- Mobil flották
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Ford SYNC 3 infotainment rendszer teszt
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Samsung Galaxy S24 - nos, Exynos
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Eurós árlista a Google Pixel 10 telefonokhoz
-
Mobilarena
Ide várunk:
- minden saját tapasztalatot/tesztet, észrevételt a már megvett, és használatban lévő SSD-vel kapcsolatban, illetve mindenféle, megbízható forrásból való cikket/tesztet/érdekességet.
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Narxis #54798 üzenetére
...ezért jó a gyári fém borítás ebben az esetben, valamennyire védi tőle gondolom
Pontosan arra jó, mint írtad is, hogy 60 fokot ír azóta, ez is jelzi, hogy az airflow hőérték volt a magas. Ez meg nyilván közel sem annyira hátrányos az SSD-re nézve, mintha a belső, controllert mérő hőérték lenne magas. Az Aida64 értékei közül nyilván a magasabb az airflow érték. Ez jobban szellőző házaknál persze másképp is lehet, de gamerlaptopoknál nyűgös mindig.
Amúgy én pont úgy emlékszem, hogy a 970 EVO Plus kevésbé melegedett, amikor megkapta a 980 Plusba tervezett Elpis controllert. (nem 100%, de azt hiszem itteni fórumtársak tapasztalták)
Annak csak örülök ha nem kell paráznom.
Naná, nincs rosszabb, mint amikor az ember nem tudja nyugodtan használni a gépét, mert aggasztja valamely hardver viselkedése!
Samsung Magician...sose láttam még, de nem is szeretem az ilyen Windowsos csilivili gyártói appokat.
-
válasz
Narxis #54796 üzenetére
Nem tudom mi mutatja nálad a hőfokot, de már az gyanús, hogy nem hőfokokról írsz. A 970 EVO Plus-on is legalább kettő hősensor van, Egyik a controllert méri a másik sensor az vagy composite néven szerepel vagy airflow temperature néven. Nyilván esetedben a hardverkörnyezet miatt az airflow sensort mutatja, amit leolvastál. Ennél idiótább megoldás elképzelni is nehéz, mivel beparáztatja a usert.
Épp a minap eladott szűz Samsung 980 1TB-on csináltam egy gyors smart kimenetet, itt is látható, hogy két hőérték van, ez éppen nem jelzi, hogy melyik micsoda, de ha ez egy melegedős SSD lenne egy olyan agyrém haerverkörnyezetben, mint ami nálad van, egyértelmű lenne, melyik az airflow sensor érték!
Alul látható a két érték. Mivel csak tesztelésre raktam be egy Latitude 5520-ba, nem figyeltem közben a CPU hőértékeit, így nem tudom, melyik érték melyik:
=== START OF SMART DATA SECTION ===
SMART overall-health self-assessment test result: PASSED
SMART/Health Information (NVMe Log 0x02)
Critical Warning: 0x00
Temperature: 42 Celsius
Available Spare: 100%
Available Spare Threshold: 10%
Percentage Used: 0%
Data Units Read: 40,986 [20.9 GB]
Data Units Written: 40,960 [20.9 GB]
Host Read Commands: 17,498
Host Write Commands: 16,100
Controller Busy Time: 0
Power Cycles: 1
Power On Hours: 0
Unsafe Shutdowns: 0
Media and Data Integrity Errors: 0
Error Information Log Entries: 0
Warning Comp. Temperature Time: 0
Critical Comp. Temperature Time: 0
Temperature Sensor 1: 42 Celsius
Temperature Sensor 2: 39 CelsiusEgyszóval no para, nálad a leírtak alapján egyértelműen a composit/airflow hőérték volt magas, ne foglalkozz vele sokat.
Azt már le se merem írni, hogy a max 70 celsius is egy marketing érték, mint a TBW, szinte minden SATA és NVMe SSD-nél 70 fok lenne a max?
Vicc! Nem konzumer SSD-knél lehet néha látni 85 celsius maxot, de láttam már 90 celsiust is. Az előbbi smart mérésnél is ez a két max érték van, sehol nincs 70 fok!
Log Page Attributes (0x0f): S/H_per_NS Cmd_Eff_Lg Ext_Get_Lg Telmtry_Lg
Maximum Data Transfer Size: 512 Pages
Warning Comp. Temp. Threshold: 82 Celsius
Critical Comp. Temp. Threshold: 85 Celsius -
glaci
őstag
válasz
Narxis #54779 üzenetére
Nem akarok bele ugatni, de nem lehetséges, hogy ott Nálad játékkor nem is azért meleg az SSD, mert használod nagyon, hanem esetleg azért, mert a gépet használod nagyon és a meleg környezet melegíti, illetve akadályozza a hűlését?
Az a borda ugye normális esetben a lapos felén felveszi a hőt az SSD -ről, majd a nagyobb (bordázott) felületén átadja a környezetnek. Namost, ha az a környezet meleg, akkor ez nem nagyon megy. Ha pedig nagyon meleg, akkor még az is megeshet, hogy ott felveszi és átadja az SSD -nek ...
Nem tudom, hogy jól sejtem-e, mindenesetre gyanús, hogy játék alatt akkor is melegszik, aminor nincsen használva. (Tudom, hűtöd külön a gépet, de akkor is ez tűnik a leg ésszerűbb magyarázatnak.)
-
válasz
Narxis #54793 üzenetére
Ehh, így nem látja a gyári SSD-t a másik slot-ban, sztornó. Marad eredeti a helyén, azért egy jó 20 ezer forintot elcsesztem a 2 hűtőbordára, eredetileg a Graugear aztán a be quiet!, sajnos utóbbi nem fért be plusz a Thermal Grizzly Minus pad bár abból az alsó felét benne hagyom. Jó kis tanulópénz és rávilágít arra, hogy a laptopok hűtésére még mindig nincs egy igazán jó rendszer vagy ha van is eléggé drága, biztos nincs egy 500 ezer forintos laptopban.
-
-
válasz
Narxis #54771 üzenetére
Szia. Igen 70 fokig jó, de ha van a laptop alatt hűtő is, akkor ott vmi nem kerek, annak nem kellene felmennie 72-ig. Volt ilyen SSD-m és építek is be ilyet, van ahol csak a thermal pad fért el (1-1,5mm) de nem láttam még 72 fokig felmenni. Viszont ez sem fér el? be quiet! MC1 (BZ002), vagy ez? Axagon CLR-M2L3 alumínium passzív hűtő M.2 SSD-hez
-
válasz
Narxis #54769 üzenetére
Beáldozták a megbízhatóságot a sebesség oltárán. Minek, mikor ma egy jó SATA SSD is elegendő bármire. Nem kell Warp elképzelhetetlen sebesség, üzleti fogás csak.
Én nem is vettem volna, de ajándékba kaptam egy 1TB NV2 Kingstont. Bepakoltam 6mm hűtővel, 40 fok terhelés, elég jól karcol sztem, bár ez egyátalán nem ajánlott SSD.Namost, a ház szellőzés ok?, van azért rajta valami hűtőborda? Sztem ha az előbbiek rendben vannak, akkor nem szabadna az ajánlott 970 Evo Plus- nak sem magas hőfokra vonaglania, de ez csak tipp, mivel nincs ilyen brutál sebességű példányom, viszont van jó hűtésű házam.
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Tudástár Az SSD kondíciója, tények és tévhitek
- Tudástár Windows 7/8/10 SSD-vel! Hogyan is?
- Elemzés Átfogó elemzés az SSD-k természetéről
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest