Hirdetés
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Vodafone mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Poco X3 Pro - hardverfrissítés
- Samsung Galaxy Z Fold5 - toldozás-foldozás
- iPhone topik
- LTE frekvenciák
- Mégsem a Samsung gyártja az iPhone SE paneleket?
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
-
Mobilarena
Alapok lerakása by Bubó:
Új hozzászólás Aktív témák
-
DrBubo77
addikt
Egy topik olyan kávéivóknak, akik:
- nem főzik le a cibetmacska kakiját,
- nem kézzel őrlik a kávét,
- a kávéfőzőjük nem félmillióba kerül.ÉN VAGYOK a feltámadás és az élet. (János 11:25)
-
KTU
addikt
Jó lesz ez.
Nem vagyok "amatőr koffeinista" se.
Néha ha eszembe jut, kérdeznék nagyon triviális kávés dolgokat.[ Szerkesztve ]
"Sajnálom, a válaszok készen vannak, csak jól kell kérdeznie."________Magyar Xiaomi Mi 10 Lite 5G #monet____https://t.me/MagyarXiaomiMI10Lite5G
-
twollah1976
őstag
3 evokanal kave, 3 evokanal cukor, felutve kb. 2 es fel deci forro vizzel es ugyan ennyi tejjel.
\m/ Minden lehetséges, kivéve forgóajtón átsíelni... \m/
-
MODERÁTOR
válasz twollah1976 #6 üzenetére
ősi mexikói recept
Egyetlen atombomba képes elrontani az egész napodat!
-
#49155328
törölt tag
válasz twollah1976 #6 üzenetére
Rázva vagy keverve
-
twollah1976
őstag
A masik amikor veszek ket Nescafe Strong 3in1-t, felforrositok kb. 1 dl csapvizet, beledobok a vizbe egy lapitott teaskanalnyi vanilias instant kavet es melle dobom a ket 3in1-t
\m/ Minden lehetséges, kivéve forgóajtón átsíelni... \m/
-
DrBubo77
addikt
válasz twollah1976 #10 üzenetére
Ez már ínyenceknek való.
ÉN VAGYOK a feltámadás és az élet. (János 11:25)
-
MODERÁTOR
válasz twollah1976 #10 üzenetére
ezt dobd már be a fő kávésba pls... kérleeek...
Egyetlen atombomba képes elrontani az egész napodat!
-
MODERÁTOR
Amúgy a sárga csíbó kapszulás milyen? Iható?
Egyetlen atombomba képes elrontani az egész napodat!
-
cd930
aktív tag
Na, itt szabad kávéateista kérdéseket is feltenni?
A spórolós topicban felbukkant kávéteszt miatt ugrottam ide be, mert nem láttam ott azokat a kávékat, amiket venni szoktam, pedig nem drágát szoktam venni.Nem vagyunk kávéfetisiszták, ha a tömegesen vásárolt kávéinkat nézzük, sok évvel ezelőtt Segafredo, aztán nagyon sokáig mindenféle Lavazza, olykor Omnia is benézett, mostanában Pedrini N42-t veszek, ami a kínai piacon fellelhető egyik legdrágább kávé, legalábbis a 3-4000 Ft közötti kilós árban érzetben ez eddig a legjobb közülük.
A feleségem iszik 1-2 kávét naponta én meg ugyanennyit kb hetente, de csak sportfröccs-szerűen (egy rész kávé + legalább 4 rész tej + nagyritkán édesszájú kedvemben melange módjára egy kis mézzel).
Mindezt tetézem azzal, hogy a kávét kotyogóban főzöm, ráadásul mivel indukciós főzőlapunk van, nem tudom használni a régi jól bevált Bialetti főzőnket, hanem az Ikeából vadásztam egy kávéfőzőt.Oké, szórom a hamut a fejemre, de ha ezen túl vagyunk, milyen kávét ajánlotok ebben az árkategóriában és ehhez a felhasználási szokáshoz?
Tudom, sárgacsíbó de mégis..
Amúgy van egy Dolce Gusto gépünk is, de állásában elromlott, mert múltkor akartunk vele egyet főzni, de be sem lehet kapcsolni
[ Szerkesztve ]
20+ éve a Prohardveren
-
twollah1976
őstag
Ha a sajat hugyommal csinalom a kavet akkor az mar gourmet?
Coffee approved by Bear Grylls.
\m/ Minden lehetséges, kivéve forgóajtón átsíelni... \m/
-
DrBubo77
addikt
ÉN VAGYOK a feltámadás és az élet. (János 11:25)
-
#49155328
törölt tag
Ha trollkodásnak érzed akkor sajnálom, nem annak szántam.
De ha én trollkodom akkor a kolléga itt alant mit tesz?Alap topik, szerintem itt minden elfér.
Muterom is a sárga csíbót issza szarvasival lefőzve, hiába szerettem volna, hogy igyon mást.
Neki ízlik ennyi és a neki ízliken van a hangsúly. -
DrBubo77
addikt
válasz twollah1976 #21 üzenetére
Mindenki megnézheti, hogy milyen más normál kávék kaphatók még.
ÉN VAGYOK a feltámadás és az élet. (János 11:25)
-
MODERÁTOR
válasz twollah1976 #19 üzenetére
A következő ilyen után szankció lesz.
És ezt most mindenkinek!
Akinek nem tetszik a topikban képviselt színvonal, bármilyen is az, az maradjon távol, ha ez nem megy, akkor szívesen segítek benne.
Egyetlen atombomba képes elrontani az egész napodat!
-
cd930
aktív tag
Igen, erre a hiányos tesztre hivatkoztam a posztomban.
Egyetlen (a leggagyibb) Lavazza és egyetlen Segafredo van benne, míg Omniából ötféle.
Nem mondom, hogy legyen benne Illy, de a 4ezer/kg alattiakból nagyobb lehetne a választék a többi márkából is.
De ha már a teszt nem tért ki rájuk, a tesztben nem szereplők közül mit ajánlanátok, ami itt is az élvonalba kívánkozna?[ Szerkesztve ]
20+ éve a Prohardveren
-
bugizozi
őstag
Sziasztok!
Ha már van ilyen topik: melyik a legjobb 3in1 kávé?
Mi nem kavezunk, nincs kávé fozonk, csak a vendégek miatt vesszük hogy legyen mivel megkinalni őket van esetleg ebből is összefoglaló nagy teszt?Köszi
VCP7-DCV, CCNA ||| Ami működik, ahhoz nem szabad hozzányúlni!
-
DrBubo77
addikt
A dívány.hu és a Mindmegette tesztjén is a Nescafé győzött.
A maradokapénzemnél blog eredményei egy kicsit mások lettek.
#3in1 kávé #instant kávé #tesztÉN VAGYOK a feltámadás és az élet. (János 11:25)
-
#49155328
törölt tag
-
Geza26
senior tag
Hello!
Szeretem a kotyogós kávét, de amióta indukciós főzőlap van nincs rá lehetőségem.
Bialetti Moka Induction (3) kávéfőzőt néztem ki. Előfordulhat, hogy nem mködik a kis átmérője miatt a főzőlapon?Géza
-
#49155328
törölt tag
Az indukciós közbetét nem jó
-
#49155328
törölt tag
-
cd930
aktív tag
A mi Bialetti kotyogónk is a polcról néz szemrehányóan két éve, mert már indukciós főzőlapunk van.
A közbetétet semmiképpen nem akartam, mert pont elveszi az indukciós rendszer lényegét, mivel átalakítja az indukciós energiát hőenergiává és a forró közbetét adja át a hőt a kávéfőzőnek.
Egy kollégám használja kávéfőzőhöz és a főzőlap elszíneződött azon a részen a hőtől, ahol a közbetét van.
Emiatt olyan kávéfőzőt kerestem, ami jó az indukciós laphoz. Először meg kell nézni a főzőlapot, hogy mekkora átmérőjű edényt tud érzékelni. Az Ikeában találtam is egyet és kiválóan működik.A Bialetti nagyobb név, ha lehetőséged van, próbáld ki a tűzhelyeden, működik-e.
20+ éve a Prohardveren
-
Soulfly842
addikt
A Lidl-be szokott lenni egy - külön a Lidl-nek gyártott - 3 in 1 barista kávé sorozat (A Mokate gyártja)!
Párom csak 3 in 1 kávékat iszik és az messze felülmúlja még a Nescafé-t is (még az ukrán nescafé-t is, szerintem az erősebb, mint a magyar ; 10 db 299 körül szokott lenni).
A közlemúltban is volt, sok lidl-ben talán még most is lehet találni. Idei évben kezdték el árulni 1-2 havonta mindig kerül a kínáltba (több esetben meg se hirdették, egyszer csak találtam ) Amikor találok mindig nagy mennyiségben veszek neki
A Barna cukros és a karamell-est szokta inni
A barna címkés a karamell, a piros a sima 3in1.
[ Szerkesztve ]
-
Soulfly842
addikt
Köszi a listát.
Szemezgetek majd belőle
Apropó, ha már szóba került, hogy lehet olyan, ami nincs a listán.
Szigorúan 3-4E -ig, Robusta túlsúlyú, vagy 100% robusta kávéban mit ajánlanátok? Kávéfőzővel is szigorúan kategórián belül maradok
PH alapelveknek megfelelve illek a topikhoz is(Bestbuy topik, delonghi EC685, Tesco árufigyelés és vadászat, 45-50E helyett ~24E -ért vettem )
(így is egyébként számomra olyan hihetetlen, hogy szicíliában olcsón olyan hihetetlen minőségű kávét, itt meg ennek se híre se hamva )
[ Szerkesztve ]
-
DrBubo77
addikt
Valaki használ Senseo kávéfőzőt? Hol lehet hozzá kapni fizikai boltban párnát? Mert én eddig csak a Sparban találtam.
ÉN VAGYOK a feltámadás és az élet. (János 11:25)
-
bugizozi
őstag
válasz Soulfly842 #43 üzenetére
Köszi, elég szimpatikus az ára
VCP7-DCV, CCNA ||| Ami működik, ahhoz nem szabad hozzányúlni!
-
konzumpro
senior tag
Van itt valakinek Bialetti Moka Express 1 személyes kotyesza?
-
konzumpro
senior tag
válasz konzumpro #47 üzenetére
... Csak mert van egy Mokinám, ami fél emberes, de igazából 40ml-es, ami a Moka Express 1 60ml-éhez képest kétharmad. De belefér 50-55ml víz, csak a kávétölcsérbe nem megy 6 grammnál több kávé.
Simán hideg vízzel indítva is jót főz, most először próbáltam előforralt vízzel, ahogy nagyobb Mokáknál is ajánlott és a végeredmény állati jó! Régen ittam ilyen kiegyensúlyozott, finom mokkát, nagyon tetszik! Egymás után kettőt főztem, mindkettő tökéletes lett.
Gondolkodom egy Moka Express 1-en, mert jó lenne egy picit több kávé ugyanilyen minőségben egy főzéssel.
[ Szerkesztve ]
-
konzumpro
senior tag
Juhú, megjött!
Volt pár teszt főzés a mosogatóba, a meneteket is bejárattam, hogy ne akadjon. Szilikonzsírral bekenve a meneteket nem lesz minden alumíniumporos, csak fekete gépzsíros, de azt le lehet törölni, mosni. Most már finoman jár. 60ml víz fér bele az alsó részbe, belül körben látszik a kialakításon hogy az mennyi, plusz itt tényleg a szelep aljáig ér a vízszint ilyenkor. Kb. 8 gramm kávé fér a tölcsérbe. Hidegen indítva 2 perc alatt lefő a kávé. Mokinához viszonyítva még nem tudok véleményt mondani, majd pár valós főzés után.
-
konzumpro
senior tag
Tapasztalat: A Mokina jobb. Még ha kevesebb is a főzet ~8 milliliterrel. Vagy az arányai miatt, vagy a kialakítása miatt. Több zamata van és savanyúbb irányba megy ugyanolyan őrleménnyel, forró vízzel indítva, míg Mokával kicsit keserűbb irányba billen a mérleg, kevesebb aromával. Még egy hidegindításra kíváncsi keszek Mokával, hátha ott van az igazság. Amúgy rendben van, ha a Mokina főzete 100%, akkor a Moka olyan 85% körül van.
-
soldier2
őstag
válasz konzumpro #50 üzenetére
A kotyogóba kevesebb vizet tehetsz az ajánlottnál (és akár a javasolt fölé is mehetsz vele, csak a szelep maradjon szárazon). Ha több a víz forróbb az elkészült ital, keserűbb is, ha kevesebb vizet teszel akkor inkább a savasabb ízek dominálnak (már ha olyan a kávé). Másszóval, ha kevesebb vizet teszel a Mokkába, hasonló ízvilágot kaphatsz mint a Mokinával. Próbáld ki, és esetleg jelezz vissza, hogy bevált-e a trükk.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
konzumpro
senior tag
Köszönöm a tippet, kipróbálom, viszont így ott leszek mint Mokinával, amibe 10ml-rel kevesebb víz fér. Viszont ebbe több kávé.
Ma azt próbáltam, hogy emeltem a lángon egy 20%-ot és amikor már kezdett világosodni a barnasága a kifolyó habnak, lezártam. Kb. amikor még a vizslabarna árnyalatok között tart a dolog.
Így gyorsabban indult (forralt vízzel) de nem folyt ki végig, csak kb. 42ml lett. Nem sokkal kevesebb mint szokott, de mégis valamennyivel, és így nem volt rossz az összkép, de még mindig maradt egy kis keserű utóíze. -
-
fradi81
veterán
Ide is beírom hátha, DG ristretto (zöld)kapszulás kávé-hoz hasonló ízű őrölt kávét keresek, hátha tud valaki hasonló ízvilágút, mivel hónapokig tart nálam egy csomag, lehet évekig kéne keresgélnem
moto g72, Ninebot d28e
-
konzumpro
senior tag
Még mindig Mokina.
Épp akkora gázlánggal használom ami körüléri, nálam fúvókacsere tette lehetővé hogy jó legyen minimumon. Elektromos tűzhelyről nincs tapasztalatom.
Kb. 35-40ml kávé fő le és előmelegített vízzel nincs keserű mellékíze, ami hidegen indítva azért megjelenik. A két módszer között kb. akkora a különbség, mint egy friss, meg egy túlérett, édességét vesztett körte között.
Őrléshez egy Philips Minuto automatát használok szerviz módban, jobb mint amit a Harioval tudok őrölni. Kb. 5 ml-t őröl egy gombnyomásra, általában 6.5-7 g belefér a kosárba. Amikor jó az őrlésfinomság az automatához, akkor jó a Mokinához is, jelenleg ez pont középállás.
Meglepően kevéssel többet ad a Moka 1 személyes verziója, de az eltérő geometria miatt túl sok a keserű összetevő akárhogy trükközök vele, így aztán a Moka 1 jelenleg felesleges kiadásnak tűnik. -
#89309696
törölt tag
Ez a topik miben különbözik a másik kezdő kávés topiktól?
[link]És hol van amúgy a nagy kávés topik? A kereső nem adja ki.
Jahogy új név, értem. [link]
Majd ha erre jár egy modi légyszi írja be a hardcore kávé topik keresőszavai közé a kávé szót, mert nincs köztük, azért nem adja ki a kereső.[ Szerkesztve ]
-
DrBubo77
addikt
válasz #89309696 #58 üzenetére
Először a Kávé kezdőknek - amatőr koffeinisták anonim klubja indult el, de az is átment egy elég sznob topikba. Ha a kávéfőződnek nincs több karja, mint neked vagy a kávét nem 10 perce pörkölted, akkor oda be se lépj! Ebben a topikban lehet szó kotyogósról, sárga Tchibo-ról vagy akár instant kávéról is.
ÉN VAGYOK a feltámadás és az élet. (János 11:25)
-
#89309696
törölt tag
Jaaa, hogy az a köztes topik, itt lehet beszélni instant kávéról is, ott már nem. Így már értem.
Most szereztem egy régi rémegyszerű Spidem Trevi automatica gépet és abba kerestem kávét. Előtte Aldis Martello kapszulás volt, azelőtt meg egy Bosch Tassimo Joy, előtte meg energiaitalt ittam.
Igazából minden lefolyik a torkomon, de ha épp nem vagyok lusta azért szeretek felfele lépkedni.Melóhelyen van egy Jura Impressa Ultra az már egy frankó gép, de ott nem szoktam inni, mert mindenki a sima Omniát szereti, nekem az keserű és égett.
-
#89309696
törölt tag
Király. Átjövök ide, mert nem tartózkodom level2 szinten ami a következő topikhoz szükséges lenne.
Az Aldis fekete Amaroy grande selezione espressot ajánlották, ha frissen csomagolták akkor iható szint olcsón, könnyen beszerezhetően. Úgyhogy vettem abból, de a társa a narancs crema espressot is ki akartam próbálni, hiába írták, hogy szar. Meg eleve a gyártási dátumot se néztem meg mert nem igazán érdekelt, mint mondtam nem rendelkezem a level2 szinttel.
A naranccsal kezdtem, megbontva jó az illat, lefőzve olyan műanyagos. Ízre se hanyatt vágós, de a classic omniánál nekem jobban bejön. Szóval mondhatni tényleg szar abban igazuk van, de eliszogatom.
A feketét majd akkor próbálom ki, ha a narancs elfogyott.A géppel sokat szenvedtem, ezt a narancs Amaroyt háromnegyed álláson darálva tudja csak lefőzni, alatta annyira porrá őrli, hogy eldugul minden is. Ami benne volt próbaképp Casa Blanca azt meg negyed álláson is nagyra darálta. Mondjuk ez oké, más a kávébab állaga, másmilyenre őrlődik ugyanakkora álláson, értem a fizikáját.
Beállítottam közepes vízre, így kijön belőle egy deci, a háromnegyedénél kiszőkül már, de pont ennyitől lesz meg a fél bögre. Pogácsa olyan 8g-os lehet szemre. Buta egy gép, de ez van.
Ebből szoktam kettőt nyomni, a teásbögre pont megtelik, két cukker bele aztán jónapot. Ha nem kell sok akkor meg egy adagot, fél bögre.Krém az jó ujjnyi vastag van rajta az nagyon frankó, csak épp el is tűnik fél percen belül, azért nagy kár. Nem tudom a gép vagy a kávé miatt ilyen eltűnős.
[ Szerkesztve ]
-
konzumpro
senior tag
válasz #89309696 #62 üzenetére
Krémet a nyomásfokozó csinál, durvább légbuborékokat mint amilyen a presszó cremájában van, ez hamarabb eloszlik, nem annyira tartós, főleg ilyen hosszúra eresztve. Nem próbáltad még, hogy forró vízbe főzöl egy (vagyis kettő) rövid presszót? Úgy nem annyira keserű, nem annyira fanyar, kicsit üdébb, tisztább íze van.
[ Szerkesztve ]
-
#89309696
törölt tag
válasz konzumpro #63 üzenetére
Igen, azt már olvastam máshol is, hogy mikor elkezd kiszőkülni akkor álljon le, úgy állítsam be a vízmennyiséget, ebből nyomjak 1-2 adagot a bögrébe és meleg vízzel hígítsam fel akkor nem lesz keserű. Reggel így csináltam, valóban elment a keserűsége.
Kicsit nehézkes beállítani ezen a gépen, szóval manuálisan kell kávét főznöm, ha így csinálom. Minden alkalommal más a bedarált kávé mennyisége nem valami precíz, más mennyiségű vizet is enged át emiatt mivel időre méri. Szóval ez nem a tized grammos kávéfőzők gépe, de hát van vagy 20 éves és akkor is alap gép volt.
Amúgy a krém teteje az ilyen kakaópor barna színű, nem az a világos ami a megszokott.
[ Szerkesztve ]
-
#93794560
törölt tag
Ez már a harmadik kávés topic, amit elkezdek követni. Egy átlagos kávézó vagyok, aki mindenféle kávèt szeret, az instanttól kezdve a kotyogóson és a kapszuláson át a presszóig. Cibetmacska kávét még nem ittam, és nem is vágyom rá.
A hardcore topic számomra idegen terep, hiába értékelem az ott posztolók elkötelezettségėt. Az amatőr koffeinisták anonim klubja jól indult, de már ott is elkezdődtek azok a hangok, amik elkezdenek bizonyos kávézási szokásokat még ha csak enyhén is, de leszólni.
Attól tartok, ez a topic sem fog sokáig élni. Nem éri meg átlagosnak lenni. -
#93794560
törölt tag
Az igaz, hogy a hardcore-ban olvasható finomhangolásokról sokkal többet lehet írni, a kapszulás hívők legfeljebb az új ízek, vagy márkák ajánlásával tölthetnek meg egy topic-ot. Ugyanez igaz a kotyogósokra is. Nekem a kapszulás a szívem csücske, de az tény, hogy a hagyományos kávézáshoz viszonyítva elég drága. Bár aki beleszeretett, azt ez kevésbé érdekli.
-
Töpi
tag
Sziasztok,
Remélem jó helyre írok, kezdő kávés vagyok, de most vettem egy karos gépet (Lelit Anna)
karácsonyra. Elég jó az örlőm is, szóval eszközök terén jól állok. Jó lenne valami összefoglaló, hogy milyen kávét, milyen hőmérsékleten főzni és milyen szemcseméretre érdemes darálni, illetve, hogy ezt hogy lehet belőni, hogy ideális legyen. Nincs valami irodalom erre? A célom: Egyszerű, jó minőségű presszókávét szeretnék magamnak minden reggel főzni, de sorbanállás és ingadozó minőség nélkül. Az eszköz tudja, egyelőre én nem. Tudom sok gyakorlás, de ha van olyan olvasmány, amely ezt gyorsítani tudja, azt megköszönöm. Próbáltam keresgélni, de eddig nagyon össze-vissza információkba futottam beleA sárga inkább piros, mint zöld...
-
DrBubo77
addikt
Ez itt már túl profi szint. Javaslom a következő két topik valamelyikét:
Hardcore café
Kezdők - amatőr koffeinisták
Az első topikba a Kopi Luwak is belefér, a másodikba talán már nem.ÉN VAGYOK a feltámadás és az élet. (János 11:25)
-
soldier2
őstag
Nem, nem fér bele "ott" a Kopi Luwak, nem üti meg a szintet . De a Hardcore topic összefoglalóját elolvasva már megérti, hogy miért nincs értelme a kérdéseinek.
Töpi:
Milyen elég jó őrlőd van? Széles a választék, ha ismerem segíthetek a beállításával is.
Töpi: röviden: veszel friss kávét (Pacificcaffe, Kapucziner, AVX olcsóbb kávéi) őrölsz valamennyi kávét, beleteszed a dupla kosárba, egy késsel lehúzod a fölösleget, és megméred mennyi kávé megy bele (ezután csak ennyit teszel, az elején mérni kell). Tömöríted, a gépet előmelegíted (mindegy mit ír a használati, legalább 15-20 perc kell neki felhelyezett karral, hogystabil legyen) pid ha van állítsd 92 fokra. Ha a mért őrőlt kávé 2-3-szorosa jön le 30-35s alatt akkor jó vagy, ha kevesebb italt kapsz (esetleg semmit) akkor túl finom az őrlemény, állíts a darálón durvább irányba (kezdetben nagyobb lépésekben állítsd, majd ha már villába fogtad az optimális állást (volt a daráló túl finomra és túl dúrvára is állítva akkor finomhangold apró lépésekkel). Ha több italt kapsz ennyi idő alatt akkor finomabb irányba kell állítani a darálót. A kávé mennyiségén ne változtass, a hőmérsékleten is csak akkor ha már belőtted a darálót (érdemes 2-3 °C lépésekben haladni). Készülj úgy, hogy kidobsz az ablakon negyed kiló kávét ha szerencsés vagy, fél kilót ha peches. Ha szívatni szeretnéd magad vegyél bolti szemes kávét, ezek co2 tartalma már alacsony, gyakran alkalmatlanok presszónak (ún. döglött kávé). Ha további kérdések merülnek fel inkább valamelyik másik topikban folytatjuk.[ Szerkesztve ]
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
Töpi
tag
Először is köszi a segítséget. Azért írtam ide, mert bíztam benne, hogy itt elnézitek az amatőrségem. Sajnos mindenkinek el kell indulnia valahonnan, én úgy vagyok vele, ha szégyen is, sok időt és pénzt tudok megspórolni 1-2 kérdéssel. Mahlkönig Vario-m van amúgy. Azt mindenhol 40-szer leírták, hogy ott kezdjem, hogy veszek egy jó örlőt. Mondjuk nekem az is szempont volt, hogy ne egy Mazzer SJ nagyságú retenettel állítsak haza, mert asszony keresztre feszített volna, szóval azért választottam ezt
Avx-es kávét vettem, 3*500g-osat. Mindegyik bécsi pörkölésű, mondjuk ennek utólag jobban is utánanézhettem volna, mert ezt pont random vettem. 25 másodpercig főztem 93°C és a 18g-os szűrőt használva 50ml jött le. Próbáltam az őrölés finomságát a lefolyáshoz igazítani, a mennyiséget és a tamperelést igyekeztem fixnek megtartani. Szerintem a lefolyás kb rendben is lett, szerintem eléggé jól is néz ki a dolog, de savanyú lett a kávé nemes egyszerűen. Eléggé megijedtem, hogy valamit nagyon rosszul csinálok vagy csak a kávé rossz, amit választottam?
Így néz ki a kávém:
A sárga inkább piros, mint zöld...
-
konzumpro
senior tag
válasz konzumpro #55 üzenetére
Eddig reménykedtem, hogy a Moka Express 1 valamivel több kávét tud adni mint a Mokina, de nem. Ha pont annyival kevesebb vízzel indítom, amennyivel többet a Mokinába kell rakni ahhoz, hogy kiegyensúlyozott legyen, a végeredmény kb. pont ugyanannyi. 50g vízzel indítva a Moka is nagyon jó kávét főzött most, talán még egy fokkal jobban kihozta a savakat mint Mokina. Mokinába 6.5g kávé fér, Mokába 7 körül, más a geometria, a Mokina mindig kicsit kevesebb keserűséget hagy maga után, kevésbé széles a szűrőkosár, talán ezért.
Ma már volt Brikka, Mokina és most Moka 1. Úgy tűnik marad a Moka 1 mindennapi használatra, 50g előforralt, visszahűtött vízzel indítva, hogy már ne gyöngyözzön.
-
Geza26
senior tag
Sziaztok!
A Pezzetti kotyogós kávéfőzők milyen minőgéget képviselnek? A Bialettihez képest?
Köszönöm!Géza
-
Croft-21
őstag
Sziasztok
Tegnap vettem egy Bialetti Moka Express 3 személyes kávéfőzőt. A használati útmutató szerint első alkalommal csak vizet kell beletenni és úgy használni. Illetve azt is írja, hogy első 2-3 alkalommal lefőzött kávét nem szabad meginni, hanem ki kell önteni. Ez tényleg így van? Én azt hittem egyből lehet használni. -
LK
addikt
Cégnél vettünk kávéfőzőt, és mi 3 x főztük le vízzel, és bizony ott üldögéltek az alumínium forgácsok a kiöntő alján. És az első kettő víz sárga volt. Nem árt legalább vízzel átnyomatni párszor, így a működést is le lehet tesztelni.
"óóóóó istenem.. boldogok a lelki szegények, mert övék a trollok és fanboyok országa, ámen" by PUG
-
LK
addikt
Az otthoni sima kotyogósomban is marad kevés víz. Nem 1 dl, de marad. Ha egyébként lefőzi rendesen a kávét, nem hiszem hogy baj, de majd itt vagy másik topicban megmondják sokkal hozzáértőbbek.
"óóóóó istenem.. boldogok a lelki szegények, mert övék a trollok és fanboyok országa, ámen" by PUG
-
soldier2
őstag
Minden kotyogósra áll, hogy nem tömörítjük a kávét, még annyira sem, hogy piramist hagyunk középen, és rácsavarjuk a felsőrészt. A fölösleget egy késsel húzd vissza az edénybe ahol a kávét tárolod, és úgy próbáld ki. A sok víz szintén nem jó, a biztonsági szelep alatt kell legyen a vízszint (több víz forróbb ital, "keserűbb" kávé, kevesebb vízzel a kávé hőfokát csökkentve néha kellemesebb ízek csalhatók elő. A kotyeszban mindig marad víz, de inkább 1-2 kortynyi, az 1 dl kicsit soknak tűnik, de nagy jelentősége nincs
Amint elkezd gőzt köpni, vedd le a tűzhelyről, ami azután jön az inkább epe mint kávé.Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
Croft-21
őstag
Köszi a tippeket. Azóta lefőztem 2 adagot, mindent úgy csináltam ahogy a használati útmutatóban van.
A biztonsági szelep alatt volt a víz. Finom kávét csinál, csak kár, hogy nem a 4 személyest vettem, így viszonylag hamar elfogy.
Tisztításban is tudtok segíteni? Amikor szét csavarom, a gumigyűrűs részét hogyan tisztítsam? Csak az ujjammal húzzam körbe végig a gumigyűrűn? Vagy nyugodtan moshatom folyó vízzel az egészet? Nem baj, ha befolyik a víz abba a felső szűrőbe? Na és ahol kifolyik a kávé felül, azt a részt hogyan?
Olvastam, hogy időnként nem árt ecetet lefőzni benne, ezáltal elkerülve a vízikövesedést. -
soldier2
őstag
Ecetet felejtsd el, kap egy vékony vízkköréteget a kazán fala, de problémát nem okoz. Folyó víz alatt tisztítható, ha nagyon koszos lesz akár mosogatószeres szivaccsal is átmoshatod. A gumitömítést ha kiveszed akkor a szűrő is kijön elméletileg és tisztíthatod alatta is. Ha alumínium akkor mosogatógépet kerüld, ha rozsdamentes akkor nem tesz kárt benne, csak fölösleges.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
soldier2
őstag
Vsz egy egyirányú szelep, a kávéból felszabaduló CO2-t kiengedi, de a levegőt nem engedi be, így nem durran szét a zacskó. Ha ennek vége érdemes kipróbálni pl egy Pallyotz Locavore-t frissen darálva (darálónak szinte bármilyen nem propelleres daráló megfelel (DeLonghi kg 79, 89, Krups hasonló őrlői, vagy egy Hario Mini Mill, de ezzel elég macera mindennap tekerni)
Ez egy alumínium főző, mosogatógépnek közelébe se vidd.Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
fradi81
veterán
Van-e különbség, ha ugyanazt a kávét DG vagy nespresso gépben főzzük a belerakott újratölthető kapszulában? Olyantól kérdezem aki már próbálta mindkettőt.
moto g72, Ninebot d28e
-
Sziasztok!
Azt esetleg tudja valaki, hogy az instant kávék ténylegesen tartalmaznak-e koffeint? Sokszor nem látom rájuk írva, ráadásul néha úgy érzem, kevésbé élénkít egy csésze 3in1-es mint egy normálisan lefőzött mondjuk lavazza vagy segafredo.
Kinek mi a tapasztalata ezzel kapcsolatban?
A segítséget előre is köszönöm!Képeim: https://www.flickr.com/photos/106029883@N02/ A természettől nem félni kell, hanem megismerni azt. A megismerés pedig nem csak arról szól, hogy ránézek valamire és hiszek valamit az által, hanem arról, hogy foglalkozom vele hagyom, hogy megmutassa önmagát.
-
-
kopi72
aktív tag
Hello, itt akkor ezen a forumon nincsenek olyanok, akik nyalogatjak a sok szazezres kavefozoiket (mint az index kave forumain), es nem gond ha valaki tegla kavebol foz?
[ Szerkesztve ]
Magyarorszag a mosoly orszaga. Akar kiskoruton akar nagykoruton elmenygazdag utazasban lehet resze!
-
DrBubo77
addikt
Ilyen kávéfőzőt használt már valaki?
[Hauser CE-934]ÉN VAGYOK a feltámadás és az élet. (János 11:25)
-
kopi72
aktív tag
válasz DrBubo77 #103 üzenetére
Nem, VISZONT, ha ez igaz, akor nagyon durva : "de akár őrölt kávéval is használhatja"
Foleg ugy, hogy : "max 20 Bar nyomásnak köszönhetően extra habos kávét fogyaszthat"
Egyedul a 0.6 literes viztartaly lenne nekem problema, mert mi a parommal nagyon hosszu kavet iszunk, egy reggelen ilyen 2x 3dl vizbol kb, illetve melle a nagyobbik gyerek is, szal 3x3dl vizszukseglet van[ Szerkesztve ]
Magyarorszag a mosoly orszaga. Akar kiskoruton akar nagykoruton elmenygazdag utazasban lehet resze!
-
kopi72
aktív tag
hat most kiheverem, hogy irtam 2 oldalas mellekletet hozza, es elszallt a francba... Szoval majd ha kapok erot hozza, addig is itt akepek
Magyarorszag a mosoly orszaga. Akar kiskoruton akar nagykoruton elmenygazdag utazasban lehet resze!
-
kopi72
aktív tag
a kepek
Magyarorszag a mosoly orszaga. Akar kiskoruton akar nagykoruton elmenygazdag utazasban lehet resze!
-
kopi72
aktív tag
irjatok meg hogy tudok kuldeni kepeket 3db 3MB-os kepet szerettem volna kuldeni, de sehogysem tudtam
[ Szerkesztve ]
Magyarorszag a mosoly orszaga. Akar kiskoruton akar nagykoruton elmenygazdag utazasban lehet resze!
-
kopi72
aktív tag
meg1x probaltam 1 kepbe suriteni mindent, majd ujra megirom alatta a hozzaszolast, hamar kidobott az engine
Magyarorszag a mosoly orszaga. Akar kiskoruton akar nagykoruton elmenygazdag utazasban lehet resze!
-
kopi72
aktív tag
jo feladom, nem tudok kepet kuldeni, de hibajelzes sincs!
1db 3 Megas kepet kuldtem volna mostMagyarorszag a mosoly orszaga. Akar kiskoruton akar nagykoruton elmenygazdag utazasban lehet resze!
-
soldier2
őstag
Le kell méretezni a képet, úgy működik. Jártam hasonlóan ne is olyan régen. Vagy feltöltöd valahova (pl Google Drive, és a linket megosztod).
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
kopi72
aktív tag
na sikerult vegul, 465KB-ban elkuldteni, bocs a minosegert
Szoval roviden es sajnos ujra kell typeolnom mindent,
Szal a jobb oldali kavefozo egy ALDI-s 13 eves cucc, ARIETE 1379, ez van a hatara irva.
a bal oldali a mostani ALDI-s cucc, most vettem par hete...
A problema a bal oldalival, van, mert nem tud habos kavet csinalni.A jobb oldalinak meg tonkeremnt a tomito gumija, szal 6000-erert tudtam most javitani : ez a cikkszama : AT4055591100
A bal meg melletti kavebol 50-50%-ban keverek, es nagyon de nagyon jo izu, es nagyon habos kavet kapok a regi kavefozovel kifozve.
Szoval ajalnlom mindenkinek, aki tud belole jo kavet csinalni.
Amit meg kikiserleteztem az uj aldis kavefozovel, hogy a dupla adagolot hasznalom, es fele mennyisegu tamperelt cuccot teszek bele. ekkor habosabb lesz.de csak minimal, szal nagyon kicsivel
[ Szerkesztve ]
Magyarorszag a mosoly orszaga. Akar kiskoruton akar nagykoruton elmenygazdag utazasban lehet resze!
-
kopi72
aktív tag
a bal oldali az 1 pontos uj szuro, a a jobb a habos, de atcserelve - mert kompatibilisek olaszok - nem lett habosabb az uj kavefozovel!
Magyarorszag a mosoly orszaga. Akar kiskoruton akar nagykoruton elmenygazdag utazasban lehet resze!
-
kopi72
aktív tag
ha valaki lat ilyen regi 12+ eves ariete 1379-et, azt azonnal vegye meg, vagy legalab nekem (kb 8-10 ezerert hozza tud jutni hasznaltam)
A leg jobboldali meg a szivbetegeknek valo jo izu kave, most volt leakciozva 800Ft-ra per fel kilo...
[ Szerkesztve ]
Magyarorszag a mosoly orszaga. Akar kiskoruton akar nagykoruton elmenygazdag utazasban lehet resze!
-
kopi72
aktív tag
Meg egy dolgot akartam megemliteni : aki esetleg cukorbeteg, nem biztos, hogy mindenki ismeri ezt az edesitoszert (a mi varosunkban is egyetlen helyen aruljak), aminek en nem erzek semmi mellekizt a cukorhoz kepest (gyumolcs fozelekekbe is ezt hasznalom, vagy turogombochoz a tejfolbe), szoval nekem a KV-ba is bevalt:
[link]
2 kiskanallal eleg egy 3 decis bogrehez, nagyon edes, szoval csak aprankent.[ Szerkesztve ]
Magyarorszag a mosoly orszaga. Akar kiskoruton akar nagykoruton elmenygazdag utazasban lehet resze!
-
fradi81
veterán
Ha mér édesítő akkor sima 1kg-os eritrit, az még épp megfizethető.
moto g72, Ninebot d28e
-
kopi72
aktív tag
vettem olyat vagy 1 eve, azota is ott all a szekrenyben.
Abbol joval tobbet kell rakni, es nekem nem izlett..
1x probald ki ezt is, hidd el hogy nagyon jo. Igen az ara draga nagyon, sajnos.
Normal esetben csak a napi 1 KV-hoz hasznalom, ugy eleg sokaig kitart 1 csomag.Vagy ha lehetne kulos steviat venni olcsobban, es osszekeverni a kettot, az meg megoldas lehetne
Magyarorszag a mosoly orszaga. Akar kiskoruton akar nagykoruton elmenygazdag utazasban lehet resze!
-
Immy
őstag
Sziasztok,
remélem jó helyre írok a kérdésemmel kapcsolatban:
honnan érdemes nagy tételben eredeti nespresso kapszulát venni?Apró: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/immy/index.html
-
konzumpro
senior tag
Van ez a Potor Hela bönor az Ikeában, egészen jó kávé, gyenge savakkal, kicsit füstös, dús aromákkal, közepesen durvára őrölve (Hario 8-as, azaz egy teljes fordulat a zárt késektől kifelé) Mokinával vagy Moka Expresszel kiváló, értelmet ad a mokka kávénak, elejétől végéig változatos és teljes, míg automatán főzve túl tömör, lapos, kiugró, furán egysíkú íze van.
-
soldier2
őstag
válasz konzumpro #121 üzenetére
Ajándékba kaptam egy zacskóval, szeptemberi pörkölés, espressónak nem jött be (cremátlan fekete lé, döglött kávé szindróma), de kotyogóban valóban vállalható lett.
[ Szerkesztve ]
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
konzumpro
senior tag
válasz soldier2 #122 üzenetére
Ennél négyszer döglöttebb, laposabb a következő tesztalany, Bialetti Milano szemes félkilós.
Virágos ízei vannak, ami azt jelenti, hogy inkább illata van mintsem íze, könnyed, délutáni kávé, kekszhez. Világosnak mondott pörkölés, kinézetre inkább bécsi.
Talán finomabb őrleménnyel megjönnek a "sávszélek"... -
konzumpro
senior tag
No, hát automatába nem merészeltem rakni ezt a kávét, viszont Moka Express 1-be igen, előforralt vízzel, biztonsági szelepig engedve a vizet, a másik szoba csendjében kettővel visszavett (6-os) fokozaton őrölt őrleményből, lassan vizslabarnába forduló színét eresztve lezárt lángon lefőzve, Bialettis csészébe, egy simára húzott kanál nádcukorral.
Jó ez a kávé honvágy ellen, bár inkább utóbb csak elmélyíti azt, ahogy az ember elnéz taljánföld felé délnyugat irányába, vékony, kifinomult, szigorú, légies, dohányra emlékeztető illatát magába szívva.
Hm. -
konzumpro
senior tag
Automatában nagyon hasonlít az Illy blendre de kontrasztosabb, erőteljesebb, töltelék ízek nélkül. Megéri az árát.
-
bluyoo
nagyúr
Sziasztok!
Lecseréltem a régi DeLonghi EC6.1 kávéfőzőnket egy BlitzWolf BW-CMM2 (Gorenje ESCM15DBK) masinára.
Az normális, hogy a főzés után a zacc áll a vízben? A DeLonghi-nál szinte száraz volt.Bazinga!
-
konzumpro
senior tag
Ez a fajta Delonghi olyan mint a Szarvasi főzők, átgőzölik a kávét, azért marad száraz, mert a főzés végén már csak gőz jön, emez meg pumpás, alacsonyabb hőfokon és nincs benne szolenoid szelep amin keresztül távozna a víz a főzés végeztével, de nem baj, ha jó kávét főz.
-
bluyoo
nagyúr
válasz konzumpro #127 üzenetére
Köszi az infót! Az első ilyen gépem.
Gyanús volt, hogy hibás a masina.
Az egyszemélyes 15s helyett 25s a két személyes 25s helyett pedig 50s a főzési idő. Szóval jelenleg 2-2nagy csészényit készít. :/
Így egy csészényit csak kézivel tudok főzni. De ezzel még együtt tudok élni.
"ha jó kávét főz." Hát még próbálom kitapasztalni.
Amit akartam, hogy hajnalban kávét a csíkig, gomb megnyom és eufória. Na az egyelőre elmaradt.Bazinga!
-
konzumpro
senior tag
A használatija azt mondja (a Gorenjének): Nyomja meg és tartsa benyomva az 1 csésze kávé gombot 3 másodpercig. Ekkor az 1 csésze kávégomb villogni kezd, jelezve, hogy a beállítások üzemmódba lépett. Nyomja meg ismét az 1 csészekávé gombot a kávé kitöltéséhez, majd amikor a szükséges idő eltelt, nyomja meg az 1 csésze kávégombot a beállítás befejezéséhez és elmentéséhez. 1 csésze kávé elkészítési ideje maximum 45másodpercig állítható be. Ha 1 csésze kávé elkészítési ideje beállításra került, 2 césze kávéelkészítése automatikusan az 1 csészére beállított időtartam duplája lesz.
-
bluyoo
nagyúr
válasz konzumpro #129 üzenetére
Hálám üldözni fog!
Ez a három másodperces történet kimaradt.
Így utólag már dereng, hogy első használatkor villogott, én meg vártam, hogy leálljon.
Amikor az alá tett (nagyobb) csésze tele lett nem ált le magától, így megnyomtam újra a gombot, leállt.
Na így mentettem el a 25másodpercet.
Megtévesztett, hogy fix 15-25s van a használatiba írva.
Köszi!Bazinga!
-
konzumpro
senior tag
Örülök hogy sikerült!
Én meg most nagy munka közben levettem a szekrényből a Philips filteres főzőt, megnéztem Hoffmann videóját az arányokról és most már tudom, fél liter vízhez 30 gramm kávé az ideális. És tényleg. Hario 8-ason Ikeás Hela Bönor, Tescos papírfilterrel, érdekes, erőteljes, nem túl keserű, nem túl savanyú, cukor és tej nélkül is aromás, kinézetre tiszta, töménysége a cold brew és a mokka között, de inkább a mokka felé húz. Nagyon egyszerű főzési mód.
Kotyogósok és instantok után ez volt a kávéfőzési mód amit évekig használtam. Sose törődtem az arányokkal, volt mikor jobban sikerült, aztán jöttek a karosok és automaták, majd chemex, arányok és grammok, hattyúnyakú kiöntő.
Majd időnként ez a régi Philips, ami úgy adagolgatja a forró vizet mint egy barista, először csak középre, majd a kialakításából adódóan több sugárban, majd megint csak töltögeti középre a vizet, magam sem csinálnám jobban, nagyon jól ki van találva. Kis Chemexszel is használom, mert pont aláfér és melegen tartja.
[ Szerkesztve ]
-
Amur
addikt
Sziasztok!
Olyan elsősorban boltban kapható polcról levehető szemes kávét keresek aminek az íze a lidl-ben kapható bellarom gold vagy a melitta kávékhoz közelít.(azok örölt kávék ugye, ilyesmi aroma kellene csak szemesből), a lidl-ben kapható szemes kávékat az elmúlt négy hónapban végigpróbáltam, egyik sem jött be. Talán a Tanzánia feliratú állt a legközelebb, de az sem volt elég karakteres.
A savanykás utóízt kávéban utálom, ezért a kommersz Omnia vagy Jacobs Krönug illetve a Tchibo Family sem jött be soha(konkrétan nem bírom meginni, még a gyomrom is belefájdul)
Közepes vagy erősen pörkölt kávék inkább, de a nagyon kesernyés utóízt is kerülöm..
Remélem sikerült belőni.
Delonghikat koptattam eddig, de tavaly az asszonnyal együtt mentünk kávéfőzőt venni(öreg hiba), és a szarvasi utódát vettük meg(momert capriccio vagy valami ilyesmi)
, mert ugye az olcsóbb volt...hiába magyaráztam hogy a delonghi 5-10 évig megy hiba nélkül, ezt meg lehet kukázzuk egy év múlva..na mindegy én nem voltam elég határozott.(azért fél órát állt mellettünk az eladó egyik lábáról a másikra mert nem tudta hogy menjen vagy maradjon, bele merjen-e szólni..aztán belemert persze csak nem jót szólt..)
Lényeg a fennt leírt paraméterekkel keresnék szemes kávét.Youtube csatornám: youtube.com/c/AmurRajadasha =**=Minecraft és android gameplay=**=Az avatart Stonefortressdragon készítette https://www.deviantart.com/stonefortressdragon
-
konzumpro
senior tag
Így főz kávét a Philips Chemexszel, kínai fémszűrővel. Poor man's Ottomatic.
Itt 350 ml-hez kell 21 g kávé.Kicsit durvábbra őröltem (Hario: 10), hogy ellensúlyozzam a papírszűrő hiánya miatt megjelenő keserűséget, viszont a kávéolajokkal megjelentek olyan bukék, mintha nagyanyám kötényén főztem volna le. Mindegy, tejjel és cukorral egész jó.
A papír filter sokkal kényelmesebb, viszont sose volt ehhez a Chemexhez, megpróbálok a hagyományos filterpapírból vágni-hajtogatni hozzá.
[ Szerkesztve ]
-
konzumpro
senior tag
Másodikra sikerült is jól hajtogatni, igazából csak belehajtani a Chemexbe a filtert, fontos hogy ha nem ér a pereméig, átfolyik a zacc...
Ízre tökéletes, nem kellett hozzá se tej, se cukor, viszont jó hogy durvábbra vettem az őrleményt*, mert a túlkivonatolt, keserűbb irányba dől az egyensúly, aminek az az oka, hogy a kúposabb geometria miatt a felső tölcséres részre feltapadva csak legalul tud átfolyni a kávé, nem úgy mint a V60 és gyári Philips tölcsérnél ahol függőleges bordák adnak alátámasztást és mindenhol át tud folyni a kávé a filteren. Mégis ez egy jó műfaj, más ízeket mutat be, eltűnt a mellékíz is, kimaradtak a fanyarabb összetevők, megjelentek igazán kávés mély sötét tónusok. Merem ajánlani.
*Mentségemre legyen mondva, a topik ajánlásához igazodva nem kézzel őröltem a kávét, mert a motoros csavarhúzó 7-es dugókulccsal pont jó a Hario Mini Mill Slim Plus-hoz.
-
konzumpro
senior tag
Indiai filterkávé cappuccino mester
A végén van pro tipp az istenek nektárjához.
Mindig tudtam hogy a rendelkezésre álló eszközök meghatározzák az elérhető végeredményt és hogy nincs az a beképzelt technicista csúcsteljesítmény ami ne válna pár évtized elteltével nevetségessé. Ez a videó azért elég erős, elgondolkodtató hogy ezekkel az eszközökkel is léteznek mesterek, nüanszok, trükkök és hát a végeredmény. Nem tudom sírjak vagy nevessek, nem tudom, hogy a mesteren vagy magunkon, mindenesetre megérintett.
-
konzumpro
senior tag
Van egy 1 dolláros (időnként ingyen is elérhető) app a Single Origin 2, amivel könnyebb drip kávét főzni. Például jeges Chemexet:
Itt aztán a keserű-savanyú balanszból elbillen a hőfok miatt keserűbe az ízvilág, érdemes minél alulextraktráltabbra főzni a kávét, világos pörkölés és a szokásosnál durvább és több őrlemény segíthet. Nyári forró hónapokra.
[ Szerkesztve ]
-
flash-
veterán
koffeinmentesből milyen szemes ajánlanátok?
elsődlegesen boltokban elérhető kávéra gondolok (lavazza,segafredo,) ha létezik kilósból az a legjobb, de ha félkg az se rossz
ha ezek tényleg kuka, akkor esetleg egy szinttel feljebb jöhetnek az avx, stb.
ötlet?
köszi előre is"Embrace our fellow man, no longer vilified"
-
konzumpro
senior tag
Elmúlt a tavasz, megjött a tél, dzsezvában főztem mostanában horvát eredetű török kávét. Nem váltak be a saccolós módszerek, azt mondják 120ml vízhez kell 14g, de igazán jól 15 grammból sikerült, nagy lángon jó ha körbeéri az alja közepétől a dzsezvát, ha nem, akkor laza körkörös mozdulatokkal a láng felett egyenletesebbé lehet tenni a hab felfutását. Ha nagyon rázom, megtöri a habot, kilyukad. Ha túl forrón hagyom, megég, a tetején marad a zacc is a habban. Hidegen jó elkeverni a cukorral teljesen és hagyni hogy elkezdje futni, utána örvénylő mozdulatokkal, egyenletesen hevíteni, arra figyelve, hogy ne nagyon essen össze a hab, inkább forrjon fel valamennyire, fusson fel nagy buborékokkal az egyik felén mint hogy visszaessen, mert akkor eltűnik a hab. Nem keserű annyira, mire iható lesz. Csak az utolsó kinyerhető kortyokkal kell vigyázni, bár nem rossz az az iszap sem.
[ Szerkesztve ]
-
konzumpro
senior tag
Maradék kávék elhasználására jó egy rozsdamentes kotyogós, nálam ez egy Aeternum 2 személyes, 10 gramm fér a tölcsérjébe, lazán. Vízből 80 grammot kell belerakni, felforralni, összetekerni és hadd szóljon. Lesz belőle kb. 50 gramm kávé. Pattintós tejszín, kockacukor.
-
DrBubo77
addikt
Nemrég vettünk Dolce Gusto kávéfőzőt. Ma elkezdte azt csinálni, hogy mikor megindul a kávé folyása, pukkan egyet. Ez valami hiba? Vagy mi okozhatja?
ÉN VAGYOK a feltámadás és az élet. (János 11:25)
-
#64905664
törölt tag
Szia.
Nem tudom jársz-e még erre? Mivel nespresso kapszulákat vennél gondolom a saját veboldalát ismered, én innen vettem gépet és sok kapszulát is: Kávékapszulák, kávégépek, szolgáltatások | Nespresso MagyarországVan egy oldal ahonnan még nem rendeltem de fogok, itt minden fajta kávé kapható. 900-1000 ft egy doboz (10db) pressokávé kapszula (a nespressonál 1400-nél kezdődik), de kicsit nagyobb tételben kb 6-700 ft közé megy le. Ezek nem eredeti kapszulák de nespresso kompatibilis. Ez a cég egy magán pörkölő üzemnek néz ki.....
Kapszulák, szemes kávék, hogy élvezhesd a kávé ízét - Coffee66.hu
[ Szerkesztve ]
-
kicsi kecske
tag
Sziasztok!
Munkatársnőnek vennénk nespresso kapszulás géphez különlegesebb kapszulás kv válogatást.
Nespresso és nagyobb áruházaknál 10dbos kiszerelésű csomagok vannak. Nem tudok olyan helyet ahol esetleg kisebb kiszerelésben de nagyobb variációban árulnak "csomagokat"?“Mindig is néptáncos akartam lenni, de rá kellett jöjjek, hogy olyan nép nincs, ahogyan én táncolok!”
-
peestike
senior tag
Tégla akciót lehet betenni?
Lavazza il mattino 699 huf a tesco-ban.
Még nem ittuk itthon ezt, kíváncsi leszek milyen.
Jah, 2023.02.28 a lejárat42 - Nincs is jobb, mint egy kis kötöttség, ami ellen az ember kényelmesen lázadozhat.
-
#64905664
törölt tag
válasz peestike #147 üzenetére
Itt lehet, jó helyen jársz. A másik 2 topikban minden kávé döglött amit nem mi darálunk meg stb.......tehát kb 3 milliárd ember döglött kávét iszik naponta valószínüleg többet is, kb 2 topiknyi (sacc: 50 ember) meg kiváló saját darálású, fagyóban tárolt hiper szuper minőségű válogatott, szemenként kiszámolt stb barista kávét. Mindeki más aki nem így tesz és kotyesszal, brikkával, szarvasival, automatával stb stb főzi le a lét az csak ugatja a kávéfőzést/ivást és különösen a sárga csibósokat gyalázzák úton útfélen rogyásig és unásig. Ezen szerencsétlen emberek közé tartoznak az én szüleim, valószínüleg ezeknek a kiváló nedűket csurgatóknak a saját szülei, meg általában az idősebbek akik nem hajlandók venni 50-150 ezer ft között kiváló őrlő darálót (nem mindegy milyet?!) és 2-500 ezer közötti karos főzőgépet amihez még hónapokig kell keresni alkatrészeket (mondjuk szűrők stb) mire borzasztóan élvezhető nedű csöpög le rajtuk . De itt nyugodtan írd be mit fogyasztotok én is szentségtörést követtem el mert tavaly nyárig min. 40 éven át kotyesszal főztem a kávét, mint a környezetemben szinte 100%-ban mindenki (már amikor itthon laktam és nem valami munkahelyen mert olyankor nem átallottam a legközelebbi szórakozóhelyen fogyasztani). Én és bevallásuk szerint a többi ilyen megtévedt usernek is remek volt az a kávé habár még kotyogóval is lehetett főzni kiönteni valót, ezt elismerem. Amúgy én léptem egy létrafokot a lajtorján mivel tavaly szept. óta először inissia majd vertuo kapszulás kávét iszom, nagy nagy megelégedésre főleg az utóbbi kápráztat el. De csak félve merem leírni itt is......
-
peestike
senior tag
válasz #64905664 #149 üzenetére
Ismerem a másik 2 topikot is, hogy melyik-milyen.
Kotyogós megy minden nap nekünk is. Dolce gusto gép volt, nespresso gép van is, de egy ideje nem használjuk. A kapszulás kávéval nem volt bajunk, csak az árával.42 - Nincs is jobb, mint egy kis kötöttség, ami ellen az ember kényelmesen lázadozhat.
-
konzumpro
senior tag
válasz #64905664 #149 üzenetére
Az lehet a döglött kávétól való óvakodás fő oka, hogy a történelmi karos kávégépeken az őrlemény hozza létre azt a szelepet, ami létrehozza azt a nyomást, ami a kávéban lévő aromadús szárazanyagok kioldódását segíti. Ehhez a főzési módszerhez tervezett gépnél ilyenkor kiegyensúlyozott a kávé ízvilága, nem keserű, nem savanyú, nem sós, nem fanyar.
Ha öregszik az őrlemény, finomabbra kell venni az őrleményt hogy ellen tudjon állni a nyomásnak, ez működik egy darabig, viszont a túl finom őrlemény szemcséi összetapadnak és végeredményben kevesebb lesz a kioldott szárazanyag, ilyenkor tekintik a kávét döglöttnek.
Nyomásfokozóval azért még lehet régebben őrölt kávéval is megfelelő nyomásviszonyok között presszót főzni, ugyanakkor a nyomásfokozótól óvakodnak a hardcore kávésok, mivel durvább őrleménnyel presszóra tervezett kávégépen kevesebb a kioldott szárazanyagok mennyisége, finomabb őrleménynél pedig csatornásodik a kávépogácsa.
Bizonyos kosárkonstrukciók jobb kioldódást eredményező nyomásfokozóként viselkednek, a finom szemcsék valamennyire eltömik a finomabb kosarakat és lassítják a lefolyást. Ha van elegendő lyuk amin ilyenkor is át tud folyni a kávé, nyert ügyünk van, ilyenek az IMS kosarak fémszitával az aljukon. Van olyan kosár aminek a geometriájából adódik a nyomásfokozás, az alja felé szűkül.
Aztán ott az updosing, feltöltjük a kosarat a felsőszűrőig, hogy a kávé kitöltse a rendelkezésre álló helyet, maga a kávé is felduzzadva akadályozza a lefolyást, megintcsak nyomásfokozóként működik, ezzel a módszerrel még előre őrölt koffeinmentes téglából is szép lefolyást sikerült produkálni. Automatáknál ezt az összepréselt kávépogácsa geometriát rugós felsőszűrő dugattyú valósítja meg.
Nyomásfokozóként tud működni a filterpapír is amit a kávé alá raknak, a fölé rakott filterkorong viszont a vízhozamot csökkenti és tompítja a felsőszűrő hibáit.
Egy kutatás szerint ugyanolyan jó presszót főzhetnénk ha kevesebb kávét használnánk durvábbra őrölve, csodálkoztam is hogy hogyan érik el így a SCA paramétereit, a 25-30 másodperces lefolyási időket, hát leginkább sehogy, egyszerűen figyelmen kívül hagyták, ráadásul a nyomást is 6 barra csökkentették 9-ről, hogy csökkentsék a túl finom szemcsék összetapadásából adódó egyenetlen áramlás kialakulásának lehetőségét. Az optimálishoz képest túl nagy nyomáson, túl finom őrleményből főzött, nagyobb veszteségekkel járó kioldást több kávé hozzáadásával ellensúlyozzuk. De ha csökkentjük a nyomást, durvábbra vesszük az őrleményt, kevesebbet használunk és nem törődünk a 15 másodperces főzési idő pszichésen nyomasztó hatásával, végsősoron ugyanolyan jó kávét kapunk.
Ez alapján a legegyszerűbb megoldás az automata kávéfőző, ha sikerül a gyári jelentéktelen nyomásfokozóval biztosított nyomást feltornászni 6 bar körülire, beállítani az őrlemény finomságát, hogy a lehető legjobb legyen a kioldódás, utána már csak az adagolással kell játszani.
És ez még csak a presszó, van még jópár elkészítési mód, aminek mindnek más-más optimuma van. Szóval a döglöttség csak egy nagyon szűk körnek jelent valós problémát, de az is lehet hogy csak bűnbak, ami elfedi a túlkompenzálásra épült technológia hibáit.
-
#49155328
törölt tag
MADcat !!! Bann plz !!!
-
Geza26
senior tag
Sziasztok!
A Lidlben jelenleg kapható 25 ezer forintért kávéfőző. Pontos típusát nem néztem sajnos. Ha valaki látta esetleg és ismeri az tudna róla infót adni, hogy megéri-e?
Jelenleg kapszulás főzőt használok de drágának találom.Géza
-
BiP
nagyúr
Ez engem is érdekelne. Kotyogósról váltanék.
Viszont a linkelt képről sem a típus nem látszik, sem az akció időtartama.
Minden bizonnyal a google egy korábbi akciós újságot dobott fel, nem a mostanit, mert azokban (17-étől ill. 24-étől) nincs benne.Google keresések alapján formára SEMS 1100 B3-hoz hasonlít a legjobban.
szerk: online megtaláltam, a júni 10-16-aiban van benne.
szerk2: megtaláltam az újságban is, de nem írnak konkrét típusszámot.Kár, hogy lemaradtam. Ahogy nézegettem mostanában, 35-40 körül vannak a hasonló típusú kávéfőzők, jó lett volna egy 10essel olcsóbban megúszni a témát.
[ Szerkesztve ]
-
BiP
nagyúr
Update: ma elmentem egy másik Lidl-be Nagytéténybe. Ez nagyobb, mint az itteni, érdi. Még pont volt egy utolsó darab, azt gyorsan el is hoztam, ugyanolyan akciós áron volt még.
végülis a típusa: SEM 1100 C3, bár a dobozon nincs feltüntetve, csak a papírjain.
Előnye: - egyszerű, mint a faék.
- kotyogóshoz képest mindig friss kávét fogunk inni. (6adagos főzőnk van, az nekünk napi 2 kávéval 2személyre 3 alkalomra, azaz 1,5 napra elég volt, értelemszerűen mindig csak az első adag volt friss.)
- Mivel nem darálós, csendesen dolgozik.
- Kisméretű. mégis nagy víztartálya van.
- gyorsan felmelegíti a kávéhoz a vizet.
Hátránya: lefőzés közben hamar vissza is megy a hőmérő. Nem tudom, ez mennyire hátrány, gondolom a végén már nem forró vizet enged rá.
- Alacsony a kifolyónál a magassága, ami amúgy fix, így a megszokott bögréink (tejeskávét szoktunk inni) nem férnek alá.Nincs előre beprogramozott adag, start-stop nyomással lehet engedni a kávét, amennyit épp gondolsz.
És összességében finom volt a végeredmény, pedig az itthoni kávé cibetmacskát sem látott, és nem én érleltem, szedtem, pörköltem, daráltam.[ Szerkesztve ]
-
-
salapp
addikt
Ismeri valaki ezt a HiBrew multikapszulás főzőt? Bugos? Jó? Poénosnak tűnik, hogy tudja a Nespressot, Dolce Gustot és őröltet is, illetve lehet hozzá venni Cafissimo kapszulatartót is.
Cathrine Tate: -Computer says: nooo!
-
DrBubo77
addikt
válasz kosmoo81 #170 üzenetére
Ez itt off-topik. Ilyen készülékekkel kapcsolatban a következő két topikot tudom ajánlani:
Hardcore café
Kezdők - amatőr koffeinistákÉN VAGYOK a feltámadás és az élet. (János 11:25)
-
konzumpro
senior tag
válasz DrBubo77 #171 üzenetére
Ott nem szeretik a Graefeket. Termoblokkos gépek, ilyesmim van most nekem is, Catler néven, mindet a Welhome Pro nevű kínai cég gyártja. Sunbeam néven is fut. Jó kis gépek de mindegyiknek az a gyengéje, hogy ha túltöltik, túlhúzzák, beleerőltetnek peremes kosarat, attól leszakad a kar bajonettje. Amúgy jó gépek, a Pivalla is, a Marchesa is.
-
-
kosmoo81
tag
válasz #49155328 #179 üzenetére
a barista express ugye beépített darálós, egyenlőre azt használom, kevésbé sok sikerrel, mert eddig 2 fajta kávét próbáltam, de mindkettő erősen savanyúra sikerült.
a lefolyás, összehasonlítva hasonló videókkal szerintem rendben van, 12-15 bar között főzi, most utoljára 18,5grammot darátltam, és kb 20-22 mp alatt jött le a 42 ml. -
konzumpro
senior tag
Egy tesztben jobb volt a Barista Pro, azzal meg egy szinten áll a Barista Express.
szerk: nem is, egyből Expresszel hasonlították össze.
https://www.reddit.com/r/espresso/comments/kz0nw9/breville_barista_pro_vs_delonghi_specialista/[ Szerkesztve ]
-
DrBubo77
addikt
Ezek a gépek nem ide valók. Ilyen készülékekkel kapcsolatban a következő két topikot tudom ajánlani:
Hardcore café
Kezdők - amatőr koffeinistákÉN VAGYOK a feltámadás és az élet. (János 11:25)
-
Geza26
senior tag
Sziasztok!
Melyik a legjobb kapszulás kávéfőző izre?
Köszönöm!Géza
-
DrBubo77
addikt
válasz konzumpro #190 üzenetére
Van ilyen is:
Nespresso adapter Dolce Gusto kávégépekhez
ÉN VAGYOK a feltámadás és az élet. (János 11:25)
-
zolikaDB
veterán
Kotyogosbol kinek melyik kave a kedvence?
Kiprobalnam, h mire is "kepes" a Bialetti -
salapp
addikt
válasz zolikaDB #193 üzenetére
A Bialetti Brikkára gondolsz? Nekem volt, kell hozzá egy egyenletesen őrlő kúpos őrlőmű, akár kézi őrlő is jó, picit durvábbra őrölni, nem lenyomni, csak elhúzni a tetejét, a vizet pontosan kimérni az aljába és lehetőleg nagy lángon lefőzni, ahogy"robban" a súlyszelep a tetején, azonnal kiönteni. Így a két személyesből lesz egy adag (kb 60ml) kellemes café crema jellegű italod.
Ha Bialetti Moka Express-re gondolsz, ott az őrlés hasonlóan, az aljában a vizet előmelegíteni, konyharuhával összecsavarni a tetejével és közepes lángon minél hamarabb lefőzni. Cél a viszonylag lassú kifolyás a lukakon át, ne legyen szökőkút az elején. Ezen nem lesz fake crema, de finom kávé lesz, aromákkal, némi olajjal.
Mindkettő jó kis főző. Mokka főzőből is érdemes Bialettit venni, több anyag van benne, sokkal jobb a kidolgozottság, mint egy olcsóbb főző esetében.Cathrine Tate: -Computer says: nooo!
-
salapp
addikt
válasz zolikaDB #195 üzenetére
Látom, telefonon olvastam, azt hittem, kotyogós főzőre kérdezel rá. Bocsi.
Tehát a kávék. Én a Lidl Espresso-t, Baristát, Omnia Classic-ot,, Tchibo Milano-t próbálnám a kommersz, olcsóbbak közül. De a minőségibb kávék főbb aromáit is elő lehet vele csalni.
Mivel őrölsz?Cathrine Tate: -Computer says: nooo!
-
zolikaDB
veterán
Koszonom nektek
Új hozzászólás Aktív témák
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- Gaming notebook topik
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Vodafone mobilszolgáltatások
- Evil Snowman: Egér bemutató - Keychron M1 Wireless
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Politika
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- További aktív témák...