Hirdetés
- iPhone topik
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Poco F7 – bajnokesélyes
- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
- Milyen hagyományos (nem okos-) telefont vegyek?
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Apple iPhone 11 Pro Max - tiltott gyümölcs
- Apple iPhone 15 - a bevált módszer
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
zolikaDB
veterán
Ez azért tiszteletet parancsoló: NCT Robax 5ax, 150 tonna
-
TGWH
őstag
Régen sok Béla dolgozott a gyárakban, mégis minden működött
olyan gépeket hegesztettek össze, amik még 30 év után is működnek
mindig tűrésen belül dolgoztak.
Most de előttem van a régi Csepel cnc, hogy mozgott a kannásbor a függőleges y tengely mentén
Egyszer-kétszer biztos volt baleset, mert konkrétan borszaga volt a hűtővíznek
-
-igu-
veterán
válasz
Klaus Duran
üzenetére
Béla nekem is kollégám volt anno.

-
-
zolikaDB
veterán
válasz
Klaus Duran
üzenetére
Jó jó, persze, de Béla ezekkel a gépekkel élt élettársi kapcsolatban az elmúlt 37 évben. NEm biztos, h odaengedném egy új MORI SEIKI NMV5000-hez, h komám, nézzél má' rá!

-
-
válasz
soldi3r
üzenetére
VDI40 alatt már hobbinak számít nálam.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
De most 2 hétig leáll a gyár és nem kell az olajat szagolnom.![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Pedig a héten takarították ki a gépeket, szép kék emulziót kaptunk. (soha többet nem lesz, nem volt más a vizeseknél)A furatköszörű tartályában még egy döglött egeret is találtak. Jó vastagon olajsárral és kőporral mumifikálva.
-
nchelp
tag
Nem, nagyon nem az... Nekem a robodrillre 14-es a táram, és van hozzá kb 30-35 befogóm.... A másik gépemen 30-as a tár, hardveres gondok miatt még mindig nem üzemkész, de már vettem hozzá kb 40 befogót, és ezek közt eddig egyetlen darab menetkiegyenlítő sincs, szóval nincs vége a dolognak.
Zoli, a lapkás cuccoknak extra fix veldonok fenntartva, és a fiókban 4X20-as ER32-es hüvelykészlet ficereg... én gyűlölöm, amikor meló közben mókerászni kell, mert valami nincs...
-
soldi3r
veterán
válasz
Klaus Duran
üzenetére
Ez mar hobby CNC

-
blasko92
őstag
válasz
Klaus Duran
üzenetére
Tudok ugyan ilyen kepet loni
Az en sorjazomnak is hianyzik a vege, es ugyan ilyen linoleum van az asztalon 
En max az 50-es VDI-t rakom melle. Ez a kicsi mibe megy?
-
bundilolo
tag
válasz
AntAngel
üzenetére
Azért is mondtam, hogy szinte ugyan az. Valahol az is nagy segítség. A floppy meghajtót előbb, utóbb el is lehet dobni, főleg mondjuk ahol öntvénnyel dolgoznak. A soros port nem a leggyorsabb, de elvileg amit én is vettem már valamelyik cégnek ott hibátlanul üzemel. Gond nélkül lefutnak a CAM programok is, ott nincsen program méretbeli gond.
-
-
zolikaDB
veterán
válasz
Klaus Duran
üzenetére
A mihaly.s te vagy?
-
válasz
üzenetére
Tudtommal nem lehet reklámozni a prohardver lapcsalád fórumain.
(------------------------------------------)
De hogy ne csak rinyáljak. Játékszerszám

-
cibere11
tag
Üdv!
egy hónapos cnc munka után befejeztem pályafutásom...(kicsi pénz miatt...)
Most egyetemes esztergán tolom és olyan munkát kaptam hogy egy átmérő 500mm lánggal kivágott feneket(íves alkatrész(egyik oldala domború értelem szerűen a másik meg homorú
) 12mm vastag) kellene leátmérőznöm és gyököt csinálni rá. Fúrat nincs rajta. Na most én ezt hogy a pibe fogom meg?Köszönöm
-
zolikaDB
veterán
válasz
AntAngel
üzenetére
Ha van annyi pénz, szólj és adok egy kontaktot, aki összekalapálja a hálózatot. Cirka negyed millió, ui kell hozzá egy eredeti ISA hálókártya a Hurcotol, amit szerintem Singlár nem ad nektek, hanem USA/München-ből fog érkezni.
Ezután egy magyar fickó megoldja.
Legalábbis mi így csináltuk - a magyar support nem vállalta a dolgot, a németnek meg 1000€ lett volna a kiszállás. Persze, lehet, h azóta változtak a dolgok.
Két megoldás volt addig is:
- szétvagdaltuk a progikat, és több floppyval húzkodtuk, illetve ha tudsz csinálni programhívást (M98-M99), akkor még kicsit könnyíthetsz is a dolgodon.
- azt hiszem, van a régebbi gépeken valami soros port/nyomtatóport (nem emlékszem), azt összekötöttünk egy PC-vel, amin futott egy nagyon alap, DOS-os progi, minden csak billentyűvel ment, semmi színes-szagos grafika, csak a fekete háttér meg betűk
Nade, ez olyan lassú, mint 2 döglött tetű, 10-20MB progi = 40 perc. És nem ritkán állt le a kapcsolat, vagy szintaktikai hibát jelzett a progi a megmunkálón, ami amúgy jó volt még PC-n. -
-
zolikaDB
veterán
válasz
Klaus Duran
üzenetére
Hurco 40-es tár, és 8-10 kint, de ez sokszor kevés.
A baj az, h ER32-es készlet 1db, ER16-os készlet 1db... És a 40-be is ha beteszem a lapkásokat, síkmarót, telibefúrót, 5db tokmányt, kiesztergálót, tasztert, Monoforce-ba simítót, akkor nem sok marad variálni...
A VMX64-be annó volt 40 bent, meg cirka 40 kint, így bent lehetett mindig állandóra egy garnitúra alulra (mert annyira nem koptak szarrá hamar), egy garnitúra menetalap keményfém belsőhűtéses, meg a szokásosak. Az nem volt gond, ha kint volt egy 8-as nagyoló, mert az nem kell mindig, de ha igen, ott volt befogóban, bemérve.
Volt egy 10-es VHM dörzsár egy hidróban. Mindig tükröt vitt és méretet. Kollega mondja, h cirka 4 éve változatlanul ugyanott van bent
-
válasz
Klaus Duran
üzenetére
fránya autójavítás
hallott. -
-
TGWH
őstag
válasz
Klaus Duran
üzenetére
A kisebbikhez van négy befogó és kész
az egyik fix, az ötvenes lapkásat nem cserélgetjük, szerintem már bele is rohadt 
Azt szeretem, amikor felszerszámozok, bemérem az egyik melót, mert sosem mondják meg három közül mi a fontos, aztán jönnek, pont mindig az első darab után, hogy hát a másik lenne a fontos
-
-
TGWH
őstag
Szokjátok meg, vagy bővítsetek ha lehet

Esetleg vegyetek még csak befogókat, úgy viszonylag könnyebb, csak össze ne keverjétek
persze így is be kell mérni, de ugye egy szerszámnak lehet több hosszkorrekciója is 
Mondjuk azt nem tudom, mennyire szokás magát a szerszámtárat kicserélni egy nagyobbra... az biztos, hogy nem olcsó
Ha meg gyakran jönnek új szerszámok, akkor tök mindegy, ígyis-úgyis be kell mérni... mondjuk én program közben biztos nem variálnék, ha nem muszáj, bár lehet, hogy sokszor úgy az egyszerűbb. -
Trub
tag
válasz
Klaus Duran
üzenetére
Egyedi gyártás. Ritka ha valamiből kettő kell.
-
-
Trub
tag
válasz
kpityu2
üzenetére
Én lennék a programozó
Igazából erősen kétlem, hogy 20 helyre beférne minden fontosabb szerszám.Eddig is mindig cserélgettek, de csak akkor szembesülök a kínnal, amikor személyesen rákerülök a gépre.
Ők már megszokták, nálam elszakad a cérna.Csak azért hoztam fel, mert lehet beszélek a főnökséggel a szerszámtartók bővítésével kapcsolatban. De ha ez egy bevett gyakorlat, és sok helyen így működik, inkább nem tépem a számat.
-
Trub
tag
Sziasztok! Érdeklődnék, hogy másoknál hogy megy ez.
Nálunk a cégnél van 2 cnc marógép. Mindkét gépen 20-as szerszámtár. A gépek különböző gombákat használnak, úgyhogy nem keverednek. A lényeg, hogy mindkét géphez csak az a 20-20 szerszámtartó van ami belefér a tárba
Így mikor olyan szerszám kell ami épp nincs a tárban kivesznek egyet és kicserélik.Sokszor van, hogy egy programon belül is megállnak, szerszámtartó gépből ki, szerszámtartóban szerszámcsere, raporterrel bemérés, majd folytat.
Ma rákerültem az egyikre és majd felrobbantam, hogy egy órát kell menedzselni a szerszámokat, hogy mindegyik beférjen.
Ez normális? -
AntAngel
csendes tag
Sziasztok!
Olyan problémám van, hogy egy cnc megmunkálónkban 1.44-es floppy meghajtó van. Az idő múlásával nőttek a programok mérete is. Tudtok javasolni vmi megoldást a helyére ami több adatot tudna?
Köszönöm előre is. -
soldi3r
veterán
válasz
Flashback
üzenetére
Ilyen hasznalhato gep nincs. Teljesen mas a vaz. Illetve jo nagy kompromisszumokkal talan, de egyik feladatra sem lesz tokeletesen alkalmas.
Pl egy lezernek dinamikusabban kell mozognia es nincsenek forgacsolasi ellenerok.
A 3D nyomtato pedig szinten teljesen maskepp epul fel, lenyegesen magasabb Z-re van szukseg.(#10158) TGWH, Igazabol barmibol lehet epitkezni, a kerdes az, hogy van e ertelme.
-
Sziasztok
Érdeklődnék a CNC-s téma iránt. Konkrétan egy lézer gravírozót szeretnék össze építeni. Alapja egy szép kis cnc mehanika annyi különbséggel hogy 2D elég lenne, de szeretnék valami univerzálisat építeni/venni:
Ami lehet lézervágó, maró, esetleg 3D nyomtató... Vannak ilyen tervek?Üdv!
-
manoz
csendes tag
Olyan, mintha a forgacsgyujto talca szelenel szivarogna kifele ez a finom kod. Kollega azt mondja, hogy parolog a viz, de annyira meleg azert nincs.
De ettol fuggetlenul is gondoltam ra, hogy jo lenne valami maszk, mert van, hogy par percenkent darabot kell cserelni, es nem egyszeru a rogzites, szoval gyakran kell szivni a gep belsejenek levegojet. -
TGWH
őstag
Nem tudom mi a gond, többen akármit megadnának egy olajködös hűtőrendszerért

-
manoz
csendes tag
Sziasztok, segitseget szeretnek kerni. Par napja tisztitottak a gepet, amin dolgozom, szuro+teljes hutofolyadek csere. Azota nagyon apro szemu permetben "teriti" a hutovizet a gep, kisebb kod alakul ki a gep korul. A szaga sem tul kellemes es a torkomat is kaparja. Szoval jo lenne valami maszk, ami ezt megszuri. Sima pormaszk is megteszi vagy valami specibb kellene inkabb?
-
golyani
őstag
Dolgozott már valaki tiszta nikkellel? Nagyon babrás? Vágóba mit érdemes?
-
TGWH
őstag
válasz
Klaus Duran
üzenetére
Ezzel nagyon sokáig nincs is semmi gond.
Gond az lehet, ha nekem is közöm lesz az alkatrészhez
-
zolikaDB
veterán
válasz
Klaus Duran
üzenetére
Kb ilyen es/vagy rosszabb nalunk. Par honapja volt vagy 2 marék dugos idomszer, a 60-as evekbol, jelenleg senki nem tudja, hova lettek. Azok voltak az utolso mentsvarak.
Figyelj, van olyan, h furatmikro plusz idomszer, es az idomszerre az EGVILAGON SEMMI NINCS IRVA. Annyi, amennyit akarsz... Mert nekunk egy kanyi darab gyari idomszerunk nincs, mind helyben keszult... -
-
TGWH
őstag
válasz
Klaus Duran
üzenetére
Főnök rányomja izomból, ott azért egy-két századot tud csalni

Amíg le nem dobja, addig jó minden
Én általában tudok úgy mérni, hogy pont rajz szerinti legyen
-
Éljenek a mérőműszerek.

Csapatvezető szól hogy mindent dobjak el, mert mérni kell. (fő MEO-s szabadságon) Kolléga mérte, szerinte -0,03. Megmér +0,002 újramérve még mindig pluszos. Behozzák a mikrót és egy D14 kalibert. merendő furat. D14,2. A mikró meg -0,03 mutat.
Naná hogy 12 kaliberhez lőtték be.Máshol is ilyen rosszak a mérőműszerek, ha egyáltalán vannak?
-
Riverboy
tag
válasz
nesh_019
üzenetére
Személy szerint nem nagyon értem a kérdést

bejelöltél egy kört de most azt akarod kihúzni vagy micsoda?Saját CNC-s kérdésem: hogy miért volt annyi forgács alunál.. rém egyszerű... A cég által beraktározott "H22-es marós alu táblák" rohadtul nem h22-esek voltak... Problem solved
(köszönöm aki segíteni szeretett volna) -
válasz
Klaus Duran
üzenetére
Én is a "közkedvelt" gépet hajtom fél hónapja. És nem szívesen.
De ez nem kívánságműsor.Nálunk szerencsére remek technológusok/mérnökök vannak. Én most fogom még csak az érettségit kezdeni, de nekem is a cad/cam tudás a célom. És esetleg utána egy technológusi.
Büdös a munka. Megfogom a vasat és egyből szarszagú a kezem, ideje lenne vizet cserélni.
-
zolikaDB
veterán
válasz
Klaus Duran
üzenetére
Vagy nem. Közel 10 éve vagyok a szakma közelében (CNC előtt hagyományosokon dolgozgattam), "megjártam nyugatot" (
), max 4 tengely (kézből), vízszintes/függőleges, 4 vezérlő, "szakmai nyelv" - plusz tolmácsolok is néha/ajánlatkérőt írok, egyedül én ismerem a műhely 4 megmunkálójából 3-nak a vezérlőjét, jelenleg pedig CAD/CAM, úgy, h senkinek nincs 1mm forgácsolási tapasztalata, akik jelenleg "rajzolnak/programoznak (?
). Ja és senki nem szaladt hasraesve, h jajj, majd én, maj én hadd a 2200-as gépet PLÍZ.
A pofám sajnos mérsékelt méretű. -
-
zolikaDB
veterán
válasz
Klaus Duran
üzenetére
WTF?
Az elmúlt 5 évben nem tudtam, h mi az a 8 óra...
-
-
soldi3r
veterán
válasz
Klaus Duran
üzenetére
Az enyem macgyver

-
-
nesh_019
senior tag
Sziasztok. Tud valaki nekem segíteni solid edgebe ST7 ezt elkészíteni? Nem akar összejönni.
Tanuló verzióba csinálom -
soldi3r
veterán
válasz
Klaus Duran
üzenetére
A nemesites csak hokezeles, ott nem nagyon kap egy plusz reteget az anyag.
-
-
kpityu2
addikt
válasz
Klaus Duran
üzenetére
Nitridálásnál bele köll kalkulálni. Ez tudott.
-
-
Riverboy
tag
Sziasztok mit ajánlanátok:
-2es H22-es aluminium táblák(3000x2000)
-3-6mm átmérőjű szerszámfeltételeknél előtolásra?
A fordulatot csak potméterrel állítom (névlegesen 18.000 tud.. bár nem nagyon hiszem) kb 12.000 lehet most előtolásom 600 4es szerszámnál de nagyon sok a sorja... ezt szeretném kiküszöbölni.
Ha lejjebb vettem az előtolást kb 400ra akkor is sok a sorja. Feljebb nem állítanám.. én inkább a szerszámra tippelek, hogy nem elég jó. (nincs rajta bevonat)
Lényegében kérdésem ezek mellett, hogy tudok lehető legkevesebb sorjával dolgoznom? (jelen pillanatban picit vissza olvadva marad rajta..), vagy a szerszámmal lesz a baj? (ha igen mit ajánlotok rá?)Bravo tools-tól vannak szerszámaink, sajnos nem vagyok rég a cégnél így egy katalógust még nem tudtam beszerezni.
Várom tippeteket/véleményeteket.
Ui.: Hűtésként levegőt használok ami kb 7bár.
szerk: természetesen egyélű szerszámról van szó
-
soldi3r
veterán
válasz
Klaus Duran
üzenetére
Bedagad?

-
válasz
SirTom
üzenetére
Made in Italy
A jó édes nénikéjét az Utimac-nak is. Nem tudtunk egy megrendelést teljesíteni erre többet nem is rendelnek a cégtől. De mint megtudtam ez nekem csak jó. ![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Más.
És mi a tanulság? H6 tűrés esetén nem érdemes újra nitridálmi mivel bedagad vagy 5 száradott az anyag. És a barnítással is óvatosan kel bánni mivel a nemesített 30+HRC-s anyagot nehezen fogja a barnító lötty, és ennek hatására a barnítós ürge lesavazott belőle vagy 1 századot átmérőben. 0,013 a tűrés
-
-
nchelp
tag
válasz
Klaus Duran
üzenetére
a kialakítás már jó, ezért masszívabb a kaiser is, mind a dandrás, de ezekért a ferde késekért szívesen átharapnám valakinek a torkát... Mert oszthatod vissza a ráállítást sin45°-kal, hogy tudd, kb mekkorát visz, és minden tekerésnél megváltozott a szerszámhossz is... a hagyományos horizontra jó, de CNC-n halálosan bosszantónak találtam
ilyent használtam a kondiákon, ennek osztott állítócsavarja van, kiszedhető a holtjáték. viszont a szárbefogás miatt a megmunkálási mélység erősen korlátozott, és nagyon szeret berezegni...
-
válasz
Klaus Duran
üzenetére
-
válasz
Doki85
üzenetére
Körbekérdezösködtem. Van 1-2 D'andrea kicsi furatokhoz 9-18. De nagyokhoz régi Nikken van. Hasonló merev kialakítású. csak a mienken 45 fokban lehet állítani/tekerni a fejet. Ezeken a fejet(lapkafészek egy menetes csapon) kellet tekerni.
-
zolikaDB
veterán
Mai kiesztergálás:
- 1mm van átmérőben a furatban, D63H7
- 3 tizedjével küldöm lefele szépen, S600 F100
- felület mint salamon töke
- utolsó fogás 0.16mm, feltekerte a forgácsot a lapka magára, úgy összeb.szta, sírtam...
- nade, ÚGYSEM vitt méretet, maradt benne 0.01mm átmérőben, azon meg nem bír mit tekerni, egy kis vágó üregelős fújkálóval jó is lett, bár nem gyönyörű...Köszi, D'Andrea. Lehet még jobban kellett volna tolni. Fordulat elég volt neki, vékony szár volt kitolva nagyon szélre, meg 63 mélyen dolgozott a szerszám.
Locsi: ami a képen van, azzal az a bajom (volt másik cégnél), h nincs benne "durva beállítás", szóval ha középen hagyom, akkor mire kitekerem szélre, fél nap
De gondolom, emiatt is stabilabb. -
törölt tag
Urak,
Masterwood CNC-hez van esetleg vkinek gépkönyve? Konkrétan a Masterwork nevű programjának a kezelése érdekelne.
-
nchelp
tag
egen, én is arra gyanítok, hogy valami retardált ökör agyon-vissza feszegette a menetet a cuccban... Mindamellett Kaiser valóban sokkal merevebb volt ugyanazon a hosszon, és a lapkái sem olyan érzékenyek. Az olasszal az volt a legfőbb bajom, hogy egy 100 mély oszlopfuratban már képes volt 2-4 századot is kúpozni sima C45W-ben... Vagy ha nem, akkor az első és utolsó oszlopfurat közt volt már akár 3 század eltérés is.
-
-
Doki85
tag
válasz
konwktor
üzenetére
43 mm-t dolgozik de kell 160 mm kinyúlás hogy hozzáférjek.
A D'Andrea ha egy kicsi a "szőrszálnál" vastagabbat fog akkor nem képes tartani a méretet... +kicsi a rögzítő csavar gyanítom ez az egész probléma okozója na meg rátették azt a 2 ezredes órát, de minek amikor 3-4 kör holtjáték kivétel után sem lehet beállítani csak optikai bemérőn...
egyébként nem gyűlölöm kicsit sem
A többi gépen wohlhaupter-eket használunk, de mivel olyan rég nem ment tőlük tönkre semmi és olyan rég nem is rendeltünk semmit.. így faszán lehúzták a beszállítói listáról és nem tudok rendelni...
egyébként nyugodt vagyok
majd beszámolok mi lett a vége
(na meg hajt a kíváncsiság ki mit használ mi vállt be)
Új hozzászólás Aktív témák
● nem beszélgetős OFF topic!
- LENOVO Legion Pro 5 16IRX8 - 16" WQXGA 240Hz - i5-13500HX - 16GB - 1TB - RTX 4060 - 9 Hó garancia
- SzoftverPremium.hu
- Apple Watch Series 9 45mm GPS Starlight 1 év Garancia Beszámítás Házhozszállítás
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Azonnali készpénzes AMD Ryzen 1xxx 2xxx 3xxx 5xxx processzor felvásárlás személyesen / csomagküldés
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
olyan gépeket hegesztettek össze, amik még 30 év után is működnek
mindig tűrésen belül dolgoztak.

A soros portban nem nagyon bízok. Vagy jó?

Így mikor olyan szerszám kell ami épp nincs a tárban kivesznek egyet és kicserélik.
). Ja és senki nem szaladt hasraesve, h jajj, majd én, maj én hadd a 2200-as gépet PLÍZ.