Új hozzászólás Aktív témák
-
diablo1984
veterán
-
-
-
AtHoS
nagyúr
Leghamarabb az új memók másik lapban próbája vagy más memók ebben a lapban próbája adja meg a választ.
Mivel a memók voltak az újak egy relative rendben lévő gépben, így megelőlegeztem ezt memóhibának.
Szerk.: Vidkarit kizárnám, bár ha az integrált adta véletlenül meg magát (de akkor meg azt nem értem, hogy a fenébe adta meg magát, ha ki volt kapcsolva) még lehet lap gond, mivel nem tudjuk, hogy ilyenkor külső karival hajlandó-e elindulni vagy sem. Ha ezt tudnánk, akkor már igen közel lennénk a hiba forrásához.
[Szerkesztve] -
AtHoS
nagyúr
Akkor jöhet a finomhangolás.
Orthos - small FFTs megizzasztja a prockót
Orthos - Blend a memót is beveszi a munkába, ez terheli le legjobban
Na meg minimum 5-ös prioritást adj neki, hogy főként az ORTHOS vigye a prímet, de 7-es prioritás mégjobb. Így mégjobban terhelődik ill. folyamatosabb lesz a terhelés.
Képernyővédőt kapcsold ki míg futtatod az Orthost -
AtHoS
nagyúr
Tudod mit?
Csinálj egy boot cd/dvd-t Dos-os bootfájllal úgy, hogy a letöltött BIOS fájl tartalmát kicsomizva írd fel a lemezre.
Na erről a lemezről szépen bootolsz, aztán elindítod a kicsomizott autoexec.bat fájlt.
Ez majd szépen elvégzi a dolgokat.
priviben linkelek egy 98se bootfájlt. ide nem akarom linkelni, mert törölni fogom aztán más ne sírjon, hogy szar a link -
AtHoS
nagyúr
Fat32, 16, 12 közül valamelyik fájlrendszernek kell rajta lennie. Ezeket írja a kézikönyv is.
Winyón meg nincs fat32 partíciód igaz?
Floppy meghajtó? Az lehet még az utolsó lehetőség.
A gigáéktól leszedehető Update-elő progival próbáltad?
Így csináltad?
Update BIOS NOT through Internet :
a. Do not click ''Internet Update'' icon
b. Click ''Update New BIOS''
c. Please select ''All Files'' in dialog box while opening the old file.
d. Please search for BIOS unzip file, downloading from internet or any other methods (such as: 6OXM7E.F1).
e. Complete update process following the instruction.
Ha jól emlékszem a BIOS-ban az egyik menüben van BIOS Flash Protect menüpont. Na azt nézd csak meg hogy áll? Lehet amiatt nem tudsz winből frissíteni.
A POST-os frissítésnél nincs hatása, mert nálam engedélyezve volt és a frissítés rendben meg is történt. -
AtHoS
nagyúr
Hát azt írják rezidens progi ne nagyon menjen.
Szerintem kapcsolódj le a netről, majd lődd le Tűzfal+Antivirnyák
Utána tolhatod a frissítőprogit win alól is a letöltött BIOS fájllal.
Amúgy ki kell csomizni a zipet, mivel a tartalmára van szükség belőle. Abból is csak a ma69gs3.f4a fájl a lényeg. Lehet BIOS-ban engedélyezni kell az Integrated Peripherals menüben a Legacy USB storage Detect pontot, hogy a pent lássa. -
diablo1984
veterán
elindítasz egy progit, megjelenik egy panael vagy ablak, állítsd le a letöltéseidet! utána keress egy bios frissítés gonbot(nem tudom már a gigánál milyen címszónak hívják), vagy a netről töltsd le azt a biost amit rá akarsz varrni, és akkor az ablakon válaszd a flash-elés file-ból opciót és csókolom! az egész fél percnél nem tart tovább!
-
AtHoS
nagyúr
Ehh elírtam. Bocsesz
Nem F9 kell neki POST képernyőnél, hanem az END. De ha bemégy BIOS-ba, onnan is elérhető F8-al
Az F9 az XpressRecovery előhívása, azért kéri lemezt. Ezt jól benéztem
Szerk.: a kézikönyvben [link] a 64. és 65. oldalon részletesen le van írva képekkel illusztrálva a frisítés menete
[Szerkesztve] -
diablo1984
veterán
-
AtHoS
nagyúr
-
AtHoS
nagyúr
Proci tuning próba más lapban, ha lehet az is 690-es legyen
Hát a 2 legújabb BIOS: Improve HT bus overclocking. Ez meg ki tudja mit takar?
Alap BIOS-al nem is néztem tuningot. Egy gyors XP telepítés után (hogy megnézzem működik e minden rendesen) már tettem is rá az F2-es BIOS-t. Most meg az F4A van már rajta
Szerk.: Első lépésben, mielőtt nagy gariztatást intéznél csinálhatnál igazán egy BIOS frissítést (természetesen frissítés előtt: Load Optimized Defaults menüpont a BIOS-ban ajánlott)
[Szerkesztve] -
AtHoS
nagyúr
Először is kell ez a BIOS updater: [link]
Aztán ehun van-e hozzá kis útmutató: [link]
Amúgy miért pont Win alól akarod frissíteni?
Ha van valamilyen Fat partíciód, akkor arra szépen kicsomizod ezt [link] (F4A), majd újraindítod a gépet. Post képernyőnél nyomsz egy F9-et. Ezután bekerültél a Giga BIOS frissítő menüjébe. Ebben a menüben kiválasztod, hogy frissíteni akarod a BIOS-t, majd kiválasztod azt a partíciót, ahová kicsomiztad a BIOS fájlt és azon szépen kiválasztod.
Innentől fél perc és be is rakta az új BIOS-t. -
-
AtHoS
nagyúr
Lövök neked róla pár képet akkor, mert fejből nem fog menni minden apró szirszar.
Jelen pillanatban: 9.5x298, DDR2-945MHz, HT 1493.18MHz
De ha csak a proci beállítás érdekel, akkor az jelen pillanatban:
CPU Clock Ratio, Manual - 9.5x
CPU Host Clock Control, Manual
CPU Frequency, 298
PCIE Clock, Auto
NB/SB Voltage, +0.1V
DDR2 Voltage, +0.4V
CPU Voltage Control, Normal
Memó DDR667-re visszaosztva
HT, AUTO
Mindemellett a memóbeállítás úgy van kézire téve, hogy tuning nélkül DDR800 és auto mellett mentettem a BIOS-t, majd utána beléptem a memóhoz, majd áttettem az időzítések beállításait Manual-ra, így ha visszaosztom, akkor nem kavar be az 1T - 2T dolog ill. az egyik Trfc Auto beállításon 105, míg a másik 75 (természetesen a maradék 2 üres helyé is 75). Ha a 105-öt átírom 75-re, akkor a memót nem lehet annyira húzni, mert lesípol a lap és Safe módban indul.
9.5x300-on valamiért nem akar beindulni, pedig alapfeszen a proci bírja 11.5x250-et is, sőt beindul még 11.5x257-en is de ott az Orthos már 5perc után lesípolja. Lehet kevés az NB fesz hozzá. Na majd valamikor megnézem
[Szerkesztve] -
éN79
addikt
Nekem kicsit soknak tűnik az a 40-48 fok alapon, persze nem mindegy mennyi a ''külső'' hőmérséklet. Everest a magokra mennyit ír ki? Valószínüleg alacsonyabbat, akkor én azoknak hinnék.
Pasztából sok sosem kell, csak szépen fedje be a procit, a max amit elbír elvileg: 72 fok. -
AtHoS
nagyúr
Erről egy rendőrvicc jut az eszembe
Lényege:
Mikor a rendőr család kirándul az állatkertben és a gyerek folyamatosan kérdésekkel árasztja el az apját, az apja állandóan azt a választ adja, hogy ''Nem tudom kisfiam.''.
Egyszer a mama megunja és rászól a fiára, hogy ''Hagyd kisfiam apádat, mert fáradt''.
Mire a rendőr rászúrja egyből: ''Had kérdezzen, abból tanul a gyerek'' -
éN79
addikt
Annak már inkább lehet, bár az AMD chipsetes lapok eddig legalábbis egész jól bírták tudtommal a magas FSB-t, akár feszemelés nélkül is. A procid gondolom windsor magos. Ezeknél sajnos egyáltalán nem ritka, hogy csak 2400-ig mennek. Barátomnak egy ilyen van (igaz ''EE''-s) de annak is adhat annyi feszt amennyit csak akar, 2400 fölé már nem megy stabilan.
-
éN79
addikt
-
AtHoS
nagyúr
Mielőtt a visszaosztást eszközölnéd a memónál (667, 533, 400) akkor az időzítések konfigurálását állítsd át Manual-ra, hogy a 800-as beállítás időzítése megmaradjon.
Nálam az volt a gond, hogy pl. 667-hez 1T időzítést lőtt hozzá mikor visszaosztással együtt is 800 felett járt volna a memó, ahol az 1T időzítést már nem bírja. 800-as beállításnál 2T-t használ automatán
Úgy vettem észre, hogy az AUTO beállítás ennél a lapnál a Default gyári értéket állítja be.
Úgy is írhattam volna, hogy az AUTO=DEFAULT ennél a lapnál.
Asus lapoknál pl. a procifesz AUTO beállítás esetén az órajel emelésével emelkedik.
Gigánál ez nem tapasztalható. Ugyanúgy gyári alapfesz marad, nem módosítja automatán. Kicsit másabb az AUTO funkció elgondolása a két gyártónál.
Szóval ha a HT-t AUTO-n hagyod, akkor bizony 5-ös szorzót tol hozzá, mert az a gyári alapérték. Az előbbi gondolatmenetből adódóan AUTO beállításon nem fogja visszavenni a szorzót akárhogy emelkedik is a HT sebessége. -
AtHoS
nagyúr
Memót, HT-t oszd vissza és nézd meg úgy, de a memó időzítéseit tedd át kézi időzítésre visszaosztás előtt. Engem az szivatott meg, hogy auto-n hagytam a memó időzítését így nem tudtam visszaosztani.
Mondjuk HT-t azt jól bírja, mert most 1231 környékén van és semmi probléma már napok óta. -
AtHoS
nagyúr
Mert régi verzsönt használsz belőle
Nekem a 4.00.1053 már simán felismeri
Nocsak, már van újabb build 4.00.1068[link]
Volt nálam is hasonló, ha ilyenkor lekapcsoltam a tápot majd pár másodperc múlva vissza akkor utána már megy rendesen.
''2. CMOS reset után az első alkalommal ajánlott a BIOS-ban az Optimized Defaults menüpont után egyből menteni a beállításokat. A következő újraindításnál, nálam megállt a POST képernyőnél (igaz 1 percnél tovább nem vártam), így áramtalanítottam a gépet. A következő indítás már rendben történik és most ajánlott ill. végezhető a további BIOS beállítások végrehajtása''
Nálam ilyenkor volt tapasztalható a jelenség, egyéb esetben nem találkoztam vele.
F2 BIOS-t innen tudod leszedni: [link]. Tedd egy FAT partícióra, majd Post képernyőnél nyomd meg a Q_Flash-hez tartozó gombot. Ezután válaszd ki azt a meghajtót amire tetted (USB-s is jó, Pendrive-ot is használhatsz), Majd azon pedig a kicsomagolt BIOS fájlt. Seperc alatt frissít.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- BESZÁMÍTÁS! 32GB (2x16GB) Kingston FURY Beast RGB 6000MHz DDR5 CL30 memória 27% 3 év garancia
- Gigabyte AORUS B550I PRO AX ITX Rev 1.2 / Beszámítás OK!
- ASUS ROG STRIX Z790-H GAMING WIFI Alaplap - Garancia: 2027.01-15.-ig - BeszámítOK!
- Prémium! Felsőkategória! Asus Rog Strix Maximus Z790 Hero Wi-fi Alaplap!
- Gigabyte B450M S2H + Ryzen 5 1400 kisebb-nagyobb hibával
- Bomba ár! HP ProBook 450 G10 - i5-1335U I 16GB I 256SSD I 15,6" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- LG 55B4 - 55" OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready
- Honor 400 Lite 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Samsung Galaxy S23 Plus 256 GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RX 9070 XT GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest