- Xiaomi 17T Pro – korábban érkezik a siker?
- Yettel topik
- Bekábelezi Magyarországot a Yettel
- Bemutatkozott az Oppo kamerás csúcsmodellje
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Itt a Galaxy S26 széria: az Ultra fejlődött, a másik kettő alig
- Huawei Watch GT 6 és GT 6 Pro duplateszt
- Poco F6 5G - Turbó Rudi
- Milyen egy hatéves iPhone-t használni 2026-ban?
- Hivatalos: feladja a OnePlus Európában és Észak-Amerikában
-
Fórumok
Mobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Új hozzászólás Aktív témák
-
hapakj
őstag
hát ez így nem teljesen igaz. Ma már reméljük a user mode driveren van a lényeg és az Inteles Anvil az a Mesában lakik. Azzal, hogy mesa-s driver csak egyszerűsíteni akartam.
-
hapakj
őstag
Steam Machine megjelenésével ez majd változni fog, hisz az egy asztali PC. Most a 3.8-as beta ágba bekerült a gép támogatottsága. A stabil ág most a 3.7.25-ön van. Kb olyan augusztusra kerül át a stabil ágba, és akkor jelenik meg a gép is szerintem. Vagy is így logikus.
Jelenleg a steamOS felépítése a handheld-re való, használható PC-n csak látható, hogy nem arra készült, beállításaiban is látható. De ha asztali módra váltasz, és ott kapcsolod ki, akkor bekapcsoláskor asztali móddal kezdesz, szóval használható. De várd meg a nyár közepét vagy a végét.hát a Steam Deck is lényegében csak egy PC. Lehet rá windowst is rakni.
Itt nem a form factortól lesz valami PC vagy nem.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
Kozben probalkozasok vannak, peldaul Intel Arc-on.
Kerdes Nvidaval ez lehetseges-e.
Persze, valahol el kell kezdeni az Arcot. Jelenleg a Lunar Lake a támogatás fókusza, majd gondolom a Panther Lake is lesz. De az Arc VGA-k támogatása úgy-ahogy már benne van, mert készítik fel arra, hogy később ez jó legyen. Most még nem ajánlott.
Mivel a SteamOS egy Linux, így beleműtheted magadnak az NV driverét, de hosszú parancssoros procedúra lesz, és a végeredményben nincs garantálva, hogy a Steam dolgok működni fognak. Ezzel még a Valve nem foglalkozik, mert nagyon messze van az NV openszósz projektje attól, hogy építsenek rá akár tesztszinten is. Alsóhangon még 3 év lesz, mire ebből NV-vel out-of-box támogatás lesz. A Valve azért nem mond semmit, mert nem rajtuk múlik, hanem az openszósz projektek fejlődésén, hogy abba mennyi energiát rak az NV. Ha 5 év múlva sem jut el biztonsággal bevethető állapotba, akkor 5 év múlva sem lesz SteamOS support rá. Viszont, ha mondjuk az NV támogatja az összerakását egy éven belül, akkor a Valve gyorsan meg tudja oldani a maga részét.
-
Busterftw
nagyúr
Azért nem rakják be, mert nem tudják garantálni, hogy menni fog. Ez a Valve hozzáadott értéke, hogy ők ezért a csomagért garanciát vállalnak, hogy tutirabiztosan megy, és ezt csak úgy tudják megtenni, ha a kód nagy részét kontrollálják.
#11 tlac : Egy csomót igen, de ettől még megmaradtak a nagyon fontosak. Ezek azok a projektek, amelyekre úgyis kellene költeni, mert támogatás nélkül nem maradhat a hardver.
Kozben probalkozasok vannak, peldaul Intel Arc-on.
Kerdes Nvidaval ez lehetseges-e.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
A mesa az nem a driver, hanem a 3D függvénykönyvtár OpenGL-től a Vulkanig, kb. mint Windows alatt a DirectX. A driver az a kernelben lakik, Intelnél az ősi i915 vagy a modernebb Xe.
-
eldiablo
addikt
Bazzite-ot használok egy modern desktop konfigon. Letöltéskor be lehet állítani, hogy nem Steam Big screen változatot kérem. Van Intel, nV és AMD támogatás.
Nem sírom vissza a Windows-t. Az sem érdekel, hogy fizettem érte, mert nem akarom már használni. -
DithenS
senior tag
Steam Machine megjelenésével ez majd változni fog, hisz az egy asztali PC. Most a 3.8-as beta ágba bekerült a gép támogatottsága. A stabil ág most a 3.7.25-ön van. Kb olyan augusztusra kerül át a stabil ágba, és akkor jelenik meg a gép is szerintem. Vagy is így logikus.
Jelenleg a steamOS felépítése a handheld-re való, használható PC-n csak látható, hogy nem arra készült, beállításaiban is látható. De ha asztali módra váltasz, és ott kapcsolod ki, akkor bekapcsoláskor asztali móddal kezdesz, szóval használható. De várd meg a nyár közepét vagy a végét. -
DithenS
senior tag
Nekem egy Legion Go S-em van, azon gyárilag SteamOS-van, illetve dedikált gombokkal ugye. Imádom a rendszert. Bekapcsolod, és kb 4 másodperc és feláll a rendszer hidegindításból. A suspend funkció is atom jó, csak megnyomom a bekapcsológombot, és a jatékot később ott tudom folytatni, ahol letettem. Ki se lépek sokszor a játékbók normálisan, csak így. Tökéletes. Windowsban gyakran nem jó ez a hibernálási dolog, mert volt hogy beakadt, volt hogy elment a játékban a hang, vagy azt hitte, összeomlott a videókártya drivere. Meg alapból sokkal körülményesebb. Itt tökéletes, windowson kb 80 szazalékos az esélye, már elég is ahhoz, hogy ne bízzak rá több órás előrehaladást, de Steamos-on simán.
Az is tetszik, hogy a 16GB-tnyi RAM-ból 15 jut a procinak meg a gpu-nak, a rendszer 1GB-tal elvan magának, vagy kevesebbel. Nincs tele szeméttel, ezer háttérfolyamattal, nem kémked. Gyárilag még az összeomlási jelentések küldése is ki van kapcsolva! Mondjuk soha nem volt problémám.
Tetszik, hogy játék közben tudok FSR-t adni olyan játékoknak, amiknél nincs gyárilag támogatva. Vannak korlátai, de legalább van valami, plusz egy gombnyomással tudok jatékokhoz profilt csinálni, korlátozni az FPS -t vagy a 120Hz-es kijelzőt, ha fontos az akku. Egyszóval, imádom. Nekem még mindig egy csoda, hogy a windowst használó haverommal tudok CO-OP játékokkal együtt játszani online.
Egyszerűen nem voltam még egy rendszertől ennyire elájulva.
Illetve kedvencem, hogy ha windowst tennék erre a gépre, akkor sok játékban rengeteg FPS-t veszítenék, mert a Windows szépen a baromságaira pazarolja az erőforrásait.
SteamOS-on a frissítés a stabil ágon is ritka, de ha van, akkor is atom gyorsan lezavarja, nem fog hetente nyaggatni az update.
Le a kalappal a Valve előtt. Ilyen felhasználóbarát OS-t nem láttam még -
hapakj
őstag
-
hapakj
őstag
Mi a hozzáadott érték?
Az hogy összerakják egy kb működő csomagba, meg a zseton amivel pénzelik az ökoszisztéma fejlesztését

-
hapakj
őstag
Van egy fejlesztési folyamat, ami alapján a Valve egyre több gépre engedi telepíteni. AMD platformra már igen, illetve eljutott oda, hogy Intel kézikonzolokra is. A következő lépcső, hogy Intelre is lehessen általánosan telepíteni, de ez valószínűleg még eltart legalább egy évig, viszont az Intel nagyon fogadkozott a Computexen is, hogy sokat dolgoznak a Valve-val, hogy ezt elérjék, és igyekeznek teljesen kiszolgálni az Valve nyílt forráskódú igényeit.
Ha minden jól megy, akkor jövőre a SteamOS általánosan kiadható lesz PC-re AMD-s és inteles konfigurációkra.
Vágom, csak párhónapja konkrétan csak SteamDeck restore image-eket lehetett letölteni a steamos oldaláról.
Nagyon nem volt odaírva, hogy próbálhatod telepíteni más gépekre. lehet nem is bootolt volna magától
-
Abu85
HÁZIGAZDA
Azért nem rakják be, mert nem tudják garantálni, hogy menni fog. Ez a Valve hozzáadott értéke, hogy ők ezért a csomagért garanciát vállalnak, hogy tutirabiztosan megy, és ezt csak úgy tudják megtenni, ha a kód nagy részét kontrollálják.
#11 tlac : Egy csomót igen, de ettől még megmaradtak a nagyon fontosak. Ezek azok a projektek, amelyekre úgyis kellene költeni, mert támogatás nélkül nem maradhat a hardver.
-
tlac
nagyúr
Van egy fejlesztési folyamat, ami alapján a Valve egyre több gépre engedi telepíteni. AMD platformra már igen, illetve eljutott oda, hogy Intel kézikonzolokra is. A következő lépcső, hogy Intelre is lehessen általánosan telepíteni, de ez valószínűleg még eltart legalább egy évig, viszont az Intel nagyon fogadkozott a Computexen is, hogy sokat dolgoznak a Valve-val, hogy ezt elérjék, és igyekeznek teljesen kiszolgálni az Valve nyílt forráskódú igényeit.
Ha minden jól megy, akkor jövőre a SteamOS általánosan kiadható lesz PC-re AMD-s és inteles konfigurációkra.
nem mostanában építgette le éppen az open source-os projekteket az intel?
-
dabadab
titán
Ők is jöhetnek nyilván, de részben ez nem a Valve-on múlik. Az AMD-t és az Intelt azért tudják így támogatni, mert a két cég aktívan segít a nyílt forráskódú projektekben. Az NVIDIA-t ez nem túlságosan érdekli. De ha meggondolják magukat, akkor a Valve bizonyosan érdekelt ebben, elvégre az Intelnek is megcsinálják a támogatást, de kell hozzá a gyártó akarata, nélkülük ez nem megy.
Mondjuk ettől még simán berakhatják az nvidia drivert, aztán hadd menjen.
Egyébként nekem baromira nem tiszta, hogy a SteamOS-ben mi a hozzáadott érték a Valve részéről. -
Abu85
HÁZIGAZDA
Ők is jöhetnek nyilván, de részben ez nem a Valve-on múlik. Az AMD-t és az Intelt azért tudják így támogatni, mert a két cég aktívan segít a nyílt forráskódú projektekben. Az NVIDIA-t ez nem túlságosan érdekli. De ha meggondolják magukat, akkor a Valve bizonyosan érdekelt ebben, elvégre az Intelnek is megcsinálják a támogatást, de kell hozzá a gyártó akarata, nélkülük ez nem megy.
-
AxBattler
félisten
Ésööö..... Nvidia?
-
Abu85
HÁZIGAZDA
-
hapakj
őstag
én mondjuk átlag userként már azt várom, hogy mindenféle trükközés, és mokkolás nélkül egy telepítő pendrájvról fel tudjam telepíteni a pc-re mint egy windowst
De hát egészen pontosan így működik.
(Mondjuk annyi kiegészítéssel, hogy egyelőre nem célozzák a PC-ket, szóval a HW támogatássál gondok lehetnek, de egy modern AMD-s laptopra valószínűleg simán felmenne.)Ha jól tudom Steam OS-t nem igazán lehet csak telepítgetni.
Én legalábbis max Steam Deck-es restore image-ket találtam.
Ohh, most látom azóta már frissítették a leírást, hogy lehet próbálkozni AMD-s gépekkel
-
kilua
őstag
Szerintem jó az irány, én mondjuk átlag userként már azt várom, hogy mindenféle trükközés, és mokkolás nélkül egy telepítő pendrájvról fel tudjam telepíteni a pc-re mint egy windowst. Tudom ez valakinek nem nagy szám, de az én képességeimet meghaladja
Pedig már nagyon szívesen elfelejteném a windowst... 
Van hasonló a bazzite OS. Nem tudom PCre mennyire jó. Vagy ha asztali PCre kell akkor inkább Linux mint ajánlott azt hiszem és arra steam, heroic launcher (epic/gog játékokhoz)
-
AxBattler
félisten
Szerintem jó az irány, én mondjuk átlag userként már azt várom, hogy mindenféle trükközés, és mokkolás nélkül egy telepítő pendrájvról fel tudjam telepíteni a pc-re mint egy windowst. Tudom ez valakinek nem nagy szám, de az én képességeimet meghaladja
+1
Gondolom a kompatibilitással lehet még probléma, ti. nem tudnak minden hardvert támogatni.dabadab
Ja igen, ez. Viszont AMD CPU + GPU párosra igazán kiadhatnák. -
dabadab
titán
én mondjuk átlag userként már azt várom, hogy mindenféle trükközés, és mokkolás nélkül egy telepítő pendrájvról fel tudjam telepíteni a pc-re mint egy windowst
De hát egészen pontosan így működik.
(Mondjuk annyi kiegészítéssel, hogy egyelőre nem célozzák a PC-ket, szóval a HW támogatássál gondok lehetnek, de egy modern AMD-s laptopra valószínűleg simán felmenne.) -
Busterftw
nagyúr
"hogy mindenféle trükközés, és mokkolás nélkül egy telepítő pendrájvról fel tudjam telepíteni a pc-re mint egy windowst. Tudom ez valakinek nem nagy szám"
Igazabol ez a legfontosabb merce, ha tomegeket akarnak megszolitani. -
Fotelman
tag
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
Mobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- Milyen légkondit a lakásba?
- Ingatlanos topic
- Okos otthon - Home Assistant, openHAB és más nyílt rendszerek
- Eredeti játékok OFF topik
- AliExpress tapasztalatok
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Samsung Galaxy Felhasználók OFF topicja
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Diablo IV
- Anime filmek és sorozatok
- További aktív témák...
- HP ProBook 430 G4 13,3" HD / i5-7200U / 8GB DDR4 / 256GB SSD / W11/ Számla / Garancia
- HP 250 G6 15,6" HD / i5-7200U / 8GB DDR4 / 256GB SSD / W11 / Számla / Garancia
- Gamer laptop MSI Thin 15 i5-12450H RTX 3050 16GB RAM
- AI-alapú sportfogadási elemzések - adatvezérelt tippek bankroll-kezeléssel
- Budget Gamer PC! I7-6800K/ GTX1080/32GB RAM
- BESZÁMÍTÁS! Apple iMac 24 2021 M1 asztali számítógép - Apple M1 8GB DDR4 RAM 256GB SSD Apple M1
- Lenovo IdeaPad Slim 5 OLED i7-13620H 16 GB DDR5 512SSD FHD+ Garancia
- Azonnali készpénzes GAMER / üzleti notebook felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
- Lenovo ThinkPad L470,HD,14",i5-6300U,8GB DDR4,256GB SSD,WIN11
- Bomba ár! Dell Latitude 5401 I i5-9300H I 16GB I 256SSD I 14" FHD I W11 I 6 hó gari