-
Mobilarena
Ide várunk:
- minden saját tapasztalatot/tesztet, észrevételt a már megvett, és használatban lévő SSD-vel kapcsolatban, illetve mindenféle, megbízható forrásból való cikket/tesztet/érdekességet.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Mankó
veterán
válasz
Redneck #37274 üzenetére
Az is lehet, hogy hirtelen elfogy a memória és ezt az akadást látod. Virtuális memóriát adj neki memória méretűt próbaképpen. Mehet ssd-re is.
Tudom 16 Gb-nál minek, de sajnos havernál pl a multi miatt kellett adni, mert random hibákat produkált, pedig neki is hasonló erős gépe volt mint neked, csak 1070-el.Novver: Pedig ez x2-es sebesség, vagy nem rakta fel az nvme drivert. Nálam 2 slot van, a felsőbe van egy 970 pro x4-en és egy 960 pro a vga alatti slotban x2-n. A 960 pronak van ilyen sebessége x2-n.
-
Mankó
veterán
válasz
Redneck #37271 üzenetére
Egy Sata 3-as ssd kb ennyit tud. Samsungok jobbak. Mi a konkrét bajod vele?
Alignálás OK? Minden más rendben lévőnek tűnik.Esetleg msconfiggal bekapcsoltatgathatod még a windows alatt a plusz magokat.
Intel ahci driver sokat nem fog lökni sebességben, plusz néha kék halálokat, lassulásokat is okozhat, én is próbálgattam egy időbe mindent. Aztán kíváncsiságból m2-re váltottam. Miután beraktam a második m2-t is, és minden rajtuk van tehát se hdd, se sata3-as ssd, megszűnt minden sebességbeli hiányom. Akkorát lök sebességben, mintha i5-7500-ről i9-re váltottam volna.
-
Frawly
veterán
válasz
Redneck #37269 üzenetére
Felteheted az inteleset is, hátha megoldja a problémát. Firmwarefrissítést is megpróbálhatsz a Crucial gyári programjából.
SSDOK képet is tegyél be, meg CDM mérést.
Olyanról hallottam, hogy lagot okoz egy SSD, az általában hardverhibás SSD-nél szokott előjönni, mikor döglődik. Olyanról még sehol nem is olvastam, hogy késve töltődnek be játékoknál a textúrák.
Mennyi RAM-od és VRAM-od van?
Az Intel SATA driver nem valószínű, hogy meg fogja oldani a dolgot. A SATA driver nem olyan, mint a GPU driver, hogy tele van optimalizációval és minél újabb, annál jobban fog futni. A SATA driver egy egyszerű szerkezet, csak arról gondoskodik, hogy a rendszerhívásokat lefordítsa olyan ATA/AHCI utasításokká, amit a SATA vezérlő és az SSD vezérlője megért. Tehát kicsit olyasmi, mint a LAN vagy nyomtató driver, magyarán nem fogsz sebességben nyerni egy újabb driverrel. Ki kell próbálni azért, hibakizárás miatt, nehogy valami driverbug fogja vissza.
-
Frawly
veterán
válasz
Redneck #37264 üzenetére
Igen, állítólag nem használ sok RAM-ot, ezt már más is írta, a Momentum Cache-ről és a Turbo Cache-ről is. Ha gyorsabb, hagyd bekapcsolva. Ki kell használni, hogy van ilyen lehetőség, nem minden gyártónál van ilyen.
A játékbetöltés furcsa, mert az csak akkor gyorsabb, ha már egyszer a cache-ben van. Ha nincs, akkor viszont az SSD-ről olvassa be, és nem kéne gyorsabbnak lennie. A cache inkább az írásokat gyorsítja, de játékok keveset írnak, inkább csak olvasnak.
(#37263) Glaz-dozfhut: szép megfejtés. Ugye, hogy nem egyszerű kinyomozni. Pedig az MZ az nekem megy fejből, hogy Samsung (a CT meg Crucial), az 500-ből lejön, hogy 500 gigás. De akkor is ember legyen a talpán, aki utánakeresőzés nélkül megmondja, hogy mit jelentenek ezek a kódok. Pedig még néha hasznosak is, pl. WD Green-nél meg lehet mondani a A-s vagy B-s végződésből, hogy a lassabb vagy gyorsabb verzió-e, vagy a WD Blue SATA-nál, hogy 3D-s vagy nem.
-
Frawly
veterán
válasz
Redneck #37241 üzenetére
Áramszünetkor csak elveszik a cache-ből ami még nem lett kiírva fizikailag az SSD-re. De ez fenyeget amúgy is, mert a Windows is cache-el valamennyire, csak ez a Momentum Cache agresszívebb, és kifejezetten a gyártó saját SSD-jéhez készült. BX500-on mindenképp megéri használni.
-
Frawly
veterán
válasz
Redneck #36945 üzenetére
Igen, érdemes particionálni. Ha más nem azért, hogy esetleges Win reinstallkor ne kelljen mentegetni a doksikat, adatokat.
Az SSD-t ugyanúgy lehet particionálni, mint a HDD-ket.
(#36942) ubyegon2: így van. Nagyon gyártó és modellfüggő, hogy hány TB írásonként megy le 100-ról 99%-ra a kondíció. A Crucial MX300-amnál 2,2 TB után. A Samsung PM800-amnál valami 4 TB írás után is 100%. A Samsung 860 EVO-n és az Adata SU650-en csak párszáz giga írás van egyelőre, azok 100%-on állnak.
De van olyan SSD, aminél már 1 bájt felírása után lemegy 99%-ra, de ilyenkor a következő százalék szintén messze van. Egyes SSD-knél nem lineáris, tehát nem minden x. TB után esik 1%-ot, hanem eleinte sok TB-onként esik csak egyet, aztán egyre sűrűbben.
Nem minden modellen függ csak az írástól. Egyéb SMART értékek is közrejátszhatnak, nem csak az írásmennyiség. De a leggyakoribb az, hogy csak az összírás alapján csökken.
-
válasz
Redneck #36945 üzenetére
Bocs, hogy belevauzok, de ahogy olvasom mire használod az oprendszert, neked a kihalt W7 helyett egy kezdőbarát Linux Mint Cinnamon kéne arra az SSD-re. Látom Office csomag terén màr elindultál abba az irányba. 😉
Harmadannyi hely elég lenne, nem vinnyog a rendszer lapozófájl után, nincsenek rendszer lassító kötelező online védelmi programok.....etc. -
King Unique
titán
válasz
Redneck #36945 üzenetére
Mármint gondolom az akartad írni, hogy külön partíciót létrehozni az egyéb tartalmaknak, mert maga az SSD nyilván mindenképpen particionálva lesz, másképpen használni sem tudnád.
Azt alapvetően neked kell tudnod, hogy nálad mennyit foglal majd a Windows, mi lesz a C-re telepítve, tárolva rajta. De ha már van bruttó 256 GB, akkor kicentizni nyilván nem érdemes és 50-60 GB alá sem menni. Sőt, inkább legyen több hely a rendszerpartíción, mint kevesebb. A külön D meghajtó pedig nyilván egy újratelepítésnél is jól jöhet, mert akkor nem kell az egész SSD-t törölni, hanem elég csak a Windows rendszerpartícióját (C) és a kicsi (pl. ESP, WinRE) partíciókat. Ha le kell menteni a rendszert egy lemezképfájlba, akkor pedig szintén előnyös lehet, ha ki lehet választani csak azt és nem kell a rendszermentés szempontjából haszontalan egyéb tartalmakat is belefoglalni.
-
csaba17
senior tag
válasz
Redneck #36908 üzenetére
annyit megjegyeznék, hogy nálam az inteligens copy-val nem ment, se a klónozás se az image mentés(ezt ma reggel csináltam), csak a másik módszerrel, a make an exact copy...-tal.
de a gond biztosan nálam van mert 2 hónapja a céges gépen a klónozás simán ment az első módszerrel is itt meg dobja a failed üzenetet... -
hegegabi80
addikt
válasz
Redneck #36901 üzenetére
Anno én is ezzel költöztettem ezen leírás alapján a win7-et hdd-ről ssd-re, majd a a befrissített win10-et ssd-ről ssd-re.
A mai napig ez a rendszer müxik hibátlanul, ráadásul megélt 2 lap cserét is. -
Frawly
veterán
válasz
Redneck #36162 üzenetére
Azért annyira mégsem szívtad akkor meg, mert azt jelenti, hogy 5 éve használod. Egy firmware-frissítést megpróbálhatsz rajta.
De az SSD ilyen műfaj. Sokat kell várni, mire egy-egy adott modellről, szériáról biztosat tudni, évekig használják emberek, mire elkezdenek dögledezni, vagy hibázni, de akkor már késő, meg addigra már aktualitását is veszti, mert lesznek újabb modellek olcsóbban. Persze némileg a HDD is ilyen, ha abból is van hibás széria, az is csak hosszabb időtávon bukik ki, mire tömeges tapasztalat lesz belőle.
-
pilipi
aktív tag
válasz
Redneck #35421 üzenetére
Van egy öreg Kingston V300 12 Gb-os meghajtóm.
Azt szeretném megtudni, hogy mióta használom. (nem emlékszem mikor vettem a papírjai sincsenek már meg)
Ki lehet ezt olvasni valahonnan vagy csak az összesített működési idő alapján lehet megsaccolni a korát?
A tapasztalataitok alapján mikor érdemes cserélni a meghajtókat, előfordulhat, hogy ennyi idő után már hamarosan és gyorsan "elöregszik"? -
phoenix64
őstag
-
Frawly
veterán
-
válasz
Redneck #34777 üzenetére
W7-nek nem igazán vannak "bugos" frissítései...
Nem tudom, hogy az a "régi" MSDN verziót honnan szedted le (mert a magyar nyelvű SP1-s telepítőt csak és kizárólag az MS-től lehet letölteni, de megadott feltételek mellet (pl a 8 hivataloson oldalról sem szedheted le magyar nyelven a W7-t (szinte minden nyelven tölthető, de magyar nem))Amíg egy eredeti magyar SP1-t nem szedsz le (tehát tényleg eredetit), addig nincs miről beszélni.
Ha esetleg mégis eredeti a W7, akkor meg a frissítésnél, minden, az alaplaphoz köthető cuccott ne telepíts. -
King Unique
titán
válasz
Redneck #34752 üzenetére
Tekerj lejjebb a 6. ponthoz, ott le van írva világosan és egyértelműen, sőt még videó is linkelve van hozzá, hogyan kell az ilyet szakszerűen megoldani. Viszont ez az eljárás csak opcionális, nem kötelező, illetve normál esetben nem javasolt a rendszer számára létrehozott kisebb partíciókat utólag törölni! Na meg a cikkben BIOS-MBR telepítésről van szó, ellenben ha nálad UEFI-GPT van, akkor az ott létrejött 100 MB-os ESP-t eleve nem kellene...
-
Raymond
titán
válasz
Redneck #27922 üzenetére
Az hogy 16% vagy csak 14% teljesen mindegy, egyebkent annyi az egesz hogy ha az osszes helyet elhasznalod akkor nincs hol dolgozni neki es barmit csinalsz takaritani kell a hatterben. Ettol lehet lassabb, de aztan azt a lassusagot eszreveszed-e vagy nem megintcsak kerdeses.
-
jeni
félisten
válasz
Redneck #26800 üzenetére
Cseréld le a DVD IDE írót (esetleg egy másik IDE írót kérjél) egy SATA íróra vagy kérj egy másik Win 7 Home(?) telepítő lemezt,vagy csinálj USB STICK bootnak az előző link alapján.
Kétlem,hogy a lemez repedt lenne mert az látható is lenne,ha felülete karcos akkor talán de most bontottad fel. -
-
lee56
őstag
válasz
Redneck #26726 üzenetére
Esetleg vegyél windóz10-et
De komolyan nekem első alkalommal kifagyott a játék (valószinüleg out of memory felkiáltással, az os-el együtt), de azóta kicsit nagyobb lett a lapozófájl, nyilván a win nem tudta valamiért akkor s ott helyben megemelni, de újraindítás után szépen ment azóta és nem lép ki, és 1.5 GB-ra hízott csak a pagefileom szintén 8GB ram mellett..
-
Zolee11
senior tag
válasz
Redneck #26447 üzenetére
O hogy az a...
Na majd ha visszatér a probléma, akkor már meglesz a megoldás. Köszönöm!Ezért hagytam egy hetet, addigra csak kijavítja a mikrof*s ha csoportos problémáról beszélünk, de nem változott semmi, egyedi hibára gondoltam. Korábban arra is panaszkodott a tulaj, hogy minden újraindításnál, új hardver települt, kérem indítsa újra a gépet üzenetet kapott... azt sikerült megszüntetnem, azt nem, hogy pontosan mivel, de megszűnt, már csak ez az idegesítő terhelés maradt.
-
radi8tor
MODERÁTOR
válasz
Redneck #26441 üzenetére
"Amennyiben még csak az SSD beszerzése a cél, akkor nem ide, hanem az erre szakosodott "Milyen SSD-t vegyek?" topikba várjuk a kérdéseket!"
-
AlyrArkhon
senior tag
válasz
Redneck #24909 üzenetére
A progit fórumtárs fejleszti, tartja karban. Viszont nincs, nem is lehet benne minden ssd, ha kijön egy új, ami másként, máshova küldi az adatokat, akkor a programba azt vhogy bele kell szuszakolni
Gondolom ez az ssd másként küldi, így ott, ahol elvileg lenne az adat, épp nincs semmi vagy olyan érték van, amit a progi nem tud értelmezni. De ha látsz mástól _ugyanilyen_ SSD-ről származó képet amin látszik az adat, akkor más gond lehet, ebben már végképp nem vagyok kompetens.
-
AlyrArkhon
senior tag
válasz
Redneck #24875 üzenetére
Szerintem ugy jarsz a legjobban, ha hagyod a wint dolgozni. Tehat elsore semmi extra driver, eleg majd akkor, ha vmirol kiderul, hogy nem megy, vagy nem ugy megy. (oskori alaplapom melle pl most semmi, de tenyleg semmi sajat driver nincs felteve, csak a w10 altal hozottak)
-
radi8tor
MODERÁTOR
válasz
Redneck #24872 üzenetére
Korábban linkelt írásból idéznék ismét:
"Itt is van 3 fontos dolog, az egyik a S.M.A.R.T információk, amit minden esetben engedélyezni kell(van ahol külön opció van, van ahol pedig az adott adattároló-eszköz tulajdonságain belül található, de olyan is előfordul, ahol nem lehet állítani, de alapértelmezettként engedélyezve van), a másik a SATA AHCI üzemmód helyes beállítása, valamint a bootsorrendben az első helyre tenni azt az eszközt, amire az OS kerülni fog."
-
AlyrArkhon
senior tag
válasz
Redneck #24870 üzenetére
Igen, nem.
Kb 5-6 vinyo jarkal ki-be a gepemben, garantaltan ide modban volt mindegyik kezelve. Miota atraktam a biosban ahci modba, megjelent az "eszkoz levalasztasa" reszben mindegyik anelkul hogy barmi egyebet tettem volna a kabelek visszadugasan kivul.
Szerintem: Nem kell ujra formazni, az ide-ahci nem kulonbozik a tarolt adatokban, csak a tarolas folyamataban. Ettol meg formazhatod, ha akarod, de semmi szukseg ra.
Telepitesnel legyen lehuzva.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Tudástár Az SSD kondíciója, tények és tévhitek
- Tudástár Windows 7/8/10 SSD-vel! Hogyan is?
- Elemzés Átfogó elemzés az SSD-k természetéről
- Házimozi belépő szinten
- Samsung Galaxy S24 - nos, Exynos
- Mazda topik
- E-roller topik
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- EAFC 25
- iPhone topik
- Iszonyatos mennyiségű hulladékkal járhat a Windows 10 terméktámogatásának vége
- Autós topik
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- További aktív témák...
- Toshiba Enterprise Capacity MG09 18TB - 512MB, 7200rpm, SATA3 - 100/100 -as - Eladó!
- Lexar NM790 4TB M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Új - 7400-6500 MBs - Eladó!
- Vegyes SAS 400gb ssd-k, hibátlan szektorokkal. 1db új 960gb
- Western Digital WD Red Plus 3.5 12TB 7200rpm 256MB SATA3 (WD120EFBX)
- Lexar NM790 2TB M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Új - 7400-6500 MBs - Eladó!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RTX 3050 6GB GAMER PC termékbeszámítással
- KAMATMENTES Részletfizetés Alienware DELL monitor
- Telefon felvásárlás!! iPhone 13 Mini/iPhone 13/iPhone 13 Pro/iPhone 13 Pro Max
- Xiaomi Redmi Note 14 Pro 256GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest