HirÔĽŅdÔĽŅet√©s

 • crey

  MODER√ĀTOR

  √Ėtleteket, kieg√©sz√≠t√©st √∂r√∂mmel l√°tok:

  Temperature Control (TC):

  Ha valaha volt abban r√©szed, hogy milyen a kisz√°radt vatt√°ra r√°izz√≠tani, majd azt besz√≠vni a sz√°dba vagy a t√ľdŇĎdbe (burnt hit - sz√°raz slukk), akkor pontosan tudod hogy ezt az √©lm√©nyt a j√∂vŇĎben ink√°bb elker√ľln√©d. Ha m√©g nem volt ilyen √©lm√©nyed, majd lesz - ne agg√≥dj.

  A Temperature Control pontosan ennek elker√ľl√©s√©re lett kital√°lva. EgyszerŇĪen annyi a feladata, hogy nem engedi, hogy a vatta √©g√©si hŇĎm√©rs√©klete f√∂l√© tudjuk vinni a kaz√°nunkban tal√°lhat√≥ ellen√°ll√°shuzal hŇĎm√©rs√©klet√©t (jap√°n vatt√°n√°l ez kb. 215 Celsius fok), ez√°ltal meg√©getni a vatt√°nkat.

  Ezt √ļgy tudt√°k el√©rni, hogy olyan f√©meket kezdtek haszn√°lni ellen√°ll√°shuzalk√©nt az addig megszokott Kanthal √∂tv√∂zethez k√©pest, amelyeknek az √ļn. hŇĎellen√°ll√°si t√©nyezŇĎ (Temperature Coefficient of Resistance) magas, azaz l√©teznek bizonyos f√©mek (vagy √∂tv√∂zetek), amelyeknek hŇĎ hat√°s√°ra meghat√°rozott m√©rt√©kben v√°ltoztatj√°k az elln√°ll√°sukat. InnentŇĎl m√°r egyszerŇĪ volt a k√©plet, figyelni kellett hogy mennyit v√°ltozik az ellen√°ll√°sa az adott huzalnak, ez alapj√°n k√∂nnyen kalkul√°lhat√≥ hogy milyen hŇĎm√©rs√©kletŇĪ lesz a teker√©sed.

  Ez a technol√≥gia m√∂g√∂tti elv. Teh√°t ha mostans√°g v√°s√°rolsz √ļj modot, megeshet hogy a hagyom√°nyos VW √ľzemmm√≥d mellett, m√°r NI √©s TC funkci√≥kkal, sŇĎt √ļjabban SS m√≥ddal is tal√°lkozhatsz a be√°ll√≠t√°sai k√∂z√∂tt.

  Ezek k√∂z√ľl az SS, azaz rozsdamentes ac√©l haszn√°lata a legjavallottabb, egyr√©szt az√©rt, mert ennek az anyagnak fajlagosan viszonylag (a Tit√°n √©s Nikkel huzalokhoz k√©pest) magasabb a m√©terenk√©nti elln√°ll√°sa, √≠gy nem r√∂vidz√°r k√∂rny√©ki (0,1-0,2 ohm) teker√©sekkel kell dolgozni, valamint ha v√©letlen√ľl VW m√≥dban haszn√°lod a TC helyett, ac√©l huzaln√°l ennek sincs semmi jelentŇĎss√©ge - m√≠g Tit√°n √©s Nikkel integr√°lt fejeket, vagy ezekkel tekert RBA-t soha nem haszn√°lunk VW m√≥dban!

  TCR

  Emlegettem kor√°bban a TCR-t, azaz a Temperature Coefficient of Resistance-t. Ez a sz√°m azt mutatja meg nek√ľnk, hogy 100 Celsius hŇĎm√©rs√©klet emelked√©s hat√°s√°ra, h√°ny sz√°zal√©kot v√°ltozik az ellen√°ll√°sa az adott f√©mnek. Sok √ļj modn√°l √≠gy lefeljlesztett√©k, hogy magad √°ll√≠thatsd be a hŇĎellen√°ll√°si t√©nyezŇĎ, √≠gy tetsz√©s szerint ak√°r m√°s √∂tv√∂zetŇĪ, vagy t√≠pus√ļ f√©meket is haszn√°lhatsz TC m√≥dban, nem csak a tit√°nt vagy nikkelt. A teljess√©g ig√©nye n√©lk√ľl itt egy p√°r f√©m √©s f√©m√∂tv√∂zet TCR t√©nyezŇĎje:

  Nikkel (Ni200): 620
  SS (Stainless Steel) 304: 105
  SS (Stainless Steel) 316: 92
  SS (Stainless Steel) 317: 88
  SS (Stainless Steel) 430: 138
  Tungsten / Wolfram: 450
  Titan (Grade 1): 350
  Dicodes Nifet√°l (NiFe): 320

  A lista term√©szetesen nem teljes. Az SS huzalok m√∂g√∂tti elsŇĎ h√°romjegyŇĪ sz√°m (SS316, 317, stb.) jel√∂li a rozsdamentes ac√©l√∂tv√∂zet t√≠pus√°t.

  Felmer√ľl a k√©rd√©s, hogy mi√©rt is nem haszn√°lunk Kanthalt itt is? Az ok dr√°maian egyszerŇĪ. A Kanthal huzal hŇĎm√©rs√©klet hat√°s√°ra minim√°lisan v√°ltoztatja csak az elln√°ll√°s√°t. Ezredes, t√≠zezredes pontoss√°g√ļ ellen√°ll√°s m√©r√©sre lenne sz√ľks√©g, √©s ezt jelenleg csak egy p√°r k√©sz√ľl√©k t√°mogatja a piacon, de azok sem √ļgy - hogy pontos hŇĎm√©rs√©kletet tudjanak m√©rni.

  Ellen√°ll√°s z√°rol√°s / Resistance lock

  Adott esetben, ha van egy viszonylag magas TCR-el meg√°ldott, viszont alacsony fajlagos ellen√°ll√°s√ļ huzalod (pl. nikkel), akkor TC √ľzemm√≥dban egy igen komoly probl√©m√°ba √ľtk√∂zhetsz.
  Megeshet az, hogy beállítod 215 fokra az eszközöd, és utána mégis rommá égeti a vattádat. Miért is lehet ez?

  Tegy√ľk fel hogy szobahŇĎm√©rs√©kletŇĪ a kaz√°nod (20 Celisus fok k√∂r√ľli). Csendesen szippantasz egyet a kaz√°nb√≥l, kif√ļjod. MeglepŇĎ m√≥don nem v√°rsz megint 5 percet, hogy kihŇĪlj√∂n, hanem √ļjra slukkoln√°l. √Čs √ļjra √©s √ļjra.

  Ilyenkor az t√∂rt√©nik, hogy a mondjuk 0,23 ohmos ellen√°ll√°sod, amikor elŇĎsz√∂r vapelt√©l. Felk√ļszik 0,30-ra mik√∂zben meleg√≠ted, majd p√°r m√°sodperc alatt csak arra van ideje, hogy egy-k√©t sz√°zadot visszahŇĪlj√∂n. √öjra r√°slukkolsz, majd felk√ļszik 0,4 ohmra, mert a nagyobb f√©mt√∂meg, nem tud olyan gyorsan visszahŇĪlni.

  A helyzet az, hogy a mod a m√°sodik alkalommal, m√°r nem a 0,23 ohmot vette alapul, amikor azt n√©zte hogy mennyit v√°ltozott az ellen√°ll√°sod, hanem a 0,3 ohmot, √©s engedte 0,4 ohmig (a be√°ll√≠tottn√°l magasabb hŇĎm√©rs√©kletig) melegedni az ellen√°ll√°shuzalt (amivel m√°r ak√°r meg√©ghet liquid √©s vatta is).

  Ez√©rt tal√°lt√°k ki az √ļn. resistance lock funkci√≥t (minden TC-s modban el√©rhetŇĎ). Ennek az a l√©nyege, hogy meg√°llap√≠tasz egy b√°zis ellen√°ll√°st, 20 fokos szobahŇĎm√©rs√©kleten (magyarul akkor m√©retsz ellen√°ll√°st az eszk√∂z√∂ddel, amikor a kaz√°nod kihŇĪlt).
  Ezt az ellen√°ll√°st elmented a modba, √≠gy innentŇĎl ezt fogja alapnak venni, am√≠g nem cser√©lsz kaz√°nt rajta.

  Sarcasm: just one of the many services I offer.