Hirdetés
- iPhone topik
- MWC 2025: Most akkor van vagy nincs kék Nothing Phone (3a)?
- MWC 2025: Előrendelhető a Nothing Phone (3a)
- Yettel topik
- Mobil flották
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Kapcsolja ki, kapcsolja be!
- MWC 2025: A kicsi és a kamerás - megjött a Xiaomi 15 és az Ultra
- Yepp: korlátlanság és streaming-modell a Yettel adatforradalma
- Milyen okostelefont vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
Ráadásul dupla floppys szerkezet, a maga idejében egy ilyen egy kisebb vagyon lehetett, most meg home made össze lehet legózni egy max 2-3 tízesből.
A joy kupakja nekem is hiányzott anno, már nem tudom mit csináltam vele, de végül is anélkül is jól elboldogultam vele.
A :help paranccsal le tudod kérdezni milyen romok töltődtek benne, de mivel exdos bővítő is ez a cucc, :exdos -t pl. biztos tudsz futtatni. Czo fórumtárs igen, nagyon penge, fel szokott néha tűnni az általános retró topikban is, nagyon hasznos hozzászólásai/meglátásai szoktak lenni. -
.-..-.
junior tag
Most csak így hiretelen erre volt időm.
Megformáztam a lemezt DD 83track/11sector felosztással és így hivatalosan 913kB a tárhely, ebből 906kB szabad, ami a képen látható.
De amúgy jól elakadtam a használatával, mert elfelejtettem, hogy Czo fórumtárs (ugyanis ezt a vezérlőt tőle vásároltam összszerelős csomagban és a burkolat is neki köszönhető) milyen stuffokat rakott az EEPROM-ba és ezeket hogyan kell előhívni.
Szóval jó volna feleleveníteni, mert úgy tűnik, magam sem értek a saját gépemhez jelenleg. -
Persze jöhet fotó valódi régi vasakról, azt mindig szeretjük
. Vga kábelről is jöhet dokumentáció, gondolom csak 15khz-et tudó monitorral működik.
Gotek az Sd kártya beszerezhetősége okán lehet alternatíva, mivel ahhoz free a vezérlő projektje, bárki bármikor reprodukálhatja. Persze ha nem sürgős a dolog (és retrónál általában szinte sosem az), akkor megéri kivárni a sort az Sd kártyára.
Retró vasakhoz én is néha használok floppyt, de sok tönkremegy csak úgy állásban vagy használat közben is, meg maguk a drive-ok is kezdenek már bizonytalanná válni (lehet nem ártana kipucolnom őket), egyik floppy megy az egy drive-ban, de a másikban nem, vmelyik meg egy bizonyosban csak, szóval olyan egyszerűen szanálni sem tudom, hogy akkor most melyik végleg rossz. -
.-..-.
junior tag
Mivel a vezérlő nehezebb a gépnél érdemes azt mozgatni, de amúgy mennyire életszerű, hogy valaki egy gépet ide-oda mozgat?
Goteket nem tudom, de elméletileg működhet.
Bár kérdés, hogy minek oda Gotek, ahol elérhető sd-kártya megoldás is.
Nekem direktben a floppy kellett. Drágább volt kompletten, mint egy sd megoldás, de eleve a retro hangulat miatt csinálom, oda pedig nekem ez kellett.
Ha érdekes lehet, akkor csinálhatok egy fotót a cuccról.
Éppen a napokban akartam előszedni a gépet, mert a Video->VGA kábelem kontakthibás és újra akartam csinálni.Megbízhatóságról annyit, hogy szórakozásból Amiga-hoz használok HD lemezeket DD-re formázva (HD-re A4000-hez) installhoz, teszthez vagy csak poénból OCS/ECS demók futtatásához.
A Workbench install lemezeket ~15éve másoltam és azóta is hibátlanul működnek.
Nagyon-nagyon kevés lemezem megy tönkre.Anno amúgy érdekes lehetett a megbízhatóság, mikor más adattárolási megoldás nem volt, de mostanra ez inkább csak adatbeolvasási eszköz.
Tönkremegy egy lemez akkor kuka, másikra megírom ugyanazt és minden megy tovább.
(Amúgy a páramentes tárolás a titka ezeknek a lemezeknek, ugyanis sok év alatt képesek penészesedni és összekenni a fejet vele. Aztán lehet alkohollal fejet pucolni) -
Akkor ez a tippem (720kb) bejött, mondjuk ez az élcsatis bővítés ránézésre nem tűnik a legszerencsésebbnek, gép mozgatására mennyire marad stabilan helyén? Retró feeling a floppy, de a "megbízhatósága" már mondjuk annyira nem hiányzik
, eretnek gondolat, de pl. Gotekkel is menne floppy vezérlő?
-
.-..-.
junior tag
Nekem van EP128-hoz újabb gyártású floppy-m.
(arról megy az EP táplálása is a jobboldali porton keresztül, mert amúgy oda kerül a vezérlő)
Az alap a sima 720kB formázott lemez (80track/9sector)
Lehet kicsit emelni még az értékeken, de így bukja az ember a PC kompatibilitást, mert amúgy msdos kompatibilis (fat12) a fájlrendszer.
Szóval PC-n csak rá kell másolni a fájlokat, EP-n pedig lehet használni.
Én anno ezért választottam a real floppy-t az sd-kártya helyett.
Utóbbi kényelmesebb, de a floppy jobban retro feeling számomra.
(Pl: TVC-n is floppy-t használok.) -
Jó kérdés, amennyire utána tudtam nézni, egy magánszemély (Sebestyén Pál) gyártja őket, tőle lehet megrendelni, pcb, alkatrészlista stb nem publikus, mint mondjuk a floppy vezérlő vagy memóriabővítők esetében, tehát ha sürgős (vagy olcsóbban megúsznád) magad sem tudod megcsinálni, mondjuk mivel smd alkatrészekből áll, ezért home made amúgy sem olyan könnyű, meg főleg ha nincs smd tokozást is fogadó bios égetőd az végképp nem túl gyakori, hogy csak úgy lenne otthon (egy pákával ellentétben), amivel az sd kártya biosát meg basicet (mivel a basic catridge helyére megy) meg az exdos frissítést beleírod. Exos bios frissítés is lehet elkelhet hozzá, de ebben egyáltalán nem vagyok biztos, de az nem nagy kaland, csak 27c512-es bios kell hozzá, meg mivel az újabb Exosok már 64kb-osak (a gyári 32 kb-os, a frissítés szintén tartalmazza a basicet), egy address lábat kell bedrótozni még hozzá a helyes címzéshez.
-
Persze, ha van SD kártyás bővítőd hozzá, akkor vhd fájlt (vannak üres vhd fájlok is, amiket saját válogatással is megtölthetsz) simán át tudod vinni az SD kártyára, számtalan progi közül választhatsz, gugli pl ezt dobta ki elsőnek. Floppy-ra is átvihetőek simán a programok, márha ez ep által kezeltre van formázva (erre viszont nem emlékszem, hogy mekkora is az, pláne, hogy sosenem is volt, tippre 720kb-ossal még biztos megy), ms-dos kompatibilis a fájlrendszere, csak simán át tudod másolgatni a progikat (talán a kényelmes használathoz (a parancssoros böngészést és programindítást tudod megspórolni), még rá lehet másolni egy exdos.ini-t, egy start-ot és egy data.dat-ot).
Ha meg magnóformátum kellene, akkor meg az emulátorban van egy Tapedit nevű progi, azzal elvileg át lehet konvertálni magnós hangfájllá a programokat ha minden igaz. -
envagyok
veterán
Ezt a letölthető programgyűjteményt lehet illeszteni valami eszközzel valódi ep128-hoz?
-
TIT
veterán
válasz
ergoGnomik #18 üzenetére
Ha commodore-os vagy persze,hogy nem isteníted,sose tették,nem a számokról van szó,a hangzás is jobb és annak semmi köze a számokhoz.
Akkoriban több helyen szó volt róla,hogy jobb,többet is tud,az egy dolog,hogy általában csak spectrum átiratok jöttek és többet tudott volna,de mivel ua.a cpu volt így egyszerűbb volt.Én mondjuk láttam,hogy több színt is tudott,csak nem volt nagyon kihasználva az átiratok miatt. -
ergoGnomik
tag
Aha. Szóval a nagyobb számok feltétlenül jobbat jelentenek. Akkor a példámban hozott antiszociális gyökér jobb, mint a normális pali. Azért bennem maradt némi kétely. Vannak esetek, amikor a bővebb elméleti lehetőségek kihasználását akadályozzák gyakorlati hátrányok. Jó gép a Prise, de nem látom, hogy végeredményben jobb lenne, mint a C64. Mondom mindezt Plus/4-esként.
(És van mindháromból!
)
-
TIT
veterán
válasz
ergoGnomik #10 üzenetére
Ezek tények,az ep. jobb volt hw-sen,több szint is tudott stb.szövegszerkesztő is volt beépítve,hang is jobb volt.
-
Szoftver árakra én már abszolút nem emlékszem, nem én voltam a beszerző az esetek nagy részében, főleg eleinte, de később is csak nagyobbrészt ilyen csere-bere volt.
Nem egy C64 mennyiség, de a nehéz kezdet után azért akad egész sok jó játék ep-re, ill még a mai napig aktív néhány programíró és évenként kidobnak még egy-két új stuffot a jó öreg platformra (ezeket is érdemes/érdekes felfedezni az emulátoron is akár), ahogy a korábban jóval népszerűbb gépekre (C64, ZX Spectrum, Amiga stb) is csordogál még ez-az, nem is csak programok, hanem egyrészt a floppy/magnók és korabeli montirorok/tv-ék kiváltására való eszközök, másrészt mivel ezek már igen régi holmik, sok esetben bizonytalan működéssel, amit lehet megpróbálnak utángyártani (ep-én kifejezetten/tipikusan a billentyűzetfólia szokott elfáradni), helyettesíteni stb. -
A Last Ninja (volt ebből egyáltalán 1. rész, minden platformon csak a 2. résszel találkoztam
) és at R-Type megvan, a másik 2 leírás alapján sincs
, de hátha vki erre jár és kapásból rávágja. A lassú töltés okán igen, jellemző, hogy sokáig ment egy progi, meg volt, hogy csak hagytam futni egy-két játék zenéjét futni a háttérben amíg leckét írtam.
TIT: Igen, lehet így hívták, a 2 kazis megoldás másolásvédelemmel ellátott progikkal persze nem ment, de ebből egyrészt nem volt túl sok, másrészt azokat az xpcopy sem feltétlen tudta másolni helyesen.
ergoGnomik: A puszta számok alapján valóban sokkal jobb/szebb is lehetett volna ez a történet, ha lett volna kellő számú program ami kihasználja a hardverben rejlő lehetőségeket, ez szvsz nem az ep "antiszoci" voltán múlt, mert elvileg elég rugalmasan programozható volt, itt inkább a sok csúzsás (ígérgetés (az ambiciózus tervek (Nick, Dave) helyett az Amstrad CPC pl jókor adta ki a még elég jó főleg ár/érték arányban a gépét)) utáni kései megjelenés okozta a gondot, amire a többiek már letarolták a piacot (meg jöttek az új 16bites gépek, így már számok alapján sem volt mivel kitűnni), így a programozók is elpártoltak...
-
ergoGnomik
tag
jobb volt mint a C-64
Nem merészség ezt ennyire kategorikusan kijelenteni?
Nem kell felsorolnod a nagyobb számokat. Egyrészt ismerem őket, másrészt ha veszünk egy 170 centis, 72 kilós normális ürgét és egy 185 centis 135 kilós antiszociális gyökeret, a számok alapján az utóbbinak jobbnak kellene lenni, aztán mégis... És nem, nem asszociálom egyik géphez sem az előző példám bármelyik tárgyát!
-
Igen a Zilog Z80 volt a szíve jó sokféle 8 bites gépnek (Enterprise-on, kívül a Zx-nek, Cpc-nek, Videoton TVC-nek, meg még jópárnak amit fejből nem tudnék felsorolni), nem véletlenül/érdemtelenül. Igen az akkori játékok nagy része valóban kihívás volt, nem sokat vittem végig közülük.
Volt floppy ep-re, de mivel még csak gyerek/kamasz voltam, maximum álmodozhattam róla, mostanra meg már bárki szabadon építhet hozzá, márha megvan még az ep-je (az enyémet mikor már csak ritkán használtam elajándékozta faterkám a 90-es évek közepe/vége fele táján, remélem jó helyre került akkor), de egy SD kártyás adapterrel lehet az igazi.
A kazetták másolására is volt vmi progi aminek a nevére már nem emlékszem, ami szintén nagyon lassú volt, először beolvasta real time a memóriájába a forrás kazit, utána kellett betenni amire a "backup" ment, de később rájöttem, hogy sokkal gyorsabb sima 2 kazettás magnóban másolni úgy is jó lesz.
A csővezetékesre én is emlékszem, talán Super Pipeline volt a neve, a másik Batmanes nem volt meg, de az ep128.hu oldalán egy nagy kazal ep-és játék van fent többségében képes leírással is, azzal tán beazonosítható...Iramirez: Az emulátor kipróbálása előtt, nekem sem volt sok név a fejemben, de ahogy random nézegettem a címeket és próbálgattam őket, úgy jöttek vissza az emlékek.
-
Iramirez
aktív tag
Imádtam.Most nem is tudom melyik kedvenceim voltak...
De jó volt nah' -
TIT
veterán
Igen sajna zx átirat volt sok,mert ua.a procija volt.
Áttörés is jó volt meg a star warsos,eggs of death egy nagyon szadista játék volt,de a batman se volt semmi ill.volt egy későbbi batman,az komolyabb volt.
Volt ep-re floppy,az kemény volt,mondjuk a gyári kazik minősége borzalmas volt és a wriggler gyári hibás volt 470.-ért,kifagyott egy résznél mindig.
Turbo rudit félig lázasan vettem meg,a csüvezetékes volt még nagyon jó,a zenéje is. -
Hardveresen a legtöbb tekintetben igen persze (talán a C64-nek a grafikus sprite kezelése volt jobb), de nem is csoda, jóval később jött ki, de mire igen már megkésett, addigra egyrészt a korábbi 8 bites gépek (C64, Amstrad CPC, ZX Spectrum) már letarolták a piac nagy részét, másrészt már megjelentek az első 16 bites gépek. Harmadrészt pedig a szoftverellátottság sem volt vmi fényes, alig volt natív ep128-as progi, ami kihasználta volna a hardverben rejlő lehetőségeket, a legtöbb játék pl zx spectrum vagy Amstrad cpc átirat volt, a szebbek voltak a cpc-ről átírtak mint a sorcery is:
Egyébként mikor elfogott a nosztalgikus kedv és rátaláltam erre az emulátorra, alig emlékeztem már a játékok nevére, de ahogy elkezdtem bíbelődni vele sorra jöttek vissza az emlékek a memóriám vmi elfeledett hátsó fiókjaiból
, Turbo Rudi, Trubo Esprit, Beach Head, Manic Miner, Nodes of Yesod, Wriggler, Fred, Batman, Space Invaders, Galaxians, Bruce Lee, Race Ace, Raid over Moscow, Eggs of Death, Impossible Mission stb, sajnos a Sorcery nem volt meg, meg a magnós töltés sem volt egy villám (kb 6-8 perc / porgram), irigyeltem is haver C64-esét akinek floppyja volt hozzá.
szalai56: Örülök ha tetszett ez a kis szösszenet.
-
TIT
veterán
Pedig jobb volt mint a C-64,ez volt az első gépem,aztán jött a C-64,Amiga.
Szoftverbe amit itthon forgalmaztak az volt kevés,volt vagy 20 játék 500.- körül,de a Sorcery pl.jól nézett ki.
Havertól szereztem kazin 600 játékot,olyanokat amik itt sose voltak,(dan-dare,renegade)Jó is volt.
Úttöröbe árultuk,rá volt kötve a videoton erősítőre,szólt mint az állat a Magicball. -
szalai56
senior tag
Jó lett.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
lo Az első számítógépünk 1988 táján egy Entreprise 128-as 8bites gép volt magnóval, amit akkoriban az M1-en úgy hirdettek,...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest