Hirdetés
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Apple Watch Ultra - első nekifutás
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- „Új mérce az Android világában” – Kezünkben a Vivo X300 és X300 Pro
- Xiaomi 15T - reakció nélkül nincs egyensúly
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
Új hozzászólás Aktív témák
-
nchelp
tag
Minden gépnek vannak holtjátékai. Ezekhez a "löttyenésekhez" tartozik egy időintervallum is, hogy milyen hamar kell az ellenkorrekciós mozgást végrehajtani. Ezek ugyanúgy elérhetőek a gép konfig-paraméterei közt, mint a hozzájuk tartozó "backlash"-értékek. De az is lehet, hogy csak szimplán nagyobb már a tengelyek kottyanása, mint amennyi érték legutóbb be lett neki adva holtjáték-kiküszöbölésnek. Ha peched van, akkor az előfeszítés ment el, mert az komoly szerelésigénnyel járó probléma.
-
Trub
tag
válasz
BÁ Nutrition
üzenetére
8 mm vastag alulemez, D30 furat. Nagyolás + 0,05 mm simítás. Szerszám: Z2 D8 HSS.
S1000 F100 - Tehát nem volt nagy sebesség.nchelp: Köszi!
Az első kézből való infó a legjobb. A csapágyak könnyen orvosolhatók szerintem, de a szinkronidőkről még nem halottam. Azt hogy kell beállítani? Nehéz? Egyáltalán lehetséges? -
Trub
tag
Tudnátok segíteni? Most, hogy kiszálltam az iskolapadból szeretnék forgácsolással foglalkozni.
Egy ilyen cnc szerszámmarógépet néztem ki kezdésnek. Heidenhain tnc 155 vezérlő van rajta, kb 1990-es gyártású, nagyon pöpecül néz ki, szánokon szinte nincs is kopás,ezredes mérőléccel, de van egy kis zavaró tényező.
Alumíniumba interpoláltunk egy kört, és az átmérőben van 0,05 mm ovalitás.
Azt nem tudom, hogy egy ilyen típusú gépnek tudnia kéne-e ennél pontosabbat. A visszaállásokat leteszteltük, az pontos, hisz mérőléces. Megmunkálóközponton is dolgozok, ott nagyon pontos köröket tudok csinálni.
Én azt gondolom, hogy ez a vezérlő új korában sem tudta a H7-es furatokat. De a kolléga azt mondja illene megcsinálnia.
Szerintetek?
-
artec
csendes tag
Sziasztok!
Köszönöm a válaszokat az 5000 -es Mori ügyében (kpityu2, konikan) !
Tegnap megoldódott a probléma: egy kb. ceruzaelem méretű szűrő tömődött el részlegesen, ami a forgácskihordó - és a küzdőtér alatti árkok folyamatos mosását biztosító szivattyú elé van kötve.
Thx
!A póló meg vadállat
! -
bozsgabo
csendes tag
válasz
Danivagyok
üzenetére
Hmmm, szerintem nalunk nincs ilyen szerkezet. Legalabbis nem talalkoztam meg a muhelyben, de koszi! Ma is tanultam valamit.

-
Danivagyok
csendes tag
válasz
bozsgabo
üzenetére
Demagnetizálni legegyszerűbb DEMAGNETIZÁLÓVAL

.
A darab leginkább köszörüléskor mágneseződik fel, azaz lehet, hogy ez nálatok nem is akkora probléma. A modernebb, vezérelt mágnesasztallal rendelkező köszörűk képesek 0-ra demagnetizálni.
Nekem egy saját gyártmányú demagnetizálóm van, kevésbé szép, de sokkal költséghatékonyabb. Nem egy bonyolult eszköz. -
bozsgabo
csendes tag
válasz
Danivagyok
üzenetére
Na erről még nem hallottam. Hogy kell kimágnesteleníteni egy darabot?

