Hirdetés
- Leradírozta a kijelzőt a Garmin fitnesz karkötőjéről
- Szokatlanul nagy telepet kaphat az Oppo következő A-szériása
- Korán szivárgott a Snapdragon 4 Gen 6: új Adreno és LPDDR5 is jöhet
- Egy spanyol játékosnál tűnt fel a Honor Robot Phone a vb-döntő után
- Tisztázta a Motorola az Edge 70 Max frissítési ígéretét
- Öt év után újra 5G képes kamerás csúcsmobilokat hoz a Huawei a nemzetközi piacra
- Samsung Galaxy S26 Ultra - fontossági sorrend
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- MIDEA AMS150-PBW okosventilátor
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Yettel topik
- Az EU finomít, nem mindenben lesz kötelező a cserélhető akku
- Egy spanyol játékosnál tűnt fel a Honor Robot Phone a vb-döntő után
- Elstartolt az Android 17
-
12700 - 12601
12788 - 12701 12700 - 12601 12600 - 12501 12500 - 12401 12400 - 12301 12300 - 12201 12200 - 12101 12100 - 12001 12000 - 11901 11900 - 11801 11800 - 11701 11700 - 11601 11600 - 11501 11500 - 11401 11400 - 11301 11300 - 11201 11200 - 11101 11100 - 11001 11000 - 10901 10900 - 10801 10800 - 10701 10700 - 10601 10600 - 10501 10500 - 10401 10400 - 10301 10300 - 10201 10200 - 10101 10100 - 10001 10000 - 8001 8000 - 6001 6000 - 4001 4000 - 2001 2000 - 1
-
Fórumok
Mobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Új hozzászólás Aktív témák
-
Kicsipampam
tag
Épp egy ilyen oktatási anyagon megyek végig, ami finoman szólva is hiányos. De akkor kérdezem, hogy mire jó a konstrukciós vonal egy sketch-ben? Ugyanúgy normál vonalnak veszi, építeni akar rá.
Szerk: megnéztem más felépítésben, ott nem akar rá építeni, csak a sweep-ben. A fene se érti...
-
G@ben
addikt
Ne haragudj, de nem lenne jobb az összes öntanítón végigmenni, és aztán kérdezni, elhagyva olyan mondatokat, hogy : "a másik szoftverben így kellett"?!
Nem bántásnak írom.Épp egy ilyen oktatási anyagon megyek végig, ami finoman szólva is hiányos. De akkor kérdezem, hogy mire jó a konstrukciós vonal egy sketch-ben? Ugyanúgy normál vonalnak veszi, építeni akar rá.
Szerk: megnéztem más felépítésben, ott nem akar rá építeni, csak a sweep-ben. A fene se érti...
-
Kicsipampam
tag
Ne haragudj, de nem lenne jobb az összes öntanítón végigmenni, és aztán kérdezni, elhagyva olyan mondatokat, hogy : "a másik szoftverben így kellett"?!
Nem bántásnak írom. -
Kicsipampam
tag
Jól írják. Én is most kértem, ha megjön, majd készítek fotót, hogy mikor jelenik meg a szériaszám.
-
G@ben
addikt
mert nem line-t jelolsz ki neki hanem sketchet. Csinalj egy uj sketchet/3DSketchet es convert entity-vel masold ra a vonalat, aztan ezt jelold ki neki.
Ez jó ötlet, köszi! De a konstrukciós vonalat miért akarja belevenni? Nem lehet megadni, hogy a sketch-ben csak a normális vonalakat nézze?
-
flashpointer
őstag
Solidworks újra: szeretnék csinálni egy sweep-et, megvan hozzá minden sketch, de amikor guide curve-nek kijelölöm a szükséges sketch-et, akkor az egészet beleveszi, azaz a construction line-t is, ami egy segédvonal. Legalábbis Creo-ban, Catia-ban az volt és az építésnél figyelmen kívül hagyta. Itt hogy lehet megadni neki, hogy csak a normál vonalat akarja felhasználni?
Ha a select other opcióval kiválasztom azt az egy spline-t, akkor is a guide curve-be az egész sketch-et teszi be.mert nem line-t jelolsz ki neki hanem sketchet. Csinalj egy uj sketchet/3DSketchet es convert entity-vel masold ra a vonalat, aztan ezt jelold ki neki.
-
G@ben
addikt
Solidworks újra: szeretnék csinálni egy sweep-et, megvan hozzá minden sketch, de amikor guide curve-nek kijelölöm a szükséges sketch-et, akkor az egészet beleveszi, azaz a construction line-t is, ami egy segédvonal. Legalábbis Creo-ban, Catia-ban az volt és az építésnél figyelmen kívül hagyta. Itt hogy lehet megadni neki, hogy csak a normál vonalat akarja felhasználni?
Ha a select other opcióval kiválasztom azt az egy spline-t, akkor is a guide curve-be az egész sketch-et teszi be. -
Kicsipampam
tag
-
G@ben
addikt
-
soldi3r
veterán
A sík felületek között megadtam a 0 és 1000 közti távot, így egyik irányba mozoghat, amennyit akar (illetve a kivágás a karban lekorlátozza). A másik oldalon odamozgattam a kart kb érintőre a sík felülethez, megmértem a szöget, majd megadtam azt kezdőnek, 90 fokot meg végszögnek. Így ha mozgatom, akkor a valós tartományban mozog (kb, mert ugye nem tudom pont érintőre rakni).
De tudod. Szintén kényszerrel, csak alul van egy pipa, talan, hogy "for construction". Így csak odamozgatja a partokat pozícióba, de nem adja hozzá, mint kényszer.
-
G@ben
addikt
A sík felületek között megadtam a 0 és 1000 közti távot, így egyik irányba mozoghat, amennyit akar (illetve a kivágás a karban lekorlátozza). A másik oldalon odamozgattam a kart kb érintőre a sík felülethez, megmértem a szöget, majd megadtam azt kezdőnek, 90 fokot meg végszögnek. Így ha mozgatom, akkor a valós tartományban mozog (kb, mert ugye nem tudom pont érintőre rakni).
-
soldi3r
veterán
Azok azok, de felül a kar és az ív, ami a felső képen érintkezik, nem azok. Nekem az is jó, ha azt lehet megadni, hogy a felső képen a két alkatrész 0-tól mehet akármeddig, az alsó képen bekarikázott két alkatrész is 0-tól akármeddig, mert ezzel le van korlátozva a mozgástartománya. Vagy adjak meg valami nagy számot, pl 0 és 1000 mindkét esetben és akkor jó lehet?
A legegyszerűbb érintőre rakni a kart és megmérni a távolságot.
Vagy ha változhat a méret, akkor a kar és a felület amin felütközik, annál kell szögben adni még egy kényszert. -
G@ben
addikt
Azok azok, de felül a kar és az ív, ami a felső képen érintkezik, nem azok. Nekem az is jó, ha azt lehet megadni, hogy a felső képen a két alkatrész 0-tól mehet akármeddig, az alsó képen bekarikázott két alkatrész is 0-tól akármeddig, mert ezzel le van korlátozva a mozgástartománya. Vagy adjak meg valami nagy számot, pl 0 és 1000 mindkét esetben és akkor jó lehet?
-
soldi3r
veterán
A netes gyakorló is sajnos kiléptet egy idő után, mert kell másnak is a hely. Szóval nem az igazi.
eldoble: Így van, ez a kérdés.
soldi3r: igen, ezzel be tudom állítani, ismerem a módszert, de pl ha megnézed fent a kart, az egy íves élhez ér hozzá, amikor lenyomod. Annak a távolságát nehéz megadni. Ilyenkor jó lenne azt megadni, hogy két test ne tudjon egymásba csúszni, tehát tényleg ahogy a valóságban ütköznének.
A felső képen a bekarikázott felületek elég síknak tűnnek.
-
G@ben
addikt
A netes gyakorló is sajnos kiléptet egy idő után, mert kell másnak is a hely. Szóval nem az igazi.
eldoble: Így van, ez a kérdés.
soldi3r: igen, ezzel be tudom állítani, ismerem a módszert, de pl ha megnézed fent a kart, az egy íves élhez ér hozzá, amikor lenyomod. Annak a távolságát nehéz megadni. Ilyenkor jó lenne azt megadni, hogy két test ne tudjon egymásba csúszni, tehát tényleg ahogy a valóságban ütköznének.
-
soldi3r
veterán
Meg kell adni egy kényszert a 2 érintkező felülethez, hogy milyen tartomanyban mozoghat, 0-x.x mm

-
Parson
addikt
Dobj be egy képet róla ide, hogy a kollegák könnyen-gyorsan értsék a kérdést, és tudjanak neked gyorsabban válaszolni.
-
Norbi46
aktív tag
Kár hogy csak netes gyakorló van jó lenne használni ill. tanulni!
Nem ismerem ezt a programot, majd biztos lesz itt olyan aki tud segíteni!
(A függőleges mozgást nem tudod állítani hogy mennyit mozduljon?) -
G@ben
addikt
-
Norbi46
aktív tag
Tudtok ajánlani Solidworks-höz magyar nyelvű oktatóanyagot, ami végigmegy az összes parancson példaalkatrészekkel? Amiket eddig találtam, erősen hiányosak, vagy ellentmondásosak.
Olyan kellene, ami part-ot, összeállítást és rajzot is bemutat, de tényleg alaposan! Sok éves tapasztalatom van Creo, Catia, Microstation, Autocad vonalon, de ez a program még új és néhol elég logikátlan.Szia! Ennek a programnak létezik ingyenes verziója magánfelhasználóknak?
-
G@ben
addikt
Tudtok ajánlani Solidworks-höz magyar nyelvű oktatóanyagot, ami végigmegy az összes parancson példaalkatrészekkel? Amiket eddig találtam, erősen hiányosak, vagy ellentmondásosak.
Olyan kellene, ami part-ot, összeállítást és rajzot is bemutat, de tényleg alaposan! Sok éves tapasztalatom van Creo, Catia, Microstation, Autocad vonalon, de ez a program még új és néhol elég logikátlan. -
Kicsipampam
tag
Az SE ill SW ISO-nak hívja, és te döntöd el, hogy dőlt legyen-e. Ezt a font készletet a CAD telepítője teszi fel. (Ha jól tudom.) Egy kis guglizással lehet találsz letölthetőt is, majd a megfelelő Windows könyvtárba bemásolod.
-
ptesza
senior tag
Valaki meg tudná mondani, hogy mi a neve a szabványos betűtípusnak. Olyan kellene amiben az ékezetek nem dőltek. ISO 3098 lenne a szabványban.
-
tycon
tag
-
Poolip
csendes tag
-
Poolip
csendes tag
Már egy ideje nem kell az a kis egyenes sem SE, sem SW- nél.
Jó látni, hogy fejlődnek a szoftverek és egyre jobbak, stabilabbak és egyre felhasználó barátabbak.
-
Poolip
csendes tag
A nehézség abból adódik, hogy Part környezetben modellezel és azt konvertálod lemezalkatrésszé. Azt én csak tájékoztatásként irtam le, mert van amikor egyszerűbb úgy modellezni. A te esetedben eleve Sheetmetal környezettel kellett volna indulni és akkor nincs a konvertálással járó macera. Ugyanis Lemezalkatrész környezetben azzal kezd az ember, hogy alapsikot definiál. Egyébként valóban, mást szoftvernél is kell az a kis darab, SE-ben is ha ives Konturkihúzassal kezd az ember. Kis szépséghiba, de annyi ilyen döccenő van, hogy már fel se tűnik az embernek.
Igazad van, végül nekiálltam megfejteni, hogy a sheetmetal környezetben hogy lehet a kiindulástól kezdve az egészet létrehozni és sikerült. Azért nem sikerült ez korábban nekem mert a görbét síkra kihúzó ikon itt teljesen más és emiatt nem volt annyira intuitív számomra. Sheetmetalból kiindulva a kis darabot sem kell hozzátenni a félkörnél, hogy kiteríthető legyen. Most boldog vagyok, hogy ez sikerült és egy picit megint fejlődtem.
Köszönöm még egyszer mindenkinek a segítséget, az irányba terelgetést! -
Kicsipampam
tag
A nehézség abból adódik, hogy Part környezetben modellezel és azt konvertálod lemezalkatrésszé. Azt én csak tájékoztatásként irtam le, mert van amikor egyszerűbb úgy modellezni. A te esetedben eleve Sheetmetal környezettel kellett volna indulni és akkor nincs a konvertálással járó macera. Ugyanis Lemezalkatrész környezetben azzal kezd az ember, hogy alapsikot definiál. Egyébként valóban, mást szoftvernél is kell az a kis darab, SE-ben is ha ives Konturkihúzassal kezd az ember. Kis szépséghiba, de annyi ilyen döccenő van, hogy már fel se tűnik az embernek.
Már egy ideje nem kell az a kis egyenes sem SE, sem SW- nél.
-
kpityu2
addikt
Végül sikerült megbírkózni a feladattal egy kis szépséghibával, de azt majd a végén ecsetelem. Köszönöm a hozzászólásaitokat (milyen hülye szó) mert ezzel megerősítettetek abban, hogy ezt a Catiának egész biztosan kell tudnia mert nem egy nagy probléma. Úgy pedig sokkal jobb nekiállni valaminek ha tudom, hogy a végén siker lesz, mitha úgy állok neki, hogy lehet sikerül, lehet nem, és ha nem akkor elcseszek vele egy csomó időt mindhiába.
A kulcsmozzanat a PART ban megrajzol 3D lemezszerű test ami a "Generative sheet metal design" részben át kell konvertálni a "Recognize" ikonra kattintva. Itt meg kell adni egy sík felületet a "reference face" rublikában. A szépséghiba az, hogy pl egy félhengert nem lehet kiteríteni, mert nincs benne egy darabka sík rész sem a paláston, így hozzá kell rajzolni egy icike picike kis érintő irányú egyenest amely 3D testként síkként jelenik meg. Nálam a 100mm átmérőrű és 2mm falvastagságú félhengerhez egy 0,1 mm hosszúságú szakszt toldottam hozzá, hogy léterjöjjön egy kis sík rész amit a "reference face" nál meg tudok mutatni és akkor már megy a konvertálás (vagy nem tudom minek kell nevezni ezt a folyamatot). Nem értem miért van eg így, de lényeg hogy működik egy kis szépséghibával.
Fontos az is, hogy nem a "sheet metal design" részbe kell átmenni, ott az egész nem működik, hanem a "Generative sheet metal design" részbe.
Ha erre a fent említett szépséghibára van valamilyen egyszerűbb megoldás amit ismertek akkor azt köszönettel elfogadnám.A nehézség abból adódik, hogy Part környezetben modellezel és azt konvertálod lemezalkatrésszé. Azt én csak tájékoztatásként irtam le, mert van amikor egyszerűbb úgy modellezni. A te esetedben eleve Sheetmetal környezettel kellett volna indulni és akkor nincs a konvertálással járó macera. Ugyanis Lemezalkatrész környezetben azzal kezd az ember, hogy alapsikot definiál. Egyébként valóban, mást szoftvernél is kell az a kis darab, SE-ben is ha ives Konturkihúzassal kezd az ember. Kis szépséghiba, de annyi ilyen döccenő van, hogy már fel se tűnik az embernek.
-
tycon
tag
Az én tapasztalatom a proe/wf/Creo szoftvernél a kiterítések ügyében az, hogy a szoftver nagyon jól kiterít. Szemlélet kérdése, még mielőtt félreértené valaki, ezek az USERT-t terítik ki, nem a lemezt.
-
Poolip
csendes tag
Itt van az a vidó ami segített a megoldásban. Viszont a mintafeladatban itt eleve van egy-egy sík darab, úgyhogy itt nem kell trükközni. Viszont ez a feladat pusztán egy félkörrel nem működik, ahhoz hozzá kell rajzolni egy picike kis érintő egyenest, hogy legyen benne sík felület, ahogy ezt kettővel korább hozzászólásban írom.
Youtube videó: [link] -
Poolip
csendes tag
Írtad, hogy 0.4 vagy 0.5 k faktorral jó lesz. Akkor miért nem másolod ezt a felületet k-faktor×lemezvastagsággal el, és mint felületet teríted ki? Ez gyorsan járható út.
Igen, igazad van, ez működik, viszont ezen a kiterítendő lemezt még egyéb szerkesztésre is felhasználom, kivágok belőle stb. és csak a végén terítem ki. Egy segídsíkkal nem vagyok benne biztos, hogy valahol ez a kis trükközés nem ütne vissza.
-
Poolip
csendes tag
Amit leírsz az minden ipari CAD szoftverben alap dolog. Én Solid Edge-t használok, ott csinál az ember Lemezalkatrész környezetben egy kontúrkihúzás, majd kiterítésnél ki kell jelölni az alsó felületet, nullpontot és kiterít. Az, hogy nyitott vagy zárt csak annyit befolyásol, hogy zárt esetben van egy él felhasítása lépés. Ha meg bonyolultabb légcsatorna szerű dolog kell, arra vannak a Plate'n'Sheet célszoftverek, de sok más is tud mesh alapú kiterítést ami bonyolultabb esetekben működik. Még bonyolultabb esetekben meg mélyhúzó szoftverszimulátorok terítékképző funkciói használatosak.
Ez szerint a Catia tudja az egyszerű és bonyolult kiterítést is: [link]Vastaglemez kiterítéséhez mindenképpen Lemezalkatrész környezet kell, mert az kalkulálja a semleges szálat és határozza meg azt a vastagság nélküli felületet amit aztán ténylegesen kiterít. Ilyen környezetben a lemezt nem 3D testként kezeli a szoftver hanem a vastagság csak egy paraméter. Solid Edge alatt lehetőség van a 3D testként modellezett vastaglemez átkonvertálására Lemezalkatrésszé, amennnyiben képes megbírkózni a feladattal (a hajlításoknál is stimmel a vastagság). De alapesetben ha kiterítést akarsz, mindenképpen Lemezalkatrész környezetben kell elkezdened.
Végül sikerült megbírkózni a feladattal egy kis szépséghibával, de azt majd a végén ecsetelem. Köszönöm a hozzászólásaitokat (milyen hülye szó) mert ezzel megerősítettetek abban, hogy ezt a Catiának egész biztosan kell tudnia mert nem egy nagy probléma. Úgy pedig sokkal jobb nekiállni valaminek ha tudom, hogy a végén siker lesz, mitha úgy állok neki, hogy lehet sikerül, lehet nem, és ha nem akkor elcseszek vele egy csomó időt mindhiába.
A kulcsmozzanat a PART ban megrajzol 3D lemezszerű test ami a "Generative sheet metal design" részben át kell konvertálni a "Recognize" ikonra kattintva. Itt meg kell adni egy sík felületet a "reference face" rublikában. A szépséghiba az, hogy pl egy félhengert nem lehet kiteríteni, mert nincs benne egy darabka sík rész sem a paláston, így hozzá kell rajzolni egy icike picike kis érintő irányú egyenest amely 3D testként síkként jelenik meg. Nálam a 100mm átmérőrű és 2mm falvastagságú félhengerhez egy 0,1 mm hosszúságú szakszt toldottam hozzá, hogy léterjöjjön egy kis sík rész amit a "reference face" nál meg tudok mutatni és akkor már megy a konvertálás (vagy nem tudom minek kell nevezni ezt a folyamatot). Nem értem miért van eg így, de lényeg hogy működik egy kis szépséghibával.
Fontos az is, hogy nem a "sheet metal design" részbe kell átmenni, ott az egész nem működik, hanem a "Generative sheet metal design" részbe.
Ha erre a fent említett szépséghibára van valamilyen egyszerűbb megoldás amit ismertek akkor azt köszönettel elfogadnám. -
Kicsipampam
tag
A görbületi sugár nagyon nagy és maga a munkadarab is elég nagy. Lényeg, hogy a 0,5 ös vagy 0,4 es semleges szállal számolva tökéletes lenne. Eddig ezzel nem számoltam, mindig 0 mm vastagságú síkokkal szerkesztettem meg a darabot és ebből adódtak pontatlanságok. Ha ettől egy fokkal pontosabb lesz az már tökéletes lesz.
Inventorban meg tudom szerkeszteni ezt, a görbét felületté kihúzva lemezzé alakítom egy vastagságot adva neki, majd kiterítem. Viszont Inventorban meg egy másik folyamatot nem lehet megoldani. Azt gondolom, hogy a Catia egy fejlettebb szoftver az Inventornál, főleg a lemezrajzolásokat illetően biztosan, úgyhogy kell lenni megoldásnak úgy érzem.Írtad, hogy 0.4 vagy 0.5 k faktorral jó lesz. Akkor miért nem másolod ezt a felületet k-faktor×lemezvastagsággal el, és mint felületet teríted ki? Ez gyorsan járható út.
-
Parson
addikt
Amit leírsz az minden ipari CAD szoftverben alap dolog. Én Solid Edge-t használok, ott csinál az ember Lemezalkatrész környezetben egy kontúrkihúzás, majd kiterítésnél ki kell jelölni az alsó felületet, nullpontot és kiterít. Az, hogy nyitott vagy zárt csak annyit befolyásol, hogy zárt esetben van egy él felhasítása lépés. Ha meg bonyolultabb légcsatorna szerű dolog kell, arra vannak a Plate'n'Sheet célszoftverek, de sok más is tud mesh alapú kiterítést ami bonyolultabb esetekben működik. Még bonyolultabb esetekben meg mélyhúzó szoftverszimulátorok terítékképző funkciói használatosak.
Ez szerint a Catia tudja az egyszerű és bonyolult kiterítést is: [link]Vastaglemez kiterítéséhez mindenképpen Lemezalkatrész környezet kell, mert az kalkulálja a semleges szálat és határozza meg azt a vastagság nélküli felületet amit aztán ténylegesen kiterít. Ilyen környezetben a lemezt nem 3D testként kezeli a szoftver hanem a vastagság csak egy paraméter. Solid Edge alatt lehetőség van a 3D testként modellezett vastaglemez átkonvertálására Lemezalkatrésszé, amennnyiben képes megbírkózni a feladattal (a hajlításoknál is stimmel a vastagság). De alapesetben ha kiterítést akarsz, mindenképpen Lemezalkatrész környezetben kell elkezdened.
Mondjuk inkább úgy, h minden mai normál Cad tudja már a testből lemezzé konvertálást, Catia is.
Viszont kezd olybá tűnni, h alapból félreértés van. Meg kell ismerkedni a lemezalkatrészkörnyezettel és csinálni 1-1 tanpéldát. Egy sima kiteritésre a súgó is tökéletes leírást tud adni. -
kpityu2
addikt
Hasonlóra, de a videóban zárt görbe van, ez nem működik nyitott felületre ami nekem kell.
Amit szeretnék:
1. rajzolok egy félkörívet
2. egy felületté hútom a félkörívet, azaz félhenger palástot kapok
3. adok vastagságot a félhenger palástnak, félhenger lesz
4. kiterítem a félhengert
A 4. pontot nem tudom megoldani, lehet a 3. vagy 2. pontot kéne máskép megoldanom, hogy a 4. sikerüljön.Amit leírsz az minden ipari CAD szoftverben alap dolog. Én Solid Edge-t használok, ott csinál az ember Lemezalkatrész környezetben egy kontúrkihúzás, majd kiterítésnél ki kell jelölni az alsó felületet, nullpontot és kiterít. Az, hogy nyitott vagy zárt csak annyit befolyásol, hogy zárt esetben van egy él felhasítása lépés. Ha meg bonyolultabb légcsatorna szerű dolog kell, arra vannak a Plate'n'Sheet célszoftverek, de sok más is tud mesh alapú kiterítést ami bonyolultabb esetekben működik. Még bonyolultabb esetekben meg mélyhúzó szoftverszimulátorok terítékképző funkciói használatosak.
-
Poolip
csendes tag
Hasonlóra, de a videóban zárt görbe van, ez nem működik nyitott felületre ami nekem kell.
Amit szeretnék:
1. rajzolok egy félkörívet
2. egy felületté hútom a félkörívet, azaz félhenger palástot kapok
3. adok vastagságot a félhenger palástnak, félhenger lesz
4. kiterítem a félhengert
A 4. pontot nem tudom megoldani, lehet a 3. vagy 2. pontot kéne máskép megoldanom, hogy a 4. sikerüljön. -
Poolip
csendes tag
Már elég sok mindent megnéztem. Youtube, chatGPT de egyelőre nem találtam még megoldást. Remélem van egyszerű megoldás mint ahogy az Inventorba is. Előbb utóbb megtalálom
-
kpityu2
addikt
A görbületi sugár nagyon nagy és maga a munkadarab is elég nagy. Lényeg, hogy a 0,5 ös vagy 0,4 es semleges szállal számolva tökéletes lenne. Eddig ezzel nem számoltam, mindig 0 mm vastagságú síkokkal szerkesztettem meg a darabot és ebből adódtak pontatlanságok. Ha ettől egy fokkal pontosabb lesz az már tökéletes lesz.
Inventorban meg tudom szerkeszteni ezt, a görbét felületté kihúzva lemezzé alakítom egy vastagságot adva neki, majd kiterítem. Viszont Inventorban meg egy másik folyamatot nem lehet megoldani. Azt gondolom, hogy a Catia egy fejlettebb szoftver az Inventornál, főleg a lemezrajzolásokat illetően biztosan, úgyhogy kell lenni megoldásnak úgy érzem.Ilyesmire gondolsz? [link]
-
Parson
addikt
Inventorban meg tudom szerkeszteni ezt, a görbét felületté kihúzva lemezzé alakítom egy vastagságot adva neki, majd kiterítem. Viszont Inventorban meg egy másik folyamatot nem lehet megoldani. Azt gondolom, hogy a Catia egy fejlettebb szoftver az Inventornál, főleg a lemezrajzolásokat illetően biztosan, úgyhogy kell lenni megoldásnak úgy érzem.Ajánlom nézd meg a súgót. Én is szoktam használni, jó dolog. Engem sajnos betemet már a sok munka, nem igazán hajlok már a részletes iránymutató adásra… de amúgyis menni fog az, nem vmi bonyolult dolog ez.
-
Poolip
csendes tag
Kérdés, h mekkora pontosság kell. Ugyanis pontosan a deformáció miatt az egész anyag-, (sőt, anyagszerkezettani szinten is), anyagvastagság-, és hajlitási sugár- + hajlítási szögfüggő is. Mi több, ahogy én tudom, nincs pontos képlet a semleges szál mehatározására (képlékeny alakváltozásról beszélünk már - pl fémek esetén), ezért a tuti megoldás bizony iterációs, méghozzá a gyakorlatban:
van egy koncepció a végleges anyag + anyagvastagság + hajlitott esetre, és ez alapján a hajlítógépen megfelelő próbatestekkel hajlítgatni kell párat, és azokból visszaszámolni a semleges szál k faktorát. Eztán már terithető a rajzon a hajlított modell. Aztán további körökben finomítható a k értéke.A görbületi sugár nagyon nagy és maga a munkadarab is elég nagy. Lényeg, hogy a 0,5 ös vagy 0,4 es semleges szállal számolva tökéletes lenne. Eddig ezzel nem számoltam, mindig 0 mm vastagságú síkokkal szerkesztettem meg a darabot és ebből adódtak pontatlanságok. Ha ettől egy fokkal pontosabb lesz az már tökéletes lesz.
Inventorban meg tudom szerkeszteni ezt, a görbét felületté kihúzva lemezzé alakítom egy vastagságot adva neki, majd kiterítem. Viszont Inventorban meg egy másik folyamatot nem lehet megoldani. Azt gondolom, hogy a Catia egy fejlettebb szoftver az Inventornál, főleg a lemezrajzolásokat illetően biztosan, úgyhogy kell lenni megoldásnak úgy érzem. -
Parson
addikt
Valóban, igazad van, ha már vastagságot rendelek hozzá akkor az már csak anyagdeformációval kiteríthető.
Amit meg szeretnék valósítani az a követező: Rajzolok egy félkörívet. Utána ezt kihúzom egy adott irányba és így egy félhenger palást felületet kapok. Ennek a felületnek szeretnék adni 2mm vastagságot és utána szeretném kiteríteni, hogy megkapjam, milyen anyagot kell kivágnom a valóságban, hogy abból a félhengert lére tudjam hozni. (A valóségban nem félhengert akarok létrehozni, ezt kézzel is ki lehetne számolni, csak az egyszerűség kedvéért írom)
Talán az már biztosnak tűnik, hogy a sheetmetal-ban kell megcsinálnom, de bármit is próbálok nem sikerül. A semleges szál, azaz a k tényezőt hagyom alapértelmezettnek, de valami miatt mégsem tudom végrehajtani a kiterítést. Valaki vázlat szinten le tudná írni, hogy hogy kell ezt?Kérdés, h mekkora pontosság kell. Ugyanis pontosan a deformáció miatt az egész anyag-, (sőt, anyagszerkezettani szinten is), anyagvastagság-, és hajlitási sugár- + hajlítási szögfüggő is. Mi több, ahogy én tudom, nincs pontos képlet a semleges szál mehatározására (képlékeny alakváltozásról beszélünk már - pl fémek esetén), ezért a tuti megoldás bizony iterációs, méghozzá a gyakorlatban:
van egy koncepció a végleges anyag + anyagvastagság + hajlitott esetre, és ez alapján a hajlítógépen megfelelő próbatestekkel hajlítgatni kell párat, és azokból visszaszámolni a semleges szál k faktorát. Eztán már terithető a rajzon a hajlított modell. Aztán további körökben finomítható a k értéke. -
Poolip
csendes tag
A felület matematikailag kiterithetö, a test (2D-sen görbült felület vastagsággal megnövelve) már nem. Csak mechanikailag. Ehhez használatos a Sheetmetal modul, ott menni fog... bár ott is igazából csak úgy, hogy definiálod a semleges szálat a deformációs faktorral és akkor menni fog. 3D-sen görbült felületnél már ez sem lesz elég, oda már FEM megoldás kell.
Kollégák majd helyesbítenek, ha vhol pontatlan voltam.Valóban, igazad van, ha már vastagságot rendelek hozzá akkor az már csak anyagdeformációval kiteríthető.
Amit meg szeretnék valósítani az a követező: Rajzolok egy félkörívet. Utána ezt kihúzom egy adott irányba és így egy félhenger palást felületet kapok. Ennek a felületnek szeretnék adni 2mm vastagságot és utána szeretném kiteríteni, hogy megkapjam, milyen anyagot kell kivágnom a valóságban, hogy abból a félhengert lére tudjam hozni. (A valóségban nem félhengert akarok létrehozni, ezt kézzel is ki lehetne számolni, csak az egyszerűség kedvéért írom)
Talán az már biztosnak tűnik, hogy a sheetmetal-ban kell megcsinálnom, de bármit is próbálok nem sikerül. A semleges szál, azaz a k tényezőt hagyom alapértelmezettnek, de valami miatt mégsem tudom végrehajtani a kiterítést. Valaki vázlat szinten le tudná írni, hogy hogy kell ezt? -
Parson
addikt
Sziasztok, Catiában szeretnék segítséget kérni egy alapvető problémához.
Létrehozok egy görbét amelyet kihúzok 2D felületté (ábra csatolva). Majd ezek után ennek a felületnek szeretnék adni 2mm vastagságot, mindezt úgy hogy aztán a már vastagsággal rendelkező 2D felület aztán kiteríthető legyen síkká. Ennek persze feltétele, hogy a görbéből kihúzott felület kiteríthető legyen matematikailag, de ez teljesül is és mégsem tudom végül kiteríteni. V5.19 Catiában próbáltam megoldani és nem találok megoldást. Bízom benne, hogy itt valaki ismeri a problémát és tud megoldást rá.
A felület matematikailag kiterithetö, a test (2D-sen görbült felület vastagsággal megnövelve) már nem. Csak mechanikailag. Ehhez használatos a Sheetmetal modul, ott menni fog... bár ott is igazából csak úgy, hogy definiálod a semleges szálat a deformációs faktorral és akkor menni fog. 3D-sen görbült felületnél már ez sem lesz elég, oda már FEM megoldás kell.
Kollégák majd helyesbítenek, ha vhol pontatlan voltam. -
Poolip
csendes tag
Sziasztok, Catiában szeretnék segítséget kérni egy alapvető problémához.
Létrehozok egy görbét amelyet kihúzok 2D felületté (ábra csatolva). Majd ezek után ennek a felületnek szeretnék adni 2mm vastagságot, mindezt úgy hogy aztán a már vastagsággal rendelkező 2D felület aztán kiteríthető legyen síkká. Ennek persze feltétele, hogy a görbéből kihúzott felület kiteríthető legyen matematikailag, de ez teljesül is és mégsem tudom végül kiteríteni. V5.19 Catiában próbáltam megoldani és nem találok megoldást. Bízom benne, hogy itt valaki ismeri a problémát és tud megoldást rá.
-
kpityu2
addikt
-
Parson
addikt
Pontosan, viszont lehetséges. Nem egy rajzon alkalmaztuk mi is, igaz az Pro/E-ban volt, de itt is müködnie kell… vaagy még mindig lehet keresni a kettös megoldást.
Segítség a splinehoz: ha közel raksz egymáshoz control pontokat, akkor az azt követö szakasz meglepöen hullámmentes lesz.
-
Parson
addikt
Hm. Ezesetben akkor mégis egal a metódus, és csak a helyes végeredmény számít!

Én akkor megpróbálnám az egyedüli broken out section opcióval létrehozni a metszet + kitöréses metszet közös / együttes körvonalát (mivel egyazon metszösíkban értendöek) és azzal egy lépésben csinálni a két metszést. Írtam korábban, h macerás (pepecs) meló, de müködik!
Persze ha van jobb megoldás közben, akkor azt is lehet.A BME meg jó egyetem, én is ott végeztem… úgyhogy csak precízen!
-
Parson
addikt
Mondjuk felmerülhet a finomkodó kérdés, hogy a kedves feladatadó müszaki rajzi értelemben értette a kivánt metszeteket, vagy CAD program rajzkészitési metódusa értelmében, mert ez még mindig nem 100%-ban tiszta, de a válaszod alapján azt sejtem hogy ez egy CAD házi feladat és nézik, hogy hogyan csináltad meg, nem csak hogy mit produkáltál végeredményként helyes rajzi megjelenítésként, és eképpen értettem, hogy megválaszoltad a kérdést.
'de az a feltétel, hogy a tengelyen csak kitörés legyen, viszont az ékszíjtárcsa, alátét, biztosító lemez, csapágyanya viszont teljes metszetben'
Tehát csak kitörés legyen ott, vagy csak kitöréssel mint opcióval szabad létrehozni a kitöréses metszetet.
'és ezt broken out section-al nem lehet megcsinálni.'
Nem lehet vagy nem szabad? Mert amúgy igenis meg lehet...
Bocs a finomkodásért, de igenis nem mindegy hogyan van kifejezve pár részlet, különben elbeszélünk egymás mellett.
Ej, rádásul én is pontatlanul fogalmaztam, helyesbitve:
Tehát csak kitörés legyen ott, és amúgy teljes metszet, vagy csak kitöréssel mint opcióval szabad létrehozni a kitöréses metszetet és csak teljes metszet opcióval a teljes metszetet.
Egal, lehet fáradt vagyok ma már én is... bocs érte. Majd a többiek segitenek.
-
Parson
addikt
Mondjuk felmerülhet a finomkodó kérdés, hogy a kedves feladatadó müszaki rajzi értelemben értette a kivánt metszeteket, vagy CAD program rajzkészitési metódusa értelmében, mert ez még mindig nem 100%-ban tiszta, de a válaszod alapján azt sejtem hogy ez egy CAD házi feladat és nézik, hogy hogyan csináltad meg, nem csak hogy mit produkáltál végeredményként helyes rajzi megjelenítésként, és eképpen értettem, hogy megválaszoltad a kérdést.
'de az a feltétel, hogy a tengelyen csak kitörés legyen, viszont az ékszíjtárcsa, alátét, biztosító lemez, csapágyanya viszont teljes metszetben'
Tehát csak kitörés legyen ott, vagy csak kitöréssel mint opcióval szabad létrehozni a kitöréses metszetet.
'és ezt broken out section-al nem lehet megcsinálni.'
Nem lehet vagy nem szabad? Mert amúgy igenis meg lehet...
Bocs a finomkodásért, de igenis nem mindegy hogyan van kifejezve pár részlet, különben elbeszélünk egymás mellett.
-
Parson
addikt
Rosszul tettem fel a kérdést, helyesen:
Csak az eredmény számit, vagy a metódus is? (Az eredmény logikusan mindig számit.)
Viszont ezt most fent megválaszoltad.
Akkor nincs mese, addig kell keresni a megoldást, mig meg nem találod. Sajnos nincs elöttem SW már 2014 júniusa óta, így pontosabban segiteni nem tudok. -
Parson
addikt
Most nem értem a problémát teljesen.
Az eredmény számit, vagy a metódus?
Mert ha a metódus, akkor meg kell találni, hogy hogyan müködik teljes metszettel + broken out section-nal.
Ha meg az eredmény, akkor simán broken out section-nal megcsinálod, végeredményben ugyanúgy helyesen fog kinézni a nézet, kinyomtatott rajzon meg senki meg nem mondja, hogyan csináltad, és mi a különbség.Jut eszembe van másik megoldás, ha a metódus számit:
két külön metszetet kell definiálni, és nem a nézetben, hanem a metszetben kell definiálni, hogy mit nem metszhet el a SW. Ergo 1) a teljes metszetben nem lesz elmetszve a tengely, a 2) Broken out section-ban meg igen - viszont ezesetben a broken out section körvonala nem szabad hogy megjelenjen a tengelyen kivül... jobb esetben a SW ezt automatikusan nem mutatja, ha érzékeli, hogy a fö metszet a többi alkatrészt ugyanabban a sikban már egyszer elmetszette... rosszabb esetben újabb trükk kell. Metszetek létráhozásának sorrendje is számithat, teszteld le. -
Parson
addikt
-
tycon
tag
-
Kicsipampam
tag
Hát ha csak 2d a dolog, akkor elkészíted a pontokat a spline-n. Ezután készítesz egy alkatrészt ami nagyobb, mint a spline-n határolt alkatrészed. (Multibodyt tudja kezelni a program.) Az egyik ponban kis furatot teszel, majd mintázással elkészíted az összeset. (Furatnak olyan kicsit válassz, hogy ne érjenek össze.) Ezután rajzkörnyezet, furattábla, ezt a "segédalkatrészt" meg eltünteted, ha zavaró a rajzon. Hasonló esetről már ebben a fórumban volt egyszer szó, ahogy ki tudom venni kontúrkövetés programozáshoz kellenének a pontok jól beazonosítható módon és egy táblázatból könnyebb lenne, mint agyonig beméretezett rajzról.
Google a barátod. Talán ez működik, ha nem, keress másikat. [link]
Letölthetőt egyelőre nem találtam. -
Kicsipampam
tag
-
Wasquez
senior tag
Sziasztok!
Creo-ban van valami bevált módszer, hogy egy elkészített alkatrészt a gyártás technológiának megfelelően szétvágjunk és külön lehessen őket utána kezelni?
Esetleg még az érdekelne, hogy milyen bevált módszer van arra, hogy a vágások felületén kötésekhez átfedésben a másik darabbal valamilyen erősítő átkötő felületet hozzunk létre, mondjuk ragasztáshoz, vagy csak alakzáró kapcsolat kialakításához? -
Norbi46
aktív tag
Sziasztok!
Tudja valaki hogy Solid Edge 2025 Community mikor jön? -
Parson
addikt
Kolléga urak, van vkinek tapasztalata a 3DEXPERIENCE (Dassault Systemes) CAD-val kapcsolatban?
nagyon olybá tűnik hogy CatiaV5-ről erre váltunk át záros határidőn belül…
-
Parson
addikt
A zárójeles méretek nem okoznak túlméretezést, mivel csak ‚látens‘ méretek… söt, szigorúan nézve még annak se hívható, inkább csak extra információnak. Mivel nincs beméretezési szerepe, az alól oldja fel a zárójelezés. Mindennaposan használja szerintem mindenki, én / mi is, viszont sokan megfeledkeznek róla, és a mérési riportokban rendre találkozom velük… nem gyözöm ismételgetni nekik (franciáktól kezdve a japánokig), h azokkal ne foglalkozzanak… biztos csak nekem van olyan balszerencsém, h csak a németekkel nincs gondom, de velük aztán tényleg nulla…
-
Parson
addikt
'Túlméretezést' és alulméretézést kell csak elkerülni, hogy egyértelmü legyen a rajz és ne merüljön fel kérdés egy rajzon belüli két egymást ütö / hiányzó definició miatt. A többi mind csak esztétika (ami emberek lévén nem elfelejtendö!).
-
Parson
addikt
Minden egyéni és közösségi (céges) szabvány kérdése az egyszerübb megjelenités és ezzel pontosabb közös érthetöség kedvéért... ha a szimbólikus megjelenités elég, akkor azt kell választani szerintem is.
Nálunk pl minden valós 3D alapú, és a szimbolikus megjelenitésre külön modelvariánsok kellenének, amiket inkább nem használunk, úgyhogy marad az egzakt geometria megjelenitése... ezt is meg lehet szokni... bár bizonyos rajzokon a túl kicsi megjelenitéskor a sok vonal egy fekete átláthatatlan részt okoz nyomtatásban, de ha a cégnek ez kell, akkor így csináljuk...
-
Parson
addikt
-
flashpointer
őstag
-
BigBadPlaYeR
senior tag
Ha elég a szimbolikus megjelenítés, akkor a Toolbox-ban lehet hozzáadni egyéni menetméreteket, amit majd a Rajzi környezetben is automatikusan felismer. Ha egyszeri a dolog, akkor nem biztos, hogy megéri a szöszölés.
-
soldi3r
veterán
HA valós geometria kell 3D / 2D -ben, akkor le kell modellezni.
HA szimbólikus megjelenités kell 3D / 2D -ben, akkor jó oda a sima is, egyedül a 2D-s mutató szöveget / megjegyzést kell manuálisan megoldani, hogy a rajzolvasó lássa, hogy az milyen menetprofil / menettípus, stb.Ha van rá spéci beépített megoldás, akkor majd jönnek a SolidWork-ös kollégák, és ök megírják a tutit azügyben.
Kb igen. Ha gyakran kell, akkor meg kell csinalni.
-
Parson
addikt
HA valós geometria kell 3D / 2D -ben, akkor le kell modellezni.
HA szimbólikus megjelenités kell 3D / 2D -ben, akkor jó oda a sima is, egyedül a 2D-s mutató szöveget / megjegyzést kell manuálisan megoldani, hogy a rajzolvasó lássa, hogy az milyen menetprofil / menettípus, stb.Ha van rá spéci beépített megoldás, akkor majd jönnek a SolidWork-ös kollégák, és ök megírják a tutit azügyben.
-
AssAssynn
addikt
Üdv,
nem tudjátok melyik szoftver tud könnyűszerkezetes házakat, esetleg tetőszerkezeteket tervezni?
Itt ugye nem csak a falakat kellene berajzolni, hanem tudnia kellene, hogy hol, milyen szögben, milyen vastagságban helyezkedjenek el a fa elemek.
Ha másik topik, akkor irányítsatok útba kérlek.
Köszönöm. -
Parson
addikt
-
tycon
tag
-
Parson
addikt
-
tycon
tag
-
tycon
tag
-
Parson
addikt
-
tycon
tag
-
tycon
tag
Inventor kérdés, elnézést, ha nagyon láma. Adott egy él, pl ez a hasábon, amennyiben nem szeretném teljes hosszában lekerekíteni a hosszabbik élt, hanem mondjuk csak a feléig, azt hogyan valósítom meg?
Ennél azért sikerült komolyabbat is alkotni, de maga a probléma megoldása érdekelne.
Köszönöm, ha időt szentel nekem valaki.Wildfire/Creo-ban van ilyen. Az Inventort meg nem ismerem. Egy pontig megy a lekerekítés.
-
Henrico
tag
Attól függ milyen átmenetet szeretnél a lekerekített és a nem lekerekített rész között. Többféle megoldás lehetséges, attól függ, hogy miként akarod tovább folytatni a modellezést. Lehet csinálni változó sugarú lekerekítést. Lehet csinálni íves kivágást. Meg lehet csinálni, hogy modellezel egy kivonó testet/felületet. Lehet csinálni, hogy csak azt a rész készíted el ameddig a lekerekítés tart, ráteszed a lekerekítést és utána hozzáadod a lekerekítés nélküli részt.
Köszönöm! Tehát nincs rá lehetőség, hogy mondjuk az élen kijelölök két pontot és a kettő között kerekítsen csak?
-
kpityu2
addikt
Inventor kérdés, elnézést, ha nagyon láma. Adott egy él, pl ez a hasábon, amennyiben nem szeretném teljes hosszában lekerekíteni a hosszabbik élt, hanem mondjuk csak a feléig, azt hogyan valósítom meg?
Ennél azért sikerült komolyabbat is alkotni, de maga a probléma megoldása érdekelne.
Köszönöm, ha időt szentel nekem valaki.Attól függ milyen átmenetet szeretnél a lekerekített és a nem lekerekített rész között. Többféle megoldás lehetséges, attól függ, hogy miként akarod tovább folytatni a modellezést. Lehet csinálni változó sugarú lekerekítést. Lehet csinálni íves kivágást. Meg lehet csinálni, hogy modellezel egy kivonó testet/felületet. Lehet csinálni, hogy csak azt a rész készíted el ameddig a lekerekítés tart, ráteszed a lekerekítést és utána hozzáadod a lekerekítés nélküli részt.
-
Henrico
tag
Köszönöm, ha időt szentel nekem valaki. -
lorcsi
veterán
-
tycon
tag
Üdv Mindenkinek! Érdeklődni szeretnék, hogy ki, mire használja a különböző CAD programokat? Ötletet szeretnék meríteni, hogy az itthoni rajzolgatást hogyan lehetne hasznosabbá tenni. Eredetileg a gépjárműves vonal (nyomatékváltó, csapágy, tengely, dugattyú, henger, szelep stb.) lenne az én területem, de idehaza ez a terület eléggé korlátozott. Vagy talán tévedek? Köszi, ha bármilyen tippet, tanácsot tudtok adni!
Ilyeneket terveztem: https://www.cxmed.com
https://mediagnost.hu/EN_termekek.php#
Wildfire, Creo
Új hozzászólás Aktív témák
-
12700 - 12601
12788 - 12701 12700 - 12601 12600 - 12501 12500 - 12401 12400 - 12301 12300 - 12201 12200 - 12101 12100 - 12001 12000 - 11901 11900 - 11801 11800 - 11701 11700 - 11601 11600 - 11501 11500 - 11401 11400 - 11301 11300 - 11201 11200 - 11101 11100 - 11001 11000 - 10901 10900 - 10801 10800 - 10701 10700 - 10601 10600 - 10501 10500 - 10401 10400 - 10301 10300 - 10201 10200 - 10101 10100 - 10001 10000 - 8001 8000 - 6001 6000 - 4001 4000 - 2001 2000 - 1
-
Fórumok
Mobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- Kerékpárosok, bringások ide!
- sziku69: Szólánc.
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Gyúrósok ide!
- LEGO klub
- Könyvajánló
- Öt év után újra 5G képes kamerás csúcsmobilokat hoz a Huawei a nemzetközi piacra
- Milyen autót vegyek?
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Kávé kezdőknek - amatőr koffeinisták anonim klubja
- További aktív témák...
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Star Wars The Old Republic Collectors Edition
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem.
- The Last of Us Part 1 Firefly Edition - Bontatlan - PC - Gyűjtőknek!
- LG 32U631A-B IPS Monitor! 2560x1440 / 100Hz / 5ms
- AKCIÓ! ASUS TUF GeForce RTX 3080 Ti 12GB videokártya garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! AMD Ryzen 9 7950X3D 16 mag 32 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- AKCIÓ! Huawei Watch 4 Pro eSIM okosóra garanciával hibátlan működéssel
- Készpénzes / Utalásos konzol felvásárlás! Személyesen vagy Postával!

minden nap(!) a fejemet fogom vagy épp a hasamat a nevetéstöl az aktuális projekt miatt…