- One mobilszolgáltatások
- Honor Magic8 Pro - bevált recept kölcsönvett hozzávalókkal
- Apple Watch
- Poco X8 Pro Max - nem kell ide sem bank, sem akkubank
- Hétéves vállalást tett a Honor
- Bemutatkozott az Oppo kamerás csúcsmodellje
- Yettel topik
- Xiaomi 17T - T-modell
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
-
Fórumok
Mobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Új hozzászólás Aktív témák
-
emelhu
aktív tag
"Már leírtam hogy a jelenlegi flotta FULL VILLANYOS változatairól lenne szó. "
Ennek a realitása mondjuk 20 év?
Te tudod mit ad az aksitechnika 20 év múlva?
Én nem. -
emelhu
aktív tag
Ez amúgy a gyakorlatban ebben a formában meg is történik, vagy elméletben csinálnád így? Csak azért, mert mi szoktunk így utazni, de a megálláskor a váltópilótának is szüksége van szünetre. Ugyanis maga a mozdulatlan ücsörgés is fárasztó, nem csak a vezetés. Plusz pisi-kávé, sorban állás, egyebek, simán összejön 20 perc/stop.
De oké, elfogadom, hogy ti így nyomjátok. Viszont hogy ez nem általános, arra a nyakamat tenném fel!
Barrett:
nem, irtó tahó módon vezetek, letolva mindenkit. De a realitás az, hogy az átlag így se tud 120-130-fölé menni, mert IG-L, meg trafik, meg dugók. Egy nagyakkus EV elvileg 300-400-között tud ilyen átlaggal.
"Viszont hogy ez nem általános, arra a nyakamat tenném fel!"
Különösen ha nyaralni megy az ember.
Én kimondottan szeretem úgy tervezni, hogy nem egy nap alatt megy le az 1000 km, hanem egyszer megalszom valahol.
Egyúttal a közbeeső város városnézése.
És ha tehetem, mert olyan a cél, akkor inkább 200-300 km-enként megállok valami kisebb városkában (ez osztrák határtól már értelmezhető értékű települést jelent, ahol sétálunk egyet, beülünk egy cukrászdába vagy kávézóba. Akár 1-2 órát is eltöltünk továbbindulás előtt.
Ugyanis szerintem ha egy autósztrádán áthajtottál egy országon, akkor gyakorlatilag nem is voltál, nem jártál soha abban az országban.
-
Dißnäëß
nagyúr
A bérlet ablakon kidobott pénz.
Bizonytalan helyzetben, gazdasági/háborús előszelek esetén jól jön, hogy nincs miért aggódni, mert úgyis csak bérli az ember, de ez a "szerencsés együttállás" a ritkább + ezt még meg is kéne neszelni, ugyanúgy, mint mikor Adolf bácsi bevonult a lengyelekhez.
Szóval, stabilabb helyen, amit kb. mi is ismerünk és élünk többnyire, érdemes a banknak adni. Minden egyes törlesztővel egyre inkább miénk az ingatlan, így is fel lehet fogni. Végül, ha ügyesek vagyunk, ez meg is történik.
És ahova a világ ma tart, nem biztos, hogy jó dolog a legelső vételt sokáig halogatni, akár ízlik a hitel, akár nem.
-
Diopapa
addikt
Akkor sem, mert 20 év múlva van egy ingatlanod ami olyan, mintha eddig malacperselyben gyűjtögetted volna a pénzt és most egyben feltörhetnéd amikor akarod. A bérlemény esetén meg 20 év múlva sincs semmid.
-
törölt tag
-
Vision
veterán
-
Barret001
addikt
Nyilván telibeszarják, hiszen pont a városi dugókban közlekedő, általad is említett kisautókat lenne a legtöbb értelme elektromosítani.
Viszont ezeket a legnehezebb, tehát ezek lesznek a sor végén és ahhoz, hogy eljussanak, kell az, hogy a többi autóval eljussanak oda, hogy kellően érett legyen a technológia és mehessen az olcsó tömeggyártás.
(Úgy általában: az olcsó kisautók gyártása a legnagyobb kihívás. Szupersportautókat kicsi kis manufaktúrák is össze tudnak rakni, Suzuki Swiftet nem.)Akkor már értem,miért olyan drágák a Suzukik! Nem lehet őket össze legózni egy sufniban.
-
dabadab
titán
Nyilván telibeszarják, hiszen pont a városi dugókban közlekedő, általad is említett kisautókat lenne a legtöbb értelme elektromosítani.
Viszont ezeket a legnehezebb, tehát ezek lesznek a sor végén és ahhoz, hogy eljussanak, kell az, hogy a többi autóval eljussanak oda, hogy kellően érett legyen a technológia és mehessen az olcsó tömeggyártás.
(Úgy általában: az olcsó kisautók gyártása a legnagyobb kihívás. Szupersportautókat kicsi kis manufaktúrák is össze tudnak rakni, Suzuki Swiftet nem.) -
Dißnäëß
nagyúr
Nem hiszem, amiket nálunk ilyet láttam, ott motorhiba, az kuka. Mondjuk új motorral még lehet jó. Rengeteg céges autót a lízing lejárta után valami központba gyüjtenek össze, átnézés, felújítás, majd eladják akár mobilén, akár máshol. Amit tudok, korábban volt négy ilyen központ az országban.
Ma is van, egyik az Autohus, hoztunk onnan, kiváló..
-
Alaaf Pi
őstag
Nem hiszem, amiket nálunk ilyet láttam, ott motorhiba, az kuka. Mondjuk új motorral még lehet jó. Rengeteg céges autót a lízing lejárta után valami központba gyüjtenek össze, átnézés, felújítás, majd eladják akár mobilén, akár máshol. Amit tudok, korábban volt négy ilyen központ az országban.
-
Dißnäëß
nagyúr
Mennek a lengetések, most kell venni ?
Aztán holnap belengetnek majd mást. Vagy amit eddig belengettek, kilengetik.
És indulunk a Holdra.. -
Dißnäëß
nagyúr
-
Alaaf Pi
őstag
Lehet. Nehéz pontos adatokat találni. USÁ-ban minden autót figyelembe véve állítólag 6,5 év után cserélik az új autót, de gyártónkként és kategóriánkként vannak eltérések, azaz tényleg vannak olyanok, ahol 10 év felett jön el az első tulajdonos váltás. Japánról korábban azt olvastam, hogy ott tipikusan 8 évenként cserélik az autót. Németországról fogalmam sincs.
A céges autók mennek németeknél kb. három évente, mert lízingelve vannak. És akad köztük, amelyik ennyi idő alatt gtk.
-
Cassi
őstag
Ma éppen nagyot zakózott a TSLA, eddig 12%-ot, a 2. negyedéves eredmények miatt. Trump is belengetett egy 100%-os vagy még magasabb vámot a mexikói autógyárakra. Nagy élvezet lehet mostanában autógyártást szervezni, nem csodálom, hogy Elon nem bírja ki drogok nélkül.
-
Mr K
őstag
Lehet. Nehéz pontos adatokat találni. USÁ-ban minden autót figyelembe véve állítólag 6,5 év után cserélik az új autót, de gyártónkként és kategóriánkként vannak eltérések, azaz tényleg vannak olyanok, ahol 10 év felett jön el az első tulajdonos váltás. Japánról korábban azt olvastam, hogy ott tipikusan 8 évenként cserélik az autót. Németországról fogalmam sincs.
-
Attila0
őstag
-
Alaaf Pi
őstag
-
Vision
veterán
-
Attila0
őstag
-
K82
őstag
Ha már az 1.5 TSI Octavia és az 1.8-as Toyota hibrid szóba került:
Octavia négy éve van a cégnél (magáncélra kiadva mint vezetői autó), a sokéves átlag havi 4e+ km futással ~6,5l/100 km (van benne +/- 0,5l függően attól hónap végén sikerült-e megtankolni vagy sem). Úgy hoz ekkora fogyasztást h naponta ingáznak vele 120 km-t amiből jó 90 km főút alig pár településsel, 20 km szintén főút 110-es határral, a maradék 10 pedig város. Mondhatni ez az ideális üzem, rövid távokat alig megy.
Az én öt évvel öregebb hibrid Aurisom megáll 5l (ebben is megvan a +/-0,5l szórás, de az első év használat után leszoktam a pontos írogatásáról) körül.
Autópálya (Győr - Bp - Győr) 6 liter mínusz egy kevés, az Octavia sem jön ki sokkal jobban, sőt... Az Octavia 1280, az Auris 1410 kg - nem nagy különbség.
Van háromhengeres Fabia és Scala is a flottában: utóbbiak tudnak 4.5l körül, de csak és kizárólag az Octavia útvonalán, város nélkül. Városban már ezek a kis mákdarálók is benyelnek 7-8 litert, autópályán inkább az 5,5-6 liter.
Úgy nézdd ezt a két diagramot h január, messze nem a legjobb a hibridnek a fűtés miatt és a sok autópálya ill. a reggeli araszolás miatt alig tudott a villany dolgozni:

-
Attila0
őstag
-
Alaaf Pi
őstag
A feltételek, amiket soroltam ÉS kapcsolatban állnak. A 10-80% 10 perc alatti töltés 350kW-tal adja a kapacitást, amiből számolva a hatótávot jön a fogyasztás. Szóval de, kell. A 800km WLTP 3b szerinti hatótávval talán megvan az autópálya 500 klímával is.
-
Ribi
nagyúr
Törvényhozók telibeszarják a belefulladást. Ne mond már hogy szerinted legkisebb mértékben is érdekli őket. Pont miattuk vezetik ki a kicsi és kis köbcentis autókat.
-
Vision
veterán
-
Attila0
őstag
Pedig a törvényhozók szerint ha nem akarunk befulladni a saját mocskunkba akkor pont, hogy a magánvásárlóknál lenne egyre "égetőbb" az ICE járműpark EV-re cserélése.
-
Vision
veterán
Mennyi támogatás volt jellemzően 2023-ban a céges elektromos autók vásárlására Európában, amit 2024-re kivezettek?
Merthogy azt írod, hogy az új autók piacát a céges vásárlások határozzák meg...
Lövésem sincs a konkrét értékre, főleg, hogy országonként különbözik. Cégeknél ez kevésbé releváns, ők úgyis lízingelnek. Szerintem főleg a privát vásárlás torpant meg, annak köszönhető a visszaesés.
-
Donki Hóte
veterán
Persze, ez is szóba került korábban. Kivezettek (felfüggesztettek) egy csomó támogatást, ezek után az lett volna a csoda, ha nem lett volna visszaesés. De ez azért messze van az összeomlástól.
Európában a flottások tartják fenn az újautó piacot, ott pedig 3-5-év a csereperiódus.
#654Hi!King
Hja, nyilván. De azt írtam korábban, hogy én nem vagyok reprezentatív felhasználó, meg hát nyilván adaptálódnék én is hozzá. Eztán csak 130-cal mennék, és kész.Mennyi támogatás volt jellemzően 2023-ban a céges elektromos autók vásárlására Európában, amit 2024-re kivezettek?
Merthogy azt írod, hogy az új autók piacát a céges vásárlások határozzák meg...
-
törölt tag
"az első tulajok 8-12 év után szokták lecserélni az autóikat.."
Ez biztosan nincs így. Eleve az új autók nagy része céges autó.
-
törölt tag
> Európában is zuhannak az eladásaik 2024ben.
Tesla, EU
2023. június: 35 863
2024. június: 33 680Kemény 6%-os "zuhanás". Rövidesen folytatódhat a lassú emelkedés. Sokat segítene, ha Elon olyan fejlesztésekkel is foglalkozna, ami az európai igényeknek felel meg, de hát most a robotaxis agymenés van napirenden. De továbbra is úszik a lóvéban, a személyes vagyona kb. megegyezik a német autógyártók teljes piaci kapitalizációjával.
A teljes évet nézd. Mellesleg nemrég még teljesen komolyan beszéltek az évi 50%-os emelkedésről.
Elon vagyona ebből a szempontból irreleváns, csak azt a pénzt tudja elkölteni fejlesztésre, amit megkeres az autó eladásokkal.
-
törölt tag
Ebbe a témába most beleástam magam belső céges verseny kapcsán, ahol a 800km hatótáv WLTP 3b szerint, 10-80% töltés 350kW-os töltéssel 10 perc, és nulla felár egy ICE-hez képest Golf méretben a cél. Amire jutottam: 1400kg-nál nem nagyon lehet nehezebb, 1,40x1,80 homlokfelület 80%-os tényleges felülettel, a 350kW töltést a teljes 10 perc alatt bírni kell, és a fogyasztás 9kWh alatt kell legyen. Elég komoly kihívás bármelyik is külön-külön, de így együtt ez lenne a kompromisszummentes helyettesítő termék kb.
Nem kell 9KWh alatti fogyasztás, simán nagyobb energiasűrűség és ezáltal nagyobb kapacitás kell.
A 800 kilométeres elvárt hatótáv egyébként teljesen felesleges. -
Vision
veterán
Nézd, én tegnap éjjel jöttem haza a Balaton-felvidékről, M7 150 telibe. De ez alapján amúgy mondanád azt, hogy nyáron az M7-esen lehet 150-nel közlekedni? Nyilván nem, mert éjjel, amikor csak az ilyen dilók közlekednek, mint te, vagy én, akkor oké, de abban az időszakban, amikor normális emberek (az átlag) megy, akkor az átlagod 80-110-között lesz, már ha nem lépésben halad a forgalom.
Ausztria, Németország dettó.
-
Attila0
őstag
-
Vision
veterán
A topiknyitó cikk nem a 2023-as eladásokról szól, hanem arról, hogy 2024-ben hogyan alakultak az elektromos autó eladások.
Szóval köszönjük az infót, hogy a 2023-as év nagyon jó volt a Teslának, de 2024 első félévében az USA-ban 9%-al, Európában 13%-al estek vissza az eladásaik [link]
(És mielőtt írnád, hogy Kínában meg nőtt, ott sem nőtt!!!)
Persze, ez is szóba került korábban. Kivezettek (felfüggesztettek) egy csomó támogatást, ezek után az lett volna a csoda, ha nem lett volna visszaesés. De ez azért messze van az összeomlástól.
Európában a flottások tartják fenn az újautó piacot, ott pedig 3-5-év a csereperiódus.
#654Hi!King
Hja, nyilván. De azt írtam korábban, hogy én nem vagyok reprezentatív felhasználó, meg hát nyilván adaptálódnék én is hozzá. Eztán csak 130-cal mennék, és kész. -
Attila0
őstag
Hol, Németországban? Mert ha igen akkor a pár évtizeddel korábbihoz képest tényleg lejjebb ment az életszínvonaluk.
-
Mr K
őstag
"aki képes új autót venni, az rendszerint már a garancia lejártát követően lecseréli"
Akkor nagyon hosszúak lehetnek a garanciaidők, mert gyors netes keresés szerint az első tulajok 8-12 év után szokták lecserélni az autóikat... -
Donki Hóte
veterán
Azt mutatja, hogy a Tesla nagyon nagy szeletet tesz ki az EV piacból, és emellett viszonylag kevés modelljük van.
Nem az EV modellek közül volt a legnépszerűbb, hanem az összes eladott autó közül. Ez tényleg megdöbbentő: [link]
Tehát továbbra is másodlagos autónak alkalmas.
Erről már beszéltünk korábban, nem akarom újból kezdeni. Átlag autóhasználónak ez bőven elég lehet, ha az infra is le tudja követni. Szokj hozzá, hogy ennél nagyobb akkuk nem lesznek tömegmodellekben, erre mérget vennék.
...nem véletlenül van sok alsó-közép, jó ár-érték arányú autó is Ausztriában, Németországban.
Hát, azért messze nem ezek a legnépszerűbbek. Most találtam pár statot ezzel kapcsolatban: [link] [link] [link]
Ez pedig külön érdekes: Looking at specific models the Skoda Octavia is the best seller rising 52.6% in year-on-year volume, followed by the Tesla Model Y up 38.6%.
#622Hi!King
Falu és falu között is van különbség. Ami prosperáló környéken van, ott lesz tk is, mert nő a lakosságszám. Ami lecsoffadt részen van, azon az autó birtoklása sem segít, mert nincs munka a közelben.A topiknyitó cikk nem a 2023-as eladásokról szól, hanem arról, hogy 2024-ben hogyan alakultak az elektromos autó eladások.
Szóval köszönjük az infót, hogy a 2023-as év nagyon jó volt a Teslának, de 2024 első félévében az USA-ban 9%-al, Európában 13%-al estek vissza az eladásaik [link]
(És mielőtt írnád, hogy Kínában meg nőtt, ott sem nőtt!!!)
-
Cassi
őstag
> Európában is zuhannak az eladásaik 2024ben.
Tesla, EU
2023. június: 35 863
2024. június: 33 680Kemény 6%-os "zuhanás". Rövidesen folytatódhat a lassú emelkedés. Sokat segítene, ha Elon olyan fejlesztésekkel is foglalkozna, ami az európai igényeknek felel meg, de hát most a robotaxis agymenés van napirenden. De továbbra is úszik a lóvéban, a személyes vagyona kb. megegyezik a német autógyártók teljes piaci kapitalizációjával.
-
Alaaf Pi
őstag
Ebbe a témába most beleástam magam belső céges verseny kapcsán, ahol a 800km hatótáv WLTP 3b szerint, 10-80% töltés 350kW-os töltéssel 10 perc, és nulla felár egy ICE-hez képest Golf méretben a cél. Amire jutottam: 1400kg-nál nem nagyon lehet nehezebb, 1,40x1,80 homlokfelület 80%-os tényleges felülettel, a 350kW töltést a teljes 10 perc alatt bírni kell, és a fogyasztás 9kWh alatt kell legyen. Elég komoly kihívás bármelyik is külön-külön, de így együtt ez lenne a kompromisszummentes helyettesítő termék kb.
-
Vision
veterán
-
Alaaf Pi
őstag
Nagyjából ez a közmegegyezés. De előbb-utóbb kifutnak ezek az autók is, legalábbis az EU piacról. És nyilván az lesz, hogy (bel)városokból ki lesznek szorítva záros időn belül.
#632Attila0
Mi? Hogy pályán gyakrabban meg kell állnod, mint eddig? Hagyjuk már...
Ennyi erővel az is személyi szabadság korlátozása, hogy az én dízelem csak 600 Km-t megy el 1 tankkal, miközben egy Passat 1000-t. Szemetek!
Milyen dízeled van? 21 éves benzinessel tudtam 630 felett menni úgy, hogy nem világított még a szint jelzés.
-
Alaaf Pi
őstag
Most mentem 1200km-et ebből 800-at "egyhuzamban", egyáltalán nem tolva másokat, de nem tudtam folyamatosan haladni, dugó, útépítés, hátulról gyorsabb, Elefantenrennen stb. volt a teríték. Elég sokat rohangáltam korábban is nyugaton, s folyamatosan kellett lassítani nem autópályán, is, de ott is, mert utolértem mást, vagy kanyarodni kellett, ami nem 100-ra volt méretezve ív, vagy bármi más volt. Tempomat már nem is használok, mert felesleges.
-
Attila0
őstag
-
törölt tag
Csak annyit jelent, hogy nem mindenki vesz állandóan új autót Németországban sem.
-
Attila0
őstag
Ez szintén nem jelent semmit, mert aki képes új autót venni, az rendszerint már a garancia lejártát követően lecseréli. Tehát egy 10 éves autó már a németeknél is minimum. a második tulajdonosát szolgálja.
-
törölt tag
Biztosan, de azért a magyarországi személyautók átlagéletkora mégis 15 év.
De még a Németországban is 10. -
Attila0
őstag
"Milyen autód van, és milyen távokra mész vele?"
Itt most nem pont az én autóhasználati profilom a lényeg, mert szerintem bőven van olyan aki megtett távolságok tekintetében egy átlagon felüli autóhasználó.
De hogy a kérdésedre is válaszoljak, jelenleg nincs autóm. De ha lehetne, akkor valami sima hibridet választanék.
-
Attila0
őstag
"Oké, de az csak az új autók eladására vonatkozik. Használt autók továbbra is maradnak, bőven a 40es években is."
Oké, csak azt nem veszitek számításban, hogy 2035 után is lesznek olyanok, akik kizárólag szalonautóba hajlandók csak beülni
-
törölt tag
Meglehetősen könnyen ki lehet számolni hogy mekkora akku és milyen átlagos töltési teljesítmény kellene ahhoz, hogy kompromisszum nélkül le tudd fedni a jelenleg használati profilod. Milyen autód van, és milyen távokra mész vele?
-
törölt tag
Oké, de az csak az új autók eladására vonatkozik. Használt autók továbbra is maradnak, bőven a 40es években is.
Ráadásul ez a 35ös határidő sem fix, nem véletlenül beszélnek a szintetikus üzemanyagokról. -
Attila0
őstag
Nagyjából ez a közmegegyezés. De előbb-utóbb kifutnak ezek az autók is, legalábbis az EU piacról. És nyilván az lesz, hogy (bel)városokból ki lesznek szorítva záros időn belül.
#632Attila0
Ennyi erővel az is személyi szabadság korlátozása, hogy az én dízelem csak 600 Km-t megy el 1 tankkal, miközben egy Passat 1000-t. Szemetek!
"Mi? Hogy pályán gyakrabban meg kell állnod, mint eddig? Hagyjuk már.
"Miért, ha pl. időre kell menned valahova? Tudom, akkor indulj korábban! ebben igazad is lenne, de sajnos ez sem mindig opció.
-
Attila0
őstag
"Amúgy odébb van még a kivezetés is. Addig sok minden változik még, infrastruktúra és technológia is."
Szerintem ebből a szempontból 2035-ig már nem olyan sok az a 9 év.
-
Vision
veterán
#632Attila0
-
Attila0
őstag
Erre az adaptálódásra én sem fogadnék nagy tételben. Ugyanis ez már tényleg a személyi szabadság nagyfokú korlátozása lenne.
-
törölt tag
Például használják az ICE autókat amíg gurulnak.
Amúgy odébb van még a kivezetés is. Addig sok minden változik még, infrastruktúra és technológia is. -
Vision
veterán
Eleve nem is biztos, hogy ezek a problémák megoldódnak, csak reménykedünk, hogy igen, ha nem, akkor simán lehet, hogy a szintetikus üzemanyagok fognak elterjedni.
