Hirdetés
- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
- Xiaomi 15 Ultra - kamera, telefon
- Apple iPhone 15 - a bevált módszer
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- iPhone topik
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Poco F7 – bajnokesélyes
- Milyen hagyományos (nem okos-) telefont vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
TGWH
őstag
válasz
Klaus Duran
üzenetére
Pedig tök egyértelmű. Olyan ürge vagy ürgéné kell nekik, akik heidenheim vezérelte siemens gépet tudnak kezelni, netán szervízelni
ha mazakos vagy, le is lőnek 
-
SirTom
tag
válasz
Klaus Duran
üzenetére
Biztos vagyok benne, hogy a legmegfelelőbb személyt fogják választani, mert ők aztán értenek a válogatáshoz

-
nchelp
tag
válasz
Klaus Duran
üzenetére
Azt hol lőtted???

-
"Heidenhein vezérlésű SIEMENS gépismeret"

-
nchelp
tag
válasz
csiziktomi
üzenetére
opppá, hibás címzett, bocsesz
-
nchelp
tag
válasz
csiziktomi
üzenetére
okés, de akkor várom a viszontkérdésre a választ
-
-
válasz
kpityu2
üzenetére
Én olyat nem ismerek.
Mi a technológushoz imádkozunk. És ha valami nem jó, akkor jön az istenkáromlás.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
(#10485) zolikaDB Ma vagy 5x változtatták meg hogy mi legyen a következő.
A végére maradt ugyanennek a majd ráér szállítani 3 hónap múlva része.
Hiába kérdi meg a csoportvezető az idióta olaszt 2x, ha az gondol egyet akkor azonnal újraírja a sorrendet.

-
kpityu2
addikt
válasz
Klaus Duran
üzenetére
"Érzem hogy beremegett a gép...
"Az ég világon semmi baja azon kívül hogy a zsugorbefogó síkja alatt kb 3mm eltört."Nem értem. A 3D szimulációnál sose történik ilyesmi.

-
neuteek
újonc
sziasztok kedves mindenki. nemrég óta dolgozok a szakmában, kb 2 éve,de most fordult egyre nehezebbre a szakma számomra az új munkahelyemen. fanuc programnyelvű doosan megmunkálón dolgozok és a kérdésem a következő lenne. paraméteresen programozom inkább, valaki tudna e segíteni egy kúpmarás elkészítésében. ha valaki esetleg simán alprogramban tudja, bármit meghallgatok, de főleg a makro érdekelnee. köszönöm előre is. üdv mindenkinek.
-
-
SirTom
tag
-
zolikaDB
veterán
válasz
Klaus Duran
üzenetére
Mi is cirka ebbe az irányba haladunk... Volt a mai nap is történés, ami nagyon elgondolkodtatott, hogyha az alk...ista csapat ott tart, h azt mondja a f...nek, h b.meg f...ök, mán emlékezetből marunk (???) hagyományos horizonton, vigyed mán el innen a g..cibe a munkát, és a f...k elhiszi... Át is hozták CNC-re, volt ordítozás, meg leb..szás, h mijér nem egyből CNC-n marjuk azt a k.va két egyenest? Meg amúgyis, a hagyományoson nem tuggyák kiállítani... Mondom mit? A féltonnás öntvényház oldalai 1 kivételtől eltekintve marva vannak.
De tegyük felfele, mert meg vagyunk mink fizetve. Jó. Mivel? Ott van a kamonicsek "daru" (négy keréken egy keret, rajta kazánlemez, ezen 2 gerenda, meg merőlegesen egy harmadik, amiről lóg a lánc, amit a csörlő működtet, made by "jóvanazúgy")... Jó. Négyen bejátszottuk valahogy, a kikönyörgött emelőgurtnit (minek a?) rákötöztük, majd 1 tonna ellensúly ráhordva a "darura", amikoris 30 centivel a föld felett elkezdett szétnyílni a csörlő... Akkor most mi legyen...? Toljuk valahogy oda a cirka 1.5 tonnát a rogyadozó műanyag kerekeken, a szétpattanni készülő csörlővel, majd a gép előtt húzzuk fel 1.2 méter magasra és toljuk az asztal fölé??
Végül a maradék vezetőség annyit mondott, h akkor szállítsák el oda, ahol a másik is készül.
Szar napom volt. -
-
válasz
nchelp
üzenetére
Akkor beszéljünk a
hüvelygyulladásrólfizetésről.
Szemből előzőleg előfúrt furatot fúrtam D6,8. Érzem hogy beremegett a gép. Víz ki, benéz, zsugorból nem lóg ki semmi.
Fordítom a palettát, és ott kukucskál ki a fúró a vasból. Az ég világon semmi baja azon kívül hogy a zsugorbefogó síkja alatt kb3mm eltört. Átszakadásnál le van véve az előtolás, és korábban vagy 150 ugyanilyen furatot megcsinált. 
-
nchelp
tag
vazze, ez mikor lett vicctopik?

-
zolikaDB
veterán
válasz
Klaus Duran
üzenetére
Regi cegnel kert a kollega simitomarot, a muvezeto, aki 20 evig volt csapagygyarban fonok, adott is neki rogton egy szep fenyes csigafurot

-
-
TGWH
őstag
válasz
Klaus Duran
üzenetére
Erről jut eszembe, megint ,,lenagyolómarózta'' egy szerszámügynök a menetfúrót

-
-
SirTom
tag
Kollega elmagyarázta hogy van ez:
ahány lapka, annyiszor 2500 a síkmaró fordulata

-
soldi3r
veterán
válasz
Danivagyok
üzenetére
Az az F szerintem a forgacsolo ero. Az elotolo ero annak kb a 20-50%-a lesz.
A 200W-os szervom csucsnyomateka majdnem 2Nm, a nevleges valoban 0.6Nm. -
TGWH
őstag
válasz
Danivagyok
üzenetére
Na jó, de ilyennel nem repülni akarnak, sulitempó, s1000 f100

-
Danivagyok
csendes tag
válasz
soldi3r
üzenetére
Aluban nálunk a 10-nél kisebb marókat úgy 600-1200-ig toljuk, nmax 12000 mellett. Ezek apján az előtolásra neked akár egy 1:4 áttétel is simán elférne.
Az a pár N viszont igen csalóka tud lenni. A fajlagos forgácsoló erő aluban 350-700 N/mm^2, azaz pl.: ap=1mm és fz=0.04 mellett F~15 N. Ez egy P4 orsónál kb 0,5 Nm, amit 100%ED-re a 200W szervó ad ki. És az ap=1, az igen kevés ám. -
soldi3r
veterán
válasz
Danivagyok
üzenetére
Az egy erdekes tarsasag

Acelt nem is tervezek, arra szerintem nem eleg. Majd a kovetkezo.
Aluig szeretnek elmenni. Az elotolas teljesitmenytol nem felek. Nehany N erorol van szo, azt szamoltam. -
Danivagyok
csendes tag
válasz
soldi3r
üzenetére
Gondolom ez valami hobbi cnc akar lenni, a hobbycnc oldalon jóval nagyobb érdeklődés van az ilyesmire... De hogy mondjak is valamit, véleményem szerint pl acélokhoz a fordulat nagy, főmotornyomaték kevés, csakúgy mint a tolás. Az előtolás teljesítményt meg sem adtad, pedig az lényegesebb mint a sebesség. Pozdorjához mondjuk jó lehet a cucc, de végül is az a kérdés, hogy te mire használnád.
-
soldi3r
veterán
Gyakorlati kerdesem lenne, kicsit megakadtam a hajtaslanc meretezeseben.
Ugy kalkulaltam, hogy a maximum elotolasom 125mm/s vagy 200mm/s. Ez a gyakorlatban mire lehet eleg?
A foorsom teljesitmenye 1500W 24000rpm-en. Max 10mm atmeroju marot tudok befogni az ER16-ba. -
TGWH
őstag
válasz
Sanyaaa26
üzenetére
Mondjuk a gép előtt, rajzzal a kezemben én sem szívesen állnék neki

Semmi sem olyan rossz, csak ha rosszul van szervezve. Naponta két-háromszor kiszedni a satut már nekem sincs türelmem. Nincs kis tokmány, tengelyt kellett volna marni, befogtam a satuba az egyik levágott patronos szerszámbefogót
aztán végül mégsem kellett, még kiórázni sem tudtam, jó-e egyáltalán. -
Sanyaaa26
aktív tag
válasz
Klaus Duran
üzenetére
-
-
zolikaDB
veterán
válasz
Klaus Duran
üzenetére
Formafeluletnel a 4mm-s nagyolas utan lehet simogatni...

Meselj, milyen a Blaxx? Mennyivel, mibe szoktatok küldeni, mekkora atmero? -
-
alfi1
csendes tag
Ebben teljesen igazad van, ragadt is rám szakmai nyelv,de az állásintejúkon nem megyek át sajnos.68 órát dolgoztunk hetente ,örültem ha aludhattam,de minden negyedik héten itthon voltam kilenc napot. A német bejelentésnél csak 40 órát kell dolgozni ez igaz, de hazajárni elég nehéz.
És segítséget kértem a fórumozoktól,nem egy öt percen belül jövő lehülyézést,látom felesleges volt írnom ide..... -
-
alfi1
csendes tag
Sziasztok ismertek olyan magyar cégeket akik kiküldetéssel dolgoztatnak cnc gépkezelőket?
Több évet lehúztam már németben egy ilyen cégnél, sajnos megszűnt a szerződésük.
A lényeg hogy magyarokkal dolgozzak mert a német tudásom gyatra. -
Danivagyok
csendes tag
válasz
Klaus Duran
üzenetére
Ez már jó közel van a fax kivan állapothoz... Innen ez még nagyon nagy: avagy miért jó a cnc informatikus képzés
-
-
Wucky
senior tag
válasz
nchelp
üzenetére
Hát az én gépem nem tud magyarul. Ezen már nem paraméterben váltod a nyelvet hanem mint egy winfoson. Az MG-t meg mindenképp megszeretném tanulni,mert azzal könyebb lenne kihasználni a tudását. De a héten már rendesen üzemelt. Mondjuk sok apró cseprő dolog van mit be kell szerezni ill meg kell csinálni hozzá,de legalább nem csak áll és porosodik.
Ígéretet azért kaptam magyar MG leírásra hogy leküldi a ge-co a pdf-et. -
nchelp
tag
Az előbbi kérdésre nem tudlak biztatni, én váltva használom német/magyar beállításra a gépet, de ha magyarra lövöm, akkor a MG angolra kapcsol. Bezzeg németül tud a rohadék...
A könyvtármegjelenítés biztos konfigurálható, mert nekem a 31-esen ez az alap. Csak lövésem nincs, hogy hol, mert kb egy éve kaptam egy DVD-nyi Fanuc leírást, (tömény PDF) amiben tényleg MINDEN benne van, de még nem jutottam el odáig, hogy beleböngésszek...
-
Wucky
senior tag
Fanuc 32i-n manual guidot hol lehet magyarosítani?
Ha lehet még egyáltalán.
Valamint van egy gomb amit ha megnyomok,akkor jelenik meg a program szám mellé zárójelbe írt megjegyzés. Nos ezt minden bekapcsolásnál meg kell nyomni. Van e rá valami paraméter bogy az alapértelmezése on legyen? -
kpityu2
addikt
válasz
littlejohnny
üzenetére
Tipp: koszos a mérőléc.
-
littlejohnny
aktív tag
Üdv Mindenkinek!
Vázolnék egy problémát, hátha valaki járt már hasonló cipőben, vagy csak szimplán van valami ötlete a megoldásra.
Tehát: adott egy Anayak FBZ-HV-3000 marógép Heidenhain TNC 360 vezérlővel. Az utóbbi időben egyre sűrűben beleszaladunk a következő hibába. Látszólag teljesen random helyzetekben a következő hibaüzenettel megáll a gép: "Achsenreg.nicht bereit." A tengelymozgás a hibaüzenettel egyidőben megáll. Gép lekapcsolás, majd szerencsés esetben hosszabb-rövidebb ideig tartó pihentetés után újraindítva újra működik egy darabig. Aztán szintén véletlenszerűen újra megáll... Adott esetben műszakonként akár többször is, de van amikor napokig semmi. Ez a hiba előfordult már simán bekapcsolás után (tehát már a refpontok felvétele sem működik), "álló" helyzetben (tehát megmunkálásmentes időszakban), valamint programfutás közben. Ritkábban még a következő üzenetet is kidobja: "Großer positionierfehler Y C".
Amit látunk: a kapcsolószekrényben az Y tengely vezérlőjén (A20B-1000-0560/13F, T564/06) a hibaledek közül az alábbi kettő világít: HC, TG.
Ötletet, tippet, javaslatot mindenkitől szeretettel várok!
-
nchelp
tag
Hmmm.... ha már a "hogy b@sszunk ki az újonccal" nevű extrém sportot kell űzni, akkor tkp lehet a menetes orsót is marni.... még akár hagyományos gépen, fejdöntéssel is. Osztófej az asztal előtolásáról hajtva, fej beforgatva emelkedés kiegészítő szögére, oszt "haccójjon"

De piszkos egy aljas társaságba kerültem

-
TGWH
őstag
De minek vakarnám a másik kezemmel a
tökömizé a fülem, ha esztergán egyszerűbb?
Egyszerű üregmaró ciklus úgy tudom nem tud gömbfelületet marni. Na pesze az enyém igen, de az egyszerű nem

Gömbmakró meg szerintem fizetős, mondjuk ha ez csak elméleti feladat, akkor tökmindegy
kb. annyi értelme van így az egésznek, mint ha a takarítónőnek azt mondanák, rendeljen be a raktáros helyett annyi vegyszert amennyi kell neki 
-
A 3 is lehet marni.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
A bordamikró egy remek dolog. Rááll a vasra a pofa 49-nél. Tekerem lassacskán, és 45-nél meguntam. (menne még tovább is) Ezzel mérjem a 3mm magas bordát 20. -0,007 -0,02 szélesre.
MEO-ban kalibrálva -0,01-nél a nullás. Kicsit gyorsabban rátekerve meg -0,03-nál.

-
TGWH
őstag
válasz
kornyiktamas
üzenetére
Én pl. a négyest marnám, az a legegyszerűbb

-
zolikaDB
veterán
válasz
kornyiktamas
üzenetére
Csavar, anya, pofa, kengyel...
Mindenkepp a leheto legeslegkonnyebbet valaszd. Pl furatot lehet marogepen is csinalni! Nna, csalafinta, mi? -
kornyiktamas
aktív tag
válasz
Klaus Duran
üzenetére
hát még csak most tanulom ezt, elnevezni ezeket meg nem igen tudnám

-
válasz
kornyiktamas
üzenetére
Legyél kreatív.
Az élet minden területén szükség van kreativitásra (vagy tapasztalatra) (vagy mindkettöre
). -
kpityu2
addikt
válasz
GBZorSmizzeY
üzenetére
Amennyiben a gyártás, megmunkálás érdekel a programozót ajánlanám. Az informatikusról még nem sikerült kideríteni mire jó.
A tervező tervez, a technológus technologizál, a programozó programoz, a gépkezelő gépet kezel. Kész a munkadarab. Mit csinál az informatikus? Informál? 
-
GBZorSmizzeY
csendes tag
válasz
soldi3r
üzenetére
Nem feltétlenül gondolom rossznak az okj-s képzéseket. Voltam 1-2 szakközépben is, de sokkal gyérebb volt az iskolai képzés, mint az okj-s, pedig ugyan azok az emberek oktatták. Velünk, a felnőttképzésben résztvevőkkel sokkal többet foglalkoztak, sokszor volt, hogy a középsulisokkal együtt volt gyakorlatunk, őket többnyire csak odaállították a gépekhez, aztán vagy csinálták, vagy nem, minket azért felügyeltek. Plusz, nekem szerencsére közeli ismerős volt az oktató, így oktatás mellett azt is megengedte, hogy szabadidőmbe bemenjek a műhelybe, aztán ott ügyködjek magamnak. Édesapám is esztergályos, majd képezte magát CNC-nek. Néha visszajár a régi szakközépjébe, mivel a legjobb barátja ott dolgozik, aztán meglepődik, hogy mennyivel gyengébb a képzés, mint az ő idejébe. Mondjuk ez köszönhető a diákok hozzáállásának is, meg annak is, hogy a legtöbb középsuliba 30 éve nem fejlődött a géppark.
Na mindegy, ezzel csak azt akartam mondani, hogy szerintem, akit érdekel a szakma, az egy minimális tudást egy okj-s képzésen is eltud sajátítani, aztán egy cégnél, ha egy olyan ember áll a háta mögött aki segítőkész és mentorálja, az az ember könnyen tudja fejleszteni.
-
GBZorSmizzeY
csendes tag
válasz
BÁ Nutrition
üzenetére
Érdekel a tervezés, a programozás és a megvalósítás is. Nem feltétlenül a tanfolyamtól várok magabiztosságot, viszont minél több ideig nem dolgozok a szakmában, vagy nem látok bele, annál többet felejtek és szeretném is magam képezni. Most leszek 23. Mezőgazdasági mérnök diplomám van, viszont amióta elvégeztem egy forgácsoló tanfolyamot, ez a szakma érdekel a legjobban. Tetszik a gyári, ipari környezet és a gyártással járó technológia is, plusz mindig jó érzéssel töltött el, ha valamit sikerült is alkotnom . (Tudom, hogy többnyire mindenki tömeggyártásban kezd, de a munka azon része is tetszett, a monotonitás ellenére). Debrecen környékén lakok.
-
kpityu2
addikt
válasz
kornyiktamas
üzenetére
Parancsolj: Clamp
-
-igu-
veterán
válasz
kornyiktamas
üzenetére
Mély levegő... kifúj... nyugodjál meg.
Ha ez megvan, akkor írd le normálisan, mit is szeretnél. -
kornyiktamas
aktív tag
sziasztok egy kis segítséget szeretnék kérni, egy elég fontos házim volna, viszont még az elején vagyunk gyakorlatom se nagyon van...
nos kell egy ALKATRÉSZ!
Min 5 max 10 alkatrészbő álljon, melynek részei felsorolva pl
orsó
kar
és a többi, viszont lennie kell benne 1 esztergálható és 1 marható alkatrésznek is.
innen nézegettem, de elég sok bonyolult van nem igazán találok megfelelőt
valamilyen emelő, daráló vagy foglamam sincs..köszi
-
soldi3r
veterán
válasz
GBZorSmizzeY
üzenetére
Kicsit fura latni egy lapon emlitve 2 OKJ-s kepzest, meg egy gepeszmernokit

-
BÁ Nutrition
addikt
válasz
GBZorSmizzeY
üzenetére
több kérdés felmerül:
mivel szeretnél foglalkozni valójában?
miért a tanfolyamtól vársz magabiztosságot?
mennyire vagy elhivatott?
ország melyik részén élsz?
hány éves vagy?
mi az alapdiplomád?
stb -
GBZorSmizzeY
csendes tag
Sziasztok!
CNC Forgácsoló szakképesítéssel rendelkezem, dolgozgatok, de sajnos nem a szakmában, mivel pályakezdőként nem szívesen alkalmaznak. Viszont, hogy addig is a tudásom bővítsem a szakmában, szeretnék egy tanfolyamot elvégezni. Melyiket éri meg jobban? A CNC Programozót vagy a CAD-CAM informatikust? A CNC Programozó 8 hónapos és egy tanúsítványt ad, kb 200.000 FT-ba kerül egy tanfolyam, a CAD-CAM informatikus az 3 féléves, és kb 350.000 FT-től 500.000 Ft-ig vannak. Szerintetek melyiket érné meg jobban? Tudom, hogy a szakmában nem sokat ér a papír, de az önbizalmamnak is jót tenne, plusz hátha látnák a munkáltatók a szakma iránti elhivatottságom és az igyekezetem. Gépészmérnöknek már nem szeretnék elmenni, mivel már egy diplomám van és nincs kedvem eltölteni jó esetben még 7 félévet.
Ha valaki tudna írni egy gyors választ a témában, azt nagyon megköszönném, mivel a CNC Programozó 1,5 hét múlva indul, a CAD-CAM Informatikus pedig November közepén.
-
ilba
tag
Sziasztok!
Méretes cad rajz alapján szeretnék alu elemeket maratni (cnc maróhoz). Ki tudna segíteni ebben? Kisipar kellene, mert a széria is kicsi...
Küldenék modellt, te pedig mondasz árat.

Köszönöm!
-
Wucky
senior tag
válasz
nchelp
üzenetére
Értem,köszi. Azt tudtam hogy a 30-tól már mappa. Azokat létre is hoztam,de én megrendelő szerint rendezem a mappákat. 5-6 megrendelő van,de rengeteg fajta. Egytől 2-300 fajta is. Van hogy a rajzszám ugyanaz,és csak az xd számuk különbözik. Így ez célszerűbbnek látszott.
A lényeg hogy a részletek gombal tudok ilyet megadni.
Köszi.
Még a 6005-ös paraméterbe átírtam 1-re az sqc bitet. Remélem ez is tudja majd a fprg után írt alprg-ot kezelni. -
nchelp
tag
válasz
Toncsiii93
üzenetére
Az azért nagyban függ a tárcsa megfogásától pl, rep. tüske/konzolos tengely, átmérőtől, hűtéstől, hasítandó anyagvastagságtól, ilyesmik...
-
nchelp
tag
Amikor kilépsz a mappába, a funkcióbillentyűk közt kell legyen "Details/"részletek/" (nyelvtől függ) gomb, így azzal be lehet kapcsolni. A 30-as kiadásokon már tudod könyvtárba szervezni a dolgot, én a rajzszámot adom többnyire mappának, és a hozzátartozó programfejlécben adom meg, hogy melyik megfogás/mit csinál...
-
Wucky
senior tag
Sziasztok!
Kis segítség kellene.
Egy Doosan Lynx 5100A y tengelyes gépnél van gondom. A vezérlés Fanuc 32i.
A gondom az hogy a programszám mellé írt megjegyzés nem jelenik meg a program listánál.
Tehát ha így írom hogy O00p1(rajzszám),csak az O0001 jelenik meg. Így ugye nem tudom miről is szól a program.
Ezt hogy lehet ennél a vezérlésnél megoldani? A többinél(0i,21i,18i,0T) ez nem gond. Most helyezzük üzembe a gépet,és kicsit idegesítő lesz ha fel kell írni melyik programban mi van. -
Toncsiii93
tag
Sziasztok! Olyan kérdésem lenne hogy c45e anyagba vágnék keményfém körfűrész tárcsával (vc 120) felhasítás elkészítése végett(2,5 mm vastag). Milyen fogankénti előtolást érdemes (ajánlott) használni?

-
kpityu2
addikt
válasz
WiZARD
üzenetére
Igen, aki ilyesmire van ráállva, rendelkezik a szükséges háttérrel annak ez már csak +1 forma. Egyszerű fazon esetén még ki lehet találni a kötegelt megmunkálást, mondjuk az első képen lévő fazonnál, majd a koptató elintézi a többit, de amint egy kis apróság felvetődik (felirat, lekerekítés, kiálló bütyök stb.) ami nem illik ebbe a vonalba, megáll a dolog. A formát pedig egy határon túl nem szokás a gépekhez igazítani, mert akkor minden kocka vagy henger alakú lenne.

-
WiZARD
veterán
-
kpityu2
addikt
válasz
WiZARD
üzenetére
CNC-vel 50 000Ft/db.
Szerintem ez fémtömegcikk, öntéssel vagy stancolással készül, utómunkával. Mindkét esetben először szerszámot kell tervezni és gyártatni, szerintem 7 számjegyű összeg, majd az utómunkához szülséges berendezések, készülékek jönnek. Nem tudom ilyen kis darabszámnál megéri-e? Én keresnék egy ilyesmivel foglalkozó gyárat, üzemet ahol már fel vannak szerszámozva, és árajánlatot kérnék a típustervre. -
WiZARD
veterán
Sziasztok!
Teljesen amatőr vagyok a témában, és az se biztos, hogy jó helyen járok.
Óraszíjra való tüske csatot szeretnék gyártatni, 2000-5000 darabos tételben, nemesacélból.
Kérdésem, hogy erre CNC-vel foglalkozó, vagy egyéb gyártástechnológiával foglalkozó céget kell-e keresnem?
Ha CNC-vel jó helyen vagyok, akkor tudtok-e valami nagyságrendi darabárat tippelni, hogy kb mire számíthatok?Köszi
-
Toncsiii93
tag
Sziasztok! Lehet hogy nem teljesen ideillő, egyetemi házi feladathoz kéne. Valaki véletlenül nem tudja hogy tudok mdb 0 pont jelölést catia műhelyrajzba illeszteni?(Műhelyrajzba rajzolni se tudok, mert túl kicsi így nem tudom a negyedkört kitölteni)
Előre is köszönöm válaszokat, tippeket.
-
kpityu2
addikt
Egy elég jó összefoglaló CAM könyv: [link]
-
soldi3r
veterán
Furat es csap mikrometer szettet vennek legalabb 200mm-ig, vagy kicsit tovabb. Tudtok ajanlani jo ar/ertek aranyu szettet? Nem biztos, hogy a Mitutoyot most bevallalnam.
-
TGWH
őstag
válasz
Klaus Duran
üzenetére
Belemegy az
egyik, más területen dolgozó kolléga szokta csinálni, ha nem megy, hoz egy nagyobb kalapácsot 
Én pedig másra nem tudok gondolni, kalibernél azért nem lehet 5 ezred tűrés...
Igen, úgy mondják a köztársaságot

Új hozzászólás Aktív témák
● nem beszélgetős OFF topic!
- Marvel Snap
- Milyen monitort vegyek?
- Gaming notebook topik
- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- Milyen légkondit a lakásba?
- OTP Bank topic
- A mai naptól végre elérhető lesz az Escape from Tarkov végső kiadása
- Xiaomi 15 Ultra - kamera, telefon
- Apple iPhone 15 - a bevált módszer
- További aktív témák...
- Gyerek kerékpár 12 Kék színű, tanulókerékkel, kosárral (2 4 éves korosztálynak)
- Kona Mahuna 2020 29" L-es vázméret MTB
- Új NEWTRAL Freedom-X-FF állítható irodai görgősszék gurulósszék
- Jura Impressa S90 Automata kávégép 6 hónap Garancia Beszámítás Házhozszállítás
- DeLonghi Magnifica Automata kávégép 6 hónap Garancia Beszámítás Házhozszállítás
- Bomba ár! Dell Latitude 5490 - i5-8GEN I 16GB I 256GB SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- 0% THM 4 havi részlet, beszámítás! Gamer PC, notebook, konzol, Apple termék, hardver KAMATMENTESEN!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32/64GB RAM RTX 5060 Ti 16GB GAMER termékbeszámítással
- Újszerű Dell Latitude 7440 -14"FHD+1 IPS - i5-1345U 16GB - 512GB - Win11 - 1 év garancia + Dokkoló +
- DEEPCOOL Függőleges GPU adapter
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
ha mazakos vagy, le is lőnek 

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

Fordítom a palettát, és ott kukucskál ki a fúró a vasból. Az ég világon semmi baja azon kívül hogy a zsugorbefogó síkja alatt kb3mm eltört. Átszakadásnál le van véve az előtolás, és korábban vagy 150 ugyanilyen furatot megcsinált.