- Samsung Galaxy S24 FE - később
- Google Pixel topik
- iPhone topik
- One mobilszolgáltatások
- Garmin Fenix 7 és 7S - profi sport megszokásból
- Sony Xperia 10 VI - vajon miben bízhat?
- Poco F5 - pokolian jó ajánlat
- Júliusi techmontázs (2025)
- Samsung Galaxy S24 - nos, Exynos
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
-
Mobilarena
Ide várunk:
- minden saját tapasztalatot/tesztet, észrevételt a már megvett, és használatban lévő SSD-vel kapcsolatban, illetve mindenféle, megbízható forrásból való cikket/tesztet/érdekességet.
Új hozzászólás Aktív témák
-
ricsip
addikt
válasz
molnarpeter #54760 üzenetére
A Reallocated sector count v. Bad sector count nem növekedett meg (a Raw value) amikor a Pending sector lement 0-ra?
Vagy amit mondasz, az is lehet h. néha bizonytalankodik, akkor azokat megjelöli, de aztán jónak tűnnek és ezért visszaminősíti jónak. Mondjuk akkor az eléggé firmware bug gyanúsnak tűnik. Vagy ha ennyi bizonytalan szektor van, akkor mondja rájuk h. rosszak, és akkor az is egyértelmű dolog. De a 2 között bizonytalankodni a legrosszabb módszer. -
bindike01
aktív tag
válasz
molnarpeter #52725 üzenetére
Köszi.
-
dabadab
titán
válasz
molnarpeter #52725 üzenetére
Szerintem klasszikus winchester esetén jobbak az esélyeid, nem hirtelen döglik, hanem lassan romlik az állapota
Ha az elektronika hal meg, az hirtelen megy, egyik pillanatban még tök jó minden SMART érték, a másikban meg már nem is látja a gép.
-
peti_s
addikt
válasz
molnarpeter #52690 üzenetére
Köszönöm!
Szerencsére ami nekem kellett már megvettem, backupnak meg nyilván nem most fogok vásárolni...
Üdv. -
válasz
molnarpeter #52624 üzenetére
A nem lehet írni a drive-ot meg a kezdetekben volt az INTEL SSD-knel, 10 éve.
Minden szériabol van hibás példány, amiből meg sokat eladnak, ott nagyobb szám jön ki, a százalék miatt.
Nekem is volt halott SU800, konkrétan I/O hiba első nap.
Crucial meg nem votl hibás, de ez nem jelenti azt, hogy nincs is. -
Frawly
veterán
válasz
molnarpeter #33757 üzenetére
Na, látod, ezt így fejből nem tudom, inkább modelleket tartunk számon, nem vezérlőket. A sima (nem evo, nem pro) 840-es kivételével a Samsungok (összes) általában (tehát a 840 EVO és Pro is megbízható), meg Marvell 88 vezérlős modellek (Crucial MX széria). Lásd az ajánlóban lévő SSD-k. Sajnos ezt nem lehet megjósolni előre, hogy mennyire lesz tartós. Hiába gyors, meg jók a specifikációi, limitmentes MLC, meg van rá 5 év gari, lehet 5 év+1 nap után fekszik ki, míg egy olcsóbb, 3 év garis 3D TLC meg bírná 8-10 évig is ugyanazzal az átlagos felhasználással, ezt előre csak kristálygömbbel lehetne megjósolni, vagy utólag megtudni, mikor kivártunk 5-8 évet, de addigra meg már történelem lesz az a bizonyos SSD modell. Csak arra akartam felhívni a figyelmet, hogy az SSD tartóssága nem korrelál a NAND típusával, sem a garilimittel.
(#33756) TIT: nincs 52 év gari, azért is rakott smileyt a végére. Meg az SSD sem fogja addig bírni. Reálisan azért 8-10 év után tönkre kéne mennie, de addigra nem lesz érdekes, mert elég olcsón kapsz sokszor akkora tárterületűeket és/vagy gyorsabbakat is. Sok ember ezt nem akarja megérteni, itt a topikban is még 1 éve sok ember ragaszkodott az 5 év garihoz, vették a 120 gigás Samsung 850 EVO-t, 840-es szériát, most meg jönnek vissza 1-2 év múltán, hogy cserélnék le, mert már nagyobbakat kapni megfizethetőbb árfekvésbe, ergo felesleges volt nekik az 5 év garis modellért felárat kicsengetniük, meg írásterhelhetőség miatt aggódniuk.
-
molnarpeter
nagyúr
válasz
molnarpeter #33512 üzenetére
Update: ultra ATA CRC error számláló értéke kezd megugrani, mióta egyszer nem ismerte fel a gép az SSD-t. Mit javasoltok? Csatlakozó tisztításon gondolkodtam, illetve valamilyen nagy mennyiségű írással járó folyamat is segítene valószínű a megfigyelésben (viszont nem tudom, mit érdemes kipróbálni, ha nem szeretném egyelőre felülírni a jelenlegi adatokat
).
-
AtHoS
nagyúr
válasz
molnarpeter #33527 üzenetére
Aha, meg is találtam az oldalt, ahol ellenőrizni lehet a garanciát [link], de mivel nem vettem ki a beépítő keretből az SSD-t úgy kötöttem be és most épp adatmentés folyik, majd reggel tudom csak leolvasni a sorozatszámot és ránézni az oldalon.
Köszi
ui. akkor ezek szerint emag-ot nem is kell belevennem majd az ügymenetbe
-
yanna
addikt
válasz
molnarpeter #33489 üzenetére
Talán a Dell topikban láttak ilyet.
-
yanna
addikt
válasz
molnarpeter #33484 üzenetére
Asztali? Xar sata kábel tud ilyet.
-
Frawly
veterán
válasz
molnarpeter #32707 üzenetére
IDE módhoz képest nem rossz eredmények ezek. Ha nem te használod a gépet, és nem érdekes, hogy a maximális teljesítmény ki legyen belőle hozva, akkor maradhat így IDE-n is.
-
Doky586
félisten
válasz
molnarpeter #32702 üzenetére
IDE módban nem működik a
- hot swap egyik azon vezérlőre dugott porton sem (pl sata hdd leválasztás menet közben mint usb driveoknál)
- QD32 ami miatt ssdn apró fileok másolásánál és os alatt kissé csökken a sebesség.De olyan őskövületnél mint a tied szerintem nem nagy hátrány az IDE mód, legalább használhatod tovább a PATA lemezeidet is.
-
Frawly
veterán
válasz
molnarpeter #32702 üzenetére
Az, hogy kicsit lassabb lesz IDE alatt a meghajtó, meg egyes energiatakarékos funkciói nem biztos, hogy mennek úgy. Mondom, én inkább AMD AHCI driverrel hajtanám, és néha IDE beállításon vagy Linux alól TRIM-elném. Megvan TRIM nélkül is egy ideig.
-
Doky586
félisten
válasz
molnarpeter #32700 üzenetére
Registry-t átírtad mielőtt a biost átkapcsoltad..?
(anélkül mindenkinél kékhalálozna)amúgy 2GB ramhoz inkább 32bites wint tennék.
-
Frawly
veterán
válasz
molnarpeter #32694 üzenetére
Milyen SSD? SSDOK mit ír rá? Próbáld meg leszedni az AMD SATA drivert, és tegyed fel helyette a szabványos MS AHCI drivert. Régebbi AMD-s lapokon inkább az szokott lenni a baj, hogy egyáltalán nem támogatják az AHCI-t. Ezzel együtt én még mindig AHCI driverrel hajtanám TRIM nélkül, mint TRIM-mel IDE-ben. Legfeljebb a gyári szoftverében trimmeled kézzel, vagy visszaváltasz IDE módra, és Windows defragolójával optimalizálod (ez is TRIM-et hajt végre), vagy bebootolsz havonta egy pendrive-ra kiírt Live Ubuntuval és terminálban kiadod a sudo fstrim -a -v parancsot, ami megtrimmeli neked. Utána bootolhatsz is vissza Windows alá. Így TRIM is lesz.
-
Doky586
félisten
válasz
molnarpeter #32694 üzenetére
Semmi baja nem lesz trim nélkül az ssd-nek. 'csak' le fog lassulni. jelentősen.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Tudástár Az SSD kondíciója, tények és tévhitek
- Tudástár Windows 7/8/10 SSD-vel! Hogyan is?
- Elemzés Átfogó elemzés az SSD-k természetéről
- Apple iPhone 14 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Xiaomi Redmi Note 14 Pro 5G 256GB 12 hónap garanciával
- Samsung Galaxy S21 Ultra , 12GB , 128 GB , Kártyafüggetlen
- LG 34WR55QK-B - 34" Ívelt VA - 3440x1440 - 100Hz 5ms - FreeSync Premium - HDR 10 - USB Type-C 65W
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T580 - i5-8G I 16GB I 256SSD I 15,6" FHD I HDMI I W11 I Cam I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest