Hirdetés
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Google Pixel topik
- Apple Watch Ultra - első nekifutás
- EarFun Air Pro 4+ – érdemi plusz
- Xiaomi 15T - reakció nélkül nincs egyensúly
- Kezünkben a OnePlus 15 és az Oppo Find X9-ek
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- „Új mérce az Android világában” – Kezünkben a Vivo X300 és X300 Pro
- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
Új hozzászólás Aktív témák
-
Danivagyok
csendes tag
válasz
Flashback
üzenetére
Ide elég sűrűn hordanak ilyet. Ha egy egyszerű 20x20-as alukockáról van szó, akkor leginkább a bal váll fölött elhajít+ újragyárt módszert alkalmazzuk. Ha megéri a fáradságot, akkor első körben levegővel+karctűvel (a menetre vigyázva) kipiszkáljuk a forgácsot és a törmeléket, hátha utána megindul. Ha nem, akkor felmegy a tömbösre. Illetve ha igénytelen+alacsony költségvetésű projektról van szó, akkor a csonkot egy kiütővel összetörjük a csába, és egy formázóval kisimítjuk ami a menetből megmaradt. Ha jól emlékszem itt SirTomnak sikerült kifúrnia egyet keményfém fúróval, de tekintve, hogy a fúrónak is vége lett ez nem tűnik gazdaságos módszernek.
-
NA hátha van nektek tippetek... Egy 20x20 alu profilom a közepébe metszettem menetet, de a menetvágó beletört?!? Próbáltam varahúzóval ütögetni de semmi, vagyis csak pár század-mm-t mozdul meg...
Nem tudom milyen anyag lehet, de próbálkozzak a beletört csavarkiszedővel?
Vagy van valami tipp? Melegíteni sajnos nem tudom :S -
-
csiben1
tag
Hát érdekes, hogy itt egy páran miért ellenzik így a biztonsági berendezéseket. Én olyan melónak elvből neki se kezdenék, amit csukott ajtó mellett nem lehet megcsinálni.
Ha meg az a gond, hogy így tovább tart a munkát megcsinálni, az meg legyen a főnök baja... -
blasko92
őstag
válasz
Klaus Duran
üzenetére
Ja. Haasokon nehezebb kijátszani, mert van amit csak csukott ajtónál tudsz, van amit csak nyitottnal. Ugyan ez van az új pumanal is. Régi mori-nal is kivettuk a zárat, de akkor meg mindig meg kell nyomni az ajtó nyitó gombot, mert M30-nal ugye nyitja az ajtót, de a retesz benne marad a zarban....
Bosszantó tud lenni, de elég egy apró figyelmetlenség, es megtörténik a baj. Megnézzük, hogy szalad e a pofa, aztán mar repül is le a 400as tokmanyrol a 2 kilós pofa.... Vagy állítod a kést központba, belenyulsz a forgó tokmanyba, es szétszakad a kezed... Ezekről mind csak "hallottam"

konikan neked meseltek a zipiben, amikor a hagyomanyoson kilőtte a srác a tokmanykulcsot es bele állt a falba?
-
zolikaDB
veterán
válasz
Klaus Duran
üzenetére
Meg az uj DMG-ken talan nem is fizikalis, hanem valami szenzoros sz.r van, nem?
-
kpityu2
addikt
Direkt írtam így, lemegy 10 db úgy, hogy tök ugyan az a méret, utána egy nem jó, utána megint 10 db jó úgy, hogy hozzá sem nyúlsz közben
Nem lehet, hogy keletkezik egy kis felrakódás amit lepattint és újra jó?
-
Zárhoz annyit hogy az NHX500-nél qrva magasan van és ha szerszámot akarsz az orsóba rakni akkor ki kell venni ezért nem szedtük ki, na meg garanciás volt akkor. Egyszer muszáj volt leszednem mert már nem bírtam idegekkel hogy mikor tolom le a készüléket.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Ritka egy fax dolog ez, de ha jól tudom az új Haasokon nem lehet kijátszani a zárat.
Na meg az EU szoft még több figyelmeztetéssel indul mint az amcsi.
-
BÁ Nutrition
addikt
Oda mennek ki akiknel van esely h kifizetik a buntetest. Elozo cegem olyan full lopocsalo uzleti strategiara epult h mai napig nem ertem miert nincsenek boriben.. azota is folytatjak gondolom mar ketszer csereltek azota cegnevet. Ellenorzes egyszer se volt pedig kapasbol lehetne vagy 10milliora buntetni oket
-
TGWH
őstag
válasz
BÁ Nutrition
üzenetére
A 30 éves gépen meg kell javítani a reteszt, hogy ne tudd kinyitni amíg fut a program... már eleve az bosszantó, amikor végez, még várnod kell egy minimálisat, hogy ki tudd nyitni az ajtót, erre jönnek az ilyen hülyeséggel. Persze, veszélyes, de csak nem dugod be kezed-lábad-pcsöd-fejed, hogy csurom víz legyen... mert kb. arra jó, hogy szárazon tartson...
Ugye ahol szabadon van az asztal, ott nem gond, nem volt rajt gyárilag retesz, meg ajtó sem, tehát az mehet úgy... de pl. a forgó tengely sem lehet szabadon, nem mint ha bárki 2-3 méter magasan nyúlkálna a gép tetejére... a régi jugoszláv hagyományos? Ja hát ott hozzá kell férni, hogy szerszámot tudj cserélni, de szerintem még arra is tetetnének az ellenőrök burkolatot... a köszörűre is kell... de hogy az eleje ugyan úgy szabadon van, az nem számít, a gép felöli oldalt meg hátul le kell burkolni... -
BÁ Nutrition
addikt
En meg nem nagyon dolgoztam olyan helyen h ne lehetett volna kinyitni az ajtot. Egy hagyomanyoson is ott dolgozol es full nyitott. Ezt max a zoldgombnyomkodokra talaltak ki a brusszeli szerncsetlenek, haszontalan irodakukacok aki megeszondjak mekkora ketrecben tojjon a tik
-
TGWH
őstag
Ja meg ugye a másik, USA, csávó futó program közben!!! kinyitja az ajtót... hát ezért itt Mo-on párszázezer forint bírság alapból
vagy ezért veszik itthon a Haas-t, mert ha alapból nincs rajta zár, akkor nem is kérik... meg ilyet, hogy legyártok pár alkatrészt, és elviszom az autószerelőhöz?
ki is dobnak... 
Direkt írtam így, lemegy 10 db úgy, hogy tök ugyan az a méret, utána egy nem jó, utána megint 10 db jó úgy, hogy hozzá sem nyúlsz közben
jó, hát h7-be belefér az az egy század, csak szivatós, mert korrekciózol egyet, aztán máris két rosszabb darabod van, meg korrekciózhatod vissza 
-
BÁ Nutrition
addikt
Szerintem ezek elsosorban user errorbol fakadnak. A gepnek boven tudnia kene par ezreden belul dolgozni. De pl ha balfasz a szerszam, a meroeszkoz, az anyagvalasztas vagy a melos akkor vannak ilyenek.
Pl kotongumira ne rakjanak 6 ezredes turest, meg akkor se ha a mernokocske ezt lassa a tablazattyaba
Eleve nem dolgozunk hatnyoc gepen. 1 max 2. Igy nem baj ha ott allsz
-
TGWH
őstag
válasz
BÁ Nutrition
üzenetére
Úgy az nct is tud dolgozni, csak akkor ott kell állnom mellette egész nap
vagy hát szerintem tud, csak mérni nem tudok annyit 
Néha ugyan csinál olyan furcsaságot, hogy 0-ás darab, a következő darab +.01-es lesz, az azt követő meg megint 0
nem, nem a mikró szar, abból már kettőt tartok ilyen esetekre 
Azért exportálnak nct-t elég sok helyre, inkább egy kis pénzt kellene fektetni az üzletbe, pl. normális felépítmény, lehetne picit erősebb, na meg a fejekben kellene rendet tenni, mert a sorozatos bakik miatt nem lehet bevállalni egy nct-s gépet a finomabb melókra.
-
zolikaDB
veterán
válasz
BÁ Nutrition
üzenetére
Az azert joval stabilabb vas, mint a 201...
TGWH: mar a taiwani sem megy... Inkabb kinaiban utaznak.
-
-
TGWH
őstag
válasz
Klaus Duran
üzenetére
Nem fos tajvani váz, hanem cseh vagy szlovák
ha azóta nem váltottak beszállítót 
Én meg újabb fanucon nem voltam, de a régin a nullpontbemérés valami katasztrófa. NCT-n egyszerű, meg az érintőképernyő is marha jó, bár a többi része biztos igaz. Kicsit szar, kicsit instabil, de hát a miénk
BÁ Nutrition
Meglestem egy pdf-ben a gépemen, hát rohadtul más, mint az ottani181960-70-es kiadásúban
telefonom lassan végleg megdöglik, majd csere után tudok rá pdf-et is dobni.
De mivel az anyához kellett menetet gyártani, így nem is érdekelt, mi van a táblázatban. Meg ugye 8+ éves nct esztergán már kúpos menetet kell programozni, hogy normál legyen...
Rozsdamentes, műanyag, alu, normál acélt szerintem hónapok óta nem is láttam... 2 tized a tűrés, minimum
egy-két kivétel van, de általában ha +-2mm lenne, akkor sem szólnának
sok a ,,traktoralkatrész''.
NET? Olyan itt nincs... felhívtam a telekom-ot, azt mondták, menjek közelebb a toronyhoz
A minőséggel nincs baj, ahhoz simán tarthatod magad, de mondjuk két nap után odajutsz az esztergához, aztán még NEKED szólnak be, hogy ne állítgasd már, jó az úgy
érdekes, amikor el vagyok havazva, akkor bsznak új szálat betenni, meg másik programot választani, akkor ráérnek 
kpityu2
Nálunk konkrétan az egész ablakkeret mozog, ha fúj a szél, bszik megcsináltatni a tulaj
nem lenne odeszegezve pár deszka, ki is esne
a fűtésről inkább nem is szólok...Körbenéztem, van pár igényesebb cég, feltűnt pár Haas
bár a cégeket megtalálni nem egyszerű, soknak még weblapja sincs... egy-két hely van, ahol mertek bért is írni, nyáron volt 160-170 nettó, most decemberben meg 170-190 2-4 műszak (de 170-et láttam normál szalagmelósra is!!!), szerintem nem találnak embert, már ingyen szállással hírdetnek
meg másik helyen volt 800-900 Ft nettó órabér + biszembaszom.
Mostanában nem néztem az álláshirdetéseket, de többnyire ugyan azok hirdetnek, vajon miért...Az nct 201-es vezérlő már odavág
már ha nem programozták félre a plc részét a gépnek... -
zolikaDB
veterán
válasz
BÁ Nutrition
üzenetére
Hanyas NCT-n?

-
kpityu2
addikt
válasz
Danivagyok
üzenetére
Persze NCK2100 alarm, azaz a PLC elem KO. Még jó hogy volt egy hasonló a fiókban, gyorsan beforrasztottam.
Hidegben nem mükszik az elem, leáll a kémiai reakció de normális hőmérsékleten újra jó. Azért tizenegynéhány fok alá sülyeszteni a mühely hőmérsékletét nem éppen európér.

-
BÁ Nutrition
addikt
válasz
Klaus Duran
üzenetére
en eleg sok melot megcsinaltam nct-n szerintem teljesen hasznalhato vezerlo, olyan siman van mint a fanuc. /esztergara
-
BÁ Nutrition
addikt
"a gép van olyan jó, hogy tök ugyan olyat gyárt még két műszak múlva is."
gondolom sok a rez alkatresz. csináld meg titánból(ami meg egy fain anyag, tok jól forgacsolhato)
meg milyen turesre?"Könyv szerinti méretet dobom a kukába, mert lötyög rajt az anya."
ti milyen konyvet hasznaltok?
használd a marylandmetrics-et netrol vagy barmilyen rendes szabványt. egy menetnek nem egy merete van amit tarcsunk aztán jojaz.en amúgy otthon is olyan minoseget raktam le az asztalra amit nyugodtan bevihettek utana a Nasahoz es nem dobjak vissza. itt meg be is viszik..
nekem egy olyan darab mint ami ide volt berakva nem jon ki 1 ora alatt, de az meg is van csinálva tisztessegesen. persze maga a gyartasi ido az nagyon max 10 perc, de mikor kifested a lakast akkor se a festes visz el ket napot. itt is igy van, tudja ezt mindenki.
ha csak ossze van hanyva ugy nyilvan minden sokkal gyorsabban elkeszul, de mondjuk en nem szeretnek olyan helyen dolgozni ahol ilyen melot kell lerakni napi 10et ugy hogy nagyjából hasonlítson a rajzra aztán jojaz
stbezert irtam h sokkal jobban jar ha megrendeli, hiaba 60-70% a szallitasi koltseg. ha van jozsibacsi a szomszédban aki ket sorert megcsinalja akkor ott, de ilyen mar nem nagyon van szvsz. neked se szereli meg az autódat a pista ingyen csak mert a mercedes szalonból ellopta a fel muhelyt

-
Én is akartam valami hasonlót írni.
A legtöbben szidják az NCT-t.
OK A HDH-n könnyebb az egyedi. Fanuc kiforrottabb + jobbak a gombjai.
Szidják hogy tajvani fos váz. OK. De a Haas sem jobb.Még mi más baja van?
Nekem mint aki nem dolgozott még 200 szérián túl komplikát a kezelő felület.Médiának talán a CNCMedia, de ők is elbújhatnak a MTDCNC mögött rendesen.
-
TGWH
őstag
válasz
Danivagyok
üzenetére
Csak remélni tudom, hogy nem

De amikor már az látszik, hogy minden gépnek van valami baja, az már sejtet valamit.
Erősen más a felfogás, mint külföldön. Főleg hogy linkeltétek a titansofcnc.com-ot... öt percenként áradozik, hogy amcsi gyártmány, mindenhol zászlók, minden felmatricázva.
Itthon meg bedöglött a cncbank, de úgy általában, egy normális cégadatbázist nem találsz sehol, a közösségi mozgalmak is valahol a béka feneke alatt.Első találat, ebből szerinted mi jön ki, Te jobban tudod;
Egy darabot is legyártunk ár:6000Ft/ó 3D model alapján is tudunk gyártani.
Jó, ez lehet nem a legjobb példa volt
-
Danivagyok
csendes tag
Csak remélni tudom, hogy te sem gondolod komolyan, hogy ahol öreg gépek vannak, ott magasról szarnak mindenre... Hagyjuk már ezt a keserédes demagógiát.
Inkább CNC topic ON:
Ma benéztem az üzembe, a fűtés elszállt, hőmérséklet max 5°. Marógépet próbából bekapcsoltam, mert az bírja a legkevésbé. Persze NCK2100 alarm, azaz a PLC elem KO. Még jó hogy volt egy hasonló a fiókban, gyorsan beforrasztottam. Nem sokon múlt, hogy egy fasza system reload-al induljon az év. -
TGWH
őstag
válasz
Danivagyok
üzenetére
Ha csak a cégek kis része kerül ide, az még a jobbik eset. Aki nem hajlandó fejleszteni és megfizetni az embereket, azok meg menjenek is tönkre.
Ha csak körülnézel a neten, szerintem többségében olyan cégeket találsz, ahol 20-30 éves gépekkel reklámozzák magukat. -
Danivagyok
csendes tag
Azt azért hozzátenném, hogy a tapasztalataim alapján az általad vázolt munkarend és munkakultúra csak a cégek igen kis hányadára lehet igaz. Én konkrétan egy ilyet sem ismerek -hál istennek- nekem ugyanis a pofámról lesülne a bőr, ha ez lenne az általános.
De azt valóban ki kéne táblázni, hogy az ilyen apró-cseprő munkákkal első körben mindenki vegye a fáradtságot és keressen a környezetében forgácsolót, és ha csak lehet, akkor ne CNC-t. -
TGWH
őstag
válasz
Flashback
üzenetére
Attól függ, mid van. Ha a cnc-n van hajtott szerszám, meg áll a gép, akkor egyszerűbb ott legyártani. Aztán a menetet vagy kézzel, vagy gépen, attól függ hol melyik a megbízhatóbb
de sokan azt hiszik, hogy egész héten állnak a gépek, és csak arra várnak, hogy a tiszteltkedvesszent megrendelő valami sz@ros alkatrészt hozzon, mondjuk két órás melóra 
10 darabért nem fognak készüléket csinálni hozzá. Megfogja a tolómérőt, beállítja a sugarat, meghúzza, aztán dob rá nagyjából pontosan két vonalat, megpontozza, majd kifúrja oszloposon. Jobb esetben feldob rá egy osztófejet. Ha meg pontosan kell, akkor megy marógépre. De legtöbbször nem megy marógépre, mert annyit nem fizetnek érte... Ha bőven van meló, akkor meg el sem vállalják, mert annyit nem ér meg.
Mi még a méretekkel meg a menetekkel sem szarakodunk, lemegy egy szál, utána korrekciózom, annyit egy szál alatt nem kopik egyik lapka sem. Meg valamikor időm sincs odamenni és megmérni egyet... ,,minden 10. db-ot méred'', mondják a nagy szakik... aha, persze, álmukban
valóságban legtöbbször vagy nem érsz rá, vagy pedig olyan tűrést rajzolnak, amit elég 100db-onként ellenőrizni, vagy a gép van olyan jó, hogy tök ugyan olyat gyárt még két műszak múlva is. Könyv szerinti méretet dobom a kukába, mert lötyög rajt az anya.A mai szemlélet az olyan, hogy amíg nem dobják vissza, addig lehet ronda meg pontatlan. És nem a végfelhasználó veszi meg a cuccot, hanem egy kereskedő. Gyártat mondjuk 6 kicsi céggel ugyan azt, majd egyben eladja az egészet külföldre, háromszoros áron.... a kis cég meg benyeli, mert egyedül nem tud annyit termelni, hogy megvegye tőle a multi. Vagy csak egy-két termékre áll rá, ami meg elég kockázatos. 5 évre íratnak alá veled egy szerződést, hogy fix áron szállítasz heti x darabot. Aztán ha nyereséget akarsz növelni, akkor onnan már a TE bajod, hogyan csökkented a gyártási időt, vagy/és a minőséget...
Volt egy riport, egész eu-ban három-négy helyen vannak olyan komoly gépek, mint itt Mo-on. Addig mondták a tulajok, hogy muszáj fejleszteni, ha versenyképes akarsz lenni. Azt már nem mondták, hogy egyszerűen rá voltak kényszerítve, hogy megvegyék ezeket a célgépeket, mert nem lehetett árat emelni a fix szerződések miatt. A célgép egyik jellemzője, hogy rohadt drága, és rosszabb esetben, ha módosul valami az adott alkatrészen, vagy nem kell gyártani, akkor dobhatod a kukába az egész gépet... ha iszonyat szerencséd van, el tudod adni, de hát mennyi annak az esélye, hogy pont ugyan olyat akar valaki más gyártani, amit Neked már nem éri meg (mert ugye akkor nem adnád el a gépet...)?
Ezért kell a cnc, de ha már van, akkor inkább a másik véglet, azt gyártod amin a legnagyobb haszon van, egy-két darabokat meg nem vállalsz el, mert mire kipucolod meg átszerszámozod a gépet, addigra egy másik melóval már háromszor annyit keresel. -
-igu-
veterán
Hagyományoson meg esztergálás után vagy leosztod a 90 fokokat, vagy csinálsz egy négyoldalú készüléket, és azt forgatod. Egyik se túl hatékony, főleg, hogy az a művelet 2 szerszámos.
#11958) Flashback: Pláne hogy a középső menetet kivéve nem kell nagy pontosság sem
Egy ~5mm-es furatot ugyanannyi kifúrni, mint egy 5mm-est.
-
válasz
BÁ Nutrition
üzenetére
Rendeltem már. Nem gondolom hogy gyártásban kijön 4$-ból, de nem is kell.
De az is biztos hogy ez nem egy olyan bonyolult darab hogy akár 1 órát elvinne a gyártása, egy kör keresztmetszet kétféle átmérőjű luk és egy menet. Pláne hogy a középső menetet kivéve nem kell nagy pontosság sem.Szeretnék árat rá mindenképpen, mert ez "helyben" van. Ha úgy adódik akkor lehet hogy 10db kellene és tudnom kell ki az aki itthon legyártja és mennyiért.
Van egy bevált műhelyünk ahol már gyártattunk PVC antenna foglalatokat de ők most eléggé el vannak úszva így gondoltam futok itt egy kört.Akit érdekel: Középen 1/2 menettel, a négy luk pedig 10mm-es. Az össz átmérő ~70mm. A tárgy magassága 12-13mm.
-
TGWH
őstag
válasz
BÁ Nutrition
üzenetére
Szerintem kb. $12 a szállítás

Igen, Józsi bá' ide még nem regisztrált, de a cégregisztrelbe sem, mert feketén tolja az öreg proletáron, amit még sz@rért-h$gyért vett, ha nem ingyen hozott el a tsz/lakatosműhelyből
-
Lassacskán kéne egy topic ismertető.
Átlag órabér
Kezdő fizu
stb.....Sokan akarnak itt gyártattni, csak nincsenek tisztában az árakkal. Sokszor én sem.

-
TGWH
őstag
válasz
BÁ Nutrition
üzenetére
Hát az lenne vagy $17

Józsi bácsi meg a szomszéd utcából legyártja két sörért

Egyébként lehet, hogy nem hiába öntvény...
Meg mi van, ha más mérettel kell, és ez csak egy ,,példakép''? -
blasko92
őstag
Hosszú 3-as fúróval én is fúrtam már kanyarba esztergán, amikor nem adagolt ki eleget az adagoló, kp-fúró nem érte el a darabot, a 3-as meg nem talált a közepébe. Valahol még meg is van a darab.... Meg a patron is, mert a felénél beleragadt a darabba a fúró, és szétmarta a patront

Klaus Duran lehetséges. De ki tudja, van aki lefagy, ha valami van a géppel.

-
-igu-
veterán
Az én kedvencem 2:39-től a kanyarfúró.
-
-
blasko92
őstag
válasz
Klaus Duran
üzenetére
Azért 1:14-nél szépet csattant.... Csoda, hogy nem halt ott meg valaki. Ránézésre 300-as tokmány ~170-es anyaggal. De a gép se úszta meg szerintem egy szimpla késcserével

-
TGWH
őstag
válasz
Klaus Duran
üzenetére
Az pech, jobb esetben még össze tudják valahogy kalapálni...
A mitsu eddig szépen muzsikál
-
-
TGWH
őstag
válasz
Klaus Duran
üzenetére
Elég szép volt az idei termésed
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
3:00-nál tényleg durva volt
HSC maróval voltam úgy, nem mértem be z-ben, egy fogásra kiszedte az 5mm-t
mire belegondolhattam volna, már végzett is 
Most nézegetem a cnctitans videókat, kicsit szenvedős az első tutorial, a cad/cam részt meg úgysem jegyzed meg, de a programot leszedem, majd meglátjuk
Hát így nagyon utólag kellemes utókarácsonyt mindenkinek!

-
-
TGWH
őstag
Találtam egy képet, egyből eszembe jutottatok

-
TGWH
őstag
válasz
Klaus Duran
üzenetére
Ja, első helyen az adagolóban akadt el, hát hogy kalapáljam ki hogy átmenjen...
Annyit itt nem monyákolunk, nagyobb patront kellett rendelni az ótó'mata tokmányba, aztán egy betétet esztergálni bele. Csak ugye úgy indult a meló, hogy befogjuk, délre megvan
Ennél szebb forgácsok jöttek, amikor anyag be, szokásos program elindít, majd hallani, hogy ez bizony kvára más anyag, hiába ugyan az a neve papíron
hátul meg jöttek ki a méteres forgácsok 
-
-
zolikaDB
veterán
Ize, erdekessegek a nagyvilagbol: [link]
-
válasz
Danivagyok
üzenetére
Grimsmo műhelye az én álom műhelyem. Mori Seiki + Nakamura-Tome
Durva hogy egy kis vacakkal kezdte és végül mire vitte.
-
Danivagyok
csendes tag
válasz
Klaus Duran
üzenetére
Nem könnyű eset az már igaz, hosszabb távon én se bírom. De pont a barom stílusa miatt értem a dumáját jól. Hiába, kéne már tanulnom is kicsit angolul, mert ezzel az 'ami rám ragad' módszerrel évek múlva is fogom ezt a baromarcot nézni...

A Saunders meg a Grismo gyerek is OK Guys, mély tiszteletem nekik, hogy van energiájuk az ilyen minőségi online ismeretátadásra. -
válasz
Danivagyok
üzenetére
Ezen a csávón mindig kiakadok.
Inkább a NYC CNC Igaz csak 3ax + Fuison360
-
Danivagyok
csendes tag
Ha
- bírod az angolt alapszinten
- és bírod a szájbarágós őrmester (de legalább érthető) stílust
- nincs csillagos-sávos, netán Haas allergiád
- és érdekel egy ingyenes, 5 tengelyes cnc online tanfolyam
Akkor EZT neked találták ki.De van ITT minden más is, alap cad és cam (Fusion360) alap megmunkálások, cnc stratégiák, miegymás absolutly free, csak ajánlani tudom.
-
aneda
senior tag
Vannak itt esetleg Pécs vagy Pécs környékiek?
-
Locsi
senior tag
válasz
Danivagyok
üzenetére
Augusztusban vettek a cégnél, egy Okumát. Eddig nagyon bejön, pedig csak 3 tengelyes Mb56Vb.
-
zolikaDB
veterán
válasz
Danivagyok
üzenetére
Ez sem rossz: [link]
-
Danivagyok
csendes tag
válasz
Klaus Duran
üzenetére
Épp tegnap olvastam a következő instagram bejegyzést:
"I would like to thank Haas for this Okuma...if @haas_automation would not have completely shit the bed on their new control I would have never got so frustrated that I would take a loss, sell the new machine, and buy an Okuma. Holy crap the Okuma is a lot more machine for a little more money!"

LINK -
zolikaDB
veterán
válasz
Klaus Duran
üzenetére
Csak a VF2 <3
Láttam...
-
blasko92
őstag
válasz
Klaus Duran
üzenetére
Jó, nyilván sok melóra jók a mai haas esztergák. Hozzánk nem.
-
-
blasko92
őstag
válasz
blasko92
üzenetére
Na telóról nem ment a képelés.
Reggeli móka: D79 Iscar DR-TWIST, 1.4462 anyagban, 170 hosszan, 110-es vágó (440-nel pörgettem), és 0.065mm fordulatonkénti tolás. A vége felé már nem nyomta ki a ~8 bár víznyomás a forgácsot.
-
Blabcsi
őstag
Ok, köszi a segítséget.

-
blasko92
őstag
szerk. Majd otthon gépről, itt nem jött be a kep feltöltés
-
zolikaDB
veterán
válasz
Blabcsi
üzenetére
Ja, most nezem a nickedet.
Mechwart. Ott (kihalt) NCT van, Fanuc eszterga, meg Heidenhain maro. Na, google kereso, mindnek a gyari oldalan van letoltheto verzio.
MTS, mint vezerlo nem letezik, tehat nem mervado.
Ha nem jutsz eredmenyre, kuldok linket, most tabletrol nem kinzom magam. -
Blabcsi
őstag
A suliban ilyen van.

Valami hasonló kéne. -
Blabcsi
őstag
Üdv.
Egy kis segítséget szeretnék kérni.
Gépi forgácsoló tanfolyamra járok és elkezdték okítani a cnc-t.
A kérdésem az lenne, hogy milyen progit tudnátok ajánlani, amivel otthon is lehetne szimulálni?
Linux mint-et használok.
Hálám.
-
BÁ Nutrition
addikt
válasz
slamvpmaci23
üzenetére
hat vannak elteresek mondjuk. ezt innen nem lehetett tudni

-
slamvpmaci23
újonc
válasz
overseer
üzenetére
Rajöttem a gondra. Le kellett türni a gepröl a progit es ujbol felrakni. a telepites soran egyetlen egy masodperces dologra kellett figyelni. a G-kod csoportnal nem a C csoportot elfogadni, hanem B vagy A, mert ezekben a nagyolas G71 fut a C csoportban G73 as.

