Hirdetés
- Yettel topik
- Fotók, videók mobillal
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Motorola Edge 70 - többért kevesebbet
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Örömhír: nem spórol Európán a OnePlus
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- iPhone topik
- Xiaomi 15T - reakció nélkül nincs egyensúly
- Samsung Galaxy S4 - negyedik, bővített kiadás
Új hozzászólás Aktív témák
-
BAti77
aktív tag
Rolex asztali Submariner...
Ref. 909010LN, 30 köves kvarc szerkezet (cal.8335) öröknaptárral. -
BAti77
aktív tag
Nyílván attól lesz biztonságosabb egy vétel az user számára, ha ellenörzött helyről vásárol, megfelelő garanciával. Eltudom képzelni, hogy ez az üzletpolitika beszippantja a pucér rollerek piacát, de hogy nagy mértékben befolyásolni fogja az biztos. A vásárlónak ez akár jó is lehet, az eladóknak már kevésbé.
-
BAti77
aktív tag
válasz
WiZARD
üzenetére
Elsőre nekem ebből csak annyi világos, hogy beszállnak az egyre növekvő használtpiacba a hivatalos kereskedéseken keresztül az extra profitért úgy, hogy közben szavatolják az általuk értékesített használt órák eredetiségét.
Nem hinném, hogy az árak helyre tétele lenne a cél. Inkább a biztonságosabb piac, meg a minél nagyobb haszon a kereskedői hálózatnak és a cégnek. -
BAti77
aktív tag
válasz
phranxinatra
üzenetére
Te kezted ezt a baromságot és keverted bele a kedvenc márkád. Hogy miért, azt te tudod. Engem már rég hidegen hagy, hogy rajongsz érte. Azt gondoltam én is az elején, hogy poén amit írsz is és poénra vettem, de ahogy látom itt neked vannak sérelmeid, mert a poént se akarod érteni.
Az, hogy két évig nem írtam ide, nem tudom miért lényeges számodra.
A kedvenc brandedről, meg konkrétan semmit nem "nyüszögtem". Pl.: a "más márka évfordulójára"-ról, ami meg "márka alatt nyilvánvalóan a Rolexre gondoltam" te írtál. Rémlik?
Na mindegy, részemről lezártam ezt a témát. A többiektől meg bocsi, ha fárasztó volt, de azért remélem volt némi érdekes infó is a posztjaimban.
-
BAti77
aktív tag
válasz
phranxinatra
üzenetére
Azon csak mosolyogni tudok, ahogy promotálod itt a Rolexet (de te nem vagy fan
). Azon is csak mosolyogni tudok, hogy mindezt úgy teszed, hogy fikázol más brandet egy olyan marketingért, amit amúgy évtizedek óta folytat (és én vagyok a hater mi?
). Vicces az erölködésed, de szórakoztató.... 
Ja és hogy teljes legyen a fanyalgásod az eddig kiadott sokadik Bond órából ez már a harmadik jubileumi (40-re és 50-re is adtak ki) és egyik se a Rolex évfordulóra készült, hanem a frachisera.![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Polarstar
Ez érdekesebb is, mint egy Rolex... -
BAti77
aktív tag
válasz
phranxinatra
üzenetére
Nincs abban semmi butthurt, hogy jót szórakozok az elvakult fanboy-ságon...

-
BAti77
aktív tag
válasz
phranxinatra
üzenetére
Most komolyan azon vergődsz itt, hogy a Bond filmek egyik fő szponzora (micsoda "hullarablás" hogy még pénzt is nyomnak a produkcióba) kiad a karakter 60 éves évfordulójára egy órát? Úgy, hogy 25 éve az ő (és nem a Rolex) termékei szerepelnek ezekben a filmekben és cserébe támogatja azok elkészültét. Micsoda gyalázat kérem! Hát hol van itt a Rolex érdeme?!

-
BAti77
aktív tag
válasz
rbalint88
üzenetére
Lindy Hemming nem ezt nyilatkozta. Nyílván az Omega részéről is ez egy gyümölcsöző kapcsolat lett, amibe befektetett.
-
BAti77
aktív tag
válasz
phranxinatra
üzenetére
Te kezted itt reszelni a fingott egy olyan apropó alapján, aminek semmi köze a Rolexhez, vagy hogy mi volt Bond 60 évvel ezelőtti órája, mivel az új Omega a frachisenak jubilál. A Gruen annyire jön ide, mint a Rolex: semennyire. De ennyi erővel akkor azt is berakhattad volna...
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Az Omega meg úgy került képbe a Bond kapcsán, hogy '95-ben az akkori film jelmeztervezője, Lindy Hemming a Seamastert választotta, mondván az angol haditengerészetnél már a 2.VH-ban is rendszeresített eszköz volt és azután is jópár Omega lett MOD alkalmazásban, így illik a karakterhez.
Az Omega azóta is szponzora a frachisenak, cserébe szerepelnek az órái. Ennyi. Nem is èrtem hogy jött neked ehhez a Rolex...
-
BAti77
aktív tag
-
BAti77
aktív tag
válasz
phranxinatra
üzenetére
-
BAti77
aktív tag
válasz
Macyke82
üzenetére
Csak egy kérdés: hány más márkában láttál co-axial Omega kalibert tokozva?

Amit amúgy az Omega sem hív "in house"-nak, vagy "manufacture caliber"-nek.
Mellesleg a Swatch Group-on belüli cég közösségben nem csak az ETA gyárt alkatrészeket az Omegának, így sokkal szerteágazóbb ott a gyártás, mint egy háromszög. -
BAti77
aktív tag
Azt hiszem ez elég exkluzív...a világ első elektrosztatikus energiát használó szerkezettel készült órái...

-
BAti77
aktív tag
válasz
Deskdiver
üzenetére
Ezt a csavar tokfüles tokformát 1962-ben tervezték és vezették be az Omegánál és a régebbi 164.014-es modell tokjának új változata lett. A Huguenin Frères & Cie gyártotta bérben egészen 1969-ig...

1963-ban megvette a jogokat az Eberhard is a használatára...

A Doxa csak 1967-ben vezette be...

vadászcsiga
Az Omega Seamaster 300-at 1971-ben váltották a Rolex 5513 és 5517 "Milsub" modellek a MOD szolgálatában. -
BAti77
aktív tag
válasz
pulutodurumo
üzenetére
-
BAti77
aktív tag
válasz
pulutodurumo
üzenetére
H2O Kalmar 2 10 Miles
16093 méterre hitelesítve, de teszten kibírt 2530 bar-t is, így igazából ez a "bajnok", bár az óceán mélyére nem küldték le...

-
BAti77
aktív tag
válasz
djeperto
üzenetére
Én kipróbáltam, de a Borealis kb ugyan azt tudja jóval olcsóbban. Szerintem nem éri meg a felárat...

-
BAti77
aktív tag
válasz
fagyalllo
üzenetére
Nem, valóban volt ilyen óra a Project Commando keretében (5 db bemutató darab, ebből 2 db a Tudor tulajdona ma is) és a Tudor szabadalmaztatta is 1967-ben, de végül más modellt rendelt a US. Navy (7016-os Tudor Submariner került bevezetésre). Viszont a Rolex soha sem gyártott ilyet...

-
BAti77
aktív tag
Egy in house búvar 1000€ alatt...
Yema Navygraf Heritage
-
BAti77
aktív tag
válasz
phranxinatra
üzenetére
"Yet, unlike most companies of that size, Rolex is not publicly listed, neither it is owned classically by private shareholders. On top of the company is a charitable organization, the Fondation Hans Wilsdorf, a private foundation under Swiss law, established Place d’Armes 20, Carouge, Switzerland (near Geneva, Switzerland). It is the exclusive owner of Rolex Montres SA."
[link] -
BAti77
aktív tag
válasz
phranxinatra
üzenetére
Szerinted a tulajdonosi jogkört ki gyakorolja felette?
-
BAti77
aktív tag
válasz
phranxinatra
üzenetére
Pont annyi ahány Rolex SA érdekeltségű cégen a Hans Wilsdorf magánalapítvány tulajdonjogot gyakorol.
-
BAti77
aktív tag
"minden házon belül készüljön, akkor azt bátran hívhatjuk manufakturális szerkezetnek...szerintem...vagy in housnak..."
Olyan nem igazán akad, hogy egyetlen cég gyártson le mindent egy adott termékhez. A svájci óraiparban is cégtömörülések (mint pl.: a Swatch Group, Richemont Group vagy épp a Rolex alapítványi cégei) vannak, ahol megvan mindenkinek a maga szerepe. De az önálló kisebb manufaktúrák is többnyire valamilyen külső beszállítóra kényszerülnek támaszkodni (mint pl.: Oris).
Hogy mitől "in house" vagy sem egy werk, arról lehetne vitatkozni, de ez nem azon múlik, hogy egyetlen cég gyárt e le minden egyes alkotóelemet egy szerkezetben. -
BAti77
aktív tag
válasz
Szulita28
üzenetére
Járástartalékban, de az alapjuk ugyan úgy 2824-2. Az alap Powermatic 80 (C07.1xx) werkektől minőségre jobbak. A C07.621 Top-COSC szint...
intruder77
Az ár a felsőbb kategóriás werk miatt is van, nem belépő modellnek számít a Mido-nál az Ocean Star 600m... -
BAti77
aktív tag
-
BAti77
aktív tag
válasz
Szulita28
üzenetére
A Rado-ban lévő ETA C07.621-ben nincs műanyag alkatrész, illetve a C07.6xx széria szilícium hajszállrugót is kapott...amire te gondolsz az a Tissot-Certina álltal is tokozott C07.1xx werkek...a C07.6xx szerkezeteket a Mido kap még az ETA-tól a Rado mellett, illetve a Hamilton-nak van hasonló (szilicium rugó nélkül, pl. H-10)...

-
BAti77
aktív tag
válasz
phranxinatra
üzenetére
Ebből a darab papírból kiindulva biztos "kínai acél" minden a Swatch Group meg ferdít a honlapján...

-
BAti77
aktív tag
válasz
phranxinatra
üzenetére
Igen, ott kezdődött, hogy resool ferdítet egyet (megint), én meg leírtam, hogy mi miért is van úgy az Omegánál. A Rolex példa meg neki szólt, pontosan tudod miért...

Egyébként is két külön konszernről írtam valamit. Nem vontam semmi "fals párhuzamot" köztük. Egyáltalán mi az ami neked fals a leírtakban?
Erre te kérdéseket tettél fel, én válaszoltam.
Nem értem mi bajod. Ledölt valami totem? Kevesebnek érzel valamit?
"A Rolex cégek a Rolex óra köré épültek. Az Omega meg csak része egy csoportnak."
Igen, erről írtam én is...bántja az önérzeted?
-
BAti77
aktív tag
válasz
phranxinatra
üzenetére
Úgy látszik te nem akarod érteni: a Rolex nem egyetlen cég, hanem cégek összesége és a Tudor is a szerves része. A Rolex órák csak egy termék, amit ezen cégek gyártanak, mint ahogy a Tudor órák is...
-
BAti77
aktív tag
válasz
phranxinatra
üzenetére
Rolex cégek pl.: Rolex Industrie SA (előzőleg Genex SA), Beyeler & Cie SA, Manufacture des Montres Rolex SA (előzőleg Aegler SA ), Gay Frères SA, Montres Tudor SA...de bizonyára akad több is...
Beszállítók pl.: Fiedler SA, Breitling SA...a Swatch Group pl szerkezetet szállít a Tudor órákhoz az ETA révén... -
BAti77
aktív tag
Az Omega a Swatch Group része (márkája) és az alkatrészeit is a Swatch Group cégei gyártják (de erről írtam már itt). Ennek gazdasági okai vannak és hogy a különböző cégek szerepei a Swatch Group konszernen belül le vannak osztva. De az Omega mostani werkjei nem tucat más cég álltal is tokozott konstrukciók és a gyártás során az alaplemeztől kezdve ők rakják össze, illetve házon belül, de a cégtől független Swiss Federal Institute for Metrology (METAS) minősíti ezeket.
A Rolex ugyan úgy egy konszern, amiben ugyan így le vannak osztva a különböző cégei között a gyártásban betöltött szerepeik. Egy Rolex vagy Tudor órát nem egyetlen cég állít elő. Ráadásul külső beszállítói is akadnak, pl. pont a Swatch Group is az...
-
-
BAti77
aktív tag
A búvárkodást űzők nagytöbbsége a sűrített levegős merülésen kívűl mást nem csinál. Azzal meg maximum 40 m-ig engednek, de a valóság az, hogy a 18-20 m tengeri láthatósági tartományt a többség amúgy sem lépi át...
Erre egy koronazáras, menetes hátlappal és megfelelő O gyűrűs tömítéssel rendelkező óra alkalmas. Búvárórának funkcionális kialakítása (forgatható, búvárkiosztással, sötétben is látható jelölővel rendelkező lünetta, illetve ugyan így látható számlap markerek, mutatók) miatt nevezhető.
Ez a "divatbúvár" megnevezés szerintem inkább illik azokra az órákra, amik nem bírnak ezen kialakításokkal és csak kinézetükben hasonlítanak egy klasszikus búvárórára... -
BAti77
aktív tag
Bármelyik Hirsch prémium vonalas kaucsukszíj is jó lehet. Simán felfér a 22 mm-es a 21 mm-es tokfültávolságra...

-
BAti77
aktív tag
Szia Nekton!
Amiről te írsz, azt felső bütykös tárcsának hívják és a stopper indítása után akasztja meg a kronográf nullázó kalapácsát (reset hammer) és a szabadon futást biztosítja a stoppernek.

Ezt a felső nyomogomb megnyomásával egy működtető karon és rugós karütőn keresztül lehet működtetni.

A stopper megállításakor oldják a felső bütyök és a nullázó kalapács kapcsolatát (szintén a felső gomb megnyomásával). Ekkor a stopper alsó bütyök akasztja meg a kalapácsot (STOP helyzet).

A stopper visszaállításakor (reset) az alsó gomb megnyomásával oldják az alsó bütyök és a nullázó kalapács kapcsolatát. Ekkor a stopper szabadon futása miatt a mutatók vissza fordulnak. A kalapács a stopper másodperc és perc tengelyén lévő fogaskerekek szív alakú rögzítőire fordul és rögzíti a stoppert.

A kalapács ekkori végállását a blokkoló kar (kronográf fék) határolja a bütykével megakasztva. (Képen fém, amúgy ez lehet műanyag is).

Szóval alaphelyzetben a nullazó kalapácsot az a műanyag kronograf fék blokkolja és tartja. A stopper futásához és a "stop" helyzetéhez nincs köze a kronográf féknek (blokkoló kar), csak a rögzítéséhez...

-
BAti77
aktív tag
Az a műanyag alkatrészt blokkoló karnak (kronográf fék) hívják és a kronográf visszaállító kalapácsát akaszja meg egy bütykös nyúlvánnyal..[link]
...ez az alkatrész a cal. 861-es werknél még acélból volt, de típus probléma volt a bütykös akasztó törése vagy deformálódása a kopás miatt, ezért cserélték egy ellenállóbb műanyagra, ami olcsóbban is cserélhető és gyakorlatilag nem szokott törni...
-
BAti77
aktív tag
A Lemania már az 1978-as megjelenésekor is egy olcsósított szerkezet volt (alapja az 1972-es Lemania 1340), amit a japán kvarcórák okozta váltság keltett életre, mivel a Valjoux 7750 az 1973-as bevezetése után túl drágának minősült, és az órák előállítása során felmerülő költségekből faragni akartak...Ettől független maga a szerkezet megbízható konstrukciónak bizonyult és gyártásban maradt.
A C01.211 ezen alapokra épülő, de gyengébb konstrukció...
...mivel átültették a Tissot Astrolon cal. 2250 műanyag áttételi szerkezeti megoldásait is...

-
BAti77
aktív tag
Egy kis adalék a C01.211-hez...

-
BAti77
aktív tag
A ninja színre lép...

(L:/dl/upc/2018-04/01/445547_hlnjwzbx4rpvglbm_img_artwork01_sp_2.jpg)
(/L) -
BAti77
aktív tag
Longines "divatórát" csinált a Legend Diver-ből...

Kn.: 36 mm, L595 kaliber (ETA 2000-1), fémmel, bőrrel és a szokásos szövet szíjakkal...[link] -
BAti77
aktív tag
válasz
phranxinatra
üzenetére
Akkor kifejthetnéd mitől lesz "in house" egy szerkezet, mert ezek szerint ha egy cég maga tervezi, szereli össze, teszteli és csak ő használja, attól szerinted nem...
-
BAti77
aktív tag
Az Omega az "új" (2007 óta forgalomba hozott) 8500 kalibert (és az arra épülő utód változatokat is) a márkán belül működő fejlesztő részleg, az akkor Michael Bourqin vezette Omega Granges tervezte a nulláról. Nem épül semmilyen ETA alapú szerkezetre ezen werkek konstrukciója és nem is használja az Omegán kívül semmilyen más brand. Mivel az Omega a Swatch Group része és nem tart fent külön alkatrész gyárat, a gyártáshoz alkatrészeket a konszernen belül az ETA SA, Nivarox-FAR SA, Comadur SA és a Frederick Piguet (ma már a Blancpain részeként) szolgáltaja. Ezek a cégek értelemszerűen a fejlesztéshez is segítséget nyújtanak, de a végső összeszerelést és a teszteléseket az Omega végzi. Ezek után döntse el mindenki mennyire "in house" egy ilyen szerkezet...

-
BAti77
aktív tag
-
BAti77
aktív tag
válasz
Milu_PH
üzenetére
Én kipróbáltam, jó is, de a Borealis kb. ugyan azt nyújtja jóval olcsóbban...összehasonlítás...

-
BAti77
aktív tag
Az ETA Unitas werkeből több fajta változat létezik. Az 1983-tól, 18000 lengésszámú standard/elabore kivitelben készülő 6497/98-1 típusok mellett gyártanak 21600 lengésszámú TOP/COSC minősítésű 6497/98-2 szerkezeteket is. A milliós drágább darabokba (pl. Panerai) ezek kerülnek. Sőt a komolyabb gyártók ezeket a werkeket még tovább módosítják pl. a híd, állítócsapok, motorrugó, stb. cseréjével, átépítésével...
Egy ETA vagy bármilyen más szerkezetnél nem csak azt kell figyelembe venni az értéknél, hogy az milyen típusszámmal rendelkezik, hanem azt is milyen minőséggel, illetve ezen felül mit tett hozzá még az adott felhasználó brand. Nagy eltérések lehetnek attól független, hogy a szerkezetek az alapkonstrukciójukban megegyeznek...
-
BAti77
aktív tag
Van némi időrendi anomália az álltalad linkelt cikkben az Omegákat illetően. A Seamaster 300 military 1964-től került gyártásra a MOD álltal kért "kard-mutatóval" és lünetta számozással. Ez az 1962-es 164.014 modellből indult...

...ami a korai verzióknál először kapta meg a kardmutatót ...

...de ezt módosították a MOD kérésére a lünetta cseréjével is az 1964-es 165.024-es modellnél...

...1966-ban jött a dátumos 166.024-es modell...

...ezen modellek változatai 1969-ig voltak gyártásban és 1970-ig a MOD szolgálatában, amikor is 1971-ben leváltotta a Rolex 5513 és a kardmutatós 5517 "MilSub". Az Omega házatáján pedig a 120m család első tagja a 166.0073, ami már nem tekinthető military órának...

...röviden ennyit a 300 military-ról...
-
BAti77
aktív tag
válasz
phranxinatra
üzenetére
-
BAti77
aktív tag
válasz
phranxinatra
üzenetére
Hát' erre én sem tennék mást, mert ezzel a tokkal semmilyen más szíj sem mutat úgy igazán jól...

-
BAti77
aktív tag
Nálam tavaly volt egy olyan pont, amikor két búváróra között "örlődtem"....

Mindkét órát próbáltam, kézben vizsgáltam és pro-kontra érvek elé állítottam. Végül az Omega mellett döntöttem szubjektív és az észérvek alapján.
Egyrészt a Sub engem nem győzött meg, hogy annyival különb minőség, hogy indokolt legyen a másfél-kétszeres felára az Omegához képest. Másrészt szubjektíven a külső jellemzők, méretei alapján is a 300 győzött nálam.
Ettől független a Rolex talán tényleg jobb kivitelezésre, de az árakat nézve drága is, az Omega szerintem ma már nem marad el ennyire...
-
BAti77
aktív tag
válasz
Reverting
üzenetére
Nekem még mindig ez a legjobban eltalált PO...👍
fagyalllo
Nem az összeg, hanem az adott minőségi szint a lényeg, az amit nem kapsz meg még a pár száz dolláros modelleknél...ricsik
Az ETA 2824-2 és a Sellita SW 200-1 is csak dátumos szerkezet. Ezek "day-date" változata az ETA 2836-2 és az SW 220-1. A mutatott Tag Carrera pedig day-date... -
BAti77
aktív tag
válasz
phranxinatra
üzenetére
Köszi!
Elvis351
Úgy tudom 2013-ig volt ETA, azóta Sellita van az U1-ben... -
BAti77
aktív tag
Mindkét órám (Seiko SRP777 és Lüm-Tec M63) amit itt összevetettem, nagyon erős lume-val rendelkezik és simán olvasható reggel, este lerakva. Ami látható különbség, hogy a Seiko a kezdeti nagy intenzitását hamarabb veszti, míg a Lüm fokozatosabban...szerintem ez csak a réteges luminova anyag-felvitelnek köszönhető, meg hogy a Lüm "felturbózza" a svájci C3 festéket egyedi keverékké, mert amúgy a Seiko lumibrite jobb a C3-tól...
Szóval ez csak az én saját tapasztalatom és véleményem. -
BAti77
aktív tag
Volt Seiko-m (SRP777) az újabb lumibrite-al és most van Lüm-Tec...a több rétegben felvitt, titánium-dioxiddal keményített svájci C3 superluminova alapú saját festékkeverékből "épített 3D index" nem marketing, hanem egy technológiai eljárás amit a brand sajátossága...a saját tapasztalat az, hogy a Seiko a kezdeti erős fény intenzitását hamarabb elveszti, míg a Lüm a sok réteges felvitel miatt fokozatosabban adja le ezt a teljesítményét és lassabban veszti az erejét...

-
BAti77
aktív tag
"Seikohoz képest minden lume gyenge."
A Lüm-Tec MDV technológiás megoldása nem...

-
BAti77
aktív tag
Nomos Club neomatik Atlantik...egész kellemes lett...

-
BAti77
aktív tag
Az Edox, korrekt, kb. svájci közép- kategóriás minőségi szinten tokozó független családi cég. A WRC óra-családot 2010-ben indították útjára a cégnél. Az álltalad nézett modellben egy Edox cal. 83 (elabore ETA 2834-2) automata szerkezet van, ami egy bevállt, strapabíró konstrukció.
Új hozzászólás Aktív témák
Exkluzív órák topikja, elsősorban mechanikus svájci órák számára, de szívesen látunk német/japán/egyéb közép- és felsőkategóriás órákat is.
Az ide nem illő órák a következő topikok valamelyikébe tartoznak:
Óra topik
- Yettel topik
- Témázgatunk, témázgatunk!? ... avagy mutasd az Android homescreened!
- Egérpad topik
- eBay-es kütyük kis pénzért
- alza vélemények - tapasztalatok
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Milyen processzort vegyek?
- Fotók, videók mobillal
- Hogy is néznek ki a gépeink?
- Óvodások homokozója
- További aktív témák...
- Azonnali kézbesítés az év bármely pillanatában
- Vállalom FRP Lock os telefonok javítását ingyen kiszálással és akár helyszíni javittással
- Samsung Galaxy S22 8/128 GB Phantom White ÚJ, gariban cserélt! 6 Hónap Jótállás
- Apple iPhone 13 256GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia / 100% Akku
- Samsung Galaxy S25 Ultra 256,Újszerű,Dobozával,24 hónap garanciával
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: NetGo.hu Kft.
Város: Gödöllő

Az, hogy két évig nem írtam ide, nem tudom miért lényeges számodra.
A kedvenc brandedről, meg konkrétan semmit nem "nyüszögtem". Pl.: a "más márka évfordulójára"-ról, ami meg "márka alatt nyilvánvalóan a Rolexre gondoltam" te írtál. Rémlik?
). Azon is csak mosolyogni tudok, hogy mindezt úgy teszed, hogy fikázol más brandet egy olyan marketingért, amit amúgy évtizedek óta folytat (és én vagyok a hater mi?
). Vicces az erölködésed, de szórakoztató.... ![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

Na' már nem láttok a saját szememtől...hosszú volt mai napom...sorry!