Hirdetés
- Netfone
- iPhone 16e - ellenvetésem lenne
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Mobil flották
- Motorola Moto G54 5G Power Edition - nem merül le
- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy A55 - új év, régi stratégia
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
Új hozzászólás Aktív témák
-
Met
nagyúr
Sziasztok!
Sportpszichológia ügyben tudtok ajánlani könyvet?
Játék előtt és közben szeretném kiüríteni a fejem és hogy ne az elrontott dolgokkal foglalkozzak játék közben.
Gondolom TB-s doki erre nincs. -
inf3rno
nagyúr
válasz
Di Natale #493 üzenetére
Ja ez a tömés a mániájuk. Én már nem fogadok el semmit, ha nagyon erőltetik, akkor meg lelépek. Érdemes odafigyelni, mert elhízást vagy testképzavart simán kialakítanak nálad, ha nyitott vagy rá. Nekem is mondogatják, hogy olyan beesett az arcom, stb. mióta nem zabálom tele magam minden étkezéskor és fogytam emiatt 1o kilót. Arra érdemes odafigyelni, hogy megtartsd a szabadságodat minden téren, és ne más döntsön helyetted pl. arról, hogy mit, mennyit, mikor eszel.
-
flash-
veterán
ezt nem igazán ertem
https://index.hu/belfold/agitpop/2022/12/29/megerositesi-torzitas-pszichologia-politika-racionalitas-hugo-mercier-keith-stanovich/az a kérdés hogy szinglit nez e hazas.
hat eldomtendo kerdes.a valasz nem tudjuk.ennyi -
Szevam
senior tag
válasz
Di Natale #493 üzenetére
Becsüld meg, mert jót akar Neked! Szar idők jönnek. Javaslom hogy mielőtt mész koplalj
.
Azt esetleg csinálhatnád, hogy elviszed sétálni, hogy ne legyetek folyton a kaja mellett. Kicsit kifaggatod, hogy mit csinált 28 éves korában és annyi mindent meg fogsz tudni hogy égnek áll a hajad (és még segíthet is megoldani a jelen problémáidat
)
-
Dorien
veterán
válasz
Di Natale #493 üzenetére
Örülj neki, hogy mellette még gyerek lehetsz.
Régen, a háborús, válságos időkben az étel hatalmas érték volt, a túlélés múlott rajta. Élet = Étel
Nagyanyámnál is mindig volt kiló- és literszámra liszt, cukor, olaj, só, krumpli, rizs a spájzban, hogy mindig tudjon sütni-főzni a gyerekeinek, unokáinak. -
Di Natale
senior tag
Sziasztok!
Gondolkodtam már, hogy hol lehetne feltenni ezt a kérdést, mert szerintem sokunk érintett benne.
28 éves vagyok, tehát mondhatni szerencsés vagyok, hogy még él a mamám. Viszont valahányszor meglátogatom, mindig erőlteti a zabálást.
Nincs olyan, hogy 20 percre meglátogatom.. nem.. egy óra lesz belőle.Van valami módszer, hogyan lehetne ezt a zabálást elfelejteni?
Így visszaolvasva elég kreténségnek tűnik a kérdés. De amikor már évek óta ezt csinálja és felnőttként mennél a dolgodra...
-
Szevam
senior tag
válasz
hiperFizikus #491 üzenetére
Mekkora troll vagy
Jap, a zöldség egészséges -
törölt tag
hi. létezik vhol komoly magyar filozófiai közösség a neten?
reddit és még 1-2 helyen szoktam lófrálni, de az angolom még mindig nem tökéletes. -
inf3rno
nagyúr
Ezek szépek. Az utolsó: "Te vagy magaddal, senki más." nálam megdőlt. Évtizedekig ezt hittem, de a napokban visszanéztem, és többszázan tanítottak, csak nem úgy, ahogy elvártam. Mindenkitől tanultam valamilyen igazságot. Pont erről írok most. Összeszedem az összes régi facebook és logout hozzászólásom, a jegyzeteimet, és abból rakom össze a könyvet.
-
Szevam
senior tag
Hehe... Te mivel foglalkozol még a kertészkedésen kívül?
Talán ezek... nem biztos, hogy nagy igazság, de bizonyos szemszögből az lehet:
- Elnéző és szerető kell lenned magaddal, mintha saját gyermeked lennél.
- Nyitott kell lenned mások felé.
- Magadnak kell kiküzdened a változást.
- El kell ismerni, hogy nem minden rólad szól.
- Foglalkoznod kell az érzéseiddel.
- Te vagy magaddal, senki más.A gyakorlatokat a fejezetek végén azért elolvahatod
-
inf3rno
nagyúr
Nem.
El is felejtettem, hogy létezik. Mire jutottál vele, milyen gondolatokat emelnél ki belőle, mint nagy igazságokat?
Én most ezt olvasom: [link]. Meg írok egy hasonló témájú könyvet is. Augusztusban fogom kiadni amazonon angolul. Írok még egy szakdolgozatot, amibe beleszövöm a könyv egy kisebbik részét.
-
inf3rno
nagyúr
Tudnek kerni szomszedtol, csak a birkak, kecskek lelegelik a fak kerget is, a lovak meg nem szeretik az ennyire magas fuvet, es tulsagosan letapossak a talajt. De amugy mar gondoltam ra, mint alternativ megoldasra.
Ha a filozofiat nezzuk, akkor igen, a halalnak es a valtozasnak is megvan a jo oldala, a regi elmulik, az uj a helyebe lep. Nem szabad ragaszkodni tulzottan a regihez, mert lemerevedunk, de a valtozashoz sem, mert akkor meg szetesunk.
-
Szevam
senior tag
A kaszálással igazából bizonyos szempontból jót teszel, mert a magok, amik leszóródtak most esélyt kapnak a növekedéshez. A füvet végül is nem ölöd meg
. A legeltetés jobb lenne persze, de nem tart mindenki tehenet, birkát meg kecskét.
Amúgy az önkormányzatok tarthatának legelő állatokat, amiket lehetne kölcsönözni 1-1 alkalomra
-
inf3rno
nagyúr
Pontosan. Mindenki szerepeket jatszik, es ha tudatositjuk magunkban ezeket a szerepeket, akkor kepesek vagyunk mindig megfeleloen reagalni. Tegnap peldaul elmentem kaszalni, es felvettem az Ordog szerepet. Ahhoz, hogy valaminek elvegyuk az eletet szukseg van kegyetlensegre. Ha szeretnem kozben a fuvet, akkor keptelen lennek lekaszalni.
-
Szevam
senior tag
Szerintem ez jó meglátás. Vagy a taoizmusról szóló podcastokban hallottam vagy olvastam valahol nem tudom már, de lényeg állítólag az hogy minden érzelmi helyzetet a helyén kell kezelni. Meg kell látni az adott szituációt és tudni kell, hogy hogyan reagálsz az éppen aktuális helyzetre. Tudni kell kedvesnek, agresszívnek, szolgának, iránytmutatónak, pátyolgatónak, kergetőnek stb. lenni. Éppen, ahogy a helyzet kívánja.
-
inf3rno
nagyúr
Szerintem ez teljesen helyzet felismeres fuggo. Ha tudsz szovetkezni masokkal egy ilyen helyzetben, akkor maris nagyobb biztonsagban vagy, azt viszont nem lehet agresszioval. Fel kell ismerni, hogy ki milyen ember, es ugy hozzaallni. Ez latszik a testbeszedukon, a stilusukon, azon, hogy mennyire kerdojelezik meg a szabadsagodat barmilyen teren.
-
Dorien
veterán
Sajnos az ukrajnai háború fényében ez a téma most új megvilágításba került. Én azt gondolom hogy egy agresszív, ragadozókkal teli környezetben csak agresszióval lehet életben maradni. Tettesek és áldozatok örök színjátéka az élet, és mindig akad elég jelentkező mindkét szerepre...
Megküzdési módok:
- Hatékonyan megvédem magam. A kedvesség egy ideig működik, aztán már nem...
- Hatékonyan használok másokat, hogy védjenek meg. (Pl. rendőrség = erőszakszervezet)
- Hatékonyan elmenekülök. -
inf3rno
nagyúr
Arra jutottam, hogy szukseges az agresszio, es valahol meg kell huzni a hatart. Tulkepp minden harc elkerulheto, ha valaki mindent elenged meg az eletet is, de ez egy egeszen elvakult buddhista vagy kereszteny filozofia, es mint az utopiak altalaban, csak akkor mukodik, ha mindenki eszerint el. A hatart oda erdemes meghuzni, ahol valaki mas megkerdojelezi a jogaidat, szabadsagodat, identitasodat barmilyen teren szoval minden olyan dolgot, amihez neki az eg vilagon semmi koze, de azert bele akar ugatni. A szabadsag megvedesere szukseg van az agressziora. Ha valaki nem all ki magaert ilyen szituacioban, akkor szolgava valik. Ez jelentheti azt is akar, hogy csak arrebb mesz a kellemetlen szemelytol, vagy kiosztod szoban, es o erre besertodik, de elmehet fizikai eroszakig is, ha olyan a helyzet. Az eddigiek alapjan legtobbszor kedvesen is el lehet rendezni ezeket a helyzeteket, es nagyon sokszor el is lehet kerulni oket. A bolcs maga valasztja meg a harcait.
-
Szevam
senior tag
válasz
tranceplanet #472 üzenetére
Akkor kenj magadra egy kis olajat aztán had szóljon
-
tranceplanet
addikt
-
Szevam
senior tag
válasz
tranceplanet #470 üzenetére
Egy listát kérek szépen majd, hogy mi sikerült
A fél siker is bele számít
-
Szevam
senior tag
válasz
tranceplanet #465 üzenetére
Ahogy az IT piacot kivettem, sokszor tök mindegy milyen végzettséged van, csak legyen egy diplomád. (Nálam is ez a szitu). 1-2 IT tanfolyamon, ha részt veszel az is elég sokszor.
Itt a PH-n van egy angolos topic. Egyik srácnál (b0bcat) voltam 1-2 órát, neki saját interaktív angoltanulós oldalla van. Szerintem nagyon jó, játékos.(Időhiány és lustaság miatt nem jártam hozzá később)
-
Dorien
veterán
válasz
tranceplanet #463 üzenetére
Leírom, hogy én miken gondolkodnék a helyedben:
- Az anyagi tartalékaimból mennyi ideig tudom fizetni a kiadásaimat, életvitelemet, ha megszűnik a munkahelyem?
- Mennyire tudom lecsökkenteni a kiadásaimat, hogy ez az idő megnövekedjen?
- Miből tudok pénzt felszabadítani, hogy ez az idő megnövekedjen?Csak, hogy ne vaktában ugorj, hanem tudd, hogy mennyi ideig maradsz életben köldökzsinór nélkül...
Ennyi időd van pihenni, regenerálódni, töltődni és új munkahelyet, bevételi forrást találni.
Van egy ilyen film, "Lopott idő" a címe, hirtelen ez ugrott be: [link]
Ez a kép meg az Aronofsky-féle "A Forrás" c. filmből van. [link] Alapvetően a halálfélelemről, a másik elvesztéséről szól. Az egyik leginkább transzcendens alkotás, amit valaha filmre vittek.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
Szívesen!
-
tranceplanet
addikt
Igen, minden szavaddal egyetértek. A piacról visszaérkező reklamációkat vizsgáljuk ki valamint új termékek bevezetésével foglalkozunk, ezeket teszteljük. Van sok szereléses és tesztelős meló, mikroszkópos munkák és számítógépes meló is akad, adatok kiértékelése, report-ok készítése, majd ezek prezentálása a mérnökség, onann pedig a vevő felé. Szóval ez nem ilyen informatikai meló, ez QA, minőségbiztosítás. Engem inkább amúgy az informatika és a számítástechnika vonz, de nincsen ilyen irányú végzettségem. Nézd, én úgy látom vidéken rengeteg meló van, ami betöltetlen. Azt viszont észrevettem, hogy mindenki a főváros irányába mozdul el, mert ott azért jobban lehet keresni. El tudod képzelni, hogy 20 év ingázás után vágyom a távmunkára, de info. végzettség hiányában nem tudom milyen munkakörben lehet ezt még alkalmazni. Itt az ITCafe oldalon olvastam az Elon Musk cikket, hogy felszólította a dolgozókat, hogy vége a távmunkának, tessék befáradni a munkahelyre. Érdemes végigolvasni a hozzászólásokat. Az én cégem alig támogatja a távmunkát, a mi részlegünkön pedig pláne nem.
Pedig, amikor úgy adódik és egész nap excelt hegesztek, azt mondjuk otthon pont meg tudnám úgyanúgy csinálni. A feleségemnek viszont pont szerencséje van, Samsungnál két napot is HO-ban dolgozik. Visszakanyarodva, a professönön kb. napi 10-20 vidéki meló meg van hirdetve, sajnos sok angol nyelvet követel, de ez már az én szegénységi bizonyítványom. 44 éves vagyok, akkoriban nem tolták az idegen nyelvet, persze ennyi idő alatt már megtanulhattam volna egy közép szintet, az önszorgalom hiánya ugye. Amúgy meló mellett a BMF-en hallgató voltam 4 félévig, de nem sikerült a matek szigorlatom, beletört a bicskám.
-
Szevam
senior tag
válasz
"Annyira irigylem a nyugodt embereket, akiket látszólag stabilnak látok és látom, hogy egyensúlyban vannak."
Ne irígyeld, mert lehet fiktív.
Mindenkinek van gondja, főleg azoknak, akik nagyon boldognak mutatják magukat.
Vidéken nehéz munkát találni. Nem tudom, hogy pontosan mit csinálsz, de nem gondolkodtál valamilyen (Pesti) távmunkában?Akarj új dolgot csinálni! Hajtson a kíváncsiság, hogy vajon mit hoz az a helyzet, ha megpróbálod. 1-2 interjú még, ha rosszul is sül el, legalább tapasztalatot ad (amivel újat tanulsz
). A csecsemő sem kezd el egyszerre járni. Az a lényeg, hogy akarj elindulni, mert annyi minden történhet még az életedben, amit nem érdemes kihagynod amiatt, mert éppen egy picit félsz
A korábbi kollégáimat is arra bíztattam, hogy menjenek el és elmentek. Mindenkinek van jobb és reálisabb munkája. Őket Máté Péterrel bíztattam:
"Ezért ne féljünk az újtól, mert az jót hozhat nekünk,
Talán abban van az utolsó remény.
Létünk ingoványra épült, mely a sötét mélybe húz,
De ha akarjuk, még tűzhet ránk a fény!"Egyéb infó: Voltam a Business Fest-en ahol különböző előadásoat hallgattam meg. Az egyik a munkaerő piac volt. Röviden: A jól kvalifikált ember (diplomás, munkájára igényes) hiánycikk. Magyarországon jeleneleg 4,5 millió ember munkaképes és jelenleg olyan 2,1 millió aktívan keres munkát.
-
tranceplanet
addikt
Köszönöm szépen a segítő szavakat és tanácsokat!
-----------------------------------------------------------------------------------
#461Szevam
Igen, csak képletesen írtam, hogy meg kellene találnom a harmóniát az életemmel, de sokszor nagyon lehetetlen küldetésnek tűnik. Annyira irigylem a nyugodt embereket, akiket látszólag stabilnak látok és látom, hogy egyensúlyban vannak. Köszi a podcast-ot, ezeket be is dobom a kedvencek közé!----------------------------------------------------------------------------------
#462Dorien
Igen beszéltem, de az ő agyukat eléggé átmosták már és csak a cég szellemisége járja át őket, nem annyira érdekli őket, hogy mit érzel belül. Többnyire az a céljuk, hogy minél kevesebb emberrel, minél több melót elvégeztessenek. Teljesen egyetértek azokkal, amit írtál! 20 éve ingázok, Várpalotáról Székesfehérvárra járok dolgozni. Igen, minden reggel úgy megyek be, hogy ma felmondok. Van bennem egy folyamatos vívódás, a gyáva énem azt mondja, ne add fel ezt a biztos állást, a bátrabbik énem pedig azt modja azonnal menni kell, mert az egészséged megy rá. Persze minden nap a gyávaság győzedelmeskedik! Beszéltem erről több emberrel, vegyesek a tanácsok, a sógornőm azt mondja a biztos állást gondoljam át, nem mindig éri meg a kockázat, fodrászom is ezt mondja, mások pedig az ellenkezőjét. Az a baj, nem bízok önmagamban, hogy máshol is helyt tudok állni, attól félek kudarcot fogok vallani. Sajnos aki 20 éve nem keresett melót, biztos van benne egy ilyen félelem, mint bennem. Próbálom magam felszívni és véghez vinni, amiket írtatok, tudom előre nem lesz könnyű menet.
-
Dorien
veterán
válasz
tranceplanet #458 üzenetére
A főnököddel beszéltél? Ha igen, ez hogy zajlott?
Igen, szerintem is a kiégés határán billegsz. Én úgy látom, hogy vagy alapos változtatásra van szükség a munkahelyeden vagy ha ez esélytelen, akkor munkahely váltás kell. Akár ingázással vagy költözéssel. A keresetedet és az anyagi tartalékaidat te ismered, de az eddig leírtak alapján én a helyedben még a héten felmondanék. -
Szevam
senior tag
Szia!
Nehéz dolgod van!
"Legszívesebben lelépnék pár évre Tibetbe, hogy megtaláljam a lelki békémet vagy ilyesmi."
Elvileg nincs arra szükség, hogy nagyon messzire menjünk. Ajánlanám az Ősi pecsét podcast sorozatot. Nekem sokat segít.A mozgás nagyon fontos. inf3rno jól írja, hogy célszerű ez a felváltott mozgás.
" Bárcsak lenne egy kapcsoló, hogy kiiktathatnám egy időre a gondolkodás funkciót."
Azt ne kapcsold ki. Inkább tedd azt, hogy megkérdezed magadtól amikor éppen valami hülyeségen (negatívan) gondolkozol, hogy Kell ez nekem? Jó ez nekem?
Rájössz, hogy a negatív gondolatok fárasztóak, és Góliátként állnak előtted, örjöngenek, és tele tömik a fejed hülyeséggel. De legyél Dávid, aki egy kis fondorlattal kétvállra feteted Góliátot, úgy hogy, a negatív megélésnek, megkeresed a pozitív oldalát. Mit ad neked az a helyzet? Mire tanít. Ezt a kis "filmet" (hogy Dávid legyőzi Góiátot) játszd le a fejedben, amikor csak észreveszed, hogy negatívan gondolkozol (imaginációs gyakorlat).Hidd el, ha már ide beírtál és rájöttél, hogy valami gond van, az már azt jelenti, hogy jó úton haladsz!
Az erő veled van!
-
inf3rno
nagyúr
válasz
Nem biztos, hogy van értelme, de még amit ajánlok, hogy ülj le, és bámuld a falat, vagy a feleséged vagy a szoba növényt, vagy a tájat, teljesen mindegy. Addig csináld, amíg el nem múlik az "ez mekkora hülyeség" gondolat, és akkor észre fogsz venni olyan dolgokat, amiket addig nem láttál.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
Szerintem kérj tanácsot a feleségedtől, mégis mindkettőtök jövőjét érinti ez az egész. Valahogy ki kell jönnötök a pénzből amíg találsz új állást. A komfort zónával az a helyzet, hogy a határon el lehet tökölni éveket, miután átléped, azután minden megy teljesen simán. Intenzív testmozgásnál futásnál van a HIIT, az ilyen sprint és kocogás vagy gyaloglás felváltva. Elég heti 2x, és talán a termelt ópium segít csökkenteni a stresszt.
-
tranceplanet
addikt
Idén töltöm a 44. életévem. Egy autó alkatrész gyártó cégnél dolgozom mérnök támogatóként 20. éve. Gépész technikus a végzettségem, nem beszélek idegen nyelvet, kevéske angol, ami rám ragadt az évek során. A számítástechnika imádatom hozott erre a fórumra 11 éve. Körül-belül két éve kezdődött minden, elküldték az egyik technikus munkatársam. A részlegünkön négyen maradtunk, 2 mérnök és két technikus. Azóta a cég belekezdett egy enyhe mélyrepülésbe, sok részlegről felmondanak az emberek, operátorok már csak Ukránok jönnek a céghez dolgozni. Rengeteg mérnök is itthagyta a céget. Egyre több plusz melót a nyakunkba varrnak, ráadásul a technikus munkatársam pár év és nyugdíjba megy. Kezdem azt hinni, hogy az összes technikusi meló rám marad, de nem vagyok Rambo. Kezdenek pánikszerű gondolataim támadni, egyre gyakrabban negatívan állok mindenhez és úgy érzem minden akadályt nehezebben veszek és túl sokat agyalok. Parázok az új melóktól és az új dolgok betanulását is egyre inkább kerülöm, szinte pánikszerűen menekülök az új dolgoktól. A feleségem is észrevette, hogy rossz a hangulatom és otthon is sokat morgok. Nem tudom letenni a melót, mert otthon is a melós dolgokon jár az agyam. Voltam két hét táppénzen és sikerült feltöltődnöm és kikapcsolódnom, de vissza mentem melózni és kezdek vissza süllyedni. Régebben bírtam a strapát, de most valami nincs rendben, szerintem a fejemben rendet kellene tenni, de egyedül úgy érzem nem megy. Nekem úgy tűnik, hogy ezek a tünetek a kiégés jelei. Sajnos a kapcsolatom is kissé megromlott, pedig próbálok igyekezni, de nem mindig sikerül. A jövőt sötéten látom és mindenhez a negatív oldalról közelítek, nem pedig a pozitív oldaláról. Egy jó pszichológust keresek, lehet valami vallás is jót tenne, pl. buddhista. Próbálok mozogni is, gerinctornázom, denevér pózt is alkalmazom, kicsi gyúrás. Lehet intenzívebb testmozgás kellene. Szóval úgy érzem az árnyéka vagyok önmagamnak. Az önbizalmam a béka segge alatt van, eléggé introvertált vagyok. Nézegetem az állásokat, hegesztem az önéletrajzomat, de nehezen tudok kimozdulni a komfort zónámból. Legszívesebben lelépnék pár évre Tibetbe, hogy megtaláljam a lelki békémet vagy ilyesmi. Persze túlságosan szeretem a feleségem, hogy egyedül hagyjam. Nincs gyerekünk és úgy néz ki már nem is lesz, nem jött össze és nem fogadtunk örökbe. Lehet túl sokat foglalkozom magammal, mindig agyalok. Bárcsak lenne egy kapcsoló, hogy kiiktathatnám egy időre a gondolkodás funkciót. A feleségem egy külön téma, róla is tudok írni...
Elnézést a szövegért és a helyesírási hibákért.
-
Szevam
senior tag
válasz
tranceplanet #454 üzenetére
Vagyunk meg páran. Mondd el mi újság, aztán jól megszakértjük közösen
-
Dorien
veterán
válasz
Vaccdöpráblem?
-
inf3rno
nagyúr
válasz
Olvasom.
-
tranceplanet
addikt
Sziasztok! Végigolvastam a topik hozzászólásokat, érdekes témákat feszegettek. Volna egy nagy problémám pszihológiai jellegű. Eléggé kihalt a topik, olvassa egyáltalán még valaki?
-
Szevam
senior tag
Találtam egy ilyet: (Bakos Adolf pszichológus)
Itt nem kell sokat olvasni.
-
Szevam
senior tag
Egyik kollégám azt mondta, hogy ne foglalkozzak azzal, hogy kit hogyan sértek meg, és ki mit mond.
Mondtam neki, hogy nekem ez nem annyira könnyű ám.
Mondjuk lehet könyebb úgy viselkedni, hogy belegázolunk másba, hogy a munka meglegyen, aztán még szarul sem érezzük magunkat.... Érdekes pszichológia ez...
-
inf3rno
nagyúr
Nem csak ezzel kapcsolatban, hanem úgy általában jellemző, hogy ártanak másoknak, és nem veszik észre magukat, sőt szerintük jót tesznek vagy minimum semleges, amit csinálnak. Ugye a pokolba vezető út is jó szándékkal van kikövezve. Ez rám is sokszor igaz lehet, én igyekszem figyelni a saját viselkedésem, és a következményeit, az alapján tudok korrigálni. A legtöbb ember az egora figyel és nem vonja kétségbe a viselkedésének a helyességét, ezért nem is tudnak fejlődni, kicsit olyanok, mint a robotok, követik a programjukat, de sosem lépik túl azt, pedig megvan rá minden lehetőségük, csak hát ugye amíg nem jön egy komolyabb clusterfuck, addig nem gondolkodnak el a fentin.
-
Szevam
senior tag
"Miből gondolod, hogy bármi rossz van abban, hogy mindenfélét gondolok vagy hogy ezen változtatni kéne?"
Kicsit negatívnak véltem a gondolataid felütését, de alapvetően persze nincs semmi gond, ha mindenfélét gondolsz. A könyv sem arról szól szerintem, hogy azt kell elhidd amit ír. (Még nem olvastam végig én sem, de úgy érzem sokat segít.) Inkább a realitáson van a hangsúly.
"Nem tudom hogyan nyissam fel az illető szemét."
Mire felnyitni? Mit gondolsz, mit kellene meglásson az illető amit te látsz, de Ő nem? -
inf3rno
nagyúr
Jaja, te írtad, hogy "Olvasd el a könyvet és akkor nem gondolsz mindenfélét". Miből gondolod, hogy bármi rossz van abban, hogy mindenfélét gondolok vagy hogy ezen változtatni kéne? Jogom van azt gondolni, amit csak szeretnék.
Lehet, hogy mégis elolvasom. Tulképp nem a felütés a lényege, mert ott nem volt tudatos, hanem az a kiindulópont. Az, hogy addig nem gyógyíthat másokat, amíg magát meg nem gyógyította nagyon is jó megállapítás, én is erre jutottam nem olyan régen. Valahol hasonló helyzetben vagyunk, úgyhogy talán hasznos lehet nekem az ő élettapasztalata. Egyébként is foglalkoztat ez a problémakör, mert másnál is látom, hogy úgy gyógyít, hogy közben ő maga nincs rendben, és átrak olyan dolgokat a betegeire, amiket nagyon nem kéne. Nem tudom hogyan nyissam fel az illető szemét. Igazából ez a probléma elkerülhetetlen, ha valaki pszichológusnak tanul, mint a könyv szerzője, és ilyen pályára nagyon sokan pont ezért kerülnek, mert maguk is gyógyulni vágynak tudat alatt vagy ritkábban tudatosan.
-
inf3rno
nagyúr
De, csak "a könyv" alatt én mást értettem, a másikkal meg meghagytalak abban a tudatban, amiben szeretnél lenni.
Amúgy még nem tudom, hogy melyik könyvet fogom elolvasni. Nincs túl sok kedvem hozzá, és annyian ajánlottak annyi félét, hogy majd választok egyet. Valószínűtlen, hogy ez lesz, nincs kedvem beköltözni a haláltáborba, és a felütés sem tetszik, hogy táncolj az életedért azoknak, akik aznap megölték a szüleid, mert az a szabadságod feladása, én meg inkább meghaltam volna, mint hogy feladjam és álomvilágba meneküljek, ahogy ő tette (na legalábbis mostani fejjel, tizenéves fejjel valszeg táncoltam volna).
-
Szevam
senior tag
"Na nem mondom, hogy mit írtál, mert sok lenne."
Ez a fordított logika hihetetlen...
Azt írtam amit írtam, nem mást... Az lehet, hogy Te mást gondolsz, mert a godolataidat elviszed jobbra balra.
Olvasd el a könyvet és akkor nem gondolsz mindenfélét... Ha akarod írd le mit értettél abból amit leírtam, szinte biztos megint mást értettél.
-
Szevam
senior tag
Valóban nem vettem észre. De azt viccnek, iróniának szántam
, nem kell magadra vedd. A tököt nem tudtam értelmezni, ezért kérdeztem meg hogy mi ez. (Amúgy valamiért rögtön a kertész topic juttot eszembe, mert ott láttam még az írásod
)
Nem vagy lusta, csak energiaminiumra törekvő... így jó?
-
inf3rno
nagyúr
Csak hogy valami hasznosat is írjak, megy a csatározás a háttérben: "lusta -> tök". Te jössz!
-
inf3rno
nagyúr
"Szóval ezért nem olvasol, Te kis lusta"
Pontosan. Sokkal időhatékonyabb így, és általában a tudatalattim elém hozza az embereket, akikre szükségem van. 2-4 helyről össze tudom szedni általában.
Amúgy sok helyről próbálnak meggyőzni az utóbbi időben, hogy olvassak. Viszont tök jól lehet ellenőrizni, hogy mennyire van igazam a saját elméleteimmel, mert nagy ritkán olvasok, és találok nagyon hasonlókat.
"Tudod az a baj az lekérdezésekkel, hogy amit mástól kapsz nem biztos, hogy minden attribútumot tartalmaz, amire Neked szükséged van (így informatikára fordítva), mivel minden ember Egyén! Egyedi!
"
Nem éppen. Plusz érzem, hogy mikor van összeszedve elég info, mert akkor meg tudom oldani a problémát.
"Az igazságérzeted is belülről fakad.
Biztos, hogy minden információt tudsz ahhoz, hogy amit Te gondolsz az az igazság? Nem létezik más igazság is?"
Ezek nem gondolatok, hanem érzések. Csak egy igazság létezik. A választ leírtad, csak a kérdőjelek helyére pontot kell tenni.
-
Szevam
senior tag
Az igazságérzeted is belülről fakad.
Biztos, hogy minden információt tudsz ahhoz, hogy amit Te gondolsz az az igazság? Nem létezik más igazság is?
Miért hiányzik a képletből a hatalom?
"Ha informatikára akarom lefordítani, a könyv olvasás olyan, mintha felnyalnál egy teljes adatbázist a témában, a beszélgetés meg olyan, mintha a neked érdekes részére intéznél egy lekérdezést."
Szóval ezért nem olvasol, Te kis lusta... Tudod az a baj az lekérdezésekkel, hogy amit mástól kapsz nem biztos, hogy minden attribútumot tartalmaz, amire Neked szükséged van (így informatikára fordítva), mivel minden ember Egyén! Egyedi!
-
inf3rno
nagyúr
Még amin agyalok, hogyha a haragot elengedem, az igazságérzetem akkor is sérült. És nem biztos, hogy megjavul csak úgy magától, lehet, hogy tettek kellenek hozzá. A haragot viszont jó elengedni, mert bosszúra sarkall, ha meg elengedted, akkor talán jó tettekkel próbálod helyrehozni a sérült igazságérzetet. De úgy tűnik, hogy valami még hiányzik a képletből. Talán a hatalom.
-
inf3rno
nagyúr
Közben azt a tanácsot kaptam, hogy engedjem el a haragomat, ami ezekhez az emberekhez köt. Tulképp ebben nem is a harag a lényeg, hanem a kötés. Ha azt elszakítom, akkor a harag is megszűnik. Erre a rózsa kéztartás (vagy lótusz mundra) alkalmas lehet, esetleg van valami ellentettje, amivel kötést lehet oldani, mert ez alapból kötésre jó.
-
Szevam
senior tag
-
Szevam
senior tag
Ezt olvastad már?
-
inf3rno
nagyúr
Ja az könnyen lehet. Általánosságban nézve viszont nem feltétlen kell, hogy bántsa az igazságérzetet, elég, ha csak érdek ütközés van ahhoz, hogy harag keletkezzen. Egyébként most úgy tűnik, hogy nem feltétlen kell mindig szuper nyugodtnak maradni, illetve jogunk van az agresszióhoz is. Helyzet függő, hogy valami mikor jó és rossz.
-
inf3rno
nagyúr
Általában a harag abból származik, hogy valaki vagy valami nem úgy viselkedik, ahogy azt elvárod tőle. Az ősök gyönyörűen átteszik ezeket az elvárásokat és ezeket a negatív harag kezelési mintákat az utódokra is. Engem a pozitív minták érdekelnek, hogy hogyan lehet lehűteni. A kibeszélés nem tudom, hogy működik e, alapból nem oldja meg a problémát, mert már annyira régen történt, és inkább csak érzések maradtak meg, nincsenek konkrét emlékek, van viszont izzó gyűlölet az apám felé, ami valószínűleg teljesen jogos.
-
Szevam
senior tag
Talán folymatosan ki kellene mondani, hogy miért vagy dühös és valakivel megbeszélni. Remélhetőleg megunod és csilapodik. De a fene tudja igazán. Sokszor olyan mintha az ősök annyira mérgesek lettek volna valamire ami az utódban is megmarad +, ha az utód is folyamatosan frusztrált akkor nincs sok esélye a nyugalomra.
-
Szevam
senior tag
Sziasztok!
Düh, érzelmi kitörések, félelem, ok nélküli bántalmazás, bántalmazottá válás:
Orvos-Tóth Noémi : Örökölt sors
Nagyon ajánlom, itt sok mindenre fényderül.
-
inf3rno
nagyúr
Én úgy vettem észre, hogy az ember mindenbe azt lát bele, ami éppen foglalkoztatja. Pl én a képen most ezt vettem észre először:
A kalmár az anyámnak kereskedőt jelent, mert ő üzletkötéssel foglalkozik már évtizedek óta. Nekem még nem tudom mit jelent, csak azt, hogy a sok kis csápjával begyűjti a kaját. Mondjuk az tény, hogy mostanában foglalkoztat az üzlet, de egy dolognál általában sok jelentése van eltérő szinteken, kontextusokban. -
Dorien
veterán
Igen, a mélyből feltörő energiák akkor a legáldásosabbak, ha már túlléptél az egón és elérted a "3. szintet", vagyis Isten / A Mező / Az Univerzum önzetlen szolgálatát. Alsóbb szinteken ezek csak karmát termelnek, nagyobb a káruk, mint a hasznuk. Ezért kulcsfontosságú a felébresztés előtt a Kundalini felemelése. Mivel a környezeteddel, a Világegyetemmel összhangban működsz, a 3. szinten már nincsenek komolyabb betegségek, testi tünetek, illetve csak jelzés szinten manifesztálódnak. A mögöttük lévő szimbolika mutatja, hogy milyen témával kell az embernek foglalkoznia.
-
inf3rno
nagyúr
Ja, tegnap sikerült megoldani. És az ihletet a Running Wild száma adta hozzá. [link] "That will be the time, when the Serpent loses its tongue and its head!" A lényeg nálam, hogy először a kígyó nyelvét kell kitépni, csak aztán lehet könnyen leölni, amikor már nincs mivel beszélnie és ezáltal nem tud már megtéveszteni. Egyébként ennek is, mint mindennek sok jelentése van.
A kígyó a gonoszt jelenti, és ha csak a jó gondolatok érnek el hozzánk, és a gonosz le van némítva, akkor már könnyű elpusztítani. Ezek ilyen kontextus független igazságok.
Nem tudom, hogy ki írta ezt az egész szöveget, vagy honnan jön ez az egész. Kicsit úgy hangzik, mintha Biblia lenne, jelenések könyve vagy ilyesmi. Megpróbálok utána nyomozni. Érdekel, hogy vannak e még ilyen írások, nagyon hasznosak. -
inf3rno
nagyúr
Örülök, hogy rendben vagy!
A keresztény hitvilágból én elsősorban Jézus tanításait szeretem, mert ott azért van némi magyarázat is, hogy miért, nem csak odarakják eléd, hogy ebben higgy és kész. Egyébként én úgy általában hiányolom a magyarázatokat, hogy ez vagy az miért bűn. Általában mindenki azt mondja rá, hogy mert csak, de ha jobban utánagondol az ember, akkor nagyon logikus magyarázat van rá, hogy ki hol hogyan miért sérül, mi lesz a karmája a dolognak, stb.
A buddhizmus azért érdekes, mert azt mondják, hogy annál nem kell hinned semmi ilyesmiben, egyszerűen megtapasztalod a dolgokat pl meditációban. Persze ott is vannak bölcsességek, elv rendszerek, stb. de úgy tűnik, hogy logikusan felépített rendszerük van. Ezek egyelőre csak benyomások, mert annyira mélyen sosem mentem bele a buddhista hitvilágba, pláne nem fogok egy buddha szobor előtt hajbókolni, mert annál értelmetlenebb dolgot nem tudok elképzelni.
Ami talán hit kérdése itt, hogy vajon az átlag ember eljuthat e odáig, mint ők. És én minél többet tapasztalok, annál inkább úgy hiszem, hogy igen.
-
Fred23
nagyúr
Remélem, sikerrel megoldod majd őket!
Én ma már inkább procit tuningolok vagy kocogni járok, minthogy filozófiával / pszichológiával foglalkozzak. Nincsenek lelki problémáim, jól érzem magam, minden klappol az életemben, kicsit fura is ezt így "kimondani", mert nagyon sokáig nem így volt.Szerintem a bizonytalan / nem tudom felvállalása a legszebb hit. Nekem a hinduizmus egyes változatai jönnek be nagyon, de egyetlen vallásban sem hiszek. Esélyeket adok bizonyos elképzelhető dolgoknak, de nem veszem őket túl komolyan, csak játszok néha egy-egy gondolattal.
Már nincs is nagyon mit keresnem ebben a topikban, fura érzés.
-
inf3rno
nagyúr
Nekem elég konkrétak a problémáim, amikre megoldásokat keresek már pár évtizede. Most csak felgyorsítottam a dolgot. Filozófiailag van egy nagyon szilárd alapom, ami valahol a keresztény és a buddhista hitvilág között lehet, de ahogy tapasztalok ez is változik valamennyit. Úgy igazán ebben viszont sosem rendült meg a hitem, nem voltam nagyon bizonytalan sosem. Talán ezért van, hogy nem is ástam bele magam az ilyen jellegű könyvekbe.
Ha belegondolunk, igazából minden a levegőben lóg, mert pár miérttel nagyon könnyű eljutni odáig, amit a tudomány már nem tud megválaszolni, csak a hit.
-
Fred23
nagyúr
Azóta olvasok nagyok kevés könyvet, mióta stabilizáltam magam filozófiailag. Ez és a pszichológia volt sokáig a kedvenc témám, de manapság már inkább foglalkozom gyakorlatiasabb dolgokkal.
Sok igazság van abban a meglátásban, hogy az ember valami maga számára hasznosban és megnyugtatóban akar hinni, és ehhez keres érveket, infókat -aztán nagyjából leáll, ahogy megtalálta, amikkel eljutott egy kényelmes, stabil, békés állapotba. Az igazság másodlagos a legtöbb "igazságkereső" számára, csak ezt általában nem ismerik be.
Ha valaki naqy nehezen a bizonytalanban is békére talált, vagyis a hipotézisek levegőben lógatását tudta választani valami nagyon konkrét (és szinte biztos önbecsapás) helyett, sok témában nem lesz többé olyan érdeklődő, mint korábban. Mosolyogva hipotézis- és láblógat könyvek nélkül. -
inf3rno
nagyúr
Szerintem mindkettőnek megvan a helye. A könyv olvasás inkább ilyen alapozó jellegű tudásra jó, hogy eltájékozódj egy témában. A beszélgetésekkel sokkal specifikusabb dolgokra rá tudsz kérdezni.
Ha informatikára akarom lefordítani, a könyv olvasás olyan, mintha felnyalnál egy teljes adatbázist a témában, a beszélgetés meg olyan, mintha a neked érdekes részére intéznél egy lekérdezést. Időben, hatékonyságban azért nagyon más a kettő valóban, de szerintem a könyvek nem válthatóak ki teljes mértékben, vagy akkor a beszélgetést már a magántanároddal folytatod.
A másik, ami informatika és mérnöki vonalon eszembe jutott még, hogy don't reinvent the wheel, szóval ha valaki már megoldott egy problémát, akkor időt spórolsz, ha tanulsz belőle, használod a megoldását, mintha sajátot csinálnál. Ez sem örök igazság egyébként, attól függ, hogy a cél az idő spórolás, vagy valami egyedinek az alkotása vagy a problémakör jobb megismerése. Én többször csináltam már, hogy megpróbáltam saját keretrendszert írni, csak hogy lássam, hogy más megközelítéssel tudok e jobbat, mint az éppen divatos rendszerek. Legtöbbször nem tudtam, mert ha mélyebbre ástam, és nem csak a felszínt néztem, akkor sokszor belefutottam olyan rejtett problémákba, amiket nem lehetett igazán szépen egyszerűen megoldani.
-
Fred23
nagyúr
"Annyi kell, hogy hajlandónak kell lenni a változásra, és beszélgetni másokkal, és felismerni, ha valamit jobban csinálnak, mint én, és átvenni tőlük."
Ez időt is megtakarít, és az se mindegy. Anno volt, hogy elolvastam több könyvet is egy számomra érdekes kérdés miatt, de nem volt bennük szinte semmi hasznos -aztán valaki írt 2 mondatot itt a PH!-n, és az többet ért.
Most már alig olvasok könyveket, évi 2-3 maximum; inkább csak cikkek, fórumozás, beszélgetések.
-
inf3rno
nagyúr
Érdekes, szimbólumokig nem jutottam el. Kicsit olyan, amikor ránézek valaminek a lényegére, mintha előttem ilyen áttetsző hangyafoci lenne úgy a látóterem közepén, ami egyébként nem random, hanem minden pont információt kódol benne. Érzem, hogy dől az info a tudatalattiba, de rá hagyom, hogy mit kezd vele, és mi az, amit feljuttat a tudatomig képek, hangok, gondolatok formájában. Általában nekem annyi elég, hogy tudom, hogy valami fontoshoz jutottam, egy újabb darabhoz a kirakósban. Már egy ideje építgetem magam innen-onnan. Minden embernél, akit vonzónak értékelek találok ilyen kis részleteket, megoldásokat egy-egy problémára, és copy paste le tudom másolni a személyiségüket egy-egy hosszabb beszélgetés alatt, tudom vagy inkább érzem, hogy hogyan gondolkodnak, teljesen rájuk tudok hangolódni. Nyilván mindenkiben van jó és rossz, de nekem jóval gyorsabb így információhoz jutni, mintha én magam próbálnám megoldani a problémámat. (Persze csinálom azt is mellette.) Mindegyiktől tanulok valami hasznosat, amit utána be tudok illeszteni a személyiségembe, és ettől fejlődök. Sokat korrigáltam már a viselkedésemen, gondolataimon ezzel a módszerrel, de azért még van min dolgozni. Nagyjából az a következtetés ezzel kapcsolatban, hogy a boldogságért meg kell dolgozni, egyáltalán nem adják ingyen. Igazából ezt különösebb képességek nélkül is megy bárkinek. Annyi kell, hogy hajlandónak kell lenni a változásra, és beszélgetni másokkal, és felismerni, ha valamit jobban csinálnak, mint én, és átvenni tőlük. Talán ezt hívják bölcsességnek, mert a bölcs tanul mások hibájából, de tanulhat akár mások jó cselekedeteiből is.
-
Fred23
nagyúr
"Minden színnek, anyagnak, állagnak, formának van jelentése. Ezekkel nem vagyok teljesen tisztában, csak érzem egyelőre."
Innen már csak 2 lépés, hogy szimbólumokra és ideákra gondolj, de persze ennek is van egyfajta szépsége, illetve ahogy most kipróbáltam, számomra ez nehezebb is, mint a saját -már bejáratott- módszerem.Az elvek általában gyorsítják és egyszerűsítik a viselkedést, ott már csak az a nehéz, hogy be legyenek tartva. Másrészt ha tudod magadról, hogy be fogod tartani őket, az extra erőt és magabiztosságot ad.
Én sok tekintetben önző ember vagyok, több elvem is ennek megfelelő, szóval így fórumra kiposztolni őket...Az elvek egy olyan téma szerintem, hogy aki nem abszolút kispolgár, de nagyokat hazudni se akar, az inkább gyakran hallgat.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- TCL LCD és LED TV-k
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Dark Souls sorozat
- Futás, futópályák
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Windows 11
- További aktív témák...
- Telefon felvásárlás!! iPhone 14/iPhone 14 Plus/iPhone 14 Pro/iPhone 14 Pro Max
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 4060 Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450 R5 3600X 16GB DDR4 512GB SSD RX 5700XT 8GB Zalman S2 TG Zalman 600W
- Fujitsu D556 alaplap + Pentium G4400 CPU
- Telefon szerviz helyben - Gyors javítás, akár 30 perc alatt!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest