- iPhone topik
- Mobil flották
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Huami Amazfit Bip okosóra
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Ford SYNC 3 infotainment rendszer teszt
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Samsung Galaxy S24 - nos, Exynos
Új hozzászólás Aktív témák
-
04ahgy
nagyúr
válasz
mr_ricsi #5522 üzenetére
"Csatornánként 2 (ill. Opteronnál 3) DDR3-1333 modul használatakor a Vddio fesz leesik a megengedett szint alá."
Mégis csak leesik valamitől. Mitől, ha nem a nagyobb terheléstől?
"A problémára a hivatalos megoldás nem az NB fesz emelése, hanem a freki csökkentése DDR3-1066-ra."
Mégis használ a CPU_NB VID emelése... Hiszen így a magasabb feszből nem eseik az emeléssel arányosan több, így a VDDIO a megengedett érték felett marad.
OK, a Denebes dolgot javították. Mi a helyzet a Bloomfield-nél? 24GB RAM esetén minden gyári értékre beállított BIOS esetén fagy, QPI/VTT feszültség emelésnél meg stabil. Nem egy, nem azonos márkájú lapban. Nem mixelt modulokkal. Nincs tuning.
Mi a helyzet a P45 MCH esetén? 1600MHz FSB, 1333MHz DDR3-ból 4db 2GB-os, kétoldalas, ráadásul alacsonyabb időzítésű fajta. Nincs tuning. Miért nem stabil MCH feszültség (memóriavezérlő) emelése nélkül?
HGyu
-
04ahgy
nagyúr
válasz
mr_ricsi #5520 üzenetére
Ez egyébként objektív tény, nem tudom, miért kérdőjelezed meg. Vagy mivel indoklod, hogy 4 modul esetén Denebnél CPU_NB feszültség emelés, Bloomfield esetén meg mondjuk 6db 4GB-os kétoldalas (habár ez a maximum, amit lekezel) modul használata esetén miért kell a QPI/VTT-t emelni?
P35/P45 esetén 4 db kétoldalas modul esetén miért kell MCH feszültséget emelni?A válasz az, hogy azért, mert magasabb terhelés nyomja a memóriavezérlő vállát. És logikus következmény, hogy tuning esetén egy ilyen rendszer hamarabb kerül instabilitási határra, vagy több féle RAM modul "mixelése" esetén egy esetleges kompatibilitási probléma, szinté instabil működést eredményező tényező hamarabb jelentkezik.
HGyu
-
oszili
csendes tag
válasz
mr_ricsi #5518 üzenetére
Igen pontosan erre gondolok, hogy a meglevõ 2X1 giga KIT+ a leendõ 2X2 giga KIT megy-e dualban. Ezzel kapcsolatban valahol azt olvastam, hogy ha mind a 4 memóriafoglalat foglalt az eléggé megterheli a memória vezérlõt ezért nem szerencsés "megtömni" a foglalatokat, -bár 16 giga, amit a lap elbír és a 6 giga között még van különbség-
-
oszili
csendes tag
válasz
mr_ricsi #5516 üzenetére
Jelenleg win7 X86 Ultimate van fenn, de szeretném az X64 verziót feltolni. Ehhez meg kell ugye legalább 4 giga ram a "normális" müködéshez. Azért voltam dilemmában, mert nem szeretném "kidobni" a jelenlegi 2 giga ramot, hanem tenni mellé még egy párt, azaz 2X2 gigát.
Gondolom ezzel együtt megy dualban a 4 modul, bár tudom nem a legszerencsésebb az ilyen kiosztás -
Aprósólyom
addikt
válasz
mr_ricsi #5493 üzenetére
Remélem a memória sebesség csökkenésre gondoltál, mert én azt írtam, nem procit. Mára lehet változott a helyzet, ezt őszintén szólva nem nagyon méregettem. Ellenben én csak úgy olvastam róla anno, hogy mennyire jó lesz. Hogy elméletben duplázódik a sebesség, a gyakorlatban meg puff. Akkor még sokszor a SD ramok gyorsabbak voltak az első DDR-eknél is. Szóval ezekkel a memóriákkal a szememben sosem villantottak nagyot.
Ma még egy átlagos gép memóriakezelése még mindig kb 5000-7000MB/sec. Persze vannak ennél jóval gyorsabbak is, de egyszerűen megrekedtünk ezen a szinten. Alig van fejlődés.
-
elfelejtette
veterán
válasz
mr_ricsi #5353 üzenetére
Jaja, vágom a témát!
Gondoltam, hogy az új procik már támogatják, csak én kis buta azt hittem, hogy ha már ilyen korrekten megoldották az új procik támogatását, még a legújabb AthlonII-es szériát is, akkor legalább szép piros betűkkel odabiggyesztik a leíráshoz, hogy Phenom procikkal a DDR2-1066MHz is támogatott...
(Bezzeg az AMD770/SB600 chipes ASUS M3A még az AM2+ PhenomII procik közül is csak az X3 715-öt ismeri, csak éppen azt meg nem is lehet kapni!) -
-v-
addikt
válasz
mr_ricsi #5295 üzenetére
Amúgy ezt, hogy csak phenom-ok esetében tiltódik le a feszállítás, ki lehet iktatni valahogy a biosból?
Vannak ilyen modbios-os forumok, ott van csomó request, és ahogy néztem csomó bios-t megcsinálnak... szóval ha beírok, hogy valaki tegye már bele ezt a feszállítást, akkor van esély rá, hogy megcsinálják? (persze ha egyáltalán lehetséges ilyen).
Én nem túl sokat értek ehhez, modbin-el megnyitottam ezt a bios-t, és a cpu voltage control nem hidden, szóval elvileg ja benne van, az hogy phenom alatt miért nem látszik, az már meghaladja az én tudásomat.
Szóval a két kérdés, h lehetséges-e egyáltalán ezt kiiktatni, és ha igen, akkor érdemes-e írnom egy ilyen modbios forumba -
ricsy888
senior tag
válasz
mr_ricsi #5308 üzenetére
Beszereztem a pci-s kártyát, 500-ért adtak egyet.Mielőtt betettem volna a kártyát,kipróbáltam ezt a procis dolgot amit írtál, de hát erre sem reagált semmit. Felpörögtek a ventik és a lap meg se nyikkant. (nem csipogott)
Ugyan így a PCI-s vga-val is. Semmit nem ismer fel a lap.
Végleg behalt.
Azért köszönöm a segítséget! -
ricsy888
senior tag
válasz
mr_ricsi #5306 üzenetére
Meglátom, hogy tudok-e szerezni. Van itt egy a városba ilyen használt gépekkel foglalkozó üzlet, lehet tudnak egyet adni.(vagy az itteni apró)
Viszont szvsz semmilyn eszközt nem ismer fel a lap, semmire sem reagál, próbáltam az integrált vga-val is, minden eszközt lehúztam róla, de semmi.
Remélem ez a pci-s kártya bejön. -
ricsy888
senior tag
-
mr_ricsi
veterán
válasz
mr_ricsi #5150 üzenetére
"Az MA69VM-S2 F9M, MA69G-S3H F7M és az MA69GM-S2 F6M mod biosok támogatják a Deneb procikat, tehát elméletileg menniük kellene ezekben az alaplapokban.
(Ha valaki próbálta, jelezzen vissza.)"Az MA69VM-S2 F9M-mel próbáltam, és ugyan "AMD processor modell unknown"-nak írja a bios, de azért működik.
Windowsos CPU-Z kép itt:[link]
-
Kikkó
csendes tag
válasz
mr_ricsi #5248 üzenetére
Átfutottam a bios help topicot, a lap lecsupaszítva sem indult meg, floppyhoz nem nyúlt.
Minden reményem a giga tech support, igyekeztem pontos leírást adni a helyzetrôl és a hatástalan próbálkozásokról.A partíció lementés nem az xpress recovery 2 boot CD?
Ha biosból lehet visszaállítani, akkor törhetem össze a Hiren`s CD-t... -
Kikkó
csendes tag
-
-
mr_ricsi
veterán
-
diablo1984
veterán
válasz
mr_ricsi #5079 üzenetére
nem fikáztalak, csak nekem alapból 4 modulnál kínlódott, nesa tanácsára 127le lőttem a ramokat és azóta semmi gondom! visszább nem próbáltam még, hogy megy-e, nem hazárdíroztam....
mimár, van f8 bios? én még az f6nál fagytam le, mióta?
mod2: a giga oldalán sincs ilyen....
-
nesa
veterán
válasz
mr_ricsi #5074 üzenetére
Mikor kibontod barmelyik GEIL dobozat rogton a kezedbe akad 1 papir ami felhivja a figyelmedet ara hogy SPD uzemodban fog indulni es amenyiben az alaplapod megfelel a parametereknek kezzel kell a biosba bealitani,mivel sok hulladek lapban else indulna CL4 be PL 1,8v .
CL 5 hoz eleg neki az 1,8v, CL4 hez viszont 1,9-2,0v is szukseges lehet(ezert ajanlanak 2,1v) KITT tol fugg viszont ami nekem van value es ultra kitt a 690G lapomba 4db ment stabilan 1000Mhz-en es mind a value mind az ultra ugyanugy 2,3v / 1050mhz korul volt stabil, e-felett keket dobtak. amugy a 690G-S3H memkezelese a letezo legrosszabb -lassabb amivel eddig talalkoztam.
A TRFC bealitasra meg eleg nyugos a 690G .
-
gyiku
nagyúr
válasz
mr_ricsi #5065 üzenetére
[ DIMM1: GeIL CL4-4-4DDR2-800 ]
Memória modul tulajdonságai:
Modul neve GeIL CL4-4-4DDR2-800
Sorozatszám 00000001h (16777216)
Gyártás ideje 10. hét / 2008
Modul mérete 1 GB (2 ranks, 4 banks)
Modul típusa Unbuffered DIMM
Memória típusa DDR2 SDRAM
Memória sebessége DDR2-800 (400 MHz)
Modul szélessége 64 bit
Modul feszültsége SSTL 1.8
Hibafelismerési módszer Nincs
Frissítési gyakoriság Csökkentett (7.8 us), Self-RefreshMemória időzítések:
@ 400 MHz 5-5-5-15 (CL-RCD-RP-RAS) / 23-42-3-6-3-3 (RC-RFC-RRD-WR-WTR-RTP)
@ 333 MHz 4-5-5-13 (CL-RCD-RP-RAS) / 19-35-3-5-3-3 (RC-RFC-RRD-WR-WTR-RTP)
@ 266 MHz 3-4-4-10 (CL-RCD-RP-RAS) / 16-28-2-4-2-2 (RC-RFC-RRD-WR-WTR-RTP)Memória modul gyártó:
Cégnév GeIL USA
Termék információ http://www.geilusa.com/products[ DIMM2: GeIL CL4-4-4DDR2-800 ]
Memória modul tulajdonságai:
Modul neve GeIL CL4-4-4DDR2-800
Sorozatszám 00000001h (16777216)
Gyártás ideje 10. hét / 2008
Modul mérete 1 GB (2 ranks, 4 banks)
Modul típusa Unbuffered DIMM
Memória típusa DDR2 SDRAM
Memória sebessége DDR2-800 (400 MHz)
Modul szélessége 64 bit
Modul feszültsége SSTL 1.8
Hibafelismerési módszer Nincs
Frissítési gyakoriság Csökkentett (7.8 us), Self-RefreshMemória időzítések:
@ 400 MHz 5-5-5-15 (CL-RCD-RP-RAS) / 23-42-3-6-3-3 (RC-RFC-RRD-WR-WTR-RTP)
@ 333 MHz 4-5-5-13 (CL-RCD-RP-RAS) / 19-35-3-5-3-3 (RC-RFC-RRD-WR-WTR-RTP)
@ 266 MHz 3-4-4-10 (CL-RCD-RP-RAS) / 16-28-2-4-2-2 (RC-RFC-RRD-WR-WTR-RTP)Memória modul gyártó:
Cégnév GeIL USA
Termék információ http://www.geilusa.com/productsMemória időzítések:
CAS Latency (CL) 5T
RAS To CAS Delay (tRCD) 5T
RAS Precharge (tRP) 5T
RAS Active Time (tRAS) 15T
Row Cycle Time (tRC) 24T
Command Rate (CR) 2T
RAS To RAS Delay (tRRD) 3T
Write Recovery Time (tWR) 6T
Write To Read Delay (tWTR) 3T
Read To Precharge Delay (tRTP) 4T
Four Activate Window Delay (tFAW) 14T
Refresh Period (tREF) 7.8 us
DRAM Drive Strength 1.0x
DRAM Data Drive Strength 1.0x
Clock Drive Strength 1.5x
CKE Drive Strength 1.5x
Max Async Latency 6 ns
Idle Cycle Limit 16
Dynamic Idle Cycle Counter Engedélyezve
Read/Write Queue Bypass 8 -
mr_ricsi
veterán
válasz
mr_ricsi #5060 üzenetére
"Elvileg 3 próbából meg tudom határozni, hogy melyiket nem bírja, de nekem a Tcfco a leggyanúsabb."
Már csak a Tcfco for DIMM1 105ns -> 75ns van átállítva, és több mint 2 órája megy fagyi nélkül.
Az Everest SPD fülén megnéztem a memória moduljaim időzítési adatait, és a Lapkakészlet-Memória időzítéseknél pedig leellenőriztem, hogy minden jól van-e beállítva. -
gyiku
nagyúr
válasz
mr_ricsi #5062 üzenetére
nincs most arra keret, hogy elszall a lap. jelenlegi vga-t 2300 mhz-el is kihajtom, hd4850-re megint nincs keret. akkor minek kergessem tulfeszelve mindent 3300 mhz-en? nincs ertelme.
ha tudnal csinalni 1 olyan biost, ami F8, csak van benne ramfeszeles, meg cpufesz (mas kb nem is kell), es menne stabilan, na az lenne nekem az idealis. ezt is csak akkor hasznalnam, ha meglenne a masik vga, csak akkor lenne ertelme.
-
gyiku
nagyúr
válasz
mr_ricsi #5058 üzenetére
nade mit? cmos clear, load optimised, ht 800ra, ram manual 800-ra, 5-5-5-18 2T, fesz 2.1V-re, ennyit allitottam. ezen nem tudom mit lehetne elcseszni.
cpunal volt 1.362 es 1.396 (aszzem), ezek kozt ugralt masodpercenkent. F8al ram 800on 5-5-5-18 1.94V mellett miert stabil? ugyanez modbiossal dobalja a keket, nem vagom miert -
gyiku
nagyúr
válasz
mr_ricsi #5056 üzenetére
az a lol, hogy meg 800on sem, 777 korul
szerintem az lehet a gond, hogy nem allando a feszultseg, amit kapott. everestben ugralt 2.1 es 2.08 kozt. ha procinak is adtam kicsit, ott is ugyanigy. valszeg nem veletlenul szedte ki giga a feszeles opciot, tragya hozza a lap. unlockoltad, respect, de sajna nem megoldas780gm-s2 nel bezzeg mar van feszeles
az is matx.
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Lakáshitel, lakásvásárlás
- iPhone topik
- Mobil flották
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Bluetooth hangszórók
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Napelem
- AMD Navi Radeon™ RX 6xxx sorozat
- Iszonyatos mennyiségű hulladékkal járhat a Windows 10 terméktámogatásának vége
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- További aktív témák...
- Gigabyte B760M Gaming DDR4 / 30 hónap Alza.hu garancia / Beszámítás OK!
- MSI X99A Raider + I7-6800K / Beszámítás OK!
- BESZÁMÍTÁS! 32GB ADATA XPG Lancer RGB 7200MHz DDR5 garanciával hibátlan működéssel
- Gigabyte AORUS B550I PRO AX ITX Rev 1.2 / Beszámítás OK!
- 3 hónapos Asus Rog Strix X670E-F Gaming wifi AkciÓÓ!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 10600KF 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Dixit 4 Eredet (bontatlan, fóliás kártyacsomag)
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RX 9060 XT 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- KÖZEL FÉLÁR! Apple Magic Keyboard, Mouse, Trackpad, Pencil, Smart Magic Keyboard Folio, Watch szíjak
- Xiaomi Redmi Note 14 Pro 5G 256GB 12 hónap garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest