-
Mobilarena
Ide várunk:
- minden saját tapasztalatot/tesztet, észrevételt a már megvett, és használatban lévő SSD-vel kapcsolatban, illetve mindenféle, megbízható forrásból való cikket/tesztet/érdekességet.
Új hozzászólás Aktív témák
-
LógaGéza
veterán
válasz
Gergosz2 #18137 üzenetére
Nekem első tippre egy M.2-es SSD PCI-E átalakítóval
Kíváncsi vagyok mit tud, én is erőssen gondolkodom egy M.2-es SSD beszerzésén, de szerintem érzésre nem dobna akkorát, mint amekkorát az ára indokol...Szerk.:
Mondjuk azt nézem, hogy sima PCI-E-nek írják... Akkor a modul nem levehető? Mi értelme van akkor ennek a kialakításnak? Azon kívül, hogy költségcsökkentés a Kingstonnak, mert egy gyártósoron/NYÁKra készülhet az M.2 és a PCI-E variáns is...Dobozon is ott az M.2, akkor csak az iPonon jók megint az infók
-
ToniSoprano
addikt
válasz
Gergosz2 #18114 üzenetére
Alvóból módból nekem is 1-3 mp a felébredés de én nem az alvó módot használom.
Én hibernálni szoktam ami azt jelenti, hogy a memóriaképét ki lementi az adathordózóba és kikapcsol a gép teljesen, azaz nem fogyaszt semmit. Ez azért is jó mert a gyorsítotárak is bennmaradnak a memóriában, és nyitva lehet hagyni a programokat akár, vagy ha egyszer már el volt indítva a böngésző megint gyorsan indul el.
Ha áramszünet hibernáláskor az sem baj, mert a memória az adattárolóra ki van írva, amikor benyomom a bekapcsológombot akkor ébred fel, és olvassa vissza a memória tartalmát az adattárolóból. Az XP-ben így működött a hibernálás.
A hibernálás majdnem olyan mint a kikapcsolás a mindennapokban, egyetlen a hátránya, hogy a windows frissítések stb. nem telepítődnek rendesen, ahhoz sokszor újra kell indítani a gépet. De pl. vírusirtó, driver frissítés simán le lehet tölteni.
A windows 8-ban jött be a fast startup, a mi egy mixet jelent de nem teljesen értem mi ez, hogy kell beállítani, bár úgy látom alapból ez van bekapcsolva:[link]
Erről írhatott a HSM fórumtárs neked korábban: [link]A fast startup lényeg kikapcsolt állapotban nem fogyaszt semmi energiát, és baromi gyorsan kel fel a gép, de ez a gyakorlatban inkább hibernálást jelent, mint cold bootot. Részletesebben itt írnak róla, hogy lehet bekapcsolni a cold bootot: [link]
-
ToniSoprano
addikt
válasz
Gergosz2 #18095 üzenetére
Mondjuk az oprendszerek javulásával egyre javuk a HDD-k bootideje is, már azok is egész korrekt értékeket tudnak. A Windows 8.1 esetén alapból UEFI boottal települ a rendszer.
HDD vs SSD windows 8.1 boot összeshasonlító videók:
[link]
[link]Mivel a hibernásnál 8.1-nél már az összes processzort használja a gép, ezért hibernálásból való teljes felébredés 7-8 mp-et vesz igénybe egy HDD-vel is, és ekkor már semmi töltögetés sincs.
Mondjuk windows 7 esetén van érzékelhető különbség a HDD és SSD között, nekem az új 15 ezer Ft alatti Toshiba HDD-vel a bekapcsológombemegnyomásástól számítva (hideg indítással) windows 30 mp alatt jelenik meg az asztal. De utána kb 5 mp alatt áll le körözgetés, bár ekkor még töltöget be programokat egy darabig pl. avira vírusritó, nvidia experience stb. programokat, és ott a hibernálásból való teljes felébredés is 17-18 mp.
Mondjuk kép, videó vágó, szerkesztő programok pl. photoshop, adobe premiere, játékok SSD-ről sokkal gyorsabban töltenek be az biztos, nagy fájlok másolása is gyorsabb.
-
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
Gergosz2 #6330 üzenetére
Igen én is ezt írtam, hogy nem biztos hogy lassab lesz ha átkötöd az Intelesre hiába az csak Sata 2-es. De igazából tök lényegtelen, mert egyik se hozza azt amit elvileg tudna az ssd-d. Az Inte4l mert csak Sata2 a Marvel meg egyszerűen csak azért mert sz@r hiába Sata3-as.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
Gergosz2 #6328 üzenetére
Áhhhá?! Teszteltél?!
Azért ha nem vagy lusta megnézheted hogy az Inteles vezérlőre dugva mit villant, kíváncsi lennék azon mit tudna... Mivel az OS sok kis méretű file-al dolgozik inkább érdemes azon használni melyik jobb 4K-s eredményeket dob (főleg a random 4K a lényeges).
A szekvenciális sebesség inkább tömörítésnél, meg rendernél jön jól. -
Qru
MODERÁTOR
válasz
Gergosz2 #6326 üzenetére
Hibernálás elég sokat ír rá, ha nem muszáj inkább ne használd. Így sincs agyon hajtva a ssd-d igaz de feleslegesen rövidíted vele az élettartamát.
A tiéd gyorsabb, mert a tiéd X58A chipsetes az enyém meg még csak a sima X58-as, tehát a tiéd tudja a Sata3-at az enyém meg csak a Sata 2-t.
Na de hogy vígasztaljon, nem mindenben nyom le az én V300-am (ICH10R vezérlő és default W7 driver, AHCI mód):
Gyorsítani? Nem nagyon tudsz, mivel nem natívan támogatja a chipseted a Sata3-at, hanem egy külső vezérlő van integrálva (Marvel) bele ami nem túl acélos tempót tud diktálni. Szóval nem szoftveres a szűk keresztmetszet, hanem hw-es igazából.
Esetleg próbálkozhatsz másik ahci driverrel de azok inkább csak rontanak a helyzeten mint sem javítanak. Ha szeretesz kiséletezgetni akkor hajrá. De azért nem árt tudnod, hogy átlagos rendszer ssd-ként nem veszed észre ha picit vagy akár sokkal gyorsabb az ssd. Mondjuk ha nagyon sokat tömörítesz és a cél tárhely ssd/ram drive akkor igen de azt leszámítva kb sehol nem érzel előnyt. Az meg, hogy így 0,5 másodperccel később tölt be a win gondolom nem vág földhöz...
Szóval én nem foglalkoznék vele.mod:
Azért most így összehasonlítva a két eredményt elég kemény, hogy az elméletben 2x gyorsabb Marvell vezérlőd van ahol még az én fele olyan gyors Intel vezérlőm sebességét se hozza...
Helló Marvel.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Tudástár Az SSD kondíciója, tények és tévhitek
- Tudástár Windows 7/8/10 SSD-vel! Hogyan is?
- Elemzés Átfogó elemzés az SSD-k természetéről
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RX 9070 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! LG 38GN950P-B 160Hz QHD+ IPS 1ms monitor garanciával hibátlan működéssel
- Kingmax 1x2GB DDR2 800 RAM eladó
- Bomba ár! Dell Latitude E7270 - i7-6GEN I 8GB I 256GB SSD I 12,5" FHD I HDMI I CAM I W10 I Gari!
- KIÁRUSÍTÁS - REFURBISHED és ÚJ - Lenovo ThinkPad Ultra Docking Station (40AJ)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest