- One mobilszolgáltatások
- Xiaomi 17T - T-modell
- Yettel topik
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Táncoló okoshangszóróért csábít Apple munkaerőt az OpenAI
- Samsung Galaxy Watch8 - Classic - Ultra 2025
- Xiaomi 17 Ultra - jó az optikája
- Motorola Signature - mielőtt aláírnád...
- Honor Magic8 Pro - bevált recept kölcsönvett hozzávalókkal
- Fotók, videók mobillal
-
Fórumok
Mobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Új hozzászólás Aktív témák
-
nevemfel
senior tag
Attól "szilárdtest" egy akku, hogy nincsen benne folyadék, ami praktikusan azt jelenti, hogy az anód és a katód között az elektrolit (amiben vándorolnak az elektronok), nem folyadék, hanem valamilyen szilárd anyag. Azaz nem egy, hanem három anyagot kellene találni, amire rengeteg jelölt van, csak még nem sikerült megtalálni az ideális villanyautóban is használható kombinációt, és megalkotni az előállításukhoz szükséges gyártástechnológiát. (Laboratóriumban rengeteg prototípust előállítottak már, csak ezek vagy nem bírják a hétköznapi használatban a gyűrődést, vagy nincs a tömeggyártáshoz technológia.)
Egyáltalán nem arról írtam, hogy nem tudom, hogy mi az a szilárdtest. Kicsit sem.
-
Mr K
őstag
meglesz a csodaakku
Aligha lesz csodaakku, hacsak nem hoznak nekünk valami ismeretlen anyagot az ufók.
2016 óta olvasni az ún. szilárdtest akkukról, aztán azóta sem történt semmi előrelépés. Olyan szinten sem, hogy megtudjuk, mi a fene anyagból van az a bizonyos "szilárdtest", kriptonitból, vagy valami másból.
Forradalmi előrelépés meg azért nem valószínű, hogy történni fog, mert ahhoz meg kéne változtatni a fizika törvényeit. Például ionizációval kellene tudni elérni olyan energiasűrűséget, mint ami kéznél van szénhidrogéneknél a kovalens kötéssel.
Attól "szilárdtest" egy akku, hogy nincsen benne folyadék, ami praktikusan azt jelenti, hogy az anód és a katód között az elektrolit (amiben vándorolnak az elektronok), nem folyadék, hanem valamilyen szilárd anyag. Azaz nem egy, hanem három anyagot kellene találni, amire rengeteg jelölt van, csak még nem sikerült megtalálni az ideális villanyautóban is használható kombinációt, és megalkotni az előállításukhoz szükséges gyártástechnológiát. (Laboratóriumban rengeteg prototípust előállítottak már, csak ezek vagy nem bírják a hétköznapi használatban a gyűrődést, vagy nincs a tömeggyártáshoz technológia.)
-
nevemfel
senior tag
Új villanyautónak sok esetben masszív felára van a benzines változathoz képest, amit csak az tud behozni rajta, aki elég sokat megy vele (ennek meg ugye a relatíve korlátozott hatótáv tesz be), így nem véletlen hogy a használtautópiacon mennek nagyon az elektromos verdák. Azoknál meg sok esetben, ahogy a Leaf 2-n is, amit nem mellesleg még 2-3 éve is meg tudtál venni vadiúj autóként is, nincs három fázisú töltési lehetőség...

Persze bővíthetnék fázist a 3x16A-ról felfelé, meg vehetnék másik töltőt (ami tud egy fázison a maximum 6.6kW-tal tölteni), csak éppen egyrészt a villanyóraszekrény szabványosítása kerülne önmagában 300-400K-ba, szóval valahogy nincs kedvem ezzel foglalkozni (értem én, hogy van akinek 500K aprópénz), másrészt az is relatíve lassú lenne (főleg ahhoz mérten, amennyit rá kellene költeni).Btw mondhattam volna másik példát is. Mondjuk volt olyan, hogy eleve csak 70% körül volt reggel az akksi, délelőtt többek között ki kellett szaladnom Bp-ről Vácra anyámékhoz, délután meg közölte a kis család, hogy este el kell vinni a gyereket egy haverjához, amit már nem tudtam volna megjárni (az volt a szerencse, hogy pont mentem a Lidl-be is, és ott pont volt szabad töltő, ami abban az idősávban egyáltalán nem megszokott).
Új villanyautónak sok esetben masszív felára van a benzines változathoz képest, amit csak az tud behozni rajta, aki elég sokat megy vele
Mindez masszív keresztfinanzírozás mellett. Karbon kreditek, belsőégésű motoros autók szorongatása az egyre extrémebb kibocsájtási normákkal, (ezért szinte minden új autó hibrid, ami a belsőégésűek árát felnyomja), adókedvezmények, otthontöltés lényegében támogatott árammal, miközben a benzinen 50% körüli extraadó van satöbbi, satöbbi...
-
Cassi
őstag
Ha valóban eljutunk odáig, hogy jobb lesz a villanyautózás (meglesz a csodaakku, épül még 2-3 Paks, kihúznak mindenhova még több ezer tonnányi rezet, telepítenek tízezer számra töltőket), akkor nem fog zavarni, főleg ha emellett nem lehetetlenítik el a veteránautózást
. Akkor nem lesz szükség állami támogatásra és kényszerítésre, az emberek maguktól fogják racionális döntésként választani.De ami most van, hogy egy drágább, több kompromisszumot igénylő, az elektromos hálózat méretezése miatt tömeges mértékben működésképtelen, csak speciális esetekben előnyös megoldást próbálnak világmegmentőnek, környezetbarátnak beállítani, állami milliárdokat nyomnak bele, közben a jól működő bevált megoldást ahol csak lehet próbálják ellehetetleníteni, na ez nagyon nem tetszik.
Nem kell több Paks, a finomítók energiaigénye csökkenni fog, az nagyjából elég lesz.
"Akkor nem lesz szükség állami támogatásra és kényszerítésre"
Nincs rá nagy szükség, teljes sebességgel nő az EV-k aránya.Ausztrália, 2026, a BEV-ek aránya az eladásban:
Február: 11,8%
Március: 14,6%
Április: 16,4%
Május: 19,9%
Június: 23,3%Az iráni háború meg felér egy nagy EV-támogató csomaggal.
-
nevemfel
senior tag
Ha valóban eljutunk odáig, hogy jobb lesz a villanyautózás (meglesz a csodaakku, épül még 2-3 Paks, kihúznak mindenhova még több ezer tonnányi rezet, telepítenek tízezer számra töltőket), akkor nem fog zavarni, főleg ha emellett nem lehetetlenítik el a veteránautózást
. Akkor nem lesz szükség állami támogatásra és kényszerítésre, az emberek maguktól fogják racionális döntésként választani.De ami most van, hogy egy drágább, több kompromisszumot igénylő, az elektromos hálózat méretezése miatt tömeges mértékben működésképtelen, csak speciális esetekben előnyös megoldást próbálnak világmegmentőnek, környezetbarátnak beállítani, állami milliárdokat nyomnak bele, közben a jól működő bevált megoldást ahol csak lehet próbálják ellehetetleníteni, na ez nagyon nem tetszik.
meglesz a csodaakku
Aligha lesz csodaakku, hacsak nem hoznak nekünk valami ismeretlen anyagot az ufók.
2016 óta olvasni az ún. szilárdtest akkukról, aztán azóta sem történt semmi előrelépés. Olyan szinten sem, hogy megtudjuk, mi a fene anyagból van az a bizonyos "szilárdtest", kriptonitból, vagy valami másból.
Forradalmi előrelépés meg azért nem valószínű, hogy történni fog, mert ahhoz meg kéne változtatni a fizika törvényeit. Például ionizációval kellene tudni elérni olyan energiasűrűséget, mint ami kéznél van szénhidrogéneknél a kovalens kötéssel.
-
ben2
senior tag
Az az alapvető probléma, hogy bármilyen komolyabb változás az autóiparban kb. 50 év alatt megy végbe. Tehát ha most erőltetik az elektromos átállás, még akkor is, ha az áramot földgázzal vagy kőolajjal állítják elő, az idővel megkönnyíti az energiahordozók lecserélését a már forgalomban lévő járművekben.
-
btprg
senior tag
-
Knight666
aktív tag
Nem tudom milyen szempontra gondolsz. Én pont ellenkezőleg látom: Az útmenti tankolás a szükségmegoldás, és az otthoni töltés ami az ideális, és ha tehetné, mindenki otthon töltene/tankolna. Nem véletlenül hoztam a Batman referenciát, ahol mindenki irigykedett, hogy Bruce a saját garázsában tankolhatta meg a Bentley-ét.
Jah, persze, a saját helikopter meg atomtengeralattjáró is "ideális" lenne, ha már Batman-re hivatkozunk mint "referenciára"...

ROTFL...
Úgy sejtem, hogy direkt értettél félre, hogy kiröhöghess a mondandóm lényegére való reagálás helyett, de azért leírom a biztonság kedvéért: A "referencia" itt a hivatkozás szinonimája volt.
Igen, a jelenlegi infrastruktúra szar, ebben nincs vita köztünk. Én csak azt mondom, hogy az autód töltésére parkolás közben nem szükségmegoldásként kéne tekinteni, hanem a legjobb alternatívaként, és törekednünk kéne rá, hogy a társadalom minden tagja számára elérhető legyen. Olyannyira, hogy szerintem ez fontosabb cél kéne legyen, mint a gyorstöltő hálózat bővítése.
Mert tegyük fel, hogy már mindenki tudna parkolás közben tölteni és a gyorstöltő hálózat is rendesen ki lenne építve: Ebben az esetben szerintem az energia 99%-a parkolás közben töltődne az autókba, és csak akkor használnák az emberek a gyorstöltőket, mikor muszáj (az autó hatótávját meghaladó túrákon vagy ha nem parkolhat elég ideig a kocsi két utazás között). Egyszerűen azért, mert kényelmesebb parkolás közben tölteni, mint "tankolni". -
Egon
nagyúr
Á, bocs, muszáj korrigálnom magam, közben változott a szabályozás, és már csak a céges kocsi töltése az ingyenes, így már érthető okokból. Korábban nem így volt, ez zavart meg.
A magán célú esetben az adózási szabályok azért annyira nem tűnnek bonyolultnak, sima béren kívüli juttatásnak tűnik elsőre. Talán az Áfa, ami macerás, az nem tudom hogy megy... mondjuk megértem, ha egy cég nem szórakozik ezzel szívesen.
Egyébként a céges árazás nem tűnik vészesnek, szóval így sem rossz opció, ha pl lakásban laksz és egyébként csak a nyilvános töltők maradnának. Otthonival nyilván nem vetekszik...
Mondjuk az elektromos Bentley vásárlókat talán nem ez rettenti el

A magán célú esetben az adózási szabályok azért annyira nem tűnnek bonyolultnak, sima béren kívüli juttatásnak tűnik elsőre. Talán az Áfa, ami macerás, az nem tudom hogy megy... mondjuk megértem, ha egy cég nem szórakozik ezzel szívesen.
Nem ez a gond, hanem összekötni a rendszereket: ki mennyit tölt konkrétan, azt bérszámfejteni... Nem tűnik triviálisnak. Manuálisan rögzíteni meg nagy meló lehet egy nagyobb cégnél.

Az biztos...
-
HThomas
őstag
Á, bocs, muszáj korrigálnom magam, közben változott a szabályozás, és már csak a céges kocsi töltése az ingyenes, így már érthető okokból. Korábban nem így volt, ez zavart meg.
Egyébként a céges árazás nem tűnik vészesnek, szóval így sem rossz opció, ha pl lakásban laksz és egyébként csak a nyilvános töltők maradnának. Otthonival nyilván nem vetekszik...

-
.Szaki.
addikt
Igen, azok a számok beszélnek amiket a szerkesztők látnak és mi nem, ez tény. Az a kérdés hogy hosszú távon hoz-e annyi többlet olvasót, mint amennyit elriaszt. Azt is értem hogy nincs már akkora potenciál a mobil piacban mint a 2000-es vagy akár a 2010-es években, és valamerre nyitni kell. A gsmarena is megcsinálta az evarénat de nem véletlenül külön domainen. Itt erre nincs megfelelő háttér, de a rollerek, ebicikli tesztek pörögnek, szerintem elég ennyia profilba
"Az a kérdés hogy hosszú távon hoz-e annyi többlet olvasót, mint amennyit elriaszt."
Szerintem ezen a ponton csak hozni tud, veszíteni egyáltalán nem. Ha megnézed a MA! főoldalát, akkor a következőt látod 33db cikkből:
- 24db mobiltelefon
- 3 kiegészítő
- 2 e-roller
- 2 e-autó
- 1 háztartási gép
- 1 PH! cikkTehát 33db cikkből tulajdonképpen 27db foglalkozik mobiltelefonokkal, vagy hozzájuk erősen köthető termékekkel, így mondhatjuk, hogy 82%-a a cikkeknek a portál nevéhez köthető, és további 6 cikk az, ami foglalkozik minden mással. Ez azért még nem az a szint ahol az Olvasó azt mondja, hogy egyre kevésbé érdekes ez az oldal számára, max arra a főoldalon található 6 cikkből egyikre sem kattint. 33-ból. Ha más lenne az arány, akkor azt mondanám, hogy igazad van.
2 naponta egy e-autó cikkért tartani egy külön weboldalt nem lenne akkora buli.

-
Egon
nagyúr
Kíváncsi vagyok, utánanézek majd hogy van, abban biztos vagyok, hogy a cég mindenben törekszik arra, hogy szabályos legyen, szóval nem gondolnám, hogy jogszerűtlenül csinálnának valamit, mégis megoldják... részben épp ezért gondolkodok most, hogy második kocsinak elektromos kéne.
A bölcsis példát csak azért hoztam, mert számtalan olyan juttatás van, ami nem jár egyformán mindenkinek, én nem gondolnám, hogy ez önmagában probléma lenne.Ilyen körülmények között abszolút logikus választás második autónak egy villanyautó. Én konkrétan némi túlzással ugrálnék örömömben, ha a cégnél lehetne ingyen tölteni az autót.
-
Egon
nagyúr
Egy 11kW-os fedélzeti töltővel (ami teljesen általános manapság) egy nem tökig lemerült akksit egy alvás alatt bővel fel tudsz annyira tölteni másnap reggelre, amivel bőven el tudsz addig menni, amennyit egy seggel végig lehet ülni. Most azt ne vegyük már ide, ha valaki 230V-tal csorgatja az áramot. Igen, ki kell hozzá építeni egy rendes három fázisú wall-box-ot, de ezt úgy félmillióból meg lehet ugrani.
Új villanyautónak sok esetben masszív felára van a benzines változathoz képest, amit csak az tud behozni rajta, aki elég sokat megy vele (ennek meg ugye a relatíve korlátozott hatótáv tesz be), így nem véletlen hogy a használtautópiacon mennek nagyon az elektromos verdák. Azoknál meg sok esetben, ahogy a Leaf 2-n is, amit nem mellesleg még 2-3 éve is meg tudtál venni vadiúj autóként is, nincs három fázisú töltési lehetőség...

Persze bővíthetnék fázist a 3x16A-ról felfelé, meg vehetnék másik töltőt (ami tud egy fázison a maximum 6.6kW-tal tölteni), csak éppen egyrészt a villanyóraszekrény szabványosítása kerülne önmagában 300-400K-ba, szóval valahogy nincs kedvem ezzel foglalkozni (értem én, hogy van akinek 500K aprópénz), másrészt az is relatíve lassú lenne (főleg ahhoz mérten, amennyit rá kellene költeni).Btw mondhattam volna másik példát is. Mondjuk volt olyan, hogy eleve csak 70% körül volt reggel az akksi, délelőtt többek között ki kellett szaladnom Bp-ről Vácra anyámékhoz, délután meg közölte a kis család, hogy este el kell vinni a gyereket egy haverjához, amit már nem tudtam volna megjárni (az volt a szerencse, hogy pont mentem a Lidl-be is, és ott pont volt szabad töltő, ami abban az idősávban egyáltalán nem megszokott).
-
HThomas
őstag
Tessék: [link]
Mint látható, elég bonyolult a sztori, kb. biztos vagyok abban, hogy ahol jogszerű működésre törekednek, ott a többség nem vállalja fel ennek ódiumát (az, hogy vannak kivételek, még nem cáfolja mindezt).Az adómentes bölcsödei cafetéria is juttatás amit nem kap meg az, akinek nincs bölcsödés gyereke, mégis adják. Huh.
Nem én találtam ki, mehetsz a villanyautosok.hu-ra vitatkozni: [link] Huh...
Kíváncsi vagyok, utánanézek majd hogy van, abban biztos vagyok, hogy a cég mindenben törekszik arra, hogy szabályos legyen, szóval nem gondolnám, hogy jogszerűtlenül csinálnának valamit, mégis megoldják... részben épp ezért gondolkodok most, hogy második kocsinak elektromos kéne.
A bölcsis példát csak azért hoztam, mert számtalan olyan juttatás van, ami nem jár egyformán mindenkinek, én nem gondolnám, hogy ez önmagában probléma lenne. -
mad823
őstag
Ja, az oroszoknál is igen kiszámítható mostanság a tankolás...
Jó, hát most kiemelted kb. az egyetlen helyet (na jó, nyilván Iránban vagy a Gázai-övezetben sem jobb a helyzet), ahol üzemanyag-ellátási problémák vannak...
Erre írhatnám, hogy Kijevben meg olyan egyszerű elektromos autót tölteni, a sok órás áramszünetekkel ugyebár...
Amúgy meg pont, hogy van otthon áramod, vagyis bármikor feltöltött autóval tudsz elindulni otthonról.
Szép elmélet, a gyakorlat meg nem ez. Csilliárd oka lehet hogy nem így van. Egyetlen példa: későn érek haza, lemerült akksival, és másnap korán indulnék, szintén relatíve messzire. 20%-ról 100%-ra durván 12 óra (sic!) alatt tölti fel nekem a Leaf-et otthon. Ergo ha éjfélre érek haza 20%-ra merült akkuval, és másnap reggel hatkor el kell indulnom, akkor mindössze 60%-nyi kapacitással kell útra kelnem, ami vagy elég lesz vagy nem... És rohadtul nem Budapest-München távolságokról beszélünk.
Összességében abszolút élhető persze, városi autóként (esetleg második autóként) használva egy elektromos autó. De ne tegyünk úgy, mintha ehhez semmilyen kompromisszumot nem kellene kötni, és a sokórás töltést se próbáljuk meg előnyként beállítani egy ötperces benzines tankoláshoz képest.
Egy 11kW-os fedélzeti töltővel (ami teljesen általános manapság) egy nem tökig lemerült akksit egy alvás alatt bővel fel tudsz annyira tölteni másnap reggelre, amivel bőven el tudsz addig menni, amennyit egy seggel végig lehet ülni. Most azt ne vegyük már ide, ha valaki 230V-tal csorgatja az áramot. Igen, ki kell hozzá építeni egy rendes három fázisú wall-box-ot, de ezt úgy félmillióból meg lehet ugrani.
-
cucka
addikt
Igen, az is előny volt.
A legnagyobb előny nyilván az, hogy egy nagyon gazdag ország, szóval egyszerűen megengedhették maguknak, hogy sokat költsenek a villanyautós átállásra. Igen, a vagyon alapja az északi tengeri kőolaj kitermelése, de ezzel a vagyonnal jól is kell gazdálkodni.
A másik nagy előnyük, hogy tökéletes földrajzi adottságaik vannak a vízerőművekhez, az áram 95%-át ezek teremlik náluk. -
Egon
nagyúr
Nem tudom milyen szempontra gondolsz. Én pont ellenkezőleg látom: Az útmenti tankolás a szükségmegoldás, és az otthoni töltés ami az ideális, és ha tehetné, mindenki otthon töltene/tankolna. Nem véletlenül hoztam a Batman referenciát, ahol mindenki irigykedett, hogy Bruce a saját garázsában tankolhatta meg a Bentley-ét. Ez az, amit most már te is megtehetsz a Leaf-eddel. És mivel a kocsid amúgy is tétlenül áll, amíg otthon vagy, az sem baj, ha nem 5 perc alatt végez a töltés.
Igen, az "út menti" töltés lassabb, mint a tankolás és a jelenlegi infrastruktúra mellett néha szopás, de arra csak hosszabb túráknál van szükség, vagy ha valamiért nem tudsz otthon/munkahelyen tölteni. Az otthoni töltésben viszont egy EV verhetetlen. Szerintem arra kéne koncentrálni társadalmi szinten, hogy mindenki tudja tölteni az autóját, amíg nem használja, és akkor nagyon ritkán lenne szükség gyorstöltőkre.Nem tudom milyen szempontra gondolsz. Én pont ellenkezőleg látom: Az útmenti tankolás a szükségmegoldás, és az otthoni töltés ami az ideális, és ha tehetné, mindenki otthon töltene/tankolna. Nem véletlenül hoztam a Batman referenciát, ahol mindenki irigykedett, hogy Bruce a saját garázsában tankolhatta meg a Bentley-ét.
Jah, persze, a saját helikopter meg atomtengeralattjáró is "ideális" lenne, ha már Batman-re hivatkozunk mint "referenciára"...

ROTFL...
-
Egon
nagyúr
"Munkahelyen szabályosan nem tudsz tölteni"
Ne általánosítsunk, vannak olyan cégek (közepes multi), ahol pl foglalásos rendszerben, ingyen tudsz tölteni. Azt nem tudom hogyan oldják meg a háttérben, de biztos legális.
Az adómentes bölcsödei cafetéria is juttatás amit nem kap meg az, akinek nincs bölcsödés gyereke, mégis adják. Huh.Tessék: [link]
Mint látható, elég bonyolult a sztori, kb. biztos vagyok abban, hogy ahol jogszerű működésre törekednek, ott a többség nem vállalja fel ennek ódiumát (az, hogy vannak kivételek, még nem cáfolja mindezt).Az adómentes bölcsödei cafetéria is juttatás amit nem kap meg az, akinek nincs bölcsödés gyereke, mégis adják. Huh.
Nem én találtam ki, mehetsz a villanyautosok.hu-ra vitatkozni: [link] Huh...
-
Egon
nagyúr
Amúgy meg pont, hogy van otthon áramod, vagyis bármikor feltöltött autóval tudsz elindulni otthonról.
De megnéztem a 3-4 éves Bentley-k futásteljesítményét, átlagban bőven kevesebb, mint 20ekm/év, vagyis nem mondanám, hogy az autópályákat járják folyamatosan.
Persze, aki minden nap egy seggel járja oda-vissza a Budapest-Münchent, az ne vegyen villanyautót, mindenki másnak (ez bőven 90+%) meg nincs ennél jobb választás.Ja, az oroszoknál is igen kiszámítható mostanság a tankolás...
Jó, hát most kiemelted kb. az egyetlen helyet (na jó, nyilván Iránban vagy a Gázai-övezetben sem jobb a helyzet), ahol üzemanyag-ellátási problémák vannak...
Erre írhatnám, hogy Kijevben meg olyan egyszerű elektromos autót tölteni, a sok órás áramszünetekkel ugyebár...
Szép elmélet, a gyakorlat meg nem ez. Csilliárd oka lehet hogy nem így van. Egyetlen példa: későn érek haza, lemerült akksival, és másnap korán indulnék, szintén relatíve messzire. 20%-ról 100%-ra durván 12 óra (sic!) alatt tölti fel nekem a Leaf-et otthon. Ergo ha éjfélre érek haza 20%-ra merült akkuval, és másnap reggel hatkor el kell indulnom, akkor mindössze 60%-nyi kapacitással kell útra kelnem, ami vagy elég lesz vagy nem... És rohadtul nem Budapest-München távolságokról beszélünk.
Összességében abszolút élhető persze, városi autóként (esetleg második autóként) használva egy elektromos autó. De ne tegyünk úgy, mintha ehhez semmilyen kompromisszumot nem kellene kötni, és a sokórás töltést se próbáljuk meg előnyként beállítani egy ötperces benzines tankoláshoz képest.
-
HThomas
őstag
Munkahelyen szabályosan nem tudsz tölteni, nagyobb cégek nem is engedik (pl. az én munkahelyemen is kategorikusan tiltva van, kivétel az elektromos céges autók), mert juttatásnak minősül, adóköteles elem lenne normál körülmények között (most hagyjuk a garázscégeket, zug-káeftéket, akik szemet hunynak felettük...), és akkor felmerülne pl. hogy a többi dolgozó (aki tömeggel vagy benzines autóval jár) miért nem kap juttatást stb.
"Munkahelyen szabályosan nem tudsz tölteni"
Ne általánosítsunk, vannak olyan cégek (közepes multi), ahol pl foglalásos rendszerben, ingyen tudsz tölteni. Azt nem tudom hogyan oldják meg a háttérben, de biztos legális.
Az adómentes bölcsödei cafetéria is juttatás amit nem kap meg az, akinek nincs bölcsödés gyereke, mégis adják. Huh. -
Egon
nagyúr
Munkahelyen szabályosan nem tudsz tölteni, nagyobb cégek nem is engedik (pl. az én munkahelyemen is kategorikusan tiltva van, kivétel az elektromos céges autók), mert juttatásnak minősül, adóköteles elem lenne normál körülmények között (most hagyjuk a garázscégeket, zug-káeftéket, akik szemet hunynak felettük...), és akkor felmerülne pl. hogy a többi dolgozó (aki tömeggel vagy benzines autóval jár) miért nem kap juttatást stb.
-
HThomas
őstag
"De csak idő kérdése, mert a villanyautós átállás le lesz nyomva a torkunkon, ha teszik ha nem."
Ha nem lesz megvalósítható értelmes módon, akkor nem lesz, akármit vartyognak a pszichopata politikusok. Lehet hogy egy idő után kiderül hogy a normál autók tömeges leváltására zsákutca az egész. (Számomra már most is kiderült.)
Ha megnézed merre mennek a világban a technológia trendek, akkor látszik, hogy hosszabb távon a belső égésű motornak nincs jövője az elektromossal szemben. Jelenleg a terjedésben a hátráltató tényező az akkumulátor, meg az infrastruktúra, de mindkettőn dolgoznak...
-
btprg
senior tag
A norvég példát lehet nézni, ott lényegében megvalósult a villanyautós átállás. (Nyilván, lehet boncolgatni az okokat, most nem ez a fontos)
A lényeg, hogy a töltőhálózat gerince a rengeteg otthoni lassú töltő. Társasházi meg utcai parkolóhelyeken is. Nyilván gyorstöltő hálózatuk is van, de az alapvető elképzelés, hogy a napi használathoz mindenki töltsön a parkolójában lassú töltővel.
Ezt kényszer szülte, az egyetlen megoldás arra, hogy menedzselni tudják az elektromos hálózaton a terhelést.Most ez még itthon elképzelhetetlen. De csak idő kérdése, mert a villanyautós átállás le lesz nyomva a torkunkon, ha teszik ha nem.
"De csak idő kérdése, mert a villanyautós átállás le lesz nyomva a torkunkon, ha teszik ha nem."
Ha nem lesz megvalósítható értelmes módon, akkor nem lesz, akármit vartyognak a pszichopata politikusok. Lehet hogy egy idő után kiderül hogy a normál autók tömeges leváltására zsákutca az egész. (Számomra már most is kiderült.)
-
spect80
őstag
Értem. Azért élek a gyanúperrel, hogy ezeket a cikkeket nem csak az az 5-6 ember olvassa, mint ahogy azt is feltételezem, hogy nem minden egyes olvasó szól hozzá az adott témához, sőt, úgy gondolom, hogy az olvasók egy meghatározó része nem is regisztrált tag. Nyilván pontosan tudják a szerkesztők, hogy milyen cikkekre van igény, és mekkora az adott témának az olvasottsága. Ők erre rálátnak. Mi nem.
Az pedig, hogy egy fórumon folyamatosan hitvitákba keveredünk az sajnos teljesen normális, nem kell ehhez kifejezetten e-autós tartalom. Andorid vs. iOS, kínai vs. nem kínai, foldable vs. hagyományos kialakítás, AMD vs. Intel, Windows vs. Linux, mindenhol ez megy.
Igen, azok a számok beszélnek amiket a szerkesztők látnak és mi nem, ez tény. Az a kérdés hogy hosszú távon hoz-e annyi többlet olvasót, mint amennyit elriaszt. Azt is értem hogy nincs már akkora potenciál a mobil piacban mint a 2000-es vagy akár a 2010-es években, és valamerre nyitni kell. A gsmarena is megcsinálta az evarénat de nem véletlenül külön domainen. Itt erre nincs megfelelő háttér, de a rollerek, ebicikli tesztek pörögnek, szerintem elég ennyia profilba
-
ben2
senior tag
A norvég példát lehet nézni, ott lényegében megvalósult a villanyautós átállás. (Nyilván, lehet boncolgatni az okokat, most nem ez a fontos)
A lényeg, hogy a töltőhálózat gerince a rengeteg otthoni lassú töltő. Társasházi meg utcai parkolóhelyeken is. Nyilván gyorstöltő hálózatuk is van, de az alapvető elképzelés, hogy a napi használathoz mindenki töltsön a parkolójában lassú töltővel.
Ezt kényszer szülte, az egyetlen megoldás arra, hogy menedzselni tudják az elektromos hálózaton a terhelést.Most ez még itthon elképzelhetetlen. De csak idő kérdése, mert a villanyautós átállás le lesz nyomva a torkunkon, ha teszik ha nem.
Ha jól tudom a norvégoknál hatalmas előny, hogy a parkolók alapból el voltak látva elektromos hálózattal, hogy melegítéssel megakadályozzák a kocsik lefagyását.
-
cucka
addikt
Szóval Zuglóban a társasházak előtt töltők lesznek? Nehéz elképzelni.
HThomas Létezik persze, de a világ nem erre megy és így is van egy nem elhanyagolható réteg, aki a városban lakik, nem az aglomerációban.
-
.Szaki.
addikt
Értem. Azért élek a gyanúperrel, hogy ezeket a cikkeket nem csak az az 5-6 ember olvassa, mint ahogy azt is feltételezem, hogy nem minden egyes olvasó szól hozzá az adott témához, sőt, úgy gondolom, hogy az olvasók egy meghatározó része nem is regisztrált tag. Nyilván pontosan tudják a szerkesztők, hogy milyen cikkekre van igény, és mekkora az adott témának az olvasottsága. Ők erre rálátnak. Mi nem.
Az pedig, hogy egy fórumon folyamatosan hitvitákba keveredünk az sajnos teljesen normális, nem kell ehhez kifejezetten e-autós tartalom. Andorid vs. iOS, kínai vs. nem kínai, foldable vs. hagyományos kialakítás, AMD vs. Intel, Windows vs. Linux, mindenhol ez megy.
-
ben2
senior tag
Budapesten ezt azért nem lehet megcsinálni, mert az önkormányzat minden kiadott új helyrajzi szám után parkolás-megváltási díj címszóval 1.5-6 millió forint közötti összeget ró ki a tulajdonosra, ha az telken belül nem tudja megoldani a parkolóhelyet. Függetlenül attól, hogy egyébként a tulajnak van-e autója, vagy egyáltalán lehet-e parkolni az utcában.
-
atee_13
őstag
Meg ugye az ágaskodó lónak van egy olyan trükkje, hogy egyes egzotikus modelleket csak akkor ad el bizonyos személyeknek, ha előtte vesznek egy villanyosat is.
-
Knight666
aktív tag
Amikor valaki azzal jön, hogy otthoni töltés és ez a jövő, nem tudom hogy sírjak vagy nevessek, és rád vagy bárki másra hiába igaz, ha a világ nem a saját tualjdonú ingatlan felé halad, pláne nem afelé, hogy mindenki majd a saját udvarában töltögeti az autóját. Ha most tölteni szeretnék az albiból, akkor kellene vagy 100 méternyi hosszabbító és ha szerencsém van nem az út másik oldalán találok parkolót. A társaladom egy jókora része az otthon töltés elfelejtheti és ez az arány a jövőben sem lesz jobb.
Részben igazad van. Erre a problémára vonatkozott az utolsó mondatom. Meg kell oldani, hogy mindenhol legyen töltő. Ez szerintem egyszerűbb, mint sokan gondolnák. Az áramszolgáltatóknak lenne a legegyszerűbb megcsinálni. Az áram már mindenhol ott van. Nagy teljesítmény sem kell egy töltőpontra és kicsi a kiépítési költség (ellentétben a gyorstöltőkkel az utak mentén), hiszen sokáig áll az autó, van ideje tölteni. A fizetésre a mai technika mellett számos remek megoldást ki lehet találni (pl. az azonosítást követően hozzácsapják a villanyszámládhoz, a szolgáltatók meg "leboltolják" egymás között). Ugyanígy a munkahelyeken is el lehetne terjeszteni a töltőhelyeket (pl. állami ösztönzéssel).
Továbbra is azt állítom, hogy ha tehetné, mindenki otthon (tágabban értve, ott ahol parkol) töltene. Csak azért járunk a benzinkútra / útmenti gyorstöltőre, mert muszáj. -
mad823
őstag
HThomas Létezik persze, de a világ nem erre megy és így is van egy nem elhanyagolható réteg, aki a városban lakik, nem az aglomerációban.
Szerintem eleve be kéne vezetni azt, ami japán nagyvárosaiban jól működik: csak akkor lehet autód, ha saját ingatlanon belül el tudod helyezni. Hiszen itthon sem jár automatikusan 10nm-nyi közterület minden autó után. Na innentől meg gyerekjáték az otthoni töltés.
-
milkabrams
őstag
A jövő az lesz, hogy a parkolóhelyeknél lesz sok lassú töltő kiépítve. Ez még nincs, ezért a társasházban lakóknak jelenleg nem alternatíva a villanyautó.
Az, hogy ez az infrastruktúra ki fog épülni, azt biztosra lehet venni, mert közeleg a 2035-ös EU-s belsőégésű-tiltás, és lényegében szabályozói oldalról kényszerítenek rá mindenkit arra, hogy az igény létrejöjjön, és települjenek azok a lassú töltők.
10 éve gyorstöltő is alig volt az autópályák mentén, azóta lett, mert volt rá igény.
-
spect80
őstag
Érdekes gondolatok. Álmomban sem sejtettem volna, hogy azok az emberek akik megengedhetnek maguknak egy Bentley-t, azok olyan buborékban élnek, hogy még a MA!-t sem nyitják meg, hiszen nyilván azért is van keretük egy Bentley-re, mert az égvilágon semmi sem érdekli őket. Ugyanez igaz fordítva is. Biztos a lőtéri kutyát sem érdekli ez a cikk, hiszen az olvasónak nincs rá kerete, tehát ki a francot érdekel, hogy milyen irányba halad a világ, ami egyébként záros határidőn belül lejjebb is csordokál a prémium, majd a már elérhető kategóriába. Minek tudni róla. ...
Így van, kellenek is ide az ev cikkek, különben hol folytatná az a fix 5-6 arc az ev vs. belsőégésű meddő vitát amibe kivétel nélkül az összes ilyen cikk torkollik.
-
HThomas
őstag
Amikor valaki azzal jön, hogy otthoni töltés és ez a jövő, nem tudom hogy sírjak vagy nevessek, és rád vagy bárki másra hiába igaz, ha a világ nem a saját tualjdonú ingatlan felé halad, pláne nem afelé, hogy mindenki majd a saját udvarában töltögeti az autóját. Ha most tölteni szeretnék az albiból, akkor kellene vagy 100 méternyi hosszabbító és ha szerencsém van nem az út másik oldalán találok parkolót. A társaladom egy jókora része az otthon töltés elfelejtheti és ez az arány a jövőben sem lesz jobb.
Miért, vidék, külváros, kisváros, előváros, azok nem léteznek? Egy sűrű belvárosi környezetben igaz lehet, amit írsz, de egyrészt oda is lehet megfelelő infrastruktúrát építeni, ahogy írták, másrészt, a fenti trendnek az is része, hogy a nagyvárosi környezetben a saját autó is egyre kevésbé lesz elérhető...
-
Gabor tm
tag
A jövő az lesz, hogy a parkolóhelyeknél lesz sok lassú töltő kiépítve. Ez még nincs, ezért a társasházban lakóknak jelenleg nem alternatíva a villanyautó.
Az, hogy ez az infrastruktúra ki fog épülni, azt biztosra lehet venni, mert közeleg a 2035-ös EU-s belsőégésű-tiltás, és lényegében szabályozói oldalról kényszerítenek rá mindenkit arra, hogy az igény létrejöjjön, és települjenek azok a lassú töltők.
10 éve gyorstöltő is alig volt az autópályák mentén, azóta lett, mert volt rá igény.
Ezt annyiban cáfolnám, vagy inkább egészíteném ki, hogy társasházi lakóknak is jó lehet a villanyautó, ha pl a munkahelyen tudnak tölteni, már ha kocsival járnak be.
-
judas13
veterán
-
cucka
addikt
-
milkabrams
őstag
Nem tudom milyen szempontra gondolsz. Én pont ellenkezőleg látom: Az útmenti tankolás a szükségmegoldás, és az otthoni töltés ami az ideális, és ha tehetné, mindenki otthon töltene/tankolna. Nem véletlenül hoztam a Batman referenciát, ahol mindenki irigykedett, hogy Bruce a saját garázsában tankolhatta meg a Bentley-ét. Ez az, amit most már te is megtehetsz a Leaf-eddel. És mivel a kocsid amúgy is tétlenül áll, amíg otthon vagy, az sem baj, ha nem 5 perc alatt végez a töltés.
Igen, az "út menti" töltés lassabb, mint a tankolás és a jelenlegi infrastruktúra mellett néha szopás, de arra csak hosszabb túráknál van szükség, vagy ha valamiért nem tudsz otthon/munkahelyen tölteni. Az otthoni töltésben viszont egy EV verhetetlen. Szerintem arra kéne koncentrálni társadalmi szinten, hogy mindenki tudja tölteni az autóját, amíg nem használja, és akkor nagyon ritkán lenne szükség gyorstöltőkre.Amikor valaki azzal jön, hogy otthoni töltés és ez a jövő, nem tudom hogy sírjak vagy nevessek, és rád vagy bárki másra hiába igaz, ha a világ nem a saját tualjdonú ingatlan felé halad, pláne nem afelé, hogy mindenki majd a saját udvarában töltögeti az autóját. Ha most tölteni szeretnék az albiból, akkor kellene vagy 100 méternyi hosszabbító és ha szerencsém van nem az út másik oldalán találok parkolót. A társaladom egy jókora része az otthon töltés elfelejtheti és ez az arány a jövőben sem lesz jobb.
-
mad823
őstag
De megnéztem a 3-4 éves Bentley-k futásteljesítményét, átlagban bőven kevesebb, mint 20ekm/év, vagyis nem mondanám, hogy az autópályákat járják folyamatosan.
Persze, aki minden nap egy seggel járja oda-vissza a Budapest-Münchent, az ne vegyen villanyautót, mindenki másnak (ez bőven 90+%) meg nincs ennél jobb választás. -
Knight666
aktív tag
Igen, az "út menti" töltés lassabb, mint a tankolás és a jelenlegi infrastruktúra mellett néha szopás, de arra csak hosszabb túráknál van szükség, vagy ha valamiért nem tudsz otthon/munkahelyen tölteni. Az otthoni töltésben viszont egy EV verhetetlen. Szerintem arra kéne koncentrálni társadalmi szinten, hogy mindenki tudja tölteni az autóját, amíg nem használja, és akkor nagyon ritkán lenne szükség gyorstöltőkre. -
Egon
nagyúr
Otthon meg sosem fogsz olyan gyorsan tölteni, ami akár csak nagyságrendileg is összemérhető lenne egy benzines tankolással.
Hacsak nem jár hozzád is a tartálykocsi, hogy feltöltse a saját töltőállomásodat, mint a Wayne birtokra Gotham-ben, akkor még egy 1kW-os töltő is végtelenszer gyorsabb, mint a nem létező otthoni tankolás
.Az otthoni tankolás (az olcsóbb áramár mellett) bizonyos szempontból egy szükségmegoldás, mert ha senki nem tankolna otthon, akkor várhatnánk órákig a szabad töltőpontokra...

Ilyen valahogy nincs benzines tankolásnál. Van helyette kiszámíthatóság. -
Knight666
aktív tag
Hát nem tudom.
Előrebocsátom, hogy a család két autója közül messze a legtöbbet a Leaf 2-t használom (főleg városon illetve megyén belül közlekedem, oda jó, amúgy eléggé szeretem), de szerintem még nem tart ott a kiszolgáló infra, hogy csak villanyautók legyenek a családban.
Bírom, amikor megyek tölteni (tipikusan Lidl), de foglalt/nem műkszik/leáll stb. Nem gyakran van ilyen, de persze általában akkor, amikor sietnék. Tök jó, hogy 10-15 perc alatt elvben sokat lehet tölteni egy újabb fajta, gyorstöltést jobban támogató típusban, de cseszhetem, hogy 2 perccel előttem jött oda valaki, és várhatok rá, hogy megkezdjem a töltést...
Otthon meg sosem fogsz olyan gyorsan tölteni, ami akár csak nagyságrendileg is összemérhető lenne egy benzines tankolással.Otthon meg sosem fogsz olyan gyorsan tölteni, ami akár csak nagyságrendileg is összemérhető lenne egy benzines tankolással.
Hacsak nem jár hozzád is a tartálykocsi, hogy feltöltse a saját töltőállomásodat, mint a Wayne birtokra Gotham-ben, akkor még egy 1kW-os töltő is végtelenszer gyorsabb, mint a nem létező otthoni tankolás
. -
HThomas
őstag
-
ben2
senior tag
Leszek én akkor. Elmondom mi a baj ezzel a hírrel:
1. Lenne miről írni, ami a prohardver témába belevág élesen. Pld. AMD ryzen 4xx sorozat (mennyire nem ad semmit a 3xx-hez képest, tesztek szemlézése, stb), vagy az új Intel X3D procikról is jöttek hírek, Steam Machine "red line of death", sorolhatnám.
2. Bentley? Tényleg?
Szerintem a PH olvasói között pont 0 Bentleys van, de ha lenne is 1-2, azok biztos nem itt tájékozódna ilyesmiről. Az ilyenek másik "buborékban" vannak.
3. Ellenben itt jó sok kocka van, akiket a hardveres témák érdekelnek (meglepetés!
).
4. Ha már elektromos autó, a kínaiakról érdemesebb lenne írni, azok biztos többeket érdekelne (vásárlási és szociológiai szempontból is).Elfér amúgy "kis színes"-ként, csak szerintem van bőven téma ami (jóval több) kattintást és érdeklődőt hozna.
Torcal amúgy szép hely, én is voltam. Egy dél-Spanyolországi körutazás biztos pontja.
Szerintem annyiban releváns hír, hogy 5-8 évvel ezelőtt még sorban jelentek meg az elemzések és a magánvélemények, hogy az EV trend felfutása csak egy átmeneti divathullám és az egész be fog feküdni, mert nincs valós igény villanyautókra, csak a sötétzöldek erőltetik.
Így ha már egy emblematikus luxusmárka is beáll a sorba, annak nagyon is van hírértéke, mert egyértelművé teszi, hogy az elektromos átállás visszafordíthatatlanmá vált. -
Egon
nagyúr
Szerintem most jött el a használható EV gyártásának pillanata, jók a 800V-os rendszerek, 100+ kWh-s akkuk simán beférnek ( pl a BMW Neue Klasse ), ezek már 500 km felett mennek autópályán, vagy 10 perc töltéssel újabb 300 km is megvan ( 20-22 perc viszont megint 500 km-re elég. )
Eddig csak az alacsony fogyasztással lehetett viszonylag jó távokat megtenni, de sajnos a töltés 30-35 perc volt, és nagyon max a 400 km egyben. ( De az meg gyenge egy Bentley-be )
Igen, tudom, de hol a V8 V12 hangja.... lényegtelen, a Bentley amúgy is halk, és rezzenéstelen, kb mindegy, mi hajtja.Hát nem tudom.
Előrebocsátom, hogy a család két autója közül messze a legtöbbet a Leaf 2-t használom (főleg városon illetve megyén belül közlekedem, oda jó, amúgy eléggé szeretem), de szerintem még nem tart ott a kiszolgáló infra, hogy csak villanyautók legyenek a családban.
Bírom, amikor megyek tölteni (tipikusan Lidl), de foglalt/nem műkszik/leáll stb. Nem gyakran van ilyen, de persze általában akkor, amikor sietnék. Tök jó, hogy 10-15 perc alatt elvben sokat lehet tölteni egy újabb fajta, gyorstöltést jobban támogató típusban, de cseszhetem, hogy 2 perccel előttem jött oda valaki, és várhatok rá, hogy megkezdjem a töltést...
Otthon meg sosem fogsz olyan gyorsan tölteni, ami akár csak nagyságrendileg is összemérhető lenne egy benzines tankolással. -
Tasunkó
őstag
A luxusautók abszolút értelemben való elértéktelenedése áll ezek mögött. Kinek kell ma már egy Ferrari, Bentley? Jó a Bentley legalább golyóálló, de a Ferrariban, Lamborghiniben, stb. boomerek csapják agyon magukat közutakon, miközben alig bírnak belőle kiszállni a plázánál.
-
Chiller
őstag
Leszek én akkor. Elmondom mi a baj ezzel a hírrel:
1. Lenne miről írni, ami a prohardver témába belevág élesen. Pld. AMD ryzen 4xx sorozat (mennyire nem ad semmit a 3xx-hez képest, tesztek szemlézése, stb), vagy az új Intel X3D procikról is jöttek hírek, Steam Machine "red line of death", sorolhatnám.
2. Bentley? Tényleg?
Szerintem a PH olvasói között pont 0 Bentleys van, de ha lenne is 1-2, azok biztos nem itt tájékozódna ilyesmiről. Az ilyenek másik "buborékban" vannak.
3. Ellenben itt jó sok kocka van, akiket a hardveres témák érdekelnek (meglepetés!
).
4. Ha már elektromos autó, a kínaiakról érdemesebb lenne írni, azok biztos többeket érdekelne (vásárlási és szociológiai szempontból is).Elfér amúgy "kis színes"-ként, csak szerintem van bőven téma ami (jóval több) kattintást és érdeklődőt hozna.
Torcal amúgy szép hely, én is voltam. Egy dél-Spanyolországi körutazás biztos pontja.
-
.Szaki.
addikt
Érdekes gondolatok. Álmomban sem sejtettem volna, hogy azok az emberek akik megengedhetnek maguknak egy Bentley-t, azok olyan buborékban élnek, hogy még a MA!-t sem nyitják meg, hiszen nyilván azért is van keretük egy Bentley-re, mert az égvilágon semmi sem érdekli őket. Ugyanez igaz fordítva is. Biztos a lőtéri kutyát sem érdekli ez a cikk, hiszen az olvasónak nincs rá kerete, tehát ki a francot érdekel, hogy milyen irányba halad a világ, ami egyébként záros határidőn belül lejjebb is csordokál a prémium, majd a már elérhető kategóriába. Minek tudni róla. ...
*g
-
HaZsolt
őstag
A dizájn már alig különbözik a kínai autógyártóktól. Egyszerűen annyi van már belőlük.
-
spect80
őstag
Egyetértek. Sajnos szinte minden cikknél jön pár ember és a "mindensz@rizmus". Ok azért olvastam már jogos kritikákat is egyes cikkeknél, de sajnos nem ez a jellemző.
Szerintem érdekes erről olvasni, és nagyon sok témáról készül cikk, ami valószínűleg nem fog érinteni például 5090-em se lesz sose vagy bármilyen más csúcskategóriás termék, de ha érdekel szívesen olvasok róla.
Van átmenet a mindenszarizmus meg aközött hogy valaki szóvá teszi hogy egy ilyen cikk egyáltalán nem illik az MA profiljába.
-
.Szaki.
addikt
-
Tranquillity
csendes tag
Egyetértek. Sajnos szinte minden cikknél jön pár ember és a "mindensz@rizmus". Ok azért olvastam már jogos kritikákat is egyes cikkeknél, de sajnos nem ez a jellemző.
Szerintem érdekes erről olvasni, és nagyon sok témáról készül cikk, ami valószínűleg nem fog érinteni például 5090-em se lesz sose vagy bármilyen más csúcskategóriás termék, de ha érdekel szívesen olvasok róla.
-
Braddock
támogató
Hála istennek, hogy a PH nem így gondolkodik.
-
spect80
őstag
-
Kocsis88
csendes tag
-
gattolino
senior tag
Végre, mindig is akartam egy Bentley-t, de sokallom a benzint rá.
-
Cassi
őstag
Viszonylag kicsi lehet az átfedés a Bentley villanyautók vásárlói és a PH tagjai között.
-
Kinder
senior tag
Szerintem most jött el a használható EV gyártásának pillanata, jók a 800V-os rendszerek, 100+ kWh-s akkuk simán beférnek ( pl a BMW Neue Klasse ), ezek már 500 km felett mennek autópályán, vagy 10 perc töltéssel újabb 300 km is megvan ( 20-22 perc viszont megint 500 km-re elég. )
Eddig csak az alacsony fogyasztással lehetett viszonylag jó távokat megtenni, de sajnos a töltés 30-35 perc volt, és nagyon max a 400 km egyben. ( De az meg gyenge egy Bentley-be )
Igen, tudom, de hol a V8 V12 hangja.... lényegtelen, a Bentley amúgy is halk, és rezzenéstelen, kb mindegy, mi hajtja.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
Mobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Videó stream letöltése
- Battlefield 6
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Budapest és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Sorozatok
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- One mobilszolgáltatások
- OLED TV topic
- További aktív témák...

. Akkor nem lesz szükség állami támogatásra és kényszerítésre, az emberek maguktól fogják racionális döntésként választani.