Új hozzászólás Aktív témák
-
Dorian
félisten
Na ja. Kb. egyedül az alvással van gondom, de talán mostanában megoldódni látszik.
Időszakos böjtöt csináltam egy darabig, nem durván, 14/10-ben, de elhagytam, mert az izomépítés emellett nem igazán működik.
Vidék: Nálam ez félutas: agglomerációiban, kertvárosi zöldben lakom (mióta az egy problémás szembeszomszéd feldobta a talpát, nincs füstölés sem), Bp-re járok be dolgozni. Egész jó kombó.
Nem kell teljesen önmegtartóztatni, elég ésszel fogyasztani cukrot meg alkoholt. Csak ez nem megy sokaknak.[ Szerkesztve ]
Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!
-
Ringman
nagyúr
akkor nagy baj nincs, az alvás tényleg fontos, magam részéről az intermittent fasting nevű önszopatásba nem fogok belekezdeni, van elég problémám így is.
nagyjából egyetértünk.
Sokkal egyszerűbb annak, aki készen kapja az infót és elfogadja / betartja.
ez nem így működika vidéki léttel sajnos a szemétégetés országában a rossz levegőminőség garantált. ki sem tudok menni este, a macska füstszagúan jön be.
nem igazán látom a teljes önmegtartóztatás értelmét sem, minek letenni teljesen az édességet? kit érdekel hogy 95 v 100 évesen hal meg? a covid miatt úgyis hamarabb lesz demens.ugyanez az alkohollal is, főleg hogy tetszik-nemtetszik, de az szociális kötőanyag is a nyugati társadalomban (meg szinte mindegyikben)
az életmódban sem kell 100%-ra törekedni - vö stressz.
a rendes alvás kb. az első, amit mindenkinek meg kéne lépnie. (és a normális munkahely)
Eladó használt nyergek: SQLab 611 Ergowave CrMo 14 cm: 30e | Ergon SR comp men road S/M 22e | Pro Turnix Perf. AF 275x132 mm 25e || Használt Cane Creek eeSilk 27.2 x 350mm Road 20 mm 63e
-
attiati
veterán
Szerintem innen is még sok lépést lehet előre tenni.
Alvás.
Alkohol letétele.
Rostok, zöldség, fermentálás.
Édesség letétele.
Lelassulni, stresszt csökkenteni.
Alhasi zsírt leszedni.
Aztán ha valaki eldurvul, akkor lehet, hogy vidékire cseréli az életét. Az egy teljes váltás.+ Sok olvasás. Nekem az segít a tartós szokás kialakításban, ha megértem tudományosan. Az marha sok idő.
Sokkal egyszerűbb annak, aki készen kapja az infót és elfogadja / betartja.[ Szerkesztve ]
-
attiati
veterán
"mikrobiomos kutatások még eléggé szegényesek"
Szerintem már megtörtént a tudományos villanyfelkapcsolás.
Kiindulásnak abszolút javaslom a "Bélügyek" című könyvet.
Alap dolgokkal képbe hoz az emésztésről és hogy mennyi dolgot befolyásol. Lassan 10 éves könyv és mégis alap."Schwab a szegény ember/magyar ember peter attiája?"
90%-unk ebbe a kategóriába tartozik. Arra jött rá a tudományos kutatások alapján, hogy a problémák 80%-ára standardizált és faék egyszerű megoldásokat tud kínálni.
Ezt közvetíti, nagykövete lett.
Változatosan beszél, hiteles, vicces, szeretik az emberek.
Tudományos eredményekkel és valószínűségekkel támasztja alá. Ma volt lehetőségem meghallgatni élőben is.A legtöbb esetben a szokások megváltoztatása a legnehezebb. Már egy egészen apró dologról is nehezen mondunk le, vagy változtatunk meg. Idén elég sok időt szenteltem ennek. Szerintem abszolút járható.
De mindenkinek más segít. Van akit simogogatni kell, van aki apránként halad, van aki egyszerre mindent lecserél.[ Szerkesztve ]
-
Ringman
nagyúr
köszi, lehet majd belehallgatok valamelyik beszélgetésbe.
sok rost (ez nehéz az átlagos étkezés mellett, sok zöldség kell hozzá, vagy banán, abban sok van, káliumból is), kb 1,6g/testsúly fehérje, heti min. 2 súlyzós (v egyéb resistance training) edzés, mellé alacsony intenzitású mozgás (bringa/úszás/séta - kb 8-10e lépés). a lehető legkevesebb ultraprocessed food.
ha emellett nincsenek keresztjeid a nagylaboron, akkor már jobb helyzetben leszel, mint a lakosság 90-95%-a.
ha ezek konzisztensen megvannak, akkor már csak a kis lépések maradnak szerintem.
[ Szerkesztve ]
Eladó használt nyergek: SQLab 611 Ergowave CrMo 14 cm: 30e | Ergon SR comp men road S/M 22e | Pro Turnix Perf. AF 275x132 mm 25e || Használt Cane Creek eeSilk 27.2 x 350mm Road 20 mm 63e
-
Dorian
félisten
Most kezdtek ebben eredmények lenni, és az összes eredmény meglehetősen egy irányba mutat.
Schwab okos szakember, érdemes rá hallgatni, csak nagyon enyhén kalapacs effekt.És akinek nincs túlsúlya és mozog? Azert ennél van jócskán tovább még.
-
Ringman
nagyúr
tudtommal a mikrobiomos kutatások még eléggé szegényesek, ahogy írod elég sok a kérdőjel.
schwab a szegény ember/magyar ember peter attiája? volt 444-en is, de nem hallgattam meg 1 percet sem még belőle, vmi kivonatot futottam csak át belőle.
---
a legtöbbet amúgy az jelent, ha az ember leadja a túlsúlyát és mozog, ettől kb. minden biomarker javulni fog.Eladó használt nyergek: SQLab 611 Ergowave CrMo 14 cm: 30e | Ergon SR comp men road S/M 22e | Pro Turnix Perf. AF 275x132 mm 25e || Használt Cane Creek eeSilk 27.2 x 350mm Road 20 mm 63e
-
attiati
veterán
Nálam is pont tartományban van, igaz semmit nem sózok.
Az marha érdekes, ha a többségnek alacsony a vér nátrium szintje. Azzal együtt, hogy magas a sóbevitel és általában alacsony a folyadék fogyasztás.
Egyébként Schwab Richárd gasztroent. nagyon abba az irányba viszi a magas vérnyomás beszélgetést az új tudományos eredmények alapján, hogy az inkább a rossz mikrobiommal van összefüggésben (ami meg persze a magas alkoholbevitel miatt is lehet). [link]
Az adatok alapján minden magas vérnyomású betegnél fellelhető 2 baktériumtörzs, ami rossz mikrobiomra utal (persze az más kérdés, hogy a 2 baktériumtörzs a magas vérnyomás valamilyen következménye, vagy maga az ok).
Ő magas rostbevitelt és 0 alkoholfogyasztást javasol, amivel elindul a mikrobiom a jó irányba és fél-1 évben belül helyre kell állni a vérnyomásnak a testsúllyal együtt.
Persze aki extrém módon pusztítja magát, annak több idő lesz, mire mentálisan átáll.Korábban tényleg a vese, nátrium körül keresték a vérnyomás szabályozás okát.
[ Szerkesztve ]
-
Dorian
félisten
Ezzel szemben a lakossag nagy része natrium hianyos. Laborans mondta, h alig mert meg megfelelő Na szintet, mindenkinek alacsonyabb ált.
Szoval nem erzem erosnek az osszefuggest a magas vernyomas meg ekozott.
Nekem a normal tartomanyban, de az aljan volt tavasszal.Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!
-
Ringman
nagyúr
eléggé megoszlóak a vélemények és a tanulmányok (pro-kontra lehet találni, ha keresel), nagyon durván alullőni biztosan nem érdemes, hogy mennyire káros a túlfogyasztás?
az tudtommal nem egyértelmű (a magas vérnyomás szokott előjönni indokként). nekem szerencsére nem nagy dolog lemondani a sok sóról, nem eszem sósan kb. semmit.
maradok ~középen, de ha 1-1 sósabb étel beesik, attól nem fogok nemet mondani.Halolaj: eddig Möller's és Carlson The Very Finest Fish Oil, amit vettem, utóbbi olcsóbb volt talán, meg épp nem tudtam rendelni carlsont.
ja:
inkább étrend, de rostra oda kéne figyelni, nálam útifűmaghéj+banán van fehérjeturmixban. zabot nem szoktam amúgy enni és rizst sem sajnos.[ Szerkesztve ]
-
attiati
veterán
Nátrium mit borít meg? Káliumot?
Itt háromszoros bevitelről írnak.
Tévhitek és tények a sóbevitelről - Napi 5 gramm az ajánlott?
Az a gond, hogy sok ételt azzal tartósítunk.Most elkezdtem fermentált ételeket enni, amihez szintén só kell (savanyított káposzta, normális érlelt sonka) és mindegyikben sok a só.
Sonkában 6g/100g.
Halolajból ezt szoktam. Ár érték arányban nagyon jó.
[Dr. Aliment Norvég lazacolaj 250 ml][ Szerkesztve ]
-
Ringman
nagyúr
napi 5g kreatin kb mindenkinek előnyös (aki nem non-responder), az egyik legjobban kutatott táplálékkiegészítő, hátulütője minimális.
omega-3 szintén jó lehet (halolaj)
ca szerintem nem kell normális étrend mellett, érdemes az éves nagylabort kikérni a háziorvostól (ingyenes), ott elég minden ki van mérve
a magyar étrenddel brutálisan sok sót veszel magadhoz (átlag 10 gramm (!!!) fölött van), who-által javasolt maximum több mint kétszeresét.
erre is érdemes szerintem figyelni(szedek mást is, de az már egyénspecifikus, nem releváns)
-
attiati
veterán
Szerintem másodlagos, hogy mit raksz rá. Az elkészítés fontosabb.
Én közben még a fermentált kakaót is leszedtem róla (mert annak nem tesz jót a hő, úgyhogy külön eszem a kása után).Zab, banán, lenmag, fahéj, útifűmaghéj. Esetleg (natúr növényi) fehérjepor megy bele egy kevés, hogy a glikémiás indexet javítsam.
Majd valamikor az év során próbálok valódi fermentált zabot készíteni (mert az ecet, citrom hozzáadása nem fermentál).
[ Szerkesztve ]
-
attiati
veterán
A vitaminokon kívül milyen egyéb táplálékkiegészítők szedését ajánljátok ?
Mg, Ca ?Mg igen. Elvileg a lakosság 80%-a hiányos és nehéz is bevinni.
Ráadásul ellensége nyáron az izzadás (nemhiába jönnek az egyre melegebb nyári éjszakákon a vádligörcsök) és egész évben a sportolás/stressz.
Vérvétellel mérni nem tudod, mert sejtszintű.
Kizárólag normális kötésű Mg-t vegyél (biszglicinát, taurát, stb..)
Mg-oxid felejtős, nem tudod szétbontani ezt a kötést és így nem szívódik fel.[youtube videó] A céget hagyjátok figyelmen kívül, nem reklám. Tényleg hasznos videó.
D szintén fontos októbertől.
A többi már egyéni kérdés és azon múlik, hogy melyik vitamin és ásványi anyag készletedet gyilkolod valami rossz szokással, munkahelyi ártalommal vagy betegséggel / örökölt genetikával vagy rossz étrenddel.
Érdemes dolgozni az étrend váltáson.
[ Szerkesztve ]
-
Ringman
nagyúr
szójaszószos megoldást láttam már, de még nem szántam rá magam
-
Ringman
nagyúr
feliratkozás
(ha valaki talált nem édes/gyümölcsös zabkása-receptet, ami bevált, az ne tartsa magába)Eladó használt nyergek: SQLab 611 Ergowave CrMo 14 cm: 30e | Ergon SR comp men road S/M 22e | Pro Turnix Perf. AF 275x132 mm 25e || Használt Cane Creek eeSilk 27.2 x 350mm Road 20 mm 63e
-
attiati
veterán
Jah, a tejes fermentáció nem simaliba
Nálam is elkészült az első, új eljárásos zabkása.
Annyi kiegészítéssel, hogy:
2x-es vízben áztatva
Főzéshez tettem még 1x-es vizet.
7 perc főzés
Jó állaga lett.Főzés után ment bele fahéj, útifűmaghéj, frissen darált lenmag, banán és fermentált nyers (!) kakaóbab töret a tetejére.
Pluszban valami gyümölcs.
Opcionálisan mazsola, méz (glikémiás indexet feleslegesen megdobja!)
Maradt egy enyhe citromos íze, rozs sem rontotta el. Tökéletes lett. -
Dorian
félisten
"annyit teszek a zabbal, h előző este beaztatom, teszek hozzá egy csapott kanál rozslisztet meg egy kicsi tejet"
Na, nálam ez az egész faszán megsavanyodott.
A csokis fehérjeturmixban még csak enyhén tűnt fel így megittam, most várom a munkahelyemen mikor kell mennem fsni
Az ugyanígy ugyanakkor elkészített zabkása szagán is már nagyon érezhető volt, úgyh azt ki is öntöttem.Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!
-
attiati
veterán
Savanyított káposztát is találtam, ami tartósítószer és adalékanyag mentes
[Vecsési] - tescoban 1200 ft/kg
Valaki tud jobbat?
-
attiati
veterán
Kenyér helyett nyers lisztet eszünk
Podcast a helyesen elkészített kenyérről, pékiparról.Lényegében a címe is azt tükrözi, hogy a vadkovász nélküli kenyér az tulajdonképpen egy nyers gabona. A teljes kiőrlésű kenyér is az, ha nincs kovászolva.
-
attiati
veterán
Tartósítószermentes "felvágott" téma is volt a másikban.
Jamon Serrano (spanyol) vagy Prosciutto (olasz) típusú sonkák jöhetnek szóba, de közülük is csak néhány gyártó kínál valóban tartósítószermentes árut.
Ha valaki tud ilyet, ne tartsa magában.
Jamon.hu-t találtam.
Azt írják, hogy a Jamon-t lehet tárolni szobahőmérsékleten is.
[Hogyan tároljuk]Lehet venni csontosat is, 4 kilósat.
Hozzá kést és állványt szettben"Mennyi hús van a csontos jamónon?
GYIK
A lapocka esetében ez a paleta teljes súlyának 35-40%-a, a jamón esetében körülbelül 65-70%-os hozammal kell számolni."[ Szerkesztve ]
-
Dorian
félisten
-
attiati
veterán
Komoly mennyiségű zabot betolsz. Minden nap?
Én így fogom készíteni és a tudományos anyagokból is ez jön át:
40-45g zabpehely lapított
5-10g hántolt egész rozs, frissen ledarálva
1 evőkanál citrom vagy almaecet
víz (mennyiségét még nem tudom)Az egészet beáztatom 10-12 órára, szobahőmérsékleten és zárt üvegeben, hogy ne kapjon oxigént. Ez a kettő biztosan kötelező elem a fermentációhoz.
Fermentációból fitáz keletkezik, a baktériumok termelik.
Rozs fitáz tartalma is magas.
A fitáz fogja lebontani a zab magas fitinsav tartalmát a hosszú áztatás során.2-3 napra való cucc beáztatható egyben, a maradék mehet a hűtőbe.
A napi adagot pedig 5-6 percig főzni kell, hogy a kocsonyásodás beinduljon, ami lebontja a keményítőt. Ugyanabban a vízben főzni, amiben ázott. Nem tudom, hogy kell e hozzáadni vizet pluszban és mennyit. Így lesz könnyen emészthetőre elkészítve.
Bonyolultabb leírni, mint megcsinálni.Egyetlen kérdés maradt, aminek még utánajárok.
A fermentációt be lehet-e indítani citromlével/almaecettel.
Vagy kell hozzá kötelezően a tejsav (tejtermékből)?
És tejtermékkel rövid idejű áztatás is elég?Vagy másik opció a fermentáló gép. Néztem már őket, nem egy horror összeg.
[ Szerkesztve ]
-
Dorian
félisten
Na szóval én annyit teszek a zabbal, h előző este beaztatom, teszek hozzá egy csapott kanál rozslisztet meg egy kicsi tejet és ennyi.
A reggeli turmixba megy ilyen módon előkészítve 25 g darált zab (+a rozsliszt), a delelőtti túróhoz meg 80-90 g zabpehelyKétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!
-
attiati
veterán
Gyúrós topikban túlzásba vittem a fitinsav és nyers kakapópor téma b*sztatást.
Ha valakinek van hozzá megjegyzése, akkor innen kezdődik.
Egy megértési folyamatot tükröz, ez látszik is a hozzászólások fejlődésén.
Bulvárcikkekből eljutva a tanulmányokig.topikot javasolt átnevezni:
Egészséges életmód - avagy kakaópor és fitinb*sztatók klubja[ Szerkesztve ]
-
bandus
veterán
a synlabot próbálnám meg első körben, akár valami speciális problémád van, akár csak egy álalános képet szeretnél kapni az egészségi állapotodról, kockázataidról.
egy ide vágó pocast általános táplálkozás, táplálékkiegészítés témában az említett labor egyik vezetőjétől: [link]
"a jövötsajnos nemlehet tudni csakhamárotvagy deakormegmár azajelen"
-
A pékek a lángososok és a kürtöskalácskészítők mit mondjanak?
A természettől nem félni kell, hanem megismerni azt. A megismerés pedig nem csak arról szól, hogy ránézek valamire és hiszek valamit az által, hanem arról, hogy foglalkozom vele, hagyom, hogy megmutassa önmagát.
-
Dorian
félisten
3/2002. (II. 8.) SzCsM–EüM együttes rendelet a munkahelyek munkavédelmi követelményeinek minimális szintjéről
A helyiségek, terek hőmérséklete
7. § (1) A munkaterületeket befogadó helyiségek hőmérsékletének a munkavégzés teljes időtartama alatt, az emberi szervezet számára megfelelőnek kell lennie, figyelembe véve a munka jellegét és az ott dolgozó munkavállalók fizikai megterhelését.
(2) A pihenőhelyeken, a különféle szolgálati feladatokat ellátó személyzet helyiségeiben, az egészségügyi létesítményekben, az étkezdékben és az elsősegélyhelyeken biztosítani kell az ilyen helyiségek rendeltetésének megfelelő hőmérsékletet. *
(3) Olyan ablakokat, tetőablakokat és üvegfalakat kell alkalmazni, amelyek a munka és a munkahely jellegének megfelelően kiküszöbölik az erős napsugárzás hatásait.
(4) Zárt munkahelyeken a végzett munka jellegétől és az évszakoktól függően, a munka nehézségi fokát jellemző munkaenergia-forgalmat figyelembe véve, álló munkánál 1 m magasságban, ülő munkánál 0,5 m magasságban a 2. számú melléklet szerinti megfelelő hőmérsékletet (klímatényezőt) kell biztosítani. *
(5) A munkahelyek klímájának mérését és értékelését a 2. számú mellékletben szereplő fogalmi meghatározások, mérési és értékelési szempontok használatával kell végezni.
(6) A fűtőtestek megválasztásánál és elhelyezésénél gondoskodni kell arról, hogy azok ne idézhessék elő a munkahelyi légtér szennyezését, illetve a munkavállalók túlzott felmelegedését vagy lehűlését.
(7) A munkáltató köteles biztosítani, hogy a munkavállalót ne érje nagyfokú hősugárzás. A hősugárzás akkor minősül nagyfokúnak, ha a léghőmérséklet és a glóbuszhőmérséklet különbsége meghaladja a (K) EH érték meghatározásához minimálisan megkívánt +5 °C hőfokkülönbség háromszorosát.
(8) * A klímakörnyezet kedvezőtlen hatásainak megelőzése céljából munkaszervezési intézkedéseket kell tenni. A munkaidő részeként óránként legalább 5, legfeljebb 10 perces pihenőidőt kell közbeiktatni a melegnek vagy hidegnek minősülő munkahelyeken.
(8a) * A munkahely melegnek minősül, ha a munkahelyi klíma a munkahelyen a 24 °C (K) EH értéket meghaladja, vagy szabadtéri munkahelyen a napi középhőmérséklet legalább 1 napig meghaladja a 25 °C-ot, és az országos tisztifőorvos a hőség miatt a figyelmeztetést vagy a hőségriasztást kiadta.
(8b) * A munkahely hidegnek minősül, ha a várható napi középhőmérséklet a munkaidő 50%-ánál hosszabb időtartamban szabadtéri munkahelyen a +4 °C-ot vagy zárt téri munkahelyen a +10 °C-ot nem éri el.
(9) A 24 °C (K) EH érték feletti hőhatással járó munkahelyeken a munkába lépést követően, továbbá három hetet meghaladó munkaszünet utáni újbóli munkafelvétel esetén munkaszervezéssel kell biztosítani a hőalkalmazkodás feltételeit. Ennek érdekében a napi hőhatás időtartama az alkalmazkodási folyamat kezdetén nem haladhatja meg a 2 órát és a munka nehézségi foka a közepesen nehéz fizikai munkának megfelelő 14,0 kJ/min értéket. Az adott munkakörrel járó terhelési szintet 2 hét alatt fokozatosan kell elérni.
(10) * A melegnek minősülő munkahelyeken a munkavállalók részére igény szerint, de legalább félóránként védőitalt kell biztosítani. A folyadékveszteséget általában 14–16 °C hőmérsékletű ivóvízzel kell pótolni. E célra alkalmas azonos hőmérsékletű ízesített, alkoholmentes ital is, amelynek cukortartalma az ital 4 súlyszázalékát nem haladja meg, vagy amely mesterséges édesítőszerrel ízesített.
(11) * A hidegnek minősülő munkahelyen a munkavállalók részére +50 °C hőmérsékletű teát kell kiszolgáltatni. A tea ízesítéséhez a (10) bekezdésben előírtak figyelembevételével cukrot, illetve édesítőszert kell biztosítani. *
(12) A védőital és a tea elfogyasztásához legalább a dolgozók létszámát elérő mennyiségben, személyenként és egyéni használatra kiadott ivópoharakról kell gondoskodni. A védőital, valamint a tea készítése, tárolása, kiszolgálása a közegészségügyi követelmények betartása mellett történhet. *Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!
-
Ha este sem tudsz legkondis helyen aludni, akkor a fáradtság es az ebbol fakado fokozott idegallapot a koncentraciot zavarja. Amugy szerintem semmit.
A természettől nem félni kell, hanem megismerni azt. A megismerés pedig nem csak arról szól, hogy ránézek valamire és hiszek valamit az által, hanem arról, hogy foglalkozom vele, hagyom, hogy megmutassa önmagát.
-
t420s
aktív tag
Milyen EÜ kockázata van, ha egy irodista napi 8 órát rohad egy 30-35-38 fokos irodában?
Szar állami munkahely, 70-es években épült betonkocka, nulla légkondi. egy kánikulai napon 35 akár 38 fok is van épületen belül. reggel már úgy megyünk be hogy áll a levegő és 30 fok. és ez még az "üdítő" reggel. ez felmegy 35 akár 38ra.És ebben ülünk a számítógép előtt 8 órákat. Mivel állami hely, így Home office kizárt, 1 napot se engednek...Milyen eü kockázata van ha így rohadunk napi 8 órákat heti 5 nap a 35 fokokban?és egyikünk sem az a harmatos fiatal korosztály.... erős 40-es a legfiatalabb...
-
Logouton igencsak felütötte a fejét az egészséges életmód .
Szóval minél kevesebb szénhidrátot kell enni. Enni csak 12:00-és 18:00 között lehet. Ha ezt pár hónapig folytatjuk akkor 10 vagy annál több kg is lemehet.
Én 3-4 napja elkezdtem. Mintha elindultam volna lefelé, de félek ez csak jojó. Meglátjuk, kíváncsi vagyok rá.A természettől nem félni kell, hanem megismerni azt. A megismerés pedig nem csak arról szól, hogy ránézek valamire és hiszek valamit az által, hanem arról, hogy foglalkozom vele, hagyom, hogy megmutassa önmagát.
-
attiati
veterán
up
-
Jajj köszönöm a választ .
Most azért kerestem fel a topicot, mert hátha tudna valaki segíteni abban, hogy Budapesten van-e olyan magán szűrőklinika ami ténylegesen foglalkozik a szűrésre jelentkezőkre, továbbá nem pénzlehúzásra mennek, ha valódi probléma feltárásra?
A segítséget előre is köszönöm!A természettől nem félni kell, hanem megismerni azt. A megismerés pedig nem csak arról szól, hogy ránézek valamire és hiszek valamit az által, hanem arról, hogy foglalkozom vele, hagyom, hogy megmutassa önmagát.
-
Dorian
félisten
Érdemes végighallgatni, átgondolni, átállítani az életmódunkat a benne foglaltak szerint.
Dr Schwab Richárd, belgyógyász - gasztroenterológus interjú
[link]mozgás, főleg intervall jellegű
elég alvás
ultrafeldolgozott élelmiszerek kerülése
időben korlátozott étkezés: naponta legalább 12-14 óra szünet
rengeteg nyers zöldség és gyümölcs mint fő szénhidrát-forrás
minimális tej
minimális alkohol[ Szerkesztve ]
-
forum_user
tag
[link]
Dr. Hamer már a könyvborítón nem kevesebbet állít, mint azt, hogy a "Mein Studentenmädchen" c. dal (Az én diáklányom) - az ősi varázsmelódia - megállítja a pánikot, a rákot és a pszichózist. Hamer doktor ezt a dalt feleségének a 20. házassági évfordulójuk alkalmára írta. Különlegessége, hogy ez a dallam ugyanarra a két fázisra épül, mint 2. biológiai természettörvény, amit 10 évvel később fedezett fel. Sőt mi több, minden zeneműben megtalálhatjuk a két fázisra bontott folyamatot, amiből következtethetünk a zeneszerző érzelmi állapotára, konfliktusaira (l. Giovanna Conti: The biological meaning of Music from the point of view of the Germanic New Medicine c. könyve). A professzor asszony véleménye szerint ez a dal minden zeneműnek a prototípusa.
Hamer doktor részletesen, leletekkel alátámasztva bemutatja azokat az eseteket, melyeknél a Mein Studentenmädchen segített csökkenteni az aktív fázist, ill. túljutni a krízisen. Lehet, hogy az ősidőkben a germán főisten Wodan (Odin) is ezzel a dallal állította meg a tüzet? (l. germán mitológiában: Edda-énekek)
[link] -
JoinR
őstag
Sajnos egyetlen életmód topikban sem túl nagy az aktivitás, ami nagyjából egybevág az itthoni szokásokkal. Pedig nem kell minden IT-snak egészségtelenül élnie.
A jó régi kérdésre válaszolva, tudtommal nincs tudományos bizonyíték a megemelt folyadékbevitel általánosan jótékony hatásáról. Nekem egy fiatalkori vesekő miatt pont ajánlották, de egyébként a szükségesnél több bevitele vélhetően haszontalan.
Az egészséges életmód és a hosszú élet témája erősen egybevág, szerintem ez egy jó podcast kezdőknek: Ne igyál, tovább élsz!
A témában egy úttörőnek számít David Sinclair, aki az egyik leghíresebb öregedéskutató biológus. A munkássága forradalmi, emiatt fenntartásokkal kezelendő, viszont mindenképp tartalmaz olyan elemeket is, melyek körül a tudományos konszenzus kialakulni látszik. A Lifespan című könyve itt található, ami nemrég megjelent magyarul is. A könyvről egy podcast-sorozat is készült, ami egy könnyebben emészthető kivonatnak mondható.
Aki talán a legdurvább szinten, milliárdos költségvetéssel műveli a témát, az Bryan Johnson, aki egy IT-startup felfuttatása után kvázi exitelt és most szinte csak ezzel foglalkozik. Azon túl, hogy ez a szint az egyszerű embernek nem eléhető, annyiban mégis érdekes, hogy a teljes módszertana publikus az étrendtől az edzésen keresztül a monitorozott mutatókig.
-
Sziasztok!
Él még ez a topic?
Érdeklődök, hogy kinek mi a véleménye, tapasztalata megnövelt mennyiségű víz fogyasztásával kapcsolatban? Itt gondolok arra hogy van-e olyan, aki napi 4-6 liter vizet elfogyaszt?
Itt van egy leírás arról, hogy valakinek 4 l-t ajánlottak és jó volt. (lefogyott, gyógyszerektől kvázi megtisztult). Ez vajon humbuk, vagy valós is lehet?
[ Szerkesztve ]
-
A természetnek és az emberi szervezetnek van egy működése. És van amit erről tudunk, jobban mondva sejtünk, mert a "nincsenek igazságok" állítás még a "nyilvánvaló alapokra" is rásüthető. Tehát tízezer nobel-díjas biológusból, dietetikusból, orvosból, stb álló agytröszt is csak sejtheti az igazságot.
Ezekből a vélelmezett igazságokból persze van ami szilárd lábakon áll és van ami ingatagon. Mivel az ember fáradhatatlanul kutatja az igazságot ezek a lábak egyre stabilabbak.
Tudós bácsik kutatásokat végeznek amik megerősítenek vagy cáfolnak korábbi igazságokat,
aztán több-kevesebb kutatás eredményét mérlegelve ajánlásokat dolgoznak ki, hogy szerintük mi az egészséges.Az egyszeri ember - akár egy orvos v. tudós - olvasgatja ezeket az ajánlásokat, az egyes kutatások eredményét, hozzáteszi a saját tapasztalatait és a másik egyszeri ember véleményét. Kialakul benne is egy elképzelés az egészségről és azt közzé is teszi akár.
Tudományosan alátámasztott állítás: a fényevés létezik és egészséges! A hetven éve koplaló jógi A bácsi 70 éve nem eszik és iszik, de él és virul. Miért hiszitek vagy nem hiszitek?
-
aAron_
őstag
De ez mindennel így van. Abszolút igazság nem létezik. Ettől függetlenül lehet törekedni tudatosan és következetesen egy egészséges életmód kialakítására, valamint vannak tudományosan bizonyított tények is. Meg kell válogatni a forrást, miben bízol meg.
Sokan nem tudják pl. mennyi zöldséget/gyümölcsöt érdemes egy nap megenni. Erre is vannak remek kutatások, amik jó útmutatók lehetnek. Pl.:
Számomra egy ilyen grafikon sokkal hasznosabb, mintha magam próbálnék rájönni. Az is feltűnő, hogy önmagában az "egyél minden nap gyümölcsöt" nem elég.
[ Szerkesztve ]
What is your ikigai?
-
Woodslave
félisten
az a baj hogy nincsenek "igazságok" persze a nyilvánvaló alapokon kívül amit Allat01 néhány mondatban felvázolt és ami eszébe jut még egy általános iskolásnak is az egészséges életmódról. Ezen túl hiedelmek, félremagyarázott vagy elbaxott tudományos vizsgálatok, múltban maradt étkezéshez nem értő orvosok, vagy túlhypolt bloggerek "igazsága"
"akkor ne rezisztencia edzést csinálj hanem rendes odabaxósat :) "Bá
-
aAron_
őstag
Éppen most gondoltam rá, hogy kéne egy ilyen topicot nyitni, ha nincsen még.
Jelentőségét tekintve legalább olyan népszerűnek kéne lennie mint pl. a befektetős topic.
Kár, hogy nem így van.
[ Szerkesztve ]
What is your ikigai?
-
nyugis777
csendes tag
Szia!
Egyetértek ezekkel, amiket írtál.
Tudományos cikkekkel nem tudom persze alátámasztani.
Még hozzátenném, hogy szerintem fontos, hogy az ember minél több gyümölcsöt és zöldséget egyen nyersen.
100 %-ban sajnos nem tudok nyers étrenden lenni, de figyelek rá,hogy nyers zöldségek, gyümölcsök is legyenek a táplálkozásomban.
A tapasztalatom is az, hogy ez jót tesz az egészségnek.Még ami fontos lehet, az elegendő mennyiségű alvás (ez változó, hogy kinek mennyi). Az ember attól is stresszesebb, ha nem piheni ki magát huzamosabb ideig rendesen.
-
ALLAT001
senior tag
Kezdeném pár saját észrevétellel:
- az egészséges életmód ott kezdődik, hogy az ember nem dohányzik és nem piál; szerintem ez túl sok magyarázatot nem igényel
- szintén nem jó ha az ember túl sokat idegeskedik; legjobb stressz levezető az aktív sport
Akinek vannak tippjei a stresszmentesebb élethez, írhatna még tippeket.
- főzés: semmit nem szabad túlsózni / túlcukrozni / agyonfürdetni olajban, zsírba / odaégetni
- italfogyasztás: a víz nyílván jobb, mint bármi egyéb. De jó a csapvíz is? Érdemes forralni? Ásványvizek közül melyik a jó? A 100%-os gyümölcslé nem jó?
Remélem lesz olyan, aki ért hozzá és tud ezekre válaszolni.- úgy tudom a tojásnak van a legteljesebb aminosav tartalma, ezért egészséges is. De minden tojás az? Az üzemi tyúkoknak az élete nem mondható valami egészségesnek, attól még a tojásuk egészséges marad?
- A csomagolt sonka / kolbász mennyire mondható egészségesnek?
- A margarin úgy tudom nem egészséges, a vaj az?!
- folyton azt hallani, hogy ne együnk olyat, amiben sok a kalória. Mi a helyzet azokkal, akiknek nincs nagy étvágya / amúgy is sovány alkatúak?
- napraforgó olaj mennyire egészséges. Oliva-olajból ha valaki túl sokat fogyaszt lehet baja?
- kávé / kakaó egészséges vagy sem?
- főtt krumpli?
-
ALLAT001
senior tag
Bátorkodom nyitni egy ilyen topikot, mert a keresőben nem találtam konkrétan ilyet.
Ide jöhetnének tippek / tanácsok az egészséges életmód, táplálkozás, sport, életvitel jegyében.
Jó lenne ha az egyes tanácsok mögött konkrét kutatási eredmények / valós szakértelem lenne.
Illetve jó lenne nem átesni a ló túloldalára sem, hogy "csak búzacsírát egyél, mert minden más rossz".
Jöhetnek a linkek és kérdések!
Új hozzászólás Aktív témák
- Honor 200 Pro - mobilportré
- iPhone topik
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- World of Tanks - MMO
- 600 Mbps-os tempót ígér 2,4 GHz-en az ASUS RT-N18U High Power routere
- Távozik a Honor vezérigazgatója
- EAFC 25
- További aktív témák...
- DJI Mini 4 Pro / Mini 3 Pro / Mini 3 drón akkumulátor, töltő, Fly More Kit, ND Filterek, táska
- DJI FPV Racer drón - Fly More Combo FMC szettben +RLSoco nagy táska
- Braun Series 9 Pro+ 9577cc - PowerCase mobil töltő, 6 az 1-ben SmartCare tisztító- és töltőegységgel
- DJI Mini 4 pro - Fly More Combo - RC2 drón szett - 3 akku, garancia, tartozékok (42)
- Nike Air Huarache "42.5" de inkább kisebb