Vagy az emberek adaptálódnak. Mi mást tehetnének, ha az ICE modelleket kivezetik? -
Vision
veterán
Azt írtam, hogy mivel a Teslának nagy a súlya az EV autók között..
Hja, oké, csak azt hittem, hogy elsőre az EV-kre gondoltál, nem a teljes piacra.
De ez csalóka, mert ICE-ből sokkal több modell van, sokkal többfelé oszlanak el az eladások.
Annak is hatalmas marketing értéke van, ha a tied a legkeresettebb modell a piacon. Ez nem véletlen, és nem lehet csak úgy lesöpörni az asztalról.
Van olyan réteg, akinek jó, de a növekedés megtorpanása épp azt mutatja, hogy ez a réteg alaposan felül lett becsülve.
Szerintem ez egy komplex kérdés, és nem független a gazdasági helyzettől, az infrától, meg milliónyi körülménytől. Az early adopterek nyilván bevásároltak, de ha jön egy újabb támogatási kör, akkor simán lehet dinamikus felfutás. Közben a technológia is fejlődik.
Ezeken a listákon is jópár alsó-középkategóriás van...
Hát jó, csak érted, ha az első 20-ba alig fér be ilyen, az azért beszédes. Mármint persze, a Corsa nem top modell, de aki kisautót akar venni, annak nem nagyon van már más opciója. A Fiat500 kifejezetten imidzs autó.
-
törölt tag
-
Vision
veterán
Ott nem is a Tesla volt a legnépszerűbb, csak a 8. Nem (csak) a német piac húzta fel az eladásokat.
Teljes 2023 Model Y sales: 254822, ebből német piac: 45818.
-
törölt tag
Azt mutatja, hogy a Tesla nagyon nagy szeletet tesz ki az EV piacból, és emellett viszonylag kevés modelljük van.
Nem az EV modellek közül volt a legnépszerűbb, hanem az összes eladott autó közül. Ez tényleg megdöbbentő: [link]
Erről már beszéltünk korábban, nem akarom újból kezdeni. Átlag autóhasználónak ez bőven elég lehet, ha az infra is le tudja követni. Szokj hozzá, hogy ennél nagyobb akkuk nem lesznek tömegmodellekben, erre mérget vennék.
...nem véletlenül van sok alsó-közép, jó ár-érték arányú autó is Ausztriában, Németországban.
Hát, azért messze nem ezek a legnépszerűbbek. Most találtam pár statot ezzel kapcsolatban: [link] [link] [link]
Ez pedig külön érdekes: Looking at specific models the Skoda Octavia is the best seller rising 52.6% in year-on-year volume, followed by the Tesla Model Y up 38.6%.
#622Hi!King
Falu és falu között is van különbség. Ami prosperáló környéken van, ott lesz tk is, mert nő a lakosságszám. Ami lecsoffadt részen van, azon az autó birtoklása sem segít, mert nincs munka a közelben.Nagyon "megdöbbentő", hogy egy agyontámogatott modellből sokat adnak el.
A német piacon januártól nincs támogatás EVre, be is szakadtak a Tesla eladások.
-
Vision
veterán
#622Hi!King
Falu és falu között is van különbség. Ami prosperáló környéken van, ott lesz tk is, mert nő a lakosságszám. Ami lecsoffadt részen van, azon az autó birtoklása sem segít, mert nincs munka a közelben. -
Rive
veterán
Falvakban csak kevésbé látványos a jelenség, de attól létezik... Napi ötven-száz kilométert utazni fizetős munkáért teljesen benne van a pakliban, lényegében mindenhol Magyarországon.
Saját autó nélkül ebből átlag falusi TK szintjén marad az elköltözés.
-
Vision
veterán
Emlékszem, hogy amikor gyerek voltam a 90-es években az utcában tized annyi autó volt, mint most. A konjunktúra miatt nőtt az életszínvonal, egyszerűbbé vált a saját autó tartása.
Az életszinvonal emelkedése meg részben annak is volt köszönhető, hogy az agglomerációból az autósulás következtében könnyen elérhetővé váltak nem csak helyi munkahelyek.
Az emberek meg azért mentek az agglomerációba városi panel helyett, mert onnan is elérhető volt a városbeli jobban fizető munka.
Ennek megfelelően persze a sejtett/javasolt/remélt viszaautósulás messze nem csak a saját autó hiányát fogja jelenteni.
Hát, itt most nem Bp és agglóról beszéltem, hanem bőven falvakról. A tk amúgy ott mindig is megoldott volt, egyszerűen jobban nőttek a fizetések, mint az árak.
-
Rive
veterán
Emlékszem, hogy amikor gyerek voltam a 90-es években az utcában tized annyi autó volt, mint most. A konjunktúra miatt nőtt az életszínvonal, egyszerűbbé vált a saját autó tartása.
Az életszinvonal emelkedése meg részben annak is volt köszönhető, hogy az agglomerációból az autósulás következtében könnyen elérhetővé váltak nem csak helyi munkahelyek.
Az emberek meg azért mentek az agglomerációba városi panel helyett, mert onnan is elérhető volt a városbeli jobban fizető munka.
Ennek megfelelően persze a sejtett/javasolt/remélt viszaautósulás messze nem csak a saját autó hiányát fogja jelenteni.
-
Vision
veterán
Ja, egy-két anekdotikus példát lehet hozni, de a várva várt villanyautó forradalom közben meg nem történt meg. Mert az a 600 km csak papiron mutat jól.
Az, hogy a Model Y volt EU legnépszerűbb modellje, az elég beszédes. Nyilván nem arról van szó, hogy holnaptól csak villanyverdák lesznek, de a trend egyértelmű. A 600 Km nyilván egy katalógus érték, pályán jóval kevesebb, tipikus elővárosi-városi használatban meg reális.Pontosan erről beszéltem, hogy arra számítottak, hogy majd az elején támogatják, aztán megérik a piac, és a támogatások nélkül is gyorsulva tud növekedni az eladás. Hát nem ez történt.
Az érettségtől még elég messze vagyunk. A támogatásokat is pénzügyi okokból skálázták le, nem azért, mert bármilyen modellezés alapján már indokolt lett volna.
Egyébként amellett, hogy nincs rá tömeges piaci igény a korlátai miatt..
Ez országonként eltér. Nyugaton részben mások az okok, mint a csóró keleten.Ugye itt benne van ebben a parkolás ingyenessé tétele az EV-k számára, meg az is, hogy használt autót könnyű felmutatni egy ilyen támogatáshoz
Az ingyenességet nyilván ki fogják vezetni, ez csak addig működik, amíg a penetrációja el nem ér egy bizonyos szintet. Pécsett például már nincs ingyen parkolás EV-vel.A roncsautó dolog sem mindenhol él.
-
törölt tag
-
törölt tag
-
Alaaf Pi
őstag
-
sh4d0w
félisten
"Viccet félretéve, azt is évtizedek óta mondogatják, hogy a saját ingatlannál jobb, kifizetődőbb a bérelt ingatlan."
Ez akkor lenne igaz, ha a bérleti díj töredéke lenne egy lakáshitel törlesztőrészletének – ez Magyarországon nagyon nem így van. Józan paraszti ésszel is könnyen belátható, hogy hosszú távon bérelni valamit nem lehet olcsóbb, mint tulajdonolni, mert akkor a bérbeadónak negatív nyeresége lenne.
Azert a tulajdonlasnal szamold be a szinten tartas koltsegeit is, akkor lesz pariban a berlemennyel.
-
btprg
senior tag
Vissza fog szorulni a saját autó tartása
Sokan inkább a feleségről mondanak le (minek saját feleség, ha van másnak
), mint a saját autóról
Viccet félretéve, azt is évtizedek óta mondogatják, hogy a saját ingatlannál jobb, kifizetődőbb a bérelt ingatlan. Ennek ellenére Magyarországon a családok 90 %-a saját tulajdonú ingatlanban él.
"Viccet félretéve, azt is évtizedek óta mondogatják, hogy a saját ingatlannál jobb, kifizetődőbb a bérelt ingatlan."
Ez akkor lenne igaz, ha a bérleti díj töredéke lenne egy lakáshitel törlesztőrészletének – ez Magyarországon nagyon nem így van. Józan paraszti ésszel is könnyen belátható, hogy hosszú távon bérelni valamit nem lehet olcsóbb, mint tulajdonolni, mert akkor a bérbeadónak negatív nyeresége lenne.
-
Donki Hóte
veterán
"Vissza fog szorulni a saját autó tartása."
Hasonlóképpen gondolom. Sajnos rengeteg helyen nehezedik emiatt az élet (Ami nem BP), az elégtelen tömegközlekedés miatt. Jó lenne valóban "előre menni, nem hátra" ami azt jelenti (nekem), hogy jó lenne több időt tölteni a családdal, kevesebbet a munkával (munkábajárással), valamint jó lenne, ha több maradna a fizetésből "kötelező" költségek után...
Vissza fog szorulni a saját autó tartása
Sokan inkább a feleségről mondanak le (minek saját feleség, ha van másnak
), mint a saját autóról
Viccet félretéve, azt is évtizedek óta mondogatják, hogy a saját ingatlannál jobb, kifizetődőbb a bérelt ingatlan. Ennek ellenére Magyarországon a családok 90 %-a saját tulajdonú ingatlanban él.
-
törölt tag
Gyakorlatilag soha nem mész változatlan sebességgel autópályán sem. Lassítasz, gyorsítasz, olyankor pedig a hibrid rengeteget jelent.
Teljesen biztos hogy egy Corolla hibrid átlagban kevesebbet eszik mint egy hasonló teljesítményű turbós benzines, és azt nem is lehet kívülről tölteni.
-
törölt tag
Nagyon jó vita, csak nem értem mi értelme van
Az M5-ös BMW az arról szól, hogy leszarsz mindent, de főképp a környezetet, és mutogatod a hatalmas arcodat ami be se fér az ajtón, meg hogy milyen jól megy. Az hogy a marketing bullshit már itt is próbálja a környezetbarátságot nyomatni, egy álszent pofátlanság. (Amúgy én se hiszem el, hogy annyival jobb lenne a hibrid rendszer hatásfoka, hogy +20 százalék tömeg mellett kisebb lesz a fogyasztás, nem mintha az előzőek alapján bármi gyakorlati jelentősége lenne ezeknél a fogyasztásnak.)Ez nem hit kérdése, ezek tények.
A BMW sem teheti meg, hogy teljesen figyelmen kívül hagyja a globális folyamatokat, és a különféle flottaemissziós szabályozásokat.
-
Alaaf Pi
őstag
-
btprg
senior tag
Nagyon jó vita, csak nem értem mi értelme van
Az M5-ös BMW az arról szól, hogy leszarsz mindent, de főképp a környezetet, és mutogatod a hatalmas arcodat ami be se fér az ajtón, meg hogy milyen jól megy. Az hogy a marketing bullshit már itt is próbálja a környezetbarátságot nyomatni, egy álszent pofátlanság. (Amúgy én se hiszem el, hogy annyival jobb lenne a hibrid rendszer hatásfoka, hogy +20 százalék tömeg mellett kisebb lesz a fogyasztás, nem mintha az előzőek alapján bármi gyakorlati jelentősége lenne ezeknél a fogyasztásnak.) -
CoolMan
MODERÁTOR
Szerintem meg ennél mélyebben ne menjetek bele egymás piszkálásába! Köszönöm!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
Mobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- Még két évnyi memóriaparát jósol az AMD globális alelnöke
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Horgász topik
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- Jövedelem
- Nem szereti a Linuxot az NVIDIA RTX Spark
- Forza sorozat (Horizon/Motorsport)
- One mobilszolgáltatások
- Kirúgással fenyegeti mérnökeit az Intel vezére
- További aktív témák...
- EliteBook 640 G11 14" FHD+ IPS Ultra 5 135U 16GB 512GB NVMe IR kam gar
- Gamer számítógép / i5-7500 / GTX 1660 6GB / 16GB RAM
- X1 Yoga Gen6 14" 4K+ IPS érintő i7-1165G7 16GB 256GB NVMe aktív toll ujjlolv IR kam gar
- EliteBook 8 G1i 14" FHD+ IPS Ultra 5 225U 16GB 512GB NVMe ujjlolv IR kam gar
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! I5 9600KF / RTX 2070 / 16GB DDR4 / 500GB SSD
- AKCIÓ! Asrock Z790 i9 13900K 64GB DDR5 1TB SSD RTX4080 16GB Aerocool P500B Digi ARGB ADATA 850W
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! Ryzen 5 5600XT / RTX 5060 / 16GB DDR4 / 1TB SSD!
- AKCIÓ! MSI X570 R7 5700X 32GB DDR4 512GB SSD RTX 4060 Ti 16GB Zalman S2 TG ADATA 650W
- Apple iPhone 14 128GB Starlight Használt 100% akkumulátorral
- Samsung 990 EVO 2TB M.2 NVMe SSD
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest
Cég: aiMotive Kft.
Város: Budapest

Az M5-ös BMW az arról szól, hogy leszarsz mindent, de főképp a környezetet, és mutogatod a hatalmas arcodat ami be se fér az ajtón, meg hogy milyen jól megy. Az hogy a marketing bullshit már itt is próbálja a környezetbarátságot nyomatni, egy álszent pofátlanság. (Amúgy én se hiszem el, hogy annyival jobb lenne a hibrid rendszer hatásfoka, hogy +20 százalék tömeg mellett kisebb lesz a fogyasztás, nem mintha az előzőek alapján bármi gyakorlati jelentősége lenne ezeknél a fogyasztásnak.)