kpityu2 neked is köszönöm a választ!
-
Danivagyok
csendes tag
válasz
bozsgabo
üzenetére
Még hozzátenném a technológiához, hogy ha ilyen kis tűrésre dolgozunk, akkor simításkor a darab mágnesessége is képes elhúzni a huzalt, minél vastagabb az anyag, annál jobban. De amúgy is célszerű minden esetben felrakás előtt alaposan kimágnesteleníteni. Az meg más kérdés,hogy az adott gép rigolyáit is ki kell tapasztalni. Pl a 14 éves Mitsu ezt a tűrésmezőt három vágásból nagy biztonsággal csak kb 30mm alatt tudja, efölött kell 4-5 vágás is.
-
kpityu2
addikt
válasz
bozsgabo
üzenetére
Technológiai adottság. Kis furatokat kisebbre csinál a gép, mert az éles kanyar miatt befelé húzódik a huzal. A második menet után azért lett nagyobb, mert simító fogás szikrája túl sok anyagot vitt ki. Ugyanis szikránál csak akkor jön a méret, ha a technológiában megadott anyagmennyiséget visz (1. simításnál ez általában 20-40 mikron). Bármilyen eltérés a technológiai táblázat gyári belövésekor használt körülményektől eltérést okoz.
Ezeket tudni kell, ettől gyakorlott szakember a szakember. Ez tart évekig és ezt kell megfizetni. Az amatőr/kezdő/mérnök/vállalkozó azt hiszi, elég csak megnyomnia a zöld gombot, és a darab készen kiesik a gépből.
-
bozsgabo
csendes tag
Sziasztok!
Eléggé új vagyok a témában és lenne 1 pár kérdésem.
Szerszámkészítő a szakmám és rézhuzal szikraforgácsoló gépen dolgozom. (Sodick AQ325L és Sodick AQ327L Premium gépen)
Nemrég járt le a 3 hónapos próbaidőm, viszont kb csak az első hónapban volt segítségem, akitől tudtam tanulni dolgokat, de azért vannak olyanok, amiket nem értek...
Itt is lenne az első...
Mai nap egy furatot kellett huzaloznom, aminek az átmérője (fh 2,393) - (ah 2,383) volt. Ez eddig oké. Szerkesztettem a Heart NC szoftverben egy kört, aminek 2,388as átmérőt adtam meg, ugye középérték és 3 vágással...
Majd szépen felfogtam a darabot egy prizmába, kióráztam meg minden ami szükséges, majd elindítottam a programot, szépen ki is vágta, viszont körülbelül 2,370-2,375 átmérőre vágta...
Oké... akkor gondoltam elég annyit csinálni, hogy visszafűzöm a huzalt, mivel csak Z tengelyben távolodtam el a darabtól és elindítom még egyszer ugyan ezt a programot, minden változtatás nélkül. Oké, valamennyit hallottam, hogy vitt belőle, végzett, majd jött a meglepi... túlvágta... körülbelül 2,405 átmérőre... Itt jön a kérdés... Miért? Hogy vág nagyobbat a gép, mikor a programom 2,388ra volt írva?!
Úgyhogy szépen selejt lett ez a darab.. majd jött a következő alany, mivel 6 db volt belőle..
Itt azt csináltam, hogy ugyan azzal a programmal vágattam, viszont offset értéknél babráltam... 2. vágáshoz írtam -0,004 mm-ert, majd a 3. vágáshoz -0,002 mm-ert. Elsőre körülbelül 2,375-2,380 átmérőre vágta, szóval épphogy nem lett jó... Gondolkoztam... Majd szépen újraindítottam a programot, viszont csak a 2. vágással! 1. vágást DRY-al (Gyorsjárattal) végigfutottam, 2. vágásnál ugye visszaírtam ezt az értéket 0-ra, hogy vágja, majd váltott volna a 3. vágásra és ott offoltam is a gépet. Megmértem és így lett jó... 2,388 átmérő.
Sikerült megoldani, de nem tudok ezzel kibékülni, hogy a furatos munkáknál mindig kísérletezni kell, hogy mikor vág annyit, hogy az jó legyen nekem... Van erre valami ötlet? Szervizelni kellene a gépet? Vagy minden gépen ilyen macerás a furat huzalozás? -
SirTom
tag
válasz
BÁ Nutrition
üzenetére
Ja, nekem is mondták, hogy engineer vagyok, mondom, de nem vagyok engineer, hanem szakmunkás vagyok, valahogy próbáltam elmagyarázni, hogy certification, meg qualification, de aztán angol kollega mondta, hogy az akkor engineer, hát ha nektek, az, hát akkor ok. Ott azért van kicsivel magasabbra helyezve a szakmánk, mert pár évig tart mire valaki végez az aprenticeship-el a suli után. (ez ilyen gyakornoki pozició, aki részt is vesz a termelésbe, de még vizsgái vannak) És utánna lesz kezdő cnc-s. De még így se lesz engineer valaki(szerintem) bármit is mondott a kollega!! A fogalom kavarodása szerintem azért is történt meg, mert engineering-ben dolgozunk, amit az ipari szóval lehetne lefordítani. Szóval iparosok vagyunk, ami ott engineer.
-
bandi777
csendes tag
Sziasztok
Eladó cnc esztergát (min 50-es főorsó furat max 1000 csúcstáv esetleg hajtott szerszám ),
függőleges megmunkálót (40-es kúp max1000mm) keresek magamnak. -
TGWH
őstag
válasz
BÁ Nutrition
üzenetére
Ez csak annyit tesz, hogy az első ember hülyén fordította a gépészt

-
BÁ Nutrition
addikt
-
konikan
aktív tag
-
artec
csendes tag
Sziasztok!
Jó szóra volna szükségem Mori Seiki NH5000 DCG (vez.: MSX-701 III.) ügyben:
A tegnap esti indítási kísérlet eredményeként (24 óra állás után) a következő hiszti, a melegítő prg. indítását követő néhány percen belül: " EX0578 - COOLANT OIL LEVEL LOW "..
Az írás szerint a forgácskihordó alatti szűrődob lehet a ludas, kitakarítottam (sajnos rohadt szennyes az egész hűtőrendszer, de ránézésre a mifelénk megszokott standard retekáramlás folyamata zavartalan). Hűtődzsúz 6% körüli (tele a gép), olajszintek rendben; a szivattyúk, az ülepítő, minden jeladók látszólag rendben. Külső- belső hűtések, öblítés nyomása fa$za, amíg a gép le nem tilt..
A szűrődob pár helyen lukas, szerintetek ez mekkora kockázatot jelent?
Én a nagytakarítással kezdeném, de 30 gép között másodmagammal rohangálva nem sok lehetőség van ilyesmire.. a karbantartás fogalma cégünknél gyakorlatilag ismeretlen (sajnálok itt pár jobb sorsa érdemes, komoly masinát).
Köszönöm a figyelmeteket, és az esetleges tanácsokat, üdv.!
-
ktm81
újonc
Nyíregyen is vannak cégek br1200ft
-
lav1892
csendes tag

-
TGWH
őstag
válasz
BÁ Nutrition
üzenetére
Ott a pont, a hatályos jogszabályok szerint cnc vezérlésű gépre papíros ember kell (elvileg minden szakmunkához papír kell, de ez nem biztos), és pont. Persze ha betanított melósként veszik fel, akkor az úgy már ok...
De hogy legyen kiskapu is, szerintem egyáltalán nem, vagy nagyon nehezen büntetik, ha van 10 cnc géped, de nincs egy forgácsolód sem... persze az is simán lehet itt Abszurdisztánban, hogy egyszerűen nincs kapacitása ahhoz az ellenőrzést végzőknek, hogy ellenőrzéseket végezzenek
ha meg lenne, kőgazdag lenne a nav, és csődbe menne a 3/4-ed ország 
Pont szó volt róla nemrég, hogy ha a nagy multik nem beszállítóktól, hanem sok pici cégtől vennék ugyan azt a cuccot, amit a pici cégek adnak el a beszállítóknak, akkor durván megugrana a munkanélküliek száma. Ha egyszerűsítenék az állami papírmunkát, megint százezrek kerülnének az urcára
Egyébként az a nem vicces, hogy a kis cég nem tud nagy multinak szállítani, a beszállító meg ugyan annyit keres a cuccon, mint a kis cég, aki a beszállítónak adja, és kap tőle píínzt... mi is el tudnánk adni 2* áron, de nem lehet... -
-igu-
veterán
válasz
BÁ Nutrition
üzenetére
Azért én egy saját nevelésű vagy egyéb helyről érkező, tapasztalattal igen, felsőfokú papírral nem rendelkező technológust szívesebben látnék a (nem létező) cégemben, mint egy diplomás mérnököt, aki "csak úgy lett oda valahogy".
Egyébként se szívesen alkalmaznék diplomás embert ilyen pozícióra - ezek olyan sokat tanulnak, hogy elfeljtenek gondolkodni. Tervezőnek viszont igen, de az más képességeket kíván. -
zolikaDB
veterán
válasz
BÁ Nutrition
üzenetére
6-8 eve semmit nem kertek, amikor nemetbe mentem, csak probamunka volt, h mit tudok.
Utobbi idoben ket (!) helyen is mondtak, h a munkakor betoltesehez szukseges bizonyitvany szamat be kell irni a munkaszerzodesbe... Tehat bizi nelkul nem tolthetem be papiron a cnc maros allast
-
BÁ Nutrition
addikt
válasz
csiben1
üzenetére
Azért léteznek olyan helyek ahol a pozició betöltéséhez a végzettségnek is meg kell lennie. S mivel ez szakmunka nem vagyok benne biztos h nem-e kötelező. Az egy dolog h jelen pillanatban egy csomo helyen leszrják. Ahogy azt is h be vagy-e jelentve. Jobban jár ha megvan neki, de elég a minimál tanfolyam. Ha esetleg érdekli más is akkor tanulhat tovább, csak gép mellé nem kell
-
csiben1
tag
válasz
akphsaiid
üzenetére
Szerintem ennek a cnc gépkezelői tanfolyamnak a te esetedben semmi értelme. Ha később más helyre akarsz menni, a lőtéri kutyát se fogja érdekelni, hogy ez a papírod meg van e vagy sem. A lényeg, hogy tapasztalatod és tudásod meg van e. Semmi más.
Viszont a nyelvtanulásnak, illetve egy mérnöki diplomának annál több értelme van. Ha van kedved, időd tanulni és a cég fizeti is, akkor szerintem ez irányba kellene menned. Minden mást kilőnék a helyedben. -
konikan
aktív tag
-
akphsaiid
csendes tag
válasz
BÁ Nutrition
üzenetére
Még énse tudom, hogy akarok-e.
Egyelőre elvagyok a géppel, meg itthon solidworksel bohóckodok. Aztán majd lesz valami.
-
zolikaDB
veterán
válasz
Klaus Duran
üzenetére
Galika: 16e HUF óradíj, 170 HUF/km utazás, egy oktatás 650-700€...
-
-igu-
veterán
válasz
Klaus Duran
üzenetére
Bezzeg nekem csak napi 10e Ft jutott, amikor a GE-be jártam oktatni. Igaz, nem én számláztam, és 15 évvel ezelőtti a történet.
Viszont kellemes volt 2 héten keresztül bringával ingázni BP-Veresegyház között.
-
-
konikan
aktív tag
válasz
zolikaDB
üzenetére
Így van, ha Heidenhain specifikus probléma, vagy kérdés van, azt ők megoldják, mondjuk jó áron.
1 napos oktatás, ami annyiból állt, hogy 1 ember kiszállt tőlük a céghez, és 4 embernek mutatta a gép előtt a különböző nullpontbemérési funkciókat 5 tengelyen 1000 Euro volt

-
zolikaDB
veterán
válasz
littlejohnny
üzenetére
go98.hu, ott segitenek!
-
kpityu2
addikt
válasz
littlejohnny
üzenetére
Nem ismerem a masinát, de ilyesmi sérült vezérlőprogramra szokott utalni. Merül az aksi, vagy csak úgy átbillent egy bit. Ilyenkor nálunk vezérlő újratöltés.
-
blasko92
őstag
Olvasgattam itt a hsz-eket a gyártástechnológussal kapcsolatban, hát.....
Kb. úgy képzelem el ezt a munkakört, mint ahogy iguana csinálta. Nálunk van egy gy.technológus. Több mint 1 éve. Azóta minden új melónál odajön hozzám, hány felfogás, mennyi idők, milyen szerszámok, mi kell hozzá. Hogy programot írjon? Pfff...
Azt nem tudja, mi az a G96. Ha betelik nálam a pohár, és magára hagyom, akkor én sz.pom meg, mert keresem a szerszámot, amit ő "talált hozzá", hát kurvára nem jó, de akkor alakítsam át. Még a bejáratott melók technológiáját is képes átírni, amivel szintén megsz.pnánk, ha úgy kezdenénk el, ahogy ő "tervezte". Szóval igen, nálunk nem a technológus segít minket, hanem mi segítjük őt. Én meg művezetőként két darabcserém között mehetek programot írni annak aki nem tud, mehetek szerszámozni, beállni, problémákat megoldani a gyártással kapcsolatban. Terveztem már magunknak szerszámot a problémás melókhoz, csináltam speckó befogókat, csináltam ER32-es befogókat vállveregetésért. Ja, és még a szabi alatt is telefonos ügyeletben vagyok kb, ha kell ott segítek 
-
-
zolikaDB
veterán
válasz
lav1892
üzenetére
Ez a solidworks ilyen
Elozo cegnel a rajzolos ember is ezt csinalta, ar/ertek aranyban neki jobban bejott az elet ott, uh en meg par kollega el is tolta a biciklit. Ja, mert rajzot sose kaptunk olyat, harmadjara sem, amirol mondjuk akar gyartani tudtunk volna... Valamit, vagy barmit... -
akphsaiid
csendes tag
válasz
BÁ Nutrition
üzenetére
Értem. Okés, köszönöm a felvilágosítást és a tanácsot.

Akkor az lesz, hogy megcsinálok egy cnc gépkezelői tanfolyamot, aztán képzem saját magam, majd, ha meg mégis szükségem lenne valami más papírra, akkor majd megoldom valahogy

Mégegyszer nagyon köszönöm!

-
TGWH
őstag
Na ez kemény.
Ráállnék erre a vonalra, izgalmasabb lehet mint folyton szívni, főleg ha régiek a gépek
mondjuk esztergára is mennék egyedire, az olyan nyugis...
Ma ismét megfogadtam - úgy hetente kétszer ez van -, hogy amíg mások basznak az egészre, addig én sem fogom magam halálra hajtani, és leszarom ha a gép előtt semmit nem csinálva bactatnak, hogy már megint nincs melóm... legdurvább az, amikor kicsit megpörgeted, mert másnap szállítás, aztán vannak akik meg fél órákat sétálgatnak. Mi lesz a vége? Majd holnap után lesz szállítás...
Ma is szólnak hogy hát kéne még pár dolog, mert délelőtt indul a rakomány. Hát basszus nem is tudtam róla, jókor szólnak, még ha osztódok a géppel együtt, akkor sem lett volna meg
Annyit legalább sikerült elérni, hogy most már legalább a megrendeléseket kiírják
drasztikusan esett a pár óránkénti teljes gépátszerelések száma (ami ugye csak nálam volt, mert mások bacnak rá, majd nekiállok ha ez kész címszóval, majd miután a vezetőség el, kolléga már pihen is, gép áll) 
-
lav1892
csendes tag
"Technológus pontosan mit csinál? Mekkora az a műhely/gyár, hogy napi 8 órát el tud tölteni hasznos tevékenységekkel?"
Múltkor voltam bent a technológián nálunk mert hiányos volt a rajz... Voltak bent páran oda mentem ahhoz akihez indultam..Mellette a másik kettő ült a pc előtt, az egyik egész idő alatt amig bent voltam a telefont nyomkolászta a másiknak meg volt nyitva a solidworks és a görgdővel forgatta a modellt 5-10 percet voltam bent végig ez ment.
Jó lenne ha olyan technolódusaink lennének mint amit iguana leírt. -
-
-igu-
veterán
Az első helyen úgy kezdődött, hogy a holland anyacégnél belőtt 54 perces darabidőt leszorítottam 28 percre. Utána jött minden. Programozás (Vector, EdgeCam), beállás új széria első darabjához, annak ellenőrzése, gyártástámogatási dokumentációk és form-ok (beállólap, felfogási terv, mérési jegyzőkönyvek) elkészítése, kezelése, szerszámraktár kezelése, miazmás. Aztán besoroztak...
A második helyen eredetileg a Sinumerik-es esztergát hajtottam, de egyszer volt egy kis luft a melóban (elhalt a szecska, a szerelők meg 2-3 napra tudtak csak jönni) - azzal kezdődött a "gyeremárkicsit, elakadtam" dolog. Ott is volt minden: a fentebbi kommentben listázott gépekre új széria első darabjának programozása, legyártása, ellenőrzése, készülékek tervezése, darabidő saccolása az árajánlathoz, ilyesmi.
Ott a helyzetfúró volt a legcinkesebb, saját posztprocesszor kellett a Vector alá, mert az a szecska csak inkrementben volt programozható, a pozíciókat az öreg szaki meg ugye a rajzon megadott bázishoz képest tudta csak ellenőrizni. A kijelzőn meg tudtam jeleníteni kommentben az abszolút értékeket, de annak szinkronban kellett lennie a gép pozíciójával, szóval a programból kellett kinyerni, nem volt elég a manuálisan kiszámolt érték (az ugye téveszthető számológéppel is). Ehhez kellett egy kis C++ progi, ami az NC programot szöveges file-ként megnyitva soronként ellenőrizte a koordinátákat, elvégezte a hozzáadást/kivonást az előző pozíció alapján, majd a sor végére kommentként beírta, a végén elmentette.
...aztán az előzőleg kilépett technológus bácsi visszajött (meggondolta magát), nekem meg kicsit megnyirbálták a fizetésemet a kevesebb feladat okán, így elléptem a picsába. -
-igu-
veterán
Én kétszer voltam technológus: első körben 2db HAAS Micron marógép, egy öreg Fanucos marógép és egy HAAS Micron eszterga fölött, másodszorra 1 Sinumerik-es eszterga, egy Hunor eszterga, egy öreg Sinumerik-es marógép, egy horizontál NCT-s marógép és egy kitudjamilyen helyzetfúró támogatására. Kitöltöttem a 8 órát bőven.
-
TGWH
őstag
válasz
Klaus Duran
üzenetére
Én is úgy kezdtem
mindenhez is
csak valahogy az egyedi melók nem jöttek annyira. Ha meg igen, hát pont nem volt senki aki értett volna hozzá, kb. adatokkal indítottuk a gépet, katalógusban ez van elven Mondjuk fűrészelni utáltam a mocsok 40 éves keretesen 
Technológus pontosan mit csinál? Mekkora az a műhely/gyár, hogy napi 8 órát el tud tölteni hasznos tevékenységekkel? -
konikan
aktív tag
válasz
BÁ Nutrition
üzenetére
-
-
BÁ Nutrition
addikt
válasz
akphsaiid
üzenetére
Bocs, elolvastam. Szal ha kell szakmai papir a sima gepkezelo boven eleg rafogni h az a cnc-s vegzettseged. Suliban nem fogsz tobbet megtanulni nagyon mint amit most tudsz, bar kitudja.. Ha maga a gepipar erdekel akkor kezdesnek egy technikus vegzettsegbe vagj bele. Lehet az egyetem sok lesz. Technikumban is mar elegge szetmegy az oktatas mindenfele, es latni fogod mekkora szeletecske a forgacsolas az egeszbol. Egyetemen meg teljesen mas szemszogbol nezik a vilagot, bar az sose art ha volt elotte egy kis gyakorlat a valosagban.
Rajtad fugg mit szeretnel, de ahogy irtak szakember ugy leszel ha egy iranyban kispecized magad es megkered az arat. A suliban minden esetben csak belekapnak a temaba, de kikepezned magadat neked kell az elkovetkezo idokben. Ami akar 5-10 ev is lehet. Megfizetni meg utana fognak valszeg
-
NoiZz
tag
volt már németbe valaki a KTS Metalltechnik Kftn keresztül? érdekelne személyes tapasztalat munkakörülményről, kollégákról, fizetésről, jöhet pü-be is
-
-
TGWH
őstag
3,5gb-ot gyűjtögettem, abból 1gb a musthave 
Hogy majd télen olvasgatok, nyáron nincs időm. Erre nyáron vagy hulla vagyok vagy lusta bármit is csinálni.
Télre meg jön a Cossacks 3, SpellForce 3, na meg az új pes, utóbbi mindjárt holnap
De most már tényleg bele kéne húzni az egyedibe is, csak kevés meló jön, nagyon kevés... -
akphsaiid
csendes tag
válasz
BÁ Nutrition
üzenetére
Nagyon szépen köszönöm a válaszokat mindenkinek.

(#11632) BÁ Nutrition
Nincsen semmiféle CNC-s papírom, csak érettségi és egy AWI hegesztő OKJ.
Magát a szakmát imádom, és érdekel a CAD/CAM része is, tervezni stb. Itthon sokat gyakoroltam SolidWorks-el, meg még pár szoftvert kipróbáltam. Annyira nagyon még nem megy, nem ismerek minden trükköt a szoftverben, de fogékonyan tanulom. Melóba EasyStone-t tanultam és használok cad-cam. 5 tengelyen. -
zolikaDB
veterán
-
BÁ Nutrition
addikt
válasz
akphsaiid
üzenetére
Nem egészen tiszta a helyzet, van egy cnc gépkezelő papírod és 5 tengelyen tudsz cammel programozni. A gyártás része nagyjából ennyi, ebben a munkakörben nem kell több. Képezni úgy tudod magad hogy szakmailag próbálsz előrébb lépni, szal egyre magasabb színvonalú melókat le tudj gyártani, légy tisztában a szabványokkal, méréssel, technológiával. A papírral annyit vagy előrébb h egy magadnak elképzelt célt kipipálsz, rááldozol feleslegesen egy csomó időt, energiát. Ha a cég fizeti akkor valszeg magához is fog láncolni. Viszont szinte sehol nem a papírjaidat fogják nézni hanem h mit tudsz és milyen szakmai múltad van. 2év után azért még tuti van egy csomó fogás amit nem tudsz, foglalkozz inkább azzal.
Gépészmérnöknek biztos nem kell lenni ehhez a melóhoz, mégha páran csinálják is. Láthatod hiszen te is ezt csinálod. Ill az már egy szak az egyetemen, nem utána jön még valami misztikum.
A cadcam annyi h megtanítanak jó esetben vmi szoftverrel rajzolgatni modelleket és szintén vmivel generálsz hozzá progit. Viszont téged tervezni nem nagyon fognak felvenni ezzel, így a fele ki is esik.Ha szakmailag akarsz ténylegesen fejlődni akkor ott a műhely, meg ott van az internet is, van millió egy videó, szakkönyv, meg fórum is mint ez, szal csak csinálni kell tovább
-
akphsaiid
csendes tag
Sziasztok!
Egy kis segítséget szeretnék kérni.
2 éve nagy szerencsével sikerült CNC gépkezelőként elhelyezkednem egy érettségivel és egy AWI hegesztő OKJ-vel. 5 tengelyes gépen dolgozom s mára eljutottam odáig, hogy már CAD/CAM programozok is. Egyedi gyártás.
Ha jól fogom csinálni a programozást (már pedig jol fogom
), akkor kapok olyan lehetőséget, hogy elmehetek tanulni, a cég fizeti.Szóval CAD + CAM + gépkezelés a melóm, ehhez szeretném magam papírral felszerelni, hogy-ha úgy alakulna és máshova mennék, ne legyen gond az elhelyezkedés.
Kérdésem, hogy ehhez mit kell tanuljak?
Egyetem? Gépészmérnök aztán valamelyik szak?
OKJ? Gépkezelő aztán programozó majd CAD/CAM? Vagy elég egy CAD/CAM?Segítségeteket előre is nagyon szépen köszönöm!

-
nchelp
tag
válasz
etaclan1984
üzenetére
Ránéztem, és tényleg... pl.:
"TAKISAWA EX-308 CNC Eszterga
kiemelt termék
Budapesti raktárunkból azonnal szállítható.Raktáron: 0 db "

A következő 3 gép szintén 0 db-os raktárkészlettel azonnal raktárból szállítható...
@blasko: Ez a része szintén arról szól számomra: nem én dolgozok ott... De annyira nem lehet rossz a helyzet, ha a Taki rájuk bízza a márkaképviseletet otthon. Most aztán az, hogy miket mondanak róluk... A hivatalos ténnyel állnak szemben lényegében a pletykák... Abban számomra legalábbis nem volna döntő, hogy veszek-e náluk gépet. Nekem van ismerősöm otthon, vállalkozó, aki először egy Hyunday-Kia vassal indította a CNC-szakaszt a cégében, (a termelésindításban/ kezdeti betanításban még részt vettem anno) aztán lett annyi munkája, hogy kellett neki másik gép. Azt inkább az Exceltől hozta. Ugyanaz a mérettartomány, ugyanúgy Fanuc hajtás, csak ott éppen nincs rezgés ugyanazokkal a darabokkal, és 2X akkora fogás röhögve megy, mert van nyomaték is.
De befejezem, mert ezért én nem kapok egy vasat sem Csepelről... Fényezzék magukat ők

-
bubi92
őstag
Sziasztok
Segítségre lenne szükségem. Egy gimbalt építek és annak vázán kellene alakítani. EBBEN videóban 47 másodpercnél lévő dolgot kellene megcsinálni. Vagyis nem pont ugyanott kell vágni, de a csövek és a lyukak hasonlóak. Valaki tudna ilyenben segíteni pesten?
-
zolikaDB
veterán
válasz
Plutor
üzenetére
És a büdös életben nem kell Fanuc

Amugy en vegigjartam az 5 tengelyes vilagot az elmult 3-4 honapban, azt hiszem, mindenkitol kertem ajanlatot Magyarorszagon... Igaz, a D400-as asztalu merettartomanyig, bolcsos kivitelben.
Ha egesz pontosan meghatarozod a koltsegkeretet, meg a gepmereteket, felepitmenyt (!!!), kovetelmenyeket, akkor privatban/mail-ben keress meg, hatha tudok segiteni. -
-
-
TGWH
őstag
válasz
Plutor
üzenetére
Hát basszus ne ő vegye, vagy tanuljon be más vezérlőt, még tanítható, hacsak nem tanítottátok ki valami hülyeségre

Jók azok a cincinnattik pedig
addig is amíg nincs új, vegyétek kisebbre a fogásokat
én 0,25-nél nagyobbra nem mertem írni 
Na most ugye ez Mo-on nem így megy, hogy hol érdemes... kivétel ha a zsebetekben van a gép ára. Kedvezményes hitel, pályazati gép, csak vadi új lehet, lehet még a külföldi beszerzés sem jöhet szóba, de ezt annak kell tudnia, akinek a feladata. Kft vagy egyéni vállalkozó, teljesen más világ jogilag.
Az sem olyan egyszerű, hogy odaadjátok az nct-nek a cincinnattit, hogy tegyen rá nct vezérlőt. Megcsinálják, de lehet abból az árból majdnem kijön egy új, hiába, ha nincs konkurencia...Tehát elsőnek tudnod kell hogyan lesz finanszírozva a gép. Ha csak vadi új lehet, akkor irány a magyar fanuc képviselet. Ha meg lehet használt is, és mások nem tudnak tippet adni, akkor ott a tágas internet, elég sokan foglalkoznak ezzel. Esetleg külföldről megveszed bagóért.
Az biztos, hogy futhatsz vele néhány kört

Ha olcsó és ,,picit pofozni kell rajta'', akkor inkább ne, csak állni fog amíg szét nem vágjátok a méh telepnek...
Lapkát biztos tud valaki itt mondani, már volt szó hasonlóan finom anyagokról. De ami a dobozra van írva, annak lehet hinni. Nagyjából

-
Plutor
aktív tag
válasz
BÁ Nutrition
üzenetére
Nyugdíjba ment az üzemvezető,és jelenleg én lettem a megbízott helyette.

Én meg esztergályos vagyok,és túl sokat nem értek a maráshoz.
A srác meg aki a marógépet viszi,egy fiatal pályakezdő.Fél év marási tapasztalattal. -
Plutor
aktív tag
Üdv!
Ma kaptam egy gépbeszerzési feladatot,5 tengelyes marógépre.(lehetőleg Fanuc vezérléssel.)
Amit tudnia kéne: 42CrMo4,V155 anyagok megmunkálása. Max 700mm hosszan.
A mostani gépünk Cinncinnati 750. Ez megáll komolyabb terhelés alatt.
Magyarországon hol,kinél érdemes körbenézni,kérdezősködni?
A leírt anyagokhoz milyen lapkát,szerszámot érdemes használni?(Egy pár kereskedő már leégette magát nálunk)Az esetleges válaszokat köszönöm!
-
kisvacak
csendes tag
válasz
Danivagyok
üzenetére
Köszi!Nagyon super mindegyik.Amúgy a shopmill megvan németül adták a géphez, de Te adtál egy angolt ami nekem sokkal jobban fekszik!Siemens.com oldalán van sok shopmill-es doks. de már mind az újabbak.Ezen a gépen 5.... valahányas shopmill van még.Az újabbak 6-tól felfelé..Mégegyszer hálás köszönet!

-
Danivagyok
csendes tag
válasz
kisvacak
üzenetére
Magyar nyelven 810D dialog van, itt egySIEMENSMAPPA link német és angol shopmillhez. A siemens.com-on találhatsz akár magyart is, ha elég jó az angolod

.
Kérdezz bátran, ha elakadsz valahol. -
válasz
blasko92
üzenetére
Igaz.

Akinek van esze és pénze
az rendes esztergát vesz. -
blasko92
őstag
válasz
Klaus Duran
üzenetére
Azzal a csodálatos hajtott szerszámos fúróval csinál kitörést a palástfuratra.

-
-
zolikaDB
veterán
A video vegen az a hajtott szerszam eleg pisztolyfuros, barkacsolos dolognak tunik nekem -> Haas CL-1
-
blasko92
őstag
Igen.
Mondjuk az insta nem a teljes videót rakta fel. Egyébként 1300-mal pörög, és 0.12-es tolás van neki, C45-ben. Ha lenne magasnyomás, meg kedvem, akkor bírná még. De a forgács így is repül kifelé, még mélyen is 
Klaus Duran Mindig a fúró alá megyek 5 milivel, nem oldalazok 0-ig, ha nem muszáj, így jobban bírja a lapka. Ha esetleg lepattan a hegye, fúrás után megy palást nagyolni.... Fúró meg gond nélkül elviszi. Egyedül a vékony 4D-s fúrót mozgatja be az elején, ha nagyon ferdére van vágva.
Új hozzászólás Aktív témák
● nem beszélgetős OFF topic!
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Hardcore café
- Apple Watch Ultra - első nekifutás
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Villanyszerelés
- iPhone topik
- Gitáros topic
- Milyen routert?
- További aktív témák...
- Apple iPhone 15 PRO MAX 256 GB White Titanium 1 év Garancia Beszámítás Házhozszállítás
- DeLonghi Magnifica Automata kávégép 6 hónap Garancia Beszámítás Házhozszállítás
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14400F 16/32/64GB RAM RX 9060 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 128GB Starlight -1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS3893, 100% Akkumulátor
- Apple iPhone 15 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Az első kézből való infó a legjobb. A csapágyak könnyen orvosolhatók szerintem, de a szinkronidőkről még nem halottam. Azt hogy kell beállítani? Nehéz? Egyáltalán lehetséges?
!

Azt nem tudja, mi az a G96. Ha betelik nálam a pohár, és magára hagyom, akkor én sz.pom meg, mert keresem a szerszámot, amit ő "talált hozzá", hát kurvára nem jó, de akkor alakítsam át. Még a bejáratott melók technológiáját is képes átírni, amivel szintén megsz.pnánk, ha úgy kezdenénk el, ahogy ő "tervezte". Szóval igen, nálunk nem a technológus segít minket, hanem mi segítjük őt. Én meg művezetőként két darabcserém között mehetek programot írni annak aki nem tud, mehetek szerszámozni, beállni, problémákat megoldani a gyártással kapcsolatban. Terveztem már magunknak szerszámot a problémás melókhoz, csináltam speckó befogókat, csináltam ER32-es befogókat vállveregetésért. Ja, és még a szabi alatt is telefonos ügyeletben vagyok kb, ha kell ott segítek
Jó lenne ha olyan technolódusaink lennének mint amit iguana leírt.

. De láttam már tőlük pár gépet, és meggyőzőek... valamint elvileg ők a Takisawa hivatalos forgalmazói is...