Új hozzászólás Aktív témák

• Ixion77
    addikt

" ... van hozzá alternatív OS, amin az történik amit én akarok ... "
    ... bankolásra, érintésmentes fizetésre (már) nem akarod használni a telefonod?
    Csak, mert ma már az fenti app-okkal, és a Google-el való közdelem, hogy ne lássák a nyitott bootloader-t, root-ot, stb. igazi vesszőfutássá vált. Pár hónapja benéztem a Magisk topic-ba ...
    Igazából az egész Android-ot kellene az alapoktól újragondolni, de ez senkinek (leginkább a Google-nek) nem célja.

Érintésmentes fizetés nem érdekel, de a bankok valóban problémásak. Nekem nem kellene mobilbank se, ellennék desktopon, de a belépéshez már szinte mindenhol kell a saját app. Ami meg nem szereti ha olyan telefont használsz ami nem kémkedik egyfolytában. Szívás az egész, igen. Mintha PC-n csak Windows meg MacOS lenne, aztán dönthetsz hogy melyik tudjon rólad mindent, és csináljon a gépeddel amit akar. Amikor meg úgy dönt hogy dobd ki mert már 4 éves, akkor dobd ki mert az nekik úgy jó.
    Ha sikerül az AI-t megetetni a néppel, akkor még inkább kiszolgáltatjuk magunkat a nagy tech cégeknek, míg végül semmi alternatíva sem marad.

• <Adamsky>
    nagyúr

Sajnos tudom. Épp most állok telefonvásárlás előtt, és nagyon nem tudom eldönteni hogy melyik áldozat fájna jobban:
    1, Venni egy Xiaomi 17T Prot, esetleg Poco F8 Ultrát és lemondani arról hogy a talafonom azt csinálja amit én szeretnék és használható legyen amíg működik
    vagy
    2, Venni egy Google Pixelt, ami szignifikánsan gyengébb hardveresen, viszont van hozzá alternatív OS, amin az történik amit én akarok és addig lesz frissítve amíg az open source közösségnek kedve van frissíteni. (CyanogenMod / LineageOS tapasztalatok alapján sokáig.)

PC fronton felszabadító érzés volt kb. két éve kliens oldalon is áttérni Linuxra. Ha küzdelmesebb is néha, legalább végre ismét én irányítom a gépem és nem egy bigtech cégnek vagyok kiszolgáltatva.

" ... van hozzá alternatív OS, amin az történik amit én akarok ... "
    ... bankolásra, érintésmentes fizetésre (már) nem akarod használni a telefonod?
    Csak, mert ma már az fenti app-okkal, és a Google-el való közdelem, hogy ne lássák a nyitott bootloader-t, root-ot, stb. igazi vesszőfutássá vált. Pár hónapja benéztem a Magisk topic-ba ...
    Igazából az egész Android-ot kellene az alapoktól újragondolni, de ez senkinek (leginkább a Google-nek) nem célja.

• Ixion77
    addikt

Egy PC összehasonlíthatatlan egy telefonnal ... sajnos.
    Eleve a telefonokat úgy veszed, hogy beletörődsz, hogy nem csak, hogy nem tudod lecserélni a rendszert (pl. Windows-t Linux-ra ...), de még admin jogod sincs a saját készülékeden.
    Utóbbival párhuzamosan egyes gyártók rendszerei (ld. épp a Xiaomi) egyre zártabbak (értsd: kevésbé testreszabhatóak).
    Szóval nettó szo*ás ez az egész, csak míg nincs alternatíva, addig működik a "megszoksz vagy megszöksz"

"Milyen technikai akadálya van annak, hogy a biztonsági updateket megkapják ezek a szintén Linux alapú telefonok?"
    Na, ez az igazán kínzó kérdés! A Win10 support megszűnése miatt ment a derpegés, hogy így az MS, meg úgy, de mikor egy gyártó kijelenti, hogy nem csak, hogy nem jön több főverzió (amivel legyünk őszinték, elég jól egyet lehetne élni ...), de sec. patch-ek sem, akkor egy idő után – az egyébként akár jól működő – készüléked csak az asztalláb kitámasztására lesz jó.

Én most májusban váltottam egy Huawei P10-ről egy Vivo X300-ra ... azt hiszem nem sokan húzzák ki egy telefonnal ilyen sokáig (8 év).

Sajnos tudom. Épp most állok telefonvásárlás előtt, és nagyon nem tudom eldönteni hogy melyik áldozat fájna jobban:
    1, Venni egy Xiaomi 17T Prot, esetleg Poco F8 Ultrát és lemondani arról hogy a talafonom azt csinálja amit én szeretnék és használható legyen amíg működik
    vagy
    2, Venni egy Google Pixelt, ami szignifikánsan gyengébb hardveresen, viszont van hozzá alternatív OS, amin az történik amit én akarok és addig lesz frissítve amíg az open source közösségnek kedve van frissíteni. (CyanogenMod / LineageOS tapasztalatok alapján sokáig.)

PC fronton felszabadító érzés volt kb. két éve kliens oldalon is áttérni Linuxra. Ha küzdelmesebb is néha, legalább végre ismét én irányítom a gépem és nem egy bigtech cégnek vagyok kiszolgáltatva.

• <Adamsky>
    nagyúr

A 10+ éves számítógépeimre érdekes módon a mai napig tudnak érkezni a Linux frissítések. Még főverzió is, nemhogy biztonsági.
    Milyen technikai akadálya van annak, hogy a biztonsági updateket megkapják ezek a szintén Linux alapú telefonok? :F

Az oké, hogy új featureket nem kapnak, de a biztonsági javításokat meg kellene kapniuk addig amíg valóban nem lesznek valóban használhatatlanok. Mondjuk 10 év.
    Persze tudom, hogy mindenhol ugyanez a tervezett avultatás és környezetszennyezés megy, de megálljt kellene már parancsolni ennek a pazarlásnak.

Egy PC összehasonlíthatatlan egy telefonnal ... sajnos.
    Eleve a telefonokat úgy veszed, hogy beletörődsz, hogy nem csak, hogy nem tudod lecserélni a rendszert (pl. Windows-t Linux-ra ...), de még admin jogod sincs a saját készülékeden.
    Utóbbival párhuzamosan egyes gyártók rendszerei (ld. épp a Xiaomi) egyre zártabbak (értsd: kevésbé testreszabhatóak).
    Szóval nettó szo*ás ez az egész, csak míg nincs alternatíva, addig működik a "megszoksz vagy megszöksz"

"Milyen technikai akadálya van annak, hogy a biztonsági updateket megkapják ezek a szintén Linux alapú telefonok?"
    Na, ez az igazán kínzó kérdés! A Win10 support megszűnése miatt ment a derpegés, hogy így az MS, meg úgy, de mikor egy gyártó kijelenti, hogy nem csak, hogy nem jön több főverzió (amivel legyünk őszinték, elég jól egyet lehetne élni ...), de sec. patch-ek sem, akkor egy idő után – az egyébként akár jól működő – készüléked csak az asztalláb kitámasztására lesz jó.

Én most májusban váltottam egy Huawei P10-ről egy Vivo X300-ra ... azt hiszem nem sokan húzzák ki egy telefonnal ilyen sokáig (8 év).

• Chaser
    legenda

Nyilván egy alap modellnél nem elvárható de középkategóriától felfele igen és itt nem csak az a lényeg, hogy mi akasztja meg vagy sem hanem, hogy azért ne dobjuk ki mert nem kapott frissítést holott a hardver még bírná. Amúgy biztos sokan vannak akiknek nem a böngészés a lényeg hanem mert ma már szinte kötelező az okostelefon, banki appok, parkolás fizetése, egészségablak, DÁP, különböző szolgáltatók applikációi (gyorsabb és könnyebb ügyintézni bizonyos esetekben mint személyesen) és a különböző kommunikációs appok pl. Messenger, WhatsApp, Viber stb.

#16 ez örvendetes.

És akkor ezt be kell kategrizálni, szabályozni...nem fogják.
    Rengeteg egyéb app-al is meg lehet akasztani. Olcsó volt, tudom mire és meddig vettem, de alap dolgokban is meg tud akadni.
    Oszt' nálam nem sok sw van fenn, game meg semmi.

• Narxis
    nagyúr

Bedöglik, eltörik, stb. Sztem is irreális 6 évet elvárni.
    Megveszel most egy alsó katos telefont ami már most sok mindennel szenved, 6 év múlva nyüszít)
    A 6 év opciósan oké, talán van is amire adnak, de ott a hw is olyan.
    Tavaly vettem redmi note 14-et, már most lazán megakasztom böngészdével)
    5 év múlva ha nem döglik meg max alap dolgokra lesz jó.

Nyilván egy alap modellnél nem elvárható de középkategóriától felfele igen és itt nem csak az a lényeg, hogy mi akasztja meg vagy sem hanem, hogy azért ne dobjuk ki mert nem kapott frissítést holott a hardver még bírná. Amúgy biztos sokan vannak akiknek nem a böngészés a lényeg hanem mert ma már szinte kötelező az okostelefon, banki appok, parkolás fizetése, egészségablak, DÁP, különböző szolgáltatók applikációi (gyorsabb és könnyebb ügyintézni bizonyos esetekben mint személyesen) és a különböző kommunikációs appok pl. Messenger, WhatsApp, Viber stb.

#16 ez örvendetes.

• .Szaki.
    addikt

Alapvetően ez nem csak a Xiaomi-nak szólt hanem általánosságban, én a 4 év terméktámogatást kevésnek érzem főleg mivel nem történik a 4 de akár 6 év alatt se jelentős technikai változás vagy forradalom ami miatt ezek a hardverek elavultá válnának.

Szerintem 8 év támogatás kellene, minimum 6 főverziófrissítéssel.

Igen vettem és nincs is az a hűha érzésem, nagyobb az aksi, kicsit szebb a kijelző és ennyi. Nem is olvasgatok már mobilos cikkeket mert besokalltam attól, hogy gyakorlatilag újracsomagolják évről-évre ugyanazt.

Akárhogy is, a 2025-től értékesített telefonoknál a minimum 5 év EU-s előírás, tehát legalább +1 évet az újabb készülékek kapni fognak.

• Chaser
    legenda

Persze semmi nem alapoz erre mert fűteni kell a keresletet, de nem is pangott ennyire a piac technológiailag mint az utóbbi pár évben, erre rátett egy lapáttal a hardverdrágulás és már nem is éri meg megvenni 3-4 évente átlag józskának az új telefont, majd valószínűleg jobban is fog rá vigyázni ha a következő már 2-szer annyiba kerül miközben szinte ugyanazt tudja.

Szerintem vízválasztó a jelenlegi helyzet, ha nem történik valami forradalmi áttörés és/vagy nem pukkad ki az AI lufi akkor érdemes a jelenlegi telefonokkal hosszútávra berendezkedni. Én már az előző telefonomnál(Nord 3) is leírtam, hogy ha nagyobb aksija lett volna akkor nekem hibátlan lenne(egyébként nem adtam el és nem is tervezem), rá se néztem volna a poco x8 pro max-ra.

Bedöglik, eltörik, stb. Sztem is irreális 6 évet elvárni.
    Megveszel most egy alsó katos telefont ami már most sok mindennel szenved, 6 év múlva nyüszít)
    A 6 év opciósan oké, talán van is amire adnak, de ott a hw is olyan.
    Tavaly vettem redmi note 14-et, már most lazán megakasztom böngészdével)
    5 év múlva ha nem döglik meg max alap dolgokra lesz jó.

• Narxis
    nagyúr

Csak te vársz forradalmat, senki más. Fokozatos fejlesztés pedig van. Persze a Samu, Apple, Pixel triónál jóval lassabban.

Csak egy példa: Poco F8 Ultra
    Melyik korábbi Pocoban volt (direkt Poco-t írtam az esetleges flamelés elkerülése miatt):

- remek főkamera + telefotó 5x optikai zoom-mal
    - kiváló hangszórók
    - esim, usb 3.2, gyorstöltés, vezetés nélküli töltés, BT 6.0, Wifi 7 (6 Ghz nélkül), hardveres közelségérzékelő, legerősebb proci, 16/512 memóriakombó
    Ebbe a pillanatba kuponnal pont 275 ezer.

Ez nem fokozatos fejlesztés, ez a szokásos kínai telefonos úthenger amikor egy készülékbe jó ár/érték arányú hardvert tesznek. Ugyanezt irhattad volna a Poco F akárhányról is.

Amúgy ha már ennyire jó a hardver akkor mehetne rá hosszabb szoftveres támogatás is de én annak se vagyok elllene, hogy ne évenként adják ki a telefonokra a főverzió frissítést a gyártók hanem 2 évente, vagy egyik modell a páros másik a páratlan főverziót kaphatná és cserébe hosszabb lenne a támogatás.

#13 engem is zavar.

#9 jó akkor most már nem fogok újat venni hacsak nem jön valami technológiai forradalom.

• janeszgol
    félisten

Persze semmi nem alapoz erre mert fűteni kell a keresletet, de nem is pangott ennyire a piac technológiailag mint az utóbbi pár évben, erre rátett egy lapáttal a hardverdrágulás és már nem is éri meg megvenni 3-4 évente átlag józskának az új telefont, majd valószínűleg jobban is fog rá vigyázni ha a következő már 2-szer annyiba kerül miközben szinte ugyanazt tudja.

Szerintem vízválasztó a jelenlegi helyzet, ha nem történik valami forradalmi áttörés és/vagy nem pukkad ki az AI lufi akkor érdemes a jelenlegi telefonokkal hosszútávra berendezkedni. Én már az előző telefonomnál(Nord 3) is leírtam, hogy ha nagyobb aksija lett volna akkor nekem hibátlan lenne(egyébként nem adtam el és nem is tervezem), rá se néztem volna a poco x8 pro max-ra.

Engem inkabb az zavar, hogy kidobjuk a 3-7 éves anno csucs telefont remek kijelzovel, hangminoseggel, kameraval stb.

• szkaroly
    őstag

Alapvetően ez nem csak a Xiaomi-nak szólt hanem általánosságban, én a 4 év terméktámogatást kevésnek érzem főleg mivel nem történik a 4 de akár 6 év alatt se jelentős technikai változás vagy forradalom ami miatt ezek a hardverek elavultá válnának.

Igen vettem és nincs is az a hűha érzésem, nagyobb az aksi, kicsit szebb a kijelző és ennyi. Nem is olvasgatok már mobilos cikkeket mert besokalltam attól, hogy gyakorlatilag újracsomagolják évről-évre ugyanazt.

Csak te vársz forradalmat, senki más. Fokozatos fejlesztés pedig van. Persze a Samu, Apple, Pixel triónál jóval lassabban.

Csak egy példa: Poco F8 Ultra
    Melyik korábbi Pocoban volt (direkt Poco-t írtam az esetleges flamelés elkerülése miatt):

- remek főkamera + telefotó 5x optikai zoom-mal
    - kiváló hangszórók
    - esim, usb 3.2, gyorstöltés, vezetés nélküli töltés, BT 6.0, Wifi 7 (6 Ghz nélkül), hardveres közelségérzékelő, legerősebb proci, 16/512 memóriakombó
    Ebbe a pillanatba kuponnal pont 275 ezer.

• Graphics
    Jómunkásember

A 10+ éves számítógépeimre érdekes módon a mai napig tudnak érkezni a Linux frissítések. Még főverzió is, nemhogy biztonsági.
    Milyen technikai akadálya van annak, hogy a biztonsági updateket megkapják ezek a szintén Linux alapú telefonok? :F

Az oké, hogy új featureket nem kapnak, de a biztonsági javításokat meg kellene kapniuk addig amíg valóban nem lesznek valóban használhatatlanok. Mondjuk 10 év.
    Persze tudom, hogy mindenhol ugyanez a tervezett avultatás és környezetszennyezés megy, de megálljt kellene már parancsolni ennek a pazarlásnak.

Ne engem kérdezz :)

Több oka van, az első, hogy eléggé messze került már a Linuxtól, nagyon messze. Ha valaki ezt nem látja és tudja, akkor az nagyon laikus gondolkodásra vall.

Kernel-szintű hasonlóság és az alap még nem jelenti azt, hogy ugyanúgy fog működni... Nagyon nem. Van persze cél a közelítésre, de ezzel még az egyedi UI és megoldások nem lesznek univerziálisak szerintem.

Ennek érdemes azért utánaolvasni. Rengeteg olvasmány van a témában.

• Ixion77
    addikt

Ezek nem mai telefonok.

Számtalan készülék terméktámogatása gyártótól függetlenül egyszer a végéhez ér.

Nagyjából 4 év körüliek, és akkor alapvetően nem promoztak a gyártók a terméktámogatás minél tovább húzásán.

Lehet szemre hányni, de amíg megveszed, addig Te is támogatod. ( most vettél ugye egy X8 Pro Max-ot :) )

• Graphics
    Jómunkásember

De ránéztél, tehát valós igény mentén vettél másik telefont.

• Narxis
    nagyúr

Szép gondolat.

Nem sok embert ismerek, aki 8 évig hasznal egy telefont. Hamarabb összetörik..

Szolgáltatói kínálat sem 8 évre alapoz.

• DarkChild
    senior tag

gyakorlatilag újracsomagolják évről-évre ugyanazt

Jaja, épp tegnap olvastam, hogy az idei Pixel (11) nagyrészt ugyanaz lesz, mint a tavalyi 10-es volt. Úgyhogy most nem is nagyon pityergek, hogy épp 2 hónapja vettem meg az utóbbit :U

• Graphics
    Jómunkásember

Szép gondolat.

Nem sok embert ismerek, aki 8 évig hasznal egy telefont. Hamarabb összetörik..

Szolgáltatói kínálat sem 8 évre alapoz.

• Narxis
    nagyúr

Ezek nem mai telefonok.

Nagyjából 4 év körüliek, és akkor alapvetően nem promoztak a gyártók a terméktámogatás minél tovább húzásán.

Lehet szemre hányni, de amíg megveszed, addig Te is támogatod. ( most vettél ugye egy X8 Pro Max-ot :) )

• Graphics
    Jómunkásember

Ez szomorú, gyártjuk az elektronikai szemetet a mindenható profitért cserébe. Szégyen! :W

Ezek nem mai telefonok.

• Narxis
    nagyúr

Ez szomorú, gyártjuk az elektronikai szemetet a mindenható profitért cserébe. Szégyen! :W

• cs.zs.
    veterán

Redmi Note 12S 4G 8/256GB telefonunkat 2023 novemberben vettük, nem látom a listán.
    :N

• Elit3Zotya
    addikt

A jó kis 12S Ultra! Amikor ott összeállt a Leica és a Xiaomi, taroltak képminőségben. :K

Új hozzászólás Aktív témák