsi megcsinálni) és a tartóssága is kérdéses az akku elöregedés miatt.
Tehát ha egymás mellé rakja az EV-t meg egy belső égésűt és tételesen végigmegy a szempontjain akkor nem az EV felé fog billenni a mérleg. Mármint úgy nagy átlagban és a jelenlegi kínálat illetve infrastruktúra mellett. Ahhoz, hogy mégis azt válassza, vagy sokkal olcsóbb kellene, hogy legyen, vagy sokkal tartósabb vagy valami egyéb erős - a felhasználó számára is közvetlenül érezhető - előnye kellene, hogy legyen.
És most nem a tehetős fiatal egyedülálló budai programozót vettem alapul 1,5 milliós nettó fizetéssel, hanem egy külvárosi panelban élő átlag családot mondjuk.
-
kisharsany
aktív tag
-
arnyekxxx
veterán
-
8th
addikt
-
sh4d0w
félisten
-
sh4d0w
félisten
Ez egy nagyon populista velemeny, de altalaban kiderul, hogy az alapjai hianyoznak egy ilyen otletnek. Ezen otlet szerint Budapest korul szazezerszamra kellene lennie P+R parkolohelyeknek, valamint a budapesti tomegkozlekedesnek alkamasnak kell lennie e helyzet kezelesere.
Na, ebbol a ketto feltetelbol ketto nincs meg.
-
Tasunkó
őstag
A középosztály az olyan vékony csík, mint a karamell a jégkrémben.
-
atus72
őstag
-
kisharsany
aktív tag
Ez sajnos egy nagyon is helyénvaló meglátás.
Rendszeresen járok nyugat európában (főként nyugat Ausztria és Németország, de Csehország, sőt szlovákia és van bőven) és azt látom, hogy a magyar marad le. A legdurvább ez Szlovákiával összehasonlítva, '88-ban mikor először ott jártam, még Csehszlovákia néven jóval le volt maradva. 2005-ben Cseh ország már jobban állt mint MO, szlovákia még le volt maradva, de látszott, hogy jön fel. Manapság, meg szlovákia is rég előzött.Aztán ahogy írod is, világszintű jelenség az, hogy nyílik az olló, a középosztály nagyrésze lefelé szakad, az a kevés pedig aki emelkedik, annak egyre több lesz. Lehet, hogy 40-50 év múlva a világ sokkal polarizáltabb lesz, lesznek a szupergazdagok, és a többiek, akik csecsemő koruktól halálukig egy minimum szinten eldöcögve is elképesztő adósságokban élik le az életüket. (Remélem nem így lesz, de erre is látok esélyt sajnos)
Szerintem aki nagyon EV-t akart, az már megvette magának, még a támogatott időszakban, mikor egy rakás előny járt vele. Szerintem aki eddig nem vette meg, az vagy nem akar, vagy a támogatásokkal együtt sem engedheti meg magának. --> jelentős keresletcsökkenés.
Azért ez erős túlzás. A Magas-Tátra környékén rendszeresen megfordulok, amennyi putris, lepukkant település van arra (a Felvidék legnépszerűbb túristaparadicsomáról van szó), az út szélén vödrökben áfonyát áruló romákkal, az ablaktalan, rongyokkal betakart nyílású házakkal, konkrét c*gánygettókkal a szántóföldek közepén, stb. Ott is van egy halom kátyús út, félkész, omladozó épület, kaszálítlan, gazos utak, a bevásárlóközpontokban züllött, szakadt alakok, rengeteg rozsdamart, 15-20 éves autó, nyelveket nem beszélő vendéglátós...
Semmivel sincsenek nálunk előrébb, eszembe sem jutna előrelépésképp oda költözni.
Akik tényleg lehagytak, de nagyon, azok pl. a Szlovének. -
arnyekxxx
veterán
annak ilyen hóbortjai, hogy időnként messzire megy.
Neki nem való a kisaksis villanyautó. De egy rendessel a 400km-es sípálya sem nagy vaszisztdasz.Mindemellett erre talál legjobb egy plugin hibrid, a napi városi dugózást le lehet tudni aksiról és mégis el lehet menni síelni egy seggel.
-
BaLee
addikt
A kormány olcsóbbá tenné az elektromos autókat, jönnek a részletek
Na ebből lesz majd megint az, hogy adnak teszem azt 3 millió támogatást villanyautókra (ennyit nem fognak), a gyártók erre emelnek 10-20%-ot (már idén emeltek itthon, mint korábban írtam) azaz a 3 millából marad 1, jó esetben 1.5 és folytatódik a sírás, hogy nem viszik az elektromos autókat...

Mint ahogy az ingatlanhoz jutás "támogatásánál" is történt.Aztán ha már vége a támogatásnak akkor természetesen csökkenni nem fognak az árak, mert olyan még nem nagyon fordult elő.
Áhh semmi konkrét, csak egy javaslatcsomagot dolgoztak ki az EU felé...
Az a 4500€ támogatás nem nagyon fog meghatni senkit, ha mellé a kereskedők nem csökkentenek az árakon. Minimális fellendülés lehet, de azt hittem konkrétumokkal jönnek majd.
-
LurkerSheik
senior tag
Talán ebbe az iparágba, az ezzel kapcsolatos fejlesztésekbe, betegségek kutatásába, megújuló energiaforrásokba kellett volna támogatásokat önteni! Az unió együttes, + a tagországonkénti, eddig nagyjából / mindent beleszámolva 22 óta, és előre további 5 évre tervezett kiadás/ 200-220 milliárd Euro-t, a hadiipari tulajdonosok, a fegyvergyártók zsebét tömve, a háborút éltetve tulajdonképp elégetik a lehetőségeinket! Úgy látszik, az emberiség nem képes tanulni a hozzávetőlegesen évszázadonkénti óriási baklövéseiből!
A Kínai EV extra 20-40% különadója, nem az Európai EV-ket hozza versenyhelyzetbe, hanem az eddig elérhetőbb, reálisabb áron kínált autókat /megjegyzem, még így sem olcsó/ drágítják aránytalan ár-érték kategóriába taszítva!
A fordított stratégia, az Európai EV gyártókon nem fog segíteni, a terjedést meg egyenesen gátolja! A "nagykutyáknak" jobb biznisz a háború, ez a nagy b...dös helyzet! Az élet pedig számukra nem számít, és nem is számított soha!Abszolút nem értek egyet.
Kinek az érdeke és miért a háború pl Európában?
A háború háborús eszközökbe ontott felesleges pénz, csökkenő életszínvonal, vásárlóerő.Elég mély konteó kell ahhoz, hogy azt lássa valaki jobb kiírtani egy országot a termelő, vásárló emberekkel mint becsatolni a világgazdaságba.
Nagyságrendekkel nagyobb pénz van a világgazdaságban, kapitalizmusban. Elég megnézni a hadiipari kiadásokat, az ezt gyártó cégek kapitalizációját
Aki pénzt akar szerezni az nem háborúval teszi, aki pedig földet akar az háborúzik. Bármi áron, kommunizmusban, ellenvetés sincs.
Lásd ruszkik. -
Vision
veterán
A lakosság mekkora része ingázik országhatáron túl olyan mértékben, hogy számára az időnkénti töltés extrém kényelmetlenséget okozzon? Vagy akár országhatáron belül?
Mármint érted, az átlag család úgy néz ki, hogy meglátogatja a nagyszülőket havonta, esetleg ingázik a melóba < 50Km-t. Az átlagos autó Magyarországon valami 15K Km-t fut? Az mi? Semmi.
#160Hi!King
Persze, vannak olyanok, akik ritkán mennek nagyon sokat. De ők messze-messze a kisebbség, nem a többség. És még ők is le tudják ezt hozni egy modern, nagy akkus EV-vel. 300Km-enként tartanak egy 20-30 perces pihenőt, és csoki. Ha úgyis ritkán van ilyen, akkor nem nagy vasziszdasz. -
dabadab
titán
Én nem nagyon látom ezt a többséget. Mondjuk az átlag hétköznapi budapesti dugót nem hiszem, hogy azok generálnák, akik csak háromhavonta mennek el egy hosszabb útra, hanem azok, akik az agglomerációból (családi ház!) ingáznak minden nap Bp-re, 100 km alatt napi távon.
-
Vision
veterán
Valójában egy viszonylag szűk rétegnek való elsődleges autónak
Magyarországon ez egészen biztosan nem így van (itt országon belül sincsenek olyan távolságok, amiket ne lehetne áthidalni). A terjedés lassulásának elsődleges oka anyagi természetű. De hát az átlagmagyarnak sohasem volt pénze új autóra. Belsőégésűre sem. -
dabadab
titán
-
arnyekxxx
veterán
-
Mr K
őstag
Pont ez a lényeg, hogy nem. Egy 1 tonnás elektromos autót csak úgy lehet csinálni, ha 20kWh körüli aksit párosítasz egy nagyon gyenge villanymotorral (lásd pl. Dacia Spring). Egy átlagautó, pl. a most beharangozott Renault 5 E-Tech hiába 4 méter alatti (Swift, Corsa, stb. méretosztály), mégis másfél tonna (a Swift, Corsa, stb. 1 tonna körüliek).
-
Mr K
őstag
Számolgattam, és ha csak az üzemanyagot nézzük és 6l-es fogyasztást veszünk alapul akkor egy benzin/dizel autó költsége jelenlegi benzinárak mellett 100e km alatt 3,6-3,7 millió Ft. A villanyautó sincs ingyen de vegyük alapul, hogy mondjuk csak otthon töltöd, akkor ez a költség 600k 100e km-re. Átlag magyar 10k km-t megy évente, 10 év alatt van nullán ha 3 millióval drágább elektromos autót vesz. A gond az, hogy támogatás nélkül ez nem 3 millió különbség, hanem inkább 4-5, ha ad 1-2 millió támogatást kb ugyanott vagy plusz szívatod magad hosszabb utakon. Ha hozzávesszük, hogy meg lehet spórolni pl. évi 1 olajcserét (ami már 50-60k legalább) akkor sem nagyon hozható fel 8 évnél korábbra a megtérülés.
Egy napelem rendszer még dobhat kicsit a témán, de az a 600Ft körüli 100km-es költség elektromosnál amúgy sem drága.Lényeg a lényeg, egy elektromos autóval 10 éven túlra nem nagyon terveznék és a fenti számolás alapján 10 év használat alatt ugyanott vagy ha veszel egy benzines/dizel autót. Módosít a dolgon ha sokkal többet mész, de akkor meg az akksi használódik el sokkal jobban.
Azért tegyük hozzá, hogy a megtérülés szigorúan otthon töltés esetére vonatkozik. Ha valaki mindig nyilvános töltőn tölt, és az átlagos töltés ár magasabb, mint 218Ft/kWh, akkor bukni fog a tankoláshoz képest. (Próbáltam a példád továbbgondolni, azaz kb. 16kWh/100km-rel számoltam.)
-
BaLee
addikt
Ne sarkítsunk, te most egy szélsőséget emeltél ki, a számolás nem erről szól. Én is átlag ~8k km-t mentem sokáig évente a kocsimmal, átlag havi 1 hosszabb úttal (~400km). Ha visszaszámoltam közel fele volt munkába járás (napi ~15km) a másik fele meg hosszútáv. Ez pont elmegy 7l-es átlagnak mert hosszútávon 6l volt a fogyi, városban meg 8.
Az általad írt, kizárólag napi városi ovijárat lehet valós, annál ott borul a történet, hogy városban, ha nem családi házban laksz akkor nem nagyon tudsz otthon tölteni, máris többszörösére emelkedik a töltési díj. Ha a város melletti közeli faluban élsz és ilyen a felhasználásod akkor lehet jó opció egy elektromos. Viszont ha csak napi ~15km-t használod városban akkor az nem lesz évi 5000km sem az még tovább rontja a megtérülést.
#150 Barret001: úgy, hogy elírtam, 10km az a 100, mint ahogy benzinesnél is csak már nem tudom javítani.
-
Barret001
addikt
Nem értek hozzá, de
minusz benzines motor
meg tudtommal egyszerűbb a hajtáslánc, egyszerűbb a fék.
Nincs benzintartály (feltöltve).Biztos nehezebb, de lehetne végre valami olcsó városi kisautó is EV (másodiknak ideális)... és akkor gyengébb a padlólemez és akár műanyag elemek is lehetnek (talán a Fiat tervezett ilyen városi kisautót, ahol nem karosszériáshoz viszed, hanem lepattintod az elemet és felpattintod az újat, anyagában színezett műanyagból.
Ő a nagy luxusautókról beszél,azok valóban nehezek!
-
Barret001
addikt
Számolgattam, és ha csak az üzemanyagot nézzük és 6l-es fogyasztást veszünk alapul akkor egy benzin/dizel autó költsége jelenlegi benzinárak mellett 100e km alatt 3,6-3,7 millió Ft. A villanyautó sincs ingyen de vegyük alapul, hogy mondjuk csak otthon töltöd, akkor ez a költség 600k 100e km-re. Átlag magyar 10k km-t megy évente, 10 év alatt van nullán ha 3 millióval drágább elektromos autót vesz. A gond az, hogy támogatás nélkül ez nem 3 millió különbség, hanem inkább 4-5, ha ad 1-2 millió támogatást kb ugyanott vagy plusz szívatod magad hosszabb utakon. Ha hozzávesszük, hogy meg lehet spórolni pl. évi 1 olajcserét (ami már 50-60k legalább) akkor sem nagyon hozható fel 8 évnél korábbra a megtérülés.
Egy napelem rendszer még dobhat kicsit a témán, de az a 600Ft körüli 100km-es költség elektromosnál amúgy sem drága.Lényeg a lényeg, egy elektromos autóval 10 éven túlra nem nagyon terveznék és a fenti számolás alapján 10 év használat alatt ugyanott vagy ha veszel egy benzines/dizel autót. Módosít a dolgon ha sokkal többet mész, de akkor meg az akksi használódik el sokkal jobban.
Hogy jött ki neked az a 600FT/100 Km ?
-
emelhu
aktív tag
Egy 45kWh-s (250-350 km-es hatótáv) aksi 300-350 kg. Egy nem túl erős villanymotor, meg a hozzá való körítés +100. Masszívabb alváz, erősebb rugók, fékek, abroncsok, stb. még + 100. Azaz egy villanyautó minimum 300-400 kilóval nehezebb, mint egy hasonló kategóriájú ICE. (És ez a plusz súly nagyon drága komponensekből jön össze ráadásul.) Szóval nem a sok kütyü miatt drága az elektromos autó, az már csak a keserű pirula megédesítése...
Nem értek hozzá, de
minusz benzines motor
meg tudtommal egyszerűbb a hajtáslánc, egyszerűbb a fék.
Nincs benzintartály (feltöltve).Biztos nehezebb, de lehetne végre valami olcsó városi kisautó is EV (másodiknak ideális)... és akkor gyengébb a padlólemez és akár műanyag elemek is lehetnek (talán a Fiat tervezett ilyen városi kisautót, ahol nem karosszériáshoz viszed, hanem lepattintod az elemet és felpattintod az újat, anyagában színezett műanyagból.
-
arnyekxxx
veterán
épp ez az, városban ovijáratban a csodadízeleken kívül inkább a 9-hez lesz közelebb a fogyasztás mint a 6- hoz.
-
BaLee
addikt
Lehet. De még egy 7l-es fogyasztás sem változtat nagyban a lenti számoláson. Kb. félmillió ft plusz. 9-10-es fogyasztás már más téma. Bár aki olyan új autót vesz ami ennyit fogyaszt az valószínűleg pont lesz@rja a lenti levezetést.
-
arnyekxxx
veterán
Aki évi 10ekm-t megy az az autót leginkább városi 5km-eken használja, ott meg nem 6 liter lesz a fogyasztás. Ok, tudom az 1.9 tdi 3 liter gázolajjal is eljár napi 10x1km hideginditással és elmegy 1millió km-t megbontás nélkül 0 olajfogyasztással.
-
BaLee
addikt
-
arnyekxxx
veterán
-
updog
őstag

Nem újfajta autókat kéne kitalálni, hanem hogy hogyan helyettesítsük, büntessük a már meglévőket...
-
arnyekxxx
veterán
Hamar elmult a kezdeti lelkesedés, ha jol emlékszem épp az anyagilag jól álló, villanyautot használó németek nagy része nyilatkozott ugy, hogy megbánta a vásárlást és nem venne ujra. Ami azért érthető, még mindig erősen kompromisszumos a dolog, amiért ráadásul minimum másfélszeres árat kérnek el.
Benzin/dizel terén közepes suv-ot, vagy családi kombit kapni azert a pénzért, amiért egy alig használható városi rohangálós kis elektromos autot adnak.
A szintetikus üzemanyagok után most már az is téma a németeknél, hogy jocskan atdolgozzák a belsőégésű motorok kivezetésére szánt terveket, a liberálisabb csoportok az egészet el is törölnék. Úgy tűnik megjött végre az eszük. A zöldek népszerűsége is egyre csökken, ahogy az emberek a saját bőrükön érzik, hogy mennyire el van szakadva a realitásoktól a legtöbb zöld politikus.
Hol olvasható ez a nyilatkozat?
-
dabadab
titán
Talán ebbe az iparágba, az ezzel kapcsolatos fejlesztésekbe, betegségek kutatásába, megújuló energiaforrásokba kellett volna támogatásokat önteni! Az unió együttes, + a tagországonkénti, eddig nagyjából / mindent beleszámolva 22 óta, és előre további 5 évre tervezett kiadás/ 200-220 milliárd Euro-t, a hadiipari tulajdonosok, a fegyvergyártók zsebét tömve, a háborút éltetve tulajdonképp elégetik a lehetőségeinket! Úgy látszik, az emberiség nem képes tanulni a hozzávetőlegesen évszázadonkénti óriási baklövéseiből!
A Kínai EV extra 20-40% különadója, nem az Európai EV-ket hozza versenyhelyzetbe, hanem az eddig elérhetőbb, reálisabb áron kínált autókat /megjegyzem, még így sem olcsó/ drágítják aránytalan ár-érték kategóriába taszítva!
A fordított stratégia, az Európai EV gyártókon nem fog segíteni, a terjedést meg egyenesen gátolja! A "nagykutyáknak" jobb biznisz a háború, ez a nagy b...dös helyzet! Az élet pedig számukra nem számít, és nem is számított soha!Békepártinak tetszik lenni?...
-
noPublicFG
senior tag
A kínaiak azzal büszkélkednek, amit Európában mindenki köpköd. Itt a link.
-
Egon
nagyúr
Az jó, nálunk pont 9 db céges jármű van a flottában, abból egy darab elektromos robogó, szóval szerintem jók vagyunk...
-
Feri7619
tag
A fordított stratégia, az Európai EV gyártókon nem fog segíteni, a terjedést meg egyenesen gátolja! A "nagykutyáknak" jobb biznisz a háború, ez a nagy b...dös helyzet! Az élet pedig számukra nem számít, és nem is számított soha! -
noPublicFG
senior tag
-
forumpista
aktív tag
3%-kal nő mától a Tesla Model 3 ára Magyarországon a kínai vámtételek miatt. Azért nem 20%-kal, amennyivel a vámtétel nő, mert még abban bíznak, hogy később sikerül megegyezni.
Senki sem érti, hogy az EU hogyan képzelte a 2035-ös határidőt, ha az importot próbálják kinyírni, az akkumulátorgyárakat bezárni, a helyi gyártók támogatását meg leállítják.
Gondolod hogy szoktak elore gondolkodni a politikusok?

A tobbsege olyan hulye hogy egy kutyaol megtervezeset nem biznam rajuk, es ezek tervezik meg az EU jovojet…
-
törölt tag
3%-kal nő mától a Tesla Model 3 ára Magyarországon a kínai vámtételek miatt. Azért nem 20%-kal, amennyivel a vámtétel nő, mert még abban bíznak, hogy később sikerül megegyezni.
Senki sem érti, hogy az EU hogyan képzelte a 2035-ös határidőt, ha az importot próbálják kinyírni, az akkumulátorgyárakat bezárni, a helyi gyártók támogatását meg leállítják.
Nem próbálja kinyirni az EU az importot, nem zárják be az akkugyárakat, és nem változott a helyi gyártók támogatása.
-
Cassi
őstag
-
Barret001
addikt
-
törölt tag
Azért ezek jóval magasabb számok annál, mint ahogy általában ez elő van adva.
-
Braddock
támogató
Na ebből lesz majd megint az, hogy adnak teszem azt 3 millió támogatást villanyautókra (ennyit nem fognak), a gyártók erre emelnek 10-20%-ot (már idén emeltek itthon, mint korábban írtam) azaz a 3 millából marad 1, jó esetben 1.5 és folytatódik a sírás, hogy nem viszik az elektromos autókat...

Mint ahogy az ingatlanhoz jutás "támogatásánál" is történt.Aztán ha már vége a támogatásnak akkor természetesen csökkenni nem fognak az árak, mert olyan még nem nagyon fordult elő.
Majd lesz olyan törvény egyik napról a másikra, hogy minden cégnek kötelező lesz 10%-ban elektromos autót tartania a céges flottában. Bumm.
Elektromos autó eladás és akkugyártás itthon megmentve... -
törölt tag
ha jol emlékszem épp az anyagilag jól álló, villanyautot használó németek nagy része nyilatkozott ugy, hogy megbánta a vásárlást
Megpróbáltam utánanézni egyébként, hogy ez hogy is van, mert azért ez egy kicsit gyanúsan hangzott.
Naszóval, ez egy 618 fős yougov felmérés volt, amint a Monta nevű, elektromos töltőállomásokban utazó cég készítetett és ezt az egyetlen táblázatot találtam konkrét eredményekkel. A kérdés egyébként konkrétan az volt, hogy "az utóbbi idők áramárnövekedése miatt érzi-e úgy, hogy megbánta, hogy elektromos autót vagy plug-in hibridet vásárolt?". Erre a válaszok 19%-a volt "igen", 35% "részben" és 36% "nem" (a többi a "nem tudom").Ez azért így elég messze van attól, ami terjed a fórumokon meg bulvárszalagcímeken.
FYI
[link] -
Barret001
addikt
ha jol emlékszem épp az anyagilag jól álló, villanyautot használó németek nagy része nyilatkozott ugy, hogy megbánta a vásárlást
Megpróbáltam utánanézni egyébként, hogy ez hogy is van, mert azért ez egy kicsit gyanúsan hangzott.
Naszóval, ez egy 618 fős yougov felmérés volt, amint a Monta nevű, elektromos töltőállomásokban utazó cég készítetett és ezt az egyetlen táblázatot találtam konkrét eredményekkel. A kérdés egyébként konkrétan az volt, hogy "az utóbbi idők áramárnövekedése miatt érzi-e úgy, hogy megbánta, hogy elektromos autót vagy plug-in hibridet vásárolt?". Erre a válaszok 19%-a volt "igen", 35% "részben" és 36% "nem" (a többi a "nem tudom").Ez azért így elég messze van attól, ami terjed a fórumokon meg bulvárszalagcímeken.
Jó helyen kell olvasni a híreket,ez a trükkje. Tudod,az ellenkezője is igaz. [Viszik,mint a cukrot]
-
dabadab
titán
Hamar elmult a kezdeti lelkesedés, ha jol emlékszem épp az anyagilag jól álló, villanyautot használó németek nagy része nyilatkozott ugy, hogy megbánta a vásárlást és nem venne ujra. Ami azért érthető, még mindig erősen kompromisszumos a dolog, amiért ráadásul minimum másfélszeres árat kérnek el.
Benzin/dizel terén közepes suv-ot, vagy családi kombit kapni azert a pénzért, amiért egy alig használható városi rohangálós kis elektromos autot adnak.
A szintetikus üzemanyagok után most már az is téma a németeknél, hogy jocskan atdolgozzák a belsőégésű motorok kivezetésére szánt terveket, a liberálisabb csoportok az egészet el is törölnék. Úgy tűnik megjött végre az eszük. A zöldek népszerűsége is egyre csökken, ahogy az emberek a saját bőrükön érzik, hogy mennyire el van szakadva a realitásoktól a legtöbb zöld politikus.
-
Sinesol
veterán
800km-re benzint tankolni 5 perc fizetéssel és ablaklemosással együtt tehát nem probléma melóból hazafelé, vagy az útra elindulva megállni a kútnál és telenyomni a tankot. Ugyanez villanyossal nem percben hanem órában mért idő, az meg hülyén veszi ki magát, hogy lerakom a verdát hazafelé a lidl parkolóban aztán hazabuszozok vacsorázni, megnézni egy filmet, megdugni az asszonyt aztán éjszaka visszabusz a lidlhez elhozni az autót a panel elé.
-
arnyekxxx
veterán
800km-re benzint tankolni 5 perc fizetéssel és ablaklemosással együtt tehát nem probléma melóból hazafelé, vagy az útra elindulva megállni a kútnál és telenyomni a tankot. Ugyanez villanyossal nem percben hanem órában mért idő, az meg hülyén veszi ki magát, hogy lerakom a verdát hazafelé a lidl parkolóban aztán hazabuszozok vacsorázni, megnézni egy filmet, megdugni az asszonyt aztán éjszaka visszabusz a lidlhez elhozni az autót a panel elé.
-
kilua
őstag
Ja, fustoljon masnak az eromu mashol.

Egyébként lokális szennyezésnél teljesen racionális, hogy a szennyezés helyét a belvárosból, ahol sok ember van, kirakjuk a puszta közepére.
Meg az is igaz, hogy ha tisztán szénnel hajtunk egy villanyautót, a végén akkor is kevesebb a füst, mint egy dízelnél (főleg a Magyarországon ténylegesen az utakon futó dízeleknél).
Az oroszok kiesése miatt drága a benzin és dízel, az elektromos nem kell. Szerintem jó lesz ez
-
arnyekxxx
veterán
-
dabadab
titán
-
dabadab
titán
Ja, fustoljon masnak az eromu mashol.

Merthogy Magyarorszagon legutobb a FIDESZ korltaozta ugy a szelturbinak telepiteset, hogy gyakorlatilag sehova sem lehet letenni egyet, mert tul kozel van valami telepuleshez. Napelem akkor add aramot, amikor az auto nincs otthon a tolton, a parkolohelyek tobbsege nem ad toltesi lehetoseget.
Vizeromu van, de tobbnek nincs hely.
Atomeromu 1 van, az is a tervezett elettartama vege fele jar, es meg sehol sem tart az uj epitese, ha egyaltalan megepul valaha.
Mi marad? Fosszilis eromuvek.Orulenek neki nagyon ha mindenki villanyautoval jarna, megujulo energiabol toltve, de es kevesebb lenne a fust, de ehelyett az van, hogy csak mashol fustol az auto, nem ott ahol gurul.
A koronavirus es vele az otthonrol dolgozas tobbet tett a kornyezetvedelemert, mint barmilyen villanyauto.Ja, fustoljon masnak az eromu mashol.

Egyébként lokális szennyezésnél teljesen racionális, hogy a szennyezés helyét a belvárosból, ahol sok ember van, kirakjuk a puszta közepére.
Meg az is igaz, hogy ha tisztán szénnel hajtunk egy villanyautót, a végén akkor is kevesebb a füst, mint egy dízelnél (főleg a Magyarországon ténylegesen az utakon futó dízeleknél).
-
stellaz
veterán
-
Alaaf Pi
őstag
-
Ribi
nagyúr
-
BaLee
addikt
Publikus töltőn tölteni drága (benzinkútra beállsz, 5 perc alatt megvagy) 30+ percet meg nem szívesen üldögélnék töltésre várva (az idő pénz). Nem sok előnye van az elektromos autózásnak ha pont a lényegét bukod el, hogy olcsó.
-
Cassi
őstag
Miért kellene otthon tölteni? Benzinkút sincs otthon. Még csak most alakulnak ki a töltési módok, rengeteg lehetőség van.
-
stellaz
veterán
-
nobeige
tag
Mi a faszért vesz valaki villanyautót, ha nem tudja otthon tölteni? (Pozőröket kivéve)
Nemzetközi üdülőhelyet lehet hülyékre bazírozni, elektromos közlekedést kevésbé. -
BaLee
addikt

-
törölt tag
Melyik része?
Egy átlagos mai belsőégésűn van ezernyi alkatrész. Meg meg is kell felelniük egy rakat előírásnak.
Karbantartás egyértelműen kevesebb az EV-knek.
Kopó alkatrészek futómű, csapágyak vannak ugyan*. Akksi meg elmegy 10 évet. (ma már nem terveznek átlag autót 10+ évre)
Akksi drága az tény de minden más meg olcsóbb.
Ha egymás mellé állítjuk szerintem egy elektromos olcsóbb mint egy belsőégésű.
Fejlesztés szintén, kínaiak gyengébb tudással fossák ki az EV-ket.*Hozzáteszem pont most cseréltettem ki a benzines toyotámon 320kkm után lengőkartokat, szilenteket, stabpálcát, kerékcsapágyakat...mert megették a magyar utak, gyári volt minden. De amúgy inkább hibridet vennék.
Gyártani sokkal drágább egy EV-t mint egy belsőégésűt. És fejleszteni sem olcsóbb, mitől lenne az? Innen gondold újra.
-
arnyekxxx
veterán
Persze, ideális fordulatszámon. Egy városban mennyit dolgozik egy belsőégésű motor ideális üzemállapotban (hibrid nem ér)?
-
arnyekxxx
veterán
-
MasterDeeJay
veterán
Melyik része?
Egy átlagos mai belsőégésűn van ezernyi alkatrész. Meg meg is kell felelniük egy rakat előírásnak.
Karbantartás egyértelműen kevesebb az EV-knek.
Kopó alkatrészek futómű, csapágyak vannak ugyan*. Akksi meg elmegy 10 évet. (ma már nem terveznek átlag autót 10+ évre)
Akksi drága az tény de minden más meg olcsóbb.
Ha egymás mellé állítjuk szerintem egy elektromos olcsóbb mint egy belsőégésű.
Fejlesztés szintén, kínaiak gyengébb tudással fossák ki az EV-ket.*Hozzáteszem pont most cseréltettem ki a benzines toyotámon 320kkm után lengőkartokat, szilenteket, stabpálcát, kerékcsapágyakat...mert megették a magyar utak, gyári volt minden. De amúgy inkább hibridet vennék.
-
jerry311
nagyúr
Egyrészt igen, még az is jobb hogyha az erőműben jó hatékonysággal ég el a fosszilis, nem pedig alapjáraton a pirosnál majd zöldnél megpadlózva tolja ki az égésterméket sokezernyi autó a városban a gyereked orra alá, másrészt Mo pont elég jól áll carbonsemleges áramból és persze mielőbb épüljön fel paks2 aztán paks3.
A magyarországi szélerőművek lófaszra sem jók, a legjobb helyre van telepítve amit korábban leraktak, ezeken a legjobb helyeken ezt képesek produkálni (az elmúlt hét eredménye 330MW telepített szélerőművel):
Ma már bőven összemérhető a belső égésű motorok és az erőművek hatásfoka.
80-as években más volta matek, de a jelenlegi normák betartásához már kell a jó hatásfok. -
törölt tag
Eleve olcsóbb legyártani, szervízelni, karbantartani, fejleszteni az elektromosat. Ennek ellenére nem adják olcsóbban. Hogy is van ez? (a kérdés költői)
Úgy van, hogy szimplán nem igaz amit írsz.
-
stellaz
veterán
Nah.. micsoda meglepetés. Rohadt drága megvenni, de legalább kényelmetlen és drága a töltése is, ha valaki nem tudja otthon tölteni.
-
K82
őstag
Ennyire ne sarkítsuk ki, főleg hogy a napi töltésről volt szó.
Én is 2-4 hetente tankolok (~700 km a tankolások között), ha az említett 200 km-es hatótávot nézem sem kellene naponta töltenem hogy másnap meg tudjak vele mozdulni. Munkába, bevásárolni, gyerekért, edzésre, nagyszülőkhöz, Balatonra (na jó, az nekem kerülővel is max. 10 km); ha így nézem, a 200 km még mindig bőven elég lenne nekem és szerintem még nagyon sok embernek.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
Mobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Tabletek, E-bookok Nyomtatók, szkennerek PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- Parfüm topik
- Szentjánosbogárral venné fel a versenyt a Macbook Neo ellen az Intel
- Óra topik
- Samsung Galaxy Felhasználók OFF topicja
- Azonnali notebookos kérdések órája
- Huawei Watch Fit 5 Pro - jó forma
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Genshin Impact (PC, PS4, Android, iOS)
- Allegro vélemények - tapasztalatok
- Forza sorozat (Horizon/Motorsport)
- További aktív témák...
- Thermal Grizzly Aeronaut paszta 3,9g /BONTATLAN/Több darab/Számlával!
- Xiaomi Redmi Note 14 Pro 256GB,Újszerű,Adatkabel,12 hónap garanciával
- Lenovo Thinkpad L580,15.6",FHD,i5-8350U,8GB DDR4,256GB NVMe SSD,WIN11
- Asus TUF B760-Plus Wifi DDR5 (kis hibával)
- Apple iPhone 17 Pro Max 256GB & 512GB & 1TB Bontatlan Független Összes Szín / 27% áfás ár
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest