Hirdetés
-
Bemutatkozott az Oura okosgyűrűjének új generációja
ma Az Oura már a negyedik generációnál tart okosgyűrű témakörben, az eddigi erőfeszítéseik EISA díjat is hoztak a gyártónak.
-
Digitális Állampolgárság Program
lo Talán láttátok utcán a hatalmas "legyél te is digitális állampolgár" reklámokat. Ugyanis született egy...
-
180 Hz-es testvérpár született a Philips monitorokkal foglalkozó divíziójában
ph A hófehér köntösbe öltözött, 1440p-s kijelzőknek jó kontrasztja van, és ez hatványozottan igaz a 68,58 cm-es képátlójú példányra.
Új hozzászólás Aktív témák
-
KAMELOT
titán
Ezt a platformot is kihagyom. Jó lesz nekem a Granite!
V1200 - 18CORE - SUPRIMX
-
tlac
nagyúr
Információink szerint ugyanakkor az Arrow Lake-S tartalmazni fog egy kisebb hardverelemet, ami arra szolgál, hogy az Intel egy esetleges garanciális panasznál ellenőrizhesse, hogy a felhasználó milyen kritikus paramétereket állított be. Úgy tudjuk, hogy itt nem feltétlenül az egyes alaplapi tuningprofilok alkalmazásáról van szó, azokat nem is jegyzi majd meg a rendszer, de az egyedi paraméterezésnek számító, feszültség emelésére és csökkentésére tett kísérleteket igen.
hah
újabb fegyver kezünkben, amivel el lehet utasítani a garanciátviszont ha mi is ki tudjuk majd olvasni a értékeket, használt piacon hasznos lesz
-
Goblin12
őstag
Alapból az energiatakarékos profil kellene, hogy legyen a standard maximális sebesség mellett, és aki ettől eltér az OC és azt jegyezni, teljesen értelmetlen az egész. Persze a garanciát elvenni az egyszerű.
-
Alogonomus
őstag
Kicsit elkésett már ezzel az Intel, mert azzal, hogy az Intel 7/4/3-akat elhagyta a TSMC 3 nm kedvéért, azzal elveszítette azt a lehetőségét, hogy a hatalmas gyártókapacitására támaszkodva a fejletlenebb node használatával eláraszthassa a piacot a belépőszintű Celeron és Pentium processzorokkal, amikhez sok alaplapot lehet eladni.
Az alaplapgyártóknak már nem lesz akkora üzlet az Intel új socketjével foglalkozniuk, mivel az Intelnek a 3 nm-es kapacitások lekötéséhez már a többi TSMC ügyféllel kell megküzdeni a liciteken, sőt a 2 és 3 nm esetén valószínűleg az a menet, hogy amit az Apple nem foglal le, arra licitálhat az AMD/Nvidia/Qualcomm hármasa, és ami utánuk is megmarad, azon osztozhatnak a többiek. Az Intel ezért nem határozhat meg annyira komoly diktátumokat, vagy kockáztatja, hogy valamelyik alaplapgyártó inkább kizárólag az AM5-re fejleszt, amin valószínűleg sokkal szabadabbak is a feltételek, hiszen nem kell túlhúzni azokat a processzorokat a versenyképes teljesítményhez. -
-
Mindenki, akit érdekel a minősége, tudja mennyi a jó, mennyi az átlagos, és a rossz Vmin.
Elismert, elfogadott pl a 10 perces loop R23-on.
Pl a mostani rapikat 57x 44x 48x-en azonosítjuk, nem mindegy, hogy ezt 1.12V (ritka mint a fehér holló, kizárólag a legjobb ks tipusok tudják, 100-ból 2db kb), vagy 1.14V-on (ez rendkívül jó ks), vagy 1.18V-on (átlagos k), vagy 1.20V+, azok a kukábavaló szemetek. Felforrnak, úgy szemét ahogy van, selejtesek.
Ezek kaphatóak a boltokban legtöbb esetben.
De minden cpu-t amit kiválasztunk, tudjuk mennyi a jó Vmin, mennyi a rossz.
Van a fiókomba egy arany 13700k.
Az 53x default-ot 1.0V-on tartja. 1.20V mindenkié. Az olyan, hogy berakod és hozzá sem kell nyúlni, VID alapján olyan feszeket ad a lap, hogy tökéletes.
10.000-ből egy ilyen van.
Ezért én kötelezném az eladókat a korrekt állapotfelmérésre.
Ugyanezt elmondja a VID tábla, amit az Asus felső kategória ki is ír.
Legalább azt.
Persze akkor eladhatatlan lenne a sok hulladék, hiszen mindenki azt keresné.
Binnelés igazából. Beéri alacsonyabb feszültséggel, akkor jobb, hűvösebb. -
tlac
nagyúr
az asus nem tudom hogyan állapítja meg a vid táblát, de én inkább azt tartanám elfogadható mérésnek
a cb inkább csak saccolásra való
viszont szerintem az intel azt fogja nézni, hogy a gyári értékekhez képest milyen változás volt
a te megoldásodból meg kb. a szilícium minőségére lehet következtetni
a két eset hasonló, de nem egészen ugyanaz -
Alogonomus
őstag
A jelenlegi problémát okozó processzorok pont nem R23 alatt kapnak az architektúrájukra nézve kritikus terhelési mintát. Így pedig a stabil működéshez nem R23 alatt fog a feszültség esetleg kockázatos szintig emelkedni, hanem például a processzor teszteléséhez is javasolt drivertelepítés közben.
-
Busterftw
veterán
válasz Alogonomus #5 üzenetére
Ez AM5-nél ugyanúgy érvényes , hiszen ők is a TSMC node-kért liciálnak. Egyelőre épp az AMD híres arról, hogy dekára osztja be a megrendelt mennyiséget, ahol pont a consumer vonal van a prioritási lista végén.
Illetve azt kihagytad a képletből, hogy Intel node-on ettől még jöhet egy raklap Pentium/Celeron szintű CPU.
Eleve az Arrow Lake-nél is voltak pletykák, hogy az alsó SKU-k nem Intel 20A/TSMC-n jönnek.Simán jöhet Intel 7 vagy Intel 4-en minden más, nagy mennyiségben.
[ Szerkesztve ]
-
KROK640
veterán
"viszont ha mi is ki tudjuk majd olvasni a értékeket, használt piacon hasznos lesz" - van egy olyan érzésem, hogy véletlenül sem. Sőt, még amit ők kiolvasnak is titkos lesz garanciában meg csak IGEN/NEM lesz.
Inkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...
-
tibaimp
nagyúr
-
tibaimp
nagyúr
Az komoly! Nekem is volt annó LGA 2011-ben 6 magos (i7-3960x), akkor kb. az volt a max, majd később jöttek a több magosok illetve az LGA2066, de én beláttam, hogy nekem nem kell ekkora CPU, így maradt a "normál" kategória, de azért a 10 magost ebből is megvettem
A tehén egy bonyolult állat, de ÉN megfejtem...| 2016-tól az tuti, hogy az angyalok is esznek babot...
-
pusszycat
nagyúr
Ha elfüstölt a proci, hogy olvassák ki belőle a paramétereket?
Xiaomi Poco F6 12 GB/512 GB Titanium :-p , Xiaomi Redmi Pad 4/128 GB, Laptop Asus Oled Vivobook 16GB/1TB " Azért vagyunk, h legyünk " by pusszycat [175cm/108kg.]
-
Nagyon nem.
Az tény, hogy a VID tábla hasznos. Az a beégetett fesz, amit majd a lapok kiolvasnak és küldenek neki.
Pl nekem két 14900k van, egyik egy átlagos, másik egy binnelt ritka darab.
VID 1.48V a 6G, másik 1.44V a 6G.
Mindegyik koppra 1.18V az 57x R23, másik pedig 1.14V az R23 57x.
Namost a VID az addig aktuális, amíg a cpu nem degradálódott.
Ha pl a jobbik I9 ami 1.44V VID/1.14V R23 Vmin már nem 1.14V hanem 1.16V, akkor az már "kopott".
Persze még mindig jobb, mint az átlagos, 1.18V-os vadi új, mivel ez még mindig alacsonyabb, jobb.
Ezért fontos a Vmin-t megadni.
Aki nem adja meg, nem korrekt eladó. A boltok sem azok, hiszen a szemetet is igyanazon áron mérik, mint a jókat.
Én minden eladásomnál kiírtam a Vmin-t, ami átszámítható bármire. Legfontosabb adat egy cpu minőségére. -
"a cb inkább csak saccolásra való"
Bármin be lehet mérni a Vmin-t, ez egy elfogadott terhelés. Ha én közlöm, hogy 1.12V, akkor az a világ legjobbja. 2 db-ról tudunk. Szóval ilyet nem fog földi halandó venni.
1.14V a Vmin, az egy jó ks.
1.18V, az egy átlagos vacak. Olyat vehet bárki bárhol. Már megjelentek az 1.20V-os 14900k (SP91)degradálódásnál is a korábbi vid értékeket adja vissza az asus?
Elméletileg igen. Az be van égetve. A cpu nem tudja magáról, hogy már megkopott a mézes máz. Azt csak a tulaj tudja ellenőrizni.
Mostani elcseszett x129 meg baromi nagy feszt tol ki, csak a limitekkel throttling-ra vágatják. Ezt is teszttel bemutattam. Borzalom. Viszont cserébe egy totál degradált vacak is menni fog. Mivel 253W limit is van, tonkre sem fognak menni.
Csak éppenséggel 56x helyett 49-50-51x-en futnak egy Cb szintű, óvodás terhelésen. -
Dragon3000
veterán
válasz zebra_hun #20 üzenetére
Hogy gondoltad, hogy a boltok közöljenek egy olyan adatot, amihez ki kellene bontani a terméket... Innen kezdve mivel tudná bizonyítani, hogy új terméket ad?... Na meg a mennyiség, sok ezer cpu esetében ki fizetné ezt ki? Meg nem úgy alakulna, ahogy te képzelted, a legszarabb lenne annyi, mint az intel ajánlás, a többi meg drágább.
-
válasz zebra_hun #23 üzenetére
Kieg.:
14900 CPU minőségi szintek:
Ezeket az adatokat a CPU tartalmazza, minőségre utalva. Az 1.44V-os a másikakhoz képest mondhatni UV-olt gyárilag. A lapok jóval kevesebb feszt adnak annak.
Az 1.48V-os átlagos, az 1.50V-os pedig nagyon rossz.
Az 1.44V-os és az 1.48V-os sajátom, azoknak ki is kerestem a Vmin értékét, amit a CbR23 10 perces loop-on mérünk.Ritka, 1.14V-on lefut a 10 perces.
Átlagos, 1.18V-on fut le a 10 perces.
Igazából elegendő lenne a VID táblát is eladáskor kitenni. Degradált CPU-val életemben nem találkoztam, nem is nagyon van.
Azok teszik tönkre, akik alapon használják, az aztán túlfeszelt.Default BIOS: 1.33V, 370W, 100C
A mostani x129 pontosan ugyanilyen hulladék, csak 253W limiten beesik 5100MHz-re, de annak 1.19V-ot ad. Ezzel ugyan nem fog degradálódni, hiszen 253W-ot kibír minden, de két évig default-on ~400W-on használták azok, akik arra büszkék, hogy minden default, hozzá sem nyúltak...
Amikor a Vmin már nem elég, degradálásról beszélünk. Az a VID táblán nem fog megjelenni, azt gyárilag beégetik.
De olyan nincs, én sosem láttam, találkoztam ilyennel. Ettől még lehet, de akik panaszkodtak, azok sosem tesztelték le, azt sem tudják mi az.
R23 Vmin amúgy nem jelent semmit, ez csak egy elismert mérési eljárás. Cb az kicsi terhelés, stabilitáshoz semmi köze. Egyszerűsége miatt elterjedt.
Ezek határértékek jelenleg, 1.13V és 1.17V-on WHEA. Legalsó CbR23 stabil feszültség.
Semmiképp nem javasolt napira.24:
Használt piac. Dobozra is matricázhatnák. Megoldódna a sok visszaküldés is.
Undorító amit csinálnak sokan. 10-esével veszik, válogatják, maradék visszaküldve...
Koszi, ez remek...[ Szerkesztve ]
-
válasz Dragon3000 #26 üzenetére
Naná. Ott a gyártóra értettem. Matricán van hely.
Örülök neki, hogy full kiforgatja a ph a szavaimat.
Lényeg, ahonnan elindultunk, hogy lehetne egy cpu-nak az állapotát, előéletét kiolvasni.
Erre most is van lehetőség, bemutattam.
Nem sokan élnek vele. -
válasz Dragon3000 #28 üzenetére
Neked tetszik a zsákbamacska, ill. hogy az emberek ezrei visszaküldözgetik a rosszabb VID-del rendelkező darabokat...
Egy érték rányomtatása amit amúgy is tudnak, nagy feladat...
Téma lezárva
Tschüß[ Szerkesztve ]
-
Busterftw
veterán
válasz Dragon3000 #28 üzenetére
Eleve megnézik ezeket az adatokat minden CPU-nál.
Csak mégegy adatot kell elküldeni annak a cégnek aki legyártja a dobozt. -
azbest
félisten
érdekes olvasni a hír megfogalmazását. Szóval az intel még mindig ködösít és az alaplapgyártókat sározza a hibáiért?
Nekem úgy rémlik, hogy kifejezetten az intel preferálta, hogy az alaplagyártók mindenféle őrült profilokat használjanak, hogy több pontot kapjanak a tesztekben az amd-vel szemben, miközben az intel a kamu fogyasztási értékekkel tolhatta a marketinget.
A gyártási problémák és mikrokód frissítések sem az alaplapgyártók sara volt.
Most meg az intel 20A gyártástechnológiája is kuka, nem gyártanak vele. És úgy hirlik, hogy valamelyik nagy megrendelője sem elégedett velük.
-
Dragon3000
veterán
válasz zebra_hun #29 üzenetére
Szerinted az intelt érdekli? Ő már eladta a boltnak, így neki megvolt érte a bevétel. Különben is a vásárlók nagy százaléka nem foglalkozik ezzel, megveszi, összerakja a gépet és használja. Ha ezeket az adatokat elküldené a boltoknak, az neki plusz foglalkozás, amivel saját magának ártana, mert egy idő után a boltok is csak a jobb példányokat vennék meg, mert ha az emberek elé van tolva még egy adat, akkor abból is a jobb kellene mindenkinek. A boltok meg biztos szépen rátennék a hasznukat a jobb példányokra. Használt piacon is volt olyan, aki a garancia nélküli cpu-ját a bolti 3 év garanciás verziónál is drágábban akarta eladni, mert milyen jó példány....
-
makkmarce
őstag
válasz zebra_hun #29 üzenetére
Nem fogják rátenni. Ha rátennék, akkor lenne egy rakás eladatlan proci, vagy a B változat, hogy a jobbakat 10-20%-al drágábban adnák. Ha rajta lenne a Vmin, a boltok 100%, hogy ráemelnének a jobbakra. Ez semmi másra nem jó, csak áremelésre. Ez pontosan ugyanaz, mint mikor veszel egy autót, és van szórás a motorteljesítmény közt. Nincs olyan, hogy 300 lóerős autó. Valamelyik 308, a másik meg lehet, hogy 297.
Arról nem is beszéltünk, hogy függhet a Vmin is akár az üzemi környezettől, alaplapi csatlakozásának minőségétől, és még megannyi mástól, nem csak magától a procitól.[ Szerkesztve ]
okoskodom, tehát vagyok
-
válasz makkmarce #33 üzenetére
Valóban, ilyen nem lesz. Én kanyarodtam el nagyon kicsit a témától az újakra.
Innen indult:viszont ha mi is ki tudjuk majd olvasni a értékeket, használt piacon hasznos lesz
Ez most is felmérhető, bemérhető. Körülmények is behatárolják. Nálam pl a hűtés előny, de ez kiolvasható a képről.
Socket vagy die sense sem mindegy, de ezekkel elvileg tisztában illik lenni.
Használt piacon sztem előny, ha vki korrekt bemutatást ad az eldni kívánt termékről. Én még egyeztetéssel a helyszíni próbát is megengedem. Sokan éltek is vele.
Ez most a RPL esetén különösen fontos is lehet.
Mindegy, köszi a válaszod, zárjuk is, kibeszélve -
makkmarce
őstag
válasz zebra_hun #34 üzenetére
okés
hát, kövezz meg, én úgy adom el, hogy kiveszem a procit a gépből, próbagari, aztán kész (bár eddig csak AMD-t adtam el). Fogalmam sincs, mit kell méregetni, és nem is igazán érdekel ez a tuningolós dolog.
Én alapbeállításokkal használom, max visszaveszem kicsit a feszt, de azt is AMD gyári profillal (van ez a -30mV, 75 fokra limitálva, ilyesmi), felfele nem tekergetem. A +2-3%-ért fogyasszunk 20-30%-al többet, és nyerjünk két fps-t, az számomra értelmezhetetlen.okoskodom, tehát vagyok
-
-
veterán
Még mindíg maradok az AMD-nél, stabil, gyors.
duree54
-
nagyúr
Nekem úgy rémlik, hogy kifejezetten az intel preferálta, hogy az alaplagyártók mindenféle őrült profilokat használjanak, hogy több pontot kapjanak a tesztekben az amd-vel szemben, miközben az intel a kamu fogyasztási értékekkel tolhatta a marketinget.
Az má' régen vót, arra már senki sem emlékszik
Amúgy én arra emlékszem, hogy maguk a hivatalos profilok is elmebeteg paraméterekkel mentek, csak ott az volt előírva, hogy max. 1 perc után vissza kell venni. Aztán amikor az alaplapok egy része (jelentős? erre már nem emlékszem) nem vett vissza (default beállításokkal sem), akkor az Intel úgy tett, mint aki csodálkozik, és az égvilágon semmit nem tett.
"We put all our politicians in prison as soon as they're elected." "Why?" "It saves time."
-
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft
Város: Debrecen
Cég: Ozeki Kft
Város: Debrecen