Hirdetés
- Apple Watch
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy Watch5 Pro - kerek, de nem tekerek
- Samsung Galaxy A52s 5G - jó S-tehetség
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Xiaomi 15T - reakció nélkül nincs egyensúly
- Apple iPhone 12 és 12 Pro duplateszt
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
-
Mobilarena
BD lemezek ajánlási sorrendje (írásminőséget és tartósságot illetően az eddigi itteni és külföldi fórumok tapasztalatait összegezve) gyártók (MID) és márkák alapján:
Új hozzászólás Aktív témák
-
Lacix29
őstag
Véleményt kérnék az alábbi termékekről:
TDK BluRay BD-R 4x (25GB) 10cake (IT8773)
Verbatim BluRay BD-R 6x (25GB) 10cake Fullprint HTL (43804) (IT9274)Melyik a jobb hosszabb távra ?
Tényleg annyival jobb a Panasonic, hogy megérje a 2x-es árát ezekhez képest ?
(tehát pl. 2-3x annyira tartós ?)
Eddig mindíg Panasonic-ot vettem, de az még legutóbb 100Ft-al vagy többel is olcsóbb volt, ezért dilemmázok más márkákon. -
zebranyul
csendes tag
válasz
-=RelakS=-
üzenetére
És rendben vannak a lemezek? Vám ment rá?
-
-=RelakS=-
veterán
Ma is jött egy kis szajré:
-
JuliusK
tag
Sziasztok!
Vettem egy ilyen BD-R DL 10-es pakkot az Ebay-en: [link]
Elvileg Panasonic MID-es, jó választás volt?
-
banderasz77
addikt
válasz
banderasz77
üzenetére
Valaki esetleg? Még 1 henger szabad!
-
syler123
veterán
válasz
MaxxDamage
üzenetére
Köszi, ennyiért van az ITmediánál is, valamelyik nap 200ft-ért adták darabját, és akkor nincs a vám kockázata.
-
zebranyul
csendes tag
válasz
MaxxDamage
üzenetére
LTH vagy HTL lemez? Azért nem mertem ilyet rendelni, mert nem láttam rajta.
-
-
syler123
veterán
válasz
MaxxDamage
üzenetére
Mennyire jött ki darabja? Érdekelne egy link az eladóra is, ha nem gond

-
Ma megjött a csomag Japánból és semmi sem terhelte /Vám, egyéb/, és gondoltam, hogy CMC lemez lesz a (bontatlan) csomag tartalma
/adat kiírásra megfelelő.../ -24.-én volt leadva a rendelés-
(#1886) syler123: Ez volt a vétel. [link] (azért választottam, mert nem bontott, válogatott darab)
L
-
gg72
veterán
válasz
devil2k
üzenetére
Összefoglalót is elolvastad?
A Ritek nem ajánlott lemez, pláne nem archivalasra, mert habár ki lehet fogni belőlük jobb szériát, de nem ez a jellemző. Azt, hogy tiéd éppen milyen, csak utólagos minosegellenorzessel lehetne megallapitani.
Amúgy a lemez gyártójat (MID) szoftverrel (pl. Imgburn) kell leellenorizni, az a biztos, nem a netes infok. -
devil2k
tag
Üdv!
Előre is elnézést kérek a láma kérdésért, de még csak most ismerkedek a BD írással. Természetesen visszaolvastam jó néhány oldalt, de nem vagyok biztos a dolgomban.
Kaptam néhány BD-R 25GB Printable lemezt.Ezt az adatot találtam rajta:
Az írható oldalon ez van:
-RBD4R015D (gugli a barátom és ezt dobta: RITEK BD-R SL)Meg tudja valaki mondani, hogy ez milyen minőségű és mennyire használható? Vagy fontosnak ítélt adatokat (családi fotók és videók) inkább más megbízhatóbbnak tartott lemezekre rakjak?
Köszönöm!
-
zebranyul
csendes tag
Megérkeztek a verba HTL lemezeim.
Megpróbáltam 6x és 4 x sebességgel megírni őket Liteon íróval.
A minőségteszt alapján a 4x lényegesen jobb lett mint a 6x tempóval megírt. Persze még mindig jóval gyengébb mint a 6x sebességgel megírt panasonic minősége. Már csak a tartósságra leszek kíváncsi. -
-=RelakS=-
veterán
Az még hetekkel ezelőtt volt
Mindenesetre már ki van írva az adat másik lemezre, szóval nem izgat.És igen, szeretek kísérletezni minden x@rral

Juteszembe, érdekesség:
Kiírtam egy lemezt, majd vasárnap az Optiarccal csináltam egy minőség ellenőrzést, olyan lett, amilyen. Hétfőn megismételve a tesztet jobb lett az eredmény.
Megismételtem még kétszer, kicsit mindig javult az eredmény.
Nem igazán értem a dolgot, de még párszor megcsinálom, kíváncsi vagyok, lesz-e valami tendencia. CMCMagdi gyártmány. -
gg72
veterán
válasz
-=RelakS=-
üzenetére
Látom, továbbra is szeretsz kísérletezni...

-
-=RelakS=-
veterán
válasz
-=RelakS=-
üzenetére
Közben találtam oldalt képekkel
Cartridge-es Blu-Disc 2005-ből
A Wikipedia szerint 2005-ben a TDK kifejlesztett egy strapabíró polimer borítást (Durabis), és ekkor elvetették a kazettás lemez ötletét. -
-=RelakS=-
veterán
Mintha évekkel ezelőtt lett is volna szó róla, hogy a BD-ek azért nem lettek végül "dobozban", mert valami szuper karcálló réteget kifejlesztettek, ami végi az adathordozó réteget.
ehhez képest megtakarítottam papírral egy lemezt (kéztörlő papír), most olyan, mintha smirglivel mentem volna át rajta
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
zebranyul
csendes tag
"Középkategória, jobban kell rá figyelni mint a Panára mivel nincs rajta védő réteg a karcok ellen, de normális lemezkezelés mellett akár tartós lemez is válhat belőle."
A védő réteggel kapcsolatban érdeklődnék: honnan lehet tudni, van e egy lemezen ilyen védőréteg?
Most vettem pár Verba HTL lemezt (itmediától). Ezeken van pédául? -
-
Lacix29
őstag
válasz
banderasz77
üzenetére
küldtem privátot a lemezekre
Ezt a tesztet már ismertétek ?
Recordable Blu-Ray Disc Longevity – Periodic Survey Part 3
[link]TDKBLDRBB-k is elég szépen degradálódnak 4 év távlatában. (bár még olvashatók maradtak)
Kár hogy Panasonic-ra nincs teszt.
-
M107
addikt
válasz
bulgesz777
üzenetére

Szomszédom PIO 207D-je 2X-en írja e lemez fajtát mint említettem 700 db felett jár 7 hónapja vásárolja múlt hét végén én is kaptam egy darabot belőle tesztelni. Nekem 206D van de én kipróbáltam 4X megírni mint mi rá van írva, sajnos tesztelő meghajtóm nincs hogy képet láss jobban róla én olvasási eredményt tudok mutatni s azt hogy mennyi idő alatt olvasta le az adatokat a lemezrő s milyen gyorsan időben.
8X max sebesség mellett.S ugye ott van az hogy nem minden lemezhenger u.a olyan minőség lehet jobb s rosszabb is, tehát hullámzik no de nem annyira mint az nem ajánlott alsókategóriás lemezeknél, pl MAXELL ahol 3 henger 10-10-10 lemeze u.ahogy volt megírta a 207D de utána be sem olvasta.
Ezért nem ajánlott lemez az OMEGA csak közép kat. De ha tudsz rá vigyázni nem dobálod normálisan tárolod, és jó íróval én azt mondom 4X-2X írod, akkor tartós lemezt kaphatsz 80% (függ az előzőekben leírtaktól, s a gyári minőség ellenőrzés az a 20%) mert lehet hogy most jó de 2-3 hónap és már lehetnek hibák rajta, ezt senki sem tudja garantálni.
Erre csak annyit hogy nekem van olyan 300-darab körüli 16X Verbatim 2012-es akkor már poháralátétnek nevezett szériája, s van 10 éves kb 50-60 db princom régebben 6 hónapja kb be is linkeltem olyan a teszt képe hogy az a okádék kategória fő díját elvinné s mégis olvasható.
Normális tárolás hűvős helyen minőségi íróval való megírás PIO 109-110-111-112-115-116-212-215-216
(L s D) szériák is vannak benne , LG 4163-4165-4166-4167B, Samsung SH 222A, 224BB, 224DB, Plextor 880SA, 891SA, 712A széria. + PIO206D Blu-ray BD-RW - rendes használat nem dobáljuk bele az íróba stb stb.Tehát próbáld ki ha úgy gondolod, 10 henger vagy darabra ha valahól tudsz szerezni mirelőtt bele ugranál, de a 209M ha a 207D is megírta normálisan akkor müködhet a dolog.
-
M107
addikt
válasz
bulgesz777
üzenetére

Fontos összefoglaló minden CMC lemezről. Szerző : GG72
"CMC téma: mivel ez egy közepes minőségű tömegtermék, így az, hogy éppen milyen minőséget kapunk, nem csak attól függ, hogy éppen milyen márkanév alatt jött le a szalagról, hanem a váltakozó minőségellenőrzéstől is. De persze ki lehet fogni jót is közülük, de ez inkább szerencse dolga. Korábban írtam, hogy én is vettem Németo.ból Ritek lemezt XLayer márkanév alatt és az első minőségellenőrzések nagyon jók lettek, de ez nem jelenti azt, hogy:
- a következő henger is hasonlóan jó lesz
- a lemez tartós lesz " -
M107
addikt
válasz
bulgesz777
üzenetére

Milyen íród van?
A PIO-k szépen írják 2X elég tartós lemezt kapsz, bár mondjuk az idő is. Középkategória, jobban kell rá figyelni mint a Panára mivel nincs rajta védő réteg a karcok ellen, de normális lemezkezelés mellett akár tartós lemez is válhat belőle.GG72 írta a lemezminőségen s ellenőrzésen múlik minden, LITE-on, LG, Sony írók nem komázzák van is fenn róla speed kép.
A PIO 207-208 viszont szépen megírja 2X de mondom lemez függő, ne várj Pana minőséget jó 75 % -
banderasz77
addikt
válasz
banderasz77
üzenetére
1 henger még felszabadult akinek S.O.S. kellene....

-
gg72
veterán
válasz
bulgesz777
üzenetére
A fene tudja mi van benne, de valszeg CMC.
-
bulgesz777
tag
Erről a lemezről vélemény?
http://itmedia.sk/showitem.php?item=bdr-omega_025x04cakebox_glossyprint_freestyle025
MID-et nem látok, de ez az összefoglalóban lévő közepes kategóriájú? (verba HTL-el együtt)
-
-=RelakS=-
veterán
Wow, végre elhasználtam egyet az "ezüst nyomtatható" lemezeim közül.
A mellékelt ábra szerint a nyomtatható felület nem ezüst, hanem átlátszó, az ezüst réteget a DVD tükröző felülete szolgáltatja.
Ennek az az eredménye, hogy amit nyomtattam, ugyanolyan szellemképes, mint a gyári DVD-ken, ahol nem nyomják tele festékkel a felületet
-
Ébri
senior tag
"A 2x írás jobb" igaz a Pana 4x lemezekre is? A Pana 6x-nál mennyire áll, hogy jobb 4x, de nem jobb 2x? Még nem sokat ítam, de módosítom a startégiám (eddig egyel lassabban írtam mindent, mint a max. sebessége, azaz 4x-t 2x-en, 6x-t 4x-n). Ha számít, az író Pio 209.
-
ujpest
csendes tag
Ma írtam át Panasonic lemezre 2011-ben megírt Philips lemezeket,
érdekes hogy a 4x-es és a 6x-os Philips lemezek MID kódjai
nem egyeznek meg pedig külsőre egyformák.
A 4x-esé INFOME-R30-000
A 6X-osé RITEK-BR3-000
A 4x-est lejátsza az asztali lejátszó a 6x-ost már nem.
Ezek szerint az INFOME-R30-000 MID kódú lemezek nem rossz
minőségűek hogy még 3 év után is lejátszhatóak asztalin.
-
CATTER
csendes tag
válasz
-=RelakS=-
üzenetére
szerintem erre senki sem fog neked válaszolni...de tisztán látás végett Az eladó viszont ugyanaz!
-
-=RelakS=-
veterán
Úgy látom, ez a kérdés kicsit elsikkadt.
Ötlet? Azonos lehet a két henger? -
gg72
veterán
válasz
stanley00
üzenetére
Jól pörgött ma a topic.

Nem is vettem észre, hogy volt az ITMedia-nál Pana lemez, de 485-ért valszeg úgysem vettem volna. Méghogy nem profitorientáltak meg One-Blue licensz... Érdekes módon az artisjus jodíjakat meg nem teszik rá? De mindegy, annak kell örülni, hogy ezek szerint mégis tudnak Pana lemezt szerezni.
CMC téma: mivel ez egy közepes minőségű tömegtermék, így az, hogy éppen milyen minőséget kapunk, nem csak attól függ, hogy éppen milyen márkanév alatt jött le a szalagról, hanem a váltakozó minőségellenőrzéstől is. De persze ki lehet fogni jót is közülük, de ez inkább szerencse dolga. Korábban írtam, hogy én is vettem Németo.ból Ritek lemezt XLayer márkanév alatt és az első minőségellenőrzések nagyon jók lettek, de ez nem jelenti azt, hogy:
- a következő henger is hasonlóan jó lesz
- a lemez tartós lesz -
M107
addikt

A verba már dvd-nél is bebizonyította a név ami élteti mai napig.
A 2011-2014 gyártott Verba dvdk 70-80% silány magas PIE PIF értékekkel bír, magyarul gagyi.Várjuk a Pana lemezeket

Kiváncsi vagyok az időt állóságra.Megérkezett a szomszédnak a tegnap megrendelt 300 Db Omega BD-R 25GB CMCMAGBA03 mides elkértem 1 db tőle tesztelni s hogy meddig bírja majd
A Nero 12X írást is felajánlotta
én 4X írom s elteszem előveszem majd havonta és tájékoztatlak benneteket milyen.
Ő mint már említettem 2X írja 7 hónapos az első Omegája fullosan olvasható Pio 207D BD-RW je van. -
syler123
veterán
-
stanley00
aktív tag
válasz
banderasz77
üzenetére
Ezt is érdekes, hogy mindenkinek a Panasonic-ra fáj a foga és folyamatosan hiányolja, hogy itt nem lehet kapni viszont 500 Ft-os darabáron meg elkapkodja. E-bay-en meg folyamatosan van 340-ért. De az ITMedia-t sem értem. Szemmel látható, hogy van igény a lemezeikre ezzel szemben a héten sikerült rendelniük Verbatim-ból annyit, hogy 1 nap alatt elfogyott, a Panasonic meg pár óra alatt. Hát nem egy profitorientált stratégia.
-
stanley00
aktív tag
válasz
zebranyul
üzenetére
Saját vélemény (nem kell vele egyetérteni), hogy CMC és CMC között is van különbség. Nem mindegy, hogy milyen márka alatt értékesítik. Saját magam tapasztaltam írásteszttel a That's-es RITEK és Maxell-es RITEK esetében vagy akár a Verbatim-os CMC vagy Noname (ez lehet akár Omega is) CMC esetében. Viszont kicsit árnyaltabb a dolog mert lehet, hogy pl. a That's-es RITEK jobb mint a TDK-s RITEK. És mivel ahogy gg72 írta a HTL-es lemezek közül a Panasonic-ot leszámítva már szinte mind a RITEK vagy CMC üzemeiben fog készülni ezért én úgy gondolom, hogy ki kell majd tapasztalni, hogy melyik neves gyártó neve alatt lesz elérhető a legjobb minőségű RITEK vagy CMC. A legjobb minőségre vágyóknak meg ott lesz a Panasonic. Ki tudja meddig.
-
banderasz77
addikt
Hehh, feltűnt a Pana lemez 500.- körüli áron az IT-n...

-
M107
addikt
válasz
syler123
üzenetére

Ajánlott kategória:
- MEIRA1: Panasonic 6X
- TDKBLDRBB: TDK 4X (pl.: [link])Közepes kategória:
- CMCMAG: Verbatim HTL és OmegaVerbatimnak is csak a neve ami maradt. De érdemes egy kisebb sebességgel írni mint ami rá van írva.
UI:
Ma vagy hétfön érkezik a srácnak új BD-R lemezei, Omegát rendelt 25 GB 300 DB-ot, ő 4X helyett 2X írja és több 100 lemez után 7hónapos a legrégebbi mind olvasható tökéletesen. CMCMAG 03 mid.Gyenge kategória:
- PHILIP-R04-000: pl. MediarangeNem ajánlott kategória:
- RITEKBR2: pl. Maxell, TDK 4X
- LTH típusú (szerves vegyületet tartalmazó) lemezek -
M107
addikt
válasz
zebranyul
üzenetére

Itt a fórumon csak az ajánlott lemezeket mint pl a :
Ajánlott kategória:
- MEIRA1: Panasonic 6X
- TDKBLDRBB: TDK 4X (pl.: [link])Írnám 6X sebességgel :
Valószínűleg a tiéd vagy CMCMAG03 v CMCMAG05 lesz inkább a 03 végű legyen. azokat ha 6X van ráírva írd 4X-en 2X-en már ne mert nem kapnál annyival jobb eredményt mint 4X (ez már nem úgy müködik mint a CD-nél, hogy minél lassabban írod annál jobb)
Az Omega(nál) viszont 4X-es ezért 2X ajánlott írni a "minőség" mivel középkat. lemez és az időtállóság véget xx years.
Milyen íród van ?
Ajánlott PIO valamelyike 206-207-208D 209 még új a piacon a 207 az biztos hogy így szépen megírja a lemezt (lásd fentebb hozzászólásomat)2x írás 50GB-nál 1 óra 30 perc is lehet 4X nél kb a fele. 50 GB esetén (de megéri)
UI:
Több információt Flashget és GG72 nagy szakértő mesterek tudnak mondani mert az ő kezük alatt több lemez futott át.
Pana 6X a tuti de ő sajnos nincs a piacon, a 4x e-bay ről rendelve, 25 GB vagy a összefoglalóban lévő közép kat lemezek.
BD DL 50 GB lemzek szakértője GG72.
-
zebranyul
csendes tag
-
zebranyul
csendes tag
"Omega 70-85%
Több 100 darab megírása után 7 hónap alatt."Az összefoglalóban a Verbatim HTL és az Omega ugyanúgy közepes minőségűnek van titulálva.
Jobb híján most Verbatim HTL lemezeket rendeltem (mert ugye Panasonic nincs egy ideje). Ez is hasonló vacak lemez mint az Omega? Remélem kicsit azért jobb. -
-=RelakS=-
veterán
válasz
-=RelakS=-
üzenetére
-
-=RelakS=-
veterán
Nekem szemre ez a Maxell van.
RITEK (000)Ráadásul a nyers adatban a BR2 is ott feszít.
Jó régen vettem mondjuk ezeket. 4 éve talán.
Eddig kettőt rontottam el: felkapcsoltam az asztali lámpámat, ami betett az írásnak, illetve a másikra több adatot akartam ráírni, mint lehetett volna, a Nero meg ostoba módon nem figyelmeztetett. -
M107
addikt
válasz
-=RelakS=-
üzenetére

Szomszédom kb 2 hónapja vette probaképp 3 henger 3*25 vegyesen nem u.a ott 10-10-10 db hibás volt el semkezdte írni vagy féluton disk error.
A többivel még nem volt gond idáig. -
M107
addikt

Ha már olcsó lemez nem mindegy milyen s meddig tart.
Bár a Panasonic lemezeivel nem veszi fel a harcot.
Pana 100%
Omega 70-85%
Több 100 darab megírása után 7 hónap alatt.
Csak a beolvasás ,s a másolás + BD lejátszókkal a beletekergetés eleje vége gyors tekerés a teszt
Philips BDP 3250,
PIO 150-160
LG BD370-550-650
Asztali lejátszók
De láttam amit láttam aki ismer GG72 VERBIGBOY KICSIRIGÓ FLASHGET tudja hogy nem kamuzok csak az igazat írom le. -
M107
addikt

Omega Freestyle BD-R 4x (25GB) BluRay 25Cake (Glossyprint) (IT8425)
2X írás mellett Pio BD-RW írókkal 7 hónap után is beolvasható gyorsan s stabilan.
Tesztelő író sajna nincs, szomszéd srác ilyet vásárolt kb 1 éve móta meg van 207 Pio-ja .
2x írja több 100 darab random kiválasztva hibátlan.
Mid: CMCMAG-BA3-000
Jó tudni :
A nála pár Ft drágább Maxell BD-R 25 GB 3 hengerből 10-10-10 olvashatlan.
-
zebranyul
csendes tag
Esetleg valaki Nyíregyházán nem tervez Panasonic Blu-ray-t rendelni e-bay-ről? A 60 darab nekem is sok lenne, felezhetnénk.
-
ShayLeigh
csendes tag
Igen köszi ezt én is láttam (nem kell rögtön szemet forgatni), csak a kolléga azt írta hogy 2x30 db, ezért azt hittem hogy 30-asból ia van ilyen jó áron, ami csak azért fontos mert nekem sok lenne most a 60 db-os.
30-ast meg legolcsóbban 350/db körül láttam (ami azért még mindíg nem rossz, de ha van olcsóbban ugyanaz, plusz ha tényleg jön rá még fa...).
Azt hittem én néztem el valamit azért nem találtam, de most megnyugodtam hogy még nem olyan rossz a szemem.
Majd lehet hogy keresek valakit közös rendeléshez. -
-
Aurig@
őstag
Igen, eBay-ről, nagyjából 284 Ft/db
-
Aurig@
őstag
Gondoltam kicsit betárazok a Panasonic BD-ből. Sikeresen megjött a 2*30 db, MEI-T02-001 MID-el.
-
Flashget
félisten
válasz
Pro Koryak
üzenetére
Kapcsolat fülre klattyolás után:
Digital Place
Elérhetőségeink
Cím:
Szlovákia ( Slovak Republic ), KomarnoE-mail: admin@digitalplace.eu
Telefon: Túlterheltség miatt szünetel
http://www.digitalplace.eu![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
banderasz77
addikt
válasz
banderasz77
üzenetére
Már nincs elérhető!

-
jpeetr
aktív tag
Ezzel a lemezzel van valakinek esetleg tapasztalata?
Jó választás lenne, illetve ha nem, akkor mit ajánlanátok helyette?köszi
-
gg72
veterán
válasz
-=RelakS=-
üzenetére
Lehetséges, de amúgy minek újraírható lemezt tesztelni?
-
-=RelakS=-
veterán
Az előfordulhat, hogy ha egy újraírható lemezt megírok először, majd lemez minőség tesztet csinálok rajta, akkor az olvasás túlmegy a lemez "végén", és a fel nem írt részt is átolvassa?
Csak mert az egyik Verbatim lemezt próbaképp megírtam, és a végén mindkét hibagrafikon maximumra ugrott. Mikor teszt lemezt csináltam belőle az ODC-al, és annak a minőségét teszteltettem, ilyen probléma nem jelentkezett, viszont az végigírja a lemezt.
Új hozzászólás Aktív témák
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! I5 10500T / RTX 3050 / 32GB DDR4 / 512 SSD!
- BESZÁMÍTÁS! ASRock B450M R5 Pro 3400G 16GB DDR4 240GB SSD 2TB HDD GTX 1070 8GB RAMPAGE Shiva 450W
- Bomba ár! Dell Latitude E5550 - i5-5GEN I 8GB I 128GB SSD I 15,6" FHD I W11 I HDMI I Cam I Gari!
- Kèszletről,azonnal vihető 9060XT! Már kamatmentes rèszletre is! Èrdeklődj!
- Lenovo L14 Thinkpad Gen2 FHD IPS i5-1135G7 16GB RAM 256GB SSD Intel Iris XE Win11 Pro WiFi6 Garancia
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: NetGo.hu Kft.
Város: Gödöllő
![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

.
/adat kiírásra megfelelő.../ -24.-én volt leadva a rendelés-

Megismételtem még kétszer, kicsit mindig javult az eredmény.
Nem igazán értem a dolgot, de még párszor megcsinálom, kíváncsi vagyok, lesz-e valami tendencia. CMCMagdi gyártmány.