-
Mobilarena
Ide várunk:
- minden saját tapasztalatot/tesztet, észrevételt a már megvett, és használatban lévő SSD-vel kapcsolatban, illetve mindenféle, megbízható forrásból való cikket/tesztet/érdekességet.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Emperor_
addikt
válasz
zeusz55 #30847 üzenetére
Ezért mondjuk írjuk, hogy telepítéskor az SSD legyen a legkisebb SATA porton. Igazából egy esetben lehet gondod, ha BIOS resetelődik és boot sorrend a HDD-re ugrik át.
Ezen szerintem most nem parázz, ha legközelebb újra telepítesz az SSD legyen a legkisebb SATA porton, a HDD-t húzd le és úgy telepíts!
(#30846) meroly
Szívesen!
-
Frawly
veterán
válasz
zeusz55 #30847 üzenetére
Ez itt OFF, mert nincs köze igazából az SSD-hez. Nem is értem hol a probléma, a C: meghajtó az SSD, a D: a merevlemez (megoldottad betűjelmódosítással), bootol a cucc. Minden oké, azzal nem kell foglalkozni, hogy a lemezkezelő hányadik lemeznek jeleníti meg. Gondolom a gépedet nem lemezkezelő futtatására tartod, hanem alapvetően mást csinálsz rajta.
-
Frawly
veterán
válasz
zeusz55 #28624 üzenetére
Ez elég nagy baj. Ments róla adatot minél előbb és tedd vitrinbe. Ha ilyen ütemben romlik a kondíciója, 131 év múlva lehet beadja a kulcsot (vagy még akkor sem), és akkor nézhetsz, ott állsz majd gari, SSD és adatok nélkül. Azért hipp-hopp elszalad ez az idő, nem lehet fél vállról venni. Plusz ezek a 60 gigás SSD-k nagyon drágák még ma is, kímélni kell, mert érték
-
-
válasz
zeusz55 #14373 üzenetére
HDD-nél ez minden esetben igaz, SSD-nél csak akkor, ha a NAND cellákért felelős algoritmusok nem végzik rendesen a feladatukat(mert rosszul van optimalizálva a FW avagy épp bugos a FW, vagy nem megy a TRIM a rossz AHCI driver miatt stb stb.)
Alapvetően 2 mérés létezik.
1. Teljes felületi sebességteszt (itt az első szektortól az utolsóig szektorosan olvassák végig a meghajtót(SSD-n igaz nincs szektor, de az OS felé úgy mutatja magát, mintha HDD lenne, mert másképp nem lehetne használni őket egyáltalán)
Egy új/üres SSD-n egy ilyen teszt egy vízszintes vonalat eredményezne a sebesség grafikonon (mivel memória alapú az adattárolás, így a memória bármely cellája ugyanolyan sebességgel érhető el, olvasható/írható), míg egy HDD-n a sebesség grafikonon azt látnád, hogy folyamatosan lassulna a sebesség. Ennek az az oka, hogy a HDD-ben található tányérok(plates) külső kerületén (itt van az első szektor) gyorsabban lehet olvasni(nagyobb a kerületi sebesség), míg ahogy egyre jobban haladunk a tányér belseje felé, úgy egyre lassabban olvasható(az utolsó szektor a tányér legkisebb átmérőjénél van)
(Egyes defrag progikban található olyan opció, hogy a rendszerfájlokat helyezzék át a lemez(HDD) elejére. Nos ezt a leírtak miatt teszik, hogy a HDD leggyorsabb részére kerüljenek a rendszerfájlok és ezáltal kicsit gyorsabban tud betöltődni, működni az OS)2. A CDM (és hasonló) progik, amelyek a SEQ meg 4K/4KQD32 stb sebességeket mérnek, ott nem felületi tesztről beszélünk, mivel a méréshez egy méretes teszt állományt hoznak létre és ezen a fájlon végzik el a különböző sebességméréseket(mérés végeztével meg törlik ezt a tesztállományt)
A leírtakból következik, hogy ha egy HDD-n nagyon kevés hely van, akkor a CDM csak a szabad területen hozhatja létre a tesztállományt, de mivel kevés a szabad hely, így azt a tányér lassabb területén valahol a belső átmérőjéhez közeli, lassabb terülten hozza létre, ergo lassabb eredményeket mérsz, mintha egy üres HDD-n mérnél.
UI: Régebbi HDD-k esetén gyakran lehet(ett) látni olyan foglaltsági térképet, amin a lemez elején volt sok adat, aztán egy méretes üres rész, majd a lemez végén megint adatok. Szerencsére manapság elég ritka, mert a modern HDD-ken található FW-k már oda figyelnek erre, azaz (ha nem is teljesen tökéletesen) törekednek arra, hogy a lemez elejétől legyenek írva az adatok "folyamatosan" és ne állhasson elő a régebbi HDD-kre jellemző helyzet.
-
-
válasz
zeusz55 #12454 üzenetére
ez nem induló RAM
ez a munkahelyi gépem, amit hétfőn bekapcsolok, pénteken meg ki. a kettő közt megy, amit elindítok az szintén.
folyamatosan fut többek közt a Photoshop, és a 3ds max, ezzel már le is húzhatunk a 8GB RAM-ből legalább 5-öt. a maradékon osztozik mindenki más. ehhez képest hogy másfél GB szabad, egész jó eredmény -
törölt tag
válasz
zeusz55 #12412 üzenetére
Mert az enyém egy 240GB-os darab. Ahogy leírták, ezekkel gyorsabbak.
Csináltam még egyet 5x1G-al. És még két másik eszközzel.
Crucial M500 240G:
485.4 | 263.0
435.3 | 214.1
23.98 | 57.96
323.1 | 174.0Samsung 830 64G (ezt váltottam):
435.5 | 132.7
303.6 | 103.8
21.95 | 46.31
292.7 | 51.45WD Black 1TB (a vicc kedvéért) (és őt is megszüntettem az M500 végett):
135.9 | 128.8
29.17 | 71.07
0.292 | 1.173
0.908 | 1.161Mindegyik eszköz Intel SATA3-ra csatlakoztatva (B75-ös lapon).
-
maestro87
őstag
válasz
zeusz55 #12344 üzenetére
Most nézem neked, 185MB-tal több rendszermemóriát lát a windows-od, és gondolom ugyanúgy egy 4GB-os modulod van mint nekem. És csak 870MB-ot foglal le a windows-od az én 1300MB-ommal szemben. Bár a tieden win7 futott, de szerintem akkor is nagy az eltérés. Háttérprogramok futottak neked a kép készítésekor?
-
maestro87
őstag
válasz
zeusz55 #12344 üzenetére
"Viszont amit nem értek hogy a rendszer memóriádnak hova tünik a fele??????? "
Azt én is szeretném tudni.
Mikor csináltam a képet akkor le volt foglalva 512MB RamDrive-nak, de most lecseréltem a szoftvert egy olyanra ami nem foglalja le egyből a memóriát ha nincs rajta semmi. Szóval most közvetlen rendszerindítás után 2500MB volt szabad 2GB RamDrive mellett. Most csak az IE fut az automatikusan induló programok mellett és 2400MB szabad memória van. De én még ezt is keveslem. Vagy az mennyire normális, hogy 1300 Mb-ot megzabál a windows 8.1? A feladatkezelő szerint egy program sem memória igényes, a futó programok közül is az IE eszi meg a legtöbbet (60MB-ot).
Egyébként a 4GB-ból miért csak 3,69GB használható? Erre a válaszra még nem jöttem rá, de nem is nagyon kerestem. -
maestro87
őstag
válasz
zeusz55 #12338 üzenetére
Mondjuk a boot időm kicsit aggaszt a prohardveres tesztet olvasva. Ott 16 mp-et mértek az EVO-val úgy hogy minden ikon betöltődött, de nekem meg 13 mp amíg csak az asztal jelenik meg, a programok betöltődésével meg 33 mp a teljes boot idő (windows logótól mérve) úgy hogy még csak a kisebb programok vannak feltelepítve, tehát se tűzfal, se office, se foxit, se a munkához szükséges nagyobb programok stb... (összesen 13 kisebb program fut a háttérben)
Majd lefuttatok még egy sebességtesztet ha ezek is fent lesznek, mert a fenti érték mondjuk egy kicsit csalóka is lehet, mert a teszt mérésekor nem az SSD-ről futott a windows.
De mitől lehet ilyen lassú, engem nagyon nem győzött meg ezzel az értékkel az SSD?Csak olyan 3-szor lehet gyorsabb a HDD-mhez viszonyítva friss windows esetén. Gyenge a processzorom?
-
maestro87
őstag
válasz
zeusz55 #12329 üzenetére
Azokat kikapcsoltam egyből, csak kicsit fura volt, hogy a 15GB-ot foglaló windows 8.1 már 70Gb-ot ráírt az SSD-re (első windows indításkor mért adat!). Szerintem max csak 30-at kellett volna ha azt vesszük, hogy először mindent kitömörített a telepítésnél. Most meg olyan 100GB-nál jár pedig a hibárnálást, fast startup-ot, virtuális memória 400MB-ra, és a rendszervisszaállítást stb kapcsoltam ki legelőször és Chrome-ot sem használtam még, csak Fireox és IE ment de ezeknek is a cache mappája ki van kapcsolva illetve a HDD-re átirányítva. Illetve csak 2 napja használom a friss windowst, eddig a HDD-n lévő windows volt aktív.
Vagy 2 nap alatt ~30 GB-ot írt volna az SSD algoritmusa a cellák egyforma elhasználódása végett jóformán inaktív állapotában is?
Na majd rákeresek a többiek adataira.
Meg egy sebesség tesztet is lefuttattam az első windows indítás után.
Szerintem jó értékek, vagy nem?
Samsung SSD 840 EVO 120GB -
xuldar
addikt
válasz
zeusz55 #11709 üzenetére
Az a baj, hogy árfüggetlen néha az agyatlan tervezés. A mostani Asus Gryphon alaplapomon rosszabb az elrendezés, mint az előző Asrock Extreme 4-en, pedig a Gryphon már karcolja a prémium kategóriát. Igaz, ez miniATX, az Asrock meg ATX volt. A VGA és a procihűtő közti rés megvan akár 2mm is, a ramokat meg kb. nem tudom kivenni, ha benne van a VGA.
-
válasz
zeusz55 #11472 üzenetére
Csak akkor küldjetek riportot, ha valamilyen hiba lép fel, nem jelenik meg valamilyen adat vagy ha igen, akkor hibásan, avagy pl az SSD nincs a SMART adatbázisban.
hackeeeee
Gyártó és típus függő. Vannak olyan modellek, amelyeknek egy korábbi FW megléte kell, addig a legújabbra nem lehet frissíteni. Aztán meg vannak azon FW-ek, amely frissítésekor letörli az SSD-t és van amelyik nem.
Ezeknek a dolgoknak a konkrét SSD típus ismeretében lehet csak pontos választ adni, a gyártó is leírja a FW frissítés menetét. -
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
zeusz55 #10502 üzenetére
Húzd le az összes hdd-t és tegyél fel az ssd-re egy új win-t. Ha az kész dugd vissza a hdd-ket. Attól helyre kell jönnie.
mod:
FeW: Ki tudod próbálni egy másik gépben? Lehet a vezérlő kezd haldokolni... de ez csak akkor derül ki ha mási gépben is produkálja ezt. Vagy a másik út, hogy lehúzod az összes hdd-t és csak az ssd legyen a lapra kötve és tegyél fel rá próba képpen egy win-t. Ha stabil marad akkor a "régi" wineddel van a baj.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
zeusz55 #10446 üzenetére
Prefetch / S.Prefetch:
parancssorba beírod, hogy regedit, aztán megkeresed ezt:
HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\SessionManager\Memory Management\PrefetchParameters
Kijelölöd mind a kettőt és az értéküket 0-ra módosítod.
Újraindítás után már le is lesz tiltva.Vagy van egy másik mód is.
Parancssorba beírod:services.msc és enter
Kidob egy listát itt le tudod tiltani a Prefetch-et meg a keresést is.
-
Bodor
veterán
-
lacy027
tag
válasz
zeusz55 #9265 üzenetére
Raw Read Error Rate
Rendben van. -
Zlin50
senior tag
válasz
zeusz55 #9237 üzenetére
Van úgy hogy még a nem átlagság sem elég. Én egy olyan eszközt akartam beszereni amire lehet különböző meghajtókat kötni SSD/HDD meg optikait is. A DVD-t kivehetném mert nem sűrűn használom már és mehetne a helyére akár SSD vagy HDD. Egy ilyen [link] eszköre azt gondoltam ezzel menni fog, a leírása erre enged kövtkeztetni. Hát nem, SSD/HDD-n kívül semmit sem lát rajta a rendszer, egyszerűen nem érzékelte hogy rá van kötve pl egy Pioneer DVDRW. Ha közvetlenül az alaplapra van kötve akkor meg simán. Mostanság egy ilyen [link] vagy ilyen [link] lenne a cél (itt a választékosság) , de egyik gyártója sem képes megnyugtató választ adni hogy ki is próbálták bármelyiket hogy alkalmas-e arra amit állítanak róla. Megint marad rám a kísérletezés (mert máshogy honnan a fenéből tudom meg mire képes), pedig én nem kísérletezni akarok hanem használni azokat a funkcióit amikről azt állítják hogy képes rá. Az előzőleg kipróbált eszköz miatt megmaradt a bizonytalanság.
-
HZoli87
veterán
-
xuldar
addikt
válasz
zeusz55 #8233 üzenetére
Jók a számok, 768MB/sec a Sata3 nyers sávszélessége, a gyártók ezt adják meg, de ebben a saját adataidon kívül más egyéb dolgok is benne vannak, illetve lehetnek, pl. címzés, crc, stb.
Nem beszélve arról, hogy egyéb tényezők is csökkenthetik az átviteli sebességet, pl. a kábel anyagminősége, stb. -
Doky586
félisten
-
lipido
senior tag
válasz
zeusz55 #7752 üzenetére
Én is így filóztam, de azután az írási mennyiség meggyőzött h 120 gb-t vegyek (jövőre)... ugyanis teljesen mind1,h mennyi szabad helyed marad (neked most maradt 23gb).. viszont az írási mennyiséged csak fele! ( ha jól emléxem 32 gb ).. Nekem sem lenne több helyre szükségem.. viszont az átlagos írási mennyiségem napi 12-13 gb...
-
-
válasz
zeusz55 #7370 üzenetére
Mint már írták, HDD-knél ez nem szempont, de ha annyira "bántja a szemed", akkor több módszer is van.
1. Teljes adatveszéssel járó - W7/8/8.1 lemezkezelőjével minden partíciót letörölsz, majd újra létrehozol minden partíciót
2. Adatvesztés nélkül - Pl a MiniTool® Partition Wizard Home Edition ingyenes alkalmazással, amely ISO-t megtalálod a bejegyzésem végén, mint ahogy a boot-os pendrive készítésének a módját is.
(Ilyen műveleteket nem OS alól végzünk). -
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Tudástár Az SSD kondíciója, tények és tévhitek
- Tudástár Windows 7/8/10 SSD-vel! Hogyan is?
- Elemzés Átfogó elemzés az SSD-k természetéről
- SAMSUNG 1TB 990 PRO M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Új - 7450-6900 MBs - Eladó!
- Szuper ár! 480GB Ipari Minőségű, Sata SSD-k, kevés írt adattal! PC-be és Laptopba is kiváló!
- Lexar NM790 4TB M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Új - 7400-6500 MBs - Eladó!
- Samsung 980pro 1TB PCIe 4.0 NVMe
- Western Digital WD Red Plus 3.5 12TB 7200rpm 256MB SATA3 (WD120EFBX)
- Nike Airmax 720 43-as sneaker eladó
- ÚJ Asus TUF Gaming F17 FX707 - 17.3"FHD IPS 144Hz - i7-13620H - 16GB - 1TB - RTX 4060 - 3 év gari
- AKCIÓ! Gigabyte B760M i5 14600KF 64GB DDR4 512GB SSD RTX 3080 10GB Corsair 4000D Airflow 1000W
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 7500F 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Beszámítás! Sony PlayStation 5 PRO 2TB Digital játékkonzol extrákkal garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest