Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • zichie

    senior tag

    válasz greencard #16834 üzenetére

    Az enkóderek real time tömörítenek, így nehezen képzelhető el két menetes kódolás. Sok esetben a szolgáltatók eleve tömörítve kapják (pl. műholdról) a jelet és újrakódolják. Ha egy szolgáltató (pl. T-Home Sat, MinDig TV Extra) eleve mindent mpeg4-ben ad és az adást mpeg2-ben kapja, akkor kénytelen újrakódolni.

    Az élő közvetítések eleve újra vannak kódolva. A tv társaság mpeg2-ben van mpeg4-ben általában magas bitrátával (kb. 15 és 50 mbit/s között) megkapja a nyers HD közvetítés jelét a helyszínről, erre teszi rá a magyar kommentárt, csatornalogót, eredménykijelzőt... stb. Sok sportcsatorna nem ad HD-ben, így a jelet is le kell konvertálnia SD-re.

    Nézzünk egy példát. Legyen a mostani Darts közvetítés a Sport 2-őn. A Sport 2 mpeg4 HD-ben kapta a jelet műholdon a helyszínről, erre megy a csatornalogó és a magyar kommentár... stb. Közben SD-re konvertálja le, a végén betömöríti mpeg2-be. A szolgáltatók felé ez az mpeg2-es sd jel kerül szétosztásra műholdon. A MindDig TV Extra és a T-Home Sat mpeg4 szolgáltató, így a kapott jelet még újra is kódolja mpeg4-be és úgy jut el az előfizetőkhöz. Óriási minőségbeli különbség van az eredeti mpeg4 HD közvetítőcsatorna és az előfizetőkhöz eljuttatott jel között a sok-sok konverzió és újrakódolás miatt. A Digi nem tudom, hogy újrakódolja-e a Sport 2-őt, amit a műholdas elosztásból kap.

    A Digikábeles Digisport HD csatornák esetében lényegesen kisebb a minőségveszteség, mert kevesebb átalakításra van szükség, de min. egy újrakódolásra itt is szükség van.

Új hozzászólás Aktív témák