Hirdetés

Keresés

Hozzászólok Aktív témák

 • tirszin

  senior tag

  Én szinte mindig nappal szemben igyekszem fotózni, egész más hangulata lesz akkor a képnek, megtelik valamivel, ami az életre emlékezet.
  Persze ehhez nagy dinamika átfogású szenzor kell vagy visszaderítés, akkor ellenfényben is meg lehet csinálni részletgazdagra és valósághűre.
  (Sokan fotóznak itt pl. teljes képes égboltot, ami pont nem mutatja a mobilok ilyen irányú képességeit, azt egy ócska fotógéppel is ki lehet exponálni.)

  Az először linkelt képem annyira nappal szemben készült, hogy a nap bele is lett komponálva, tehát jó erős ellenfény van. Ha megnézed, mégsem sötétedett be feketére a fák levele. Szóval tudnak azért többet ezek a mobil fotó cuccok.

  A nagyon-nagyon vastag ívelt vonalszerű fehér beégés a semmiből, az egy optikai jelenség, a lencserendszer becsillanása okozza. Szerintem az ilyenek miatt lesz érdekesebb a kép, még effektek is vannak ilyesmiket utólag létrehozni. Amikor komponálom a képet direkt addig játszom a szögekkel, hogy legyen rajta valami becsillanás féle. :)

 • MikulasB

  tag

  Hogyha nappal szemben fotózok akkor én inkább a sötét részekre helyezem a fókuszt és bekapcsolom a HDR+-t., így azok a részek is jobban látszódnak, a HDR+ pedig segít kicsit, hogy ne égjen ki pl. az égbolt.

  Példa:
  Fókusz a sötétebb részen:

  Fókusz a világosabb részen:

  Lehet van erre jobb megoldás is, de én csak most kezdtem el fotózgatni a mobilommal, én ezt tudom ajánlani.

  Képek Nexus 5X-el készültek, de csak a példa kedvéért.

  https://www.flickr.com/gp/144773729@N02/eSX556

Hozzászólok Aktív témák