Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • egresij

    csendes tag

    válasz zhagyma #1831 üzenetére

    zhagyma írta: "Talán az LG tunert túlvezérli az analóg csatorna jele, amikor a digitális adást venné (Strength: 100%, Quality: 0% csillapításmentes esetben). Így a keletkező torzítások miatt a QAM jelet nem képes értelmezni a tuner. Ez akkor igaz, ha a tuner bemenetén széles sávú, szabályozott erősítő fokozat van (LNA) és az analóg jelek szintjénél a digitális jelek szintje jóval kisebb (~15 dB a szokásos különbség) ..."

    Tisztelt DIGI Kft. Műszakiak, Elektromérnökök!

    Tudom, hogy olvassák a fórumot, kérem segítő közreműködésüket a március 1 óta fellépő hibajelenség végleges megoldásához.
    Az LG-től hiába kértem segítséget, annyit tettek, hogy kicserélték a még garanciális (2009.12.21 vásárolt) TV alap lapját, de mivel ezzel is változatlanul lehetetlen a digitális vétel, a TV kezelési leírásában lévő alábbi két mondatra hivatkozva nem hajlandók foglalkozni a bejelentett hibával:
    "A DVB-C Cable bizonyos kábelszolgáltatók esetén nem működik.
    A kompatibilitás a DVB-C digitális kábel adásoknál nem szavatolt.
    "

    A hozzászólás elején idézett gondolatmenetben van szerintem a hibajelenség és a megoldás kulcsa.

    Eredeti szakmám acélszerkezet (hidak, daruk, áthidalók), tehát láthatóan semmi köze az elektrotechnikához, de fiatalabb koromban rádióamatörködtem, így talán jártasabb vagyok ezen a területen, mint az átlag TV néző.
    Tisztel DIGI, kérem segítsenek abban, hogy a még hátralévő életemben élvezhessem a technika új csodáját a digitális televíziózást (jövő héten töltöm be 63,-dik életévemet).

    Tehát a fenti gondolatot részletezzük egy kicsit.
    "az analóg csatorna jele túlvezérli a digitális csatorna jelét", szerintem ebben rejlik minden!
    Feltételezem, hogy igaz az állítás, mert valóban a kísérletezéseim során azt tapasztaltam, hogy ha a bemenő jel szintjét lecsökkentettem, akkor egy szűk határ között (3-5 dB) hajlandó a TV felismerni és kezelni a digitális jelet a felső sávban is, a jelenség leglátványosabb a 794 MHz-es sávban, ennek jelszintje töredéke az alsó sávok (354 MHz) jelszintjéhez képest, ezt igazolja a STB diagnosztikája is!
    Ha a jel szintjét (erősítővel) emelem, akkor a TV diagnosztikája a jelszint emelkedést visszaigazolja, de ezzel ellentétesen, a jel minősége folyamatosan romlik, míg teljesen elveszti a digitális jel felismerését.
    Felvetődik a kérdés, miért pont csak az LG DVB-C tunernél áll fenn a jelenség? Ez a kérdés feltevés hamis, ugyanis a jelenség fennáll minden más TV-nél, sőt a STB-nél is, csak az LG-n kívűl a jelenség nem annyira jelentkezik, aminek oka az LG tuner érzékenységére és nem megfelelő (talán!) visszaszabályozására vezethető vissza.
    A kísérletem igazolja a feltevésemet, hiszen ha sikerül a bemeneti jelet annyira lecsökkenteni, hogy a tuner ne szabályozzon vissza az analóg jel miatt, akkor felismeri a digitális jelet és fel is tudja dolgozni, ez a határ a TV diagnosztikája szerint a 10%-os jelszint határ körül van.
    Az STB-vel miért jó a vétel, talán, mert ebben nincsen benne zavarólag az analóg tuner sajátossága!

    A fentiekből megoldás is következhet, mégpedig több irányú is:
    1. Ellenőrizni kellene az analóg csatornák jelszintjét, nem lóg-e ki egynéhány túlzottan, mégpedig a 700 MHz feletti sávon (C50-C67 csatorna).
    2. Ellenőrizni kellene a 770 MHz feletti sávokban a digitális jel szintjét, legfőképpen a 794 MHz-t, mert ennek jelszintje esetleg túlzottan alacsony az alsókhoz képest.

    Ez úton szeretném megköszönni a Budapest, XV. ker. terület eddigi pozitív, segítő közreműködését, különösen a terület vezetőjének személyes segítségét, aki szívén viseli az ügyfelek kiszolgálását.
    Ma délutánra kaptam lehetőséget, hogy a TV-met bevigyem az ügyfélszolgálati irodába és megnézhessük, hogy a fejállomáshoz közel, milyenek a vételi tapasztalatok, ez is remélem előbbre visz majd a végleges megoldás felé.

    Köszönettel:

    [ Szerkesztve ]

    www.kastélyok.hu, Samsung TV_UE32ES5500V (DVB-C tuner); USB DVB-T Tuner (RTL2832U)/PVR5; Samsung PC-Monitot/TV (DVB-C) LT24D390; Samsung Omnia (már nem használom)

Új hozzászólás Aktív témák