Nekem ez tiz napba telt, hogy erre rajöjjek. a megoldas egy masodperces volt.
-
overseer
csendes tag
válasz
slamvpmaci23
üzenetére
Próbáld meg,hogy a "N60 G71 P70 Q140 U2. W0.5 F0.3" sorban a Q140-et atirod Q130ra.
-
slamvpmaci23
újonc
Tessek itt a progi ahogy kimentem az emcobol a pontos vesszök eltünnek. Ez egy minta pelda. Azert olyan hogy g70 simitas van de szerszamot nem cserelünk
es nem fut le. csak g71 -es sorokat zarojelbe teszem.O0008
N10 G21
N20 G92 S4000
N30 G00 G40 G95 G96 X150.0 Z20.0 T0100 S150 M04
N40 G00 X135.0 Z5.0 T0101 M08
N50 G71 U3.0 R1.0
N60 G71 P70 Q140 U2. W0.5 F0.3
N70 G00 G42 X30.0
N80 G01 X50.0 Z-5.0 F0.15
N90 Z-30.0
N100 X80.0 Z-65.0
N110 Z-85.0
N120 G02 X120.0 Z-105.0 R20.0
N130 G01 X132.0 Z-111.0
N140 G0 G40 X135.0
N150 G70 P70 Q140
N160 G00 X150.0 Z20.0 M09
N170 M30 -
overseer
csendes tag
válasz
slamvpmaci23
üzenetére
Fanuc 21-en vagyok én is, de nekem a gépen lefut a G71
talán többet tudunk segíteni ha leírod a programot. 
-
slamvpmaci23
újonc
Sziasztok!
En most tanulom A Fanuc 21 vezerles.
Az emco oldalarol letöltöttem a szimulacios progit. az Emco fanuc 21t.
Sima egyszerü nagyolas nem fut le rajta. Mintaprogramok semmi. Ha zarojelbe teszem g71 sorokat akkor a kontur lefut. nct atteszem egy az egyben ( nincs rajta se letöres se lekerekites) lefut. Ebben kernem a segitsegeteket.Vagy egy full verzios Emco szoftver lenne a legjobb.
-
overseer
csendes tag
válasz
NexusZ
üzenetére
Én anno, munkaügyin keresztül csináltam meg. Mikor tudtam,hogy indul, simán felmondtam a meló helyen, elmentem munkanélkülire,majd teljesen ingyen megcsináltam a szakmát. Azthiszem 6 hónap volt. Azt jobb ha tudod, hogy ilyen gyorstalpalón a full alapokat tanulod meg. Vagy még azt se. Aztán meg imádkozol, hogy mint totál kezdőt felvegyenek valahova. Nekem mákom volt,de ez már egy másik sztori. Ha kérdésed van kérdezz,hátha tudok segíteni.
Cheers
-
dududunno
újonc
Üdv!
Nyáron lett meg a papír(CAD-CAM info), jelenleg 3hónapja dolgozom mint gépkezelő/programozó(marón).(első melóhely, pályakezdő..)
Hosszútávon szimultán 5-tengely a cél, kérdésem az lenne, hogy mire érdemes "ráfeküdni"?
Perpill nincs lehetőség CAM-ezni, csak itthon az EdgeCammel.
Elképzelés: kiokosítom magam, amennyire lehet (1-3év, amennyi kell hogy teljesen önállóan menjenek a dolgok) utána egyedi gyártás felé mozdulni.
Esetleg érdemes lenne külföldön gondolkozni? Ha igen merrefele?(elsősorban Angol nyelven, ha nagyon kell, akkor beiratkozom Németre)Előre is köszi

-
BÁ Nutrition
addikt
válasz
NexusZ
üzenetére
attol fugg mi a cel. ha papirszerzes akkor legjobb a legrovidebb tanfolyamot megcsinalni
ha jo szakember akarsz lenni akkor azt meg nem az iskolapadban fogod véghezvinni, teljesen irrealis is az elvaras, ezzel jobb ha tisztaban vagy elore. ill mivel megvan a gepiforgacsolo ezert ezt mar tapasztalhattad is kb.
maga a gepkezeles neked kb 1 het oktatasnak kene lennie aztán csa.
a programozoi is nagyon durvan 2-3 het.legjobban akkor jársz ha bevallalod h valahol fos penzert elnezik h nem vagy meg penge viszont raengednek a gépre. kb 1-2 ev alatt kikupalod magad nagyjából elfogadhato szintre ha minden nap mas melot kellesz csinalni aztán utanna tovabblephetsz magasabb fizura
egy cam programozoi tanfolyam 3 nap, ezt ne felejtsd el sose. azt se h miert
Új hozzászólás Aktív témák
● nem beszélgetős OFF topic!
- Jura Impressa F70 Automata kávégép 6 hónap Garancia Beszámítás Házhozszállítás
- Ambiano GT-EWM-03 kompresszoros, háztartási jégkockakészítő 150W 1.8L eladó 2 év garanciával
- Új Reolink TrackFlex Floodlight WiFi biztonsági kamera
- Új Lubluelu P4 vezeték nélküli állóporszívó
- Gyerek kerékpár 12 Kék színű, tanulókerékkel, kosárral (2 4 éves korosztálynak)
- HIBÁTLAN iPhone 14 512GB Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3922, 100% Akkumulátor
- Telefon felvásárlás!! Honor Magic6 Lite, Honor Magic6 Pro, Honor Magic7 Lite, Honor Magic7 Pro
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5070 Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- iKing.Hu - Apple iPhone 14 Pro Max Stílusos erő, Pro kamera rendszerrel! 128GB - 3 hónap gari!
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
En kaptam p*csan rúgást, amiért a kulcsot a tokmanyban hagytam, hiába volt kikapcsolva a gep.... Elvileg pont az ilyen repülések miatt vannak sréhen elhelyezve a gépek nem?
Ha meg az a gond, hogy így tovább tart a munkát megcsinálni, az meg legyen a főnök baja...

vagy ezért veszik itthon a Haas-t, mert ha alapból nincs rajta zár, akkor nem is kérik... meg ilyet, hogy legyártok pár alkatrészt, és elviszom az autószerelőhöz?